Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Ratarka

#5126 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Mumin salsa - sve vrlo živopisno opisano i ilustrirano

http://www.klix.ba/forum/bsca-p7640537. ... 7#p7640537
super, toooo sam trazila, vrlo je slicno mom paradajz sosu ali mi ovo djeluje ipak "salsastije" pa sam se nameracila dio na njegov nacin a dio po svom, puno hvala! sad samo da mi paradajz sazri :)
Mu'min

#5127 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Eto safran je bila brža od mene. Ove godine će haman biti problem da li će uopće biti paradajzi kako je velika suša kod mene. I 2 mjesec nema još kiše a kako sam stavio sadnice u maju u bašču nisam ni 1x ih zalio osim ako je kad kakva kiša pala. :(
Ratarka

#5128 Re: Bášča

Post by Ratarka »

listala sam po temi ljeto 2012, cini mi se da ste pisali da berete ne sasvim zreo paradajz i ostavljate da dozri u kuci (mumine mislim da si ti o tome pisao), kako bi onaj preostali imao snage za nove plodove. ako sam to dobro razumjela - kad onda trebam da uberem, ako je sada recimo pola zut a pola crven? ploda ima dosta ali sporo sazrijeva...
armin_jocker

#5129 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ratarko, i ja imam jako mnogo plodova, ali nisu sazreli, moj ti je savjet, da sacekas, najavljuju velike temperature i dosta sunca do kraja mjeseca u sarajevu, pa poslije toga .... a ti uradi kako hoces.
Ratarka

#5130 Re: Bášča

Post by Ratarka »

ok armine, zato i pitam da sta ne zabrljam, hvala! uslikacu u subotu situaciju "na terenu" pa postavim, ako jos sta nisam ispravno da popravljam :)
Mu'min

#5131 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:listala sam po temi ljeto 2012, cini mi se da ste pisali da berete ne sasvim zreo paradajz i ostavljate da dozri u kuci (mumine mislim da si ti o tome pisao), kako bi onaj preostali imao snage za nove plodove. ako sam to dobro razumjela - kad onda trebam da uberem, ako je sada recimo pola zut a pola crven? ploda ima dosta ali sporo sazrijeva...
De ti provjeri da nije bilo pisano za plodove prije prvih mrazeva. Inače možeš ubrati 80% zrele plodove jer će dozreti kod kuće al to ako imaš neki razlog, npr. transport, prodaja itd.
Ratarka

#5132 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:
Ratarka wrote:listala sam po temi ljeto 2012, cini mi se da ste pisali da berete ne sasvim zreo paradajz i ostavljate da dozri u kuci (mumine mislim da si ti o tome pisao), kako bi onaj preostali imao snage za nove plodove. ako sam to dobro razumjela - kad onda trebam da uberem, ako je sada recimo pola zut a pola crven? ploda ima dosta ali sporo sazrijeva...
De ti provjeri da nije bilo pisano za plodove prije prvih mrazeva. Inače možeš ubrati 80% zrele plodove jer će dozreti kod kuće al to ako imaš neki razlog, npr. transport, prodaja itd.
nasmija ti mene sa ovom prodajom pravo :D
sa ukupno 50 kvadrata jos i prodaja, ambiciozno :D
safran

#5133 Re: Bášča

Post by safran »

safran wrote:Evo da ne ispadne safran samo priča a nigdje slika. Ovo je prva ozbiljnija berba ove godine. Nije ko Mumina ali ima za dva-tri sataraša.

Image

Image

Doduše, nakon slikanja muž i ja smo prepolovili brojno stanje paradajza. Hvala bogu da se ima svoj komad zemlje i da na njemu može ova blagodet uzgojiti.
Kad sam tražila recept za tikvice naletih na ovaj svoj post od prošle godine postavljen 27.07. Dakle, prošle godine otprilike u ova doba je bila prva ozbiljna berba - ove godine imamo tikvica ali paradajza smo ubrali na prste dvije ruke se može nabrojati. Kad se uporede prosječna temperatura i prosječan broj sunčanih dana prošle i ove godine, i uzmu u obzir izuzetno niske noćne temperature ove godine odlične su nam bašte - rano je još za kukanje, za nadati se da će barem august da nas pripazi.
Ratarka

#5134 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran, po ovome mi bismo za tri dana trebali imati neku berbu? do sada nismo ubrali nijedan pradajz, nijednu papriku, a onaj nesretni patlidzan ce nekad iduce godine da krene, za sada ima po 4 lista (zao mi ga pocupati...)
a krastavice su praaaavo napredovale, sad su velicine - cijelog filtera cigare :D
safran

#5135 Re: Bášča

Post by safran »

Ma ne, hoću da kažem da su prošle godine uslovi bili puno bolji a ja sam tek u ova doba godine imala nešto za pokazati. Dakle, strpimo se još malo.
lady_di

#5136 Re: Bášča

Post by lady_di »

safran wrote: Kad se uporede prosječna temperatura i prosječan broj sunčanih dana prošle i ove godine, i uzmu u obzir izuzetno niske noćne temperature ove godine odlične su nam bašte - rano je još za kukanje, za nadati se da će barem august da nas pripazi.
Lijepo gledati ove slike makar prošlogodišnje :thumbup:
Ja isto nekad mislim da ne bi onolikih kiša ne bi mi ništa u bašti bilo :? .
E sad što nemam paradajza, a i ono što ima nema ni naznaku da će početi crveniti, je drugi par rukavica. Ali zato imam tikvica, tikava, buranije, blitve, peršuna, mrkvicu vadim pokoju gdje je česta, paprike su odlične zasad hvala Bogu, neki dan sam ubrala punu kesu ko da sam u Čapljini :) Pa ne mogu imati sve??? S paradajzom sam očito negdje pogriješila.

Ratarka, ja sam krastavce posijala po Vrtlarevom receptu - sjećaš se, na kanafu, i imam ih dovoljno, samo sam udrobila nekoliko sorti i ne znam koja je koja. Nisam ih pincirala, zagledala sam kad su počele rasti vriježe, ali nisam bila dovoljno pametna ni hrabra da pokušam pincirati makar nekoliko komada.
Vrtlar se odavno ne javlja,ne znam zašto (da nismo mi novi predosadni s pitanjima), ali ako čita hvala za savjet za krastavce, iduće godine aBd definitivno ću pokušati pincirati i čistiti vriježu kako je napisao.
Wind

#5137 Re: Bášča

Post by Wind »

Pozdrav Baštovani!

Da li je neko od vas radio testiranje zemljišta na pH vrijednost ili zna gdje i kako to uraditi?
Zemlja je u okolini Sarajeva.
holowey

#5138 Re: Bášča

Post by holowey »

Wind wrote:Pozdrav Baštovani!

Da li je neko od vas radio testiranje zemljišta na pH vrijednost ili zna gdje i kako to uraditi?
Zemlja je u okolini Sarajeva.
a da pokusas koristiti ph testere za akvariste? rastvoris zemlju u vodi i testiras ph vrijednost vode
Wind

#5139 Re: Bášča

Post by Wind »

Jah...vidiš, moglo bi i to za neku orjentaciju. Više sam mislio na neki lab nalaz jer mislim sadit neke kulture pa bih volio da vidim koja je pH vrijednost.

Hvala u svakom slučaju.
safran

#5140 Re: Bášča

Post by safran »

Wind wrote:Jah...vidiš, moglo bi i to za neku orjentaciju. Više sam mislio na neki lab nalaz jer mislim sadit neke kulture pa bih volio da vidim koja je pH vrijednost.

Hvala u svakom slučaju.
Raspitaj se na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu ili u Federalnom zavodu za poljoprivredu Butmir.
Ratarka

#5141 Re: Bášča

Post by Ratarka »

lady, isto sam tako i ja posijala, obradovala sam se juce kad sam vidjela da je poneki i krenuo, ali nije to da mogu reci da cemo imati svoje krastavice... a nisam ni j nista pikirala, na tom tako malenom bilo mi je kao misaona imenica :)
na paradjzu vidim (vani vise) na dosta listova kao neke mrlje, dosta ih se i susi, sutra cu nadam se stici da okolo rascistim posto sad od trave ne mogu ni da pridjem pa da to uslikam. na nekim paprikama vidim male ali truhle plodove, neke super rastu - u cemu je fol?
a buranija mi je sva ugazana (uletile lutalice :((( ), danas sam brala, drugi dio cu sutra, ima li sanse da je nekako oporavim ili da sijem novu?
armin_jocker

#5142 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Selam i dobro vece, sto smo se to svi usutlili? Ja veceras nakon 10 ak dana stigoh u bascu, nije lose, nabrao buranije, graska, mrkve, buranija mozda i malo prezrela, nije sve, ali ima je i prezrele, ali hvala Bogu dobro je.
Jedna slicica
Image
Ratarka

#5143 Re: Bášča

Post by Ratarka »

vala armine ja cekam da ko sta kaze :)
ja sam buraniju pobrala, masala je ima, zaledila sam bice nam dovoljno ihahaj. graska solidno, onaj visoki (telefon pise na kesici) se pokazao najkrupnijim i najrodnijim do sada. mrkva pregusta pa sitna, tikvice sam na iks nacina pravila. paradajz, hm, polako zrije, danas sam nabrala prvu zdjelu!
evo koja sliica, niko mi ne kaze sta je to sa listovima i trebam li nesto da ucinim:
Image

paradajz u plasteniku:
Image

mini zuti paradajz, nisam znala da mu je i stabljika mini, toliko je dekorativan da ce iduce godine kod nas u saksije sigurno :)
Image

paprike (danas sam uspjela da ih i oplijevim, nije bilo sanse uci u plastenik ovih prethodnih dana):
Image

paradajz vani:
Image

i za mumina fafaroncic, trenutno zelene boje a nemam pojma koji bi trebao biti :)
Image
armin_jocker

#5144 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Masala Ratarko, super ti je basca, a s obzirom ako se ne varam da je tebi ovo prva godina da sijes, i sadis, svaka ti cast, kapa do poda. Jel ti ovaj paradajz sto ga je nesto napalo, cini mi se plamenjaca vani?? ja te listove sve cupam, cim vidim da ih je nesto napalo, pa makar ni jedan list ne ostao na stablu, tako sam radio prosle godine, ove godne hvala bogu nemam puno plamenjace i nekih tragova bolesti na biljkama, bar ne za sad. Paprike ti fino idu, izgleda da imas i plodova za ubrati, ako imas plodova, a na samom su pocetku biljke, beri ih, kako bi se biljka dalje rarvijala, dobila energiju, i cvjetala i davala plodove
armin_jocker

#5145 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

I da, mrkvu razrijedi, nemoj da ti bude zao, bolje da uberes i 20 komada, ali da valjaju, nego da nemas nikako, da je sitna, ako u grupi imas vise mrkvica, provjeri koja je najveca, pa vadi, kako bi se druge mogle razvijati.
Ima li krompira kod vas, jeste li zadovoljni??
Ratarka

#5146 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:Masala Ratarko, super ti je basca, a s obzirom ako se ne varam da je tebi ovo prva godina da sijes, i sadis, svaka ti cast, kapa do poda. Jel ti ovaj paradajz sto ga je nesto napalo, cini mi se plamenjaca vani?? ja te listove sve cupam, cim vidim da ih je nesto napalo, pa makar ni jedan list ne ostao na stablu, tako sam radio prosle godine, ove godne hvala bogu nemam puno plamenjace i nekih tragova bolesti na biljkama, bar ne za sad. Paprike ti fino idu, izgleda da imas i plodova za ubrati, ako imas plodova, a na samom su pocetku biljke, beri ih, kako bi se biljka dalje rarvijala, dobila energiju, i cvjetala i davala plodove
otkinula sam danas sve te listove, ko da si mi rek'o :)
jeste, prvi put u zivotu sijem, trudim se i slusam sta mi kazete, mozda zato ide fino ;)
armin_jocker

#5147 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

Ratarka wrote:
armin_jocker wrote:Masala Ratarko, super ti je basca, a s obzirom ako se ne varam da je tebi ovo prva godina da sijes, i sadis, svaka ti cast, kapa do poda. Jel ti ovaj paradajz sto ga je nesto napalo, cini mi se plamenjaca vani?? ja te listove sve cupam, cim vidim da ih je nesto napalo, pa makar ni jedan list ne ostao na stablu, tako sam radio prosle godine, ove godne hvala bogu nemam puno plamenjace i nekih tragova bolesti na biljkama, bar ne za sad. Paprike ti fino idu, izgleda da imas i plodova za ubrati, ako imas plodova, a na samom su pocetku biljke, beri ih, kako bi se biljka dalje rarvijala, dobila energiju, i cvjetala i davala plodove
jeste, prvi put u zivotu sijem, trudim se i slusam sta mi kazete, mozda zato ide fino ;)
Meni je prva godina bila testna, i katastrofalna :D ,sve ubila plamenjaca i pregusto nasijano ... nikog da me posavjetuje, na internetu nisam ni trazio nisam .... Boze moj, sve je to skola
Ratarka

#5148 Re: Bášča

Post by Ratarka »

armin_jocker wrote:
Ratarka wrote:
Meni je prva godina bila testna, i katastrofalna :D ,sve ubila plamenjaca i pregusto nasijano ... nikog da me posavjetuje, na internetu nisam ni trazio nisam .... Boze moj, sve je to skola
e tako sam ja sada zeznula buraniju, pregusto da gore ne moze! iako ste se slomili objasnjavajuci te kuuuuce i sve, ipak sam tek skontala kad sam vidjela sencijeve slike, tad je vec bilo kasno. onda uletise psi pa mi polomise - ma super sam nabrala kakva mi je situacija bila :D
a sta predlazes da sada posijem iza graska koji sam povadila?
(krompir nam je nula, istu sudbinu je dozivio kao buranije, psi sve ali sve pogazili :()
safran

#5149 Re: Bášča

Post by safran »

Posadi buraniju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ozbiljno, mi danas po treći put posadili šarenu čuču i neku žutu čuču - pljosnatu kao puterica (ja ne volim olovku). Prošle sedmice smo stigli zasaditi drugu turu buranije i jednu turu graška i već su nikli. Imaš u Agricom sjemena buranije koja se može saditi i u julu - dospijeva za 50-55 dana što ti je tamo druga polovina septembra. Ako ostatak ljeta kompenzira niske temperature u prvoj polovini sezone moglo bi biti još buranije ohohohoooo. Ako ne bude produžetaka sezone sva šteta je u 2,5 KM sjemena i malo krampanja.
Ratarka

#5150 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Posadi buraniju :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ozbiljno, mi danas po treći put posadili šarenu čuču i neku žutu čuču - pljosnatu kao puterica (ja ne volim olovku). Prošle sedmice smo stigli zasaditi drugu turu buranije i jednu turu graška i već su nikli. Imaš u Agricom sjemena buranije koja se može saditi i u julu - dospijeva za 50-55 dana što ti je tamo druga polovina septembra. Ako ostatak ljeta kompenzira niske temperature u prvoj polovini sezone moglo bi biti još buranije ohohohoooo. Ako ne bude produžetaka sezone sva šteta je u 2,5 KM sjemena i malo krampanja.
hvala ti na ovoj "zelim-da-mi-neko-kaze-da-to-posijem" pomoci :lol: :lol: :lol:
sva sam se upela ne bi'l neko rek'o da posijem grasak ili buraniju (imam jos sjemena sarene cuce famozna je!) a niko bona ni mukajet!
e sad nisam skontala da li nju da sijem ovdje gje je ova nazor podignuta (steta od pasa) ili tamo gdje je bio grasak? to gdje je ugazano sam podigla i kao u grmice povezala ali vrlo jadno djeluje, pa se mislim da nju zamjenim novom sarenom, a gdje je bio grasak ponovo da stavim grasak? ili da sve opalim buraniju?
(mrzice me djeca majke mi, 8 kila sam zaledila, ako bude jos pola od toga ima da me se odreknu :lol: :lol: :lol:)
Post Reply