Rozen sa makom i čokoladom ...
Moderator: anex

Jeeee, fakat je prejak slatkiš. Hvaalaaa...

epik wrote: ↑14/12/2025 17:12 Teleca lopatica 3,8kg u komadu, marinirano 24 sata u maslinovom ulju, so, dva ćehna bijelog luka, malo crvene paprike i persun. Peceno na 180 stepeni pod folijom 4 sata i 15 minuta do sredisnje temp mesa od 86 stepeni. Zavrsnica bez folije 30 minuta premazano puterom. Prije rezanja odmaranje 15 minuta.
Ja pravim juhu i od obicne tikve, ali je ne kuham prethodno nego pecem u rerni, par ''čanaka'' tikve posecerim prije pecenja pa to smažem dok je toplo... a jedan dio izblendam i napravim juhicu. Meni je tikva mnogo ukusnija pecena nego kuhana, pa se to odrazi i na juhicu. U juhicu obavezno ubacim ljutog cilija, da dobijem malo ''žara'' u ustima, malo rijedje da nije puno gust i jak tikvasti okus, a okus jos malo razblazim i zgusnem sa malo vrhnja za kuhanje i malo putera.
Danguba wrote: ↑14/12/2025 22:16epik wrote: ↑14/12/2025 17:12 Teleca lopatica 3,8kg u komadu, marinirano 24 sata u maslinovom ulju, so, dva ćehna bijelog luka, malo crvene paprike i persun. Peceno na 180 stepeni pod folijom 4 sata i 15 minuta do sredisnje temp mesa od 86 stepeni. Zavrsnica bez folije 30 minuta premazano puterom. Prije rezanja odmaranje 15 minuta.
![]()
Svaka cast majstore.
Ovo sto pricas da poseceris, sjecam se kao dijete da nam je nene rahmetli znala tako praviti od stambolke tikve, kriske zapece u rerni i poseceri pa smo jeli tako toplu i bilo je dobro. Isto je pravila i slatko od stambolke, kocke skuha i umijesa pekmeza pa kad se ohladi bio je odlican dezert.epik wrote: ↑15/12/2025 11:14 Ja pravim juhu i od obicne tikve, ali je ne kuham prethodno nego pecem u rerni, par ''čanaka'' tikve posecerim prije pecenja pa to smažem dok je toplo... a jedan dio izblendam i napravim juhicu. Meni je tikva mnogo ukusnija pecena nego kuhana, pa se to odrazi i na juhicu. U juhicu obavezno ubacim ljutog cilija, da dobijem malo ''žara'' u ustima, malo rijedje da nije puno gust i jak tikvasti okus, a okus jos malo razblazim i zgusnem sa malo vrhnja za kuhanje i malo putera.
Metni u hljeb sira i zapeci u tavi, kao grilovani istopljeni sir da ti bude, i umaci u supu. Fantazija.
Pravis li ih sa vodom ili nekim temeljcem?
Generalno hokaido je najbolja za juhu, najvjerovatnije je tikva stara ili prezrela. Kad je otvoris ako ima pretvrde kospice ne valja, a miris malo vuce na gorcinu, osjeti se to, jer tikva ima u sustini fin miris. Okus te tikve si cak mogla sakriti sa ostalim namirnicama, da ne osjetis tu blagu gorcinu ili pomalo cudan okus. Ili je pileci temeljac bio masan puno.Digla_da_kreci wrote: ↑15/12/2025 14:18 Ovo sto pricas da poseceris, sjecam se kao dijete da nam je nene rahmetli znala tako praviti od stambolke tikve, kriske zapece u rerni i poseceri pa smo jeli tako toplu i bilo je dobro. Isto je pravila i slatko od stambolke, kocke skuha i umijesa pekmeza pa kad se ohladi bio je odlican dezert.
Medjutim, ova tikva sto sam supu napravila kad dusu nisam izvratila, pisala sam iznad - jest mi muka bila ne znam sta je ono onako. A napravila sam po najobicnijem receptu: dvije-tri kriske isjekla na kocke, jedan krompir da dobije na gustoci, mrkva, luk crveni i bijeli, i skuhala u pola vode pola pileci temeljac. Zblendala stapnim mikserom, dodala malcice vrhnja, i to je to. Ali mi je izazvala takvu mucninu prepatila sam cijelu noc, u grlu mi stajao okus tikve, u stomaku nagon za povracanje, jedva sam dosla sebi. Uzas bas je grozan osjecaj. Istrazila sam malo na internetu i nije neuobicajeno da se to desi ljudima.
Dobro se ti razumijes u to i u pravu si za oboje. I tikva je bila zrelija i temeljac masniji (zato nisam stavljala nimalo ulja ili putera), tako da ce biti kombinacija od toga. Prvi put sam pravila pa nisam bas vjesta, ali sad znam za ubuduce, hvala ti.epik wrote: ↑15/12/2025 16:30 Generalno hokaido je najbolja za juhu, najvjerovatnije je tikva stara ili prezrela. Kad je otvoris ako ima pretvrde kospice ne valja, a miris malo vuce na gorcinu, osjeti se to, jer tikva ima u sustini fin miris. Okus te tikve si cak mogla sakriti sa ostalim namirnicama, da ne osjetis tu blagu gorcinu ili pomalo cudan okus. Ili je pileci temeljac bio masan puno.
Pa ti si igrala dobitnu kombinacijuDigla_da_kreci wrote: ↑15/12/2025 17:03Dobro se ti razumijes u to i u pravu si za oboje. I tikva je bila zrelija i temeljac masniji (zato nisam stavljala nimalo ulja ili putera), tako da ce biti kombinacija od toga. Prvi put sam pravila pa nisam bas vjesta, ali sad znam za ubuduce, hvala ti.epik wrote: ↑15/12/2025 16:30 Generalno hokaido je najbolja za juhu, najvjerovatnije je tikva stara ili prezrela. Kad je otvoris ako ima pretvrde kospice ne valja, a miris malo vuce na gorcinu, osjeti se to, jer tikva ima u sustini fin miris. Okus te tikve si cak mogla sakriti sa ostalim namirnicama, da ne osjetis tu blagu gorcinu ili pomalo cudan okus. Ili je pileci temeljac bio masan puno.![]()