Ne mogu jadni da se odluče čiji su i kakvi. To im je karakteristika utemeljena na tradiciji.nikad_izvini wrote:Paaa, čovjek je lijepo napisao ono što je svima poznato:
-vi ste divovi(to sami sebi pjevate)![]()
- Željo je klub skretničara i radnika dok je Torpedo klub "elite"
Sad vam ni to ne valja
FK Željezničar
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
elSaik
#5151 Re: FK Zeljeznicar
-
nikad_izvini
#5152 Re: FK Zeljeznicar
Znači, prema toj logici, Jergović se sada "šlihta" Željikrokodil wrote:Isti taj M. Jergović je napisao da Željo nikad titulu ne bi osvojio da nije bilo "Hrvatskog proljeća" 1971-e, pa se nije smjelo dati titula nekome iz Hrvatske, ali reciprocitetom nikome ni iz Srbije pa se eto dosjetili Želje.... Govorim samo i mislim da je taj pisac odron jedan , koji se šlihta kome stigne tako da ga ne treba uzimati za ozbiljno
- odvijac
#5153 Re: FK Zeljeznicar
EVO JEDAN TEKST I PRICA JOS BOLJI,DA VID ANAMO ONI,STA SU ZA NAS...
jedan stariji Željin navijac:
"Nas fudbal me, nekad, k'o djecaka zanimao. Dijete s Bjelava. Rezon je otici prvo na Kosevo. Daleko Grbavica. Sarajevo igra s Hajdukom. Ja s ocem usred navijaca SA, sto podvikuju:
"Hajde Zubane, hajde. .dodaj mu Lito, ma dodaj mu. .tooooo Slino. .Slino, Slino. . bravo Ovane, Ovan - je - pravi. .Glavaneee, Glavaneeee. . Prdo bolan, pazi. .joooj. .Prljača, Prljača. .
Dobro, nadimci, raja k'o raja (u nadimku uvijek cuci istina), al' kad cuh Prljača. .
Ma sta je ovo, ko su ovi. .sta ovo ovi vicu.
Zavikase i ime kluba. "Srjvo. .klap klap. .klap klap klap. .SRJVO. ."
Ja sam bio odgojeno dijete. Guvernanta ce me sve ispitati kad se vratim s utakmice; sta sam cuo, vidio. . sta valja, a sta ne valja. .
Nekako se i ta utakmica zavrsi. One novine na kojima su sjedili zapalise na hipten hrpa. Otac me pribio uz sebe i probijamo se nekako.
Dok izadjosmo i mrak pade.
Vracamo se kuci kroz jedno groblje, pa ispod mrtvacnice, pored abortane, pa pokraj drugog groblja, ja oca steg'o za ruku i dajem sebi obecanje:
"Ko me vidi na ovu stranu da idem nek' me kamenom u ledja spuca"
Jednog lijepog, suncanog dana, iskradem se iz svoje basce i odem na Grbavicu. Nebo vedro, boja mora ( a ja vec bio u Zelenici, obozavam more).
Navijaci grupisani: "Mi smo Zeljini - Zeljo je nas"! Uvucem se u grupu i udjem s njima na stadion. Zeljo - Partizan.
Vec na zgrijavanju krenu pjevanje uz melodiju "Na lijepom plavom Dunavu" u kojoj se izdizase nadimak Straus. Skuzih oviseg igraca plave kose, s brojem 8 na ledjima, kako uz pjesmu navijaca, u ritmu waltza, radi s loptom sto hoce. Nesto kasnije je dao i dva gola Soškiću.
Pjesma se orila "Kad masina tvoja krene". Prodje i Ciro iznad stadiona, pritisnu sirenu. .huu huu. ."dvaput, jer Zeljo dva gola dao, rece neko iz publike". Meni srce lupa ko Cirin stroj, ja vec procitao "Skitnice" od Jack Londona; miris tracnica, pragova i pare mi u nozdrvama.
Aksam se nekako lagano spustao na grad. Krenuh uz Miljacku, alejom, kraj Insituta hemije i matematike, pored Zemaljskog muzeja, Filozofskog fakulteta, bulevartom B.Kidrica, pokraj Higijenskog zavoda, jednog bioskopa, drugog, treceg. .Titovom ulicom, uz jorgovanom okiceni Dzidzikovac i rahat stigoh u svoju bascu na pocetku Bjelava.
Nikakvih vise nedoumica nisam imao, a guvernanti sam oci suzama napunio, pisuci zadacu na temu "Moj najljepsi dan"
Vjerovatno ju je dojmio moj opis plavog neba. .ko zna?"
"Nas fudbal me, nekad, k'o djecaka zanimao. Dijete s Bjelava. Rezon je otici prvo na Kosevo. Daleko Grbavica. Sarajevo igra s Hajdukom. Ja s ocem usred navijaca SA, sto podvikuju:
"Hajde Zubane, hajde. .dodaj mu Lito, ma dodaj mu. .tooooo Slino. .Slino, Slino. . bravo Ovane, Ovan - je - pravi. .Glavaneee, Glavaneeee. . Prdo bolan, pazi. .joooj. .Prljača, Prljača. .
Dobro, nadimci, raja k'o raja (u nadimku uvijek cuci istina), al' kad cuh Prljača. .
Ja sam bio odgojeno dijete. Guvernanta ce me sve ispitati kad se vratim s utakmice; sta sam cuo, vidio. . sta valja, a sta ne valja. .
Nekako se i ta utakmica zavrsi. One novine na kojima su sjedili zapalise na hipten hrpa. Otac me pribio uz sebe i probijamo se nekako.
Vracamo se kuci kroz jedno groblje, pa ispod mrtvacnice, pored abortane, pa pokraj drugog groblja, ja oca steg'o za ruku i dajem sebi obecanje:
Jednog lijepog, suncanog dana, iskradem se iz svoje basce i odem na Grbavicu. Nebo vedro, boja mora ( a ja vec bio u Zelenici, obozavam more).
Navijaci grupisani: "Mi smo Zeljini - Zeljo je nas"! Uvucem se u grupu i udjem s njima na stadion. Zeljo - Partizan.
Vec na zgrijavanju krenu pjevanje uz melodiju "Na lijepom plavom Dunavu" u kojoj se izdizase nadimak Straus. Skuzih oviseg igraca plave kose, s brojem 8 na ledjima, kako uz pjesmu navijaca, u ritmu waltza, radi s loptom sto hoce. Nesto kasnije je dao i dva gola Soškiću.
Pjesma se orila "Kad masina tvoja krene". Prodje i Ciro iznad stadiona, pritisnu sirenu. .huu huu. ."dvaput, jer Zeljo dva gola dao, rece neko iz publike". Meni srce lupa ko Cirin stroj, ja vec procitao "Skitnice" od Jack Londona; miris tracnica, pragova i pare mi u nozdrvama.
Aksam se nekako lagano spustao na grad. Krenuh uz Miljacku, alejom, kraj Insituta hemije i matematike, pored Zemaljskog muzeja, Filozofskog fakulteta, bulevartom B.Kidrica, pokraj Higijenskog zavoda, jednog bioskopa, drugog, treceg. .Titovom ulicom, uz jorgovanom okiceni Dzidzikovac i rahat stigoh u svoju bascu na pocetku Bjelava.
Nikakvih vise nedoumica nisam imao, a guvernanti sam oci suzama napunio, pisuci zadacu na temu "Moj najljepsi dan"
-
s_bjelava
#5154 Re: FK Zeljeznicar
Vjerovatno, ovo je dobar opis kako je dijete postalo navijac Zelje, iako moramo priznati da mu je malo i guvernanta pomogla.odvijac wrote:EVO JEDAN TEKST I PRICA JOS BOLJI,DA VID ANAMO ONI,STA SU ZA NAS...![]()
Moja je prica nekako slicna, nije bilo guvernante, dijete sa Bjelava, svi u kuci navijaju za Sarajvo ja za Zelju.
Rahmetli otac, dajdze, jedan amidza, tetak ali dzabe, ja volim plavo pa makar i ofarbano.
Stari rahmetli vazda govorio kako mu nije jasno gdje je pogrijesio ali ja po svom i ne odstupam.
Jos mu kazem da vise volim kad Sarajevo izgubi nego kad Zeljo pobijedi, nije lijepo ali je bilo tada zabavno.
Danas kad sam daleko od Bjelava i Grbavice, moje srce jos uvijek zaigra kad Zeljo pobijedi i zebe kad izgube ali to je bolest neizljeciva i neka je tako.
Samo da se razumijemo, nije meni ni Sarajevo mrsko, od malih klubova ono mi je najdraze
- ultima_palabra
#5155 Re: FK Zeljeznicar
Čuo sam ovo jednom, vrh je pričaodvijac wrote:"
-
The 51st State
#5156 Re: FK Zeljeznicar
guvernanta, jergovic, hahaha.
stvarno mocno...
stvarno mocno...
-
The 51st State
#5157 Re: FK Zeljeznicar
bitno je da ti imas tradiciju kao navijac.Ne mogu jadni da se odluče čiji su i kakvi. To im je karakteristika utemeljena na tradiciji.
- Ares 1921
-
elSaik
#5159 Re: FK Zeljeznicar
The 51st State wrote:bitno je da ti imas tradiciju kao navijac.Ne mogu jadni da se odluče čiji su i kakvi. To im je karakteristika utemeljena na tradiciji.
Makar nemam običaj prikrivenog spominjanja tuđeg roditelja čim ostanem bez ikakvih drugih argumenata (a posljednje bi u vašem slučaju predstavljalo konstantu).
- Zlocin&Kazna
#5160 Re: FK Zeljeznicar
Amar Osim
"Stvaramo tim za naredne sezone"
Ivica Osim vodio je Željezničar do polufinala Kupa UEFA u sezoni 1984/1985, a sada njegov sin Amar, koji se vratio u klub nakon šest godina odsustva, također ima velike evropske ambicije.
Amar Osim nakon šest godina u Željezničaru radi na stvaranju tima koji će igrati važnu ulogu u predstojećim sezonama u BiH, piše UEFA.com.
Osim je vodio Željezničar do dvije titule u svoje prve dvije sezone na klupi tima sa Grbavice, u sezoni 2001/2002 i 2002/2003, kao i do dva kupa, prije nego što je dobio otkaz na početku sezone 2003/2004. Poslije razlaza sa japanskim JEF Unitedom, kojeg je vodio i njegov otac Ivica, mlađi Osim je ponovo preuzeo trenersku palicu u Željezničaru u julu pošle godine i za sada mu dobro ide.
Trenutno klub zauzima peto mjesto na tabeli, sedam bodova iza prvoplasiranog Širokog Brijega, a nada se povratku na evropsku scenu prvi put od velikog poraza protiv Litexa u sezoni 2004/2005.
"Cilj nam je stvoriti tim koji će igrati važnu ulogu u narednim sezonama", rekao je nekadašnji igrač "plavih".
Osimovom timu vrata Evrope otvorena su preko Premijer lige i Kupa BiH u kojem su uspjeli osigurati polufinale.
"Možemo na oba načina dospjeti u UEFA ligu. Konkurencija u Kupu je teška, ali Željezničar igra dobro i nadamo se da ćemo dospjeti u finale", rekao je Osim.
Evropski nastupi na klupi Željezničara zauzimaju posebno mjesto u historiji porodice Osim. Ivica je klub vodio do polufinala UEFA kupa u sezoni 1984/1985 gdje je izgubio od Videotona. Amar Osim je također zabilježio uspjeh dostizanjem trećeg pretkola Lige prvaka 2002. godine, kada je izbačen od Newcastlea ukupnim rezultatom 5:0.
(Sarajevo-x.com)
"Stvaramo tim za naredne sezone"
Ivica Osim vodio je Željezničar do polufinala Kupa UEFA u sezoni 1984/1985, a sada njegov sin Amar, koji se vratio u klub nakon šest godina odsustva, također ima velike evropske ambicije.
Amar Osim nakon šest godina u Željezničaru radi na stvaranju tima koji će igrati važnu ulogu u predstojećim sezonama u BiH, piše UEFA.com.
Osim je vodio Željezničar do dvije titule u svoje prve dvije sezone na klupi tima sa Grbavice, u sezoni 2001/2002 i 2002/2003, kao i do dva kupa, prije nego što je dobio otkaz na početku sezone 2003/2004. Poslije razlaza sa japanskim JEF Unitedom, kojeg je vodio i njegov otac Ivica, mlađi Osim je ponovo preuzeo trenersku palicu u Željezničaru u julu pošle godine i za sada mu dobro ide.
Trenutno klub zauzima peto mjesto na tabeli, sedam bodova iza prvoplasiranog Širokog Brijega, a nada se povratku na evropsku scenu prvi put od velikog poraza protiv Litexa u sezoni 2004/2005.
"Cilj nam je stvoriti tim koji će igrati važnu ulogu u narednim sezonama", rekao je nekadašnji igrač "plavih".
Osimovom timu vrata Evrope otvorena su preko Premijer lige i Kupa BiH u kojem su uspjeli osigurati polufinale.
"Možemo na oba načina dospjeti u UEFA ligu. Konkurencija u Kupu je teška, ali Željezničar igra dobro i nadamo se da ćemo dospjeti u finale", rekao je Osim.
Evropski nastupi na klupi Željezničara zauzimaju posebno mjesto u historiji porodice Osim. Ivica je klub vodio do polufinala UEFA kupa u sezoni 1984/1985 gdje je izgubio od Videotona. Amar Osim je također zabilježio uspjeh dostizanjem trećeg pretkola Lige prvaka 2002. godine, kada je izbačen od Newcastlea ukupnim rezultatom 5:0.
(Sarajevo-x.com)
- Ares 1921
#5161 Re: FK Zeljeznicar
Dvadesettrogodišnji bivši mladi fudbalski reprezentativac Njemačke, te bivši član HSV-a i Minhena 1860, Mustafa Kučuković mogao bi u narednoj sedmici pojačati redove FK Željezničar.
Naime, trener Kučukovićevog aktuelnog kluba, francuskog Grenoblea, Mehmed Baždarević želi pomoći svom nekadašnjem klubu Željezničaru posudbom ovog nesuđenog, ali još uvijek potencijalnog bh. reprezentativca.
Osnova ove eventualne posudbe je nedovoljan prostor u početnom sastavu Grenobla koji Baždarević može ponuditi Kučukoviću, te potreba bivšeg kapitena U21 reprezentacije Njemačke za većom minutažom na terenu u trenutnom periodu kada je to najpotrebnije za njegov fudbalski razvoj.
Zanimljiva je i činjenica da je Amar Osim, šef stručnog štaba Željezničara tokom zimske pauze u našem prvenstvu, pred početak priprema Plavih sa Grbavice, boravio u gostima kod Meše Baždarevića te prema neslužbenim saznanjima razgovarao upravo o eventualnim pojačanjima koja bi iz Francuske na kaljenje stigla u redove Želje.
Dželaludin Muharemović, sportski direktor Željezničara pozabavio se ovom temom u današnjem izadnju Sporta te pojasnio kako će se po povratku igrača i stručnog štaba sa priprema razgovarati aktivno o ovoj temi, a da će se do tada u Fudbalskom savezu BiH provjeriti postoji li mogućnost dovođenja igrača na posudbu u situaciji kada je transferni period zvanično zaključen.
reprezentacija . net
Naime, trener Kučukovićevog aktuelnog kluba, francuskog Grenoblea, Mehmed Baždarević želi pomoći svom nekadašnjem klubu Željezničaru posudbom ovog nesuđenog, ali još uvijek potencijalnog bh. reprezentativca.
Osnova ove eventualne posudbe je nedovoljan prostor u početnom sastavu Grenobla koji Baždarević može ponuditi Kučukoviću, te potreba bivšeg kapitena U21 reprezentacije Njemačke za većom minutažom na terenu u trenutnom periodu kada je to najpotrebnije za njegov fudbalski razvoj.
Zanimljiva je i činjenica da je Amar Osim, šef stručnog štaba Željezničara tokom zimske pauze u našem prvenstvu, pred početak priprema Plavih sa Grbavice, boravio u gostima kod Meše Baždarevića te prema neslužbenim saznanjima razgovarao upravo o eventualnim pojačanjima koja bi iz Francuske na kaljenje stigla u redove Želje.
Dželaludin Muharemović, sportski direktor Željezničara pozabavio se ovom temom u današnjem izadnju Sporta te pojasnio kako će se po povratku igrača i stručnog štaba sa priprema razgovarati aktivno o ovoj temi, a da će se do tada u Fudbalskom savezu BiH provjeriti postoji li mogućnost dovođenja igrača na posudbu u situaciji kada je transferni period zvanično zaključen.
reprezentacija . net
-
elSaik
#5162 Re: FK Zeljeznicar
Lično sumnjam u njegov dolazak. Ko bi, molim vas lijepo, dolazio iz prve/druge francuske, prve/druge njemačke, u Bosnu?!
- ultima_palabra
#5163 Re: FK Zeljeznicar
Što da ne, vidi se da momku baš ne ide sve po planu. Zanimljivo je koliko sad imamo napadača: Mešanović, Stanić, Višća, Rovčanin, Popović, pa onda ovi novi Spahić i Perak
U isto vrijeme nije riješeno mjesto stopera, pa i kreativnog veznjaka.
- JThomas
#5164 Re: FK Zeljeznicar
dobro, od njih su ti čisti špicevi samo mešanović i popović, i valjda taj bajro spahić. ostali su svi krila i ofanzivni vezni.
- metar_drva
#5165 Re: FK Zeljeznicar
sanel jahicelSaik wrote:Lično sumnjam u njegov dolazak. Ko bi, molim vas lijepo, dolazio iz prve/druge francuske, prve/druge njemačke, u Bosnu?!
- ultima_palabra
#5166 Re: FK Zeljeznicar
Rovčanin je uvijek igrao špica, nekad i jedinog.JThomas wrote:dobro, od njih su ti čisti špicevi samo mešanović i popović, i valjda taj bajro spahić. ostali su svi krila i ofanzivni vezni.
- JThomas
#5167 Re: FK Zeljeznicar
pa jest, ali realno, on je lijevi krilni napadač. čisti špic definitivno nije.
- ultima_palabra
#5168 Re: FK Zeljeznicar
Pa dobro, tako nešto. Možda povučeniji napadač, ako igraš sa dvojicomJThomas wrote:pa jest, ali realno, on je lijevi krilni napadač. čisti špic definitivno nije.
- ludjak na slobodi
-
nikad_izvini
#5170 Re: FK Zeljeznicar
taman koliko vas ima na domaćim utakmicama
Emigracijo, emigracijo, zamoli mozak da ti se vrati, vidiš da ti ne ide bez njega
Kad smo se riješili mudžahira da se vratimo ozbiljnijim temama
Oni koji idu u Split, da ne zaborave, navodno će se raditi alkotest na granici
Znači, khm.....
Biće zanimljivih pretresa, pa eto, pamet u vugla

Sretno nam
Kad smo se riješili mudžahira da se vratimo ozbiljnijim temama
Oni koji idu u Split, da ne zaborave, navodno će se raditi alkotest na granici
Sretno nam
-
lolo_lolo
#5171 Re: FK Zeljeznicar
sta to bi sa mustafom?
i sretno ovim sto idu u split,nisu to laktasi
-
nikad_izvini
#5172 Re: FK Zeljeznicar
Dva autobusa idu sigurno
kombije ne brojim kao i one što idu privatnim vozilima.
U Split ne idu simpatizeri, idu navijači
U Split ne idu simpatizeri, idu navijači
- Zlocin&Kazna
#5173 Re: FK Zeljeznicar
lolo_lolo wrote:sta to bi sa mustafom?
Cuj zavrsio prelazni rok, a ko fol o posudbi pricali davno prije... Meni nesto ne stima ovdje, u ovom navodno razlogu zbog kojeg transfer nije proso...Istekao prelazni rok
Mustafa Kučuković
Piše: M. Dautbegović
Srijeda, 10.02.10. 16:57.
Potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine Mustafa Kučuković bio je na pragu dolaska u sarajevski Željezničar, ali se taj transfer ipak neće obistiniti.
Kučuković je član francuske ekipe Grenoblea, kojoj na klupi sjedi legenda Željezničara Mehmed Baždarević. Proslavljeni bh. stručnjak htio je posuditi Kučukovića svom nekadašnjem klubu do kraja sezone, ali se transfer izjalovio, s obzirom da je istekao prelazni rok.
"Da, postojala je opcija da Kučuković ode u Želju da igra na posudbi, ali u ovom trenutku taj je trasfer jako teško izvesti. Postoje neke opcije da on i sad pređe na Grbavicu, ali u tom slučaju bi bilo izuzetno teško srediti sve papire, gotovo pa nemoguće", kaže Baždarević za SportSport.ba.
Grenoble u narednom kolu La Ligue ide u goste Montpellieru, najprijatnijem iznenađenju u Francuskoj i ekipi našeg kapitena Emira Spahića.
"Mi ćemo pokušati sve da pobijedimo, ali uprava kluba odlučila je da ćemo naredne sezone igrati u drugoj ligi. Razlog su finansije i mislim da čak i da rezultatski uspijemo izboriti opstanak, mislim da ga nećemo izboriti finansijski. Treba sad to nekako objasniti igračima. Uglavnom, sačekaćemo kraj sezone, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje", dodao je za kraj razgovora Baždarević.
- Šibicar
#5174 Re: FK Zeljeznicar
Pa bilo hastra Mešu da mu neki lola ovdje nogu ne slomi...