Koje gluposti samo, hajde ok parkiranje, ali da se čovijek ne smije zaustaviti da nekoga pokupi ili da neko izađe iz autaTravnički Noćni Šetač wrote:Nisu...drug_profi wrote:Cijela niša je stajalište, ne samo označeni dio.
A ne da mi se sad čitati ZOBS da vidim šta su stručnjaci iskasapili po njemu, ali nekad je jasno pisalo da je zabranjeno parkiranje na autobuskim stajalištima.
Sad su to preformulisali sa ovim znakom izgleda.
Ovo sa znakom je član 74.
A to se nadovezuje na član 73:
"Član 73.
Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo naročito:
...
10) na dijelu kolovoza koji je kao stajalište za vozila javnog saobraćaja obilježen
saobraćajnim znakom i oznakama na kolovozu;"
...
Znači ne smije se unutar prostora koji je označen znakom i oznakama na kolovozu i plus 15 metara ispred i iza ...
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _Reds_
#5151 Re: ZOBS
- Travnički Noćni Šetač
#5152 Re: ZOBS
Ja ne bi ovo nazvao glupošću...
- drug_profi
#5153 Re: ZOBS
Ovo je stvarno nekad policija smatrala bitnim i vece su ti sanse bile da fasujes kaznu ako se zaustavis na autobuskoj, nego da se izvuces.
Drotovi su tad bili pjesaci i gotovo uvijek si mogao bar jednog imati u vidokrugu.
Sarajevo danas ima 142 km2, što bi trebalo da znači da je i danas vrlo moguće imati bar 2-3 uniformisana policajca po kvadratnom kilometru. Koji bi mogli postupati bez iznimke prema prekrsiocima zakona.
Pa kad bi mogucnost kazne postala relativno izvjesna jer ne znas jel drot upravo prosao tuda ili tek dolazi, ne bi pravio sitne prekrsaje koji se odrazavaju onda na zagusenje i bezbjednost saobracaja.
I onda bi se u kratkom vremenu smanjio i broj krsenja propisa, sto bi onda dalje olaksalo istim tim sluzbenicima sprovođenje reda i zakona.
Drotovi su tad bili pjesaci i gotovo uvijek si mogao bar jednog imati u vidokrugu.
Sarajevo danas ima 142 km2, što bi trebalo da znači da je i danas vrlo moguće imati bar 2-3 uniformisana policajca po kvadratnom kilometru. Koji bi mogli postupati bez iznimke prema prekrsiocima zakona.
Pa kad bi mogucnost kazne postala relativno izvjesna jer ne znas jel drot upravo prosao tuda ili tek dolazi, ne bi pravio sitne prekrsaje koji se odrazavaju onda na zagusenje i bezbjednost saobracaja.
I onda bi se u kratkom vremenu smanjio i broj krsenja propisa, sto bi onda dalje olaksalo istim tim sluzbenicima sprovođenje reda i zakona.
-
Dzontra_Volta
#5154 Re: ZOBS
Samo uključite ovo dugme i vaše auto postaje nevidljivo za ostale učesnike u saobraćaju.

- _Reds_
#5155 Re: ZOBS
Sta, poenta je da neko ulazi u naselje i nekoga kupi i ostavlja i opet se vraca na glavnu cestu ?
100 posto su tako manje guzve.
Ovdje ne govorim o onima što se prakiraju naravno, da bi nešto obavili.
A , kad je riječ o ovima što bi nešto obavili, i to je problem jer nema parking mjestka gdje je dozvoljeno besplatno parkiranje isključivo do 15 minuta.
Al jbg, nadoćemo mi za 50 godina.
A , kad je riječ o ovima što bi nešto obavili, i to je problem jer nema parking mjestka gdje je dozvoljeno besplatno parkiranje isključivo do 15 minuta.
- drug_profi
#5156 Re: ZOBS
Jednostavno zakonodavac je to zabranio da ne opisuje situacije i stvara zonu u kojoj se onda prepusta vozacu ili policacu da sam procjenjuje ima li ili nema prekrsaja.
U realnosti, zaustavljanje radi izlaska ili uzimanja putnika nije ni tad kaznjavano osim ako nisi bas u tom casu onemogucio autobus da udje na stanicu.
Tad se nekad često mogao vidjeti i onaj skoro iščezli znak zabrane parkiranja sa jednom kosom crtom.
Npr. cak su i taksisti bili kaznjavani ako staju u sred trake. Kad sam bio mali znam da su roditelji kad su htjeli taksi, uvijek isli do autobuske niše ili na dio ceste kuda ide i tramvaj kako bi im taksi stao, jer kad mu mahnes on se zaustavi tek na takvim mjestima gdje nece zaustaviti saobracaj iza sebe.
Zašto? Zato što fasuje kaznu u suprotnom.
U suštini za policiju se kaže da je organ provođenja reda i zakona. Kako je krsenje reda i zakona postalo masovna pojava, policija u ovom momentu ne moze brzo i lako tome stati u kraj, jer imas vec cijelu generaciju odraslu na uobicajenoj kurcobolji za propise i vlastitom tumacenju članova zakona.
Samo konstantan rad na prisili moze dovesti do toga da postoje parkinzi samo za max 15 minuta, ili da se omogući kratko zaustavljanje radi izlaska putnika u autobuskim nišama, jer u ovom stanju poluanarhije se sve zloupotrebljava.
U realnosti, zaustavljanje radi izlaska ili uzimanja putnika nije ni tad kaznjavano osim ako nisi bas u tom casu onemogucio autobus da udje na stanicu.
Tad se nekad često mogao vidjeti i onaj skoro iščezli znak zabrane parkiranja sa jednom kosom crtom.
Npr. cak su i taksisti bili kaznjavani ako staju u sred trake. Kad sam bio mali znam da su roditelji kad su htjeli taksi, uvijek isli do autobuske niše ili na dio ceste kuda ide i tramvaj kako bi im taksi stao, jer kad mu mahnes on se zaustavi tek na takvim mjestima gdje nece zaustaviti saobracaj iza sebe.
Zašto? Zato što fasuje kaznu u suprotnom.
U suštini za policiju se kaže da je organ provođenja reda i zakona. Kako je krsenje reda i zakona postalo masovna pojava, policija u ovom momentu ne moze brzo i lako tome stati u kraj, jer imas vec cijelu generaciju odraslu na uobicajenoj kurcobolji za propise i vlastitom tumacenju članova zakona.
Samo konstantan rad na prisili moze dovesti do toga da postoje parkinzi samo za max 15 minuta, ili da se omogući kratko zaustavljanje radi izlaska putnika u autobuskim nišama, jer u ovom stanju poluanarhije se sve zloupotrebljava.
- Travnički Noćni Šetač
#5157 Re: ZOBS
Zagušenje saobraćaja i nedostatak parkinga ne može se riješavati zaustavljanjem/parkiranjem po autobusnim stajalištima... na taj način, ako sam dobro upratio vijesti, pogotovo iz Sarajeva ali i ostalih dijelova BiH vrši se taksiranje odnosno prevoz putnika na crno, zagušuje se javni gradski prevoz onemogućavanjem ulasak autobusa na stajališta i smanjuje se bezbjednost putnika na stajalištima... sistem postoji, to što se ne primjenjuje u cjelosti ili djelimično je drugi problem... ali velika većina zakonskih odredbi uopšte nije glupa, najčešće su uvezane sa drugim odredbama da stvore funkcionalnu cjelinu i slaba tačka sistema nije u tome što je nekakva obaveza ili zabrana propisana zakonom već je slaba tačka slabo provođenje zakonske obaveze ili zabrane..._Reds_ wrote:Sta, poenta je da neko ulazi u naselje i nekoga kupi i ostavlja i opet se vraca na glavnu cestu ?
- Travnički Noćni Šetač
#5158 Re: ZOBS
To je bila "zabrana parkiranja" odnosno tu je bilo dozvoljeno zaustavljanje koje je tada bilo propisano do 15 minuta... sada je promijenjeno na 5 minuta pa je vjerovatno to razlog, mada se ja ne slažem sa nestajanjem tog znaka i odobrenej zaustavljanja na 5 minuta ima svoj smisao i potrebu na određenim dijelovima ceste...drug_profi wrote:J
- _Reds_
#5159 Re: ZOBS
Mislim da je malo suprotno.
Ne mozes donositi zabrane, a da ne ponudis alternativu.
Zato danas se ljudi parkiraju po trotoarima, po svim mogućim i nemogućim zabranama, jer treba da nešto uzme na 5-10 minuta ili da, ili neka dostava da donese hrasnu i slično.
I što je još gore kruzne po gradnu po par kruga da nadju parking, dakle zagušuju saobraćaj, zagrađuju grad, sve nepotrebno.
Ali kad našim stručnjacima treba 10 godina da prošire isključnu traku na Energoinvestu, lijevo prema Tibri, koliko će trebati samo za ovo.
lakše je zakon opucati, i prepustiti policiji da kazne piše.
Ne mozes donositi zabrane, a da ne ponudis alternativu.
Zato danas se ljudi parkiraju po trotoarima, po svim mogućim i nemogućim zabranama, jer treba da nešto uzme na 5-10 minuta ili da, ili neka dostava da donese hrasnu i slično.
I što je još gore kruzne po gradnu po par kruga da nadju parking, dakle zagušuju saobraćaj, zagrađuju grad, sve nepotrebno.
Ali kad našim stručnjacima treba 10 godina da prošire isključnu traku na Energoinvestu, lijevo prema Tibri, koliko će trebati samo za ovo.
lakše je zakon opucati, i prepustiti policiji da kazne piše.
- Optimist
#5160 Re: ZOBS
Itekako moze kod nas da se sve radi bez ikakve alternative.
Na Bjelavama kod osnovne skole Alija Nametak je nacelnik na mjestu parkinga od nastavnika odlucio da napravi djecije igraliste. Parkinga vise nema, sada nastavnici parkiraju po cesti i trotoarima.
Plus sto je opsti nered u terminu kad roditelji dovoze/odvoze djecu u skolu.
Na Bjelavama kod osnovne skole Alija Nametak je nacelnik na mjestu parkinga od nastavnika odlucio da napravi djecije igraliste. Parkinga vise nema, sada nastavnici parkiraju po cesti i trotoarima.
Plus sto je opsti nered u terminu kad roditelji dovoze/odvoze djecu u skolu.
- Travnički Noćni Šetač
#5161 Re: ZOBS
Lolana uprava sluzi bas za te stvari, da u skladu sa zakonom rijesi lokalne probleme.... besmisleno je mijenjati zakon na cijeloj BiH radi par parkinga u Sarajevu... sistem je postavljen a lokalna zajednica ima obavezu prema građanima da rijesi alternative....
....
Ljudi koje parkiraju po trotoarima, autobusnim stajalistima i slicno krse zakon.... ne moze pravdanje za taj prekrsaj biti nedostatak infrastrukture jer sta onda da kazu invalidi i majke sa kolicima koje ne mogu proci tim trotoarom.... opravdanjem za svoj prekrsaj ometati druge nije u redu...
...
postujte zakon a od lokalnih vlasti trazite da rade svoj posao.... sve ostalo je besmisleno....
....
Ljudi koje parkiraju po trotoarima, autobusnim stajalistima i slicno krse zakon.... ne moze pravdanje za taj prekrsaj biti nedostatak infrastrukture jer sta onda da kazu invalidi i majke sa kolicima koje ne mogu proci tim trotoarom.... opravdanjem za svoj prekrsaj ometati druge nije u redu...
...
postujte zakon a od lokalnih vlasti trazite da rade svoj posao.... sve ostalo je besmisleno....
- drug_profi
#5162 Re: ZOBS
Upravo je to način.
Evo recimo ni ja se nisam sjetio toga.
To je zato što nas uglavnom ne zanima kako doći do svojih prava i kako se troše naše pare od poreza.
Ili ako nas možda i zanima, ne znamo ili nećemo da naučimo pravi put djelovanja.
Ili ako čak i to znamo, onda nam je opet preče da Čoviču šuknemo ili da biramo "naše" da nas brane od Dodika.
I sve to na nivoima od MZ do Opština.
To je zato što nas uglavnom ne zanima kako doći do svojih prava i kako se troše naše pare od poreza.
Ili ako nas možda i zanima, ne znamo ili nećemo da naučimo pravi put djelovanja.
Ili ako čak i to znamo, onda nam je opet preče da Čoviču šuknemo ili da biramo "naše" da nas brane od Dodika.
- vjeshalica
#5163 Re: ZOBS
Jebe se seljacima napravi zgradu doseli 1000 ljudi i sjebe 1000 auta svaki dan pa ti vidi ko to vise moze parking naoraviti da opsluzi jedan KS i njegove dnevne potrebe
Doduse najbolje se vidi kad odu na "vikendice" za vikend i za Bajram kod famElije...kako je grad prazan od govana sa KOLIMA
Doduse najbolje se vidi kad odu na "vikendice" za vikend i za Bajram kod famElije...kako je grad prazan od govana sa KOLIMA
- Travnički Noćni Šetač
#5164 Re: ZOBS
A onda za taj isti vikend dođemo mi "turisti" malo na čaršiju, na ćevape, na žičaru, pa dok kroz kružne tokove, pa dok kroz semafore, pa jednosmjerne ulice, pa pod ručnom uzbrdo, pa dok nabasamo na parking... uf preznojih se... 
-
BadBoy
#5165 Re: ZOBS
Nema drug ovdje bolan svijesti nikakve, samo pljuvanje i gledanje kako otići u Njemačku na gotov i uređen sistem. Naš čovjek samo zna reći "što ti je Švabo", ali da mi to isto pokušamo ovdje uraditi bio bi hiljadu i jedan izgovor.drug_profi wrote:Upravo je to način.
Pa kad su bile one najveće redukcije vode prije dvije godine (kako se sve brzo zaboravlja) neki ljudi su pokušali organizovati skup da se raspravi to pitanje. Hajde što apsolutno niko od pozvanih iz vlasti i nadležnih organa i javnih preduzeća nije došao, nego je slovom i brojem bilo 7 (sedam) "građana" na tom skupu.
Kad te ne zanima zato što nemaš vode, najbitnije supstance na svijetu za život i opstanak, šta drugo reći? Na sjednicama u mojoj mjesnoj zajednici redovno bude manje od 10 ljudi. A mjesna zajednica je pofino velika. Sa takvim ljudima treba pravimo nešto, neki sistem?
- drug_profi
#5166 Re: ZOBS
Između ostalog i zato što se sve izmanipuliše i zloupotrijebi.
Jednom ispadneš budala, drugi put ne želiš.
Jednom ispadneš budala, drugi put ne želiš.
- mayab
#5167 Re: ZOBS
Zani ma me da li je u ZOBS BiH regulisana ova situacija gdje se cesta defakto sužava , gdje se dvije prometne trake spajaju u jednu , ovaj sistem "rajsferšlusa" http://ltablice.com/novosti-za-vozace/9 ... vima-guzvi
, ako ko ima konkretan citat iz ZOBS-a, da postavi
, ako ko ima konkretan citat iz ZOBS-a, da postavi-
Dzontra_Volta
#5168 Re: ZOBS
S obzirom da ovakav saobraćajni znak kod nas nikad nisam vidio(čak i da postoji ta odredba u ZOBS-u), samim tim nisi dužan da propustiš onoga koji se uključuje u tvoju traku.
To je kod nas još uvijek u domenu učtivosti.
-
tempuser
#5169 Re: ZOBS
Mislim da imas ovakav znak na Juznoj longitudinali kroz Grbavicu na prelazu iz Zagrebacke u Zvornicku gdje se dvije trake spajaju u jednu.Dzontra_Volta wrote:S obzirom da ovakav saobraćajni znak kod nas nikad nisam vidio(čak i da postoji ta odredba u ZOBS-u), samim tim nisi dužan da propustiš onoga koji se uključuje u tvoju traku.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5170 Re: ZOBS
ja neki dan prosao nisam ga vidio,kao da su ga sklonili..
- drug_profi
#5171 Re: ZOBS
Pa pravilo rajsferslusa je uobicajeno medju civilizovanim ljudima. Evo primjer garaze merkator. Svi postuju isto pravilo ponasanja. To je cisti bonton.
- xamp
#5172 Re: ZOBS
Garaza merkator cak ima znak STOP za automobile koji dolaze direktno na rampu. Iako cesto vole da idu kao da su najjaci (citaj: ne postuju ni rajsferslus niti znak stop).drug_profi wrote:Pa pravilo rajsferslusa je uobicajeno medju civilizovanim ljudima. Evo primjer garaze merkator. Svi postuju isto pravilo ponasanja. To je cisti bonton.
- drug_profi
#5173 Re: ZOBS
Rijetkost. Svaki dan sam tamo u spici poslije posla. Ljudi se korektno ponasaju. naleti poneki idiot, ali zanemarivo.xamp wrote:Garaza merkator cak ima znak STOP za automobile koji dolaze direktno na rampu. Iako cesto vole da idu kao da su najjaci (citaj: ne postuju ni rajsferslus niti znak stop).drug_profi wrote:Pa pravilo rajsferslusa je uobicajeno medju civilizovanim ljudima. Evo primjer garaze merkator. Svi postuju isto pravilo ponasanja. To je cisti bonton.
-
azdralovic
#5174 Re: ZOBS
Stvar je dobre volje, sve dok neko nekoga u vrata ne udari... onda se gleda stopdrug_profi wrote:Rijetkost. Svaki dan sam tamo u spici poslije posla. Ljudi se korektno ponasaju. naleti poneki idiot, ali zanemarivo.xamp wrote:Garaza merkator cak ima znak STOP za automobile koji dolaze direktno na rampu. Iako cesto vole da idu kao da su najjaci (citaj: ne postuju ni rajsferslus niti znak stop).drug_profi wrote:Pa pravilo rajsferslusa je uobicajeno medju civilizovanim ljudima. Evo primjer garaze merkator. Svi postuju isto pravilo ponasanja. To je cisti bonton.