Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Tercius

#5151 Re: Migranti u BiH

Post by Tercius »

muzicar_iz_parka wrote:
Tercius wrote:Kad je sva ova gungula sa imigrantima pocela u Srbiji, nije se moralo biti neki posebno inteligentan lik da se pretpostavi da ce oni svi zavrsiti i zaglaviti kod nas, i evo imamo sad situaciju da nam ih Srbija uvaljuje preko RS-a s kojom ima "specijalne veze",ali nejse to je vise stvar neke civilne komponente i politike, ali ja se pitam da li je ijedan komesar MUP-a napravio neki contigency plan ili bilo kakvu instrukciju za svoje sluzbenike po kojoj ce isti postupati u ovakvim situacijama,pa ocito da nije i sve ovo mi izgleda na situaciju kad je Mevlid bahno pred amasadu u Sarajevu pa se policija umal ne pobi izmedju sebe, prepiru se cije je sta ko sta ima pravo ili nema, i samo ga uvaljuju jedni drugima.Ja ne znam koliko trenutno ljudi uopste shvata ozbiljnost ove pojave da ti se na odredjenom prostoru krecu neki pojedinci ili grupe za koje ti ne znas ni ko su ni sta su ni kakve su im namjere.Mene licno najvise ljuti a i poprilicno buni u svemu ovome je pasivnost kantonalnih MUP-ova i FUP-a kao i tih nekih ublehasa za strance sto nista ne poduzimaju da se ti ljudi identifikuju, unesu u neku bazu podataka,da se jednostavno koliko toliko uspostavi uvid i kontrola nad kretanjem tih lica.Ja provjereno znam da svaki kantonalni MUP u svom sastavu ima najmanje po 20 sluzbenika koji su te stvari radili u sklopu UN-a od J.Sudana, Sudana, Darfura,Istocnog Timora, Liberije, Conga, Somalije, Afganistana,CAR-a.Trudim se da ne budem pesimista, ali u slucaju nekog scenarija iz Francuske, mi se ne mozemo odbraniti.
Ne zna se ni ko pije ni plaća po svim tim silnim policijskim agencijama.
Ja i ne vidim jasnu hirarhiju upravljanja pojedinim agencijama, dobrim djelom krivica uvođenja "nepolitičke kontrole" policije. Šta god da se desi, niko ne snosi odgovornost. Vjerovatno niko ni nema jasnog pregleda ukupne situacije, iako po svakom MUPu sigurno ima stručnih kadrova.
Previše smo mi mala država za toliko raznih policijskih službi, od ovog orgabzacionog haosa najviše koristi imaju kriminalci i uhljebi.
Upravo politicka kontrola nad svime pa i agencijma za spovodjenje zakona i jeste dovela do ovog cirkusa,pa ce po istoj matrici za zamjenika direkotra FUP-a doci Himzo Selimovic ublehas a ne neko k ima opretaivnog iskustva itd itd ali to je vec druga tema.Nebitno od svega toga nista komesare MUP-ova ne sprijecava da se sastanu i dogovore neki plan i strategiju i da u to ukljuce svakoga za koga misle da im moze pomoci, ali eto nastavlja se tradicija nemjesanja u svoj posao, ja sam ubjedjen da ako se ovako natsavi u federaciji sa nekim boliqrac odnosom spram svega ovoga, da cemo zapast u jedan vid anarhije na ulicama gdje se nece moci garantovati sigurnost ni gradjanima od imigranata a ni imigrantima od gradjana.
HobotnicaPLus

#5152 Re: Migranti u BiH

Post by HobotnicaPLus »

Billy The Pljuc wrote:
Vi koji osipate drvlje i kamenje na migrante ste naravno svjesni da medju tom masom ljudi ima i onih koji nisu dobri, pokusajte sad zamisliti masu od ne 10-15 hiljada ljudi nego je pomnozite sa deset i koju mi sa onim sto imamo od ovog sranja od drzave necemo moci kontrolisati. Ono dobrih sto ima medju takvom masom ce napraviti belaj svakome od nas sa gladnim ili bolesnim djetetom iza sebe. I ja bih iskreno da sam na njihovom mjestu, ukrao, provalio, oteo, ubio na kraju ako moram da svom djetetu pomognem.
Lijepo lijepo bgm, sad se i ovo pocelo opravdavat. Znaci smije se ukrast, provalit pa i ubit a taj neko od koga bi ukro ili ubio, ko je znoj prolio za to sto bi ti ukro, njemu ko jebe mater je li?
Udjes covjeku u dvoriste bez pitanja i smijes ukrast, smijes ubit ne bi li svoje parazitsko dupe zadovoljio?
Lijepo bgm lijepo.
bingov buraz

#5153 Re: Migranti u BiH

Post by bingov buraz »

Normalan insan ne bi ni krenuo sa djetetom pred zimu u nepoznato.
славянин

#5154 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

bingov buraz wrote:Normalan insan ne bi ni krenuo sa djetetom pred zimu u nepoznato.
Gledam slike prvi krece ba policiju sa djetetom na ramenima - isto skloniti a njemu noge slomiti... kakvi ljudi.
kanga

#5155 Re: Migranti u BiH

Post by kanga »

bingov buraz wrote:Normalan insan ne bi ni krenuo sa djetetom pred zimu u nepoznato.
Jel ti misliš da su oni jučer krenuli?
славянин

#5156 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

kanga wrote:
Poenta je da ne bjeze od rata njih 90% nego sto oce da se uvale gdje je bolje i to ja nezakonit nacin rizikujuci djecu koju vucaju sa sobom i praveci haos gdje idu.
megaman4

#5157 Re: Migranti u BiH

Post by megaman4 »

славянин wrote:
kanga wrote:
Poenta je da ne bjeze od rata njih 90% nego sto oce da se uvale gdje je bolje i to ja nezakonit nacin rizikujuci djecu koju vucaju sa sobom i praveci haos gdje idu.
Ako stvarno misle da u Njemackoj rastu pare na grani, varaju se. Oni koji to misle, bolje da se odmah vrate u maticne drzave.
animals

#5158 Re: Migranti u BiH

Post by animals »

Jebote zivot, kakvi likova ima ovdje..
ja cekam sa EU putovnicom na ulazak iz BIH u Hrvatsku ili obratno po 2 sata,
znaci legalno putujem..
a ovi bi bez papira, na silu preko granice..
i onda se to opravdava..
izbjeglice..nisu to ni i od izbjeglica..ali da sad krenu u stampedu iz Juzne Amerike,
ne prema USA, vec pjeske prema Evropi, da vidim kako bi reagovali..
howdy

#5159 Re: Migranti u BiH

Post by howdy »

O'zone wrote:Braća europejci i suzavac upptrijebiše da im se ne ulazi u državu....fašisti što bi se reklo
provodjenje zakona i naredbi :D
triconja

#5160 Re: Migranti u BiH

Post by triconja »

howdy wrote:
O'zone wrote:Braća europejci i suzavac upptrijebiše da im se ne ulazi u državu....fašisti što bi se reklo
To ti je ba fasizam, niko od njih nije konto kako se osjecaju migranti dok vrse metode kontrole mase nad njima. Garant je neko i plako od migranata :mrgreen:
howdy

#5161 Re: Migranti u BiH

Post by howdy »

triconja wrote:
howdy wrote:
To ti je ba fasizam, niko od njih nije konto kako se osjecaju migranti dok vrse metode kontrole mase nad njima. Garant je neko i plako od migranata :mrgreen:
zasto niko tim migrantima ne objasni da nisu pozeljni u EU? :D
It_is_a_Leclerc

#5162 Re: Migranti u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Ovi migranti treba da zahvale bh. policiji što im ne da prođu do hrvatske granice. Tamo ih čekaju specijalci pod punom borbenom spremom, bodljilave žice, vodeni topovi i suzavci.

Vjerujem da bi se granica branila i vatrenim oružjem ako bi ga trebalo.
Niemand

#5163 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Nema se mjere ni u cemu. Il si ono totalno za migrante il si protiv migranata. U nas je to uvijek tako nesto, za i protiv. Ti ljudi su ilegalno usli u nasu zemlju, za sto smo lijepo i mi krivi, ocito. Iako su ilegalno tu, ljudi smo valjda :roll: ide zima, ima sad i ta organizacija pa eto, bice lakse ako nista pregurati zimu. Al mi nismo svicarska, umjesto da se uradi sta se moze dok nije dosla zima i povecao se broj, u nas obavezno ide prvo neka humanisticka suplja. Uvijek je to tako, u teoriji, u nas bi drzava trebala biti razvijenija od japana kolko dumamo o kojekakvim pravima.

Ne smatram da je diskriminacija traziti dokumente na uvid pri kupovini karata, situacija je takva da to zahtjeva, uostalom trazilo bi se valjda od svih nas. Al u nas to ispade ko da smo rekli hajmo traziti dokumente pri podjeli hrane, ko sto su u njemackoj ono trazili dokaze o drzavljanstvu u javnoj kuhinji kad se nakupilo migranata.

Policajci u krajini ove sto stalno prave probleme sad uslikaju mobitelom radi prepoznavanja, jer jedni te isti stalno prave probleme, a svaki put kazu drugo ime i prezime, godiste i zemlju iz koje dolaze. Al sigurna sam da i to slikanje krsi neko od silnih prava.

I stvarno se pretjeruje kad se krene gadjati sa tim nekim etiketama, fasisti, rasisti i to, jer cim se spomene kriminal il narkomanija medju njima, to se nastoji poklopiti pricom o fasizmu, a zapravo to najvise i steti upravo migrantima. Jer ko to moze nekom ilegalcu garantovati da ga drugi ilegalac nocas nece opljackati, prebiti il ubiti? Nasa drzava ni nama ne moze garantovati mnogo toga. Zalosno je al je tako. Opsjedaju apoteke po krajini i ako kazes da im budalast broj narkomana, mora da si fasist.

Van pameti. Nije sve crno-bijelo. Ja npr smatram da je postenije da ne trose dzaba pare na karte i ne vozaju se satima uzalud, vec da im se onemoguci da uopste kupe kartu. Postenije je i za njih, a i za krajinu. Jedino ce se u tom slucaju drzava i glavni grad morati pozabaviti problemima koje ignorisu mjesecima. Ako se drzava ne potrudi sprijeciti ulazak novih, u tom slucaju bolje da pocnu na vrijeme kontati dje ih smjestiti. Jer je jasno da nema vise samo slati dalje u drugi kanton.

Meni djeluje pomalo nevjerovatno da sami predju granicu i mislim da to jeste organizovano. Do sad bi bar jedno poginulo od neke zaostale mine, mislim ljudi su ginuli kad odu u drva na terenu za kojeg su bili sigurni da nema mina, pa dzaba ostalo, a jos sad kazu da se pomjerilo onim poplavama tih mina dosta.

Al opet ko ce znati, mozda fakat i idu sami.

Kako god, nadam se da ce i ta zima proci nekako. I onda cemo opet sve ignorisati do iduce zime. Kaz dets as. :D
Billy The Pljuc

#5164 Re: Migranti u BiH

Post by Billy The Pljuc »

HobotnicaPLus wrote:
Billy The Pljuc wrote:
Vi koji osipate drvlje i kamenje na migrante ste naravno svjesni da medju tom masom ljudi ima i onih koji nisu dobri, pokusajte sad zamisliti masu od ne 10-15 hiljada ljudi nego je pomnozite sa deset i koju mi sa onim sto imamo od ovog sranja od drzave necemo moci kontrolisati. Ono dobrih sto ima medju takvom masom ce napraviti belaj svakome od nas sa gladnim ili bolesnim djetetom iza sebe. I ja bih iskreno da sam na njihovom mjestu, ukrao, provalio, oteo, ubio na kraju ako moram da svom djetetu pomognem.
Lijepo lijepo bgm, sad se i ovo pocelo opravdavat. Znaci smije se ukrast, provalit pa i ubit a taj neko od koga bi ukro ili ubio, ko je znoj prolio za to sto bi ti ukro, njemu ko jebe mater je li?
Udjes covjeku u dvoriste bez pitanja i smijes ukrast, smijes ubit ne bi li svoje parazitsko dupe zadovoljio?
Lijepo bgm lijepo.
Sto li ti bas ovaj pasus od svog mog pisanija izdvoji :D.

Najlakse je imati predrasude i biti shupak, ne mrdati guzove iz sopstvene zone udobnosti i sigurnosti i donositi sud o nekome ili necemu. Kad nam to neko ugrozi i belaj pokuca na vrata do svakog od nas je osobno kako ce reagovati. O bosanskom merhametluku ne bih ovom prilikom.

Na nasu zalost i mi smo sami migranti, mnogi odlaze i nece se vise nikada vratiti, mi sada postujemo zakonske norme i ne ponasamo se ko ovi hudnici al' nam naravno smeta to sto oni cine jer cine to u nasem dvoristu.

Ne tako davno i mi smo cinili isto, ne svi naravno, manjina, iz straha, iz panike, neko jer nije tada znao za drugacije bas kao sto ni oni danas ne znaju.

Al' eto, to su paraziti, nisu ljudska bica, treba to sve ili po kratkom postupku ili vratiti u vukojebine iz kojih su dosli jer tamo ipak ima zivota. Taj zapad ka kojem oni streme je upravo od tih njihovih vukojebina i napravio vukojebine, mi sad kao stojimo na braniku odbrane tog istog zapada.

Mislim ono, stvarno gubim vrijeme i kome ja uopste repliciram...
insomnia78

#5165 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Ne stojimo mi no Hrvatska
Niemand

#5166 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Pa dobro billy, sta bi ti sad konkretno uradio? Oke, usli su u nasu zemlju, i sta sad, da saljemo vojsku da im bude pratnja na maljevcu i izacicu il sta? Ne kontam Bgm. Smjestaj, hranu i zdravstvenu zastitu su dobili kakvu takvu, al usk ne moze sam prihvatiti sve migrante. To je sva poenta.
4L0n3

#5167 Re: Migranti u BiH

Post by 4L0n3 »

Billy The Pljuc wrote:
HobotnicaPLus wrote:
Billy The Pljuc wrote:
Lijepo bgm lijepo.
Sto li ti bas ovaj pasus od svog mog pisanija izdvoji :D.

Najlakse je imati predrasude i biti shupak, ne mrdati guzove iz sopstvene zone udobnosti i sigurnosti i donositi sud o nekome ili necemu. Kad nam to neko ugrozi i belaj pokuca na vrata do svakog od nas je osobno kako ce reagovati. O bosanskom merhametluku ne bih ovom prilikom.

Na nasu zalost i mi smo sami migranti, mnogi odlaze i nece se vise nikada vratiti, mi sada postujemo zakonske norme i ne ponasamo se ko ovi hudnici al' nam naravno smeta to sto oni cine jer cine to u nasem dvoristu.

Ne tako davno i mi smo cinili isto, ne svi naravno, manjina, iz straha, iz panike, neko jer nije tada znao za drugacije bas kao sto ni oni danas ne znaju.

Al' eto, to su paraziti, nisu ljudska bica, treba to sve ili po kratkom postupku ili vratiti u vukojebine iz kojih su dosli jer tamo ipak ima zivota. Taj zapad ka kojem oni streme je upravo od tih njihovih vukojebina i napravio vukojebine, mi sad kao stojimo na braniku odbrane tog istog zapada.

Mislim ono, stvarno gubim vrijeme i kome ja uopste repliciram...
Tema 200 i kusur stranica ima a jos se nije uspjelo pretrest kakvih razlika ima izmedju ovih migranata i onih nasih 90ih :lol: :lol:
jebe lud zbunjenog
Edin H.

#5168 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

Prijem Hrvatske u Evropsku Uniju prije BiH nakon svega sto su ucinili tokom rata u BiH je pokazalo svo licemjerje Evropske Unije.

Sada oni izigravaju nekakvu barijeru premda niko od ovih azilanata nema namjeru da tamo ostane, a Hrvatska kao clanica EU nije prihvatila da ravnopravno podijeli teret.

U isto vrijeme ogroman broj mladih vec godinama bjezi iz Hrvatske u ostale zemlje EU da rade najteze i najslabije placene poslove.

Valjda ove na granicama smatraju konkurencijom za te poslove.
It_is_a_Leclerc

#5169 Re: Migranti u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Još stotinu ilegalnih migranata se pridružilo dosada prisutnim na Maljevcu.
Dočekani mješavinom aplauza i tekbira.

Hrvati u međuvremenu instalirali vodene topove i one ograde protunavalne.
Edin H.

#5170 Re: Migranti u BiH

Post by Edin H. »

animals wrote:Jebote zivot, kakvi likova ima ovdje..
ja cekam sa EU putovnicom na ulazak iz BIH u Hrvatsku ili obratno po 2 sata,
znaci legalno putujem..
a ovi bi bez papira, na silu preko granice..
i onda se to opravdava..
izbjeglice..nisu to ni i od izbjeglica..ali da sad krenu u stampedu iz Juzne Amerike,
ne prema USA, vec pjeske prema Evropi, da vidim kako bi reagovali..
I budi sretan da si rodjen u zemlji za koju ti jos uvijek nije potrebna viza za ulazak u vecinu evropskih zemalja.
Sta se desavalo kada to nije bio slucaj?
Sta ce se desavati ukoliko to ne bude slucaj?
Sta se desavalo sa ljudima iz Istocne Evrope kada to nije bio slucaj?

Ili si premlad da to povezes?

Ovo jeste problem za ekonomski siromasnu zemlju poput BiH, ali su uzroci, pa i eventualna rijesenja mnogo kompleksnija i zasigurno nemaju puno veze sa BiH.
Billy The Pljuc

#5171 Re: Migranti u BiH

Post by Billy The Pljuc »

Generalno sa nasim institucijama nema nade da se moze mnogo toga uraditi. Ono sto bih ja ucinio jeste zatvaranje granice prema Srbiji svim raspolozivim snagama ma koliko se Dodik i manji entitet protivio istom, moze se medjunarodna zajednica eventualno ukljuciti i natjerati iste da prestanu sa ovim sto rade. Na taj nacin bi se sprijecio dolazak novih migranata na nase podrucje.

Postojece migrante definitivno treba pokusati smjestiti na odgovarajuce lokacije sirom BiH a cemu se opet protive Dodik i bratija preko Drine i na taj nacin ih staviti pod kontrolu jer je evidentno da jedan grad ili podrucje ne mogu izaci na kraj sa istima.

Te ljude nakon toga treba pokusati usmjeravati nazad prema njihovim maticnim drzavama.

Sve ovo se ne moze izvesti bez znacajnog priliva novca iz EU kao i angazmana velikog broja ljudi, kroz civilne, policijske pa ako treba i vojne strukture.

Sa politikom koju vode govnari iz pisi-ja i Srbije mi sada imamo hajmo reci cifru od 15-ak hiljada migranata, nastavi li se ovo ovako odvijati uskoro cemo ih imati 50k pa mozda i vise i ovdje ce nastati raspasoj al' bukvalno.

Ono sto gore pomenuti govnari nece da uvide jeste da mi postajemo svojevrstan "cep" u kojem ce se vremenom ta kriticna masa migranata povecavati i doci ce do momenta kad ni oni nece biti postedjeni problema sa istima. Naravno sve zemlje u nasem okruzenju su dobro zatvorile granice i tu prije svega mislim na Madjarsku i Hrvatsku, samo je jelte granica sa Srbijom nekako propusna.

Morate shvatiti i da su ovi ljudi ocajni i da se nece sami okrenuti i poci kuci svojoj, neki od njih fakat i nemaju gdje da se vrate.
Hadzi Lojo

#5172 Re: Migranti u BiH

Post by Hadzi Lojo »

Zamislite da su se prema nasim izbjeglicama ovako ponasali Njemacka, Svedska, Holandija itd.?

A i nasi su krali i to naveliko, Svedjani su koliko se sjecam postavljali plakate po ulicama sa natpisom: molim va snemojte nas krati?

To sam cuo od dosta nasih normalnih ljudi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5173 Re: Migranti u BiH

Post by _BataZiv_0809 »

It_is_a_Leclerc wrote:Još stotinu ilegalnih migranata se pridružilo dosada prisutnim na Maljevcu.
Dočekani mješavinom aplauza i tekbira.

Hrvati u međuvremenu instalirali vodene topove i one ograde protunavalne.
Viktor Orban style :izet:
insomnia78

#5174 Re: Migranti u BiH

Post by insomnia78 »

Hadzi Lojo wrote:Zamislite da su se prema nasim izbjeglicama ovako ponasali Njemacka, Svedska, Holandija itd.?

A i nasi su krali i to naveliko, Svedjani su koliko se sjecam postavljali plakate po ulicama sa natpisom: molim va snemojte nas krati?

To sam cuo od dosta nasih normalnih ljudi.
Kako tacno?
svjezi_ustipak

#5175 Re: Migranti u BiH

Post by svjezi_ustipak »

Billy The Pljuc wrote:Generalno sa nasim institucijama nema nade da se moze mnogo toga uraditi. Ono sto bih ja ucinio jeste zatvaranje granice prema Srbiji svim raspolozivim snagama ma koliko se Dodik i manji entitet protivio istom, moze se medjunarodna zajednica eventualno ukljuciti i natjerati iste da prestanu sa ovim sto rade. Na taj nacin bi se sprijecio dolazak novih migranata na nase podrucje.

Postojece migrante definitivno treba pokusati smjestiti na odgovarajuce lokacije sirom BiH a cemu se opet protive Dodik i bratija preko Drine i na taj nacin ih staviti pod kontrolu jer je evidentno da jedan grad ili podrucje ne mogu izaci na kraj sa istima.
Dodik se na početku, nekad u proljeće, nije protivio strozijoj kontroli granice prema Srbiji, čak je zagovarao slanje vojske na istu. RS je uvijek odbijao izgradnju migrantskih centara na svojoj teritoriji i samo je zainteresovani da ubrza protok migranata preko svog područja. I tako će i ostati. Bez dozvole lokalne vlasti ne možeš ništa graditi.
Locked