Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ned071
#5126 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne moze to kod svih auta... Neka nece bez egr-a...
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#5127 Re: Pitamo Mehanicare ?
E to stvarno ne znam, znam da je samo covjek iskopcao nešto i rekao vozi, nece biti problema..bordo gandalf wrote:A je li ti mehanicki ili elektronski egr?Leon16v wrote:Evo ja godinu dana vozim Clia 1.5 dci, bez egr, auto nije htjelo vuci, dimilo, i samo "diskonektuje" mi majstor, i no problema za sadabordo gandalf wrote:Benzin Polo 1.4 16v 9N 2004, otisao egr ventil, dakle nije zacepio vec otisao. Posto nije mehanicki vec elektronski moze li se samo mehanicki ukloniti bez da ima posljedice na preformanse tj da zeza procesor???
-
MAN-lion's coach
#5128 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam starijeg benzinca. I to mnogo starijeg. 
E dakle piše 91 oktan minimum ( na poklopcu rezervoara) , sipam uvijek i samo 95 .
Da li bi bila greška sipati 98 ?
E dakle piše 91 oktan minimum ( na poklopcu rezervoara) , sipam uvijek i samo 95 .
-
530i
#5129 Re: Pitamo Mehanicare ?
Naravno da ne bi, ali samo bi džaba sipao skuplji benzin.
- zavezata-vreca
#5130 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fabia 2008 god. Ventilator od gtijanja struze ... Tesko je naci po otpadima pa me zanima koliko bi to kostalo ako bi npr u asi radio to?
- semirsar
#5131 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma imade aVto da leti, samo tako... niposto to sipat dok ne ojacas amortizere kocnice zatvoris sve rupe na limariji i obljepis prozore, nedotiBogomili da ti se otvore pri startu, ima da te poceslja ko Kojak-a530i wrote:Naravno da ne bi, ali samo bi džaba sipao skuplji benzin.MAN-lion's coach wrote:Imam starijeg benzinca. I to mnogo starijeg.

- shlauf
#5132 Re: Pitamo Mehanicare ?
Evo ja godinu dana vozim Clia 1.5 dci, bez egr, auto nije htjelo vuci, dimilo, i samo "diskonektuje" mi majstor, i no problema za sada
[/quote]
A je li ti mehanicki ili elektronski egr?[/quote]
E to stvarno ne znam, znam da je samo covjek iskopcao nešto i rekao vozi, nece biti problema..[/quote]
U Renault vozilicama je pola EGR mehanički i nalazi se u unutrašnjosti grane a druga polovina je elektronski i nalazi se u produžetku mehaničkogna koji se kači džek sa kablovima.
A je li ti mehanicki ili elektronski egr?[/quote]
E to stvarno ne znam, znam da je samo covjek iskopcao nešto i rekao vozi, nece biti problema..[/quote]
U Renault vozilicama je pola EGR mehanički i nalazi se u unutrašnjosti grane a druga polovina je elektronski i nalazi se u produžetku mehaničkogna koji se kači džek sa kablovima.
- shlauf
#5133 Re: Pitamo Mehanicare ?
A je li ti mehanicki ili elektronski egr?[/quote]shlauf wrote:Evo ja godinu dana vozim Clia 1.5 dci, bez egr, auto nije htjelo vuci, dimilo, i samo "diskonektuje" mi majstor, i no problema za sada
U Renault vozilicama je pola EGR mehanički i nalazi se u unutrašnjosti grane a druga polovina je elektronski i nalazi se u produžetku mehaničkogna koji se kači džek sa kablovima.[/quote]

- shlauf
#5134 Re: Pitamo Mehanicare ?
shlauf wrote:A je li ti mehanicki ili elektronski egr?shlauf wrote:Evo ja godinu dana vozim Clia 1.5 dci, bez egr, auto nije htjelo vuci, dimilo, i samo "diskonektuje" mi majstor, i no problema za sada
U Renault vozilicama je pola EGR mehanički i nalazi se u unutrašnjosti grane a druga polovina je elektronski i nalazi se u produžetku mehaničkogna koji se kači džek sa kablovima.E to stvarno ne znam, znam da je samo covjek iskopcao nešto i rekao vozi, nece biti problema..
[/quote]-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#5135 Re: Pitamo Mehanicare ?
[/quote]shlauf wrote:shlauf wrote:A je li ti mehanicki ili elektronski egr?shlauf wrote:Evo ja godinu dana vozim Clia 1.5 dci, bez egr, auto nije htjelo vuci, dimilo, i samo "diskonektuje" mi majstor, i no problema za sadaU Renault vozilicama je pola EGR mehanički i nalazi se u unutrašnjosti grane a druga polovina je elektronski i nalazi se u produžetku mehaničkogna koji se kači džek sa kablovima.E to stvarno ne znam, znam da je samo covjek iskopcao nešto i rekao vozi, nece biti problema..
To nisam znao
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5136 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije striktno za mehanicare, ali ako bi neko mogao da odgovori bio bih bas zahvalan.
Da li se tehnicki pregled automobila moze uraditi u drugom gradu, a registracija u mjestu/gradu prebivalista?
Nema nikakvih problema sa automobilom, sve uredno, samo mi idu lokalne kabadahije na zivce jer nece detaljno da pregledaju auto i uvijek su namrsteni, kao koji ku... hoces, nisam ti ja mehanicar da pregledam auto. Pored toga, cesce sam u drugim gradovima, nego u gradu gdje sam i prijavljen.
Znaci, da li mogu odraditi tehnicki bilo gdje u Sarajevu, a registraciju u Maglaju?
Da li se tehnicki pregled automobila moze uraditi u drugom gradu, a registracija u mjestu/gradu prebivalista?
Nema nikakvih problema sa automobilom, sve uredno, samo mi idu lokalne kabadahije na zivce jer nece detaljno da pregledaju auto i uvijek su namrsteni, kao koji ku... hoces, nisam ti ja mehanicar da pregledam auto. Pored toga, cesce sam u drugim gradovima, nego u gradu gdje sam i prijavljen.
Znaci, da li mogu odraditi tehnicki bilo gdje u Sarajevu, a registraciju u Maglaju?
- Optimist
#5137 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozes uraditi bilo gdje u FBiH, a mozda cak i u cijeloj BiH bez ikakvih problema. Sa potvrdom o obavljenom tehnickom onda ides u osiguranje koje zelis.
- Norm
#5138 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da pokusam i ovdje....
Postovane kolege, treba mi pouzdan i ozbiljan majstor sa VCDS diagnostikom za vw vozila.
Naime,u ovlastenom servisu, nije bitno kojem, radio sam veliki servis i zamjenu zupcastog remena...sve je OK ali mi je potrosnja otisla u nebo...
Motor je 1.9 tdi PD i po gradu mi BC pokazuje 11l dok na otvorenom, u sestoj brzini, na nekih 110 nemoze ispod 7l...
U leru, na radnoj temperaturi mi pokazuje 0.7l
Malo sam forumao po stranim forumima i svi uglavnom kazu da je problem u pravilnom uzubljenju (ustvari par stepeni, napred - nazad? bregasta osovina)...u ovlastenom ne zele da cuju tvrde da je sve OK...
Auto pali, vozi, vuce, ali potrosi kisu...Ima li iko u u ZE. ili blizoj okolici da mi to nastima po specifikaciji za ovaj motor?
Hvala.
Postovane kolege, treba mi pouzdan i ozbiljan majstor sa VCDS diagnostikom za vw vozila.
Naime,u ovlastenom servisu, nije bitno kojem, radio sam veliki servis i zamjenu zupcastog remena...sve je OK ali mi je potrosnja otisla u nebo...
Motor je 1.9 tdi PD i po gradu mi BC pokazuje 11l dok na otvorenom, u sestoj brzini, na nekih 110 nemoze ispod 7l...
Malo sam forumao po stranim forumima i svi uglavnom kazu da je problem u pravilnom uzubljenju (ustvari par stepeni, napred - nazad? bregasta osovina)...u ovlastenom ne zele da cuju tvrde da je sve OK...
Auto pali, vozi, vuce, ali potrosi kisu...Ima li iko u u ZE. ili blizoj okolici da mi to nastima po specifikaciji za ovaj motor?
Hvala.
-
mirzet87sa
#5139 Re: Pitamo Mehanicare ?
A u sarajevu ce ti kao detaljno pregledati.. Svima je u interesu uzet pare, skinut te s kurca.. Das majstoru i pregleda tiun1ted wrote:Nije striktno za mehanicare, ali ako bi neko mogao da odgovori bio bih bas zahvalan.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5140 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala na odgovorima. Ma neka se odnosi prema meni kao mušteriji, a ne kao prema debilu dok sa cigarom vrši tehnički. Bio sam nedavno u Sa na jednom tehničkom i sve uredno, fin odnos.
Sve sam do sada išao na kartu, ma neka ide ljudima u mom okruženju, da dođe nešto para u sredinu koja je mala, koja nazaduje, al kita, džabe, još budala ispadam.
Sve sam do sada išao na kartu, ma neka ide ljudima u mom okruženju, da dođe nešto para u sredinu koja je mala, koja nazaduje, al kita, džabe, još budala ispadam.
-
mirzet87sa
#5141 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma dobro, korektan je odnos ovdje. Mislim, pregledat ce ti ono osnovno i povrskinski, to je to..
-
mahalas505
#5142 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa obratis se @Bakir1-u i onda nam jos preneses utiske ovdjeun1ted wrote:Hvala na odgovorima. Ma neka se odnosi prema meni kao mušteriji, a ne kao prema debilu dok sa cigarom vrši tehnički. Bio sam nedavno u Sa na jednom tehničkom i sve uredno, fin odnos.
- Bakir1
#5143 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije problem neka se javi ako hoće, samo me zanima koji je to tehnički u Maglaju gdje su takvi..., mali ili veliki?
-
esso_sa
#5144 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne moze se uzubljenje podesavati preko VCDS-a. Moze samo ocitati da li je motor ispravno uzubljen. Ako nije, onda se mora sve ponovo sarafati i uzubljivati. Ako ti trosi vise, moguce je da je majstor fakat pomjerio malo uzubljenje. Ako nema specijalni alat za zakljucavanje, onda je sigurno okrenuo malo motor kod zatezanja spanera. Taj motor, ispravno ustiman, na leru treba pokazivati oko 0,2-0,4 litra potrosnju.Norm wrote:Da pokusam i ovdje....
Motor je 1.9 tdi PD i po gradu mi BC pokazuje 11l dok na otvorenom, u sestoj brzini, na nekih 110 nemoze ispod 7l...![]()
Hvala.
Osim greske i upaljene lampice na instrument rabli, drugih posljedica nema. Mozes regularno voziti, ali pod uslovom da ga blokiras plocicom.bordo gandalf wrote: Vec mi je sada izbacio gresku, u biti meni greska i ne smeta ako nema nekog negativnog uticaja na auto. Skup mi je nov egr ventil a ne znam koliko je pametno kupiti polovan
Ako je crkao i ostao u polozaju otvoren, ako ga ne blokiras, stalno ce ti pustati izduvne gasove u usis
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#5145 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ostao je otvoren, slabo vuce a trosio k'o 3.0 benzinesso_sa wrote:Osim greske i upaljene lampice na instrument rabli, drugih posljedica nema. Mozes regularno voziti, ali pod uslovom da ga blokiras plocicom.bordo gandalf wrote: Vec mi je sada izbacio gresku, u biti meni greska i ne smeta ako nema nekog negativnog uticaja na auto. Skup mi je nov egr ventil a ne znam koliko je pametno kupiti polovan
Ako je crkao i ostao u polozaju otvoren, ako ga ne blokiras, stalno ce ti pustati izduvne gasove u usis
- MOSALJOZE
#5146 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam problem sa termostatom(ili se barem nadam da je termostat)
Na jednom autu(golf 4)upalim,krenem i neobično brzo digne temperaturu na nekih 80 °C,i onda se kazaljka ponovno vrati na 50.Prije par dana sam radio veliki servis,možda to ima nekog utjecaja?
Lp
Na jednom autu(golf 4)upalim,krenem i neobično brzo digne temperaturu na nekih 80 °C,i onda se kazaljka ponovno vrati na 50.Prije par dana sam radio veliki servis,možda to ima nekog utjecaja?
Lp
-
direstraits0078
#5147 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije odzračeno kako treba, imaš zračni džep negdje u sistemu.
- MOSALJOZE
#5148 Re: Pitamo Mehanicare ?
E jbga,dadne čovjek 600 km,i opet ne odradi dobro
Danas ću otići da vidim
Edit ipsk senzor za temperaturu,sad fercera
Danas ću otići da vidim
Edit ipsk senzor za temperaturu,sad fercera
- Norm
#5149 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne moze se uzubljenje podesavati preko VCDS-a. Moze samo ocitati da li je motor ispravno uzubljen. Ako nije, onda se mora sve ponovo sarafati i uzubljivati. Ako ti trosi vise, moguce je da je majstor fakat pomjerio malo uzubljenje. Ako nema specijalni alat za zakljucavanje, onda je sigurno okrenuo malo motor kod zatezanja spanera. Taj motor, ispravno ustiman, na leru treba pokazivati oko 0,2-0,4 litra potrosnju.esso_sa wrote:Norm wrote:Da pokusam i ovdje....
Motor je 1.9 tdi PD i po gradu mi BC pokazuje 11l dok na otvorenom, u sestoj brzini, na nekih 110 nemoze ispod 7l...![]()
Hvala.
ma znam i ja da ne moze uzubljivati sa VCDS-om nego treba zbog ocitavanja polozaja...nisam se dobro 'odrazio' na samom pocetku posta, nije problem u samom uzubljivanju, motor je uzubljen ali je izgleda pomjeren polozaj bregaste...ako sam dobro skontao i to utice na potrosnju u konacnici...
A ko to sigurno i precizno radi?
- amar1994
#5150 Re: Pitamo Mehanicare ?
radi ovakvih stvari cu ici u hrvatsku , kada dodje vrijeme za veliki servis