Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
giga1982

#5151 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Isušuju na grijanju svakako.
giga1982

#5152 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Imaju klime Daikin koje imaju ovlaživaće u sebi ali te klime koštaju oko 2400eura
giga1982

#5154 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by giga1982 »

Nostromo Elemental wrote:
giga1982 wrote:Imaju klime Daikin koje imaju ovlaživaće u sebi ali te klime koštaju oko 2400eura
nexura i ururu sarara :D

Odlićne ali još preskupe.Možda u drugom životu.
Distortion

#5155 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Distortion »

_BataZiv_0809 wrote:
rovac13 wrote:...
Isusuju li inverteri zrak u prostoriji?
Isusuju svakako ali nije to nista strasno. Svakako se preporucuje provjetravanje prostorije da udje svjez zrak. Ja imam mjerac vlage sa termometrom i nije uopste niska vlaznost u sobi a klime rade od 26.09.2016. bez prestanka...osim naravno kad cistim filtere al to je 5 min.

Zestokih 7 dana u minusima :mrgreen:

Zenica nazalost opet bez grijanja nakon sto je pokrenut kotao br.2....opet je zakazao i ljudi se mrznu :sad:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5156 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _BataZiv_0809 »

Distortion wrote: Isusuju svakako ali nije to nista strasno. Svakako se preporucuje provjetravanje prostorije da udje svjez zrak. Ja imam mjerac vlage sa termometrom i nije uopste niska vlaznost u sobi a klime rade od 26.09.2016. bez prestanka...osim naravno kad cistim filtere al to je 5 min.

Zenica nazalost opet bez grijanja nakon sto je pokrenut kotao br.2....opet je zakazao i ljudi se mrznu :sad:
Ovih dana i ja palim grijalicu i bas me ubi atmosfera koju napravi :roll:

A u Zenici je strasno, nemam rijeci, odavno veci belaj sa grijanjem nije bio :(
rovac13

#5157 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

_BataZiv_0809 wrote:
Evo ja cu pokusat odgovorit na postavljeno pitanje onoliko koliko mogu :D

Inverteri isusuju zrak u rezimu hladjenja.
Visak vode iz zraka kondenzira na unutrasnjoj jedinici i sliva se niz odvod van.
Na kraju krajeva to je korisno i potrebno u ljetnim mjesecima.

U rezimu grijanja inverteri ne isusuju zrak,odnosno nigdje se ne pojavljuje visak vode unutra.Nego kondenzira vanjska jedinica,sto bi se reklo isusuju dvoriste :D ali to nam uopce ne smeta.

Ono sto mi kontamo da smo isusili zrak potjece od toga da zrak kad se ugrije na bilo koji nacin njemu pada relativna vlaznost,zato sto topliji zrak ima sposobnost da vise vode drzi u sebi.......ustvari kolicina vode je ostala ista,samo je relativna vlaznost niza zbog vise temperature.

Znaci grijao se na centralno grijanje,klime,grijalice itd nigdje se ne pojavljuje voda koja otice nekuda ili ju izbacujemo........razlika je u tome sto neko visoko temperaturno grijanje malo vise smanjuje ralativnu vlaznost jer na mjestima imamo pojavu 100-200 stepeni (kod kamina npr)......pa je tu relativna vlaznost najniza (uz istu kolicinu vode u zraku)...........inverteri tu cak imaju i prednosti jer najcesce ne duvaju vrelo,nego mlako ,samo onoliko koliko mora.
rovac13

#5158 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

_BataZiv_0809 wrote:
Nostromo Elemental wrote: :lol: otkud ti ta ideja?
Pitam frajera.
Ajd sad budi i ti dobar pa prevedi sta je ovo znacilo i zbog cega :?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5159 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _BataZiv_0809 »

rovac13 wrote: Evo ja cu pokusat odgovorit na postavljeno pitanje onoliko koliko mogu :D

Inverteri isusuju zrak u rezimu hladjenja.
Visak vode iz zraka kondenzira na unutrasnjoj jedinici i sliva se niz odvod van.
Na kraju krajeva to je korisno i potrebno u ljetnim mjesecima.

U rezimu grijanja inverteri ne isusuju zrak,odnosno nigdje se ne pojavljuje visak vode unutra.Nego kondenzira vanjska jedinica,sto bi se reklo isusuju dvoriste :D ali to nam uopce ne smeta.

Ono sto mi kontamo da smo isusili zrak potjece od toga da zrak kad se ugrije na bilo koji nacin njemu pada relativna vlaznost,zato sto topliji zrak ima sposobnost da vise vode drzi u sebi.......ustvari kolicina vode je ostala ista,samo je relativna vlaznost niza zbog vise temperature.

Znaci grijao se na centralno grijanje,klime,grijalice itd nigdje se ne pojavljuje voda koja otice nekuda ili ju izbacujemo........razlika je u tome sto neko visoko temperaturno grijanje malo vise smanjuje ralativnu vlaznost jer na mjestima imamo pojavu 100-200 stepeni (kod kamina npr)......pa je tu relativna vlaznost najniza (uz istu kolicinu vode u zraku)...........inverteri tu cak imaju i prednosti jer najcesce ne duvaju vrelo,nego mlako ,samo onoliko koliko mora.

Joj rovac ti si meni tito, kardelj i rankovic sa svojim objasnjenjima :D

Kakav je subjektivni dozivljaj? Mene grijalica ugusi :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5160 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _BataZiv_0809 »

rovac13 wrote: Ajd sad budi i ti dobar pa prevedi sta je ovo znacilo i zbog cega :?
Ne znam sta da prevedem :roll: ja tebi postavio pitanje, odgovara mi neko lijevi nekom bezveze konstatacijom i ja mu kazem da pitam tebe i da ne tvrdim nista :)
rovac13

#5161 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Igrom slucaja ja sam kod roditelaj u kuci imao situaciju kondenz na prozorima..........pa sam trazio rjesenje,pricao sa strucnjacima,citao literature.......dok nisam rijesio problem.
Tema je siroka i malo komplikovana.....ali se pisalo o tome na drugim temama.
_Reds_

#5162 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

Ma kondenz je do stolarije 95 posto.

Imam pola stolarije zamjenje novom, pola nije. Na novoj kvalitnijoj nikad kondenza nema, a na staroj redovno.
doktor78

#5163 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

rovac13 wrote:Pisao sam x puta ali ne znam ni ja tacno gdje naci na jednom mjestu.

-podrucje tuzla
-kuca 85m2 jedan sprat se koristi za stanovanje
-izolacija zidovi 8 ili 5 cm,plafon 5cm,pod 5cm,dobri pvc prozori...visina sprata oko 2,60 m
-sprat ispod su garaza veseraj i koje kakve ostave,ne grije se ali temp i na ovim minusima mislim da je iznad 10*C nisam mjerio,izgleda onako toplo
-iznad je potkrovlje kosine bez pregrada ne grije se koristi se kao ostava

U dnevnom imam jedan odlican inverter fujitsu nocria 14 koji uglavnom to grije sve........kostao je 1900KM......u spavacoj imam LG 12 inverter star 10ak godina koristio ga jos dok sam zivio u kuci roditelji pa prenio da imam ispomoc za ovu fujitsu.

Fujitsu ima snage da grije cijelu kucu,ali postoje uslovi kad to nije bas ugodno........kad su niske temp veliki toplotni gubici,ili puno vlage vani pa klime cesto pauziraju i odmrzavaju vanjsku..........tako da ponekad dobro dodje pomoc od lg-a kakva takva..........bolje se rasporedi toplota po cijelom spratu........u svkaom slucaju drugi put bih radije uzeo vise manjih klima devetki ili sedmica....nego jednu extra jaku.

O potrosnji bolje da ne pricam.....ionako ce me razapet zbog toga :lol:

Potrosnja je nevjerovatno mala.Ovih dana je malo povecana potrosnja,ali trebalo mi je 5 godina da docekam ovako teske uslove na par dana.Zato kad je polu hladno za cijeli mjesec ne potrosim preko 10-20KM .

Dosadasnje zime sam prolazio sa 200-300KM struje za cijelu zimu,najcesce 240-260KM sve je spojeno na mjerace.Ova zima izgleda malo teza pa cemo vidjet na kraju kakvo je stanje.

Na kraju potrosnja je relativna stvar..........koliko kuca ima gubitaka toliko toplote treba ubacit...........prednost invertera je sto za svaki utroseni kwh struje dobijes u prosjeku mozda 4 puta vise toplote.......sa top uredjajima mozda i malo vise.

Pretpostavka je da bi meni za grijanje konvektorima radijatorima na struju el grijalicama i slicno trebalo mozda 1200 KM struje za cijelu zimu........moze se reci solidna izolacija......iako moze bolje......ali eto kao neki orijentir kakva mi je kuca otprilike.
Ljudi, ja kad nesto ovako procitam ja bih sad isao da kupim taj invertor :-D
Kod mene su slicni uslovi stanovanja (kuca upakovana u stiropor, plasticna stolarija, prozori sa argonom i low-e premazom), grijana povrsina je otprilike ista, i za grijanje konvektorima me izadje oko 1300 KM za sezonu. Ozbiljno razmišljam o kupovini neke recimo 12-ke koja bi mi grijala dnevnu, kuhinju, hodnik i kupatilo, a za ostatak kuce bih bar u prvoj fazi zadrzao konvektore. Racunam da bih za 2 sezone vratio ulozeni novac.
seiko

#5164 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Meni se jutros pokvarila jedna od cetiri klime koje imam. Fujitsu 09LLC izbacila gresku da ne moze da se poveze sa kompresorom. zvao servis gledace da sto prije dodju da poprave. sreca sto imam jos 3 klime koje rade tako da necu puno osjetiti da fali. da je bio recimo multi split sistem sad bi se smrzo.
rovac13

#5165 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nostromo Elemental wrote:sa klimama kondenza nema, nevažno kakva je stolarija
Sa ovim se ne bih slozio naravno :-D

Kondenz na staklima prozora,relativna vlaznost zraka,temperatura zraka unutra,temperatura zraka vani,vrsta stakla na prozorima, su sve faktori koji su medjusobno povezani...........uz njih su povezane i druge kucne navike......tusiranje,kuhanje,disanje,sexanje,prozracivanje itd itd.

Iz svih ovih kombinacije sve je moguce..........i kondenz na pvc prozorima,i na drvenim prozorima,ili da nema kondenza ni na jednim prozorima,ili da ima vlage i crnila cak i po zidovima ili ispod ili iza namjestaja,ili da opet bude presuho da boli grlo.
doktor78

#5166 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by doktor78 »

seiko wrote:Meni se jutros pokvarila jedna od cetiri klime koje imam. Fujitsu 09LLC izbacila gresku da ne moze da se poveze sa kompresorom. zvao servis gledace da sto prije dodju da poprave. sreca sto imam jos 3 klime koje rade tako da necu puno osjetiti da fali. da je bio recimo multi split sistem sad bi se smrzo.
E,vrlo bitna stvar je imati dobar servis. Koja firma ti to radi? Obavijesti nas kad ce se pojaviti

Poslano sa mog SM-G361F koristeći Tapatalk
rovac13

#5167 Re: RE: Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

doktor78 wrote:E,vrlo bitna stvar je imati dobar servis. Koja firma ti to radi? Obavijesti nas kad ce se pojaviti
Slazem se :thumbup:

Iako prvi put cujem na nasim prostorima da se fujitsu pokvario ,iako imam predobra iskustva s njim,dobra stvar je pratiti kako ce se ponasati serviseri ili uvoznici fujitsu........dzaba i zlatna klima ako uvoznici ne budu ispunjavali svoje obaveze.

Zao mi je sto se desilo seiku,koji je tek skoro nabavio.........ali opet s druge strane bolje sto se desilo njemu koji ima 4 komada nego nekom ko ima samo jednu :D
seiko

#5168 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Servis Covic je firma koja mi je postavljala klime. Ma ocito je fabricka greska jer je klima skoro nova. Zato i postoji garancija od 2 godine. Ljudi su uvijek bili skroz korektni i profesionalni. Nekad prije sam pisao iskustva sa njima al evo vrijedi ponoviti. Zato ne sumnjam da ce ljudi to odraditi kako treba. Odmah su me pitali jel hitno da odmah nekoga posalju iz Sirokog da to pogleda al ja sam im rekao da nije hitno jer sam se prije grijao samo sa nocrijom tako da cu sada sa 3 klime bez problema moci da se grijem. javit cu kako je ispalo.
piplica
Grijem se na: Ćumur

#5169 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

seiko wrote:
Nostromo Elemental wrote:Jel neko od vas ugradjivao silikonske grijace u nocriu ili drugu klimu i koja su iskustva.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Jesam ja u nocriju 2m 20w tj 10w/m i to ne funkcionise. Kabal zaledi jer nema dovoljno snage. Koliko je dovoljno to ne znam al kazu da bi trebalo 70w da bude.
Odgovorno tvrdim da 20W je sasvim dovoljno za ovu namjenu!

Imam i ja jedan od 20w pa nikada nista nije smrzlo, a bilo je i -21c.
seiko

#5171 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by seiko »

Nostromo Elemental wrote:
seiko wrote:Evo kako je kod mene sa 20w
https://s29.postimg.org/oa8oxfzqf/IMG_2 ... 102224.jpg
ko na antarktiku, uvalit ću ja ovaj iz rashodovane Gree od 120w u nocriu
pa taj od 120w mozes komotno palit svaki drugi dan po sat dva ima da otopi sav led. meni se u najgorem slucaju zacepi za 2 da prelije preko tacne.
jalijas74

#5172 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

doktor78 wrote:
rovac13 wrote:Pisao sam x puta ali ne znam ni ja tacno gdje naci na jednom mjestu.

-podrucje tuzla
-izolacija zidovi 8 ili 5 cm,plafon 5cm,pod 5cm,dobri pvc prozori...visina sprata oko 2,60 m
-sprat ispod su garaza veseraj i koje kakve ostave,ne grije se ali temp i na ovim minusima mislim da je iznad 10*C nisam mjerio,izgleda onako toplo

U dnevnom imam jedan odlican inverter fujitsu nocria 14 koji uglavnom to grije sve........kostao je 1900KM......u spavacoj imam LG 12 inverter star 10ak godina koristio ga jos dok sam zivio u kuci roditelji pa prenio da imam ispomoc za ovu fujitsu.

Fujitsu ima snage da grije cijelu kucu,ali postoje uslovi kad to nije bas ugodno........kad su niske temp veliki toplotni gubici,ili puno vlage vani pa klime cesto pauziraju i odmrzavaju vanjsku..........tako da ponekad dobro dodje pomoc od lg-a kakva takva..........bolje se rasporedi toplota po cijelom spratu........u svkaom slucaju drugi put bih radije uzeo vise manjih klima devetki ili sedmica....nego jednu extra jaku.

Potrosnja je nevjerovatno mala.Ovih dana je malo povecana potrosnja,ali trebalo mi je 5 godina da docekam ovako teske uslove na par dana.Zato kad je polu hladno za cijeli mjesec ne potrosim preko 10-20KM .

Dosadasnje zime sam prolazio sa 200-300KM struje za cijelu zimu,najcesce 240-260KM sve je spojeno na mjerace.Ova zima izgleda malo teza pa cemo vidjet na kraju kakvo je stanje.

Na kraju potrosnja je relativna stvar..........koliko kuca ima gubitaka toliko toplote treba ubacit...........prednost invertera je sto za svaki utroseni kwh struje dobijes u prosjeku mozda 4 puta vise toplote.......sa top uredjajima mozda i malo vise.

Pretpostavka je da bi meni za grijanje konvektorima radijatorima na struju el grijalicama i slicno trebalo mozda 1200 KM struje za cijelu zimu........moze se reci solidna izolacija......iako moze bolje......ali eto kao neki orijentir kakva mi je kuca otprilike.
Kod mene su slicni uslovi stanovanja (kuca upakovana u stiropor, plasticna stolarija, prozori sa argonom i low-e premazom), grijana povrsina je otprilike ista, i za grijanje konvektorima me izadje oko 1300 KM za sezonu. Ozbiljno razmišljam o kupovini neke recimo 12-ke koja bi mi grijala dnevnu, kuhinju, hodnik i kupatilo, a za ostatak kuce bih bar u prvoj fazi zadrzao konvektore. Racunam da bih za 2 sezone vratio ulozeni novac.

jest jest i mene je prevario ovakvim svojim pisanjem :oops: i evo vec 5 godina ga spominjem.

Naramno u pozitivnom smislu kupio sam isto Fujitsu Nocriju 14 :evil: ugriao se svih ovih zima klinac mi je rastao u toplom sada i klinceza ziv bio i svi koji su pisali na ovu temu svoja licna iskustva :)
jalijas74

#5173 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

jalijas74 wrote:
doktor78 wrote:

-podrucje tuzla

jest jest i mene je prevario ovakvim svojim pisanjem :oops: i evo vec 5 godina ga spominjem.

Naramno u pozitivnom smislu kupio sam isto Fujitsu Nocriju 14 :evil: ugriao se svih ovih zima klinac mi je rastao u toplom sada i klinceza zajedno sa njim ziv bio i svi koji su pisali na ovu temu svoja licna iskustva :)
piplica

#5174 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Distortion wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Isusuju svakako ali nije to nista strasno. Svakako se preporucuje provjetravanje prostorije da udje svjez zrak. Ja imam mjerac vlage sa termometrom i nije uopste niska vlaznost u sobi a klime rade od 26.09.2016. bez prestanka...osim naravno kad cistim filtere al to je 5 min.

Pustih hladan zrak u prostoriju i ode i ono malo vlage sto je bilo, jer hladan zrak je izrazito suh.
Ako ste ikada mjerili vlasnost na velikim minusima ona je jako niska, ja kako sam nabavio higrometar i ovlazivac prostorije, to je sasvim drugi osjecaj u toj prostoriji.
piplica

#5175 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

seiko wrote:Evo kako je kod mene sa 20w
https://s29.postimg.org/oa8oxfzqf/IMG_2 ... 102224.jpg
Govorili smo o grijanju i smrzavanju odvoda, ali ne i tacne. kod mene nikada na tacni nista ne ostane.
Samo je problem oko lulice i dalje u odvodu.

Mnei nije jasno kako se ovoliko nakupilo
kao da voda ne odlazi kako treba?

Voda od defrosta je po prilicno "topla" i ona sjuri po prilicno brzo.

Nesto ovdje ne stima.
Post Reply