Jucer oko 10 ujutro isao s C. Vile na autobusku stanicu pa u grad, trakcija je super, nikakvih problema sa zadnjim pogonom, ali kad naletis na odrone bljuzgavice (tako da nazovem) na masnoj cesti, moze ici samo pravo, ne bi smotao da si pita.
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#5126 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mah kroz sarajevsku bljuzgavicu ne pomaze ni elektronika ni TS850.
Jucer oko 10 ujutro isao s C. Vile na autobusku stanicu pa u grad, trakcija je super, nikakvih problema sa zadnjim pogonom, ali kad naletis na odrone bljuzgavice (tako da nazovem) na masnoj cesti, moze ici samo pravo, ne bi smotao da si pita.
Sarajevske ceste su katastrofa, masne, ne posipaju, ... Ironicno, bolja je voznja s utabanim snijegom koji ima malo poledice ispod, nego bez snijega s komadima bljuzgavice na masnoj cesti.
- ranger
#5127 Re: Dolazi zima - zimske gume
hell yeahHardCore wrote:UG9 na bimeru melje snijeg
-
jefferson
#5128 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sto se tice uslova voznje, za gume su najveci izazovi:ado-šampion wrote:Mah kroz sarajevsku bljuzgavicu ne pomaze ni elektronika ni TS850.![]()
Jucer oko 10 ujutro isao s C. Vile na autobusku stanicu pa u grad, trakcija je super, nikakvih problema sa zadnjim pogonom, ali kad naletis na odrone bljuzgavice (tako da nazovem) na masnoj cesti, moze ici samo pravo, ne bi smotao da si pita.Sarajevske ceste su katastrofa, masne, ne posipaju, ... Ironicno, bolja je voznja s utabanim snijegom koji ima malo poledice ispod, nego bez snijega s komadima bljuzgavice na masnoj cesti.
1. Led
2. bljuzgavica
3. dubok neutaban snijeg
4. utaban snijeg
Za zimske gume utaban snijeg je od svih elemenata najlaksa prepreka. U zadnjih deset godina tehnologija je napredovala ka sistemu gdje gume zadrzavaju snijeg u malim sarama dok se veliki prorezi ciste. Razlog zbog kojeg su gume dizajnirane da zadrze snijeg je sto najbolju trakciju nudi snijeg na snijeg, i time ustvari guma koristi snijeg da bi poboljsala trakciju, i to najbolje funkcionise na utabanom snijegu.
Bljuzgavica, dubok snijeg zavisi od toga kolika je sposobnost gume da cisti svoje puteve izmeju sara. Vecina guma dostupnih na trzistu BIH su gume koje se dizajniraju za EU ceste. Kada ih dizajniraju oni uzimaju u obzir da se ceste ciste dobro, i zato vecina novih guma nema nesto velike kanale izmedju sara nego se potencira vise gumenih djelova sto poboljsava performanse po ledu.
Kada je u pitanju bljuzga tu je tata mata Sava S3 i slicne gume. Razlog je sto se te gume prave za siromasna trzista gdje ciscenje snijega nije kao u njemackoj, austriji i slicno, i tu se potenciraju performanse po vrlo teskim uslovima voznje, ne po ociscenim cestama.
-
ado-šampion
#5129 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mah najgore sto ovo nije obicna bljuzgavica. I u uredjenim drzavama se ne moze ocekivati da ti neko izadje u nedjelju u 8 ujutro i cisti ceste tek tako instant, tako da bude bljuzgavice.
Ovdje je problem prvi, ceste su masne, ne peru se nikako, pa od toga kod nas famozni problem "prve kise", kad se sva ona masnoca razlije pa auto ko na skijama. Problem drugi - ceste se ne posipaju. U Sarajevu se cak ni u brdskim predjelima ove zime nista ne posipa. Primjer, od Alipasine ulice od pijace na Ciglanama lijevo prema Kosevskom, ono brdo prije 5 dana kad sam prosao nije bilo nikako posuto, a to je ulica koja nije bas da nije prometna. Da ne govorim ravnica da se ne posipa, cak ni glavna saobracajnica. Kanton je totalno u qrcu, doslo je 5 do 12 sto se tice dugova i sad se gleda da se ustedi na cemu god je moguce (mada na ovom ne bi trebalo, ali eto). Cak tamo i gdje posipaju (van grada), so ide samo na autoput, nigdje drugo.
I onda na to sve dodju komadine bljuzgavice, koje se formiraju na raskrsnicama, i koje kad ti u to "upadnes" tockom, klize po onom ledu i masnoci.
Nije to nista strasno, vec oko podne se to sve rascistilo, ali kad na to naidjes nista ne pomaze, samo polako.
Ovdje je problem prvi, ceste su masne, ne peru se nikako, pa od toga kod nas famozni problem "prve kise", kad se sva ona masnoca razlije pa auto ko na skijama. Problem drugi - ceste se ne posipaju. U Sarajevu se cak ni u brdskim predjelima ove zime nista ne posipa. Primjer, od Alipasine ulice od pijace na Ciglanama lijevo prema Kosevskom, ono brdo prije 5 dana kad sam prosao nije bilo nikako posuto, a to je ulica koja nije bas da nije prometna. Da ne govorim ravnica da se ne posipa, cak ni glavna saobracajnica. Kanton je totalno u qrcu, doslo je 5 do 12 sto se tice dugova i sad se gleda da se ustedi na cemu god je moguce (mada na ovom ne bi trebalo, ali eto). Cak tamo i gdje posipaju (van grada), so ide samo na autoput, nigdje drugo.
I onda na to sve dodju komadine bljuzgavice, koje se formiraju na raskrsnicama, i koje kad ti u to "upadnes" tockom, klize po onom ledu i masnoci.
Nije to nista strasno, vec oko podne se to sve rascistilo, ali kad na to naidjes nista ne pomaze, samo polako.
-
condy
#5130 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ponovo je počelo žestoko padati, volim snijeg a volim se i zezati sa autom po snijegu na parkingu. E @ ado da mi je malo sad zadnji pogon
Koliko su nasi ljudi nespremni za ovo vrijeme. Sinoć me na parkingu pita čovjek da mu pozajmim dizalicu da zamjeni gumu na auto ? On nema dizalice u gepeku, i nije imao ključa da je skine to je kasnije tek skontao, moj nije odgovoara i tako je i ostao
Danas me pita vozač opet na parkingu imam li kompresor za gume. Imam, dam mu ode on naduva gumu međutim ona momentalno ispuše
On ima dizalicu ali nema ključa. Moj odgovara, dam mu i ključ da zamjeni gumu i zamjenio gumu, sve mi to uzelo 20 minuta.
Posliije njega prošlo dva sata opet u gradu, čekam nekog, prilazi mi vozač mini busa, pita imam li slučajno klješta ili šarafciger zaglavio mu brisač
Pa ne mogu da vjerujem kako su ljudi neodgovorni da nemaju osnovnu opremu koja je uz to i obavezna.
Koliko su nasi ljudi nespremni za ovo vrijeme. Sinoć me na parkingu pita čovjek da mu pozajmim dizalicu da zamjeni gumu na auto ? On nema dizalice u gepeku, i nije imao ključa da je skine to je kasnije tek skontao, moj nije odgovoara i tako je i ostao
Danas me pita vozač opet na parkingu imam li kompresor za gume. Imam, dam mu ode on naduva gumu međutim ona momentalno ispuše
On ima dizalicu ali nema ključa. Moj odgovara, dam mu i ključ da zamjeni gumu i zamjenio gumu, sve mi to uzelo 20 minuta.
Posliije njega prošlo dva sata opet u gradu, čekam nekog, prilazi mi vozač mini busa, pita imam li slučajno klješta ili šarafciger zaglavio mu brisač
Pa ne mogu da vjerujem kako su ljudi neodgovorni da nemaju osnovnu opremu koja je uz to i obavezna.
- madner
#5131 Re: Dolazi zima - zimske gume
Fakat, ja uvijek imam dugi srafciger na dohvat ruke. Zar ima ljudi koji ga ne nosaju u autu? 
-
jefferson
#5132 Re: Dolazi zima - zimske gume
To ti je odgovor zasto samo tu gdje jesmo.condy wrote:Ponovo je počelo žestoko padati, volim snijeg a volim se i zezati sa autom po snijegu na parkingu. E @ ado da mi je malo sad zadnji pogon![]()
Koliko su nasi ljudi nespremni za ovo vrijeme. Sinoć me na parkingu pita čovjek da mu pozajmim dizalicu da zamjeni gumu na auto ? On nema dizalice u gepeku, i nije imao ključa da je skine to je kasnije tek skontao, moj nije odgovoara i tako je i ostao![]()
Danas me pita vozač opet na parkingu imam li kompresor za gume. Imam, dam mu ode on naduva gumu međutim ona momentalno ispuše![]()
Posliije njega prošlo dva sata opet u gradu, čekam nekog, prilazi mi vozač mini busa, pita imam li slučajno klješta ili šarafciger zaglavio mu brisač![]()
Kada ljudi nisu spremni da sebi pomognu, kako ce onda pomoci drugima ili preuzeti odgovornost za svoje postupke.
- amar1994
#5133 Re: Dolazi zima - zimske gume
Najgora kombinacija je 1. i 4.jefferson wrote:Sto se tice uslova voznje, za gume su najveci izazovi:ado-šampion wrote:Mah kroz sarajevsku bljuzgavicu ne pomaze ni elektronika ni TS850.![]()
Jucer oko 10 ujutro isao s C. Vile na autobusku stanicu pa u grad, trakcija je super, nikakvih problema sa zadnjim pogonom, ali kad naletis na odrone bljuzgavice (tako da nazovem) na masnoj cesti, moze ici samo pravo, ne bi smotao da si pita.Sarajevske ceste su katastrofa, masne, ne posipaju, ... Ironicno, bolja je voznja s utabanim snijegom koji ima malo poledice ispod, nego bez snijega s komadima bljuzgavice na masnoj cesti.
1. Led
2. bljuzgavica
3. dubok neutaban snijeg
4. utaban snijeg
Za zimske gume utaban snijeg je od svih elemenata najlaksa prepreka. U zadnjih deset godina tehnologija je napredovala ka sistemu gdje gume zadrzavaju snijeg u malim sarama dok se veliki prorezi ciste. Razlog zbog kojeg su gume dizajnirane da zadrze snijeg je sto najbolju trakciju nudi snijeg na snijeg, i time ustvari guma koristi snijeg da bi poboljsala trakciju, i to najbolje funkcionise na utabanom snijegu.
Bljuzgavica, dubok snijeg zavisi od toga kolika je sposobnost gume da cisti svoje puteve izmeju sara. Vecina guma dostupnih na trzistu BIH su gume koje se dizajniraju za EU ceste. Kada ih dizajniraju oni uzimaju u obzir da se ceste ciste dobro, i zato vecina novih guma nema nesto velike kanale izmedju sara nego se potencira vise gumenih djelova sto poboljsava performanse po ledu.
Kada je u pitanju bljuzga tu je tata mata Sava S3 i slicne gume. Razlog je sto se te gume prave za siromasna trzista gdje ciscenje snijega nije kao u njemackoj, austriji i slicno, i tu se potenciraju performanse po vrlo teskim uslovima voznje, ne po ociscenim cestama.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5134 Re: Dolazi zima - zimske gume
madner wrote:Fakat, ja uvijek imam dugi srafciger na dohvat ruke. Zar ima ljudi koji ga ne nosaju u autu?
I ja da vozim opela, imao bi.
-
condy
#5135 Re: Dolazi zima - zimske gume
To nije samo za auto najgora kombinacija nego je zajebana i kad hodaš vani, izvrneš se za tren oka.amar1994 wrote:Najgora kombinacija je 1. i 4.jefferson wrote:Sto se tice uslova voznje, za gume su najveci izazovi:ado-šampion wrote:Mah kroz sarajevsku bljuzgavicu ne pomaze ni elektronika ni TS850.![]()
1. Led
2. bljuzgavica
3. dubok neutaban snijeg
4. utaban snijeg
Kada je u pitanju bljuzga tu je tata mata Sava S3 i slicne gume. Razlog je sto se te gume prave za siromasna trzista gdje ciscenje snijega nije kao u njemackoj, austriji i slicno, i tu se potenciraju performanse po vrlo teskim uslovima voznje, ne po ociscenim cestama.,onda bas nema za sta da uhvati
-
jefferson
#5136 Re: Dolazi zima - zimske gume
1 je najgora. 4 je najbolja.amar1994 wrote:Najgora kombinacija je 1. i 4.jefferson wrote:Sto se tice uslova voznje, za gume su najveci izazovi:ado-šampion wrote:Mah kroz sarajevsku bljuzgavicu ne pomaze ni elektronika ni TS850.![]()
1. Led
2. bljuzgavica
3. dubok neutaban snijeg
4. utaban snijeg
Kada je u pitanju bljuzga tu je tata mata Sava S3 i slicne gume. Razlog je sto se te gume prave za siromasna trzista gdje ciscenje snijega nije kao u njemackoj, austriji i slicno, i tu se potenciraju performanse po vrlo teskim uslovima voznje, ne po ociscenim cestama.,onda bas nema za sta da uhvati
I dok 4 se cini zajebana kad hodas, trebas uzeti u obzir kolika je tezina auta i pritisak po kvadratnom cm na gumi. Sa zimskim gumama utaban snijeg nije problem kao 1,2 i 3.
-
Teufik
#5137 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kisa u TZ, sve ledi.
Sad ce bit jebade.
Sad ce bit jebade.
- Sanchez22
#5138 Re: Dolazi zima - zimske gume
Prednje starfire,zadnje tigar.Dobro sluze,nenam nikakvih problema.
Bar za moje potrebe.
Bar za moje potrebe.
- skafiskafsnjak
#5139 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sto sam ja konto da si iz Sarajeva TeufičeTeufik wrote:Kisa u TZ, sve ledi.
Sad ce bit jebade.
Ma svaka guma je dobra (osim onih bas nekih odrona) ako insan vozi normalno....uvjerio sam se sam sa Savom...
-
Dzontra_Volta
#5140 Re: Dolazi zima - zimske gume
Šta znači normalno? Recimo voziš na cesti pokrivenoj snijegom i ledom 40 km/h, što spada u domenu "normalne vožnje", i izleti ti neki majmun iz sporedne ulice. Ti naravno naglo kočiš da ga ne udariš. E tu ćeš vidjeti koja je razlika između Premium i ovih lošijih zimskih guma.skafiskafsnjak wrote:Sto sam ja konto da si iz Sarajeva TeufičeTeufik wrote:Kisa u TZ, sve ledi.
Sad ce bit jebade.![]()
Ma svaka guma je dobra (osim onih bas nekih odrona) ako insan vozi normalno....uvjerio sam se sam sa Savom...
Razlika se uvijek gleda u ekstremnim situacijama, a dovoljno je da se desi jedna, ne mora svaki dan.
-
condy
#5141 Re: Dolazi zima - zimske gume
Track Grabber, postaje sve popularnijij za korištenje. Koristi se kad auto zaglavi u snijegu ili blatu, jednostavnije se stavlja od lanaca na gume. Ne može se sa njim voziti auto...nešto slično bi se lako dalo napraviti ako ga kod nas nema u prodaji.
https://www.youtube.com/watch?v=xfQV145fVJg
https://www.youtube.com/watch?v=xfQV145fVJg
-
ado-šampion
#5142 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam nedavno malo citao o lancima i alternativama za lance. Zakljucak, sve te alternative ako ista valjaju su skupe. Recimo ono Michelinovo cudo EasyGrip dodje oko 75 eura. Ali navodno je fakat dobro.
Recimo ovi lanci imaju kupiti kod nas, u Kare autodijelovi, slovenacki, postavljanje fakat izgleda cas posla, a nisu toliko ni skupi, makar vani, dodju 35-40 eura. Ne znam kod nas.
Ja razmisljam da ih kupim sebi, zlu ne trebalo, nek stoje, ne traze hljeba. Kontam bolje to nego da uzmem one bezvezne za 30-40 KM pa ako me zaustave i naloze mi da ih stavim da odvalim sebi prste. Ali nisam nasao nikog da ima iskustva s njima. Izgleda kod nas ljudi uglavnom imaju one od 30 KM samo da im stoje zbog policije.
Recimo ovi lanci imaju kupiti kod nas, u Kare autodijelovi, slovenacki, postavljanje fakat izgleda cas posla, a nisu toliko ni skupi, makar vani, dodju 35-40 eura. Ne znam kod nas.
Ja razmisljam da ih kupim sebi, zlu ne trebalo, nek stoje, ne traze hljeba. Kontam bolje to nego da uzmem one bezvezne za 30-40 KM pa ako me zaustave i naloze mi da ih stavim da odvalim sebi prste. Ali nisam nasao nikog da ima iskustva s njima. Izgleda kod nas ljudi uglavnom imaju one od 30 KM samo da im stoje zbog policije.
- Filter
#5143 Re: Dolazi zima - zimske gume
verige u avantiju 62 KM. za dimenziju 185/65/15
mala platnena torba sa cicak trakom, da ne trci po gepeku
mala platnena torba sa cicak trakom, da ne trci po gepeku
- Bakir1
#5144 Re: Dolazi zima - zimske gume
mozda je do mene ali svaki lanci sa kojima sam se ja susretao se stavljaju na isti fazon kao ovi gore, ne vidim nesto revolucionarno 
-
Dzontra_Volta
#5145 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa ja, i oni od 40 KM se montiraju na isti način, tako da ni ja ne kontam u čemu je fol!?Bakir1 wrote:mozda je do mene ali svaki lanci sa kojima sam se ja susretao se stavljaju na isti fazon kao ovi gore, ne vidim nesto revolucionarno
- Bakir1
#5146 Re: Dolazi zima - zimske gume
mora da ima neki fol
ado je mozda vidio kako se zileti montiraju pa mu se ogadilo od toga
ado je mozda vidio kako se zileti montiraju pa mu se ogadilo od toga
-
sabanss
#5147 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam svoje platio 30 KM i montiraju se na isti nacin. Doduse nisu slovenacki 
- madner
#5148 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja nisam nikad montiro lance.
Imam neke iz '97 u gepeku.
-
Dzontra_Volta
#5149 Re: Dolazi zima - zimske gume
E s tim bi se već mogao namučiti.madner wrote:Ja nisam nikad montiro lance.
-
r_faruk
#5150 Re: Dolazi zima - zimske gume
evo provozase se i ove savine gume po snijegu i ledu (sava eskimo hp 215 65 r16)
nikakvih problema, naglo kocenje pri malim brzinama (do 40km/h), zaustavlja se bez problema. na vecim brzinama nisam probao. sve u svemu ja zadovoljan...
nikakvih problema, naglo kocenje pri malim brzinama (do 40km/h), zaustavlja se bez problema. na vecim brzinama nisam probao. sve u svemu ja zadovoljan...