Pitao si za ulemu, pa svi šute, pitaju se što nisi poslao upit IZ BiH. Ja ću ti odgovoriti sa svoje strane: to se zasniva na temeljnom principu duga i vraćanja duga. Ako je moj otac ostao dužan nekome nešto materijalno za života, ili je nekome nešto obećao, ili je namjeravao nešto učiniti pa ga je smrt pretekla u tome, ja imam i obavezu i pravo, odnosno slobodu da postupim tako kako bih ispunio taj njegov dug ili želju, ukoliko sam u mogućnosti, ne preko mogućnosti. A i hadždž je vjerska dužnost za onoga ko, kao i za svaku drugu dužnost, ima mogućnost da je ispuni.Porodice Foht wrote:Ima li uleme ovdje da mi pojasni iz kojeg izvora vjere je duznost ili preporuka da se ide na hadz za umrle osobe, sto je postalo poprilicno moderno u posljednje vrijeme?
Hadz je valjda naredjen, ko ima uvjete, zivima. Baska je tzv. zavjetni hadz ako ga osoba nanijeti obaviti pa ne stigne, preduhitri je smrt. To ne racunam u moje pitanje.
Obaviti hadždž za nekog ko je umro a nije obavio hadždž (pa makar da ga nije ni nijetio) jer nije imao mogućnosti, može neko od rodbine kome se ukaže ta mogućnost, kao što bi dao sadaku za tog umrlog, nešto uvakufio u njegovo ime, itd.