Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#5151 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Porodice Foht wrote:Ima li uleme ovdje da mi pojasni iz kojeg izvora vjere je duznost ili preporuka da se ide na hadz za umrle osobe, sto je postalo poprilicno moderno u posljednje vrijeme?
Hadz je valjda naredjen, ko ima uvjete, zivima. Baska je tzv. zavjetni hadz ako ga osoba nanijeti obaviti pa ne stigne, preduhitri je smrt. To ne racunam u moje pitanje.
Pitao si za ulemu, pa svi šute, pitaju se što nisi poslao upit IZ BiH. Ja ću ti odgovoriti sa svoje strane: to se zasniva na temeljnom principu duga i vraćanja duga. Ako je moj otac ostao dužan nekome nešto materijalno za života, ili je nekome nešto obećao, ili je namjeravao nešto učiniti pa ga je smrt pretekla u tome, ja imam i obavezu i pravo, odnosno slobodu da postupim tako kako bih ispunio taj njegov dug ili želju, ukoliko sam u mogućnosti, ne preko mogućnosti. A i hadždž je vjerska dužnost za onoga ko, kao i za svaku drugu dužnost, ima mogućnost da je ispuni.
Obaviti hadždž za nekog ko je umro a nije obavio hadždž (pa makar da ga nije ni nijetio) jer nije imao mogućnosti, može neko od rodbine kome se ukaže ta mogućnost, kao što bi dao sadaku za tog umrlog, nešto uvakufio u njegovo ime, itd.
allem_77

#5152 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

zposao wrote:
Može li shvatiti jednostavnu stvar da ljudi raspravljaju na šta se tačno mislio u pojedinim ajetima , a da neko drugi postavi pitanje kako znati šta je od toga tačno?
Svi ajeti su istina. I ne postavlja niko pitanje šta je u ajetima tačno, jer je Kur'an istina.

Hadisa imaš istinitih, izmišljenih, lažnih... i tu nekada nastaje problem.
Kao što možeš vidjeti u gore navedenom hadisu, meleci su spomenuti u množini. Meni nije bilo jasno da li se misli na sve meleke? Ali eto čovjek mi je objasnio.

Ali kao što neko napisao, zar je bitno koji su to meleci?

Ljudska radoznalost. To nekada i nije dobro, previše pitanja. I Mojsije je tražio da vidi Boga, pa se poslije toga pokajao.

"Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!" "Ne možeš Me vidjeti"; reče, "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!" I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se,
Porodice Foht

#5153 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Porodice Foht »

arzuhal wrote:
Porodice Foht wrote:Ima li uleme ovdje da mi pojasni iz kojeg izvora vjere je duznost ili preporuka da se ide na hadz za umrle osobe, sto je postalo poprilicno moderno u posljednje vrijeme?
Hadz je valjda naredjen, ko ima uvjete, zivima. Baska je tzv. zavjetni hadz ako ga osoba nanijeti obaviti pa ne stigne, preduhitri je smrt. To ne racunam u moje pitanje.
Pitao si za ulemu, pa svi šute, pitaju se što nisi poslao upit IZ BiH. Ja ću ti odgovoriti sa svoje strane: to se zasniva na temeljnom principu duga i vraćanja duga. Ako je moj otac ostao dužan nekome nešto materijalno za života, ili je nekome nešto obećao, ili je namjeravao nešto učiniti pa ga je smrt pretekla u tome, ja imam i obavezu i pravo, odnosno slobodu da postupim tako kako bih ispunio taj njegov dug ili želju, ukoliko sam u mogućnosti, ne preko mogućnosti. A i hadždž je vjerska dužnost za onoga ko, kao i za svaku drugu dužnost, ima mogućnost da je ispuni.
Obaviti hadždž za nekog ko je umro a nije obavio hadždž (pa makar da ga nije ni nijetio) jer nije imao mogućnosti, može neko od rodbine kome se ukaže ta mogućnost, kao što bi dao sadaku za tog umrlog, nešto uvakufio u njegovo ime, itd.
Fala, ali meni to nikako ne ide u glavu. Baska je trajna sadaka (javne cesme, recimo i opca dobra koji se drugi mogu koristiti a za dusu oca i majke, sto poticu i hadisi) ali ici na hadz za umrlog!? :| :? Nema mi nekako logike ako nije nanijetio/a pa ga smrt sprijecio(la). A volio bih cuti strucno objasnjenje.
Diwan

#5154 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Porodice Foht wrote:
arzuhal wrote:
Fala, ali meni to nikako ne ide u glavu. Baska je trajna sadaka (javne cesme, recimo i opca dobra koji se drugi mogu koristiti a za dusu oca i majke, sto poticu i hadisi) ali ici na hadz za umrlog!? :| :? Nema mi nekako logike ako nije nanijetio/a pa ga smrt sprijecio(la). A volio bih cuti strucno objasnjenje.
Religija nije za logike, već da čutiš, šutiš i klimaš glavom i da se naravno pokoravaš kome god stigneš, počev od seoskog hodže, blagajnika u džamiji, mujezina pa do reisa i uvažene uleme. Nema tu šta da ti bude jasno ili nejasno. Pamet i razum na ofinger prije nego kročiš u bogomolju.
arzuhal

#5155 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Porodice Foht wrote: Fala, ali meni to nikako ne ide u glavu. Baska je trajna sadaka (javne cesme, recimo i opca dobra koji se drugi mogu koristiti a za dusu oca i majke, sto poticu i hadisi) ali ici na hadz za umrlog!? :| :? Nema mi nekako logike ako nije nanijetio/a pa ga smrt sprijecio(la). A volio bih cuti strucno objasnjenje.
Ja sam ti prepričao, otprilike, šta mi je rekao hafiz Kenan Musić (tada je još bio student hadisa na Azharu, danas je glavni imam i predaje hadis na FIN-u) rekao kada sam ga davno pitao o tome: mogu li ja otići i obaviti kao bedel hadždž za svog rahmetli oca, iako on nije nijetio da obavi hadždž?

Možeš.

Meni je to bilo dosta, a ti to još istraži.
mali jomu

#5156 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

nova_ja wrote: Ti si npr prva osoba koja će mi otići na foe, jer volim ovu temu al tvoje nebuloze me izbace iz takta i ne čita mi se sta većina pametnih ljudi ovdje imas reći - 100 zikrova me ne smiri nakon ovih budalastina tvojih... Jel moguće da ne mogu sebe iskontrolirati i da si tako iritantno bezobrazan?
Dovidjenja, selam, prijatno!

jednostavno na foe i rijesis problem... i ja cu tebe i rijeseno :)
mali jomu

#5157 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

arzuhal wrote: mogu li ja otići i obaviti kao bedel hadždž za svog rahmetli oca, iako on nije nijetio da obavi hadždž?

Možeš.

moze se sve za drugog uradit, i klanjanje nafila ili dobrovoljnih namaza mozes uradit za drugog i poklonit... svako dobro mozes podijelit ili poklonit osim farzova koji su samo tvoji (a mozda se i oni mogu poklonit ili podijelit kad uradis prvo svoje farzove pa zanijetis uradit farzove za drugog...)
Last edited by mali jomu on 24/09/2019 19:50, edited 1 time in total.
Porodice Foht

#5158 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Porodice Foht »

arzuhal wrote:
Porodice Foht wrote: Fala, ali meni to nikako ne ide u glavu. Baska je trajna sadaka (javne cesme, recimo i opca dobra koji se drugi mogu koristiti a za dusu oca i majke, sto poticu i hadisi) ali ici na hadz za umrlog!? :| :? Nema mi nekako logike ako nije nanijetio/a pa ga smrt sprijecio(la). A volio bih cuti strucno objasnjenje.
Ja sam ti prepričao, otprilike, šta mi je rekao hafiz Kenan Musić (tada je još bio student hadisa na Azharu, danas je glavni imam i predaje hadis na FIN-u) rekao kada sam ga davno pitao o tome: mogu li ja otići i obaviti kao bedel hadždž za svog rahmetli oca, iako on nije nijetio da obavi hadždž?

Možeš.

Ma ulema ce ti reci pozitivno i kad bi rekao da das zekat i vitre za umrlog u prvoj godini nakon smrti, pretpostavljam. Za hadz razumijem da ohrabre takve da prodube duhovnost i poboznost ali se pitam na osnovu cega to govore! Prva dva izvora vjere sigurno nema, neka mi pojasne zasto je hadz farz a covjek umro na osnovu druga dva izvora vjere:idzma i kijas!
Meni to tako neubjedljivo i pomalo neodbranjiva teza.
Umro si, nema te i svaka obaveza po pitanju farzova/sartova prestaje!
arzuhal

#5159 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

mali jomu wrote:
arzuhal wrote: mogu li ja otići i obaviti kao bedel hadždž za svog rahmetli oca, iako on nije nijetio da obavi hadždž?

Možeš.

moze se sve za drugog uradit, i klanjanje nafila ili dobrovoljnih namaza mozes poklonit... svako dobro mozes podijelit ili poklonit osim farzova koji su samo tvoji (a mozda se i oni mogu poklonit ili podijelit kad uradis prvo svoje farzove pa zanijetis uradit farzove za drugog...)
Naravno, prvo se izvrši vlastita obaveza i dužnost.
mali jomu

#5160 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

arzuhal wrote: prvo se izvrši vlastita obaveza i dužnost.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
arzuhal

#5161 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Porodice Foht wrote:
arzuhal wrote:

Možeš.

Ma ulema ce ti reci pozitivno i kad bi rekao da das zekat i vitre za umrlog u prvoj godini nakon smrti, pretpostavljam. Za hadz razumijem da ohrabre takve da prodube duhovnost i poboznost ali se pitam na osnovu cega to govore! Prva dva izvora vjere sigurno nema, neka mi pojasne zasto je hadz farz a covjek umro na osnovu druga dva izvora vjere:idzma i kijas!
Meni to tako neubjedljivo i pomalo neodbranjiva teza.
Umro si, nema te i svaka obaveza po pitanju farzova/sartova prestaje!
Tako je, prestaje, sasvim je to jasno, jamačno.
Nego ja sam, u mom slučaju, pitao mogu li ja - kao sin čovjeka kojeg su mu prerano četnici uzeli (sasvim formalno, iza toga je bio Usmrtitelj) pa ga ostao željan - za svog oca otići i obaviti nešto što bi mu, u skladu s vjerom po kojoj se vjeruje u budući svijet,
i da smrt nije kraj,
i da naši nijeti dopiru do Allaha,
i da nam je Allah dao samo nijete a sve ostalo, pa i naša djela, je Njegovo,
i da ima toliko toga što sam ga htio pitati, a nisam imao prilike
(pa tako ni u vezi s hadždžom, među milion pitanja)
- moglo takvom mrtvom značiti od mene kao djeteta,

pa mi je odgovor čovjeka kojeg poznajem po iskrenosti, znanju i dobroti legao na srce,
pa mene više nikave logike, s obzirom da sam naivna budala koja nekako širi virus budalaluka, ne intersuju niti zanimaju,
nego mi drago bilo srcu s kojim sam i prgrlio vjeru.
arzuhal

#5162 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

I nemoj se previše pitati i povoditi za pretpostavkama nego zatraži odgovor od tih koji to dozvoljavaju da vidiš šta će ti reći, pa odvagaj odgovore njihove sa svojom istinom, svojom logikom i svojim sistemom vrijednosti, pa ćeš vidjeti šta i kako. Ja jesam.
Porodice Foht

#5163 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Porodice Foht »

Posteno. :thumbup:
šarf

#5164 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by šarf »

Diwan,izvrsno rečeno.
"Religija nije za logike, već da čutiš, šutiš i klimaš glavom i da se naravno pokoravaš kome god stigneš, počev od seoskog hodže, blagajnika u džamiji, mujezina pa do reisa i uvažene uleme. Nema tu šta da ti bude jasno ili nejasno. Pamet i razum na ofinger prije nego kročiš u bogomolju."

Porodice Foht,
logično razmišljanje i donošenje logičnih zaključaka je u nas ugradio Stvoritelj.On želi da mi razmišljamo kao pojedinci jer smo kao takvi i odgovorni prema Bogu.Ovo gore što je napisao Diwan, divan je opis onih koji su utišali glas logike u sebi.
Vidiš to i kroz savjete nekih ovdje.Žele da zanemariš,da ignorišeš taj glas u tebi.Oni nemaju logičan odgovor na logično pitanje.
Gube se u filozofiranju i onome što je neki poznavalac islama rekao o tome.
No nemoj se iznenaditi ako i kod sebe primijetiš kako se boriš protiv glasa logike u sebi.Posebno kada su u pitanju vjerovanja,ideje,stavovi koji su prirasli srcu.
Evo primjer,
u kraju gdje ja živim kolektivno je razmišljanje ,musliman mora biti obrezan,.Što ti logika na ovo govori?
allem_77

#5165 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by allem_77 »

mali jomu wrote:

moze se sve za drugog uradit, i klanjanje nafila ili dobrovoljnih namaza mozes uradit za drugog i poklonit... svako dobro mozes podijelit ili poklonit osim farzova koji su samo tvoji (a mozda se i oni mogu poklonit ili podijelit kad uradis prvo svoje farzove pa zanijetis uradit farzove za drugog...)
Imam prijatelja koji bi mi možda nešto od svojih nafila poklonili nakon moje smrti?

Ako ovo može, da ih pitam? Mada pretpostavljam šta će mi odgovoriti. :shock:
mali jomu

#5166 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

šarf wrote: ...Što ti logika na ovo govori?
Ako te logika odvede u svasta... lutas, a ko puno luta izgubi se.

Ako te logika odvede u nista... ne lutas, dobro ides...

Logikom se moze skontat da od nule ide na jedan, dva, tri... itd

Dok se logikom ne moze skontat odakle nula da bi mogao otici na jedan, dva, tri... itd

Zato se logika odbacuje ako te vodi u "svasta..." a ostavlja ako te vodi u "nista"
zposao

#5167 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zposao »

mali jomu wrote:
Ako te logika odvede u svasta... lutas, a ko puno luta izgubi se.

Ako te logika odvede u nista... ne lutas, dobro ides...

Logikom se moze skontat da od nule ide na jedan, dva, tri... itd

Dok se logikom ne moze skontat odakle nula da bi mogao otici na jedan, dva, tri... itd

Zato se logika odbacuje ako te vodi u "svasta..." a ostavlja ako te vodi u "nista"
Logika bi trebala biti zdrav razum. Ako nije, onda nije logično.
Sa druge strane, ako se nešto kosi sa zdravim razumom, onda to nije dobro. Bog je valjda dao čovjeku razum da se njime služi a ne da se ponaša kao da ga nema.

Razumom se može spoznati i Uzvišeni. Ići protiv zdravog razuma je opasno jer se može zalutati u svakakve ćorsokake.
mali jomu

#5168 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

allem_77 wrote:
mali jomu wrote:

Imam prijatelja koji bi mi možda nešto od svojih nafila poklonili nakon moje smrti?

Ako ovo može, da ih pitam? Mada pretpostavljam šta će mi odgovoriti. :shock:

Niko nista ne moze pokloniti ako nije njegovo... ako je nesto necije, to mora dobiti da bi imao, pa cije je sta da bi mogao to poklonit?
mali jomu

#5169 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

zposao wrote: Logika bi trebala biti zdrav razum. Ako nije, onda nije logično.
Sa druge strane, ako se nešto kosi sa zdravim razumom, onda to nije dobro. Bog je valjda dao čovjeku razum da se njime služi a ne da se ponaša kao da ga nema.

Razumom se može spoznati i Uzvišeni. Ići protiv zdravog razuma je opasno jer se može zalutati u svakakve ćorsokake.

pa eto pici cime god hoces... ili logikickim razumom ili razumnom logikom, to su dva "picenja..."
zposao

#5170 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zposao »

mali jomu wrote:
zposao wrote: Logika bi trebala biti zdrav razum. Ako nije, onda nije logično.

pa eto pici cime god hoces... ili logikickim razumom ili razumnom logikom, to su dva "picenja..."

E jebajiga Dalaj Lamo...
mali jomu

#5171 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

zposao wrote: E jebajiga Dalaj Lamo...

ma jok ba, samo laganini... zato se kaze "najbolje je nista nego svasta" (to je put logike koja dobro ide) :thumbup:
Gojeni H

#5172 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Gojeni H »

zposao wrote:
mali jomu wrote:

Logika bi trebala biti zdrav razum. Ako nije, onda nije logično.

Kakve veze sa logikom ima postojanje covjeka, koji apsolutno nicim ne doprinosi drugim vrstama na Zemlji? Cak sta vise, Zemlji I svima ostalima na njoj bi bilo daleko lakse da ga nema. Od pradavnih vremena, gdje covjek dodje, tu razne biljne I zivotinjske vrste nestaju.
Ipak, covjek postoji.

Kakve logike ima da zivot na Zemlji uopste postoji, vjerovatnost u odnosu na toliki broj zvijezda, planeta, plus-minus …?
Iako su vjeru zamijenila vjerovanja u materijalisticke i druge stvari, ukljucujuci NLO, nema apsolutno nikakvog dokaza da postoji bilo kakav drugi zivi svijet osim ovoga ovdje. Gdje je tu logika?

Nego, ostavimo se logike, ima tema za ateiste I agnostike I pisanje hvalospjeva jednih drugima, "dokaza" o nepostojanju Boga, prihvatanju covjeka kao jedinke kostiju i misica, plus neka tecnost, …. Ovo je tema namijenjena za one koji bi da saznaju ponesto o islamu.
Diwan

#5173 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Kad smo već kod logike i razuma, iskrivljena i dedžalovska religija i njihova ulema i šejhovi, naravno one stvari koje nemaju veze sa vjerom, stavljaju pod vjerska pitanja, a one stvari koje imaju veze sa vjerom stavljaju pod 'obično i razno' , pa je u takvoj 'vjeri' namaz važniji od poštenja, džuma važnija od pravednosti, hadž važniji od istonoljubivosti, ulazak u čanifu sa određenom nogom važniji od djeljenja sadake, ramazanski post od činjenja bluda, sječenje noktiju od poštivanja tuđeg prava, kako se pere guzica od neumišljenosti, i stotine drugih lažno islamskih vrijednosti i pravila koji to nisu i koji, da se vratim na početak rećenice, nemaju uporište u zdravom razumu i logici, jer po 'duhovnosti' pravilo koje važi i koje se poštuje i koje se preferira je: nek sam ja klanjao, a što nisam platio na vrijeme radnika to nije bitno; bio sam na hadžu – super, usput sam zaboravio vratiti dug; uzimam abdest samo tako da mi drugi zavide, a rado bi mlatno onu plavku iz granapa. Razum veze nema sa istinom, zdrava pamet takođe. Treba samo klanjati, postiti, ne izlaziti iz džamije, služati Kur'an 20 sati na dan, sve kako bi se spasili i kako bi nam Bog oprostio i kako bi zaradili dženet, jer tamo se ima, hm, za šta uhvatiti i poduhvatiti, mladih, nekakvih očiju, orgazam bez prestanka. Nemoj slučajno da si izostao sa džume, jer more bit da ti se zapečati srce, ako ne budeš slušao dedžalovsku ulemu i njene sihre, nemoj, nemoj, sinko, nije pamet za tebe svakako. Jer Poslanik a.s. i dnevno-politička i mafijaško – licemjerna biznis ulema svakako nisu jedno te isto, pa te dijete svakako Bog uzvišeni ne bi tjerao da ideš u otvoreni grijeh predavanja sebe u kandže zlikovaca. Ali eto, ne treba nama pamet i razum, imamo mi Hadis i Kur'an. To su naši vodići. Aha. Samo ne znam koji hadis i koji Kur'an.
mali jomu

#5174 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mali jomu »

Diwan wrote:Kad smo već kod logike i razuma, iskrivljena i dedžalovska religija i njihova ulema i šejhovi, naravno one stvari koje nemaju veze sa vjerom, stavljaju pod vjerska pitanja, a one stvari koje imaju veze sa vjerom stavljaju pod 'obično i razno' , pa je u takvoj 'vjeri' namaz važniji od poštenja, džuma važnija od pravednosti, hadž važniji od istonoljubivosti, ulazak u čanifu sa određenom nogom važniji od djeljenja sadake, ramazanski post od činjenja bluda, sječenje noktiju od poštivanja tuđeg prava, kako se pere guzica od neumišljenosti, i stotine drugih lažno islamskih vrijednosti i pravila koji to nisu i koji, da se vratim na početak rećenice, nemaju uporište u zdravom razumu i logici, jer po 'duhovnosti' pravilo koje važi i koje se poštuje i koje se preferira je: nek sam ja klanjao, a što nisam platio na vrijeme radnika to nije bitno; bio sam na hadžu – super, usput sam zaboravio vratiti dug; uzimam abdest samo tako da mi drugi zavide, a rado bi mlatno onu plavku iz granapa. Razum veze nema sa istinom, zdrava pamet takođe. Treba samo klanjati, postiti, ne izlaziti iz džamije, služati Kur'an 20 sati na dan, sve kako bi se spasili i kako bi nam Bog oprostio i kako bi zaradili dženet, jer tamo se ima, hm, za šta uhvatiti i poduhvatiti, mladih, nekakvih očiju, orgazam bez prestanka. Nemoj slučajno da si izostao sa džume, jer more bit da ti se zapečati srce, ako ne budeš slušao dedžalovsku ulemu i njene sihre, nemoj, nemoj, sinko, nije pamet za tebe svakako. Jer Poslanik a.s. i dnevno-politička i mafijaško – licemjerna biznis ulema svakako nisu jedno te isto, pa te dijete svakako Bog uzvišeni ne bi tjerao da ideš u otvoreni grijeh predavanja sebe u kandže zlikovaca. Ali eto, ne treba nama pamet i razum, imamo mi Hadis i Kur'an. To su naši vodići. Aha. Samo ne znam koji hadis i koji Kur'an.

Ko god pokuša Svijet pocrno-bijelit, samo sebe još više pošareni...
zijancer

#5175 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

koraci + faul u napadu..pa ti vidi
Post Reply