Bášča
Moderator: anex
-
safran
#5151 Re: Bášča
Ma samo sadi pa šta bilo. Samo provjeri još jednom šta piše na kesici za grašak - koliko mu je vrijeme dospijevanja. Ako misliš da od te buranije nema ništa a ti je povadi. Nisam sigurna da je po plodoredu mahunarka na mahunarku ali ovo su svakako produžeci za sijanje. Šarena čuča je i meni - pored visoke puterice - buranija br. 1. i okusom i mirisom.
A što se djece tiče - ako im dosadi buranija a ti im napravi mahune. Ako opet budu prigovarali - napravi im puru a ti uživaj.
A što se djece tiče - ako im dosadi buranija a ti im napravi mahune. Ako opet budu prigovarali - napravi im puru a ti uživaj.
-
Ratarka
#5152 Re: Bášča
hahhhaahahaahhsafran wrote:Ma samo sadi pa šta bilo. Samo provjeri još jednom šta piše na kesici za grašak - koliko mu je vrijeme dospijevanja. Ako misliš da od te buranije nema ništa a ti je povadi. Nisam sigurna da je po plodoredu mahunarka na mahunarku ali ovo su svakako produžeci za sijanje. Šarena čuča je i meni - pored visoke puterice - buranija br. 1. i okusom i mirisom.
e da znas da i hocu, pura im ne gine, sem ako odem korak dalje pa kazem napravite sami sebi sta hocete
ne znam za plodored, mislim da iza graska dobro ide paradajz, ali sad sadnice da pravim....nisam ni kornisone sijala, sad je kasno, ali nesto cu ves posijati, cak sam i pocupanu mikro mini mrkvicu uvalila u vodu da sutra smislim da li je kuham u supu ili presadjujem... mogu ti reci dever je ovo, smisli vako smisli onako
-
flag
#5153 Re: Bášča
Evo i mene... ja sam prezadovoljan baštom!
Evo sličica
krompir, 10-og jula, tri sorte... Kennebec, Ultra i domaći.

Krastavice (Kornišon i Sunčani potok) ove godine rađaju luđački
Boranija je čuča - podjeljeno Bog zna koliko i još više zamrznuto
Tikvice su mi već dojadile - u svim mogućim kobinacijama!

Bog zna koliko smo kilograma podjeli, dosta krastavica je završilo na kompostu... A moja žena je nekih 15-tak kilograma pokiselila...

Mu'minov žuti paradajz

Mu'minove Stupice

Butternut tikve... pobudalile

Luk na foliji. Savršeno - nigdje trave a nikada nije bio bolji

Bijeli luk - opet folija
(17-tog jula)

Jedan dio bašte (da vas ne zatrpavam slikama)

Domaće tikve, mrkva, peršun, paradajz... ma savršeno. Samo da dragi Bog da tako i ostane.
Evo sličica
krompir, 10-og jula, tri sorte... Kennebec, Ultra i domaći.

Krastavice (Kornišon i Sunčani potok) ove godine rađaju luđački
Boranija je čuča - podjeljeno Bog zna koliko i još više zamrznuto
Tikvice su mi već dojadile - u svim mogućim kobinacijama!

Bog zna koliko smo kilograma podjeli, dosta krastavica je završilo na kompostu... A moja žena je nekih 15-tak kilograma pokiselila...

Mu'minov žuti paradajz

Mu'minove Stupice

Butternut tikve... pobudalile

Luk na foliji. Savršeno - nigdje trave a nikada nije bio bolji

Bijeli luk - opet folija

Jedan dio bašte (da vas ne zatrpavam slikama)

Domaće tikve, mrkva, peršun, paradajz... ma savršeno. Samo da dragi Bog da tako i ostane.
-
flag
#5154 Re: Bášča
Voće mi je prvi put rodilo...
Delišes

Mušmula (drugu godinu već rađaju)

Breskve (drugu godinu već rađaju)

Kajsija (Mađarska najbolja) -već su pojedene

Junska ljepotica ili rana

Viljemovka (neće mi ništa ostati od ptica)

Stanley (napadnute šljivinom hrđom
)

Čačanska ljepotica (i ona napadnuta šljivinom hrđom
)

Čačanska najbolja ( opet hrđa)

Delišes

Mušmula (drugu godinu već rađaju)

Breskve (drugu godinu već rađaju)

Kajsija (Mađarska najbolja) -već su pojedene

Junska ljepotica ili rana

Viljemovka (neće mi ništa ostati od ptica)

Stanley (napadnute šljivinom hrđom

Čačanska ljepotica (i ona napadnuta šljivinom hrđom

Čačanska najbolja ( opet hrđa)

-
flag
#5155 Re: Bášča
A evo i za moje drugove cvjeć... Vrtlara
i Mumina

Nije me bilo neko vrijeme - pa da vas ipak zatrpam slikama

Nije me bilo neko vrijeme - pa da vas ipak zatrpam slikama
- Mu'min
#5156 Re: Bášča
Čestitke svima posebno flagu na super rezultatima. Divim mu se i plaho mi drago. A da je cvjećar prve lige slike sve govore.
Ja sam već polahko digo ruke od njive jer 2 mjesečna suša kao i nastavak iste je pobilo sve. Na 109 sadnica paradajza ima toliko plodova da može pokriti dnevne potrebe al o kakvoj "mu'minovoj salsi" možemo pričsati samo sa kupljenim paradajzom
Luk i kompir treba vaditi al čekam kraj posta.
Dinje smo već 2 ubrali.
Ostaje jedino još paprike posebno ljutače, koje su jedina svijetla tačka njive. Vjerovatno zbog sistema "flaša" i zaljevanja.
Kad nema vode, džabe pjevati borbene.
Nego još malo i Bajram, ako ništa more se poroštiljati i na praznoj bašči.
Ja sam već polahko digo ruke od njive jer 2 mjesečna suša kao i nastavak iste je pobilo sve. Na 109 sadnica paradajza ima toliko plodova da može pokriti dnevne potrebe al o kakvoj "mu'minovoj salsi" možemo pričsati samo sa kupljenim paradajzom
Luk i kompir treba vaditi al čekam kraj posta.
Dinje smo već 2 ubrali.
Ostaje jedino još paprike posebno ljutače, koje su jedina svijetla tačka njive. Vjerovatno zbog sistema "flaša" i zaljevanja.
Kad nema vode, džabe pjevati borbene.
Nego još malo i Bajram, ako ništa more se poroštiljati i na praznoj bašči.
- Mu'min
#5157 Re: Bášča
Usput Rataraka, mada se slabo vidi iz 1 slike, nije ono u tebe plemenjača već od sunca bona.
Džabe si trgala listove.
Džabe si trgala listove.
-
armin_jocker
#5158 Re: Bášča
Flag, svaka cast za bascu, kao i za vocke, i kod mene je na sljivama ova hrdja, zbog cega ona uopce nastaje? jel ova tvoja bascA I zemlja negdje u sarajevu, gdje kupujes sadnice voca, jesu li kontejnerske iz ohiv agko prodavnica, ili?? svidja mi se kako si sve uredio, i kako masala radjaju, posebno breskva i kajsija.
- MedenoSrce
#5159 Re: Bášča
mashalah
napravila sam pohovane(samo sam ih uvaljala u razmuceno jaje sa malo mlijeka u prahu) cvjetove tikve i sto rece ratarka i nisu kakva sreca al' kao prilog uz biftek da prste polizes
napravila sam pohovane(samo sam ih uvaljala u razmuceno jaje sa malo mlijeka u prahu) cvjetove tikve i sto rece ratarka i nisu kakva sreca al' kao prilog uz biftek da prste polizes
- zijad_e
#5160 Re: Bášča
flag iskrene cestitke za bastu super ti je. Koji ti je recept za kisele krastavce, imam ih dosta a ufatila ih plemenjaca nakon zadnje kise.
-
lady_di
#5163 Re: Bášča
Predlažem da Flagova bašta dobije titulu "Naj-bašta 2013.godine" - bezkompromisno,
a Flag "Naj-hobi baštovan ili cvjeć..", o čemu bi izjašnjenje morali dati ostali FSR-ovci, naročito Vrtlar i Mumin
a Flag "Naj-hobi baštovan ili cvjeć..", o čemu bi izjašnjenje morali dati ostali FSR-ovci, naročito Vrtlar i Mumin
-
armin_jocker
#5164 Re: Bášča
Sta vi radite s viskom ove buranije, jel zaledite, i kako, jel skuhate pa zaledite, ili ovako svjezu, u komadu, ili sitnite???
-
safran
#5165 Re: Bášča
Ja i buraniju pasteriziram u teglama. Obarim je u blago posoljenoj vodi - kratko samo da "pogine", ocijedim ali sačuvam vodu. Kad se malo ohladi (da mogu manipulisati njom) potrpam je u tegle, dodam vode od kuhanja kako ne bi bila suha, stavim metalne poklopce (nove ili kao nove) koje ne pritegnem do kraja, stavim u rernu na 90 C oko pola sata računajući od postizanja temperature, pritegnem poklopce i vratim u rernu da se ohlade.armin_jocker wrote:Sta vi radite s viskom ove buranije, jel zaledite, i kako, jel skuhate pa zaledite, ili ovako svjezu, u komadu, ili sitnite???
Sutradan provjerim da li su sve vakumirale, one koje jesu idu u podrum a falične stavim u frižider i utrošim u roku od 4-5 dana.
Imam tegli od prošle godine - ko nove.
-
Ratarka
#5166 Re: Bášča
probaj bez bifteka pa'š vidjetMedenoSrce wrote:mashalah![]()
![]()
-
Ratarka
#5167 Re: Bášča
kad sam pitala niko nista nije rek'o, pa ja da popravim stvarMu'min wrote:Usput Rataraka, mada se slabo vidi iz 1 slike, nije ono u tebe plemenjača već od sunca bona.
Džabe si trgala listove.
nema veze, sad je paradajz dobio vise hrane i sunca (valjda) i poceo da sazrijeva, dnevne potrebe uveliko pokrivene, razmisljam o tvojoj salsi
-
Ratarka
#5168 Re: Bášča
flag, svala cast, basca ti je prekrasna! ovo oko folije je nasut pijesak ili me slika vara? a vocke mi se posebno svidjaju, stvarno svaka cast! naklon.
-
flag
#5169 Re: B ášča
Uh... šta vas je.
Moram još i slike paprika i patlidžana postaviti
.
Hajde da ja lijepo odgovorim na pitanja...
Jeste Sarajevo, bašča je u Gornjem Vlakovu. Većinu sadnica sam kupio u Rajlovcu u Poljoopremi, manji dio u Agricomu u Hadžićima. Sada već imam nekog iskustva i pazim na porijeklo sadnica, iz kojeg rasadnika dolaze - imao sam jako loše iskustvo sa sadnicama iz jednog rasadnika iz RS-a. Nedugo nakon sadnje sušile su se. Jedan dio mojih voćki je iz rasadnika iz Srbije!
Kada sam kupovao sadnice nisam imao pojma da ima i naših autohtonih sorti u rasadnicima (Srebrenik, Goražde...). Ako bih ponovo sadio voće - sadio bih samo naše autohtone voćke!!! Kupovao sam isključivo kontejnirane sadnice.
Kisele krastavice
potrebno:
tegle od 1 kg
šoljica alkoholnog sirćeta
1 kaščica šećera
2 kaščice soli
biber u zrnu
kopar ili koriander
peršun
priprema:
Teglu od 1 kg napuniti krastavicama (čitave ili rezane)
Staviti u teglu šećer, so, začine po želji i šoljicu alkoholnog sirćeta.
Nasuti hladnu vodu do vrha.Poredati tegle u šerpu sa hladnom vodom do poklopca, zagrijavati do ključanja i oko 5 minuta. Ostaviti u ključaloj vodi na laganoj vatri, isključiti i ostaviti preko noći tegle u šerpi - dok se voda ne ohladi. Ujutro izvaditi tegle iz vode, okrenuti ih naopako par sati i gotovoooo.
Hvala lady, ali u pravu si...Ovo moraju aminovati oni cvećari - amateri Mumin i Vrtlar!!!
Hvala i Banksy i Medenom srcu i Bizi (eno Bizet kako smo posadili luk na foliji) i naravno Ratarki.
Kada postavljam foliju dan mora biti bez vjetra, u suprotnom ganjam foliju po cijeloj mahali
Moram još i slike paprika i patlidžana postaviti
Hajde da ja lijepo odgovorim na pitanja...
Hvala ti Armine. Ne rekoh da na šljivama ima vjerovatno i šljivine plamenjače. Da sad ne elaboriramo kako nastaje i kako se širi i jedna i druga bolest... Postoje neki fungicidi koji se (navodno) mogu i u fazi dozrijevanja koristiti. Neka hvala, ja ću ipak sačekati kasnu jesen i tada koristiti hemiju, da tada ću Boga moliti da list ne opadne u avgustu.armin_jocker wrote:Flag, svaka cast za bascu, kao i za vocke, i kod mene je na sljivama ova hrdja, zbog cega ona uopce nastaje? jel ova tvoja bascA I zemlja negdje u sarajevu, gdje kupujes sadnice voca, jesu li kontejnerske iz ohiv agko prodavnica, ili?? svidja mi se kako si sve uredio, i kako masala radjaju, posebno breskva i kajsija.
Jeste Sarajevo, bašča je u Gornjem Vlakovu. Većinu sadnica sam kupio u Rajlovcu u Poljoopremi, manji dio u Agricomu u Hadžićima. Sada već imam nekog iskustva i pazim na porijeklo sadnica, iz kojeg rasadnika dolaze - imao sam jako loše iskustvo sa sadnicama iz jednog rasadnika iz RS-a. Nedugo nakon sadnje sušile su se. Jedan dio mojih voćki je iz rasadnika iz Srbije!
Kada sam kupovao sadnice nisam imao pojma da ima i naših autohtonih sorti u rasadnicima (Srebrenik, Goražde...). Ako bih ponovo sadio voće - sadio bih samo naše autohtone voćke!!! Kupovao sam isključivo kontejnirane sadnice.
Hvala Zijo, evo receptazijad_e wrote:flag iskrene cestitke za bastu super ti je. Koji ti je recept za kisele krastavce, imam ih dosta a ufatila ih plemenjaca nakon zadnje kise.
Kisele krastavice
potrebno:
tegle od 1 kg
šoljica alkoholnog sirćeta
1 kaščica šećera
2 kaščice soli
biber u zrnu
kopar ili koriander
peršun
priprema:
Teglu od 1 kg napuniti krastavicama (čitave ili rezane)
Staviti u teglu šećer, so, začine po želji i šoljicu alkoholnog sirćeta.
Nasuti hladnu vodu do vrha.Poredati tegle u šerpu sa hladnom vodom do poklopca, zagrijavati do ključanja i oko 5 minuta. Ostaviti u ključaloj vodi na laganoj vatri, isključiti i ostaviti preko noći tegle u šerpi - dok se voda ne ohladi. Ujutro izvaditi tegle iz vode, okrenuti ih naopako par sati i gotovoooo.
lady_di wrote:Predlažem da Flagova bašta dobije titulu "Naj-bašta 2013.godine" - bezkompromisno,
Hvala lady, ali u pravu si...Ovo moraju aminovati oni cvećari - amateri Mumin i Vrtlar!!!
Hvala i Banksy i Medenom srcu i Bizi (eno Bizet kako smo posadili luk na foliji) i naravno Ratarki.
Varaš se, nema pijeska... Dakle, kada pravim lijehe....namjerno ostavim nešto grumenja, prekrijem lijehu folijom, ono grumenje rasporedim po krajevima folije i nogama ugazim - razbijem ono grumenje zemlje. Tako odlično zategnem foliju. Mi kupujememo samo foliju koja nije već izbušena, pripremljena za napr. paradajz ili paprike. Tako sami pravimo razmak između sadnica, kako nama odgovara.Ratarka wrote:flag, svala cast, basca ti je prekrasna! ovo oko folije je nasut pijesak ili me slika vara? a vocke mi se posebno svidjaju, stvarno svaka cast! naklon.
Kada postavljam foliju dan mora biti bez vjetra, u suprotnom ganjam foliju po cijeloj mahali
-
armin_jocker
#5170 Re: Bášča
Flag, hvala na odgovoru, ma i ja sam nesto sljiva nabavio domacih, a nesto voca sam kupovao kontejnerski, nisam bas zadovoljan, volio bi na jesen, ako nadjem kupiti nekoliko sadnica visnje, jabuke, kruske, ali po mogucnosti nesto domace .... Ako neko ima nekoga ili info, gdje bi se moglo naci, bio bi mu zahvalan
-
Ratarka
#5171 Re: Bášča
pravite li sokove na razmucivanje? moze li se od jabuke tako neki napraviti? pravila sam od raznog voca, sto takve sto kasaste, ali nekako nisam nikada od jabuke, a rado bih probala, ideje?
-
Ratarka
#5172 Re: Bášča
armine, mi imamo vrlo lijepu visnju, dunje i odlicne jabuke (ono sto na ovoj visini uspijeva nam je zanimljivo, ne pokusavamo dakle nikakve egzoticne varijante na 700mnm), ako znas kako se to kalemi bujrum, dodji i uzmi si kalem.armin_jocker wrote:Flag, hvala na odgovoru, ma i ja sam nesto sljiva nabavio domacih, a nesto voca sam kupovao kontejnerski, nisam bas zadovoljan, volio bi na jesen, ako nadjem kupiti nekoliko sadnica visnje, jabuke, kruske, ali po mogucnosti nesto domace .... Ako neko ima nekoga ili info, gdje bi se moglo naci, bio bi mu zahvalan
-
armin_jocker
#5173 Re: Bášča
Ratarko hvala ti, ali ja neznam kalemiti vocke, mada me je to uvijek zanimalo, nisam imao od koga nauciti, ako nadjem nekoga da zna kalemiti, doci cu, i uzeti, i da vidim tvoju bascu i zemljuRatarka wrote:armine, mi imamo vrlo lijepu visnju, dunje i odlicne jabuke (ono sto na ovoj visini uspijeva nam je zanimljivo, ne pokusavamo dakle nikakve egzoticne varijante na 700mnm), ako znas kako se to kalemi bujrum, dodji i uzmi si kalem.armin_jocker wrote:Flag, hvala na odgovoru, ma i ja sam nesto sljiva nabavio domacih, a nesto voca sam kupovao kontejnerski, nisam bas zadovoljan, volio bi na jesen, ako nadjem kupiti nekoliko sadnica visnje, jabuke, kruske, ali po mogucnosti nesto domace .... Ako neko ima nekoga ili info, gdje bi se moglo naci, bio bi mu zahvalan
-
bizet
#5174 Re: Bášča
@flag, svaka cast, jos jednom...bas smo muz i ja komentarisali luk 
hajde budi drug i ispricaj nam cime si i na koji nacim busio rupe?
i mi smo kupili foliju bez rupa pa je busili kako nama odgovara za paradajz i paprike, ali muz se nije usudio na taj nacin sijati luk...sad kad smo vidjeli tebe u akciji hocemo i mi da ni luk ne moramo plijeviti naredne godine, ako Bog da,
----------------------------
pitanje za sve koji barataju kompostom:
napokon neki dan obidjem bastu i naravno.provirim u svoj kompost...on izgleda kao tecni izmet u kojem se kupaju nekakvi crvici...jel' to treba tako?...ili moj kompost je nekim dogadjajem previse tecan i time neupotrebljiv?
muz kaze da uz to jos uzasno smrdi i fino se ogradio od komposta rekavsi jos davno da ga on nece razbacivati po basti, a taj dan potvrdivsi...valjda nije vjetar puhao u mom pravcu pa meni nije zasmrdilo, i iako nisam gadljive prirode ovi crvici i nekakvi zivi organizmi me odbijaju da ih svjesno razastrem po basti...mislim sta ja znam sta sve tu ima
rado cu da cujem vasa misljenja
@senci, ja nisam zaboravila na pasirku...ako ti bude zgodno da mi je nekako dostavis javi se
i mi smo kupili foliju bez rupa pa je busili kako nama odgovara za paradajz i paprike, ali muz se nije usudio na taj nacin sijati luk...sad kad smo vidjeli tebe u akciji hocemo i mi da ni luk ne moramo plijeviti naredne godine, ako Bog da,
----------------------------
pitanje za sve koji barataju kompostom:
napokon neki dan obidjem bastu i naravno.provirim u svoj kompost...on izgleda kao tecni izmet u kojem se kupaju nekakvi crvici...jel' to treba tako?...ili moj kompost je nekim dogadjajem previse tecan i time neupotrebljiv?
muz kaze da uz to jos uzasno smrdi i fino se ogradio od komposta rekavsi jos davno da ga on nece razbacivati po basti, a taj dan potvrdivsi...valjda nije vjetar puhao u mom pravcu pa meni nije zasmrdilo, i iako nisam gadljive prirode ovi crvici i nekakvi zivi organizmi me odbijaju da ih svjesno razastrem po basti...mislim sta ja znam sta sve tu ima
rado cu da cujem vasa misljenja
@senci, ja nisam zaboravila na pasirku...ako ti bude zgodno da mi je nekako dostavis javi se
-
flag
#5175 Re: Bášča
Osnovno je foliju dooobro zategnuti. Naravno, lijeha treba biti propisno uradjena, zemlja kako treba usitnjena... (vec sam napisao kako zategnem foliju) Zatim, obicnim skalpelom za papir rezem foliju u obliku znaka X (iks) na razmaku na kojem inace sadis luk! X je nekih 5x5 cm. Znaci, koliko imas komada sjetvenog luka, toliko X-ova. Malo pipav pos'obizet wrote:@flag, svaka cast, jos jednom...bas smo muz i ja komentarisali luk