Samo naplata i da ukinu ove na "divlje" u vodovodu. Ali opet kada krenes u i oko grada imas ljude koji nemaju za brasna i sta njima da radis. Eo nek smanje plate dobit ce strajkove, ova recesija jebena pojava ne dozvoljava neki veliki prostor bar po meni za "kresanje"quasar wrote:I?Liberalism wrote:Pa da, problemi u javnom sektoru su takvi da nam ne treba nista drugo osim ideje koju kao sdp nema.
U komunalnim preduzecima problem je nelikvidnost i vec stvorene obaveze dospjele na naplatu i koje se moraju vracati bez obzira sto bi neko volio da se ta sredstva uloze u bolje javne usluge.
Sta god da sdp poduzme na promjeni organizacije i poslovanja komunalnih preduzeca, potrebna su dodatna sredstva za reprogram zaostalih obaveza.
I sta sdp da uradi? Nema dovoljno ni da odrzi nivo postojecih usluga, a ne da jos osigura desetine ako ne i stotine miliona km za saniranje dugova javnih preduzeca i ustanova samo u sarajevu.
Vecina ljudi stvarno ima pojednostavljeno vidjenje stvari. Drzava je slozena organizacija, npr samo u kantonu sarajevu ona ima vise od 35.000 zaposlenih, ima prihode, al i troskove koji su veci, plus ima dugove ko po budzeta, plus ima kredite koji su uzimani u posljeratnoj obnovi i sad dolaze na naplatu, plus ima kredite mmf-a,ebrd, kuvajtskog, austrijskog, saudijskog i inog fonda itd itd...
Moj jedan prijedlog za svakoga ko misli da ima ideju:
Detaljno je obradite u formi koja omogucava njegovu implementaciju i ponudite premijeru ks: vjerujem da cete za nju dobiti milionski iznos nagrade... Toliko mozda moraju dati za svaki dodatni dan rjesavanja svih nagomilanih problema.
Da onda dignu cijene? To bi rjesilo stvar?
Sta god da urade, digli kredit, ili digli cijene, naprijed nam nema dok naplata ne predje 90%.
Nek se time zabave, ostalo ce im se samo kazati.
kako vidim, ti tvrdis da je to tesko i da se ne moze?
Moze, moze, a trazili su vlast pa sad nek izvole rjesavati probleme.
SDP
-
domaci.ba
#5126 Re: SDP
- nosara
#5127 Re: SDP
A da bagra nesposobna skrese sebi...? Jebem ih tunjave... 
-
tortekolaci
#5128 Re: SDP
Priceless!!!ultima_palabra wrote:Odlično... sad možeš preći u osmi razred. Politiku ostavi odraslimatortekolaci wrote:Svaki kilometar autoputa pomnozen sa nulom daje nulu kilometara autoputa. Jos od Pitagore i Arhimeda, svjet jaceg argumenta nije vidio.![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#5129 Re: SDP
Alfons Kauders wrote:nije bas isti problem kod nas i kod njih... kod nas su jedan od najvecih problema javna preduzeca... na zapadu ne placas plin, telefon, struju, drzavi... vec privatnim firmama... koje jako, jako dobro posluju - kod nas idioti naprave gubitak, i pored monopola...Liberalism wrote:Za nas je normalno sto niko iz javne uprave ne moze dobiti otkaz niti mu se moze smanjiti plata, sto ima otpremninu od sest plata, sto ima odmor od 25-30 radnih dana minimalno, sto ima dnevnice, minuli rad, topli obrok, prevoz do posla, regres od minimalno 70% plate pred godisnji, sto drzava daje penzije mladim od 35 godina cija je sadasnja vrijednost duga veca od 150.000 KM, sto dajemo vise po psu nego po djetetu itd itd...
A nikad i ne pomislimo da mi imamo malo precjenjeno misljenje o sebi.
Ni angela merkel nema odgovor kako rijesiti problem koji je u sustini kao nas.
al mi smo ubjedjeni da imamo rjesenje u rukavu, but ...
i koliko nas je to kostalo zadnjih x godina? sto su sva ta javna preduzeca bila javne kuce za ofucane kurve iz politike i njihove porodice? svuda imas ogromne viskove radnika, masu imbecila koje niko nikad ne bi zaposlio za te pare u privatnom sektoru... i naravno, posluje se s gubitkom... telecom je jedini izuzetak, i to samo zato jer diktiraju cijene i nemaju konkurencije... a zamisli da je telecom privatni? ili da se barem vodi kao privatna firma? ja ne bi imao nista protiv da se sposobnom menadzmentu daju sestocifrene godisnje plate - ali ako ce voditi firmu kako treba, imati rast udjela na trzistu, vecu dobit... dakle ako zarade koji dodatni milioncic drzavi, bujrum, eto vam najbolje plate u drzavi...
za nas kao potrošače jedini spas jeste ukidanje socijalističkih monopola. Samo iz pakosti prema političkim oligarhijama sve bih ovo privatizovao i zakonom zabranio monopolske pozicije.
Jedino osvježenje tržišta smo vidjeli među internet provajderima. Da nije bilo Telemacha i ostalih kablovskih operatera, mi osuđeni na Bihnet, bi se još uvijek s dial-upom zajebavali.
- quasar
#5130 Re: SDP
Bravo.JoseMujica wrote:
za nas kao potrošače jedini spas jeste ukidanje socijalističkih monopola. Samo iz pakosti prema političkim oligarhijama sve bih ovo privatizovao i zakonom zabranio monopolske pozicije.
Jedino osvježenje tržišta smo vidjeli među internet provajderima. Da nije bilo Telemacha i ostalih kablovskih operatera, mi osuđeni na Bihnet, bi se još uvijek s dial-upom zajebavali.
Samo sto sam ja ostao na BHT jer njihovu uslugu smatram najboljom i najstabilnijom, a ovi su ih prisilili da obore cijene budu sve bolji.
Slicna stvar se desila sa Sarajevostanom. Kad su se prije 10-tak godina privatizovali stanovi i uvodili upravitelji, svi smo pobjegli od Sarajevostana iznervirani njihovom nonsalancijom kad ti po stanu pliva kanalizacija, ili neka druga nepogoda.
I sta bi? Svi alternativni se pokazase kao totalni ublehasi s kojima moras na misice da se hrves, a oni koji su ostali sa Sarajevostanom, prezadovoljni.
E sad kako bi se to izvelo sa vodom, grijanjem, strujom, ne znam. Ipak je malo drugacije.
- madner
#5131 Re: SDP
Jednostavno, utvrdis % koji mora ici na investicije, % na odrzavanje i ostatak im je plata.quasar wrote:Bravo.JoseMujica wrote:
Samo sto sam ja ostao na BHT jer njihovu uslugu smatram najboljom i najstabilnijom, a ovi su ih prisilili da obore cijene budu sve bolji.
Slicna stvar se desila sa Sarajevostanom. Kad su se prije 10-tak godina privatizovali stanovi i uvodili upravitelji, svi smo pobjegli od Sarajevostana iznervirani njihovom nonsalancijom kad ti po stanu pliva kanalizacija, ili neka druga nepogoda.
I sta bi? Svi alternativni se pokazase kao totalni ublehasi s kojima moras na misice da se hrves, a oni koji su ostali sa Sarajevostanom, prezadovoljni.
E sad kako bi se to izvelo sa vodom, grijanjem, strujom, ne znam. Ipak je malo drugacije.
- JoseMujica
#5132 Re: SDP
pa ni ovo održavanje nije rješeno kako treba jer su zakoni krojeni za upravitelje a ne za građane. U svakom slučaju ukidanje monopola samo pogoduje potrošaču u svakoj oblasti.
Suludo je da trenutno imamo preduzeća koja prave gubitke a istovremeno imaju viškove radnika, uz to plaćenih iznad prosjeka. Na kraju će gotovo sigurno država sanirati njihove gubitke a firme će nastaviti po starom.
Istovremeno sve moguće poreze povećavaju da namire gubitke u budžetima nastale ukidanjem carina. Ja sam za progresivno oporezivanje, ali u našoj situaciji te će pare pojesti administracija i javna preduzeća-gubitaši. Na kraju ispada da od svoje plate plaćam dodatno monopolistu koji me ionako bezobrazno dere.
Imam iza sebe skoro 20 godina formalnog školovanja + neformalno i tek sam sa platom dobacio malo iznad NK radnika Vodovoda. Ovo je društvo bez ikakvih vrijednosti i kod nas se školuju samo budale (u koje i sebe ubrajam). Zato mislim da je pred nama sjajna budućnost
Suludo je da trenutno imamo preduzeća koja prave gubitke a istovremeno imaju viškove radnika, uz to plaćenih iznad prosjeka. Na kraju će gotovo sigurno država sanirati njihove gubitke a firme će nastaviti po starom.
Istovremeno sve moguće poreze povećavaju da namire gubitke u budžetima nastale ukidanjem carina. Ja sam za progresivno oporezivanje, ali u našoj situaciji te će pare pojesti administracija i javna preduzeća-gubitaši. Na kraju ispada da od svoje plate plaćam dodatno monopolistu koji me ionako bezobrazno dere.
Imam iza sebe skoro 20 godina formalnog školovanja + neformalno i tek sam sa platom dobacio malo iznad NK radnika Vodovoda. Ovo je društvo bez ikakvih vrijednosti i kod nas se školuju samo budale (u koje i sebe ubrajam). Zato mislim da je pred nama sjajna budućnost
- madner
#5133 Re: SDP
Sto je najgore, na federalnom nivou su rjesili taj problem jednom jako efektivnom odlukom. Ako preduzece posluje sa gubitkom, sve plate se automatski kresu na minimalac. Dakle to i ovo sa ulaganjima, uz bonuse ako se dostignu neki ciljevi i to je to.
- seln
#5134 Re: SDP
Mora da si cesto padao na godinuJoseMujica wrote:p
Imam iza sebe skoro 20 godina formalnog školovanja
sala...
Slazem se sa ostatkom posta, koliko god bila potrebna naplata i povecanje nekih poreza, nista nece imati efekta ako se ne sreze potrosnja i ne promijeni nacin poslovanja.
- seln
#5135 Re: SDP
Nadam se da su obrazovne i zdravstvene javne ustanove izuzete, jer one po definiciji posluju sa gubitkom.madner wrote:Sto je najgore, na federalnom nivou su rjesili taj problem jednom jako efektivnom odlukom. Ako preduzece posluje sa gubitkom, sve plate se automatski kresu na minimalac. Dakle to i ovo sa ulaganjima, uz bonuse ako se dostignu neki ciljevi i to je to.
-
domaci.ba
#5136 Re: SDP
Neka javna preduzeca posluju sa gubitkom, zato sto osnivac "kupuje" socijalni mir!.seln wrote:Nadam se da su obrazovne i zdravstvene javne ustanove izuzete, jer one po definiciji posluju sa gubitkom.madner wrote:Sto je najgore, na federalnom nivou su rjesili taj problem jednom jako efektivnom odlukom. Ako preduzece posluje sa gubitkom, sve plate se automatski kresu na minimalac. Dakle to i ovo sa ulaganjima, uz bonuse ako se dostignu neki ciljevi i to je to.
- madner
#5137 Re: SDP
Obrazovanje i zdravstvo je u nadleznosti kantona.seln wrote:Nadam se da su obrazovne i zdravstvene javne ustanove izuzete, jer one po definiciji posluju sa gubitkom.madner wrote:Sto je najgore, na federalnom nivou su rjesili taj problem jednom jako efektivnom odlukom. Ako preduzece posluje sa gubitkom, sve plate se automatski kresu na minimalac. Dakle to i ovo sa ulaganjima, uz bonuse ako se dostignu neki ciljevi i to je to.
- quasar
#5138 Re: SDP
I zdravstvo bih ja na tu listu. A dozvoliti pacijentima da biraju dom zdravlja. Pa da vidimo gdje ce biti minusa. Ne rad ni oni za klikere. Ogromna je stavka plata za radnike u zdravstvu.
-
suncandan
#5139 Re: SDP
Cekam dan kada ce SDP da srusi Dodika i ostale fasiste.......

-
supervizor
#5140 Re: SDP
Slazem se sa ostatkom posta, koliko god bila potrebna naplata i povecanje nekih poreza, nista nece imati efekta ako se ne sreze potrosnja i ne promijeni nacin poslovanja.
Niko se ne želi odreči privilegija-ova je vlada najavljivala mjere štednje ali potrošnja ostala na istoj razini kao i ranijih godina. Ne vidim nikakve promjene, sve je to u pet deka...
Niko se ne želi odreči privilegija-ova je vlada najavljivala mjere štednje ali potrošnja ostala na istoj razini kao i ranijih godina. Ne vidim nikakve promjene, sve je to u pet deka...
- poznanik
#5141 Re: SDP
Samo ti čekaj...suncandan wrote:Cekam dan kada ce SDP da srusi Dodika...
- nosara
#5142 Re: SDP
micu, micka, micana...!? A sto da ga ruse...?poznanik wrote:Samo ti čekaj...suncandan wrote:Cekam dan kada ce SDP da srusi Dodika...
- JoseMujica
#5143 Re: SDP
I što je bitnije dozvoliti da se bira osiguravajuća kompanija, a doktorima dati izbor ili privatna praksa ili javna ustanova. Ovim bi se samo u Sarajevu otvorilo najmanje stotinjak radnih mjesta.quasar wrote:I zdravstvo bih ja na tu listu. A dozvoliti pacijentima da biraju dom zdravlja. Pa da vidimo gdje ce biti minusa. Ne rad ni oni za klikere. Ogromna je stavka plata za radnike u zdravstvu.
Isto uraditi i sa obrazovanjem. Na žalost bili su mi profesori likovi iz raznih stranaka, uključujći i Zlatka, i vjerujte između njih, kako preko k.... rade svoj posao, nema nikakve razlike. Na kraju i ne mogu ga raditi kako treba jer im je profesura samo jedno od 5 drugih zanimanja gdje mlate pare.
-
Todo
#5144 Re: SDP
I sada postoji zakon po kom će , ako se ne varam negdje već početkom naredne godine , doktori morati izabrati - privatna praksa ili javna ustanova.
E sad , to bi u nekoj koliko-toliko normalnoj državi bilo ok , ali ovde će se , prilično sam siguran , pokazati kao jedan jako , jako loš zakon. Prvo zato što je malo vjerovatno da će se i provoditi u praksi , a drugo zato što će , ako stvarno bude strogih kontrola i provedbe , dovesti do velikog opadanja kvalitete i onako nekvalitetnog zdravstva tj. masu specijalista otići će u privatnike.
Otvaranje radnih mjesta?
Pa kod nas ne da ne postoji potreba za otvaranjem radnih mjesta nego imamo ogroman deficit u zdravstvu , počevši od specijalista pa do srednjeg stručnog kadra.
Druga je priča kako se i zašto niko ne bi maknuo iz velikih gradova.
E sad , to bi u nekoj koliko-toliko normalnoj državi bilo ok , ali ovde će se , prilično sam siguran , pokazati kao jedan jako , jako loš zakon. Prvo zato što je malo vjerovatno da će se i provoditi u praksi , a drugo zato što će , ako stvarno bude strogih kontrola i provedbe , dovesti do velikog opadanja kvalitete i onako nekvalitetnog zdravstva tj. masu specijalista otići će u privatnike.
Otvaranje radnih mjesta?
Pa kod nas ne da ne postoji potreba za otvaranjem radnih mjesta nego imamo ogroman deficit u zdravstvu , počevši od specijalista pa do srednjeg stručnog kadra.
Druga je priča kako se i zašto niko ne bi maknuo iz velikih gradova.
Možeš uvesti koliko hoćeš takvih i sličnih mjera , ali ništa se ne bi promjenilo jer zdravstvo je po defaultu minus.quasar wrote:I zdravstvo bih ja na tu listu. A dozvoliti pacijentima da biraju dom zdravlja. Pa da vidimo gdje ce biti minusa. Ne rad ni oni za klikere. Ogromna je stavka plata za radnike u zdravstvu.
- quasar
#5145 Re: SDP
Kako ba minus a privatne klinike i ordinacije se otvaraju na sve strane? Filantropi i humanisti sve? Idu na vlastiti zijan.
Jos im je trziste ograniceno samo na one koji imaju da plate i one kojima je dogorilo.
Izjednaci sve klinike, ambulante, ordinacije u privatnom i u drzavnom vlasnistvu. Nije bitno hoce li se ljekari onda opredjeljivati za javnu ili privatnu praksu. Ako je dobar, pacijenti ce ici za njim. Ako je prosjecan, morace sjediti gdje jeste. Ako je los, trazice drugu karijeru, kao slikar, ili slicno...jer od lijecenja ljudi zivjeti nece, a tuzbe ce ga ubiti.
Sve usluge placa ZZO po svom cjenovniku, pa nek klinike prihvate ili odbiju. Dobice samo onoliko para koliko su usluga napravili.
Jos im je trziste ograniceno samo na one koji imaju da plate i one kojima je dogorilo.
Izjednaci sve klinike, ambulante, ordinacije u privatnom i u drzavnom vlasnistvu. Nije bitno hoce li se ljekari onda opredjeljivati za javnu ili privatnu praksu. Ako je dobar, pacijenti ce ici za njim. Ako je prosjecan, morace sjediti gdje jeste. Ako je los, trazice drugu karijeru, kao slikar, ili slicno...jer od lijecenja ljudi zivjeti nece, a tuzbe ce ga ubiti.
Sve usluge placa ZZO po svom cjenovniku, pa nek klinike prihvate ili odbiju. Dobice samo onoliko para koliko su usluga napravili.
-
Todo
#5146 Re: SDP
Gle , stvarno bez ikakve namjere da te uvrjedim ili omalovažim , ali to što ti pričaš je vrlo naivno.
Privatne klinike i javno zdravstvo su nebo i zemlja.
Javno zdravstvo , ne samo kod nas , nego bilo gdje , stvara minuse. Iz milijardu razloga je tako ... i vrlo teško , da ne kažem nikako , može biti drugačije.
Stvari nisu ni izbliza tako banalne i jednostavne kako si ti to postavio. Zdravstvo je izrazito kompleksan sistem i ulaganje u njega može i treba biti na dobrobit građana , ali s finansijske strane to je uvjek minus.
Plaće doktora specijalista u BiH su takve da javni sektor s privatnim tu ne može ni krenuti u utrku.
Kažeš izjednači sve u javnom i privatnom sektoru? Privatnici će na ovaj ili onaj način doći do kapitala , uložit će u opremu , aparaturu , uvjek će biti u prednosti jer se koncentriraju na samo jedno područje. I kako će to pratiti javni sektor? Nikako. Kao što ni danas ne prati.
Dakle u ekspresno brzom roku dolaziš do situacije da ti većina , i to prije svega oni najbolji , odlaze u privatnike , a uz to usluga javnog zdravstva ne može ni izbliza pratiti privatnike. I šta ćeš onda i kako izjednačiti?
Slikovito rečeno - to je kao da kažeš ajmo na istoj relaciji izjednačiti vožnju najboljim mogućim taxijem i gradskim prevozom.
Sve to naravno ne znači da reformi u zdravstvu ne treba biti. Ali one bi prije svega trebale ići u korist zdravlja građana.
Al sve je to opet na kraju šuplja priča jer neke konkretne , smišljene i planske reforme zdravstva u Federaciji , a još manje u cijeloj BiH nema ni nacrtane.
Javno zdravstvo , ne samo kod nas , nego bilo gdje , stvara minuse. Iz milijardu razloga je tako ... i vrlo teško , da ne kažem nikako , može biti drugačije.
Stvari nisu ni izbliza tako banalne i jednostavne kako si ti to postavio. Zdravstvo je izrazito kompleksan sistem i ulaganje u njega može i treba biti na dobrobit građana , ali s finansijske strane to je uvjek minus.
Plaće doktora specijalista u BiH su takve da javni sektor s privatnim tu ne može ni krenuti u utrku.
Kažeš izjednači sve u javnom i privatnom sektoru? Privatnici će na ovaj ili onaj način doći do kapitala , uložit će u opremu , aparaturu , uvjek će biti u prednosti jer se koncentriraju na samo jedno područje. I kako će to pratiti javni sektor? Nikako. Kao što ni danas ne prati.
Dakle u ekspresno brzom roku dolaziš do situacije da ti većina , i to prije svega oni najbolji , odlaze u privatnike , a uz to usluga javnog zdravstva ne može ni izbliza pratiti privatnike. I šta ćeš onda i kako izjednačiti?
Slikovito rečeno - to je kao da kažeš ajmo na istoj relaciji izjednačiti vožnju najboljim mogućim taxijem i gradskim prevozom.
Sve to naravno ne znači da reformi u zdravstvu ne treba biti. Ali one bi prije svega trebale ići u korist zdravlja građana.
Al sve je to opet na kraju šuplja priča jer neke konkretne , smišljene i planske reforme zdravstva u Federaciji , a još manje u cijeloj BiH nema ni nacrtane.
- quasar
#5147 Re: SDP
Odlicno, dakle razmisljas o problemu i znas sve zamke. Ocigledno da si ukljucen u sistem. Fond ZZO placa sve i sada javnim ustanovama. Sta je problem ako se penzioneri hoce lijeciti u privatnim ustnovama? ZZO plati po cjenovniku koji je dogovoren i potpisan.Todo wrote:Gle , stvarno bez ikakve namjere da te uvrjedim ili omalovažim , ali to što ti pričaš je vrlo naivno.
Odliv kadrova? Dabome, ici ce ljudi za boljim ljekarom. Sta treba? Da idem losem ljekaru ili da ne idem nikako, kao sada?
Kako je u interesu zdravlja gradjana da i dalje postoje losi ljekari, prljave klinike, neljubazne i nadrkane sestre i doktorice?
kako je u interesu da mi se nj.v. ljekar specijalista obraca s visine kao da se ja njemu petljam u posao, a ne da je rijec o mom zdravlju, ili zdravlju mojih najmilijih?
Kako rastjerati djubrad u bijelim mantilima, ako ne trzisnim zakonima?
A naravno da treba postojati osnovna uslugea dostupna svima, pa i fond solidarnosti za one koji nemaju osiguranje, ali to onda nece biti 260 maraka na prosjecnu neto platu mjesecno, nego 5 puta manje, a ostatak novca dozvoli da uzmem i da uplatim polisu za koju smatram da mi treba.
Ne bi trpilo javno zdravlje vise nego sad, a ovako bi se unaprijedila usluga i stvorila akumulacija kapitala za nove dijagnostike, aparate, i terapije.
Sto je najvaznije, medicinski fakultet, odnosno diplome tog fakulteta bi vrijednovalo trziste i pacijenti. Sada me ljekar opste prakse pita sta mi je, pa kad kazem gdje me boli, onda pita sta bi vi, gdje da vas posaljem?
Pa koji ces mi onda klinac, to sam mogao sve sam i bez tebe. Ve-ze- ne-ma-ju!!!
A ja sam prislijen da im idem, ili da ne idem nikako. ZA 260 maraka mjesecno!!!!
-
žuta
#5148 Re: SDP
i opet pored svih izdvajanja za zdravstvo idemo privatniku zato što kad se naručiš kod državnog doktora čekaš pregled od 1 do 6 mjeseci ili bilo koju pretragu najbanalniji primjer ultrazvuk i kad dođeš na red taj isti doktor te primi preko ..urca a naravno ponudi ti alternativu da dođeš kod njega privatno a tamo te primi ko najrođenijeg
i još odeš privatniku koji nema ništa u ordinaciji ili nema ni ordinaciju naplati ti papreno a ako trebaš nešto od nalaza kaže ti da dođeš kod njega na kliniku pa ti tamo se završi
zabraniti doktorima rad u državnoj službi privatno neka izaberu
i još odeš privatniku koji nema ništa u ordinaciji ili nema ni ordinaciju naplati ti papreno a ako trebaš nešto od nalaza kaže ti da dođeš kod njega na kliniku pa ti tamo se završi
zabraniti doktorima rad u državnoj službi privatno neka izaberu
- JoseMujica
#5149 Re: SDP
Van Brede privatno osiguranje istovremeno košta 85 KM mjesečno a mi trenutno plaćamo 260 KM.
Za pacijente sa ovim privatnim osiguranjem na DIP-u postoji poseban dispanzer i tretiraju ih kao bogove. Nema čekanja nema gužve. Ako idu na operativni zahvat ne moraju turati kuverat i dobiju apartman u bolnici.
JA rijetko idem doktoru, plaćam osiguranje godinama i na kraju kad moram ići doktoru opet odem privatniku, čisto da se poštedim peglanja i zajebavanja.
Za pacijente sa ovim privatnim osiguranjem na DIP-u postoji poseban dispanzer i tretiraju ih kao bogove. Nema čekanja nema gužve. Ako idu na operativni zahvat ne moraju turati kuverat i dobiju apartman u bolnici.
JA rijetko idem doktoru, plaćam osiguranje godinama i na kraju kad moram ići doktoru opet odem privatniku, čisto da se poštedim peglanja i zajebavanja.
-
žuta
#5150 Re: SDP
jedan moj prijatelj radi honorarno za osiguranje i kaže da vani uplačujemo ove pare da bi po nas helikopterom dolazili