Normalno da ne treba, na Crvenom Čotu je predajnik od 5 kW! a ti blizu njega.
Za usporedbu kod nas je najjači Vlašić sa 2,5 kW, svi ostali su 1 kW ili manje
Moderator: anex
Postoje mogucnisti da Vam to povecaju sve je stvar da se proceduralno dodje do opreme i resenja, oprema nije za njih nesto skupa.Ne brini
Ubio me Bog ako je itko od nas ovdje shvatio što si ti sve nadrobioClZMAS wrote: ↑21/11/2025 17:42 Od radio emitra na t2 jos jedino Beograd radi bg1 bg2 i bg202 Pre je bilo 8 ili 10 radio kanala a na info kanalu idalje ide bim skoro svi Srpski emiteri kakvi skoro svi evo na pancevackom odasiljacu poizbacivali pola kanala vise nema sremske tv i tako svaki po godine samo smanjuju po koji a neke dodaju onda opet izgube
U tehnickom smislu 5g mreza se zove 5 jer ide iznad 5000Mhz ne samo zbog generacije to je pricica
Znate kako zvekne frensel kad se dok gledam tv povezem na wifi onaj obican wifi4 2.4Ghz iscima se i kvalitet i jacina al ne u prevelikoj meri e sad to su mreze pravljene za zgradu-kucu 5g wifi duplo a zamislite sta biva ako ukljucim mobilni internet pa da na 1 sekundu se slika ukoci i stane ton ali to je neprimetno ali evidentno sad ce nama da bude boljepa jos vise gb po 1 sec, a mozda sto nemam naviku da ukljucim 4g filter na pojacalu kad udjem u meni ja obicno samo izravnavam kanale da svi rade ovo s leve 4g on off se ni ne setim kad se setim bude kasno mrzi me
![]()
Nemam Vlašić jer 5 dana strunjaci ne znaju da podese jedan GAP filler. Kako će onda preostale u ovoliko malo vremena ? Kod tebe je BER nula znači bez greške, vrhunski signal. A manji kvalitet ponekad može da bude refleksija od brda u različitum vremenskim uslovima. Pogotovo ako se koristi logaritamska antena i ako je ranije na analognom FTV ponekad dolazilo do"duhova". Ali nema miješanja drugog DVBT-2 signala ako je BER nula. Može da bude i šumni broj na pojačalu... Ali nevažno. Važno je da Vlašić u svom regionu ne radi kako treba
Koristi se odnos 1:4. Ako je Crveni Čot analogno bio 20 kW sada je 5kW u DVB-T2. A na Vlašiću su i danas predajnici BHR1 i Federalnog radija od po 20kW, BHT1 na 11.kanalu je bio 20kW do gašenja. A inženjer OBN je nakon sukoba devedesetih zaključio da je dovoljan neki stari predajnik od 10kW. Federalna TV je tada takođe krenula sa 10KW na UHF. Pa danas imamo 2,5KW umjesto 5kW. Pokazuje se da je nedovoljno. Ja sam u regionu Vlašić a vrhunski signal imam iz regiona Majevica
Duga Njiva je na svim prethodnim tenderima bila u regionu Vlašić. A onda je Draško Milinović koji je sada na čelu RAK-a a bio je na čelu RTRS, odobrio prebacivanje u Majevicu jer kako reče, Duga Njiva se nalazi na granici dvije regije. Zadovoljan sam time jer je zaista signal odličan. Samo treba pošteno konstantovati da smo sa signalom u regionu Majevica iako je na papiru Vlašić. I ovo pišem da pomognem ljudima koji trenutno imaju slab signal. A ja sam zadovoljan Dugom Njivomgenius 723 wrote: ↑21/11/2025 20:46 Slazem se i ja spadam pod regiju Vlasic a 25 mi kanal 100/100 sa antenom koja nije usmjerena ni prema jednom predajniku regije Majevica.
Vlasic iako najaci predajnik u BiH kod mene zna bit jako nestabilan
Veoma teško. Evo Mensur Petrović šef tehnike na BHRT složio se da BHT1 sa Vlašića ide 8 puta manjom snagom predajnika nego što je bio analogni BHT1. A cijela Evropa uzela kao normu 4 puta manju snagu DVBT2 predajnika. Pa umjesto 100kW ERP sa Vlašića je sada samo 50kW. Radio signali idu sa 100kW ERP pa se ne čuju u Beogradu i Zagrebu. A Duga Njiva ide duplo većom snagom nego u analogiji. Tada je predajnik bio od 1kW a sada je 500W, 1:2
Boki kako ocjenjuješ ti rad ovih iz OiV, a kako Semtel?Boki Antena wrote: ↑21/11/2025 22:25 [
A Duga Njiva ide duplo većom snagom nego u analogiji. Tada je predajnik bio od 1kW a sada je 500W, 1:2
Skidam kapu OIV za Udrigovo i Dugu Njivu. Kad je krenulo Udrigovo imao sam 97/100, a kad su pokrenuli Dugu Njivu 100/100. Za usporedbu mux d sa Udrigova nemam, Bijeli Potok ne radi godinu dana, a Kraljicu su smanjivali pa na k27 nema signala da se pojavi slika. Suprotno za OIV, mux a Vlašić više nemam signala nego što ga imam. Od posljednjih 5 dana radio je kako treba 1 dan. A to je moja regija. S druge strane MUX D sa Vlašića i Duge Njive radi kako treba i jak je signal. Dakle pola- pola. OIV pohvala za Majevicu, Dasto Semtel za Vlašić.Dasto Semtel na Vlašiću ima predajnik od 3 kW, OIV od 2,5 kW.Refik4 wrote: ↑21/11/2025 23:01Boki kako ocjenjuješ ti rad ovih iz OiV, a kako Semtel?Boki Antena wrote: ↑21/11/2025 22:25 [
A Duga Njiva ide duplo većom snagom nego u analogiji. Tada je predajnik bio od 1kW a sada je 500W, 1:2
Ako možemo, iako nije sve završeno, evo .. ocijeniti ko je bolji posao uradio, OiV ili Semtel?