Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Huaweidzija

#5126 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Huaweidzija »

stakasa wrote:
Huaweidzija wrote:Obicno ne pisem po ovakvim temama, cak mi je mrsko i da procitam temu. Znam samo da sam pridrzavajuci se privila hrono ishrane za 2 godine skinuo cca 40kg (sa 142kg na 102kg).
Dobro nam dosao...
Mozes li ukratko sta je hrono ishrana
Bolje vas nasao :)

Jede se u tacno odredjenim vremenskim intervalima, na nekih 5 sati. U pocetku se izbacuju sve vrste secera, kao i mlijecnih proizvoda (to se zove restrikcija). Potrebna je disciplina i odlucnost i potrebno je da se jedu najmanje tri obroka dnevno.

Na linku je neko osnovno objasnjenje, a da napomenem da se ja nisam slijepo pridrzavao pravila.

https://drive.google.com/open?id=1HLfrs ... AWorOf2tNl
stakasa

#5127 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Huaweidzija wrote:
stakasa wrote:
Huaweidzija wrote:Obicno ne pisem po ovakvim temama, cak mi je mrsko i da procitam temu. Znam samo da sam pridrzavajuci se privila hrono ishrane za 2 godine skinuo cca 40kg (sa 142kg na 102kg).
Dobro nam dosao...
Mozes li ukratko sta je hrono ishrana
Bolje vas nasao :)

Jede se u tacno odredjenim vremenskim intervalima, na nekih 5 sati. U pocetku se izbacuju sve vrste secera, kao i mlijecnih proizvoda (to se zove restrikcija). Potrebna je disciplina i odlucnost i potrebno je da se jedu najmanje tri obroka dnevno.

Na linku je neko osnovno objasnjenje, a da napomenem da se ja nisam slijepo pridrzavao pravila.

https://drive.google.com/open?id=1HLfrs ... AWorOf2tNl
Evo sam pogledo. Nauka...
Huaweidzija

#5128 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Huaweidzija »

Ma nije nauka, samo malo navikavanja. Vjeruj da udje u naviku nakon mjesec i poslije i ne znas drugacije
stakasa

#5129 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Huaweidzija wrote:Ma nije nauka, samo malo navikavanja. Vjeruj da udje u naviku nakon mjesec i poslije i ne znas drugacije
Drago mi je da nisi vratio kila, dvije godine nije kratak period :thumbup: Svaka cast vlasnice telefona bivseg giganta :D
Nego, velika brate lista onih stvari sto se ne smije. Ja mogu prihvatit ne smije se secer. Eto mogu i da se brasno smanji koliko moze. A za ostale stvari da se koriste s mjerom
Huaweidzija

#5130 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Huaweidzija »

stakasa wrote:
Huaweidzija wrote:Ma nije nauka, samo malo navikavanja. Vjeruj da udje u naviku nakon mjesec i poslije i ne znas drugacije
Drago mi je da nisi vratio kila, dvije godine nije kratak period :thumbup: Svaka cast vlasnice telefona bivseg giganta :D
Nego, velika brate lista onih stvari sto se ne smije. Ja mogu prihvatit ne smije se secer. Eto mogu i da se brasno smanji koliko moze. A za ostale stvari da se koriste s mjerom
Da ti kazem da ja zveknem veliku milku kad mi se jede slatko :D :D :D
Fazon i jeste zapravo samo da se uobrocis. Stvari tipa ne smije krompir, ne smije riza, ne smije ... Ma smije, ali umjereno i ne stalno. Inace sam bijelo brasno izbacio iz ishrane zbog nekih drugih problema, ali Colu pijem u ogromnim kolicinama (zero doduse, ali nema veze).
Cinjenica je da je mrsanje onda sporije, ali malo fizicke aktivnosti da se postigne balans i rijesen problem.
stakasa

#5131 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Huaweidzija wrote:
stakasa wrote:
Da ti kazem da ja zveknem veliku milku kad mi se jede slatko :D :D :D
Fazon i jeste zapravo samo da se uobrocis. Stvari tipa ne smije krompir, ne smije riza, ne smije ... Ma smije, ali umjereno i ne stalno. Inace sam bijelo brasno izbacio iz ishrane zbog nekih drugih problema, ali Colu pijem u ogromnim kolicinama (zero doduse, ali nema veze).
Cinjenica je da je mrsanje onda sporije, ali malo fizicke aktivnosti da se postigne balans i rijesen problem.
Super da ti funkcionise. Sto se mene tice, mozda nekad, sad mi djeluje prezahtjevno
Sta je u stvari fora s ovim, KAD se jede, je li o tome rijec?
Nisrin

#5132 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Ja jedino efekat vidim od satnice 10-18h, da jedem ali u kombinaciji sa hrono ishranom..iskljucivo ono sto je dozvoljeno po hrono, skinula 15ak kg, sad vratila 3kg, jer nemam granice nekakav period stresa naisao, a pod stresom ne mogu da se obuzdam :D Ipak se drzim satnice i dalje, 95% vremena :D
stakasa

#5133 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Nisrin wrote:Ja jedino efekat vidim od satnice 10-18h, da jedem ali u kombinaciji sa hrono ishranom..iskljucivo ono sto je dozvoljeno po hrono, skinula 15ak kg, sad vratila 3kg, jer nemam granice nekakav period stresa naisao, a pod stresom ne mogu da se obuzdam :D Ipak se drzim satnice i dalje, 95% vremena :D
Kako se zove ta metoda gdje jedes izmedu deset i sest, da malo proguglam? Fino si skinula, cuj petnaest, nije mala sala. Za koliko vremena?
Jolie

#5134 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jolie »

stakasa wrote:
Nisrin wrote:Ja jedino efekat vidim od satnice 10-18h, da jedem ali u kombinaciji sa hrono ishranom..iskljucivo ono sto je dozvoljeno po hrono, skinula 15ak kg, sad vratila 3kg, jer nemam granice nekakav period stresa naisao, a pod stresom ne mogu da se obuzdam :D Ipak se drzim satnice i dalje, 95% vremena :D
Kako se zove ta metoda gdje jedes izmedu deset i sest, da malo proguglam? Fino si skinula, cuj petnaest, nije mala sala. Za koliko vremena?
Guglaj: intermittent fasting :)
stakasa

#5135 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Jolie wrote:
stakasa wrote:
Guglaj: intermittent fasting :)
Hvala
I je li iko probao, funkcionise li, u cemu je fora?
Nisrin

#5136 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Pogledaj "dijeta 8h"
Imas grupu na FBu (ja sam nista kakve rezultate imaju ostali, a ja izgubila 15kg, a svi misle d sam max3-4kg, kao nije se na meni ni vidio visak haha), mada se ne pridrzavam 100% ni ja...ali stvarno od svega najefikasnijom se ta metoda pokazala...ujutro, kao sad, pijem kafu bez icega, oko 10h jedem...sad cu opet uvesti slatko 1, 2x max sedmicno...jer sam pretjerala...

A svakako proguglaj sta znaci autofagija, pa ce ti se samo kazati...Ja sam odavno pazila na prehranu - ja sam na nekoj vrsti hrono ishrane, ali ne toliko i nisu bili bas neki rezultati, dok nisam pocela sa "8h", i onda su kile doslovno se topile, za 2mj bila druga osoba...
stakasa

#5137 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Nisrin wrote:Pogledaj "dijeta 8h"
Imas grupu na FBu (ja sam nista kakve rezultate imaju ostali, a ja izgubila 15kg, a svi misle d sam max3-4kg, kao nije se na meni ni vidio visak haha), mada se ne pridrzavam 100% ni ja...ali stvarno od svega najefikasnijom se ta metoda pokazala...ujutro, kao sad, pijem kafu bez icega, oko 10h jedem...sad cu opet uvesti slatko 1, 2x max sedmicno...jer sam pretjerala...

A svakako proguglaj sta znaci autofagija, pa ce ti se samo kazati...Ja sam odavno pazila na prehranu - ja sam na nekoj vrsti hrono ishrane, ali ne toliko i nisu bili bas neki rezultati, dok nisam pocela sa "8h", i onda su kile doslovno se topile, za 2mj bila druga osoba...
A zadrze li novu kilazu, to je kljucno pitanje? Hajde, vidicemo na tebi. Ja sam skeptican prema sok terapijama, da mi sad neko ponudi da izgubim 15 kila za neki kratak period od recimo tri mjeseca rekao bih ne, hvala. Pogledacu ovo, hvala na tipsu
Nisrin

#5138 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Pa ne znam sta reci da nije receno...ako izgubis kile i nastavis da jedes po starom, prezderavas se, neka je logika da se sve vrati...a ako jedes i dalje umjereno nece se vratiti...ja sam pretjerivala u augustu, u septembru sam opet smirila dozivljaj, mozda 3kg da sam max vratila...sto mi je i normalno :D
Posto nisam ikakav aktivni sportista, nema sanse da se ja pridrzavam necega 100%, jer previse volim dobru hranu :D
I ne gubi svako brzo kile kao ja...ja se jako brzo debljam i pusem, ali isto tako brzo i smrsam, s tim da u pocetku 4-5kg je uvijek visak vode :D
Ima osoba koje za 3-4 mjeseca izgube 50-60kg, a neko jedva i 6-7 :D
stakasa

#5139 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Nisrin wrote:Pa ne znam sta reci da nije receno...ako izgubis kile i nastavis da jedes po starom, prezderavas se, neka je logika da se sve vrati...a ako jedes i dalje umjereno nece se vratiti...ja sam pretjerivala u augustu, u septembru sam opet smirila dozivljaj, mozda 3kg da sam max vratila...sto mi je i normalno :D
Posto nisam ikakav aktivni sportista, nema sanse da se ja pridrzavam necega 100%, jer previse volim dobru hranu :D
I ne gubi svako brzo kile kao ja...ja se jako brzo debljam i pusem, ali isto tako brzo i smrsam, s tim da u pocetku 4-5kg je uvijek visak vode :D
Ima osoba koje za 3-4 mjeseca izgube 50-60kg, a neko jedva i 6-7 :D
Kljucno
Lako je smrsat, tesko je zadrzat
Yenna

#5140 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Yenna »

stakasa wrote:

A zadrze li novu kilazu, to je kljucno pitanje? Hajde, vidicemo na tebi. Ja sam skeptican prema sok terapijama, da mi sad neko ponudi da izgubim 15 kila za neki kratak period od recimo tri mjeseca rekao bih ne, hvala. Pogledacu ovo, hvala na tipsu
Par prijatelja je drzalo rezim ishrane 8h, i nije vratilo kilazu, al su se toliko navikli na to da nisu nikad ni prestali i kazu da se super osjećaju.
Naravno neke dane naprave izuzetak , al kazu da je su sa malo truda rezultati bas ok.... Sretno :thumbup:
stakasa

#5141 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

nova_ja wrote:
stakasa wrote:

Par prijatelja je drzalo rezim ishrane 8h, i nije vratilo kilazu, al su se toliko navikli na to da nisu nikad ni prestali i kazu da se super osjećaju.
Naravno neke dane naprave izuzetak , al kazu da je su sa malo truda rezultati bas ok.... Sretno :thumbup:
Hvala na odgovoru
Pitanje je moze li covjek na taj nacin zivit do kraja zivota. A eto according to prijatelji nije neki problem. Udubicu se u ovo
Yenna

#5142 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Yenna »

stakasa wrote: Hvala na odgovoru
Pitanje je moze li covjek na taj nacin zivit do kraja zivota. A eto according to prijatelji nije neki problem. Udubicu se u ovo
Ma možes zasto ne, organizam prilagodis da npr ne jedes nakon 20h i vjeruj da to postane stil zivota i navika, pogotovo ako vidis rezultate onda si bas motivisan...
Nisrin

#5143 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Ma moze se drzati satnice 8h, ostatak vremena tijelo se odmori i preradjuje te kalorije...ali ne moze se uvijek..sta cu, nekad odemo maksuz na veceru ili izadjemo s prijateljima, popijem cesto samo limunadu bez icega, ali nekad se mora i fensi kafa popiti ili sta pojesti..nekad cini mi se da imam krize oko 19-20h, ako bas ne mogu izdrzati uzmem vocku...ali mene vise brinu moje manije u PMSu, kada metem sve sto se nadje ispred mene :D
Ali opcenito 10-18h jesti mi je OK..
Pokusala sam 11-19h, ali ne mogu cesto izdrzati do 11h :D
stakasa

#5144 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

nova_ja wrote:
stakasa wrote: Hvala na odgovoru
Ma možes zasto ne, organizam prilagodis da npr ne jedes nakon 20h i vjeruj da to postane stil zivota i navika, pogotovo ako vidis rezultate onda si bas motivisan...
:thumbup:
To je to. Ma dijeta je pogresna rijec, od dijete nema nista. Nego ovo o cemu ti pricas, promjena navika, trajna promjena navika. I rezultat nece izostati.
Za razliku od ovih smrso sedamdeset vratio osamdeset cetri...
Yenna

#5145 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Yenna »

Nisrin wrote:Ma moze se drzati satnice 8h, ostatak vremena tijelo se odmori i preradjuje te kalorije...ali ne moze se uvijek..sta cu, nekad odemo maksuz na veceru ili izadjemo s prijateljima, popijem cesto samo limunadu bez icega, ali nekad se mora i fensi kafa popiti ili sta pojesti..nekad cini mi se da imam krize oko 19-20h, ako bas ne mogu izdrzati uzmem vocku...ali mene vise brinu moje manije u PMSu, kada metem sve sto se nadje ispred mene :D
Ali opcenito 10-18h jesti mi je OK..
Pokusala sam 11-19h, ali ne mogu cesto izdrzati do 11h :D
Pa nakon ovog zadnjeg mozes piti limunadu, kafu, kiselu... al naravno da ne treba biti strog pogotovo kad postignes kilazu koju zelis :)
Čemu patnja...
PMS je tema za sebe, ista sam :run:
Nisrin

#5146 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Nisrin »

Ma ne volim sebe patiti ni u kojem smislu :D A i poguzija sam...mi zene uvijek komplikovane haha
biggrin

#5147 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

ja sam trenutno na varijanti ne jedem do 12-13, pa onda jedem od 20-21h. u virijeme kada jedem, ne prežderavam se, al ni ne štedim pretjerano. prije, u toku i poslije pijem kafu sa šećerom. usput izjutra popijem jabukovo sirće razrjeđeno sa vodom i navece nekakav čaj za mršavljenje od tahirovića. Imam ambiciju da ovako mjesečno skinem cca.3kg, pa bumo vidjel ide li :) trenutno je u toku druga sedmice i čini mi se da ide
Yenna

#5148 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Yenna »

biggrin wrote:ja sam trenutno na varijanti ne jedem do 12-13, pa onda jedem od 20-21h. u virijeme kada jedem, ne prežderavam se, al ni ne štedim pretjerano. prije, u toku i poslije pijem kafu sa šećerom. usput izjutra popijem jabukovo sirće razrjeđeno sa vodom i navece nekakav čaj za mršavljenje od tahirovića. Imam ambiciju da ovako mjesečno skinem cca.3kg, pa bumo vidjel ide li :) trenutno je u toku druga sedmice i čini mi se da ide
Uh dobar tempo, ici ce ako nastavis, jos ako nesto treniras ili se malo više krećes :thumbup:
biggrin

#5149 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by biggrin »

nova_ja wrote:
biggrin wrote:ja sam trenutno na varijanti ne jedem do 12-13, pa onda jedem od 20-21h. u virijeme kada jedem, ne prežderavam se, al ni ne štedim pretjerano. prije, u toku i poslije pijem kafu sa šećerom. usput izjutra popijem jabukovo sirće razrjeđeno sa vodom i navece nekakav čaj za mršavljenje od tahirovića. Imam ambiciju da ovako mjesečno skinem cca.3kg, pa bumo vidjel ide li :) trenutno je u toku druga sedmice i čini mi se da ide
Uh dobar tempo, ici ce ako nastavis, jos ako nesto treniras ili se malo više krećes :thumbup:
pika li se mrdanje prstiju po tastaturi? :D
Yenna

#5150 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Yenna »

biggrin wrote:
nova_ja wrote:
pika li se mrdanje prstiju po tastaturi? :D
Ne pika...hodaj barem posao kuća i nazad ako mozes :-D dosta 3-4 km
Post Reply