RUSIJA

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#5151 Re: RUSIJA

Post by Domaci izdajnik »

Samo što je ovaj PVO sistem em jeftinija investicija, em mobilan je....pa se ti zaleti kad znaš da ćeš u startu imati strašne gubitke.
Sanjarko

#5152 Re: RUSIJA

Post by Sanjarko »

Lajavikrelac wrote:Samo što je ovaj PVO sistem em jeftinija investicija, em mobilan je....pa se ti zaleti kad znaš da ćeš u startu imati strašne gubitke.
Ma dobro to ali.
sto Rusi nastancaju Ameri isto nastancaju samo x-puta vise.
Domaci izdajnik

#5153 Re: RUSIJA

Trka u naoružanju sve u šesnaest...Cold War 2.0
General War

#5155 Re: RUSIJA

Post by General War »

Lajavikrelac wrote:Samo što je ovaj PVO sistem em jeftinija investicija, em mobilan je....pa se ti zaleti kad znaš da ćeš u startu imati strašne gubitke.
Mobilan nemobilan...valja mu ukljucit radar...Imali su i arapi i vijetnamci (pa i Irak) najnovije SAM sisteme, pa nista...S300 je vec zastario sistem...kojeg btw ameri imaju vec dvije decenije kupljenog od ukrajine (kao i Buk, patsyr) izucen i prepoznat...i corava koka nekad ubode zrno.
General War

#5156 Re: RUSIJA

Post by General War »

KUZNETSOV wrote:
đaba jarane kada i sami zapadni analiticari smatraju da avioni tipa F-22 i F-35 su totalni promasaj i promasena investicija... avioni kojima Su-27 moze da parira a toliko para spičkano u njih...
...naravno, posebno kad zapadni strucnjaci upotrebljavaju PSY OPS:

Sun Tzu

Pretvaraj se da si slabiji i time nahrani protivnikovu aroganciju.
Co0l

#5157 Re: RUSIJA

Post by Co0l »

Jos malo pa ce Ameri samo trenaznih aviona imat ko Rusi svih skupa :D
Domaci izdajnik

#5158 Re: RUSIJA

General War wrote:
Mobilan nemobilan...valja mu ukljucit radar...Imali su i arapi i vijetnamci (pa i Irak) najnovije SAM sisteme, pa nista...S300 je vec zastario sistem...kojeg btw ameri imaju vec dvije decenije kupljenog od ukrajine (kao i Buk, patsyr) izucen i prepoznat...i corava koka nekad ubode zrno.
S-300 je modernizovan više puta, taj ukrajinski je običan sulundar za ovog u snagama RF, a to za SAM sisteme stari dobri ruski običaj je da uvijek prodaju slabiji sistem od onog koji trenutno imaju u naoružanju ;-) Za arapske zemlje se slažem, ali ti sistemi u Vijetnamu su bili prve generacije tako da nisu baš bili najprecizniji, isto kao i američke rakete sa IC navođenjem na Phantom lovcima koje su bile strašno nepouzdane i neprecizne....ali to je bila prva generacija tako da je to kroz sukobe širom svijeta unaprijeđeno ( a čemu inače sukobi služe nego za testiranje novih oružja :roll: )
A USAF se služi većinom AWACS za navođenje vatre i lociranje, e vidiš to taj sistem uspješno skida sa neba na velikoj visini :evil: kao i MIG-31 koji je za to namijenjen, kao i za špijunske letjelice....
Arapske zemlje su imale uglavnom S-200 (Irak, Libija idr.) on je već dobrano zastario....kao i Kub, Neva, Dvuk, Krug.
Sanjarko

#5159 Re: RUSIJA

Post by Sanjarko »

Co0l wrote:Jos malo pa ce Ameri samo trenaznih aviona imat ko Rusi svih skupa :D
Pa o tome sam i pisao.
Sto Rusi nastancaju Ameri x-puta vise to isto nastancaju.
A izgleda da se razlika samo povecava.
General War

#5160 Re: RUSIJA

Post by General War »

Lajavikrelac wrote:
General War wrote:
S-300 je modernizovan više puta, taj ukrajinski je običan sulundar za ovog u snagama RF, a to za SAM sisteme stari dobri ruski običaj je da uvijek prodaju slabiji sistem od onog koji trenutno imaju u naoružanju ;-) Za arapske zemlje se slažem, ali ti sistemi u Vijetnamu su bili prve generacije tako da nisu baš bili najprecizniji, isto kao i američke rakete sa IC navođenjem na Phantom lovcima koje su bile strašno nepouzdane i neprecizne....ali to je bila prva generacija tako da je to kroz sukobe širom svijeta unaprijeđeno ( a čemu inače sukobi služe nego za testiranje novih oružja :roll: )
A USAF se služi većinom AWACS za navođenje vatre i lociranje, e vidiš to taj sistem uspješno skida sa neba na velikoj visini :evil: kao i MIG-31 koji je za to namijenjen, kao i za špijunske letjelice....
Arapske zemlje su imale uglavnom S-200 (Irak, Libija idr.) on je već dobrano zastario....kao i Kub, Neva, Dvuk, Krug.
mislio sam na arapske zemlje u toku izraelskom ratu...a za ovo drugo ulazimo u domen taktike. Awacs ce prije otkrit mig 31 a raptori su tu da zavrse taj dio problema...jer imaju jako mali rcs dovoljno da mogu upotrijebiti rakete bvr...i tako dalje i tako blize...
prog321

#5161 Re: RUSIJA

Post by prog321 »

Egipatski SAM u toku izraelskog rata je bio nenadjebiv za američke avione.
Skidali su ih kao muhe.
Tek su ih Izraelci duboko u egipatskoj teritoriji tenkovima uništili.
General War

#5162 Re: RUSIJA

Post by General War »

prog321 wrote:Egipatski SAM u toku izraelskog rata je bio nenadjebiv za američke avione.
Skidali su ih kao muhe.
...toliko nenadjebiv da su izraelci za sest dana unistili citavo egipatsko-sirijsko vazduhoplovstvo u dubini tih zemalja, a i u kasnijim ratovima.
Poenta je,, da je stvar u nacinu ratovanja, SAM je samo dio sistema, kako ga unistiti je samo nacin primjene taktike...
Patriotska_Liga

#5163 Re: RUSIJA

Post by Patriotska_Liga »

Ma ovo je tuta, nije dovoljno uporediti samo količinu naoružanja i broj vojnika i iz toga izvlačiti zaključke. SAD ima nenadmašan politički uticaj, mogućnost formiranja širih alijansi čak i od NATO pakta, vrhunske obavještajne službe i najmoderniju ofanzivno orijentisanu vojsku koja može izvršiti power projection na bilo kojoj tački zemaljske kugle. Rusija bi u nekom hipotetičkom ratu od samog početka bila primorana na defanzivu iz koje nikad ne bi mogla da izađe.

Ukratko, Rusija nema nikakvu šansu protiv SAD-a.
asker

#5164 Re: RUSIJA

Post by asker »

General War wrote:
prog321 wrote:Egipatski SAM u toku izraelskog rata je bio nenadjebiv za američke avione.
Skidali su ih kao muhe.
...toliko nenadjebiv da su izraelci za sest dana unistili citavo egipatsko-sirijsko vazduhoplovstvo u dubini tih zemalja, a i u kasnijim ratovima.
Poenta je,, da je stvar u nacinu ratovanja, SAM je samo dio sistema, kako ga unistiti je samo nacin primjene taktike...
Sestodnevni rat je druga prica, SAM-ovi su koristeni u jomkipurskom ratu i tacno je da su obarali Izraelske avione ko glinene golubove.
prog321

#5165 Re: RUSIJA

Post by prog321 »

General War wrote:
Skidali su ih kao muhe.
Nisam cuo da su Arapi koristili SAM u sestodnevnom ratu.
U Jom Kipurskom ratu SAM su bili ubojito oružje . Nijedan Izraelski avion nije se mogao približiti u dometu njihovog djelovanja.
Zato je Egipat i zauzeo Sinajsko poluostrvo. Izraelci su tenkovima probili rupu u egipatskoj odbrani i kroz pustinju dočepali se SAMova.
Poluostrvo je ipak ostalo u Egipatskim rukama.
General War

#5166 Re: RUSIJA

Post by General War »

prog321 wrote:
General War wrote:
Skidali su ih kao muhe.
Nisam cuo da su Arapi koristili SAM u sestodnevnom ratu.
U Jom Kipurskom ratu SAM su bili ubojito oružje . Nijedan Izraelski avion nije se mogao približiti u dometu njihovog djelovanja.
Zato je Egipat i zauzeo Sinajsko poluostrvo. Izraelci su tenkovima probili rupu u egipatskoj odbrani i kroz pustinju dočepali se SAMova.
"...First cratering the runways with special penetrating bombs to prevent Egyptian planes from taking off, the Israeli pilots then concentrated on the Egyptian bombers that could devastate Israel’s cities, and on Egypt’s most advanced MiG fighter jets. When these were destroyed the target list was widened to include all other military planes, SAM-2 missile sites and radar installations, and smaller airbases, until all eighteen Egyptian airbases had been hit."

http://www.sixdaywar.org/content/southernfront.asp
prog321

#5167 Re: RUSIJA

Post by prog321 »

Nista specificno ne kaze o SAM-2. Vecinom se govori o aerodromima i avionima na pisti.
Sto su oni pretpostavili da su tu bili i SAMs, to je drugi par cipela.
LDLT

#5168 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

Lajavikrelac wrote:Trka u naoružanju sve u šesnaest...Cold War 2.0
Dvojbeno
Rusija je danas ovisnija o izvozu primarnih energenata na zapad no što je to SSSR ikada bio. A Rusija je manja od SSSRa, a zapad je dosta veći
Cold War 2.0 nije ni počeo kako valja a već je očito da će teško Rusija financirati potpunu obnovu SSSR arsenala, ako cijene nafte ne skoče na prethodni nivo. I ako zapad ne počne postupno diverzificirati izvore. I ako EU ne krene sa investicijama u obnovljive izvore.
Teško će oni držat ovu trku

prog321 wrote:Nisam cuo da su Arapi koristili SAM u sestodnevnom ratu.
Tu je doduše bilo očito što će Izraelci raditi, tj. njihova reakcija je bila očekivana
Egipćani su specifično radili na jačanju protuzračne obrane od 67. i imali veliku pomoć Sovjeta. Nekoliko godina se pripremali za taj scenarij, koncentrirali svu obranu na malom području i čekali protunapad a Izraelci izveli 100% "by the books"
Domaci izdajnik

#5169 Re: RUSIJA

Patriotska_Liga wrote:
Ma ovo je tuta, nije dovoljno uporediti samo količinu naoružanja i broj vojnika i iz toga izvlačiti zaključke. SAD ima nenadmašan politički uticaj, mogućnost formiranja širih alijansi čak i od NATO pakta, vrhunske obavještajne službe i najmoderniju ofanzivno orijentisanu vojsku koja može izvršiti power projection na bilo kojoj tački zemaljske kugle. Rusija bi u nekom hipotetičkom ratu od samog početka bila primorana na defanzivu iz koje nikad ne bi mogla da izađe.

Ukratko, Rusija nema nikakvu šansu protiv SAD-a.
Fulaš cijeli fudbal. Rusi su NENADJEBIVI u defanzivi, uostalom pitaj Švabu i Francuza šta kaže :mrgreen:
Patriotska_Liga

#5170 Re: RUSIJA

Lajavikrelac wrote: Fulaš cijeli fudbal. Rusi su NENADJEBIVI u defanzivi, uostalom pitaj Švabu i Francuza šta kaže :mrgreen:
Da, ali ne protiv NATO-a i njihove trenutne mašinerije.

Francuz nije znao da je u Rusiji zima, a Nijemac nije znao šta je antifriz. Na ovom stepenu razvijenosti to su trivijalne stvari, samo neznalice danas mogu rusku zimu smatrati nekim bitnim faktorom. Amerikanci mogu upropastit' Rusiju da u nju ne spuste jednog jedinog vojnika jer raspolažu velikim brojem nosača aviona i strašnom avijacijom, a da ne pričam o tome kako bi britanska i francuska mornarica zatvorile europske vode Rusije. Eh, kad SAD i ostali nakon uspostavljanja zračne dominacije naprave haos onda je naravno na obavještajnim službama da potaknu brojne altajske i turkijske narode na borbu za nezavisnost svojih republika protiv strašnog diktatora Putina. I sve to da se na teritoriji SAD-a ne čuje pucanj.

Ovdje govorimo o konvencionalnom ratovanju, u slučaju nuklearnog rata to je sasvim druga priča, svi bi pretrpili nesagledive posljedice ali ti garantujem da bi Rusija bila bivša država kao Bizantija ili Asirija.
Challenger__

#5171 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Nemoj mi reći da vjeruješ u ove budalaštine koje si ispisao. Ako vjeruješ, reći ću samo: hahaha.
Patriotska_Liga

#5172 Re: RUSIJA

Challenger__ wrote:Nemoj mi reći da vjeruješ u ove budalaštine koje si ispisao. Ako vjeruješ, reći ću samo: hahaha.
Pazi, meni je potpuno jasna ta neka očaranost Rusijom od strane jednog ovdje prisutnog naroda ali realnost je takva da je Rusija vojni liliputanac u poređenju sa SAD-om, a pogotovo u poređenju sa NATO paktom. To zna svako ozbiljan.
fosna2014

#5173 Re: RUSIJA

Post by fosna2014 »

Patriotska_Liga wrote:
Challenger__ wrote:Nemoj mi reći da vjeruješ u ove budalaštine koje si ispisao. Ako vjeruješ, reći ću samo: hahaha.
Pazi, meni je potpuno jasna ta neka očaranost Rusijom od strane jednog ovdje prisutnog naroda ali realnost je takva da je Rusija vojni liliputanac u poređenju sa SAD-om, a pogotovo u poređenju sa NATO paktom. To zna svako ozbiljan.
Rusija je toliki liliputanac da je mozes samo nuklearkama osvojiti stim da ces biti gadjan istima, pa se postavlja pitanje - logicnosti tvoga odgovora.

To je fakt. Dzaba lupanje, ne pije vode.
Challenger__

#5174 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Niti sam očaran, niti sam "tamo neki", samo se smijem duhovnoj sirotinji koja iz generacine u generacije bunca. Iz generacije u generaciju se fascinira. Iz generacije u generaciju lupeta.

Nemaš ti blage veze ni o temi ni o USA ni o meni.

#5175 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

.
Last edited by Challenger__ on 05/09/2015 18:47, edited 1 time in total.
Post Reply