- Volvo XC60 D4 ako je 2.0 dizel ja ne bih, dosta sam primjera čuo sa jako visokom potrošnjom ulja i do 1l na 1500 km, plus i ako ubodes XC60 D4 da ne troši ulje, održavanje Volva je na nivou premium tipa Audi, možda malo manje od Mercedesadarius_maximus wrote: ↑14/07/2026 00:31 Da uletim ja klizeći
Trenutno razmatramo kupovinu nekog SUV-a.
Znam da je ovo kao navijačke rasprave o klubovima, ali koji bi bili bolji izbor, a koje izbjegavati (barem motor koji izbjegavati)?
Neću se praviti da sam neki stručnjak i zato dolazim po savjet kod ovih što se malo bolje razumiju u auta.
Majstor me je npr. upozorio na 2008 i 3008 modele (mislim, 1,5 dizel kod Peugeota), jer treba lanac mijenjati (iako, koliko čujem ima i zvanična zamjena u servisu).
Ne patim od neke marke, ali bismo izbjegli VW grupaciju u kompletu (bez uvrede).
Imamo trenutno varijante "starijih" vozila:
- Volvo XC60 D4, 2015. godište, s 240.000 km, ili
- Toyota Rav4 2.0, 2016. godište, sa 170.000 km
ili "novijih" vozila:
Peugeot 3008, 2019. godište, sa 130.000 km, ili
Suzuki Vitara 1,4 benzin, 2019. godište sa 150.000 km
Generalno, cijena bi bila OK između 20.000 i 30.000 KM, jer smo uvidjeli da teško da se može naći išta ispod te cijene.
Ima tu i nekih opcija Peugeota, 2022. godište, slabiji motor, ali ne mislim da je godište presudno, ako se radi o dobrom motoru koji je održavan.
Da pokušamo da ovo ne preraste u opšti rat.
U suštini, bitno mi je da pogotovo znam koje motore izbjegavati i onda se odmah može odbaciti dosta modela koji imaju taj motor.
-Toyota RAV4 2.0 ako na benzin misliš i ako ti nije preslab bez razmišljanja. Ako je 2.0 D to je onda N47 BMW motor koji je valjda do tada trebalo da je ispeglao svoje mušice ali eto poznat je po tom lancu
-Suzuki Vitara 1.4 T najsigurnija opcija, jeftino održavanje nema zajb. sa eco glupostima, dobar pogon 4x4. Vidi je li ti mal jer je za broj do 2 manji od ova dva gore pomenuta.
- Ne bih bježao od Peugeot 3008, poprilično su poznate boljke tog 1.5 hdi, najveća mu je mana taj lanac bregastih ali ni to nije bauk sad možeš za 1300-1500 KM staviti novi 8mm i prst u uho. Osim toga solidan motor sa pofinom snagom za zapreminu i finom potrošnjom. Najbolje je kad je uparen sa Aisin automatikom (mislim da je 8 brzina). Očekuj da ćeš u jednom trenutku morati pozabavit se sa Adblue (vjerovatno isključiti sve). Najveća prednost Peugeot sa tim motorom da je na tako lošem glasu da to otvara prostor za pregovore oko cijene. Uz održavanje to je zahvalan motor.