Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ranger

#5151 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ranger »

madner wrote:Ja nisam nikad montiro lance.

Imam neke iz '97 u gepeku. :D
joj ja sam montiro zadnji put nekad mozda 2000te... i to su bili neki prejednostavni lanci koje prostres po podu i naidjes na njih, podignes onda preko gume i zakacis oprugom, pomjeris auto par metara stegnes necim ni ne sjecam se vise cim, jel opruga il guma neka...
tacno cu morat provjezbat kako bi to funkcionisalo u kombinaciji novije auto + kineski lanci :-) imam osjecaj da ce bit jebada :izet:
NediM17

#5152 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Slazem se da ima bolja i losija guma, ali nista ne mora znaciti. Ja sam vise puta u problem upao sa Alpin A4 4x4 i ESP, nego sa Tigar Winterom na autu sa prednjim pogonom bez ESP-a i TCS-a.

Valjda ovako negdje podsvjesno imas "ma Michelin je to, ESP, 4x4, mozes sta hoces" (sto naravno nije tako), a onako kad vozis na Tigru, valjda kontas, polako, nema nijedan element koji te moze izvaditi.

A kada je podloga poledjena i kada nema trakcije nece bi pomoci ni najbolja guma ni svi ABS-ovi.
Ned071

#5153 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

r_faruk wrote:evo provozase se i ove savine gume po snijegu i ledu (sava eskimo hp 215 65 r16)
nikakvih problema, naglo kocenje pri malim brzinama (do 40km/h), zaustavlja se bez problema. na vecim brzinama nisam probao. sve u svemu ja zadovoljan...

juce guzva na marindvoru... stani kreni. pored mene ciko u ganz novoj bmw petici. sve cetiri gume sava hp...
ja imam sve cetiri nove eskimo s3 plus... ova dva dana izlazio bez problema... ima bolje svakako, ali za te pare od save nema bolje
Last edited by Ned071 on 05/01/2016 13:33, edited 1 time in total.
condy

#5154 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

r_faruk wrote:evo provozase se i ove savine gume po snijegu i ledu (sava eskimo hp 215 65 r16)
nikakvih problema, naglo kocenje pri malim brzinama (do 40km/h), zaustavlja se bez problema. na vecim brzinama nisam probao. sve u svemu ja zadovoljan...
Imam iste već dvije godine samo na profilu 225 55 r16. Pošto ima oznaku hp-high performance, ona se može voziti brže jer ima veći brzinski indeks od standardne gume. Više puta sa njima vozio i preko 200km/h bez problema. Sjajna guma za svoju cijenu.
belami1111

#5155 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by belami1111 »

condy wrote:
Imam iste već dvije godine samo na profilu 225 55 r16. Pošto ima oznaku hp-high performance, ona se može voziti brže jer ima veći brzinski indeks od standardne gume. Više puta sa njima vozio i preko 200km/h bez problema. Sjajna guma za svoju cijenu.
I šta je bilo kad si se probudio ????? :D
condy

#5156 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

Nije sve do gume već i do auta. Nije svako ni auto isto po snijegu. Npr. kraće auto sa užim gumama i lakšim zadnjim dijelom bez izduženog gepeka, lakše će probiti nanose snijega pogotovo kad ideš uzastranu, ali će se i lakše okrenut na cesti u odnosu na duže i teže vozilo. Auto sa samo zadnjim pogonom je najgora opcija po snijegu i bljuzgi. Nema te elektronike koja će ga učiniti stabilnom kao auto sa samo prednjim pogonom.
madner

#5157 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by madner »

Imas slovo za indeks brzine.
condy

#5158 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

madner wrote:Imas slovo za indeks brzine.
Kod ove hp-vertije je H-indeks do 210 km/h. Za zimsku gumu je to visok brzinski index.
condy

#5159 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by condy »

belami1111 wrote:
condy wrote:
I šta je bilo kad si se probudio ????? :D
:D :-)
530i

#5160 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Samo još neko da se javi sa protekt gumama - kako one bijesno čupaju po snijegu, bolje i od save i tigra - zajedno.
Bakir1

#5161 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

makbel otkida, znaci Boze :lol:
dosle na bmw-u, onako dobre dubina profila 7+ mm, mekane, dobar dot, koliko se vozam nije mi padalo na pamet kupovati nove, samo loko, elem na tom autu i na tom pogonu sluze svrsi ovo par dana i vise nego dobro...
obilazio sam vozila sa prednjom pogonom u kretanju sa mjesta, ima nesto do guma a ima i do vozaca.
r_faruk

#5162 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

evo imao sam i protekt, sa njima sam se klizao kao sa klizaljkama. nemas nikakve kontrole, na istoj cesti. pitam se kako dozvoljavaju prodaju ovih carolija.
poredeci protekt i ovu savu, nebo i zemlja.
jos uvijek niko ne napisa zasto sava ne valja. evo par ljudi se javilo i podjelilo svoja iskustva... sad za sad pozitivna :-D
citroen xm

#5163 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by citroen xm »

Imao protekt i nikada više. Bolje bio koja nova guma od protekta.
ado-šampion

#5164 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Bakir1 wrote:mora da ima neki fol :D
ado je mozda vidio kako se zileti montiraju pa mu se ogadilo od toga :-D
Pa za sta ona ljudi zale da montiraju te jeftine lance pola sata? Evo i ovdje na forumu. Kaze montirao pola sata i onda spali. :? Ovo koliko ja vidim je par poteza, brat-bratu 5 minuta po tocku, i nema sanse da spadnu. Ja sam zadnji i jedini put monirao lance neke 99. godine i sigurno nije bilo tako jednostavno. Imam te lance negdje jos uvijek. :D

Ima mi buraz te jeftine lance, bas cu pogledati kad se vidiimo iduci put. Ako te jeftine nije komplikacija montirati, necu dzaba davati pare. :-)
Bakir1

#5165 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

zale se takvi kao ti :D sto su montirali jednom jal ni jednom...
salu na stranu svi se lanci koje sam ja kupio i montirao od 2005 na ovamo montiraju na isti nacin....
doduse ovi slovenacki su fensi kao i slovenci, dugine boje :lol:
Dzontra_Volta

#5166 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Evo montaža najednostavnijih jeftinih kineskih lanaca:

https://www.youtube.com/watch?v=NbG0ml0DUJA
ado-šampion

#5167 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Eh da, ja imam alu felge i trebaju mi lanci koji imaju zastitu za alu felge. Pretpostavljam da ti od 30 KM to nemaju? Posto vidim da ove Veriga imaju. :-)
530i

#5168 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Dzontra_Volta wrote:Evo montaža najednostavnijih jeftinih kineskih lanaca:

https://www.youtube.com/watch?v=NbG0ml0DUJA
Samo što se poslije stegnu, nakon par stotina metara. Ili odmah ako se čuje lupanje kad se krene.

Postoje i "malo" bolji koji imaju automatsko stezanje...
ado-šampion

#5169 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Znaci ipak ima caka kod tih lanaca od 30 KM, nije bas da nema razlike u odnosu na ove koji su duplo skuplji...
Optimist

#5170 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Optimist »

Mogu se oni odmah stegnuti tako sto dignes auto na dizalicu prilikom montaze i nastimas-dotegnes koliko treba.
530i

#5171 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Obično su fabričke dizalice talašika... (sa izuzetkom mercedesa) pa još po snijegu i ledu da ga dižeš - samo ako baš moram.
jefferson

#5172 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

r_faruk wrote:evo imao sam i protekt, sa njima sam se klizao kao sa klizaljkama. nemas nikakve kontrole, na istoj cesti. pitam se kako dozvoljavaju prodaju ovih carolija.
jos uvijek niko ne napisa zasto sava ne valja. evo par ljudi se javilo i podjelilo svoja iskustva... sad za sad pozitivna :-D
Sava je dobra po snijegu, pogotovo kada je potrebno se popeti uz kakvu Sarajevsku nagibusu a na cesti 10-20cm snijega.
Medjutim, koliko vozis po snijegu tokom zime? Kroz tu ulicicu ce proci i Continental TS850, mozda malo vise zaslajdrati (sto nije lose, pri zlateu najbolje je iskljuciti TC da se gume vise cisti). Medjutim, taj isti Continental je daleko, daleko bolja guma po kisi, suhom, a i ledu. U tome je caka, imati gumu koja je dobra u svakoj disciplini a ne samo kada zapada snijeg i dodjes u poziciju da vozis po snijegu 10 dana od 120 ili 150 koliko su ti takve gume na tockovima.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5173 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

jefferson wrote:
r_faruk wrote:evo imao sam i protekt, sa njima sam se klizao kao sa klizaljkama. nemas nikakve kontrole, na istoj cesti. pitam se kako dozvoljavaju prodaju ovih carolija.
Sava je dobra po snijegu, pogotovo kada je potrebno se popeti uz kakvu Sarajevsku nagibusu a na cesti 10-20cm snijega.
Medjutim, koliko vozis po snijegu tokom zime? Kroz tu ulicicu ce proci i Continental TS850, mozda malo vise zaslajdrati (sto nije lose, pri zlateu najbolje je iskljuciti TC da se gume vise cisti). Medjutim, taj isti Continental je daleko, daleko bolja guma po kisi, suhom, a i ledu. U tome je caka, imati gumu koja je dobra u svakoj disciplini a ne samo kada zapada snijeg i dodjes u poziciju da vozis po snijegu 10 dana od 120 ili 150 koliko su ti takve gume na tockovima.

Eto sava ne moze po kisi, ne moze po ledu, ne moze po suhom, dajte, odvadite malo,.. :-)
amar1994

#5174 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Imao,probao,sava je govno po kisi,a jos vece po suho-mokrom asfaltu :-)
jefferson

#5175 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

konektovan wrote:
jefferson wrote:

Eto sava ne moze po kisi, ne moze po ledu, ne moze po suhom, dajte, odvadite malo,.. :-)
Moze, ali kada stavis na auto Continental, Good Year, Michelin itd, primjetit ces razliku.
Svaka guma moze po kisi, ledu, suhom, ali pitanje je kako se ponasaju u takvim uslovima.
Razlika po kisi u kocenju izmedju Continentala i Save je vrlo lako veca od 5m, a to nije zajebancija. Po suhom isto tako.
Post Reply