FK Željezničar

Sve o FK Željezničar...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
elSaik

#5126 Re: FK Zeljeznicar

Post by elSaik »

Inter Z. - FK ŽELjEZNIČAR 2:1 :(
Petit_Beurre

#5127 Re: FK Zeljeznicar

Post by Petit_Beurre »

elSaik wrote:Inter Z. - FK ŽELjEZNIČAR 2:1 :(
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

:roll:
Krvotok

#5128 Re: FK Zeljeznicar

Post by Krvotok »

Ovo uopšte ne čudi, naša liga je 100-a, a Inter iz Zaprešića igra u najjačoj hrvatskoj ligi s Dinamom, Hajdukom...Pa mi gubimo tekme u našem prvenstvu u gostima, a da ne izgubimo u gostima od tima čija je liga za koplje jača? Realno, ovo je i predobar rezultat. Izgubili smo od Zvijezde iz Gradačca 2:1 prije par mjeseci, 2:0 od Borca, od Modriče 2:1, i što bi sad odjednom trebali razvaliti Inter, i to u gostima?
LSD

#5129 Re: FK Zeljeznicar

Post by LSD »

Ne znam cemu crnjak? do juce su nas morili Famos i sarajevska Bosna i sad se ko nešto cudimo što nas Inter podere.
Nakon što je Rijeka otresla našu reprezentaciju ja se više nicemu ne cudim u ovim prijateljskim utakmicama.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#5130 Re: FK Zeljeznicar

Post by -LIBERO- »

Joey Tribbiani wrote:ti nisi nikad nista pametno ni napisao na ovom forumu. Sarajevo je igralo prijateljsku prije par godina i nikakvih problema nije bilo.Osim toga, igramo tekum za njihov "rodjendan". Prijateljska, pripremna i nikome nije do belaja.
Ne zelim zakuhavati neke bespotrebne polemike i slicno,ali jednostavno na ovo se mora odgovoriti.

Problema "nije bilo" jer smo vraceni sa granice,znaci nismo ni mogli doci do Splita,onaj najveci dio.
Pojedinci se jesu probili do Splita (licno znam par auta da je proslo,al se nisu oglasavali na stadionu jer glavnina nije uspjela preci granicu)

Cak je i jedan kombi koji je uspio preci granicu napadnut u samom Splitu,pisalo je i u novinama tada o tom napadu,i na TV stanicama je to bilo.
U kombiju su bili simpatizeri Sarajeva.
elSaik

#5131 Re: FK Zeljeznicar

Post by elSaik »

Krvotok wrote:
Ovo uopšte ne čudi, naša liga je 100-a, a Inter iz Zaprešića igra u najjačoj hrvatskoj ligi s Dinamom, Hajdukom...Pa mi gubimo tekme u našem prvenstvu u gostima, a da ne izgubimo u gostima od tima čija je liga za koplje jača? Realno, ovo je i predobar rezultat. Izgubili smo od Zvijezde iz Gradačca 2:1 prije par mjeseci, 2:0 od Borca, od Modriče 2:1, i što bi sad odjednom trebali razvaliti Inter, i to u gostima?
Pa ne kažem da smo trebali ikoga razvaliti u gostima (iako Frankfurt dobi BVB usred Dortmunda sa 3:2) samo da je tužno što smo ponovno izgubili.
Adi_vp

#5132 Re: FK Zeljeznicar

Post by Adi_vp »

Realno zaboli me za pripremne tekme,tacnije za rezultat...Mnogo mi je vaznije da sve stima kad krene prvenstvo,o kupu da i ne govorim...
Šibicar

#5133 Re: FK Zeljeznicar

Post by Šibicar »

Na rezultate na pripremama niko ne treba gledati ozbiljno,ne bi se zvale pripreme,da se tu igrači ne uigravaju,isprobavaju razne taktike,daje se prilika svim igračima da pokažu šta znaju(u našem slučaju,većina,šta ne zna :D ),tako da ćemo pravu provjeru imati u prvom kolu PL,a do tad mogu gubiti sve utakmice što se mene tiče...
Zlocin&Kazna

#5134 Re: FK Zeljeznicar

Post by Zlocin&Kazna »

Ja lično imam povjerenja u Amara.. Ako je čovjek mogao sa onakvom ekipom da nas dovede na 5. mjesto nakon jesenjeg dijela, onda mozemo makar dobiti Kup i ostati u gornjem dijelu tabele.
luckylaka

#5135 Re: FK Zeljeznicar

Post by luckylaka »

Zlocin&Kazna wrote:Ja lično imam povjerenja u Amara.. Ako je čovjek mogao sa onakvom ekipom da nas dovede na 5. mjesto nakon jesenjeg dijela, onda mozemo makar dobiti Kup i ostati u gornjem dijelu tabele.
Jes vala u ovoj ligi biti peti to ti je haman ko u Njemackoj biti drugi.Jebo pripremi,nek se igraci odmore,nek se cuvaju za prvenstvo.Ma salim se ba ,bit ce Zeljo sampion ako bog da.JBG ne mogu ga drugacije gledati osim ako nije u Europi.
Lekler

#5136 Re: FK Zeljeznicar

Post by Lekler »

Da bog da izgubili sve pripremne pa uzeli metalni 1-0 na guzove,niko sretniji od mene!
Djokej

#5137 Re: FK Zeljeznicar

Post by Djokej »

S kim smo izvučeni u kupu?
Charuga
Globalni moderator

#5138 Re: FK Zeljeznicar

Post by Charuga »

Djokej wrote:S kim smo izvučeni u kupu?
Zar smo izvuceni .. :?
Djokej

#5139 Re: FK Zeljeznicar

Post by Djokej »

pa evo ja kontam da sam zaboravio s kim igramo, al izgleda da nismo izvučeni :D
Charuga
Globalni moderator

#5140 Re: FK Zeljeznicar

Post by Charuga »

Djokej wrote:pa evo ja kontam da sam zaboravio s kim igramo, al izgleda da nismo izvučeni :D
Ja sam opet bio siguran da nije bilo izvlacenje sve do onog momenta kad si postavio pitanje. Onda si me malo zbunio ali sam provjerio i utvrdio sam da sam ipak dobar sa memorijom .. ;-)
MojaMalenkost

#5141 Re: FK Zeljeznicar

Post by MojaMalenkost »

Miljenko Jergovic - Fudbalska kradja

Imena nogometnih sudaca izgovarala su se uz neizostavan dodatak mjesta iz kojeg dolaze. Niko nikad nije rekao samo Dušan Maksimović, nego su svi uvijek govorili - Dušan Maksimović iz Novog Sada, pa Hamid Ihtijarević iz Sarajeva, Marijan Raus iz Varaždina, Stipe Glavina iz Klisa, Damir Malovinović iz Rijeke, Lado Jakša iz Ljubljane, Osman Jusufbegović iz Sarajeva... A bio je i jedan Trajče Mađoski iz Tetova. Taj Mađoski sudio je utakmicu "Dinamo" - "Željezničar" u Zagrebu jedne od onih nekih godina početkom ili sredinom osamdesetih. Igralo se peto ili šesto kolo, "Dinamo" je prethodno izgubio većinu utakmica i nalazio se pri dnu tabele, a "Željo" je imao svoje proljeće, pa je nakon prvog poluvremena vodio s 2:0. Onda se u poluvremenu nešto dogodilo, Mađoskom iz Tetova neko je nešto rekao i dao ili mu niko ništa nije rekao i dao, nego je čovjek ispravno shvatio da više vrijedi pobjeda "Dinama" na domaćem terenu od još jednog uspjeha "Želje" u gostima. Sudio je "Dinamu" jedan, pa drugi, pa treći penal, sve dok ih nije bilo toliko da su domaći napokon mogli pobijediti.

Bila je to jedna od najvećih, a možda i najveća krađa u povijesti domaćeg prvoligaškog nogometa. Međutim, o njoj se po novinama nije pisalo, niti su se "Željini" igrači jako bunili. Zagrebačke novine slavile su pobjedu Blaževićevih dečkiju čiji je trener još uvijek nosio svoj bijeli šal, sarajevske novine nisu htjele puno talasati, valjda da se ne bi posumnjalo u našu lojalnost Jugoslaviji, a jedinu kritiku posla koji je obavio Trajče Mađoski iz Tetova objavile su beogradske Večernje novosti iz pera svoga zagrebačkog dopisnika. "Željo" je bio mali i nevažan klub i nije imao utjecajne navijače koji bi se u svim tim beogradima, zagrebima i sarajevima borio za njegova prava. U našoj je povijesti on jedini mogao biti prvak i ispadati iz prve lige.

One godine kada je posljednji put ispao, u posljednjem su mu kolu "Čelikovi" navijači skandirali onu banalnu dječiju pjesmicu: "Željo u napad, druga liga zapad". Gol koji je "Želju" izbacio iz prve lige je, ako sjećanja opet ne varaju, zabio Karač, utakmica je prenošena na televiziji, a igrači u plavom su pognutih glava napustili teren, jer je "Željo" bio jedini klub oko čijeg se povratka u društvo najboljih neće angažirati šira društvena zajednica. Katkad se javno znalo postaviti i pitanje trebaju li uopće gradu Sarajevu dva prvoligaša, kad ih nemaju ni Ljubljana, Skoplje, a često ni Zagreb.

Navijači drugog sarajevskog kluba imali su dobrih razloga da vjeruju kako je naš grad dobio ime po istoimenom nogometnom klubu. FK "Sarajevo" donijelo je prvu šampionsku titulu u Bosnu i Hercegovinu. Bilo je to u sezoni u kojoj je "Sarajevo" slavilo 20, a "Željezničar" 45 godina postojanja. Ta titula bila je krunski dokaz da je boja fesa - boja dresa u temelju našeg suvereniteta i da je Sarajevo općenito bordo grad, dok je plava boja "Želje" tek trag davnog, zauvijek prošlog vremena u kojem je nebo ljudima bilo jedina domovina. Igrom slučaja ili zbog čudnog i neobjašnjivog ritma u kojem su se kroz povijest izmjenjivale mode, bordo boja je nakon te prve šampionske titule ušla u modu. Počcetkom sedamdesetih devedeset posto kauča bilo je tapecirano bordo presvlakama, pojavila su se bordo Alhosova odijela s reverima od vakcine do vakcine, a nešto kasnije su umjesto buba boje bijele kafe svijetom počeli krstariti prvi bordo "golfovi", a prije njih i bordo "peugeoti 404". Kada jednom izađe iz mode, bordo boja postat će znakom lošeg ukusa i to će ostati sve do danas, tako da je na kugli zemaljskoj danas teško i naći bordo dresove nekog nogometnog kluba. Boja dresa FK "Sarajevo" danas se čini planetarno jedinstvenom pojavom.

Dva sarajevska nogometna prvoligaša dijelili su grad po nevidljivoj crti kojom su podijeljeni svi pravi i ozbiljni gradovi svijeta. FK "Sarajevo" je poput "Reala" bio kraljevski klub, ponos i dika političke elite i ljudi koji su vjerovali da se uspjeh u životu moze izraziti novcem, dok je NK "Željezničar" bio klub radničke klase, starosjedilaca i ljudi koji bi sami sebe proglasili starosjediocima. Nedavno je jedan uvaženi lokalni ekspert sasvim tačno navijače "Željezničara" proglasio autsajderima, što je povijesno precizna odrednica: ako ništa drugo, a onda je katastrofa protiv "Videotona" potvrdila da "Željo" kao i svaki drugi autsajder gubi važne utakmice, one koje se dogode jednom u povijesti. S druge strane, "Sarajevo" do tih utakmica nikada nije ni došlo, pa ni klub, ni njegovi navijači se ne mogu nazvati autsajderima.

Vratimo se na kraju Trajčetu Mađoskom iz Tetova: ono što je uradio "Želji", on ne bi smio uraditi ni "Hajduku", ni "Olimpiji", ni "Zvezdi", ali bi smio uraditi "Sarajevu". Samo da je to uradio "Sarajevu", barem bi novine pisale o krađi, dok je ova skromna historiografska bilješka ujedno i prvi sarajevski pisani trag o tome kako je Mađoski iz Tetova pokrao "Želju".
nikad_izvini

#5142 Re: FK Zeljeznicar

Post by nikad_izvini »

:thumbup:
ARmAn1i

#5143 Re: FK Zeljeznicar

Post by ARmAn1i »

Klik lajk :lol:

:thumbup:
Adi_vp

#5144 Re: FK Zeljeznicar

Post by Adi_vp »

Moja malenkost se zahvaljuje za text :D :thumbup:
smijesni_ste

#5145 Re: FK Zeljeznicar

Post by smijesni_ste »

-LIBERO- wrote:
Ne zelim zakuhavati neke bespotrebne polemike i slicno,ali jednostavno na ovo se mora odgovoriti.

Problema "nije bilo" jer smo vraceni sa granice,znaci nismo ni mogli doci do Splita,onaj najveci dio.
Pojedinci se jesu probili do Splita (licno znam par auta da je proslo,al se nisu oglasavali na stadionu jer glavnina nije uspjela preci granicu)

Cak je i jedan kombi koji je uspio preci granicu napadnut u samom Splitu,pisalo je i u novinama tada o tom napadu,i na TV stanicama je to bilo.
U kombiju su bili simpatizeri Sarajeva.
Ma pusti...bitno je da on pise pametne postove...za razliku od drugih :D...kad je ista na ovim prostorima bilo "prijateljsko" ..ali eto...
bijelo_dugme

#5146 Re: FK Zeljeznicar

Post by bijelo_dugme »

Sto Zeljo smje imati svoju temu a Vllaznija ne?
burek_in_space

#5147 Re: FK Zeljeznicar

Post by burek_in_space »

bijelo_dugme wrote:Sto Zeljo smje imati svoju temu a Vllaznija ne?
Poshto vec ignorishesh moju preporuku, smatraj da ce naredni spam s tvoje strane znachiti ban u trajanju od 14 dana.

EDIT: nakon detaljnijeg pregleda, ipak sam se predomislio...

09. Feb. 2010. 15:19 Banned user for reason “Trolovanje”
» bijelo_dugme

14 dana
The 51st State

#5148 Re: FK Zeljeznicar

Post by The 51st State »

Chmoljo wrote:
Omerovim_Koracima wrote:FK "Sarajevo" je poput "Reala" bio kraljevski klub.... sve recheno u polu-rechenici 8-) 8-)
...ali ti je njen smisao ostao nedokučiv :) ništa neobično :)
Smisao u Jergovicevim tekstovima, mora da se salis?
nikad_izvini

#5149 Re: FK Zeljeznicar

Post by nikad_izvini »

Paaa, čovjek je lijepo napisao ono što je svima poznato:

-vi ste divovi(to sami sebi pjevate) :D
- Željo je klub skretničara i radnika dok je Torpedo klub "elite" :D

MojaMalenkost wrote: Dva sarajevska nogometna prvoligaša dijelili su grad po nevidljivoj crti kojom su podijeljeni svi pravi i ozbiljni gradovi svijeta. FK "Sarajevo" je poput "Reala" bio kraljevski klub, ponos i dika političke elite i ljudi koji su vjerovali da se uspjeh u životu moze izraziti novcem, dok je NK "Željezničar" bio klub radničke klase, starosjedilaca i ljudi koji bi sami sebe proglasili starosjediocima. Nedavno je jedan uvaženi lokalni ekspert sasvim tačno navijače "Željezničara" proglasio autsajderima, što je povijesno precizna odrednica: ako ništa drugo, a onda je katastrofa protiv "Videotona" potvrdila da "Željo" kao i svaki drugi autsajder gubi važne utakmice, one koje se dogode jednom u povijesti. S druge strane, "Sarajevo" do tih utakmica nikada nije ni došlo, pa ni klub, ni njegovi navijači se ne mogu nazvati autsajderima.
Sad vam ni to ne valja :D
krokodil

#5150 Re: FK Zeljeznicar

Post by krokodil »

Isti taj M. Jergović je napisao da Željo nikad titulu ne bi osvojio da nije bilo "Hrvatskog proljeća" 1971-e, pa se nije smjelo dati titula nekome iz Hrvatske, ali reciprocitetom nikome ni iz Srbije pa se eto dosjetili Želje.... Govorim samo i mislim da je taj pisac odron jedan , koji se šlihta kome stigne tako da ga ne treba uzimati za ozbiljno
Post Reply