TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
CooK

#5151 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

@Posmatrac_007
Velicinu televizora odredjujes sukladno rezoluciji sadrzaja koji najvise gledas i udaljenosti od televizora a za to ce ti pomoci tabela ispod ovog posta. Sto se tice razlike izmedju ta 3 modela MU6172, jedina razlika je sto su paneli u modelima od 43 i 50 inca od proizvodjaca AU Optronics a u modelu od 40 inca je Samsungov panel. U istom modelu televizora nema razlike u kvaliteti izmedju AUO i Samsung panela s tim da Samsungov panel ima malo veci ugao gledanja od AUO panela ali su sva tri panela VA pa opcenito imaju los ugao gledanja ali zato imaju dobar kontrast.
Testirati TV ti je najbitnije za DSE i black uniformity a linkove za testiranje mozes pronaci na prethodnim stranicama ove teme.
Image
probook

#5152 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by probook »

Sta je rec pa slabo panasonic televizora ima u ponudi, otprilike na 50 televizora, 2 su panasonic.
A vidim i ovde ih nikada niko ne preporucuje :roll:
Posmatrac_007

#5153 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Posmatrac_007 »

Gledao bih sa udaljenosti od oko 3 metra pod uglom od nekih 70-80stepeni. Planirao sam TV povezati pored Telemach-ovog risivera i na laptop i gledati sadržaje sa laptopa i EON-a, laptop podržava max. rezoluciju 1920X1080 60p, to sam testirao prije nekoliko dana ali sa HDMI kablom od 1metar. Sada bi mi trebao od 10metara HDMI pa valjda će moći isporučiti i na 10 metara ovu rezoluciju ili koristiti i na laptopu SmartView :?
I koristio bih SmartView sa Samsunga S6 kako za slike tako i za video klipove i filmove po potrebi, čini mi se da je dobra slika sa telefona kada sam probao ovu opciju ali na modelu Samsung UE40KU6072U, nadam se da bi ova opcija radila i na ovom TV-u kojeg planiram kupiti :)
Imam penzionera samo još treba da naučim odabrati TV :)
Hvala MTV :)
P.S. Evo upravo dok pišem javio se @CooK
Zamolio bih Cook-a da ako uoči u ovome što sam napisao, da nešto ne preporučuje ili neće raditi kao što sam zamislio (na 50 inča) ako može da mi kaže?
mustra01

#5154 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by mustra01 »

CooK wrote:
mustra01 wrote:Pozz
hocu da kupim 4k tv, nasao sam 3 zanimljiva modela zanima me imali neko iskustva sa nekim od ova 3 tv-a
Philips Android 4K UHD LED TV 50'' 50PUT6400/12
PHILIPS TV 49PUS6412/12 4K UHD Android
Samsung 4K tv 50MU6172
nije neka razlika u cijenama oko 100-150 km + na Philips modele, ako moze neki savjet. Hvala
Prvi i treci TV sa tvog spiska su sa VA panelima i njih kupujes ako ti ne treba sirok ugao gledanja jer dobro izgledaju samo kada se gledaju direktno ili pod malim uglom ali zato imaju dobar kontrast koji je najbitnija stavka slike. Drugi TV je sa IPS panelom i on je dobar ako ti treba veliki ugao gledanja ali mu je los kontrast i crna boja uopste ne postoji ali je to primjetno prvenstveno u mracnom i polumracnom ambijentu. Moja preporuka za treci TV ako ti ne treba sirok ugao gledanja.
Hvala na savjetu :thumbup: . Imam vec philips 40PS5501/12 android i imao sony KDL 48w605B koji mi se nije dopao malo mi komplikovan sa svim postavkama i app integrisanim dok je sa philipsom lakse mozda zbog androida kojeg manje vise svi koristimo na mobilnim tel.. a samsung moram pogledati u radnji da to vidim uzivo :-D. Svakako mi odgovaraju ovi sa VA panelima zbog gledanja filmova i PS4 (mracniji ambijent).
CooK

#5155 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

@Posmatrac_007
Radice sve kako si zamislio bez obzira na duzinu HDMI kabla od 10 metara a za 1920X1080 rezoluciju video sadrzaja i udaljenost koju si naveo pase ti ovaj TV od 50 inca. Jedino ne razumijem ovaj ugao gledanja koji si naveo posto se to racuna od centra odnosno sredine TV-a. Pretpostavljam da ovih 70-80 stepeni sto si napisao znaci 10-20 stepeni od centra i ako je tako to je OK. Inace VA paneli najbolje izgledaju kada se gledaju direktno a slika se moze tolerisati do nekih 20-30 stepeni od centra mada to zavisi i od subjektivnog dojma. Ja uvijek gledam da budem u nekih maksimalno 10 stepeni od centra a znam ljude kojima ne smeta puno ni kada sjede na 40 stepeni od centra TV-a, zato sam i napisao da je to subjektivno mada generalno sve preko 30 stepeni je lose.
CooK

#5156 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

probook wrote:Sta je rec pa slabo panasonic televizora ima u ponudi, otprilike na 50 televizora, 2 su panasonic.
A vidim i ovde ih nikada niko ne preporucuje :roll:
Panasonic je odlican i ja ga uvijek navodim uz Samsung i Sony kao 3 najbolja brenda. Problem je sto nemaju DTS certifikat za sve modele televizora i sto nisu cjenovno konkurentni u nasoj drzavi odnosno trenutno se za isti novac moze dobiti bolji TV nekog drugog brenda. To je vec stvar uvoznika i njihovih marzi.
MTV

#5157 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Posmatrac_007 wrote:Gledao bih sa udaljenosti od oko 3 metra pod uglom od nekih 70-80stepeni. Planirao sam TV povezati pored Telemach-ovog risivera i na laptop i gledati sadržaje sa laptopa i EON-a, laptop podržava max. rezoluciju 1920X1080 60p, to sam testirao prije nekoliko dana ali sa HDMI kablom od 1metar. Sada bi mi trebao od 10metara HDMI pa valjda će moći isporučiti i na 10 metara ovu rezoluciju ili koristiti i na laptopu SmartView :?
I koristio bih SmartView sa Samsunga S6 kako za slike tako i za video klipove i filmove po potrebi, čini mi se da je dobra slika sa telefona kada sam probao ovu opciju ali na modelu Samsung UE40KU6072U, nadam se da bi ova opcija radila i na ovom TV-u kojeg planiram kupiti :)
Imam penzionera samo još treba da naučim odabrati TV :)
Hvala MTV :)
P.S. Evo upravo dok pišem javio se @CooK
Zamolio bih Cook-a da ako uoči u ovome što sam napisao, da nešto ne preporučuje ili neće raditi kao što sam zamislio (na 50 inča) ako može da mi kaže?
Ne brigaj se, ta funkcija radi i na starijoj JU6472 (TV koji imam), KU6072, MU6172 i na ovogodisnjoj NU6xxx.
To je ajmo rec osnovna funkcija Samsung TV-ova ali i drugih marki. Al sve zavisi od TVa do TVa.
OS je Tizen 3.0 jako brz u toj seriji... odlican TV za te pare.
weltschmertz

#5158 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by weltschmertz »

Omladino :D Danas stiže 50MU6172, pa me zanima da li će biti potrebe da se TV dodatno podešava što se tiče slike. Ako ima neki link bio bih zahvalan.

@Cook tebi puno hvala na odvojenom vremenu pri pomoći odabira TV-a. Ostali članovi hvala vam svima što svakodnevno doprinosite da se ljudi ne zaj** i da kupe kvalitetne TV-e.

:thumbup: :bih:
MTV

#5159 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Na svakom TV treba nastimati sliku. Kontrast, boje, osvjetljenje...
Ja to radim prema svom oku. One njihove preporucene postavke kalibracije mi nisu nesto. Slika previse smedkasta i nije nesto ostra.
CooK

#5160 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

weltschmertz wrote:Omladino :D Danas stiže 50MU6172, pa me zanima da li će biti potrebe da se TV dodatno podešava što se tiče slike. Ako ima neki link bio bih zahvalan.

@Cook tebi puno hvala na odvojenom vremenu pri pomoći odabira TV-a. Ostali članovi hvala vam svima što svakodnevno doprinosite da se ljudi ne zaj** i da kupe kvalitetne TV-e.

Americka mu6300 serija je europska mu6100 serija(a u nju potpada i ovaj 6172). Ovdje su ti postavke za kalibraciju: https://www.rtings.com/tv/reviews/samsu ... 0/settings
Ako do sada nisi imao odnosno koristio kalibrirani TV slika ce ti liciti zuta i otupljena medjutim to je jedini ispravan nacin gledanja sa realnim bojama ali ako ti slucajno ne bude godilo onda nastimaj po svom oku. Ja sam npr naviknut na kalibrirane televizore i meni slika na standardnim postavkama izgleda plavo, presvijetlo i sa sljastecim bojama ali razumijem i ove sto ne vole kalibriranu sliku jer je i meni trebalo mjesec dana da se nju naviknem i tacno posle vidis sve prednosti iste poput prirodnih boja, detalja u sjenama, realnog kontrasta i manjeg zamaranja ociju.
Ono najbitnije sto trebas nastimati su kontrast i osvjetljenje da ne bi imao black crush i gubitak detalja u svjetlim scenama i za to ti nece trebati nikakvo navikavanje. Linkove za stimanje to dvoje imas na prethodnim stranicama teme.
P.S. Javi nam dojmove o TV-u, jel ti godi i ostalo.
r_faruk

#5161 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

Koji modeli televizora imaju Picture In Picture mode i u kojem se cjenovnom rangu krecu?
probook

#5162 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by probook »

Rugafet wrote:Image
Image

Otisla memorija na grafickoj
Znaci nema mu spasa, spakovati i u smece?
CooK

#5163 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Kakva crna memorija na grafickoj u TV-u i kakvo smece. :lol: :D Najvjerovatnije otisla tcon ploca mada bi mogao biti i corrupted firmware pa nadji zadnji firmware za taj TV i nabaci ga preko USB-a.
probook

#5164 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by probook »

CooK wrote:Kakva crna memorija na grafickoj u TV-u i kakvo smece. :lol: :D Najvjerovatnije otisla tcon ploca mada bi mogao biti i corrupted firmware pa nadji zadnji firmware za taj TV i nabaci ga preko USB-a.
Probao firmware update i isto... Nije se nista promijenilo... Nista, ide u servis!
amar1994

#5165 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Evo ga review novog Sony X900F :)

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x900f

weltschmertz

#5166 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by weltschmertz »

Utisci :D

Ovo će biti malo kraći review, ali nadam se da će pomoći.

Kupljen Samsung 50MU6172 po preporuci, prije svih @Cook-a, pa ostalih. Prvi utisci "otkutijavanja" odlični. Daljinski mi se pravo sviđa i fino leži u ruci. Sviđa mi se onaj klik zvuk :thumbup:
TV odličan. Prvo paljenje TV-a i samo štimanje je smiješno koliko je jednostavno.
Sam interface Tizen-a mi se sviđa i nevjerovatno je kako brzo prebacuje sa aplikacije na aplikaciju. Kontrola govora preko daljinskog je ok, zavisi od izgovora :-D
Black uniformity, DSE i banding sve 5. Ok, ne vidi se neko pozadinsko probijanje svjetla, slika je fakat odlična. Čak i na SD kanalima nije slika toliko strašna. Zvuk je tu i tamo. Oni kojima je stalo do baš dobrog zvuka ja bih preporučio da odma' razmišljaju o kupovina i Soundbar-a.
Malo mi strašno izgleda postolje TV-a jer se TV poprilično ljulja kad ga malo dirneš i izgleda nestabilno.

Postavke sam koristio sa rtings.com, postavio je @Cook link par postova iznad i fakat mi je trebalo malo vremena da se priviknem, ali super je.

Hvala još jednom na preporukama i ako nekoga još nešto zanima može na pp, a i ovdje.

Od mene preporuka za ovaj TV za ovu cijenu. I da, TV kupljen preko televizori.ba za 1.159,00KM.

Sretan vam dan grada Sarajeva!

Last edited by weltschmertz on 06/04/2018 16:09, edited 1 time in total.
CooK

#5167 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

:thumbup:
channel10

#5168 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by channel10 »

Koliko će milja biti ovaj novi sony :mrgreen:? Trica, aaa :mrgreen:
Debeli Krastavac

#5169 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Debeli Krastavac »

valja li ova mašina za 1500KM http://www.lg.com/hr/televizori/lg-55UJ620V
zomri

#5170 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Debeli Krastavac wrote:valja li ova mašina za 1500KM http://www.lg.com/hr/televizori/lg-55UJ620V
Možeš puno bolje za te novce.
Debeli Krastavac

#5171 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

zomri wrote:
Debeli Krastavac wrote:valja li ova mašina za 1500KM http://www.lg.com/hr/televizori/lg-55UJ620V
55 inča za milju ipo de preporuči da vidim+
zomri

#5172 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zomri »

Debeli Krastavac wrote:
zomri wrote:
55 inča za milju ipo de preporuči da vidim+
Na primjer
https://www.televizori.ba/sony-televizo ... linux-crni
Debeli Krastavac

#5173 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Ok mada ja ne vidim po čemu je bolji od ovog LG, usput ne pada mi na pamet da kupujem u nakvim internet piljarama TV, samo Tehnoshop ili Genelec obezbjeđen i servis i sve šta treba, usput uz ovaj LG ide i soundbar pride.

Jebo mater sad ugledah i ovo :D https://technoshop.ba/proizvodi/tv-i-au ... 63dg-3458/
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#5174 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Pitar sa Kariba »

Ili da uzmes Philips android, sa RF daljinskim sa tastaturom i svim ovim specifikacija koje si već naveo +ambilight.
I da ti ostane petobanka.....

https://www.televizori.ba/philips-telev ... id-srebrni
Debeli Krastavac

#5175 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Pitar sa Kariba wrote:Ili da uzmes Philips android, sa RF daljinskim sa tastaturom i svim ovim specifikacija koje si već naveo +ambilight.
I da ti ostane petobanka.....

https://www.televizori.ba/philips-telev ... id-srebrni
Žibje ja od tih filipsa bolje nadodat 300KM pa vidit ovaj 65 inča tošiba :D
Post Reply