Sve on to dobro zna , samo treba palamuditi, sve ima u stanu i struju, vodu ,gas , komunikacije i konta to to je Bogom dano, a ne konta koliko je tuđih cesta, livada, imanja prokopano da se dođe do njegove zgrade ili bilo cije.kakaljin wrote:Kod mene su kopali ulicu tj trotoar, i kada su sve zavrsili dosla je firma koja je to sve asfaltirala, onda su usli u svaki ulaz i proveli vertikalu, a prije toga su dosli kod svih stanara i trazili saglasnost da kopaju u ulazu i kada se potpisalo vise od 50% stanara, iako su se neki bunili oni su imali saglasnost da rade i proveli do svakog stana opticki kabl i pripremili sve da ako neko zeli da uzme uslugu.beco wrote:Ja, odmah sam Bošnjo jer kažem da je Bhtelekom u zadnjih mjesec dana prekopo čitave Ciglane i Koševsko Brdo. Rovali su po novom asfaltu, kojeg su onda ostavljali po 2 sedmice neasfaltiran. Tu aljkavast i nekako mogu shvatiti Bosna je to sine, to neki zovu progres, kontam doveli optiku do ulaza. Ali vrhunac javašluka je da su bušili po mome ulaza, doveli opremu do svakog stana i ako provjereno niko ne koristi njihive usluge od komšija. Ljudi su bušili ploče, zidove, postavljali razvodnike. Ko je to od njih tražio? Je li to njihova zgrada? A tek uznemiravanje?
A ne vucite me za jezik da im je ponuda usluga jadna. Firma koja daje infrastrukturu svim kablovskim operaterima daje najslabiju uslugu. To gospodo moja draga je bošnjaluk, a ne da se ima malo reda prilikom izvođenja radova. Ali nema sikiracije, bhtelecom će pokopati sam sebe svojom politikom.
Tako da su sve uradili po propisima, jer da su htjeli raditi mimo propisa davno bi cijeli grad bio pod optikom, a ne cekali dozvole i ostalo, dok drugi operateri su preko bandera i prokopavali bez dozvola da dovedu svoje kablove na najjeftiniji nacin.
Neka se radi i neka se provede optika do svakog korisnika, sto prije bude to bice i jeftinija usluga.
BHTelecom All About
Moderator: Benq
-
sencobih
#51351 Re: BHTelecom All About
- joske
#51352 Re: BHTelecom All About
imal u BH telecom stb box s hd rezolucijom i koji je trenutno dostupan uredjaj za moja tv
ili ko zna kako podesiti albis micro scene gate na 1080p umjesto 720p
-
jarobot
#51353 Re: BHTelecom All About
Znš li ti šta je HD rezolucija a šta ful HD.joske wrote:imal u BH telecom stb box s hd rezolucijom i koji je trenutno dostupan uredjaj za moja tv![]()
ili ko zna kako podesiti albis micro scene gate na 1080p umjesto 720p
Albis i ima HD rezoluciju 720p.
Dakle svi imaju HD rezoluciju 720p
- joske
#51354 Re: BHTelecom All About
Hd je minimalna rezolucija u pixelima 1280 x 720 pixel dok je full hd puna rezolucija slika 1920 x 1080 da ne pricamo o ultra hd ili 4k .

- Rugafet
#51355 Re: BHTelecom All About
Ako je onaj urbicid u Gracanici radjen po projektu onda sam ja Djuka Caic.
-
kakaljin
#51356 Re: BHTelecom All About
Mnogo vecih urbicida je u ovoj drzavi uradjeno po projektu, nazalost to je tako, ali bolje i po projektu nego preko bandera i sa zgrade na zgradu.Rugafet wrote:Ako je onaj urbicid u Gracanici radjen po projektu onda sam ja Djuka Caic.
- Rugafet
#51357 Re: BHTelecom All About
Zasto je bolje razrovit put i ostaviti ga tako sedmicama da zjapi nego prebacit kablo preko bandere? Na koji nacin mi kabl koji je na banderi steti? I ne gledam gore tj. ne primjecujem ga. Da necu glavom zapet za njega slucajno
ovako mi odose lezajevi na golfu, djeca i starci padaju preko onih rupcaga i one jeftine rizle kojom popravljaju stanje. Tek asfaltiran put sjebu ko da je cunami prosao. Poslije onih rovaza ne popravi ga vise niko da bude kao prije.
-
Alkos
#51358 Re: BHTelecom All About
I kod mene su kopali ulicu/trotoar, a kada su to završili prešli su na stepenište i vrtove ispred kuća i to prokopali bez da su ikoga pitala, bez ikakve usmene, a kamoli pismene saglasnosti. Znači, u pitanju je privatna površina, ne javna. Nije me niko ni pitao želim li uslugu, niti su najavili da će biti radovi narednih 10-15-30 dana. Jedan dan sam doživio nervni slom kada sam došao kući i zatekao prokopano ispred kuće, bez da me iko išta pitao.kakaljin wrote: Kod mene su kopali ulicu tj trotoar, i kada su sve zavrsili dosla je firma koja je to sve asfaltirala, onda su usli u svaki ulaz i proveli vertikalu, a prije toga su dosli kod svih stanara i trazili saglasnost da kopaju u ulazu i kada se potpisalo vise od 50% stanara, iako su se neki bunili oni su imali saglasnost da rade i proveli do svakog stana opticki kabl i pripremili sve da ako neko zeli da uzme uslugu.
Tako da su sve uradili po propisima, jer da su htjeli raditi mimo propisa davno bi cijeli grad bio pod optikom, a ne cekali dozvole i ostalo, dok drugi operateri su preko bandera i prokopavali bez dozvola da dovedu svoje kablove na najjeftiniji nacin.
Neka se radi i neka se provede optika do svakog korisnika, sto prije bude to bice i jeftinija usluga.
Nemam ništa protiv kopanja, uvođenja novih i boljih usluga za krajnjeg korisnika, ali itekako imam problem sa ovakvim načinom rada!!
-
smartXL
#51359 Re: BHTelecom All About
Nekima smetaju kablovi pruzenih preko bandera ali samo kablovskih operatera, a sute za kablove elektroprivrede, koji su daleko opasniji.
Btw, sa ste vi bili izvan BiH, vidjeli biste da se ista metoda koristi i u gradovima sirom evrope, pa nije ni kod njih sve pod zemljom il bezicnim putem.
Da ponovim, smetaju kalbovi kablovskih operatera a ne smetaju kablovi elektroprivrede koji su razvedeni na identican nacin.
Btw, sa ste vi bili izvan BiH, vidjeli biste da se ista metoda koristi i u gradovima sirom evrope, pa nije ni kod njih sve pod zemljom il bezicnim putem.
Da ponovim, smetaju kalbovi kablovskih operatera a ne smetaju kablovi elektroprivrede koji su razvedeni na identican nacin.
-
zippoo87
#51360 Re: BHTelecom All About
ja mislim da se ovdje ne prica o tome da kablovi kome smetaju fizicki,nego o tome da se ti kablovi postavljaju i koriste ilegalno,bez ikakvih ugovora sa vlasnikom bandera i bez ikakve naknadesmartXL wrote:Nekima smetaju kablovi pruzenih preko bandera ali samo kablovskih operatera, a sute za kablove elektroprivrede, koji su daleko opasniji.
tako kablovski operateri i telemach dodju do ekstra profita,jer sve ostaje njima
kablovi na banderama su najbolje rjesenje ali i oni imaju svoj kapacitet i vjerujem da ne mogu podnijeti vise sile,jer na svakoj ima 10+ kablova u bilo kojem gradu
problem kod ovog urbicida koji BHtelekom radi po gradovima je prvo sto su unajmili firmu koja nije kvalifikovana,licno sam vidio u gradu kako lose rade i kako se radnici svadjaju svaki dan...sef neki samo vice,vidi se da je firma sa sela
drugi problem je sto sve izrove a nista nije vraceno u prvobitno stanje...ja kazem da ce ovaj saf asfalt koji su stavili po Gracanici propasti za najkasnije 5-6 mjeseci,cim dodje do slijeganja terena...tampon ispod asfalta je smijesan i umjesto da asfaltiraju malo iznad asfalta,oni su asfaltirali u ravnini,tako da se negdje vec osjecaju udubljenja uslijed slijeganja terena
ali,glavni i najveci problem ipak nije do Telekoma,nego do opstinkse administracije,koja nema grama pameti i koja ne planira nista...mi u Gr to najbolje osjetimo...prvo se asfaltira cijeli grad a onda se recimo grijanje sjeti da trebaju postavljati cijevi...pa se taj novi asfalt star par mjeseci odmah isjece i unisti
kod nas ni na jednoj jedinom saobracajnici nemaju buzire ispod,da se provlace kablovi ili da se nesto planski uradi...to je kada kod nas vlada jedan covjek evo skoro 20 godina...u medijima se Gracanica uzdize u nebesa,sve fol neke firme,privreda,giganti...ovo za privredu stoji,jeste jaka ali uslovi rada i plate su na nivou Kine...dakle gradjani i radnici nikakvih benefita nemaju ni od privrede ni od plate,krpis kraj sa krajem a poslodavci sve bogatiji
-
smartXL
#51361 Re: BHTelecom All About
Konstantno se telemachu prisiva da nelegalno gradi infrastrukturu, iako je tu istu infrastrukturu kupio. Nije smetalno prije nekih desetak godina, kad je usluga bila slabija, ali kad je stranac dosao, poceo davat bolju uslugu za iste pare, onda se potegla prica o kablovima. Sve je to instruirano, dok nije bila neka konkurencija, sutilo se kad su poceli razvaljivat konkurenciju, onda se pocelo pricat. Usput, legalizovao je i to u medjuvremenu.
Sa druge strane, nije komopletna infrastruktura telekoma legalna, ulazili su u privatne posjede i bez dozvola zavrsavali posao. Prije nekih 15tak godina, komsija ih otjerao iz posjeda, dosli sa masinama da kopaju, bez da su pitali. Kolko ima takvih jos slucaja...Ima ona narodna, ko o cemu, kurva o postenju.
Inace je tesko vratit saobracajnicu u prvobitno stanje, ma koja god firma izvodila. To je tesko iz objektivnih razloga. Vazda ce se osjetit taj prelaz.
Sa druge strane, nije komopletna infrastruktura telekoma legalna, ulazili su u privatne posjede i bez dozvola zavrsavali posao. Prije nekih 15tak godina, komsija ih otjerao iz posjeda, dosli sa masinama da kopaju, bez da su pitali. Kolko ima takvih jos slucaja...Ima ona narodna, ko o cemu, kurva o postenju.
Inace je tesko vratit saobracajnicu u prvobitno stanje, ma koja god firma izvodila. To je tesko iz objektivnih razloga. Vazda ce se osjetit taj prelaz.
-
zippoo87
#51362 Re: BHTelecom All About
znam da je prije par dana Telemach potpisao ugovor sa EP o koristenju bandera...ali nece nista platiti retroaktivnosmartXL wrote:Konstantno se telemachu prisiva da nelegalno gradi infrastrukturu, iako je tu istu infrastrukturu kupio. Nije smetalno prije nekih desetak godina, kad je usluga bila slabija, ali kad je stranac dosao, poceo davat bolju uslugu za iste pare, onda se potegla prica o kablovima. Sve je to instruirano, dok nije bila neka konkurencija, sutilo se kad su poceli razvaljivat konkurenciju, onda se pocelo pricat. Usput, legalizovao je i to u medjuvremenu.
e sada sto ti kazes da je Telemach kupio firme koje su (nelegalno) koristile stubove...to znaci da su samo nastavili praksu tih firmi,dakle nemoj pokusavati opravdati ovo,jer ne vrijedi i meni je nebitno o kojoj se firmi radi
ja pozdravljam konkurenciju u svakoj oblasti
sto se tice vracanja puteva u prvobitno stanje...moze se odraditi posao odlicno,da se i ne primjeti prelaz ali ko to radi od nasih....prvo se stavi zemlje dosta,pa se stavi debeli tampon,pa se to sve nabije,pa se betonira sloj iznad tampona pa onda na to asfalt i sigurno nece propasti za par mjeseci a nece se ni prelazi osjetiti,jer se stavi vise katrana po ivicama i on izravnja
ali ovo poskupljuje postupak i niko ne radi a kod nas niko i ne trazi da se kvalitetno radi,jer je poznato da vlasti svake opstine vole poderane puteve,jer se na izgradnji puteva najlakse i najbrze izvlaci budzetski novac u privatne i stranacke dzepove
-
smartXL
#51363 Re: BHTelecom All About
Telemach ce platiti 1,18 mil KM elektroprivredi HZHB za protekli period i 4,22mil KM elektroprivredi BiH za protekli period, uz to su potpisali ugovor o buducem koristenju. Dakle platice retroakticno za prethodni period.
Ovo ti opet ponavljam, da se ne moze vratit u prvobitno stanje, ali moze priblizno. Razlog za to je zbog nemogucnosti nabijanja tampona ispod sloja asfalta. Morao bi se asfalt puno vise sjeci, ali onda opet ulazimo u taj neki zacarani krug.
Ovo kod nas sto se radi je daleko od dobrog. U biti prekope preko frekventnih saobracajnica treba zabranit. Ali neko uzme pare i izda dozvolu.
Ovo ti opet ponavljam, da se ne moze vratit u prvobitno stanje, ali moze priblizno. Razlog za to je zbog nemogucnosti nabijanja tampona ispod sloja asfalta. Morao bi se asfalt puno vise sjeci, ali onda opet ulazimo u taj neki zacarani krug.
Ovo kod nas sto se radi je daleko od dobrog. U biti prekope preko frekventnih saobracajnica treba zabranit. Ali neko uzme pare i izda dozvolu.
-
zippoo87
#51364 Re: BHTelecom All About
evo upravo sam sada presao preko jednog rasjecenog dijela asfalta (do tada netaknutog) i vec je ulegao nekih 5-6 cm,dobro me cimnu na biciklu
asfaltirano je prije max mjesec ipo dana,mislim na ovaj kanal sto su rasjekli i ponovo asfaltirali
ovo ce biti katastrofa od grada za max 6 mjeseci,taman tamo u zimu,kada pocnu i minusi pa to sve doispuca i polomi se novi asfalt
da je normalnog nacelnika,da trazi nadoknadu stete od BHTelekoma ili izvodjaca radova,sasvim je nebitno
asfaltirano je prije max mjesec ipo dana,mislim na ovaj kanal sto su rasjekli i ponovo asfaltirali
ovo ce biti katastrofa od grada za max 6 mjeseci,taman tamo u zimu,kada pocnu i minusi pa to sve doispuca i polomi se novi asfalt
da je normalnog nacelnika,da trazi nadoknadu stete od BHTelekoma ili izvodjaca radova,sasvim je nebitno
- holowey
#51365 Re: BHTelecom All About
a sto bi? uzece radije proviziju za rekonstrukciju...pa tako svakih godinu-dvije...treba gledati dugorocnozippoo87 wrote:evo upravo sam sada presao preko jednog rasjecenog dijela asfalta (do tada netaknutog) i vec je ulegao nekih 5-6 cm,dobro me cimnu na biciklu
-
ing-ecc
#51366 Re: BHTelecom All About
U svim ugovorima sa raznim podizvodjaccima lijepo pishe: vracanje postojece infrastrukture u prvobitno stanje 
Pa kako ga god vracali
Pa kako ga god vracali
- Rugafet
#51367 Re: BHTelecom All About
Sigrno da je tesko vratiti je u prvobitno stanje, ali kako ovi strucnjaci to rade je za robiju. Ovo nije ni pokusaj da se 'rez' koliko toliko sanira, zato i imamo za par mjeseci rupe k'o septicke jame preko glavnih gradskih saobracajnica...Al' bandere su problemsmartXL wrote:Inace je tesko vratit saobracajnicu u prvobitno stanje, ma koja god firma izvodila. To je tesko iz objektivnih razloga. Vazda ce se osjetit taj prelaz.
- kloniran
#51368 Re: BHTelecom All About
za rupe na cesti nije kriv telekom nego drzava i njeni zakoni
-
smartXL
#51369 Re: BHTelecom All About
Ja sam i rekao da ovo kako se kod nas radi nije dobro, ali u prvobitno stanje je prakticno nemoguce dovest. Uvijek ce se osjetit prelaz. Isto kad covjeka operises, oziljak je uvijek vidljiv, nema tog hirurga koji ce vratit u stanje ko tek od majkeRugafet wrote:
Sigrno da je tesko vratiti je u prvobitno stanje, ali kako ovi strucnjaci to rade je za robiju. Ovo nije ni pokusaj da se 'rez' koliko toliko sanira, zato i imamo za par mjeseci rupe k'o septicke jame preko glavnih gradskih saobracajnica...Al' bandere su problem
Al da nema bandera, ne bi bilo ni rupa po asfaltu
-
sencobih
#51370 Re: BHTelecom All About
Kad se nešto gradi legalno znači da postoji građevinska dozvola, građevinska dozvola se plati i u njoj stoje uslovi za građenje. Ako ima građevinska mora biti i tehnički prijem objekta da bi se dobila upotrebna dozvola i da bi se objekat mogao koeistiti. Ako nešto nije urađeno kako treba, ili ulice sanirane logično je da se neće uraditi tehnički prijem, dok se ne otklone greške, a valjda i taj izvođač kako rekoste "sa sela" mora dati garanciju za radove.
Hoću da kažem da kada se nešto radi legalno postoje instrumenti za reklamaciju, što nema u slučaju nelegalnog postavljanja kablova po banderama gdje ljudi mogu da nastradaju ako se negdje napravi spoj.
Hoću da kažem da kada se nešto radi legalno postoje instrumenti za reklamaciju, što nema u slučaju nelegalnog postavljanja kablova po banderama gdje ljudi mogu da nastradaju ako se negdje napravi spoj.
-
smartXL
#51371 Re: BHTelecom All About
Kad se izvrsi tehnicki prijem, to je to. Nema naknadnog pozivanja, a upravo se slijeganje i desi tek nakon tehnickog pregleda. To je svima jasno.
A sto se tice stubova, kolko je do sad ljudi poginulo od tih famoznih spojeva?
Postavlja se pitanje da li je uopste i do sad bilo ilegalno. Ako jest, zasto EP nije poskidala kablove, imaju pravo sa svoje imovine. Il je ipak neko dao dozvolu i uzeo pare.
Postavlja se pitanje da li je uopste i do sad bilo ilegalno. Ako jest, zasto EP nije poskidala kablove, imaju pravo sa svoje imovine. Il je ipak neko dao dozvolu i uzeo pare.
- Rugafet
#51372 Re: BHTelecom All About
Najjace mi je 'postavljaju kablove po banderama' isticuci to kao do sad jos nesto nevidjeno, valjda uloga bandere i jeste da se na nju postavljaju kablovi ili mozda nije...I ovo 'ako se desi spoj' spoj ako ce se desiti on ce se desiti i ako su kablovi postavljeni legalno, ili 'spoj' mozda zna da li je kabl postavljen ilegalno pa ce onda namjerno da se desi
Inace, prica o spoju je nidje veze sama po sebi, da je se desio eto jedan jedini taj famozni spoj pa se neko barem i prepao od njega (ne povrijedio se, nego samo prepao) pa hajde i nekako da se to potencira, ovako je sve skupa kino.
-
sencobih
#51373 Re: BHTelecom All About
Zakon o gradnji je jasan. Za radove ima garancija izvođača dvije godine, a ona se postiže aktiviranjem bankovne garancije koju izvođač dostavlja investitoru. a opet opstina uvijek moze izvršiti saniranje propalih površina aktiviranjem bjanko narudžbe izdate nekoj firmi koja se bavi saniranjem puteva koje opstina odredi, a koju je investitor obavezan dostaviti da bi dobio odobrenje za prokop , a onda fakturu za radove onda ispostaviti investitoru.smartXL wrote:Kad se izvrsi tehnicki prijem, to je to. Nema naknadnog pozivanja, a upravo se slijeganje i desi tek nakon tehnickog pregleda. To je svima jasno.
A koliko je tek tv aparata zbog kablova po banderama riknulo od famoznih spojeva, i koliko je tek naših para od ekstra profita otislo na kajmansko otočje?
-
smartXL
#51374 Re: BHTelecom All About
Pozivas se na zakon, a sad te pitam zasto se nakon godinu dana ne vrsi ponovo asfaltiranje o trosku izvodjaca? Pobrko si neke stvari, drugo je kad se radi rekonstrukcija ceste, pa je garnancija izvodjaca 2 godine, a drugo je kad se izvode radovi u trupu saobracajnice, tu se ne potpisuje ugovor izmedju izvodjaca i opstine, jer opstina ne finansira radove. Konas?sencobih wrote:Zakon o gradnji je jasan. Za radove ima garancija izvođača dvije godine, a ona se postiže aktiviranjem bankovne garancije koju izvođač dostavlja investitoru. a opet opstina uvijek moze izvršiti saniranje propalih površina aktiviranjem bjanko narudžbe izdate nekoj firmi koja se bavi saniranjem puteva koje opstina odredi, a koju je investitor obavezan dostaviti da bi dobio odobrenje za prokop , a onda fakturu za radove onda ispostaviti investitoru.
A koliko je tek tv aparata zbog kablova po banderama riknulo od famoznih spojeva, i koliko je tek naših para od ekstra profita otislo na kajmansko otočje?
Ja sam na kablovskoj evo 15-ta godina, i nikome iz komsiluka pa ni meni jos nije crko tv. Ne kazem da nema takvih slucajeva, ali nisu sigurno veci nego kod telekoma. U prosjeku je to. Na ovoj temi sam godinama pratio likove koji su se javljali da im je sprzen modem, eventualno jos i mrezna karta. Tako da ta prica o nekakvim spojevima je tolko ofucana i izlizana da se vise ne moze ni svarit
Pored toga, telemach posjeduje prenaposku zastitu i uzemljenja na stubovima gdje ima veci broj prikljucaka.
-
made_in_sarajevo
#51375 Re: BHTelecom All About
Koliko god mislili da kontrole ne rade svoj posao1 zajebali ste se. Moze nadzorni doci i reci da ponovo rade jer ne valja,a pocelo se sve vise vracati tako stvari i gledati i najmanje sitnice.
Drugo ko provuce nove kablove u zgradi kroz postojece instalacije telefonije treba mu penziju maksimalnu odma dati. Kad se prije rata gradilo bio jedan sistem rada, sad u mojoj zgradi kako ce neko.provuci na postojecu instalaciju nove kablove,a meni ormar PTT u drugom ulazu. Prodajte stare stanove i kupite novu gradnju gdje se mora.napraviti ormar slabe struje u kojem stoji telefon,kablovska, interfoni i vodomjeri. Sa tog mjesta sve dalje ide ali je i lakse raditi jer se danas drugacije radi i pretezno ako se ne radi odma optika ostavi se mjesta da se provuce. U starim zgrada tako da se radi nema nikakve sanse nego busi stubiste i provlaci kablove.
Jebote ljudi se zale sto im optiku provlace da imaju bolju uslugu. To sto telekom naknadno kopa zalite se opstini koja ne kaze kad se radi cesta svi postavite nove instalacije jer poalije nema kopati. Uostalom ljudi naprave ulicu i to prometnu pa propadne za godinu dana,a ne to sto telekom ili telemach krpi naknadno
Drugo ko provuce nove kablove u zgradi kroz postojece instalacije telefonije treba mu penziju maksimalnu odma dati. Kad se prije rata gradilo bio jedan sistem rada, sad u mojoj zgradi kako ce neko.provuci na postojecu instalaciju nove kablove,a meni ormar PTT u drugom ulazu. Prodajte stare stanove i kupite novu gradnju gdje se mora.napraviti ormar slabe struje u kojem stoji telefon,kablovska, interfoni i vodomjeri. Sa tog mjesta sve dalje ide ali je i lakse raditi jer se danas drugacije radi i pretezno ako se ne radi odma optika ostavi se mjesta da se provuce. U starim zgrada tako da se radi nema nikakve sanse nego busi stubiste i provlaci kablove.
Jebote ljudi se zale sto im optiku provlace da imaju bolju uslugu. To sto telekom naknadno kopa zalite se opstini koja ne kaze kad se radi cesta svi postavite nove instalacije jer poalije nema kopati. Uostalom ljudi naprave ulicu i to prometnu pa propadne za godinu dana,a ne to sto telekom ili telemach krpi naknadno