Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
- Volvo XC60 D4 ako je 2.0 dizel ja ne bih, dosta sam primjera čuo sa jako visokom potrošnjom ulja i do 1l na 1500 km, plus i ako ubodes XC60 D4 da ne troši ulje, održavanje Volva je na nivou premium tipa Audi, možda malo manje od Mercedesa
-Toyota RAV4 2.0 ako na benzin misliš i ako ti nije preslab bez razmišljanja. Ako je 2.0 D to je onda N47 BMW motor koji je valjda do tada trebalo da je ispeglao svoje mušice ali eto poznat je po tom lancu
-Suzuki Vitara 1.4 T najsigurnija opcija, jeftino održavanje nema zajb. sa eco glupostima, dobar pogon 4x4. Vidi je li ti mal jer je za broj do 2 manji od ova dva gore pomenuta.
- Ne bih bježao od Peugeot 3008, poprilično su poznate boljke tog 1.5 hdi, najveća mu je mana taj lanac bregastih ali ni to nije bauk sad možeš za 1300-1500 KM staviti novi 8mm i prst u uho. Osim toga solidan motor sa pofinom snagom za zapreminu i finom potrošnjom. Najbolje je kad je uparen sa Aisin automatikom (mislim da je 8 brzina). Očekuj da ćeš u jednom trenutku morati pozabavit se sa Adblue (vjerovatno isključiti sve). Najveća prednost Peugeot sa tim motorom da je na tako lošem glasu da to otvara prostor za pregovore oko cijene. Uz održavanje to je zahvalan motor.
Hvala na feedbacku
I Volvo i Toyota su dizeli.
Dakle, prednost Toyoti.
Peugeot nije otpisan, samo dolazi s tim poznatim problemom, pa čeka u sjeni.
Suzuki ne znam je li preslab s ovim 1.4 motorom, pa ga zato nešto baš ne doživljavam, ali moguće da se varam i da su samo predrasude...
Vitara je zvrk, extra ide sa tim motorom. Sa awd je teska 1150kg
Vitaru samo sa gl+ ili glx opremom i awd.
Ova Vitara koja je trenutno u opticaju je:
- 2019. godište
- 150.000 kilometara prešla
- 1,4 benzin
- 4WD
- Elegance +
- ručni mjenjač
Znači, forumski puk ovo preferira u odnosu na Toyotu 2.0 dizel, 2015. godište, alright.
Iskreno MK bi li ti prije uzeo ovog Tiguana, 4 godine stariji i 100 000 km više, inferirnijeg 4x4 pogona samo zato što je VW i dizel? Eto zanemari što je gen 1 Tiguan.
beco wrote: ↑14/07/2026 13:17
Iskreno MK bi li ti prije uzeo ovog Tiguana, 4 godine stariji i 100 000 km više, inferirnijeg 4x4 pogona samo zato što je VW i dizel? Eto zanemari što je gen 1 Tiguan.
bih
kod gospodina mog tate je ovakav, 2.0 140ks
neki dan posudio prikolicu, ide tiguan ko lud, prednja vuča.
slobodno sjedni u tiguana i vitaru, pa javi. ja sam oboje probao.
Volvo XC60 je već naredna klasa i teže vozilo. Ali od vitare je svašta nešto bolje, tiguan je samo jedan od tih kola.
Facility wrote: ↑14/07/2026 12:28
Šta god da odlučiš moj ti je savjet da se informišeš o serijskim kvarovima (svi brendovi auta ih imaju), da imaš dobrog i povjerljivog mehaničara, te da za odabrani brend imaš pristup polovnim karoserijskim i drugim dijelovima
Suzuki za sada nema nikakvih da sam cuo. Volio bih cuti kakvi su serijski kvarovi kod suzukija.
beco wrote: ↑14/07/2026 12:34
Samo sekundu postoji neko kome je S-Cross ljepši od Vitare To je meni najveća mana S Cross, izgled.
Npr. meni je naprijed S-Cross sasvim ok, još tipa tamno plava koju viđam često, gotivan.
Međutim malo nazad onaj kao kromirani? dio gdje su štopke malo "štrči", da je možda u boji karoserije pa možda bi i izgledalo ekstra.
Ali helem, da uzme ili S-Cross ili Vitaru, neće se pokajati jer jbg, Japanac je to.
bih
Volvo XC60 je već naredna klasa i teže vozilo. Ali od vitare je svašta nešto bolje, tiguan je samo jedan od tih kola.
Shvataš da je to jedan pozitivan primjer. Da Tiguan je veći, možemo debitovati je li luksuzniji u toj generaciji od Vitare. Jasno ti je da auto koje je 4 godine starije, sa duplo većom kilometarazom, komplikovanijeg motora ima mnogo više stvari koji se mogu pokvariti i zabolite glava.
Niko ne kaže da Tiguan manje ne troši ili ima više Nm ali potencijal za belaj pogotovo na toj kilometraži je drastično veći u odnosu na Vitaru.
Ova Ateca jeste fakat lijepa ali ima km. Čovjek je i onako rekao neće VAG.
bih
Shvataš da je to jedan pozitivan primjer. Da Tiguan je veći, možemo debitovati je li luksuzniji u toj generaciji od Vitare. Jasno ti je da auto koje je 4 godine starije, sa duplo većom kilometarazom, komplikovanijeg motora ima mnogo više stvari koji se mogu pokvariti i zabolite glava.
Niko ne kaže da Tiguan manje ne troši ili ima više Nm ali potencijal za belaj pogotovo na toj kilometraži je drastično veći u odnosu na Vitaru.
Ova Ateca jeste fakat lijepa ali ima km. Čovjek je i onako rekao neće VAG.
Ma brate apsolutno prosjecni auti sa skupim potencijalnim kvarovima i glupim rjesenjima koja se pokvare kad tad
a sve vraceno i prealo Boga oca, da ne govorim koliko je razvaljenih kod nas zamaskirano
Što novije, što manje brige oko auta, SUV, fizičke komande, što više luksuza, što manja kilometraža. Koliko sam shvatio 4x4 nije presudan kao ni potrošnja toliko zbog male kilometraže.
Logičan izbor je što mlađi Vitara/S Cross 1.4 turbo bez hibrida sa ili bez 4x4.
Gdje će opet ovo Stellantis ruglo, budi malo ozbiljan.
beco wrote: ↑14/07/2026 14:04
Logičan izbor je što mlađi Vitara/S Cross 1.4 turbo bez hibrida sa ili bez 4x4.
Suzukijeva ergela su blagi hibridi tamo od 2018. pa nadalje (ima i full hibrid ali koliko znam ne nabavljaju njih u BiH), ali nema dovoljno snage da ga vozi u "EV" modu.
Čisto za start / stop na semaforu (koji će svako naravno ugasiti) i početno ubrzanje.
Nemaju čisti turbo benzinac a opet turbo dizelaši su 2015. - 2016., FIATovi motori u njima ako se ne varam.
Last edited by Tabakmalac on 14/07/2026 14:19, edited 2 times in total.