Vala ako je suditi po ratu ja bih najradije donirao Adventistima, nevjerojatno je koliko su ljudi u ratu donijeli paketa u Sarajevo i sto se mene tice zaista im hvala._mufljuz_ wrote:gledaj marve - prvo konkretno sto su uradili je to da zicaju pare mamu im sibicarsku.... i da zacepe usta medijima za vjerovatno kataklizmu u donjem slivu Bosne i Save
http://www.klix.ba/vijesti/bih/federaln ... /140517065
aahahahhahaha
Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- Edin H.
#5151 Re: Poplave u cijeloj BiH
- shbc
#5152 Re: Poplave u cijeloj BiH
Sve i da jeste bila u kriticnom stanju, izlazak sa tim u javnosti ne bi nista donio osim panike. Nema te sile koja bi uspjela evakuisati sve ugrozene. Mislim da ovdje mnogi ne kontaju sta je zapravo posljedica pucanja iste. Zato i jeste napravljena da izdrzi (kao sto je i izdrzala) i u ovakvim situacijama.Linmer wrote:Mislim da je tu glavni akcenat na riječi bila. To je vjerovatno bilo dok je nivo preljeva bio skoro 3,5m. Ali sada se postavlja pitanje ako je zaista bilo kritično zašto se krilo od javnosti i naroda koji je bio ugrožen? Mogli su odvesti ljude u smrt... Al' hajde sve je dobro što se dobro svrši, kiša jenjava, nivo Spreče pa samim time i brane opada.
- DaffyDuck
#5153 Re: Poplave u cijeloj BiH
Vise puta je voditelj ponovio da su dobili tu informaciju.co211 wrote:Pred samo javljanje (prije 5 minuta) spiker je rekao da je najnovija informacija dobijena od Petrovića da ima preko 20 mrtvih!Linmer wrote:Ovi sa BHT nisu prenijeli tako nego da je rečeno da ima mrtvih, pogotovo u donjem dijelu grada, ali nikakve brojke nisu spominjali. Mada mi ovaj ton govori da se nešto opasno krije od javnosti i da nije nikako dobro.Boskero wrote:OBREN PETROVIC Izjavio da ima preko 20 mrtvih u Doboju.
Na Pederalnoj nasa mala klinika
- agnostic_front
#5154 Re: Poplave u cijeloj BiH
A onda će morati preko Kalesije? Kakvo je tamo stanje?Alfons Kauders wrote:moze preko sokolca, eventualno moze i iz kladnja desno prema podrinju, pa zavrnut nazad prema spreckom polju...Linmer wrote:Jeste to je taj put.agnostic_front wrote:A ono što se na Grbavici prikupilo ide prema Živinicama, a taj je put sad prekinut u Stuparima?
uostalom ima bihamk info, bice ok...
- Alfons Kauders
#5155 Re: Poplave u cijeloj BiH
onda... jebi ga...Linmer wrote: Haman da je i taj put prema podrinju bio kritičan, dio ceste se odvalio, a ne znam ni za onaj most pri samom prelasku šta je sa njega. Jučer su ga spominjali, ali nisam uspio shvatiti u čemu je riječ.
Valjda će na vrijeme biti obaviješteni i da će uspjeti dostaviti tu pomoć jer su sela oko Živinica koja se naslanjaju na Modrac skroz kritično, pod vodom su a nedostaje hrane i vode.
ne znam odakle toliki fokus na zivinice... blizu je tuzla, banovici i jos nekoliko gradica koji nisu nastradali i koji raspolazu sa dosta ljudstva i mehanizacije...odakle uopste ideja da se ide za zivinice iz sarajeva? jel to CZ organizuje ili?
-
dudba
- JThomas
#5157 Re: Poplave u cijeloj BiH
bolje u nabujalu vodu baciti pare nego uplatiti na vladin račun.
- Kal El
#5158 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jesu nam ovi iz RS-a ikako pomogli?
Nego sad odnio potrebne stvari do lokalne Džamije, a sestrina prijateljica iz Švicarske organizuje prikupljanje pomoći za BiH
Nego sad odnio potrebne stvari do lokalne Džamije, a sestrina prijateljica iz Švicarske organizuje prikupljanje pomoći za BiH
- Zovem se Zelena
#5159 Re: Poplave u cijeloj BiH
Da li je neko u kontaktu sa tim konvojem? Samo još treba da se i oni zaglave negdje!
- agnostic_front
#5160 Re: Poplave u cijeloj BiH
a i meni je to čudno.Alfons Kauders wrote:ne znam odakle toliki fokus na zivinice... blizu je tuzla, banovici i jos nekoliko gradica koji nisu nastradali i koji raspolazu sa dosta ljudstva i mehanizacije...odakle uopste ideja da se ide za zivinice iz sarajeva? jel to CZ organizuje ili?
-
Straza
#5161 Re: Poplave u cijeloj BiH
TIKA uputila drugi konvoj pomoći poplavama ugroženom stanovništvu BiH

SARAJEVO – Po nalogu turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, drugi konvoj pomoći poplavama najugroženijim dijelovima BiH je u organizaciji Turske agencije za međunardnu saradnju i koordinaciju (TIKA) krenuo iz Sarajeva u popodnevnim satima, javlja Anadolu Agency (AA).
TIKA je i u protekla dva dana radila na dopremanju konvoja humanitarne pomoći ugroženim stanovnicima poplavljenog Maglaja. U konvojima su Maglajlijama dostavljene veće količine hrane, deka i čizama.
Po nalogu premijera Erdogana, TIKA je i danas nastavila sa pomaganjem ugroženim Bosancima, a drugi konvoj je iz Sarajeva krenuo ka Željeznom Polju, Topčić Polju i Doboju.
TIKA-in konvoj sadrži 32 hiljade konzervi, 1,5 tona brašna, 600 litara ulja, pet tona pitke vode, 1,5 tona goriva, te veće količine pelena, dječije hrane, deka, higijenskih sredstava, čizama, te vesla i agregate.
Koordinator TIKA-e u Bosni i Hercegovini Zulkuf Oruc je za AA kazao da će današnja pomoć biti distribuirana stanovnicima najugroženijih područja u Zeničko-Dobojskom kantonu.
Podsjetivši da je TIKA ranije realizirala vrijedne projekte u oblasti pčelarstva upravo u tim dijelovima BiH, Oruc je kazao da će tom stanovništvu TIKA pomoći i u teškim trenucima prirodne katastrofe.
„Ova pomoć TIKA-e je značajna i pokazatelj da je Turska uz narod Bosne i Hercegovine u ovim teškim trenucima“, zaključio je Oruc.
Pored TIKA-e, pomoć ugroženom stanovništvu BiH prikupljaju i dostavljaju i druge humanitarne organizacije poput Merhameta i Crvenog križa, a i turske organizacije IHH i Deniz Fener su najavile da i njihova pomoć uskoro stiže.
Predsjednik turskog udruženja „Deniz Feneri“ Mehmet Cengiz je kazao da će konvoj pomoći u hrani, dekama i odjeći i ove organizacije uskoro stići u ugrožene dijelove BiH.
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/21554 ... u-BiH.html
SARAJEVO – Po nalogu turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, drugi konvoj pomoći poplavama najugroženijim dijelovima BiH je u organizaciji Turske agencije za međunardnu saradnju i koordinaciju (TIKA) krenuo iz Sarajeva u popodnevnim satima, javlja Anadolu Agency (AA).
TIKA je i u protekla dva dana radila na dopremanju konvoja humanitarne pomoći ugroženim stanovnicima poplavljenog Maglaja. U konvojima su Maglajlijama dostavljene veće količine hrane, deka i čizama.
Po nalogu premijera Erdogana, TIKA je i danas nastavila sa pomaganjem ugroženim Bosancima, a drugi konvoj je iz Sarajeva krenuo ka Željeznom Polju, Topčić Polju i Doboju.
TIKA-in konvoj sadrži 32 hiljade konzervi, 1,5 tona brašna, 600 litara ulja, pet tona pitke vode, 1,5 tona goriva, te veće količine pelena, dječije hrane, deka, higijenskih sredstava, čizama, te vesla i agregate.
Koordinator TIKA-e u Bosni i Hercegovini Zulkuf Oruc je za AA kazao da će današnja pomoć biti distribuirana stanovnicima najugroženijih područja u Zeničko-Dobojskom kantonu.
Podsjetivši da je TIKA ranije realizirala vrijedne projekte u oblasti pčelarstva upravo u tim dijelovima BiH, Oruc je kazao da će tom stanovništvu TIKA pomoći i u teškim trenucima prirodne katastrofe.
„Ova pomoć TIKA-e je značajna i pokazatelj da je Turska uz narod Bosne i Hercegovine u ovim teškim trenucima“, zaključio je Oruc.
Pored TIKA-e, pomoć ugroženom stanovništvu BiH prikupljaju i dostavljaju i druge humanitarne organizacije poput Merhameta i Crvenog križa, a i turske organizacije IHH i Deniz Fener su najavile da i njihova pomoć uskoro stiže.
Predsjednik turskog udruženja „Deniz Feneri“ Mehmet Cengiz je kazao da će konvoj pomoći u hrani, dekama i odjeći i ove organizacije uskoro stići u ugrožene dijelove BiH.
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/21554 ... u-BiH.html
- Alfons Kauders
#5162 Re: Poplave u cijeloj BiH
danas se iz zivinica moze preci preko sprece na drugu stranu polja... onda vjerovatno moze i iz kalesije, koja je uzvodno... tuzlanski aerodrom otvoren za civilni saobracaj, a sad tu pice i helikopteriagnostic_front wrote:A onda će morati preko Kalesije? Kakvo je tamo stanje?Alfons Kauders wrote:moze preko sokolca, eventualno moze i iz kladnja desno prema podrinju, pa zavrnut nazad prema spreckom polju...Linmer wrote:
Jeste to je taj put.
uostalom ima bihamk info, bice ok...
- seoBIH
-
Linmer
#5164 Re: Poplave u cijeloj BiH
U Kalesiji su glavni problem mnogobrojna klizišta, a što se poplava tiče mislim da je stabilno stanje i da su prohodni putevi.
@alfons
Zbog toga što su Banovići odsječeni i od tuzlanskog i zeničko-dobojskog kantona. Da je situacija u Olovu i sa Krivajom povoljnija moglo se to na dionicu Olovo-Ribnica-Banovići-Živinice, samo bi kamioni i autobusi teško prošli jer je put ionako grozan. A koliko su mi prijatelji mogli reći da je i u Banovićima nestašica svega, svi supermarketi su opuhani, jedino u par sela postoji čista voda.
@alfons
Zbog toga što su Banovići odsječeni i od tuzlanskog i zeničko-dobojskog kantona. Da je situacija u Olovu i sa Krivajom povoljnija moglo se to na dionicu Olovo-Ribnica-Banovići-Živinice, samo bi kamioni i autobusi teško prošli jer je put ionako grozan. A koliko su mi prijatelji mogli reći da je i u Banovićima nestašica svega, svi supermarketi su opuhani, jedino u par sela postoji čista voda.
- Klavikula
#5165 Re: Poplave u cijeloj BiH
uzivo na Hayatu. neki Mihajlovic kaze da je u nekom selu blizu Save (okolica Bijeljine) pukao nasip. ljudi se evakuiraju.
selo se zove Batkovici.
selo se zove Batkovici.
- Mr.Sojic
#5166 Re: Poplave u cijeloj BiH
Za branu Modrac ne brinete--TITO je to pravio

- akcid
#5167 Re: Poplave u cijeloj BiH
... Da li nam je država spremna za ove mjere sanacije životnih uslova? Sumnjam, obzirom da su na mnoge elementarno bitne pozicije u sistemu upravljanja državom, postavljene mahom nestručne i nesposobne osobe, podobne, a ne stručne i iskusne. Da nije tako, već prije sedam dana imali bismo proglašena vanredna stanja, stanovništvo bi bilo opskrbljeno osnovnim životnim namirnicama za vanredne okolnosti, lijekovima, sredstvima higijene, itd. Zapravo, da smo imali sposobnu vlast, poplave svake godine ne bismo ni imali u katastrofalnim razmjerama, bez obzira na intenzitet kiše i njenu dugotrajnost. Štete bi bile neizmjerljivo manje. Nažalost, skeptik sam da ćemo iz ove katastrofe izvući pouku, i da ćemo konačno dobiti sposobnu Civilnu zaštitu i ostale osobe u sistemu odbrane države od elementarnih nepogoda.
Jeste, pitanje je sposobnosti, pitanje je stručnosti i odgovornosti pojedinaca u izvršenju jednog od najznačajnijih zadataka u državi - očit je ogroman propust u sistemu zaštite stanovništva od elementarnih nepogoda ili ratnih uslova. Aktivna katastrofa samo je preljev preko prepune čaše dogogodišnjeg javašluka, neozbiljnosti, laži i podmetanja neistinitih informacija pojedinaca zaduženih za upravljanje CZ.Alfons Kauders wrote:sve to stoji, ali... drzava to ne moze
nije uopste vise pitanje sposobnosti, podobnosti itd... jednostavno nemamo resurse, ni ljudske, ni tehnicke
to ce morati raditi narod, komsiluk, omladina i ostali... rijec je o desetinama hiljada kuca i stanova od sarajevskog polja do sremske race... jednostavno drzava nema cime sve to pokriti, ni blizu
narod ce se morati sam organizovati, drugacije ne moze i to nema veze s politikom
Nekad je postojao "sistem osmatranja, javljanja i uzbunjivanja", ne znam da li postoji danas. Svakodnevno se vrše mjerenja svih vodotokova u državi, oba hidrometeorološka zavoda zapošljavaju vrsne stručnjake iz svoje oblasti. Neprekidno se vrše osmatranja neba i puteva kišonosnih oblaka, kako osmatranjem sa zemlje, tako i posredstvom satelita. Danas je moguće najmanje 4-5 dana imati predviđeno vrijeme unaprijed. Stručnjaci meteorolozi - sinoptičari, morali su imati informaciju o nastanku ciklone iznad planinskog masiva Balkan, morali su prepoznati njegovu snagu i kapacitet. Ili su se opustili ili precijenili, ili su imali prekid u komunikaciji sa centrima za rano uzbunjivanje, ili takvu informaciju ovi drugi nisu znali prepoznati i dati joj važnost.
Još prije dva i tri dana znali smo da će Doboj imati ogroman priliv vode iz gornjeg toga Bosne. Čak sam i ja prije dvije noći ovdje napisao da će konačno nastradati Šamac, Odžak i područje oko Brčkog, jer je jednostavno bilo zaključiti tok vodenog vala. Zašto vlasti i pojedinci zaduženi za zaštitu stanovništva i materijalnih dobara nisu reagirali već tada, prije dva dana, i evakuirali stanovništvo i stoku, spasili pokretna materijalna dobra i industrijsku opremu? Da li baš sve treba prepustiti stanovništvu da organizira životne okolnosti? Ne, vlast je prekomjerno zakazala, vlast na svim nivoima, ali posebno je zakazao sistem ranog uzbunjivanja, zakazao je sistem civilne zaštite i odgovornost za ovu nesreću najprije moraju podnijeti starješine Civilne zaštite na svim poplavljenim područjima, kao i na entitetskim nivoima.
Last edited by akcid on 17/05/2014 18:48, edited 2 times in total.
- Edin H.
#5168 Re: Poplave u cijeloj BiH
Napravice demokrate bolji, cvrsci i veci ModracMr.Sojic wrote:Za branu Modrac ne brinete--TITO je to pravio![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5169 Re: Poplave u cijeloj BiH
Imam prijatelja u Samcu, sinoc sam se zadnji put s njim cuo, voda je bila poplavila prvi sprat kuce, danas ga pokusavam dobiti, nista
nedostupan cijeli dan 
- Alfons Kauders
#5170 Re: Poplave u cijeloj BiH
stani, a sta je s tuzlom?!Linmer wrote:U Kalesiji su glavni problem mnogobrojna klizišta, a što se poplava tiče mislim da je stabilno stanje i da su prohodni putevi.
@alfons
fakat ne kontam, treba obici 200km katastrofa puteva da bi se doslo iz sarajeva... iz tuzle pored magistrale postoje jos 2-3 solidna alternativna pravca ka zivinicama (ima klizista na krojcici, ne znam jel prohodna, ali moze se i preko ilincice, te okolo, istocno kroz tunel...
zasto onda organizovati iz sarajeva? jel to CZ organizuje ili raja onako?
-
solidsnake
#5171 Re: Poplave u cijeloj BiH
U fahdovoj kesa i kesa 
- Klavikula
#5172 Re: Poplave u cijeloj BiH
upravo to i mene interesuje. mislim, svaka cast tim ljudima na humanosti. nije svejedno krenuti na takav put u ovoj situaciji. sve pohvale, ali iskreno se nadam da nisu samoinicijativno krenuli. ionako je sranje i jedva se krpi, jos da se oni negdje zaglave pa veci belaj i teret za CZ, vojsku...Alfons Kauders wrote:ne znam odakle toliki fokus na zivinice... blizu je tuzla, banovici i jos nekoliko gradica koji nisu nastradali i koji raspolazu sa dosta ljudstva i mehanizacije...odakle uopste ideja da se ide za zivinice iz sarajeva? jel to CZ organizuje ili?
- @mba
#5173 Re: Poplave u cijeloj BiH
Tomahawk11 wrote:Imam prijatelja u Samcu, sinoc sam se zadnji put s njim cuo, voda je bila poplavila prvi sprat kuce, danas ga pokusavam dobiti, nistanedostupan cijeli dan
ljudi jedno pitanje, uvjek se spominje SAMAC jeli to BOSANSKI SAMAC!!!
- Mr.Sojic
#5174 Re: Poplave u cijeloj BiH
Dzaba njima veci Modrac.Edin H. wrote:Napravice demokrate bolji, cvrsci i veci ModracMr.Sojic wrote:Za branu Modrac ne brinete--TITO je to pravio![]()
Tito sto je napravio stoji vec desetljecima, a kada demokrate markiraju ulicu traje puuuuunih 8h
- Alfons Kauders
#5175 Re: Poplave u cijeloj BiH
ovo nije vrijeme za politikantstvo, a oni koji bi da kupe politicke poene na ovome su mi isti kao oni sto prodaju bocu vode za 5 marakaakcid wrote:
Jeste, pitanje je sposobnosti, pitanje je stručnosti i odgovornosti pojedinaca u izvršenju jednog od najznačajnijih zadataka u državi - očit je ogroman propust u sistemu zaštite stanovništva od elementarnih nepogoda ili ratnih uslova. Aktivna katastrofa samo je preljev preko prepune čaše dogogodišnjeg javašluka, neozbiljnosti, laži i podmetanja neistinitih informacija pojedinaca zaduženih za upravljanje CZ.
Nekad je postojao "sistem osmatranja, javljanja i uzbunjivanja", ne znam da li postoji danas. Svakodnevno se vrše mjerenja svih vodotokova u državi, oba hidrometeorološka zavoda zapošljavaju vrsne stručnjake iz svoje oblasti. Neprekidno se vrše osmatranja neba i puteva kišonosnih oblaka, kako osmatranjem sa zemlje, tako i posredstvom satelita. Danas je moguće najmanje 4-5 dana imati predviđeno vrijeme unaprijed. Stručnjaci meteorolozi - sinoptičari, morali su imati informaciju o nastanku ciklone iznad planinskog masiva Balkan, morali su prepoznati njegovu snagu i kapacitet. Ili su se opustili ili precijenili, ili su imali prekid u komunikaciji sa centrima za rano uzbunjivanje, ili takvu informaciju ovi drugi nisu znali prepoznati i dati joj važnost.
Još prije dva i tri dana znali smo da će Doboj imati ogroman priliv vode iz gornjeg toga Bosne. Čak sam i ja prije dvije noći ovdje napisao da će konačno nastradati Šamac, Odžak i područje oko Brčkog, jer je jednostavno bilo zaključiti tok vodenog vala. Zašto vlasti i pojedinci zaduženi za zaštitu stanovništva i materijalnih dobara nisu reagirali već tada, prije dva dana, i evakuirali stanovništvo i stoku, spasili pokretna materijalna dobra i industrijsku opremu? Da li baš sve treba prepustiti stanovništvu da organizira životne okolnosti? Ne, vlast je prekomjerno zakazala, vlast na svim nivoima, ali posebno je zakazao sistem ranog uzbunjivanja, zakazao je sistem civilne zaštite i odgovornost za ovu nesreću najprije moraju podnijeti starješine Civilne zaštite na svim poplavljenim područjima, kao i na entitetskim nivoima.
toliko