Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
-
elcaliente
#5127 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dok to sve uradis proslo 30 godina, gotovo je sa vracanjem onda.dr_Evil wrote: ↑03/03/2023 09:57Otici, uzeti pasose sebi i djeci, kupiti vani stan isplatiti ga toliko da dalje se moze placati od kirije nakon sto ga izdas, sve u svrhu da se opet mozes lako vratiti, i nazad za Bosnu. Pod uslovom da radis neke vrste poslova koje imaju opciju rada od kuce.
Ali jebi ga, zivot pise najbolje romane, nikad stvari ne ispadnu kako zelis.
-
bumerangss
#5128 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto prije to bolje za sve i za one koji idu jer kako god je tamo bolje je nego ovdje a i za one koji ostaju jer ce se brzo nesta morati desiti kad ostanu samo penzioneri i politicari
- dr_Evil
#5129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
7-10godina. Opet sve ovisi koja si struka i koja drzava naravno.elcaliente wrote: ↑04/03/2023 15:24Dok to sve uradis proslo 30 godina, gotovo je sa vracanjem onda.dr_Evil wrote: ↑03/03/2023 09:57
Otici, uzeti pasose sebi i djeci, kupiti vani stan isplatiti ga toliko da dalje se moze placati od kirije nakon sto ga izdas, sve u svrhu da se opet mozes lako vratiti, i nazad za Bosnu. Pod uslovom da radis neke vrste poslova koje imaju opciju rada od kuce.
- dr_Evil
#5130 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
... pogresna tema 
-
sabanss
#5131 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neke struke i manje od pet godina.dr_Evil wrote: ↑06/03/2023 07:367-10godina. Opet sve ovisi koja si struka i koja drzava naravno.elcaliente wrote: ↑04/03/2023 15:24
Dok to sve uradis proslo 30 godina, gotovo je sa vracanjem onda.
- dr_Evil
#5132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Istina, vjerujem da za kupovinu stana mozese skupiti za 2-3 godine ako nemas djecu, i 3-6 ako imas djecu. Djeca kostaju. Naravno govorim o 20-30% ucesca. Ne o tome da isplatis stan.
ALi opet treba ti jos par godina da uzmes drzavljanstvo. A to je valjda 7-8 ukupno.
-
elcaliente
#5133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Njemackoj da dobijes drzavljanstvo treba 8 godina.dr_Evil wrote: ↑06/03/2023 07:367-10godina. Opet sve ovisi koja si struka i koja drzava naravno.elcaliente wrote: ↑04/03/2023 15:24
Dok to sve uradis proslo 30 godina, gotovo je sa vracanjem onda.
Eh sada neznam kakva struka moras biti da za 10 godina kao migrant prve generacije odplatis dvosoban stan stan od 800 hiljada eura. Ja ne poznajem ni jednu osobu tog profila u svom krugu poznanika. Al vjerovatno ih u vasem krugu ima.
- dr_Evil
#5134 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema ni u mom, ali nisam ni rekao da otplatis, nego da spustis kredit na razinu da stan moze sam sebe pokrivati od kirije.elcaliente wrote: ↑06/03/2023 15:15U Njemackoj da dobijes drzavljanstvo treba 8 godina.
Eh sada neznam kakva struka moras biti da za 10 godina kao migrant prve generacije odplatis dvosoban stan stan od 800 hiljada eura. Ja ne poznajem ni jednu osobu tog profila u svom krugu poznanika. Al vjerovatno ih u vasem krugu ima.
800.000 eura vjerovatno nikad neces ni isplatiti budimo realni. Takve stanove "expat" (posto je pogresno migrant) i ne kupuje, to moze samo sebi priustiti neko ko je naslijedio nekretninu koju proda pa koristi kao ucesce. Ja pricam o stanu sa dvije spavace od 200 do max 400.000 eura. I stanarsko pravo je sasvim legitiman nacin posjedovanja stana. ZNam da cijene stanova mogu ici do cifre koju si rekao/rekla(ispravi me), ali ne poznajem nikoga mladjeg da ima takav stan. Jedan par oboje su inzinjeri su kupili(koliko su otplatili ne znam) uzeli su stan od 400.000eura, skidam kapu do poda, znaci da su morali imati minimalno 80.000 svog ucesca zakonski. Naravno prvo su imali jedan manji 7-8 godina pa presli na taj.
Znam neke ljude koji posjeduju kuce u tom cjenovnom rangu, pa malo i vise, ali tu se radi o domicilinim ljudima ili drugoj generaciji koja dovrsava svoj radni vijek.
-
elcaliente
#5135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam tebe shvatio da ti mislis neko ko dodje za Njemacku moze da kupi stan u rijesi pasos za 10 godina pa se vrati u BiH.dr_Evil wrote: ↑06/03/2023 15:24Nema ni u mom, ali nisam ni rekao da otplatis, nego da spustis kredit na razinu da stan moze sam sebe pokrivati od kirije.elcaliente wrote: ↑06/03/2023 15:15
U Njemackoj da dobijes drzavljanstvo treba 8 godina.
800.000 eura vjerovatno nikad neces ni isplatiti budimo realni. Takve stanove "expat" (posto je pogresno migrant) i ne kupuje, to moze samo sebi priustiti neko ko je naslijedio nekretninu koju proda pa koristi kao ucesce. Ja pricam o stanu sa dvije spavace od 200 do max 400.000 eura. I stanarsko pravo je sasvim legitiman nacin posjedovanja stana. ZNam da cijene stanova mogu ici do cifre koju si rekao/rekla(ispravi me), ali ne poznajem nikoga mladjeg da ima takav stan. Jedan par oboje su inzinjeri su kupili(koliko su otplatili ne znam) uzeli su stan od 400.000eura, skidam kapu do poda, znaci da su morali imati minimalno 80.000 svog ucesca zakonski. Naravno prvo su imali jedan manji 7-8 godina pa presli na taj.
Znam neke ljude koji posjeduju kuce u tom cjenovnom rangu, pa malo i vise, ali tu se radi o domicilinim ljudima ili drugoj generaciji koja dovrsava svoj radni vijek.
Isto tako ne znam u kojem djelu Njemacke imas stanove dvosobne od 200-400.000 hiljada eura. Normalna cijena stana po gradovima pocine od 9000 eur po kvadratu plus porez i troskovi notara koji zavise od cijene stana. Na to ti dolaze troskovi odrzavanja zgrade, koje mogu npr jednostavno se jedne godine popeti i na 20hiljada eur, npr ako se treba krov raditi ili energetska sanacija. Uz sve to dolaze kamate na kredit.
Bilo kako bilo ispod 1500-2000 eur rata za odplatu nije. Uz to valja zivjeti, treba minimalno jos 2000eur. Znaci u startu imas troskove od 4000EUR.
I recimo da postoje stanovi sa tim cijenama u nekim zabitima u istocnoj Njemackoj, opet se ne mogu vratiti u BiH za 10 godina ili manje kako se gore navodi, jer treba odplacivati kredit a krije tamo nisu dovoljne. Odnosno sta ti pomaze stan u Njemackoj dok si ti u BiH a krijia ide 20 godina na odplatu. Od cega ces zivjeti? I sta je sa placanjima obnove zgrade.
Ako npr stan iznajmis za 800 eur mjesecno, nije bas tako da ti dobijes 800 eur na racun, trebas platiti porez i odrzavanje zgrade.
Ne kontam to expat ili ne u Njemackoj se sve emigranti ili izbjeglice, razlikuju samo po tome da li ratni ili ekonomski.
Isto tako sam postavio pitanje ako se vec neko odluci da odseli iz BiH zasto ne proda dole nekretnine i ulozi to ovdje kao ucesce. Sto bi bilo logicno, ali svi imaju svoje razloge.
- dr_Evil
#5136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pardoniram, mislio sam na to da moze kupitii stan, stavit ga pod kiriju, tako da kirija vraca dio kredita, a da ostali dio ta osoba moze pokriti od svojih daljnih primanja. Evo recimo jedan solidan stan sta je na njega 1000eura kredit, i jos 600 eura kirija(stanarsko pravo), taj stan mozes dalje iznajmiti za 1200-1300 euram sto znaci da razlika nije velika za nadoplatit. Cisto da se ima gdje vratiti ili sta ostavit djeci. Ne moze svako nazalost to, ali dobar dio ljudi je u stanju, ali se ne vraca, ebi ga. Ogroman dio ljudi moze danas laptop na rame i od kuce radit, ali nece, djeca u skolu, bolnice, onda konta u Bosni nista ne stima i tako to ide.elcaliente wrote: ↑06/03/2023 15:47
Ja sam tebe shvatio da ti mislis neko ko dodje za Njemacku moze da kupi stan u rijesi pasos za 10 godina pa se vrati u BiH.
Isto tako ne znam u kojem djelu Njemacke imas stanove dvosobne od 200-400.000 hiljada eura. Normalna cijena stana po gradovima pocine od 9000 eur po kvadratu plus porez i troskovi notara koji zavise od cijene stana. Na to ti dolaze troskovi odrzavanja zgrade, koje mogu npr jednostavno se jedne godine popeti i na 20hiljada eur, npr ako se treba krov raditi ili energetska sanacija. Uz sve to dolaze kamate na kredit.
Bilo kako bilo ispod 1500-2000 eur rata za odplatu nije. Uz to valja zivjeti, treba minimalno jos 2000eur. Znaci u startu imas troskove od 4000EUR.
I recimo da postoje stanovi sa tim cijenama u nekim zabitima u istocnoj Njemackoj, opet se ne mogu vratiti u BiH za 10 godina ili manje kako se gore navodi, jer treba odplacivati kredit.
Ne kontam to expat ili ne u Njemackoj se sve emigranti ili izbjeglice, razlikuju samo po tome da li ratni ili ekonomski.
Isto tako sam postavio pitanje ako se vec neko odluci da odseli iz BiH zasto ne proda dole nekretnine i ulozi to ovdje kao ucesce. Sto bi bilo logicno, ali svi imaju svoje razloge.
Nemam ti ja pojma o Njemackoj, samo sam prosao kroz nju. Ja znam samo o Skandinaviji, Oslo lezi na oko 6000eura po kvadratu prosjek(naravno da moze vise, ko ima para i muda maslom maze), Bergen sljedeci najveci je vec na 3.800-900 eura po kvadratu. Nije valjda iseljenje samo u Svabe
4000 eura mjesecno za malu familiju od 4 clana mi zvuci realno, mada mislim da su troskovi skoro 5.000 eura mjescno kad imas malu djecu i dva auta.
- skafiskafsnjak
#5137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema kredita ispod 2000eur za stan od 400k. Otisle kamate u nebo.dr_Evil wrote: ↑06/03/2023 15:56pardoniram, mislio sam na to da moze kupitii stan, stavit ga pod kiriju, tako da kirija vraca dio kredita, a da ostali dio ta osoba moze pokriti od svojih daljnih primanja. Evo recimo jedan solidan stan sta je na njega 1000eura kredit, i jos 600 eura kirija(stanarsko pravo), taj stan mozes dalje iznajmiti za 1200-1300 euram sto znaci da razlika nije velika za nadoplatit. Cisto da se ima gdje vratiti ili sta ostavit djeci. Ne moze svako nazalost to, ali dobar dio ljudi je u stanju, ali se ne vraca, ebi ga. Ogroman dio ljudi moze danas laptop na rame i od kuce radit, ali nece, djeca u skolu, bolnice, onda konta u Bosni nista ne stima i tako to ide.elcaliente wrote: ↑06/03/2023 15:47
Ja sam tebe shvatio da ti mislis neko ko dodje za Njemacku moze da kupi stan u rijesi pasos za 10 godina pa se vrati u BiH.
I recimo da postoje stanovi sa tim cijenama u nekim zabitima u istocnoj Njemackoj, opet se ne mogu vratiti u BiH za 10 godina ili manje kako se gore navodi, jer treba odplacivati kredit.
Nemam ti ja pojma o Njemackoj, samo sam prosao kroz nju. Ja znam samo o Skandinaviji, Oslo lezi na oko 6000eura po kvadratu prosjek, Bergen sljedeci najveci je vec na 3.800-900 eura po kvadratu. Nije valjda iseljenje samo u Svabe![]()
4000 eura mjesecno za malu familiju od 4 clana mi zvuci realno, mada mislim da su troskovi skoro 5.000 eura mjescno kad imas malu djecu i dva auta.
- dr_Evil
#5138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je apsolutno tacno. To je to, 400k=2000eura, 200k=1000eura mjesecno, + sve ostalo sta slijedujeskafiskafsnjak wrote: ↑06/03/2023 15:58
Nema kredita ispod 2000eur za stan od 400k. Otisle kamate u nebo.
- skafiskafsnjak
#5139 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mnogi zaboravljaju da, kada kupis stan, imas troskova drugih ... porez, odrzavanje itd.
U to se zajedno sa kreditom treba uracunati ... trenutno je za obicnog covjeka vrlo tesko ako ne i nemoguce uzeti stan. Narravno, mislim na Minhen i okolicu ...
U to se zajedno sa kreditom treba uracunati ... trenutno je za obicnog covjeka vrlo tesko ako ne i nemoguce uzeti stan. Narravno, mislim na Minhen i okolicu ...
- dr_Evil
#5140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rekoh ti vec da nemam pojma za Njemackuskafiskafsnjak wrote: ↑06/03/2023 16:09 Mnogi zaboravljaju da, kada kupis stan, imas troskova drugih ... porez, odrzavanje itd.
- skafiskafsnjak
#5141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zivot tracim ako nisam stan kupio? Ne bih se slozio .... ima bitnijih stvari u zivotu. Ja cu radije lijepo zivjeti pod kirijom nego se patiti sa ratama kredita u vlastitom stanu.dr_Evil wrote: ↑07/03/2023 06:50Rekoh ti vec da nemam pojma za Njemackuskafiskafsnjak wrote: ↑06/03/2023 16:09 Mnogi zaboravljaju da, kada kupis stan, imas troskova drugih ... porez, odrzavanje itd.
U to se zajedno sa kreditom treba uracunati ... trenutno je za obicnog covjeka vrlo tesko ako ne i nemoguce uzeti stan. Narravno, mislim na Minhen i okolicu ...Ali gore ti pobrojah neke realne cifre iz mog iskustva. Ako ne mozete uzeti stan, onda se selite. Ne mislim nista lose ovim izrecenim, ali tracite zivot. Za 20 godina uvidis da su pare spiskane, a ovako bi makar imao stan koji si kupio za recimo 300.000, a tada ce vrijediti 500.000 zbog inflacije. Nije Europa samo Njemacka.
Naravno da nije Njemacka .... nije ni Njemacka samo Minhen
- dr_Evil
#5142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tracis druze, okrenut ces za 15-20 godina i skontati da ti je inflacija pojela stednju. Naravno vjerovatno stedis u fondu ili dionicama kao i ja, ali opet je to sve nepredvidivo, nekretnina i zlato su historijski se pokazale najsigurnije, mada i tu bude balona.skafiskafsnjak wrote: ↑07/03/2023 06:53Zivot tracim ako nisam stan kupio? Ne bih se slozio .... ima bitnijih stvari u zivotu. Ja cu radije lijepo zivjeti pod kirijom nego se patiti sa ratama kredita u vlastitom stanu.dr_Evil wrote: ↑07/03/2023 06:50
Rekoh ti vec da nemam pojma za NjemackuAli gore ti pobrojah neke realne cifre iz mog iskustva. Ako ne mozete uzeti stan, onda se selite. Ne mislim nista lose ovim izrecenim, ali tracite zivot. Za 20 godina uvidis da su pare spiskane, a ovako bi makar imao stan koji si kupio za recimo 300.000, a tada ce vrijediti 500.000 zbog inflacije. Nije Europa samo Njemacka.
Naravno da nije Njemacka .... nije ni Njemacka samo Minhen![]()
U normalnim zemljama kirija obicno nije mnogo manja od rate kredita, zato ne razumijem o kakvoj patnji pricas. Ali sto ljudi sto cudi, svako ima svoj zivot. Meni je draze kupit stan, pa sam sebi kiriju placati.
- skafiskafsnjak
#5143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo ako hocu stan ovdje gdje sam trenutno , rata kredita na citav zivot i troskovi su 2000 .... kirija je 1100 ...dr_Evil wrote: ↑07/03/2023 07:14Tracis druze, okrenut ces za 15-20 godina i skontati da ti je inflacija pojela stednju. Naravno vjerovatno stedis u fondu ili dionicama kao i ja, ali opet je to sve nepredvidivo, nekretnina i zlato su historijski se pokazale najsigurnije, mada i tu bude balona.skafiskafsnjak wrote: ↑07/03/2023 06:53
Zivot tracim ako nisam stan kupio? Ne bih se slozio .... ima bitnijih stvari u zivotu. Ja cu radije lijepo zivjeti pod kirijom nego se patiti sa ratama kredita u vlastitom stanu.
Naravno da nije Njemacka .... nije ni Njemacka samo Minhen![]()
U normalnim zemljama kirija obicno nije mnogo manja od rate kredita, zato ne razumijem o kakvoj patnji pricas. Ali sto ljudi sto cudi, svako ima svoj zivot. Meni je draze kupit stan, pa sam sebi kiriju placati.
-
Sonron
#5144 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Razumijem Dr_Evil, ali treba biti realan malo. Nisu svi što dođu u Njemačku doktori, programeri, menadžeri, priznati inžinjeri gdje kao pojedinac možeš minimalno zarađivati 3000€ mjesečno i to 3000€ je da se udaraš u guzicu ako imaš i sretan si sa tom sumom. Samo u 2022 godini ti je trebalo 33.000€ na godišnjoj bazi da možeš izdržavati porodicu sa dvoje djece, u to plaćaš i stan i imaš auto a možda i dva jer treba ženi da ako nešto se desi, a žena ne radi ode ti tih 3000€ plate niz vodu i nećeš ništa ni uštediti , nema šanse. Jedini način je da oboje rade pa onda tek da nešto da krenu štediti za nekretnine, a onda ti opet zeznuta stvar u vezi pronalaska posla ženi, neće joj niko dati teilzeit - na određeno vrijeme npr. rad otprilike do 25 sati bubam ako nema vec prijašnjeg iskustva, a ko će dijete nahraniti,obući, okupiti i pomagati oko zadaće kad ima 6 godina a ona radi puni posao. Djeca narastu i bude im 12+ godina i tek onda mogu oboje raditi i štediti za dio kredita a to dok se desi vama oboje u guzici 40+ godina, nisi onda spreman na promjenu jer djeca idu u školu tu, stekao si prijatelje/poznanike na poslu, žena isto, u firmi si vjerovatno 10 godina + i imaš određene pogodnosti i zašto bi rizikovao kupovinu stana sa 40+ godina i selidbom i novim početkom a dotle neće stan biti u Istočnoj Njemačkoj 200.000€ nego 300.000€ a nemaš ni 80.000 ušteđeno... Teško je u Njemačkoj kupiti bilo kakvu nekretninu generalno ko dođe iz BiH, skoro pa nemoguće u trenutnoj situaciji u godini 2023 a da ne zarađuješ 4000€ netto sam a to su bajke za 99% doseljenika. Stanove kupuju druga generacija tj. ko je odrastao u Njemačkoj i završio Ausbildung/Studij ili Meister i počeo raditi u 20tim godinama a već ima roditelje iza sebe da mu pomognu finansijski u pronalasku stana i kupovinu , jer je on automatski ispred doseljenika 10 godina u prednosti što se svega tiče o fleksibilniji je da posao promjeni i ne veže se za mjesto za razliku od nekoga ko je 40+, ne znam i ja kako je u Skandinaviji ali znam kako je u Njemačkoj, dosta od mene.
- dr_Evil
#5145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
skafiskafsnjak wrote: ↑07/03/2023 07:31Evo ako hocu stan ovdje gdje sam trenutno , rata kredita na citav zivot i troskovi su 2000 .... kirija je 1100 ...dr_Evil wrote: ↑07/03/2023 07:14
Tracis druze, okrenut ces za 15-20 godina i skontati da ti je inflacija pojela stednju. Naravno vjerovatno stedis u fondu ili dionicama kao i ja, ali opet je to sve nepredvidivo, nekretnina i zlato su historijski se pokazale najsigurnije, mada i tu bude balona.
Ti znas najbolje svi mi pisemo iz svog iskustva, a sto je covjek i stariji sve se teze nakani ulagat. Razumijem evo iz vasih prica da su stanovi na periferiji grada gdje ste vi dosta skuplji nego gdje ja budem. Placao sam kiriju 1000-1200 eura ovisno o lokaciji. Kredit me ne dodje nista skuplje od kirije na 25 godina, a evo 5 vec proslo. Kako prolazi vrijeme novac gubi vrijednost za 5 godina od sada ako se nastavi ovaj trend igre cijene i plata moci cu ga otplatiti za 15.
Evo primjer, ljudi koji su otisli u ratu i kupili stan devedesetih, placali su stan po 20-30.000 eura(stanarsko pravo), danas taj stan kosta 200-300.000 eura. Naravno ja ne ocekujem takav drastican rast, ali ocekujem da ce za 10 godina skociti 30%. U ovih 5 godina je preko 10% skocila cijena mog stana, ali znam da sada ulazimo u fazu usporavanja zbog rasta kamata.
Naravno na kredit dolazi placanje odrzavanja, porezi, topla voda, internet, televizija, i svakojake picke materne, ali komplet stan sa svim rezijama me ne izadje vise od 1.800-900 eura mjesecno.
U Skanda su malo vece i plate, doduse sve ostalo je skuplje. Izgleda da je kod vas skuplji stan, ali hrana dzabe
-
Sonron
#5146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nekretnine su se puno lakše kupovale u Njemačkoj 80tih,90tih i početkom 2000tih godina gdje su plate bile u DM a mogao si zarađivati 3000DM hladno a kuca/stan bili po 100.000 DM. Evo samo primjer, kolega sa posla završio Ausbildung 1986 godine i počeo raditi, plata mu bila 3000DM početna i kupio lola kuću unutrašnje površine 160m² u 22 godini za 60.000 DM uz rijeku na selu a udaljen od grada 5km, neće da proda sada za pola miliona a moler čitav život.
- dr_Evil
#5147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svaka vama cast pa razmisljate da ostavite zenu kuci dok vam djeci bude 12 godina, mi to nikada nismo pomislili niti bi mogli izdrzati financijski, a zaradjujem puno vise od 3000 eura mjesecno. Djeca su u vrticu isto kao i sva ostala djeca, valjda kad mogu mali zuti mogu i moja, ali jest mi ih zao. Imamo dva auta jer ih moramo imati, radimo na razlicitim stranama granama a treba djecu kupit.Sonron wrote: ↑07/03/2023 07:35 Razumijem Dr_Evil, ali treba biti realan malo. Nisu svi što dođu u Njemačku doktori, programeri, menadžeri, priznati inžinjeri gdje kao pojedinac možeš minimalno zarađivati 3000€ mjesečno i to 3000€ je da se udaraš u guzicu ako imaš i sretan si sa tom sumom. Samo u 2022 godini ti je trebalo 33.000€ na godišnjoj bazi da možeš izdržavati porodicu sa dvoje djece, u to plaćaš i stan i imaš auto a možda i dva jer treba ženi da ako nešto se desi, a žena ne radi ode ti tih 3000€ plate niz vodu i nećeš ništa ni uštediti , nema šanse. Jedini način je da oboje rade pa onda tek da nešto da krenu štediti za nekretnine, a onda ti opet zeznuta stvar u vezi pronalaska posla ženi, neće joj niko dati teilzeit - na određeno vrijeme npr. rad otprilike do 25 sati bubam ako nema vec prijašnjeg iskustva, a ko će dijete nahraniti,obući, okupiti i pomagati oko zadaće kad ima 6 godina a ona radi puni posao. Djeca narastu i bude im 12+ godina i tek onda mogu oboje raditi i štediti za dio kredita a to dok se desi vama oboje u guzici 40+ godina, nisi onda spreman na promjenu jer djeca idu u školu tu, stekao si prijatelje/poznanike na poslu, žena isto, u firmi si vjerovatno 10 godina + i imaš određene pogodnosti i zašto bi rizikovao kupovinu stana sa 40+ godina i selidbom i novim početkom a dotle neće stan biti u Istočnoj Njemačkoj 200.000€ nego 300.000€ a nemaš ni 80.000 ušteđeno... Teško je u Njemačkoj kupiti bilo kakvu nekretninu generalno ko dođe iz BiH, skoro pa nemoguće u trenutnoj situaciji u godini 2023 a da ne zarađuješ 4000€ netto sam a to su bajke za 99% doseljenika. Stanove kupuju druga generacija tj. ko je odrastao u Njemačkoj i završio Ausbildung/Studij ili Meister i počeo raditi u 20tim godinama a već ima roditelje iza sebe da mu pomognu finansijski u pronalasku stana i kupovinu , jer je on automatski ispred doseljenika 10 godina u prednosti što se svega tiče o fleksibilniji je da posao promjeni i ne veže se za mjesto za razliku od nekoga ko je 40+, ne znam i ja kako je u Skandinaviji ali znam kako je u Njemačkoj, dosta od mene.
Nisam imao nikoga iza sebe, sve sam prosao o cemu ti pricas.
Ne znam, borite se, borim se i sam.
-
Sonron
#5148 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dr_Evil tebi svaka čast što se boriš i bravo ti što kroz sve godine si uspio kupiti nekretninu u Skandinaviji, situacija u Njemačkoj je nažalost drugačija gdje su nekretnine skupe do bola a ostalo jeftino a ni plate nisu sada velike, ako imaš priznatu diplomu/iskustvo sad ti je satnica zanatlije 20€ zbog inflacije, prije inflacije je bila max 17.50€ i ako odradiš 160 sati mjesečno doći ćeš na 2600€ netto.
- dr_Evil
#5149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
2600-800 eura netto to je takodjer plata zanatlije gdje sam ja, mada zanatlije uvijek vise zarade jer rade vise. Prodavnice, vrtici, i slicna mjesta gdje se radi bez strucne spremne na 160 sati mjesecno su oko 2000eura. Ovdje kupuju i zanatlije, to jest gdje su dvije zanatske plate u kuci, recim on vozi taxi ona radi u vrticu ili prodavnici, sto je cesto kod balkanskih porodica, iskreno ne znam kako uspijevaju, valjda se covjek pruzi koliko je dug.Sonron wrote: ↑07/03/2023 08:04 Dr_Evil tebi svaka čast što se boriš i bravo ti što kroz sve godine si uspio kupiti nekretninu u Skandinaviji, situacija u Njemačkoj je nažalost drugačija gdje su nekretnine skupe do bola a ostalo jeftino a ni plate nisu sada velike, ako imaš priznatu diplomu/iskustvo sad ti je satnica zanatlije 20€ zbog inflacije, prije inflacije je bila max 17.50€ i ako odradiš 160 sati mjesečno doći ćeš na 2600€ netto.
Ne znam koja si struka iskreno, ali znam da postoje razlike u plati, pa na kraju dana mnogo Njemackih doktora dolazi ovdje raditi jer su bolje placeni.
Ja generalno posmatram da su stanovi skupi gdje ja budem, ali evo neko je spomenuo da je kod vas kvadrat 9000eura, to je mnogo mnogo vise nego gdje ja budem.
Rekoh kada sam ja kupovao stan prije 5 godina, dok sam dobro pratio cijene, perfiferija novogradnja mogao sam kupiti manji sa dvije spavace za 300-350.000 eura to je bila verzija vlasnistvo, naravno kad je novogradnja nemas troskova odrzavanja zgrade i dvorista koje ja sada moram da placam. Ili renovirane stanove iz 70-80ih takodjer na periferiji 260-270.000 vlasnistvo 200-220.000 stanarsko pravo. O centru ne pricam, jer niti sam imao para, a nije me ni zanimalo, sta cu ja sa porodicom u centru. Danas dodaj 10%. Glavni grad mislim da moras dodati 50%-70% na cifre koje sam ti dao. U glavnom su cijene vec toliko skocile da sada nude fazon kupi pola stana a zivi u citavom, samo da potaknu prodaju, naravno rezu granu na kojoj sjede jer zbog toga opet cijene skacu.
Danas razmisljamo da kupimo kucu u redu, nizu, ili kako se vec to zove kod nas, tada moramo na cifru od 320-350.000(idu one i do 500.000). Vjerovatno se nece desiti u skorijoj buducnosti.
Kad pogledam cijene nekretnina u Bosni i odnos plate, mislim da je u Bosni mnogo gore i skuplje. Ja znam da nema niko snage za novi start, nemam ni ja iskreno, ali ja bih nastavio dalje, kad nisam u Bosni nije ni vazno gdje sam sve dok ima dobra linija za domovinu. Prodje zivot, okrenes se godine iza sebe, a sta si realno ostavio djeci ili sebi za starosti. Mislim da je ta nekretnina ipak najvece bogastvo(pored porodice) koje ces steknuti za zivota. Ako ne nova drzava onda makar manji grad gdje se moze to kupiti. I ne samo to, recimo kad kupis auto mnogo je lakse uzeti povecani kredit na stan i placati kamatu od 3-4% posto(trenutno, bilo je 2%) nego 7-8% koliko su krediti na auta.
Sva ova moja prica je ono u havu, ti najbolje znas koliko mozes i kako mozes, niko od nas nije u istoj situaciji.
- Thorgerson
#5150 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo zaboravi. Ne zbog novca.dr_Evil wrote: ↑03/03/2023 09:57Otici, uzeti pasose sebi i djeci, kupiti vani stan isplatiti ga toliko da dalje se moze placati od kirije nakon sto ga izdas, sve u svrhu da se opet mozes lako vratiti, i nazad za Bosnu. Pod uslovom da radis neke vrste poslova koje imaju opciju rada od kuce.
Moze, al mozda, samo mozda da tamo dobijes dijete, pa se vratis prije polaska u skolu.
A zamisli dijete od 14 godina i da ga vracas nazad. Pa nema sanse.
Ja imam rodbine sa djecom tih godina. Tu djecu bosna NE ZANIMA. Nemaju nista sa ovom drzavom, malo rodbine, to je to. Sve im je tamo, prijatelji, skole itd.
Znam, mozes ti presjeci i reci djeco idemo. Nije problem. Presjeku i sad ljudi i odu u Njemacku.
Al ti ne bi isao u uredjenu drzavu nego bi se vracao u ovo grotlo.
Zbog djece to nece niko uraditi.
I od 100 ljudi mozda se 5 vrati. Barem ja ne znam nikoga da ne otisao u posljednjih 20 god i vratio se.
Ustvari znam 2 lika koji su otisli da rade fizicke poslove sezonski i nisu mogli. Kaze nije to za nas.
A ovo da ode par, porodica... ne znam nikoga