Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
quarterback

#5126 Re: Android OS

Post by quarterback »

insomnia78 wrote:A dje se vi to toliko krecete pa je navigacija toliko bitna?
Covjek bi reko svaki dan na putu

s' moje sokocalo
navigacija nije samo stvar toga da li je lijevo ili desno, navigacija daje podatke o patrolama, tacnoj brzini, da li iza sljedece krivine ide mozda ravni dio na kojem se moze preteci, da li je ona rupa koju sam oznacio mozda iza ove ili iza sljedece krivine i sl...

meni je navigacija nezamjenjiv pomocnik u toku medjugradske voznje, ako se pri tome radi o nekom mjestu gdje jos nisam bio - ne treba ni pricati
Last edited by quarterback on 17/10/2012 21:20, edited 1 time in total.
quarterback

#5127 Re: Android OS

Post by quarterback »

nermin.padez wrote:
Lud i ponosan wrote:@ quarterback je inace tip kome je OSMand navigacija isuvise kompleksna za shvatiti i podesiti, a prica o nekom "lutepanju"... Cuo za iGo i tu mu se svijet zavrsava. :-) :-)
Ma kakav iGO. Vazda neki problemi i bugovi. :-)
@lud i ponosan - kod mene si blokiran mjesecima...

@nermin - ono gore sto si napisao za igo veze s vezom nema ali necu da se prepirem, radi toga je post i obrisan
quarterback

#5128 Re: Android OS

Post by quarterback »

mozes pisati do prekosutra
nermin.padez

#5129 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

quarterback wrote: @nermin - ono gore sto si napisao za igo veze s vezom nema ali necu da se prepirem, radi toga je post i obrisan
Kako nema veze s' vezom. Je l' bio problematican zvuk na Jelly Bean-u. Auto rotate nekad zna zabagovati. Pri tom ono izmjenjivanje sys.txt-a zbog rezolucije itd itd...normalno da ce biti bagova kad oficijelno nije podrzan, niti je imas negdje skinuti.Ovo developeri nesto skarabudze. Kol'ko su ti mape (koliko znam LOCAL Providers jul 2011 su najdetaljnie) stare i Boga pitaj kad ce update. Meni na navitelu iz jula 2012 :dance:

Uhvatite se jedne stvari i mislite da samo to valja i furate i ne obazirete se.. :-) :skoljka:
nermin.padez

#5130 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

NIsam cuo za taj Osmand

Je l'im ovo stranica http://osmand.net/ Gdje se mape skidaju. Vidim besplatna je navigacija :dance:
quarterback

#5131 Re: Android OS

Post by quarterback »

ok evo kad vec hoces

Dakle prije 8 godina sam poceo koristiti windows mobile, dobio prvi put iGO koji je, pazi sad, imao tada, dakle prije 8 godina, VRLO detaljne mape Sarajeva i drugih vecih gradova u BiH. Kada sam nakon godina koristenja WM platforme prelazio na android skinuo sam SVE MOGUCE navigacije koje sam mogao naci na warez forumima, dakle SVE.

Isprobao SVE i potom imao srecu jer se uskoro nakon te avanture pojavio iGO i za android te sam se vratio koristenju onoga sto radi kako treba.

A evo sad odgovora na ove stvari koje si napisao

1. Kod iGO-a mape Balkana nisu u interesu.

* kako rekoh iGO je imao detaljne mape vecih gradova prije 8 godina (a sigurno i prije toga jer ga nisam instalirao kad se tek pojavio), ostali gradovi su detaljno dodati naknadno, u roku od par godina, iGO je upravo cuven po tome sto je u potpunosti detaljno pokrio crnu rupu zvanu Balkan prije svih drugih i radi toga je godinama bio omiljena navigacija svih Balkanaca. Tako je bilo do pojave jeftinijeg mobilnog interneta, pojave nokijinog online rjesenja, pojave opensource mapa (osmand) i slicnih njima. Ipak i danas radi toga sto puno ljudi nece da ovisi o prisutnosti inteneta tokom voznje iGO zauzima jedno od celnih mjesta u navigacijama. Necu reci da je na prvom mjestu jer ne znam ali cu reci da ga OGROMAN broj ljudi i navigacija koristi iz razloga navedenog iznad - pokrivenosti svih puteva njegovim mapama. Tu su ucrtane cak i pripizdine i makadamski putevi recimo od Skender Vakufa prema Kotor Varosi za koje ni AMK RS ne zna reci koliko su dugacke. Tu mi se desilo da vozim putem preko livade (namjerno) i uredno pratim kuda ide put po iGOu. Toliko o pokrivenosti. A reci cu ti nesto i o preciznosti mapa, prije par godina, februar je bio, pala magla ma ne vidi se 15 m pred autom, idem preko Karaule i vozim dosta brzo skoro iskljucivo prema navigaciji, dakle cestu jedva da vidim oslanjam se na ono sto mi navigacija pokazuje jer godinama vozim po tome i znam koliko je tacna. E ako to nije dobra mapa i dobra navigacija evo mene jos zivog da ti kazem da jeste jer da nije ne bih ovo ni pisao danas.

2. Program je oficijalan za Android, iGO su izvlacili odnekud, cim nema nigdje zvanicno da se skine. Sve se moze skunuti sa zvanicnog sajta sem krekovanog . APK-a

* iGO nikada zvanicno nije pusten u prodaju za android (iako jeste za wm i ios) iz razloga sto se legalno dobiva samo sa nekim modelima mobitela prilikom njihove kupovine te pretpostavljam da iGO vezu ugovori sa velikim provajderima u smislu da ga jos ne prodaju u slobodnoj prodaji. Medjutim (!), iGO je odmah nakon sto su se pojavili prvi android mobiteli sa tim programom ripan sa tih mobitela i poceo se pojavljivati po warez sajtovima. Nakon toga su oni koji su se razumjeli u isti poceli da rade modovanje dostupnih verzija pa danas tako imas vrlo raznolike verzije iGOa, iako je osnovna verzija programa ista, modovanjem su postignuta brojna poboljsanja u smislu funkcionalnosti koje su nekim verzijama nedostajale (recimo u nekoj veziji se nije mogla dodati speedcam a u drugoj jeste jer je neko otkljucao tu mogucnost koja je inace normalna za WM i IOS), u smislu poboljsanja interfejsa i slicno. Takodje su uradili prepravke raznih verzija u smislu rezolucija jer iGO, za razliku od vecine drugih programa, mora da se instalira prema velicini ekrana, pa ako je mobitel recimo 800x400 onda trazis iGO za 800x400 rezoluciju. Ipak, ovo nije nikakav problem jer uglavnom koji god iGO da skines dobijes zapakovano nekoliko APKova za razne, najcesce rezolucije koje se srecu. iGO se prvo pojvio za android u verziji Amigo koja je vrlo oslabljena verzija pravog iGOa, srecom od nedavno, unazad par mjeseci, se konacno pojavio i iGO Primo koji je prvi punokrvni iGO koji u smislu navigacije i svega vezanog za bilo kakvo putovanje daje sve moguce podatke koje bi ikome mogli pasti na pamet. Evo recimo da ti kazem dokle su daleko isli u razvoju programa da ce ti uz svaku rutu recimo izracunati usput zagadjenje okoline koje ces uzrokovati voznjom pa ako si obziran prema tim podacima mozes promjeniti rutu tako da odaberes onu na kojoj ces najmanje zagadjivati. E sad da ne govorim o parametrima voznje kojih mozes misliti koliko ima kada ima ovo sto sam napisao iznad.

Cudi me da neko od experata nije spomenuo recimo hrvatski Mireo...

EOD od mene u vezi ove teme, rekao sam sta sam imao, a neka svako na svom mobitelu koristi ono sto ga cini sretnim
Last edited by quarterback on 17/10/2012 22:14, edited 4 times in total.
quarterback

#5132 Re: Android OS

Post by quarterback »

nermin.padez wrote:NIsam cuo za taj Osmand

Je l'im ovo stranica http://osmand.net/ Gdje se mape skidaju. Vidim besplatna je navigacija :dance:
open source je, koristi open street maps
nermin.padez

#5133 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

Lud i ponosan wrote:

Preko google marketa se skida aplikacija, a mape preko samog Osmanda...

Samo na prvu izgleda kompleksno sve podesiti, ali je vrlo jednostavno, sa nekoliko klikova se osposobi... Ako zapnes, zagalami.

Uglavnom, Sarajevo je nevjerovatno pokriveno i ja sam fasciniran. :D I ljudi koriguju svakodnevno, brzo se update-uje i sam mozes ucestvovati u ispravljanju gresaka.
SKino sam OSMand+ na prvi pogled djeluje komplikovana, ima nekih mapa dosta...koji su glavni fazoni za podestiti :) :D Skidam neke oznacio sam....jbg :-)
Frtalj_Duše

#5134 Re: Android OS

Post by Frtalj_Duše »

nermin.padez wrote:
Lud i ponosan wrote:

Preko google marketa se skida aplikacija, a mape preko samog Osmanda...

Samo na prvu izgleda kompleksno sve podesiti, ali je vrlo jednostavno, sa nekoliko klikova se osposobi... Ako zapnes, zagalami.

Uglavnom, Sarajevo je nevjerovatno pokriveno i ja sam fasciniran. :D I ljudi koriguju svakodnevno, brzo se update-uje i sam mozes ucestvovati u ispravljanju gresaka.
SKino sam OSMand+ na prvi pogled djeluje komplikovana, ima nekih mapa dosta...koji su glavni fazoni za podestiti :) :D Skidam neke oznacio sam....jbg :-)
Evo i ja baš gledam, kaže za free verziju samo 16 download-a dozvoljeno!? Ma smiješno, lijepi moj iGo, ubaci-izbaci 1000 mapa ako hoćeš, niko te ne pita! ;-)
nermin.padez

#5135 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

Zato imaš narodnu verziju OSMAND+ mozes kolko hoces. NIje lose ovo, samo izgeda nije jos zazivjelo kod nas,niti ima jezika, niti voice, ne znam ni rutu napraviti da me navodi i mape sporo ucitava :-) :-) Boga mi bolji je Navitel po meni dosta :dance:
agent_zero

#5136 Re: Android OS

Post by agent_zero »

Koja je najbolja free s marketa navigacija?
quarterback

#5137 Re: Android OS

Post by quarterback »

rijetke su besplatne navigacije, posebno one koje pokrivaju balkan dobro, probajte ove

https://play.google.com/store/apps/deta ... c21hbmQiXQ..

osmand je open source, mape su open source, pokrivenost je bila dobra kada sam zadnji put gledao

https://play.google.com/store/apps/deta ... NNLkFMTCJd

freeware je, pokrivenost bosne nisam testirao, okolne zemlje - onako, evropa bi trebala biti OK
burekodsira

#5138 Re: Android OS

Post by burekodsira »

ja sam prije korstio iGo i bio je dobar za BiH, ne znam sad po gradu a la Sarajevo ali osnovne ili glavne pravce od mjesta do mjesta je poznavao bez problema, cak i ogranicenja brzine prepoznavao i zapomagao svaki put :D

sad koristim Navigon i s njim sam takodje zadovoljan, mada ga vise koristim van BiH
Udri Miću po glaviću

#5139 Re: Android OS

Post by Udri Miću po glaviću »

quarterback wrote:rijetke su besplatne navigacije, posebno one koje pokrivaju balkan dobro, probajte ove

osmand je open source, mape su open source, pokrivenost je bila dobra kada sam zadnji put gledao

freeware je, pokrivenost bosne nisam testirao, okolne zemlje - onako, evropa bi trebala biti OK
Najgore je sto Evropa nije OK.Znaci nidje veze s vezom ta navigacija
Revolucionar ★

#5140 Re: Android OS

Post by Revolucionar ★ »

Bitchez please -- Google Maps <3 :lol:
quarterback

#5141 Re: Android OS

Post by quarterback »

Udri Miću po glaviću wrote:
quarterback wrote:rijetke su besplatne navigacije, posebno one koje pokrivaju balkan dobro, probajte ove

Najgore je sto Evropa nije OK.Znaci nidje veze s vezom ta navigacija
koliko para toliko muzike prijatelju
Frtalj_Duše

#5142 Re: Android OS

Post by Frtalj_Duše »

Frtalj_Duše wrote:
quarterback wrote:koji ti je custom rom, nisam nikada vidio tu opciju a bilo bi dobro podesiti
Radi se o Resurrection Remix JB v3.0.9 romu, samo što sam ja mes'cini flešao drugi kernel (Dorimanx) naknadno gdje sam imao tu opciju oko gps-a! Pošto mislim da je to u stvari opcija koju kernel mora imati, bez obzira na rom! Provjerim pa javim! ;-)

EDIT: Jeste Dorimanx u pitanju:

*Added new button at extweaks for checking current gps zone config.

*Fixed GPS region tweak

Znači ovaj skini: Kernel_Dorimanx-V5.85--03-56--04-10-12-SGII-PWR-CORE.zip i to odavde:

http://dorimanx.shine.sk/

Sretno! ;-)
@quarterback

Evo u vezi ove opcije gore, danas vozio jednu turu bajkom, pa isprobao ovo detaljno, postavim na "default location" - ne ufati 3-4 satelita, postavim na "europe" :

http://oi47.klix.com/2dh7d03.jpg

Brate mogao sam znači voziti u tunelu ili se ukopati, opet bi me lociralo uredno! :mrgreen:

Ova opcija kernela je do jaja, kao i sam' rom!

Evo još jedan razlog za preporuku gore navedenog roma:

MAD JELLY THEMES

Lično mi crvena najjača! :thumbup:
Revolucionar ★

#5143 Re: Android OS

Post by Revolucionar ★ »

Oj vjere mi , ja bolje teme nisam vidio . . strava zivaaa :D .. jel ovo samo za S2
nermin.padez

#5144 Re: Android OS

Post by nermin.padez »

Google je napokon doskocio problemu da proizvodjaci nece da rade update svojih sistema.

Novi Android. 4.2 dobija Customization Centar. U tom delu proizvodjaci ce moci instalirati svoje teme (npr. HTC ce tu ubacivati Sense, Samsung TouchWizz…) a svi ostali delovi OS-a ce biti Google-ova briga.

To znaci da od Androida 4.2 svi proizvedeni telefoni ce imati redovan Android update, a ako vam se ne svidja kako je odradjena tema od strane proizvodjaca vaseg telefona jednostavno je mozete iskljuciti.
:dance:
quarterback

#5145 Re: Android OS

Post by quarterback »

Frtalj_Duše wrote: @quarterback

Evo u vezi ove opcije gore, danas vozio jednu turu bajkom, pa isprobao ovo detaljno, postavim na "default location" - ne ufati 3-4 satelita, postavim na "europe" :

http://oi47.klix.com/2dh7d03.jpg

Brate mogao sam znači voziti u tunelu ili se ukopati, opet bi me lociralo uredno! :mrgreen:

Ova opcija kernela je do jaja, kao i sam' rom!

Evo još jedan razlog za preporuku gore navedenog roma:

MAD JELLY THEMES

Lično mi crvena najjača! :thumbup:
Hvala drug !!! (i ja sam bajkao veceras) :D
Vegetastar

#5146 Re: Android OS

Post by Vegetastar »

Revolucionar ★ wrote:Bitchez please -- Google Maps <3 :lol:
kad smo kod ovoga - nakon posljednjeg update-a nestao mi je google maps sa telefona :-) nema ga u ikonama, nema ga apsolutno nigdje. Jedini način je da odem na google play - moje aplikacije pa da tu pokrenem.

Naravno, nemam samo ja ovaj problem - po forumima, a i po komentarima na play-u vidim da dosta ljudi ima isti nakon posljednjeg updatea. problem je što nigdje nisam uspio pronaći rješenje.

Inače koristim SGS I9000, bez ROM-ova - standardni

Ako neko ima rješenje, bio bih zahvalan
adis.p

#5147 Re: Android OS

Post by adis.p »

Nego jel ima neki način da zaključam onu kvakicu kod mrežnog prenosa podataka, jutros mi se samo uključi i pojede 4KM kredita :D Znači, imam ovaj program SmartAppProtectorFree, i kad ga uključim, dobijem mogučnost da zaključam neke stvari tipa aplikacije, usb povezivanje i jos neke sitnice, al još nigdje nisam naišao na ovako nešto. Pomažite kako znate i umijete :D :D
plagijator1975

#5148 Re: Android OS

Post by plagijator1975 »

adis.p wrote:Nego jel ima neki način da zaključam onu kvakicu kod mrežnog prenosa podataka, jutros mi se samo uključi i pojede 4KM kredita :D Znači, imam ovaj program SmartAppProtectorFree, i kad ga uključim, dobijem mogučnost da zaključam neke stvari tipa aplikacije, usb povezivanje i jos neke sitnice, al još nigdje nisam naišao na ovako nešto. Pomažite kako znate i umijete :D :D
Cuj sama se uključi, nema teorije, nista se nepali samo. :lol::lol:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Revolucionar ★

#5149 Re: Android OS

Post by Revolucionar ★ »

adis.p wrote:Nego jel ima neki način da zaključam onu kvakicu kod mrežnog prenosa podataka, jutros mi se samo uključi i pojede 4KM kredita :D Znači, imam ovaj program SmartAppProtectorFree, i kad ga uključim, dobijem mogučnost da zaključam neke stvari tipa aplikacije, usb povezivanje i jos neke sitnice, al još nigdje nisam naišao na ovako nešto. Pomažite kako znate i umijete :D :D
Kako se samo upali ? Onda vidi jel ti disabled Data network mode. Vidi u postavkama, ili duze drzi tipku za zakljucavanje
RAZIEL

#5150 Re: Android OS

Post by RAZIEL »

Moze li mi neko preporucit nekoliko multiplayer(bluetoot) igrica za android? Hvala!!!
Post Reply