SDP

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#51401 Re: SDP

Post by Chmoljo »

:lol:

I ti mu vjeruješ iako je prljava komunjara?
bunk

#51402 Re: SDP

Post by bunk »

Chmoljo wrote::lol:

I ti mu vjeruješ iako je prljava komunjara?
Pa s kim si...
asker

#51403 Re: SDP

Post by asker »

Tita mi, iznese Zeljko kamaru prljavog vesa veceras :shock:

Doduse, on je odavno na listi izdajnika.
kluz franjo

#51404 Re: SDP

Post by kluz franjo »

To mijenja stvar (i vijest) drastično:
Selim i Mirela su ukrali ključ skupštinskog restorana i blokiraju formiranje vlasti...
Ostali zastupnici njih 33... ćevapi... zagađenje... narod... burek... jogurt...
meme_machine

#51405 Re: SDP

Post by meme_machine »

Kikibombona wrote:
Leverage wrote:...
Bgm jarane, Tuzla jedinstvena iza Bijedica. Kaze svi delegati iz Tuzle jednoglasni oko ulaska u vlast.

Opozicija Bijedicu u tuzlanskom SDP-eu apsolutno necujna.

Ljudi zele posao, dosadilo im opozicioniranje.
Treba se to gledati iz njihove perspektive, nakon godina truda se ukazala jedinstvena prilika da se SDA raspala na SDA i PDA, i da je ovo trenutni maksimum SDP-a u TK u dogledno vrijeme.

I ni u tim uslovima im centrala iz dalekog, dalekog Sarajeva ne dozvoljava ulazak u vlast.

Realno, i ja bih bio u najmanju ruku razocaran, a u najgorem slucaju ljut na centralu.
Kikibombona

#51406 Re: SDP

Post by Kikibombona »

meme_machine wrote:
Kikibombona wrote:
Bgm jarane, Tuzla jedinstvena iza Bijedica. Kaze svi delegati iz Tuzle jednoglasni oko ulaska u vlast.

Treba se to gledati iz njihove perspektive, nakon godina truda se ukazala jedinstvena prilika da se SDA raspala na SDA i PDA, i da je ovo trenutni maksimum SDP-a u TK u dogledno vrijeme.

I ni u tim uslovima im centrala iz dalekog, dalekog Sarajeva ne dozvoljava ulazak u vlast.

Realno, i ja bih bio u najmanju ruku razocaran, a u najgorem slucaju ljut na centralu.
Ja razumijem da je ljudima posao na prvom mjestu. Zele da se zaposle na racun stranke. Medju njima je sigurno onih koji bi namjestili poneki tender, zavrsili nesto sa strane, klepili dio love itd. Taj licni interes je ispred svega.

Zato je katastrofa kada ti stranku cine ljudi kojima je stranka jedina sansa da ispune poslovne ambicije. To su veoma slabi ljudi i nemaju nikakve principe.
meme_machine

#51407 Re: SDP

Post by meme_machine »

Jah, i da ne bude da sam uvijek negativan, sve pohvale Niksicu et al na usvojenoj odluci:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sdp-ce- ... /190208050
meme_machine

#51408 Re: SDP

Post by meme_machine »

Kikibombona wrote:
Ja razumijem da je ljudima posao na prvom mjestu. Zele da se zaposle na racun stranke. Medju njima je sigurno onih koji bi namjestili poneki tender, zavrsili nesto sa strane, klepili dio love itd. Taj licni interes je ispred svega.

Zato je katastrofa kada ti stranku cine ljudi kojima je stranka jedina sansa da ispune poslovne ambicije. To su veoma slabi ljudi i nemaju nikakve principe.
To jeste lose kada srz stranke na kantonalnom nivou drze manje-vise karijeristi, ne bih znao kako se tome moze suprotstaviti...

Da li za stranacke pozicije neoficijelno isprofilirati ljude koji su vec visoko obrazovani ili vec ostvareni u privatnom sektoru, da li samo pojacati antikorupcijske zakone, otvoreno je pitanje
asker

#51409 Re: SDP

Post by asker »

Kikibombona wrote:
Nasuprot Masica, Cengica, Magazinovica koji su svoj dugogodisnji radni vijek ostvarili u realnom sektoru i privatnom biznisu, te su u stranci i politici samo iz ideologije!

:-)
bunk

#51410 Re: SDP

Post by bunk »

Cenzus na 10%.
Najbolje rjesenje.
Kikibombona

#51411 Re: SDP

Post by Kikibombona »

meme_machine wrote:To jeste lose kada srz stranke na kantonalnom nivou drze manje-vise karijeristi, ne bih znao kako se tome moze suprotstaviti...

Da li za stranacke pozicije neoficijelno isprofilirati ljude koji su vec visoko obrazovani ili vec ostvareni u privatnom sektoru, da li samo pojacati antikorupcijske zakone, otvoreno je pitanje
Malo sam pratio pisanje SDP-eovaca iz Tuzle na fb. Jedna zena se javila, kaze moj muz nema posao, a nece ni imati ako SDP ne udje u vlast. Jedan drugi covjek kaze da se samo kao clan SDA mozes zaposliti.

To su motivi licne prirode. Znam ljude, iz raznih stranka, kojima je prije izbora obecan posao ako stranka udje u vlast.

Onda ove glavesine, mnogi vide sansu da se uvale na razne pozicije, direktorske, ministarske, kojekakve odbore. Sto vise nivoa vlasti - vise posla.

To su veoma ranjivi ljudi koji definitivno nemaju nikakve principe ili kojima licni interes nadilazi sve ostalo. To je nekako ljudski. Mnogi su ulozili puno u stranku i zele da im se vrati. Stranku vide kao jedinu sansu da se ostvare na poslovnom planu. I zbog toga ovako zestoka reakcija Tuzle.

...

Mi smo kao drustvo potpuno sjebani. Nema to veze samo sa SDP, cijelo drustvo je totalno devastirano. Tema za naucna istrazivanja.

...

Asker

Nisam to rekao. Cijelo drustvo je bolesno. A ja o navedenima ne mislim nista dobro. Pogresnom covjeku podmeces.
zippoo87

#51412 Re: SDP

Post by zippoo87 »

vjerujem da je gracanicki nacelnik bio motorna snaga uz Bijedica,da se ide sa SDA
on u Gracanici koalira sa SDA vec par godina...vjerovatno je rekao,fini neki ljudi,da se sa njima dogovoriti a ne pamtim kada se nesto u Gracanici izgradilo,napravilo,popravilo...Daso je radio prije 10-15 godina a zadnja dva mandata je tu da brani poziciju i cuva dupe od kojekakvih tuzbi
kruzni tok koji se gradi ,trebao biti zavrsen prije par mjeseci (tako na tabli pise,koliko traje rok gradnje) a ono jos ni ploca nije salivena
i ako su on i Bijedic najbolji medju SDPovcima,bolje da se SDP ugasi ili ovaj dio karijerista pripoji SDA,svakako nece biti nikakve razlike ni u cemu,jer ovaj dio SDPa se ni po cemu ne razlikuje od SDA...mi to u Gracanici najbolje znamo
MaksprotivMarksa

#51413 Re: SDP

Post by MaksprotivMarksa »

zippoo87 wrote:vjerujem da je gracanicki nacelnik bio motorna snaga uz Bijedica,da se ide sa SDA
on u Gracanici koalira sa SDA vec par godina...vjerovatno je rekao,fini neki ljudi,da se sa njima dogovoriti a ne pamtim kada se nesto u Gracanici izgradilo,napravilo,popravilo...Daso je radio prije 10-15 godina a zadnja dva mandata je tu da brani poziciju i cuva dupe od kojekakvih tuzbi
kruzni tok koji se gradi ,trebao biti zavrsen prije par mjeseci (tako na tabli pise,koliko traje rok gradnje) a ono jos ni ploca nije salivena
i ako su on i Bijedic najbolji medju SDPovcima,bolje da se SDP ugasi ili ovaj dio karijerista pripoji SDA,svakako nece biti nikakve razlike ni u cemu,jer ovaj dio SDPa se ni po cemu ne razlikuje od SDA...mi to u Gracanici najbolje znamo
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
horkesh

#51414 Re: SDP

Post by horkesh »

Kolinda wrote:
horkesh wrote:
asker wrote:Izlazna strategija SDP-a gdje su vuci siti i ovce na broju je u onome sto je Nermin veceras rekao (u rijetkim momentima pribranosti). BH Blok nikad nebi pristao da pri eventualnoj koaliciji sa SDA i HDZ, kvota ministara iz BH Bloka u Federalnoj vladi bude popunjena iskljucivo Bosnjacima (jer su oni multikulti). HDZ na to nije pristao 2010, pa uletili Lijani i HSP sa ekipom. Ovoga puta nece sigurno, jer su jaci nego ikad.
Zašto bi BH blok pristao na takvo nešto? Ministarstva se raspoređuju po nacionalnom ključu i po broju ruku koje neki blok nosi sa sobom.

Konrektno, koalicija SDA-HDZ-BH blok bi zajedno imala 75 ruku - SDA 28 ruku (odnosno 37 posto od ukupnih 75), HDZ 15 ruku (odnosno, 20 posto) te BH blok s 32 ruke ima pravo na 42,6 posto vlasti.

Obzirom da se Federalna vlada sastoji od osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, to je lako preračunati.

SDA bi, s obzirom na broj ruku, imala pravo na šest ministara - sve Bošnjaci. Ostaju dva bošnjačka ministarstva.

HDZ bi polagao pravo na svega tri ministarstva, sva tri iz kvote hrvatskom naroda. Ostaju dva hrvatska ministarstva.

Ergo, BH blok bi, s obzirom na najveći broj ruku imao pravo na sedam ministarstava - po preostala dva iz kvote Hrvata i Bošnjaka, te sva tri srpska.

A opet, HDZ-u redovno ide svih pet hrvatskih ministarstava, iako po izbornom legitimitetu na to nemaju pravo.
A kako izračunati delegate u domu naroda.
Hdz ima 14
Sda 9-10
Sdp 10-AK plus par df i ns
Znači HDZ je najjača pojedinačna stranka i pripada joj po toj logici barem 50% mandata. U domu naroda se jedino bez hdz-a ne može a to puno vrijedi kad pregovaraš.
Ah, šta znači kontrola u Domu naroda, opet su sva tri "bloka" tu negdje. Svako ima pravo blokade. SDA preko Kluba Bošnjaka, BH blok preko svih klubova pomalo, prvenstveno Kluba Srba.

Kao što znaš, Dom naroda nije proporcionalan nego paritetan. Da se može Vlada FBiH izglasati bez Zastupničkog doma, onda bi bio u pravu.
Leverage

#51415 Re: SDP

Post by Leverage »

Kikibombona wrote:

To jednostavno nije tačno. Iza njega su jedino oni koji su u prvom redu za uhljebljenje.

No to nije moj problem. Nije problem ni većine drugih članova i simpatizera SDP-a.

Naš glas se ne čuje jer naša mišljenja niko ne prenosi.
meme_machine

#51416 Re: SDP

Post by meme_machine »

Kikibombona wrote: Malo sam pratio pisanje SDP-eovaca iz Tuzle na fb. Jedna zena se javila, kaze moj muz nema posao, a nece ni imati ako SDP ne udje u vlast. Jedan drugi covjek kaze da se samo kao clan SDA mozes zaposliti.

To su motivi licne prirode. Znam ljude, iz raznih stranka, kojima je prije izbora obecan posao ako stranka udje u vlast.

Onda ove glavesine, mnogi vide sansu da se uvale na razne pozicije, direktorske, ministarske, kojekakve odbore. Sto vise nivoa vlasti - vise posla.

To su veoma ranjivi ljudi koji definitivno nemaju nikakve principe ili kojima licni interes nadilazi sve ostalo. To je nekako ljudski. Mnogi su ulozili puno u stranku i zele da im se vrati. Stranku vide kao jedinu sansu da se ostvare na poslovnom planu. I zbog toga ovako zestoka reakcija Tuzle.

...

Mi smo kao drustvo potpuno sjebani. Nema to veze samo sa SDP, cijelo drustvo je totalno devastirano. Tema za naucna istrazivanja.

...

Asker

Nisam to rekao. Cijelo drustvo je bolesno. A ja o navedenima ne mislim nista dobro. Pogresnom covjeku podmeces.
Slicnoj sam stvari prisustvovao, na jednom Konakovicevom predizbornom skupu. Pred kraj skupa su se trebala pitanja od strane gradjana postavljati, i vecina ljudi je pitanja uokvirila u neku licnu korist. Npr. jedna zena je rekla da je njen unuk jedan odlican momak, ali se nije mogao upisati na UNSA, vec u Travnik, i sta Konakovic moze uciniti po tom pitanju da se on upise na neki fakultet na UNSA.

Slazem se da kao drustvo trebamo jos demokratizirati i ostro reagovati na korupciju, da ne posmatramo vise stranacke lidere ili nacelnike kao neke mecene ili benefaktore, ipak oni upravljaju novcem gradjana, a ne vlastitim.

Vidjet cemo koliko ce nam trebati na tom putu :D
Leverage

#51417 Re: SDP

Post by Leverage »

Sasvim je normalno što ljudi žele zaposlenje. Šta bi trebali da žele da ne rade čitav život i žive od have?

Problem je što žele zaposlenje samo za sebe i baš ih briga da li će raditi ostali. Logika de da se ja gdje uguram preko stranke, a ostali nek crknu.

I radi toga su spremni da ugroze šansu da dođe do sistemskog zapošljavanja ljudi u narednih nekoliko decenija.

Hoće da mene ugura u vlast sa SDA da bi se on i samo on zaposlio.

Jok.
Kikibombona

#51418 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Leverage wrote:
Kikibombona wrote:

To jednostavno nije tačno. Iza njega su jedino oni koji su u prvom redu za uhljebljenje.

No to nije moj problem. Nije problem ni većine drugih članova i simpatizera SDP-a.

Naš glas se ne čuje jer naša mišljenja niko ne prenosi.
Jarane, kantonalni odbor je jednoglasno podrzao ulazak u vlast na svim nivoima sa SDA. Ne radi se ovdje samo o Bijedicu.

Tuzlanski SDP donio jednoglasnu odluku: Trebamo ići u vlast na svim nivoima u BiH

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tuzlans ... /190208171

Sutra idu jedinstveni i snazni u Sarajevo.

I sam Niksic kaze da ne mogu ignorisati zahtjeve SDP TK jer su pobjednici izbora i zele u vlast.

Iz dana u dan Bijedic dobija podrsku SDP-eovaca iz TK, od nacelnika, vijecnika i celnika mladih. Suprotni glasovi kao da ne postoji. Meni sa strane izgleda da je SDP TK jedinstven.

U Sarajevu skroz druga prica. Sarajevo je prilicno jasno protiv koalicije. U Zenici je isto - zenicki SDP ni pod razno ne zeli sa SDA. Ne znam kako je u drugim gradovima.

U javnosti je utisak da imamo bitku SA vs TK. Prvi su protiv koaliranja sa SDA - drugi za.
Leverage

#51419 Re: SDP

Post by Leverage »

Vidjećeš to "jedinstvo" vrlo brzo, kakva god odluka da bude.
Kikibombona

#51420 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Leverage wrote:Vidjećeš to "jedinstvo" vrlo brzo, kakva god odluka da bude.
Ne znam u cemu je kvaka. Ili su jedinstveni ili je Bijedic prejak da ga se svi boje. On plasira svoju stranu price a druge strane nema (usutila se).

I jos za kraj kantonalni odbor jednoglasno :idea: podrzi Bijedica.
bingov buraz

#51421 Re: SDP

Post by bingov buraz »

Bijedić za četiri godine nakon konačnog sloma SDP prelazi u SDA :mrgreen:
Leverage

#51422 Re: SDP

Post by Leverage »

Kikibombona wrote:
Leverage wrote:Vidjećeš to "jedinstvo" vrlo brzo, kakva god odluka da bude.
Ne znam u cemu je kvaka. Ili su jedinstveni ili je Bijedic prejak da ga se svi boje. On plasira svoju stranu price a druge strane nema (usutila se).

I jos za kraj kantonalni odbor jednoglasno :idea: podrzi Bijedica.
Da je jak - jest, nema govora. Niko ne želi da mu se otvoreno suprotstavi sam.

Ali...

Čeka se odluka GO. Ako se kojim slučajem napravi varijanta da Bijedić sa svojim kantonalnim kompanjonima ide u vlast to će značiti otvoren konkurs za njegovog nasljednika na poziciji kantonalnog šefa SDP-a gdje će se čekati nejgove greške da mu isti ovi koji su danas kao tobože sa njim zabiju nož u leđa. Obrati pažnju kako ga niko nije javno ni podržao, svi šute samo se on oglašava. Enver Bijedić je ovom kamikaza inicijativom dobio rok trajanja, što je obradovalo mnoge koji nisu baš nagodni da mu produže rok trajanja.

Vidjećeš vrlo brzo...
mirzadelibasic

#51423 Re: SDP

Post by mirzadelibasic »

Bijedić i kantonalni odbor TK su se birali po principu jedan član jedan glas tako da ne postoji sumnja u njihovu legitimnost. Ovo je samo kontraudarac sarajevskom SDP-u kojeg predvode Mašić i Magazinović ili prostije rečeno, ovo je samo odgovor Zlatka Lagumdžije na sva ona prozivanja koja je dobijao od Mašića i Magazinovića tokom kampanje. Realno Mašić i treba podnijeti ostavku jer su rezultati SDP-a u Kantonu Sarajevo očajni i trebaju se svi zahvaliti Damiru Nikšiću zbog četvrtog mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.
Leverage

#51424 Re: SDP

Post by Leverage »

mirzadelibasic wrote:Bijedić i kantonalni odbor TK su se birali po principu jedan član jedan glas tako da ne postoji sumnja u njihovu legitimnost. Ovo je samo kontraudarac sarajevskom SDP-u kojeg predvode Mašić i Magazinović ili prostije rečeno, ovo je samo odgovor Zlatka Lagumdžije na sva ona prozivanja koja je dobijao od Mašića i Magazinovića tokom kampanje. Realno Mašić i treba podnijeti ostavku jer su rezultati SDP-a u Kantonu Sarajevo očajni i trebaju se svi zahvaliti Damiru Nikšiću zbog četvrtog mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.
Enver Bijedić je svoj i stranački i izborni legitimitet gradio na anti SDA (i anti PDA) priči. Ako je promijenio priču onda bi trebao da ponovo provjeri taj legitimitet,

Damir Mašić bi trebao da snosi odgovornost za poraz SDP-a generalno kao politički direktor i za katastrofu SDP-a KS kao šef kantonalne organizacije. To govorim od izborne večeri.
criticos

#51425 Re: SDP

Post by criticos »

Dvije opcije su u igri:

1 - SDP će sa DF zadržati licencu BH Bloka i koalirati sa SDA, a iz bloka će svojom odlukom istisnuti Našu stranku koja ne odustaje od principijelnosti, a onda kreće združena neviđena medijska kampanja i pritisci da se rasturi većina u KS u što kraćem roku.

2 - SDP će se podijeliti na pola, sarajevsko krilo ostaje sa Našom strankom za očuvanje BH Blok priče iz koje izlazi DF zajedno sa svim kantonalnim, federalnim i državnim zastupnicima pod okriljem KO SDP-TK da koaliraju sa SDA na svim razinama vlasti. BH Blok ostaje na vlasti u KS i nastavljaju se poluudruženi neviđeni pritisci, laži i podmetanja preostaloj vladajućoj petorci u KS.

Biće zanimiljivo vidjeti situaciju ako se desi opcija 2, da li će doći do masovnog napuštanja SDP od strane KO SDP-TK i eventualnog prelaska u DF ili oformljenja nove stranke, ili će čak ostati pod okriljem SDP vođeni stranačkom neposlušnošću do Kongresa u nadi da će svrgnuti sarajevsku struju koju podriva i staro SDP članovstvo željno koaliranja sa SDA.

Zanimljiv tjedan je pred nama.
Last edited by criticos on 08/02/2019 23:38, edited 2 times in total.
Post Reply