Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Norm

#5151 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

amar1994 wrote:radi ovakvih stvari cu ici u hrvatsku , kada dodje vrijeme za veliki servis :oops: :-) :-) :cry:
:run:
Moja preporuka je bilo gdje van BiH...ponavljam ja radio veliki servis u ovlastenom, pecat u servisnoj, racun, garancija, i sve je OK ali ocito nemaju kvalitetan kadar da rijese tu 'sitnicu'...auto zaista radi, pali i kad je hladan, ali...nije to to...po njima sve je OK a ako insistiram uradit ce ponovo zamjenu zupcastog po istoj cijeni... :run:
NediM17

#5152 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Norm wrote:
esso_sa wrote:
Norm wrote:Da pokusam i ovdje....
Postovane kolege, treba mi pouzdan i ozbiljan majstor sa VCDS diagnostikom za vw vozila.
Naime,u ovlastenom servisu, nije bitno kojem, radio sam veliki servis i zamjenu zupcastog remena...sve je OK ali mi je potrosnja otisla u nebo...
Motor je 1.9 tdi PD i po gradu mi BC pokazuje 11l dok na otvorenom, u sestoj brzini, na nekih 110 nemoze ispod 7l... :skoljka:
U leru, na radnoj temperaturi mi pokazuje 0.7l
Malo sam forumao po stranim forumima i svi uglavnom kazu da je problem u pravilnom uzubljenju (ustvari par stepeni, napred - nazad? bregasta osovina)...u ovlastenom ne zele da cuju tvrde da je sve OK...
Auto pali, vozi, vuce, ali potrosi kisu...Ima li iko u u ZE. ili blizoj okolici da mi to nastima po specifikaciji za ovaj motor?
Hvala.
Ne moze se uzubljenje podesavati preko VCDS-a. Moze samo ocitati da li je motor ispravno uzubljen. Ako nije, onda se mora sve ponovo sarafati i uzubljivati. Ako ti trosi vise, moguce je da je majstor fakat pomjerio malo uzubljenje. Ako nema specijalni alat za zakljucavanje, onda je sigurno okrenuo malo motor kod zatezanja spanera. Taj motor, ispravno ustiman, na leru treba pokazivati oko 0,2-0,4 litra potrosnju.

ma znam i ja da ne moze uzubljivati sa VCDS-om nego treba zbog ocitavanja polozaja...nisam se dobro 'odrazio' na samom pocetku posta, nije problem u samom uzubljivanju, motor je uzubljen ali je izgleda pomjeren polozaj bregaste...ako sam dobro skontao i to utice na potrosnju u konacnici...
A ko to sigurno i precizno radi?
Pa ako je pomjeren polozaj bregaste onda nije dobro uzubljen.

Ufaziti motor znaci nataknuti zupcasti dok su radilica i bregasta/e u tacno odredjenim polozajima, ako se bilo sta od to dvoje smakne dok se natakne remen, masina nije u fazi.
amar1994

#5153 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Norm wrote:
amar1994 wrote:radi ovakvih stvari cu ici u hrvatsku , kada dodje vrijeme za veliki servis :oops: :-) :-) :cry:
Moja preporuka je bilo gdje van BiH...ponavljam ja radio veliki servis u ovlastenom, pecat u servisnoj, racun, garancija, i sve je OK ali ocito nemaju kvalitetan kadar da rijese tu 'sitnicu'...auto zaista radi, pali i kad je hladan, ali...nije to to...po njima sve je OK a ako insistiram uradit ce ponovo zamjenu zupcastog po istoj cijeni... :run:
upravo to :thumbup: :-) :roll:
530i

#5154 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Norm wrote:
Gdje si radio? Idi u Porsche Sarajevo i neka prvo odrade dijagnostiku i onda vidi kakve opcije imaš u smislu popravke tog posla. A ako si kod njih radio onda, jebi ga, žali se u Porscheu u Austriji...
Norm

#5155 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

NediM17 wrote:

Ufaziti motor znaci nataknuti zupcasti dok su radilica i bregasta/e u tacno odredjenim polozajima, ako se bilo sta od to dvoje smakne dok se natakne remen, masina nije u fazi.
nije to fazon, kod ovih motora, sve moze biti uzubljeno kako treba ali kako sam ja skontao ima dva senzora, koji ocitavaju polozaj bragaste i polozaj remenice od zupcastog i tu je doslo malo do faznog pomaka te ECU ne dobija sinhronizovan signal te to nadoknadjuje vecim ubrizgavanjem goriva...ako grijesim ispravite me...
Norm

#5156 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

530i wrote:
Norm wrote:
Gdje si radio? Idi u Porsche Sarajevo i neka prvo odrade dijagnostiku i onda vidi kakve opcije imaš u smislu popravke tog posla. A ako si kod njih radio onda, jebi ga, žali se u Porscheu u Austriji...
...nisam radio u Porscheu, ali se bojim istog odgovora, zamjenit cemo zupcasti i sve sto ide po punoj cijeni...
Zar nema nijedan mehanicar u BiH da to zna 'nakarikat'?
530i

#5157 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Nisam mislio da kod njih mijenjaš nego da ti daju potvrdu da auto nije pravilno uzubljeno i da vidiš šta ti predlažu.
hopi

#5158 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

imao sam i ja loša iskustva sa ovlaštenim, i nikada više nisam otišao. Ali rade zamjene zup. remena, još na 1.9 tdi koji je možda i najčešći motor ići van države je ono :-)
Norm

#5159 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

hopi wrote:imao sam i ja loša iskustva sa ovlaštenim, i nikada više nisam otišao. Ali rade zamjene zup. remena, još na 1.9 tdi koji je možda i najčešći motor ići van države je ono :-)
Sve stoji, ali sta da radim, po njima sve OK, a auto trosi kao volga a evo jos nisam dobio preporuku ni ovdje ko bi to mogao nastimati po specifikacijama proizvodjaca. Jedino da kupim dvojku ponovo pa da sam rahat... :roll:
mirzet87sa

#5160 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mirzet87sa »

Norm wrote: Sve stoji, ali sta da radim, po njima sve OK, a auto trosi kao volga a evo jos nisam dobio preporuku ni ovdje ko bi to mogao nastimati po specifikacijama proizvodjaca. Jedino da kupim dvojku ponovo pa da sam rahat... :roll:
Kako nisi.. @530i ti je dao preporuku, porshe servis.. Urade dijagnostiku, ponude mogucnosti i ostave na tebi da biras.. Cuj ici van zemlje na servis.. Uredno servisirao c63 u sarajevu, trenutno servisiram c55 bez zamjerki
esso_sa

#5161 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Norm wrote:
NediM17 wrote:

nije to fazon, kod ovih motora, sve moze biti uzubljeno kako treba ali kako sam ja skontao ima dva senzora, koji ocitavaju polozaj bragaste i polozaj remenice od zupcastog i tu je doslo malo do faznog pomaka te ECU ne dobija sinhronizovan signal te to nadoknadjuje vecim ubrizgavanjem goriva...ako grijesim ispravite me...
Ne ide to bas tako... Malo drugacije to funkcionise, ali da ne idemo sad u razglabanje, mogu ti preporuciti majstora u Sarajevu. On ima i VCDS dijagnostiku, pa ti moze i premjeriti sve.
Javi se na PP ako hoces da ti dam kontakt
530i

#5162 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Po mom mišljenju, ti koji su to montirali su dužni da ispravno odrade pos'o. Sa papirom iz drugog servisa, koji je uzgred i ovlašteni i glavni, a koji govori da nije ok naštimano oni bi morali da to naštimaju ili da snose troškove ponovnog servisa u Porscheu recimo.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5163 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

djesi mirzete sta ima :lol: :lol: :lol:
direstraits0078

#5164 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

:oops:
Norm

#5165 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

530i wrote:Po mom mišljenju, ti koji su to montirali su dužni da ispravno odrade pos'o. Sa papirom iz drugog servisa, koji je uzgred i ovlašteni i glavni, a koji govori da nije ok naštimano oni bi morali da to naštimaju ili da snose troškove ponovnog servisa u Porscheu recimo.
Sve ja to znam, ali u praksi je kod nas ipak malo drugacije...
Znaci moram se naruciti, uzeti slobodan dan, platiti gorivo i putarine, dobiti papir koji kaze ono sto vec znam, ponovo u servis gdje sam radio, jos jedan slobodan dan, oni premjere svojim aparatima i kazu po nasim mjerilima je sve OK...ja onda pisem i zalim se ne znam ni ja kome...i...prodje jos jedan mjesec...
mirzet87sa wrote: Kako nisi.. @530i ti je dao preporuku, porshe servis.. Urade dijagnostiku, ponude mogucnosti i ostave na tebi da biras.. Cuj ici van zemlje na servis.. Uredno servisirao c63 u sarajevu, trenutno servisiram c55 bez zamjerki
ja o vw ti o mercu...mada je lijepo cuti da barem za merca kod nas sve fercera...
esso_sa wrote: Ne ide to bas tako... Malo drugacije to funkcionise, ali da ne idemo sad u razglabanje, mogu ti preporuciti majstora u Sarajevu. On ima i VCDS dijagnostiku, pa ti moze i premjeriti sve.
Javi se na PP ako hoces da ti dam kontakt
javim se, samo ako nije problem da mi malo jos pojasnis, ono sto sam pofatao je sa neta (google), a da me vise ne levate i govore ma to normalno...da 1.9 tdi trosi 10l po gradu...vjerovali ili ne isao sam tri puta...nemam vise snage da se svadjam i ubjedujem...
i da pregledana je turbina, egr ventil, zamajac dobar, diskovi, plocice sve OK, samo trosi brate...bilo mi drago auto, pravo se 'obiko' sa njim a sad mi sve mrzi...jbm ti licencu kad je svako moze dobiti...
530i

#5166 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Razumijem te, razvlače te k'o budalu. Ako imaš volje angažuj advokata, drugačije je kad dobiju dopis u službenoj formi od onoga kad odeš i usmeno komuniciraš. Koji je servis u pitanju? Slobodo ih "pohvali"...
Norm

#5167 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

530i wrote:Razumijem te, razvlače te k'o budalu. Ako imaš volje angažuj advokata, drugačije je kad dobiju dopis u službenoj formi od onoga kad odeš i usmeno komuniciraš. Koji je servis u pitanju? Slobodo ih "pohvali"...
Budem i te kako, samo dok ovo rijesim...bili su OK dok sam imao svog savjetnika i lik je vodio racuna i znao posao, ali zadnji put kada sam bio nema ga kazu otisao za Njemacku i sad tamo radi...meni zapao neki drugi, skroz druga ekipa...ali jbg rekoh ovlasteni, znaju znanje...a advokat mi se ne isplati...
tempuser

#5168 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

esso_sa wrote:
Ne moze se uzubljenje podesavati preko VCDS-a. Moze samo ocitati da li je motor ispravno uzubljen. Ako nije, onda se mora sve ponovo sarafati i uzubljivati. Ako ti trosi vise, moguce je da je majstor fakat pomjerio malo uzubljenje. Ako nema specijalni alat za zakljucavanje, onda je sigurno okrenuo malo motor kod zatezanja spanera. Taj motor, ispravno ustiman, na leru treba pokazivati oko 0,2-0,4 litra potrosnju.
Ne znam sta bih ti rekao za ler potrosnju, kroz ruke "provukao" jedno 20-ak Skoda kupljenih nove, a od toga 3 privatne i ni na jednoj nisam vidio tako niske vrijednosti. Na svim 1,9 SDI, 1,9 TDI (90 i 100KS PD) potrosnja na leru 0,5-0,6 lit/h, na 2,0 TDI (od prvog dana) 0,7-0,8 (sa/bez klime), poslije velikog servisa u PSS-u stanje ne promjenjeno. Potrosnja normalna, otvoreno 5-6, grad oko 8-9, ukupni prosjek 7,3.
timezone

#5169 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by timezone »

Dali na panelu imas kontrolnu lampicu za gresku na motoru dali registruje ECU gresku? 30-40% povecanu potrosnju bi lambda morala da pepozna, dali si primjetio kakvu razliku na auspuhu dali dimi vise nego prije?
Norm

#5170 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

timezone wrote:Dali na panelu imas kontrolnu lampicu za gresku na motoru dali registruje ECU gresku? 30-40% povecanu potrosnju bi lambda morala da pepozna, dali si primjetio kakvu razliku na auspuhu dali dimi vise nego prije?
Imam BC i sva moguca ocitanja, nema greske...imao sam par puta upozorenje za DPF ali izadjem na otvoreni put i on odradi svoje i ugasi se...ne dimi ali na leru fakat smrdi na losu smjesu...
tempuser wrote: Ne znam sta bih ti rekao za ler potrosnju, kroz ruke "provukao" jedno 20-ak Skoda kupljenih nove, a od toga 3 privatne i ni na jednoj nisam vidio tako niske vrijednosti. Na svim 1,9 SDI, 1,9 TDI (90 i 100KS PD) potrosnja na leru 0,5-0,6 lit/h, na 2,0 TDI (od prvog dana) 0,7-0,8 (sa/bez klime), poslije velikog servisa u PSS-u stanje ne promjenjeno. Potrosnja normalna, otvoreno 5-6, grad oko 8-9, ukupni prosjek 7,3.
...za ovaj motor, po specifikaciji, normala je 0,5l na leru...a na otvorenom nakon zamjene nikada nije isao ispod 7,6...grad me ubi...stid me vise ponavljati, sad trosi vise od benzinca...
nista, trazim nekoga neovisnog, sa VCDS-om da mi ocita vrijednosti tih nekih stepeni na bregastoj i stanja na brizaljkama...

Moze li biti lambda sonda?
Da li bi javljao ikakvu gresku da je ona u pitanju?
timezone

#5171 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by timezone »

Moze biti do lambde mozda neko kablo nije dobro stavljeno mozda je neko crijevo spalo i motor dobiva visak zraka ECU to registruje i sprica vise goriva itd.
Ako vec trosi previse onda imas prebogatu gasnu smijesu i Mora biti neka greska registrovana ako vec i sam primjetis da na leru smrdi na losu smijesu.
Norm

#5172 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

...e, ali nema greske... :? :? :? da Bogdo ima, pa da znam od cega da krenem...
shlauf

#5173 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shlauf »

Norm wrote:...e, ali nema greske... :? :? :? da Bogdo ima, pa da znam od cega da krenem...
Prodaj auto na PIK-u :D
Norm

#5174 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Norm »

...pa na kraju ce i biti tako :sad: ...pa jbt nije rocket science nego 1.9 tdi....
esso_sa

#5175 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

tempuser wrote: Ne znam sta bih ti rekao za ler potrosnju, kroz ruke "provukao" jedno 20-ak Skoda kupljenih nove, a od toga 3 privatne i ni na jednoj nisam vidio tako niske vrijednosti. Na svim 1,9 SDI, 1,9 TDI (90 i 100KS PD) potrosnja na leru 0,5-0,6 lit/h, na 2,0 TDI (od prvog dana) 0,7-0,8 (sa/bez klime), poslije velikog servisa u PSS-u stanje ne promjenjeno. Potrosnja normalna, otvoreno 5-6, grad oko 8-9, ukupni prosjek 7,3.
Kod mene 2.0 TDI PD redovno pokazivao 0,2L na leru (radna temperatura). I na board kompjuteru i direktnim citanjem rada na VCDS...
I to mu je unutar parametara (VCDS specifikacija)
Potrosnja grad/otvoreno mu je bila odprilike kao kod tebe
Norm wrote: ...za ovaj motor, po specifikaciji, normala je 0,5l na leru...a na otvorenom nakon zamjene nikada nije isao ispod 7,6...grad me ubi...stid me vise ponavljati, sad trosi vise od benzinca...
nista, trazim nekoga neovisnog, sa VCDS-om da mi ocita vrijednosti tih nekih stepeni na bregastoj i stanja na brizaljkama...

Moze li biti lambda sonda?
Da li bi javljao ikakvu gresku da je ona u pitanju?
Zavisi koliko ispadne sonda iz parametara. Ako je manje odstupanje, nece javiti nista.
Sto se uzubljenja tice, potreban je specijalni alat za zakljucavanje pozicija na motoru kada se mijenja remen. Avlijanerski majstori to nemaju nego uzubljuju ko da je Golf 2 i redovno kod zatezanja spanera pomjere uzubljenje. Obicno to bude na remenici bregaste. To pomjeranje bregaste remeti tajming otvaranja/zatvaranja ventila, kao i ubrizgavanja (kod PD motora bregasta preko klackalica direktno diriguje nabijanje goriva u dizne) i onda imas situaciju da pritisak u diznama nije kako treba, ustrcavas mlaz umjesto fino atomiziranog goriva, "peres" klipove gorivom, kontaminiras ulje, neki od ventila ti ostane malo otvoren pa zivo gorivo odlazi u izduv... Osnovni simptomi svega - veca potrosnja i losija vuca. Nekad se moze primjetiti i kod starta motora - nekad vergla duze, a nekad krace. Zavisi u koju stranu je pomjerio uzubljenje... Tolerancija je +/- 3 stepena. Sve van toga trazi ponovno uzubljivanje
Post Reply