Milorad Dodik ALL ABOUT
- KB9
#51326 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
ekspert je ovaj put kreno na najjace 
- mayab
#51327 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Pisac i scenarista Žarko Jokanović juče je u Blicu objavio "pismo poslušnog građanina Srbije" koje je, kako saznajemo, razbjesnilo premijera Aleksandra Vučića.
Jokanović u pismu naslovljenom "Referendumom nahranjeni" kritikuje Vučića zašto nije uticao na Milorada Dodika i zaustavio održavanje najavljenog referendum u RS-u. Jokanovićevo pismo u cijelosti prenosimo:
"Od srca vam čestitam na tom dostignuću. Pošto je čestita gromada iz Laktaša usrećila svoj narod impresivnim standardom, ostalo mu je još samo da vam podari referendum o krucijalnom pitanju praznika vašeg entiteta. Što će izgladnele patriote s obe strane Drine dovesti do orgazmičkog ushićenja, u nedostatku drugih osnovnih životnih potreba i ushićenja. Tim pre, što će vam kojekakve lopuže, nitkovi i hulje, zaogrnuti plaštom lažnog patriotizma, hitro objasniti da je bolje da imate državni praznik, nego da imate detetu da date šta da jede. U tome su vođe s obe strane Drine podjednako uspešne. Da vam daruju ono što vam ne treba, kako bi vam skrenuli misli sa svega onoga što nemate. Jer patriotizam je rastegljiv pojam, naročito kada se definiše interesima stranih sila, koji se podudaraju sa interesom lokalnih poglavica. Što najbolje zna firer iz Batajničkog sokaka, koji danas grli, ljubi i priziva Putina, zaboravljajući da je nudio sebe i svoje četničke jedinice Amerikancima za borbu protiv zlih Iračana.
Zato se svi radujemo ovom divnom igrokazu koji nam je priređen. Jer, jedno je ono što se vidi na pozornici, a sasvim drugo ono što se dešava iza scene. Vaš vođa bi referendum po svaku cenu, a naš vođa, potpomognut Boratom iz Bajčetine, je protiv, ali neće da se meša. Što strancima slikovito objašnjava značenje nove srpske poslovice, u deminutivu: I Vučić sit i ovce na broju.
Tim pre, što srpska vlast s jedne strane Drine radi za Ruse, a srpska vlast sa druge strane Drine za Amerikance. Dakle – nijedna srpska vlast ne radi za Srbe, nego za sebe i svoje strance. Što je sjajno za čitav srpski rod, kojem ni obraćanje Bogu u sopstvenoj himni neće puno pomoći.
A kad nema pomoći – ima teatra. Zato je, u danu kada je objavljeno da je Republička direkcija za imovinu raspisala konkurs za izgradnju Prokopa, koji je naš vođa nedavno svečano otvorio, objavljeno i da će tog dana taj isti naš vođa u Beogradu održati tajni sastanak, na tajnoj lokaciji, sa tajnim saradnicima. Tako su svi vođini mediji brujali o toj tajnovitosti, čime su potvrdili status vizitkarte čuvenog Nušićevog sreskog špijuna Alekse Žunjića. Što je dovoljno za početak komedije, koja na Balkanu uvek preraste u tragediju. A taman smo pomisli da smo se izvukli, jer je vođa najavio zlatno doba, koje je već započelo poskupljenjem struje i infostana.
Zato je ova referendumska igra od velikog značaja za Srbe s obe strane Drine. Podjednako gladne i nebitne mase, poslušno potčinjene volji svojih vođa. Zato se igra i nastavlja. Naš vođa je pre podne proturio vest da neće na sastanak sa gromadom iz Laktaša, a već popodne je sedeo sa njim na istom tom sastanku. Čime je potvrdio da je njegovo odlučno NE – još odlučnije DA. I obrnuto. A kada se ukazala opasnost da se to može protumačiti kao izdaja – patriotizam se osvežio hapšenjem hrvatskog špijuna u Beogradu. Dok su ruski i američki špijuni neometano nastavili da rade. Što je sasvim očekivano. I prihvatljivo, za vođe s obe strane Drine.
Zato vas pozdravljam vašim tradicionalnim pozdravom:
O patriotizmu uvek se glasa – da gladna masa ne talasa.
Zauvek vaš
poslušni građanin,
Srba
P. S.
Država u kojoj se deca ubijaju zbog bede, jer nemaju da plate mesečnu kartu da bi išli u školu – ne treba ni da postoji. Bilo s koje strane Drine.
Žarko Jokanović
-
Juliuscezar
#51328 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Jbt Britanske obavjestajne sluzbe nesposobnije od lokalnog ribolovackog drustva ili je ipak do snage i moci GUARDIANAprljavi Hare wrote:DŽEVAD RASKRINKAO PAKLENI PLAN:
"DŽIHATLIJE,AMERIKANCI I ENGLEZI SPREMAJU TERORISTIČKE NAPADE NA ŠUMSKU!"
"OPERACIJA "VRELINA!"![]()
Dževadov najbolji rad od svih do sada!!!
Галијашевић: Једна од активности операције "Врелина" насилне акције и тероризам
Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да се на територији Републике Српске и Србије изводи обавјештајна операција
"Врелина" у којој учествује Обавјештајно-безбједосна агенција БиХ, а која подразумијева широк спектар активности од прикупљања и дистрибуције података важних за безбједност региона и сусједних земаља до планирања насилних акција и тероризма.
У ауторском тексту за портал "Poligraf.njuz", Галијашевић наводи да је вријеме кулминације у насилним методама лоцирано за
"касну јесен – рану зиму", тачније за период послије локалних избора у БиХ.
"Операција подразумијева широка подручја активности које спроводе обавјештајна и параобавјештајна тијела и организације /службе, агенције, невладине организације, неформалне радикалне и екстремне групе, појединци-сарадници са искуством/ како би свог
политичког управитеља и корисника /СДА, Бакира Изетбеговића, формалне и неформалне команданте, привидне координаторе и
доносиоце одлука у појединим амбасадама у Сарајеву/ снабдијели обавјештајним производима у вези са ситуацијом и стањем које се креира", навео је Галијашевић.![]()
Он тврди да је планирано седам активности ОБА и помоћних структура у реализацији обавјештајне операције "Врелина", а то су
планирање и усмјеравање, прикупљање информација, обрада и кориштење, анализа и продукција, стављање на располагање, оцјена, корелација и наредба о дејству и предузимање агресивних акција и примјена насилних метода.
Галијашевић каже да је британска тајна служба направила једину тајну службу у БиХ - ОБА, на чијем челу се нешто више од годину
дана налази Осман Мехмедагић звани Осмица, за кога тврди, да је ноторни исламиста, припадник тајне полиције АИД, особа из
најужег обезбјеђења Алије Изетбеговића која је повезана са злочинима над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву
почетком маја 1992. године.
"Након именовања новог директора Обе, британске службе су појачале дјеловање, и револтирани што им није пошло за руком да
сруше власт СНСД-а у Бањалуци, покренули су такозвану резолуцију о Сребреници коју су покушали прогурати у Савјету
безбједности УН,а када им то није пошло за руком, организовали су, са службама у Сарајеву, покушај линчовања премијера Србије Александра Вучића"![]()
![]()
, тврди Галијашевић.
Он додаје да су услиједили и терористички напади у Зворнику и Сарајеву, те напад у тунелу "Салаковац" код Мостара на генерала
Оружаних снага БиХ Анту Јелеча.![]()
"Напад на Вучића у Сребреници је представљао најважнији догађај у прошлој години - то је био и напад на Србију, покушај њеног понижавања и изазивања хаоса који би произвео нову уставну позицију Сребренице, а тиме и урушио Дејтонски мировни споразум и
ослабио Републику Српску", наводи Галијашевић.
Он каже да "сви који желе срушити Републику Српску знају да је то тешко урадити док је Милорад Додик њен предсједник", те да је
данас повод његовом рушењу прича о Уставном суду, правосуђу и одлуци о организовању референдума о Дану Републике, а да није то
било би нешто друго.
"Предсједник Додик заиста врши удар на политички и уставни поредак, али на уставни поредак исламске
републике БиХ, као што је његова политика удар на програм Исламске државе и Ал каиде - вехабија и Муслиманског братства",
наводи Галијашевић.Према његовим ријечима, Додик не уважава геополитичке принципе и идеју Зелене трансверзале - не поштује
основе политичког тестамента Алије Изетбеговића исказаног у програму "Исламске декларације".
"Његова чврстина, храброст и визија, иритирају Американце![]()
![]()
- њима требају послушни па је `референдум` сада алиби злонамјерним англо-америчким политикама у БиХ да жестоко нападну Републику Српску, њене институције, друштво у цијелини и
српски народ", наводи Галијашевић.
Он наводи да радикалне групе, потпуно неометене, дјелују, као паралелни свијет који укључује у себе све више фрустрираних, необразованих и бесперспективних муслимана.
"На сваком кораку свједоци смо политички мотивисане уздржаности и оклијевања да се примјењују стандардне и прописане безбједносне процедуре, те стога на ратиштима Сирије и Ирака из БиХ учествује 400 џихад ратника, а са Косова више од 300", каже Галијашевић.
Он смата да ОБА, због својих "прљавих операција", нема времена тиме да се бави и тако "брутално и јасно руши дејтонско уставно
уређење и мир и стабилност земље и окружења".
"Његова чврстина, храброст и визија...."![]()
![]()
![]()
Džaba im sve,nas čuva i štiti naš Gromobran-Guardian!Nema prolaza za imperijaliste i islamiste!!!
- bh.tornjak
#51330 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Taj Bog biće voljen, poštovan i cenjen među svojim vilenjacima, koji će predstavljati narod i koji će donositi sreću svom vođi. To su najlepša od svih bića na svetu, ljudske visine i izgleda”
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#51331 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Ove čvsto dokazane činjenice potpuno mijenjaju geo-političku sliku regiona,pa i mnogo šire.Iskren čovjek da bude,uvijek se kod
Guardiana osjećala ta neka nit nebeskoga,božanskoga u samoj njegovoj pojavi ali bilo mi je neugodno pisati o tome jer bi se pojavilo
dosta onih koji bi oponirali i kazali da je to budalaško lupetanje.Ali i tome je došao kraj,sada kada je sve naučno dokazano.
Iz teksta se jasno vidi da je pored pomenutih božanskih atributa pripisanih Guardianu,namjerno ili ne,izostavljena Guardianska moć oplodnje
nerotkinja,te je logično i jasno da je Guardian i Bog plodnosti!
Šta će reći izdajnici i budalaši iz opozicije i Bosnićeve poturice sada kada su ruski arheolozi i stručnjaci potvrdili ovo
nordijsko proročanstvo?

OTKRIVEN NAJNOVIJI BOG NORDIJSKE MITOLOGIJE: Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kao vođa svojih vilenjaka
Naravno,ovo otkriće otvara i mnoga druga ozbiljna pitanja.Jasna je i potreba za novim referendumom gdje bi se građani šumske izjasnili
u svijetlu ovih najnovijih otkrića:
"Da li ste za to da šumska promijeni ime u Republika Vilenjačka?
SVI NA REFERENDUM!!!

Ambasadori iz Sarajeva nek' se jebu i nek jedu govna,a i ovi Nordijci zbog svojatanja Guardiana....
- prljavi Hare
#51332 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Inače,ima na ovome sajtu još mnogo širim masama neotkrivenih činjenica i istina da je to nevjerovatno!!!
čITAJ NARODE!!!
http://www.zonasumraka.net/dzinovska-na ... -u-dunavu/
http://www.zonasumraka.net/dete-davo-ot ... -u-strahu/
http://www.zonasumraka.net/slobodan-mil ... ku-narodu/
http://www.zonasumraka.net/melodije-cec ... ih-junaka/
..i tako dalje...

..NATO ajkula u Dunavu...

čITAJ NARODE!!!
..i tako dalje...
..NATO ajkula u Dunavu...
-
baxul
#51333 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
ako je Bog milosti da li je on onda Rahman ili Rahim?
-
daddy-kool
#51334 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
... sa antenama ..prljavi Hare wrote:Inače,ima na ovome sajtu još mnogo širim masama neotkrivenih činjenica i istina da je to nevjerovatno!!!![]()
čITAJ NARODE!!!![]()
..i tako dalje...![]()
![]()
![]()
![]()
..NATO ajkula u Dunavu...![]()
![]()
![]()
Inače ljudi često potcjenjuju domaće naučne časopise, a ne znaju kako je ovaj online magazin rame uz rame, a često i ispred "zvanične" nauke, sa takvim imenima kao što su: Scientific American, Popular Mechanics i The New England Journal of Medicine. Posebno me ja impresionirao onaj članak kako je Milošević progovorio kroz magarca!
- mO k3
#51335 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
U čitavoj ovoj fortutmi , nigdje ne spominju da su uposlenicima u zdravstvu i vladi smanjili Plate
- problemnatravunu
- mayab
#51337 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Kraj Republike Srpske
Da sam na mjestu Milorada Dodika, istog časa bih emigrirao: to kad Srbija nešto odluči, nikada ne prihvatiti, prilično je pouzdan, najpouzdaniji zapravo mogući znak izvjesnosti nečega
Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima ona taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.
Elem, probudio se Mujo u bolnici poslije mjesec dana kome, pa dozvao Fatu što je cijelo vrijeme uplakana sjedila uz njegov krevet: “Fato, priđi malo bliže da ti nešto kažem.” “Reci, ljubavi moja”, obeznanila se Fata od sreće. “Nešto sam”, veli Mujo, “razmišljo: sjećaš se kad sam ono ranjen u ratu, niđe nikoga da me pogleda, a ti cijelo vrijeme bila uz mene, sjećaš se toga?” “Jašta se nego sjećam”, odgovorila Fata. “A kad sam ono nakon rata izgubio posao, pa mi svi okrenuli leđa, a ti jedina ostala uz mene?” “Sjećam se, Mujo, kako se ne bih sjećala!” “I kad sam poslije toga krenuo u privatni biznis i propao, a ti jedina bila uz mene?” “Sjećam se, dragi Mujo.” “A sjećaš se, Fato, kad me ono grom udario, i kad sam dvije hefte bio u bolnici, a ti cijele dvije hefte uz moj krevet?” “Sjećam se, Mujo moj”, na rubu suza će Fata. “Pa i sad, nakon ove nesreće s traktorom?” “Naravno, dragi.”
“I znaš što sam ja”, pridigao se Mujo teškom mukom na krevetu, “nakon svega skonto?” “Što, Mujo dragi?” “Ti si, Fato, meni baksuz!”
I Mujo nakon mjesec dana kome, eto, shvatio, a Srbi ni nakon četvrt stoljeća nisu.
Sjećate li se, braćo, kad su ono prije dvadeset pet godina Slovenija i Hrvatska odlučile izaći iz Jugoslavije, cijeli svijet im držao stranu, a Srbija jedina ostala uz kninske Srbe, sjećate li se toga? Dabome da se sećate. A sjećate li se kad je ono godinu dana kasnije i Bosna i Hercegovina raspisala referendum o nezavisnosti, kad su krajiški Srbi proglasili Republiku Srpsku, cijeli svijet im se smijao, a Srbija jedina bila uz njih? Dabome da se sećate. A sjećate li se kad je na kraju prije deset godina otišla i Crna Gora, “drugo oko u glavi”, kad su svi okrenuli leđa ponosnoj Njegoševoj Srbadiji, a Srbija jedina ostala uz njih? Dabome da se sećate. A sjećate li se kad se ono prije osam godina u kolijevci srpstva samoproglasila i Republika Kosovo, sve se svjetske sile udružile da im izruči srpske manastire i vekovna srpska ognjišta, a Srbija jedina cijelo vrijeme bila uz njih? Dabome da se sećate. Pa na kraju i ovo u Republici Srpskoj, kad se cijeli svijet urotio da spriječi referendum za Dan Srpske, a Srbija jedina ostala uz njih?
I znate što sam nakon svega skontao?
Tako je.
Eno, ako ne vjerujete, ministar vanjskih poslova i prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić nekidan u intervjuu za Deutsche Welle izjavio kako, citiram, “Srbija nikad neće prihvatiti ukidanje Republike Srpske”. Ja, recimo, da sam na mjestu Milorada Dodika, istog časa bih emigrirao: to kad Srbija nešto odluči, nikada ne prihvatiti, prilično je pouzdan, najpouzdaniji zapravo mogući znak izvjesnosti nečega. U Oxfordovom rječniku pojam “realnost” opisan je kao “zbilja, stvarnost, ukupnost stanja onoga što je stvarno i materijalno postoji, svojstvo pojave koju Srbija nikad neće prihvatiti”. Da socijalist i marksist Ivica Dačić izjavi, pretpostavka, kako “Srbija nikad neće prihvatiti Boga”, bio bi to epohalni prvi materijalni dokaz da Bog postoji.
S ukidanjem Srpske nije, jasna stvar, ozbiljno računao nijedan političar, analitičar ili geostrateg, nitko razuman nije u projekcije budućnosti Balkana ugrađivao mogućnost stvarnog ukidanja Republike Srpske, sve dok Dačić iznenada nije poručio da to “Srbija nikad neće prihvatiti”. Europska komisija, razumije se, već je sazvala hitan sastanak šefova država i vlada, a Obama i Putin istog su dana sa samita grupe G20 u kineskom Hangzhou zvali Dačića da ga pitaju zna li on možda nešto što oni ne znaju.
Jednako je tako, sjetili bi se Srbi da nisu u komi, omladinac Ivica Dačić kao predsjednik Mladih socijalista Beograda 1991. javno poručivao kako Srbija nikad neće prihvatiti samoproglašenu nezavisnost Slovenije i Hrvatske i ukidanje Titove Jugoslavije. Jednako je 1992., sada kao portparol Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, javno poručivao kako Srbija nikad neće prihvatiti nezavisnost BiH i ukidanje zajedničke države svih Srba. Jednako je 2006., sad već kao sâm predsjednik Socijalističke partije Srbije, javno poručivao kako Srbija nikad neće prihvatiti crnogorsku nezavisnost i ukidanje Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Jednako je, konačno, 2008., kao zamjenik predsjednika Vlade, javno poručio kako Srbija nikad neće prihvatiti takozvanu kosovsku nezavisnost i ukidanje srpskog državnog suvereniteta nad Kosovom i Metohijom.
Sedam dana na Kosovu se slavilo kad je srpska Vlada objavila kako nikad neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Vatromet je nakon TV-dnevnika razdanio noć nad Prištinom kao NATO-ove bombe, a stariji muškarci plakali su kao mala djeca, već pomireni da za svoga života neće doživjeti da Srbija nikad ne prihvati Republiku Kosovo.
Nakon toga, što da vam kažem, Kosovo promijenilo pet predsjednika, primljeno u UNESCO, osvojilo bogami i jednu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama - eno kosovska reprezentacija nekidan odigrala i prvu utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo - ali sve im džabe. Srbija do dana današnjeg nije prihvatila nezavisnost Kosova.
Jednako je tako, sada kao šef diplomacije i prvi potpredsjednik Vlade, Ivica Dačić svoju poruku kako “Srbija nikad neće prihvatiti ukidanje Republike Srpske” javno odaslao samo dva tjedna pred referendum na kojemu su bosanskohercegovački Srbi trebali odlučivati o 9. januaru kao Danu Srpske. Jebiga, bilo je lijepo dok je trajalo. U Službenom glasniku RS gledaju kako da milijun i dvjesto hiljada glasačkih listića nekako recikliraju u toalet-papir, a u selima na rubovima entiteta već skidaju one goleme table “Dobrodošli u Republiku Srpsku”, sve rezignirano psujući i Dačića i Vučića i majku Srbiju, što su svih dvadeset pet godina duboke kome bili uz njih.
“Vi ste, braćo, nama baksuz.”
- prljavi Hare
#51338 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
NORDIJSKI BOG MILOSTI-GUARDIAN NA FILMSKOM FESTIVALU U VENECIJI!!!
Šta reći?Glavna zvijezda crvenog tepiha!Našeg Guardiana brane specijalne jedinice talijanskih karabinjera
od nasrtaja pomahnitalih,pohotnih žena!

Čak i na festivalu naš Guardian ne zaboravlja ustavne obaveze!Ova sretnica će biti oplođena, dok stotine ovakvih
čekaju napolju da i njih obasja Božja milost!

Elegancija,neponovljivi šarm,seksepilnost.....Ne,ovo nije Brad Pitt,ovo je naš Guardian!(desno od ovog umašćenog peksina)
Još da pomenemo...Održana je hitna sjednica vlade šumske i tamošnji vilenjaci donijeli su odluku u svijetlu najnovijih otkrića
ruskih arheologa i eksperata.Od sada,svi koji žele komunicirati sa Guardianom,isključivo će mu se obraćati sa:"Pomiluj!Pomiluj!"
Šta reći?Glavna zvijezda crvenog tepiha!Našeg Guardiana brane specijalne jedinice talijanskih karabinjera
od nasrtaja pomahnitalih,pohotnih žena!

Čak i na festivalu naš Guardian ne zaboravlja ustavne obaveze!Ova sretnica će biti oplođena, dok stotine ovakvih
čekaju napolju da i njih obasja Božja milost!

Elegancija,neponovljivi šarm,seksepilnost.....Ne,ovo nije Brad Pitt,ovo je naš Guardian!(desno od ovog umašćenog peksina)
Još da pomenemo...Održana je hitna sjednica vlade šumske i tamošnji vilenjaci donijeli su odluku u svijetlu najnovijih otkrića
ruskih arheologa i eksperata.Od sada,svi koji žele komunicirati sa Guardianom,isključivo će mu se obraćati sa:"Pomiluj!Pomiluj!"
- spreca
#51339 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Pitali Mileta sta mislio pederima.......mile odgovara......."nabijem ih na kurac"

- texel
- prljavi Hare
#51341 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
BOMBA!!!
Jel' sama?Je li još uvijek tamo?
- Vares City
#51342 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Nadam se da nece u more,..inace CUNAMI
- Ridjobrki
#51343 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
prljavi Hare wrote:![]()
od nasrtaja pomahnitalih,pohotnih žena!![]()
Tanka mu ova leptir-mašna, ne ide nikako uz Guardianove veličanstvene gabarite.
Treba tu kakvog kondora pripeti, proporcija radi.
- skupljac_zeljeza
#51344 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Definitivno.prljavi Hare wrote: Dževadov najbolji rad od svih do sada!!!![]()
- Tiger 033
- mO k3
#51346 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Počeo je vucica da kopira kada drži govor .....
- problemnatravunu
#51347 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
A ja koga će, pa tamo svako malo ide i on i ostali "po pamet"mO k3 wrote:Počeo je vucica da kopira kada drži govor .....
http://vimeo.com/3554226
-
klixo
#51348 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT
Prvi put cujem za ovaj vicmayab wrote:Kraj Republike Srpske
Da sam na mjestu Milorada Dodika, istog časa bih emigrirao: to kad Srbija nešto odluči, nikada ne prihvatiti, prilično je pouzdan, najpouzdaniji zapravo mogući znak izvjesnosti nečega
Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima ona taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.
Elem, probudio se Mujo u bolnici poslije mjesec dana kome, pa dozvao Fatu što je cijelo vrijeme uplakana sjedila uz njegov krevet: “Fato, priđi malo bliže da ti nešto kažem.” “Reci, ljubavi moja”, obeznanila se Fata od sreće. “Nešto sam”, veli Mujo, “razmišljo: sjećaš se kad sam ono ranjen u ratu, niđe nikoga da me pogleda, a ti cijelo vrijeme bila uz mene, sjećaš se toga?” “Jašta se nego sjećam”, odgovorila Fata. “A kad sam ono nakon rata izgubio posao, pa mi svi okrenuli leđa, a ti jedina ostala uz mene?” “Sjećam se, Mujo, kako se ne bih sjećala!” “I kad sam poslije toga krenuo u privatni biznis i propao, a ti jedina bila uz mene?” “Sjećam se, dragi Mujo.” “A sjećaš se, Fato, kad me ono grom udario, i kad sam dvije hefte bio u bolnici, a ti cijele dvije hefte uz moj krevet?” “Sjećam se, Mujo moj”, na rubu suza će Fata. “Pa i sad, nakon ove nesreće s traktorom?” “Naravno, dragi.”
“I znaš što sam ja”, pridigao se Mujo teškom mukom na krevetu, “nakon svega skonto?” “Što, Mujo dragi?” “Ti si, Fato, meni baksuz!”
I Mujo nakon mjesec dana kome, eto, shvatio, a Srbi ni nakon četvrt stoljeća nisu.
Sjećate li se, braćo, kad su ono prije dvadeset pet godina Slovenija i Hrvatska odlučile izaći iz Jugoslavije, cijeli svijet im držao stranu, a Srbija jedina ostala uz kninske Srbe, sjećate li se toga? Dabome da se sećate. A sjećate li se kad je ono godinu dana kasnije i Bosna i Hercegovina raspisala referendum o nezavisnosti, kad su krajiški Srbi proglasili Republiku Srpsku, cijeli svijet im se smijao, a Srbija jedina bila uz njih? Dabome da se sećate. A sjećate li se kad je na kraju prije deset godina otišla i Crna Gora, “drugo oko u glavi”, kad su svi okrenuli leđa ponosnoj Njegoševoj Srbadiji, a Srbija jedina ostala uz njih? Dabome da se sećate. A sjećate li se kad se ono prije osam godina u kolijevci srpstva samoproglasila i Republika Kosovo, sve se svjetske sile udružile da im izruči srpske manastire i vekovna srpska ognjišta, a Srbija jedina cijelo vrijeme bila uz njih? Dabome da se sećate. Pa na kraju i ovo u Republici Srpskoj, kad se cijeli svijet urotio da spriječi referendum za Dan Srpske, a Srbija jedina ostala uz njih?
I znate što sam nakon svega skontao?
Tako je.
Eno, ako ne vjerujete, ministar vanjskih poslova i prvi potpredsjednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić nekidan u intervjuu za Deutsche Welle izjavio kako, citiram, “Srbija nikad neće prihvatiti ukidanje Republike Srpske”. Ja, recimo, da sam na mjestu Milorada Dodika, istog časa bih emigrirao: to kad Srbija nešto odluči, nikada ne prihvatiti, prilično je pouzdan, najpouzdaniji zapravo mogući znak izvjesnosti nečega. U Oxfordovom rječniku pojam “realnost” opisan je kao “zbilja, stvarnost, ukupnost stanja onoga što je stvarno i materijalno postoji, svojstvo pojave koju Srbija nikad neće prihvatiti”. Da socijalist i marksist Ivica Dačić izjavi, pretpostavka, kako “Srbija nikad neće prihvatiti Boga”, bio bi to epohalni prvi materijalni dokaz da Bog postoji.
S ukidanjem Srpske nije, jasna stvar, ozbiljno računao nijedan političar, analitičar ili geostrateg, nitko razuman nije u projekcije budućnosti Balkana ugrađivao mogućnost stvarnog ukidanja Republike Srpske, sve dok Dačić iznenada nije poručio da to “Srbija nikad neće prihvatiti”. Europska komisija, razumije se, već je sazvala hitan sastanak šefova država i vlada, a Obama i Putin istog su dana sa samita grupe G20 u kineskom Hangzhou zvali Dačića da ga pitaju zna li on možda nešto što oni ne znaju.
Jednako je tako, sjetili bi se Srbi da nisu u komi, omladinac Ivica Dačić kao predsjednik Mladih socijalista Beograda 1991. javno poručivao kako Srbija nikad neće prihvatiti samoproglašenu nezavisnost Slovenije i Hrvatske i ukidanje Titove Jugoslavije. Jednako je 1992., sada kao portparol Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, javno poručivao kako Srbija nikad neće prihvatiti nezavisnost BiH i ukidanje zajedničke države svih Srba. Jednako je 2006., sad već kao sâm predsjednik Socijalističke partije Srbije, javno poručivao kako Srbija nikad neće prihvatiti crnogorsku nezavisnost i ukidanje Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Jednako je, konačno, 2008., kao zamjenik predsjednika Vlade, javno poručio kako Srbija nikad neće prihvatiti takozvanu kosovsku nezavisnost i ukidanje srpskog državnog suvereniteta nad Kosovom i Metohijom.
Sedam dana na Kosovu se slavilo kad je srpska Vlada objavila kako nikad neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Vatromet je nakon TV-dnevnika razdanio noć nad Prištinom kao NATO-ove bombe, a stariji muškarci plakali su kao mala djeca, već pomireni da za svoga života neće doživjeti da Srbija nikad ne prihvati Republiku Kosovo.
Nakon toga, što da vam kažem, Kosovo promijenilo pet predsjednika, primljeno u UNESCO, osvojilo bogami i jednu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama - eno kosovska reprezentacija nekidan odigrala i prvu utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo - ali sve im džabe. Srbija do dana današnjeg nije prihvatila nezavisnost Kosova.
Jednako je tako, sada kao šef diplomacije i prvi potpredsjednik Vlade, Ivica Dačić svoju poruku kako “Srbija nikad neće prihvatiti ukidanje Republike Srpske” javno odaslao samo dva tjedna pred referendum na kojemu su bosanskohercegovački Srbi trebali odlučivati o 9. januaru kao Danu Srpske. Jebiga, bilo je lijepo dok je trajalo. U Službenom glasniku RS gledaju kako da milijun i dvjesto hiljada glasačkih listića nekako recikliraju u toalet-papir, a u selima na rubovima entiteta već skidaju one goleme table “Dobrodošli u Republiku Srpsku”, sve rezignirano psujući i Dačića i Vučića i majku Srbiju, što su svih dvadeset pet godina duboke kome bili uz njih.
“Vi ste, braćo, nama baksuz.”![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- mayab
-
statixx