Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Sanjarko

#5126 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

Freamon Lester wrote:
Ljudi kod nas puno gledaju americke filmove i misle da je isto kao i kod njih. Po zakonu su duzan imati identifikacioni dokument sa slikom ako si stariji od 18 godina i drzavljanin BiH. Ako si stranac duzan si imati odgovarajucu putnu ispravu sa slikom i udarenim ulaznim pecatom na putnoj ispravi ili vizom.

Dakle nema price "ne dam, nemam i sl". Treba biti jebeni genije pa staviti ispred saltera poslovnice centrotransa jednog policajca koji ce svima traziti identifikacioni dokumen?
Nisi razumio sta sam napisao. Drzavnom sluzbeniku za bezbjednost se mora dati na uvid LK pri legitimaciji ako doticna osoba nema LK ili odbije da je da na uvid ide hapsenje ali i ta osoba ima pravo da trazi od tog sluzbenika legitimaciju da zna ko ga legitimise.

Ovdje je neko kako sam razumio spomenuo da vozaci itd., legitimisu ljude.
Niemand

#5127 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Rekla bih na osnovu propisa zvanog vanredna situacija.

Na osnovu kojeg propisa prodas nekom kartu, dovezes ga na odrediste i ne das mu izaci? Al dobro haj. To je ocito smislenije od tog da im ne uzimas pare dzaba i ne vozas ih satima uzalud, jer eto.
Freamon Lester

#5128 Re: Migranti u BiH

Post by Freamon Lester »

Vizionar 1985 wrote:
Freamon Lester wrote:
Ljudi kod nas puno gledaju americke filmove i misle da je isto kao i kod njih. Po zakonu su duzan imati identifikacioni dokument sa slikom ako si stariji od 18 godina i drzavljanin BiH. Ako si stranac duzan si imati odgovarajucu putnu ispravu sa slikom i udarenim ulaznim pecatom na putnoj ispravi ili vizom.

Dakle nema price "ne dam, nemam i sl". Treba biti jebeni genije pa staviti ispred saltera poslovnice centrotransa jednog policajca koji ce svima traziti identifikacioni dokumen?
Nisi razumio sta sam napisao. Drzavnom sluzbeniku za bezbjednost se mora dati na uvid LK pri legitimaciji ako doticna osoba nema LK ili odbije da je da na uvid ide hapsenje ali i ta osoba ima pravo da trazi od tog sluzbenika legitimaciju da zna ko ga legitimise.

Ovdje je neko kako sam razumio spomenuo da vozaci itd., legitimisu ljude.
Ma jasno je da lice koje nije ovlasteno ne moze traziti dokumente na uvid. Ali zar treba biti genije pa da se predlozi da pored saltera neko postavi policajca?
Bloo
Globalna šefica

#5129 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

Niemand wrote:Rekla bih na osnovu propisa zvanog vanredna situacija.

Na osnovu kojeg propisa prodas nekom kartu, dovezes ga na odrediste i ne das mu izaci? Al dobro haj. To je ocito smislenije od tog da im ne uzimas pare dzaba i ne vozas ih satima uzalud, jer eto.
Policija im nije dala da napuste prevozno sredstvo, odnosno talgo voz, ne prevoznik. :)

Vanredna situacija jeste. Ali, kao što je forumaš napisao SAMO službeno lice ima pravo da traži na uvid lične dokumente. Pa nek stoji kraj šaltera i traži dokumente.
Centrotransova šalteruša NEMA PRAVO da traži, i ja smijem odbiti da joj pokažem iste.
Isto kao što vozač nema pravo da me spriječi da izađem iz autobusa, ali policija ima.
Sanjarko

#5130 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

Ma mogli bi i vozaci itd., legitimisati ljude ali gdje to vodi i kako bi se to izvelo. Morali bi se i oni onda naoruzati itd. Ovo sa policajcem nije losa ideja. Postavljanje policajaca na stanicama. Ali opet to nerjesava dugorocno ovo pitanje migracija. 4 milijarde ljudi je ugrozeno ratovima itd., oko mozda 4 miliona godisnje ih se na migracije pokrenulo. To je 1 promil samo. Znaci kao sto sam pisao negdje vecina se nije odlucila na migraciju.
Sanjarko

#5131 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

Samo bi ovi migranti isli mravima.
Niemand

#5132 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Eto, slazemo se svi. Al to se nece desiti, sve mi se cini.
Niemand

#5133 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Al fakat moram reci da je ovaj forum zanimljiv :D bas evo gledam otkud to uopste za centrotransove zaposlenike i ne kontam i dalje. Forum. :D
It_is_a_Leclerc

#5134 Re: Migranti u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Migranti koji su spriječeni u napuštanju Talgo voza iz Bihaća će o trošku IOM-a biti vraćeni u Sarajevo.

Uz još jednu napomenu, Granična policija je odgovorna za održavanje pohodnosti državne granice. Bez ikakve dileme, zadržavanje i okupljanje u pojasu državne granice je prekršaj. Ne znam zašto se već nije silom uspostavila funkcionalnost granice na GP Maljevac za sav saobraćaj.

Radi se o jako bitnom prelazu za putnički i privredni transport.
geralt

#5135 Re: Migranti u BiH

Post by geralt »

Bloo wrote:

Policija im nije dala da napuste prevozno sredstvo, odnosno talgo voz, ne prevoznik. :)

Vanredna situacija jeste. Ali, kao što je forumaš napisao SAMO službeno lice ima pravo da traži na uvid lične dokumente. Pa nek stoji kraj šaltera i traži dokumente.
Centrotransova šalteruša NEMA PRAVO da traži, i ja smijem odbiti da joj pokažem iste.
Isto kao što vozač nema pravo da me spriječi da izađem iz autobusa, ali policija ima.
Kad dodjem na sarajevski aerodrom i hocu da uzmem boarding kartu, salteras mi trazi da mu pokazem pasos. Ja to mogu odbiti, ali onda necu moci uci u avion, dzaba mi sve pozivanje na zakone.

Nema razloga da se nesto sto je uvedeno za avion i aerodrom ne moze uvesti i za autobus/voz i autobusku/zeljeznicku stanicu. U Americi ne mozes kupiti ni voznu ni autobusku kartu za medjugradski saobracaj ako nemas ID: https://traveltips.usatoday.com/can-tra ... 09287.html
uglavnomja

#5136 Re: Migranti u BiH

Post by uglavnomja »

geralt wrote:
Bloo wrote:

Kad dodjem na sarajevski aerodrom i hocu da uzmem boarding kartu, salteras mi trazi da mu pokazem pasos. Ja to mogu odbiti, ali onda necu moci uci u avion, dzaba mi sve pozivanje na zakone.

Nema razloga da se nesto sto je uvedeno za avion i aerodrom ne moze uvesti i za autobus/voz i autobusku/zeljeznicku stanicu. U Americi ne mozes kupiti ni voznu ni autobusku kartu za medjugradski saobracaj ako nemas ID: https://traveltips.usatoday.com/can-tra ... 09287.html

pa normalno da ce ti traziti pasos kad letis u inostranstvo
nece ti traziti pasos ako letis za mostar, tuzlu ... (ovo hipoteticki :D )
Tercius

#5137 Re: Migranti u BiH

Post by Tercius »

Kad je sva ova gungula sa imigrantima pocela u Srbiji, nije se moralo biti neki posebno inteligentan lik da se pretpostavi da ce oni svi zavrsiti i zaglaviti kod nas, i evo imamo sad situaciju da nam ih Srbija uvaljuje preko RS-a s kojom ima "specijalne veze",ali nejse to je vise stvar neke civilne komponente i politike, ali ja se pitam da li je ijedan komesar MUP-a napravio neki contigency plan ili bilo kakvu instrukciju za svoje sluzbenike po kojoj ce isti postupati u ovakvim situacijama,pa ocito da nije i sve ovo mi izgleda na situaciju kad je Mevlid bahno pred amasadu u Sarajevu pa se policija umal ne pobi izmedju sebe, prepiru se cije je sta ko sta ima pravo ili nema, i samo ga uvaljuju jedni drugima.Ja ne znam koliko trenutno ljudi uopste shvata ozbiljnost ove pojave da ti se na odredjenom prostoru krecu neki pojedinci ili grupe za koje ti ne znas ni ko su ni sta su ni kakve su im namjere.Mene licno najvise ljuti a i poprilicno buni u svemu ovome je pasivnost kantonalnih MUP-ova i FUP-a kao i tih nekih ublehasa za strance sto nista ne poduzimaju da se ti ljudi identifikuju, unesu u neku bazu podataka,da se jednostavno koliko toliko uspostavi uvid i kontrola nad kretanjem tih lica.Ja provjereno znam da svaki kantonalni MUP u svom sastavu ima najmanje po 20 sluzbenika koji su te stvari radili u sklopu UN-a od J.Sudana, Sudana, Darfura,Istocnog Timora, Liberije, Conga, Somalije, Afganistana,CAR-a.Trudim se da ne budem pesimista, ali u slucaju nekog scenarija iz Francuske, mi se ne mozemo odbraniti.
Bloo
Globalna šefica

#5138 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

geralt wrote:

Sarajevski aerodrom je JP, možda je u tom caka. Ja svoju kartu isprintam i pasoš pokazujem prilikom boardinga/checkinga - usput mi provjeravaju identitet da li sam osoba na koju glasi karta odnosno da li osoba koja preuzima kartu je ta sto tvrdi da jeste. Napuštam zemlju tehnički zračnim putem. Također, koliko sam upoznata, jedinice Granične policije BiH operišu na aerodromu.

Kada si u autobusu/vozu i krećeš se unutar zemlje logično ne napuštaš granicu. Karta ne glasi na tvoje ime. Granicu kada prelaziš pokazuješ pasoš.

U slučaju letova unutar države (zamislimo da postoji Sarajevo-Tuzla) da li bi bili dužni pokazati pasoš? Ako imam kartu uz sebe?

Kao što je i sam Centrotrans naveo:
Čengić je napomenuo da je Centrotrans, u skladu sa zakonom, dužan svakom putniku koji kupi kartu na autobuskoj stanici ili u agenciji pružiti uslugu prijevoza i osigurati mjesto u autobusu.

"Centrotrans ne organizuje nikakve posebne prijevoze za migrante, nego vrši prijevoz putnika koji su kupili kartu za određeno odredište. Mi nemamo pravo da ikoga legitimišemo, tražimo identifikacioni dokument i utvrđujemo da li je neko migrant. Mi imamo dosta turista u autobusima", istakao je Čengić, podsjetivši da to nije uloga prijevoznika.

"Tu smo pomiješali nivoe odgovornosti onih koji imaju obavezu da vode računa o kretanju migranata, smještaju i svemu ostalom što je bitno za migrante i našu zajednicu. Prijevoznici, bili oni cestovni, željeznički ili avioprijevoznici, nisu u poziciji da određuju ko i kako će koristiti njihova prijevozna sredstva", potcrtao je on.
Billy The Pljuc

#5139 Re: Migranti u BiH

Post by Billy The Pljuc »

Thorgerson wrote:Mektić blebeće gluposti, a dnevno nam je ulazilo po 400-500 ljudi preko granice.

Od januara do danas samo u USK je došlo preko 11.000 migranata. Dakle, 11.000 ljudi ti tetura po drzavi, nit znas ko su, ni sta su, ni gdje ce, gdje spavaju, sta rade, nista. Pa to nije mala cifra. I to je cifra za koju se zna i koja je samo u USK.

Srbija je digla frku kad im je bilo 3000 ljudi. :roll: Trazili, vapili za pomoci od EU... nasi klokani nemaju pojma prvo ni koliko im je ljudi uopste uslo u drzavu.

Treba im zabraniti kupovinu karata i vratiti ih u prethodnu drzavu iz koje su dosli. A zna se koja je to drzava. Treba urgirati kod EU i dici se na sva moguca zvona, a ne pustit Covica da blebece o ugrozenosti. Treba urgirati i pitati EU zasto Srbija pusta migrante u BiH, a ovamo sa strane uzima pare za iste, obecavajuci da ce se za njih pobrinuti, a ustvari ih prosljeduje nama.
Approximately €80 million have been allocated by the European Commission and EU Member States to assist Serbia in effectively managing the migration flow.
Broj migranata od pocetka 2018. godine u Srbiji opada, aaa cuj, sto li baš?! :roll:
BEOGRAD - Broj migranata u Srbiji u konstantnom je padu od avgusta prošle godine, a u prihvatnim centrima obično se nalazi 4.100 do 4.200 ljudi, izjavio je za današnje "Večernje novosti" republički komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Poređenja radi, početkom 2017. godine u centrima je bilo između 6.000 i 7.000 izbeglica i migranata.
Dakle zna se odakle dolaze iz kojeg pravca. Usmjeri svu mogucu snagu tamo i ne daj im da udju. I gotovo.

Usli su, ok. Dokumentaciju uzmi, posto ih ionako pola nema nikakvu dokumentaciju, automatski te potrpaj u autobuse i istovari odakle su i dosli. Eeee, al qurko ce onda srbi dat da tamo udju, da se vrate.

Ovo je obicno uzimanje love na ovim nesretnim ljudima. A sve se radi od strane Srbije, koja potajno sa RS-om ovo sve odradjuje.

Zivjeli!

Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Sve receno, zna se ko stoji iza toga a od mulaca na vlasti niko otvoreno da progovori o tome. Baja u dogovoru sa picoustim namjerno radi to sto radi u cilju dodatne destabilizacije FBiH (koja je btw svakako u kurcu kao i cijela drzava) i usput omogucava polusvijetu iz pogranicnih mjesta sa obje strane granice da zaradi na prevozu migranata sa granice do destinacije u FBiH. Ne upratih fakat za svo ovo vrijeme da je iko kaznjen tj. procesuiran za krijumcarenje ljudi ili ih fakat pustaju tek tako bez ikakvih papira da se usetaju u BiH na granicnim prijelazima, mislim toliko o nasoj granicnoj policiji i policijskim strukturama pisi-ja.

Helem, ove godine sam silom prilika morao iz Posavine Centrotransovim busom za Sarajevo. Do Tuzle nije nas bilo u busu 5-6 sa sve vozacem i kondukterom, kad u Tuzli njih preko 30 ceka sa uredno placenim kartama. Ne bih da me se pogresno razumije, to su sve mladi ljudi u rasponu 20-30 i mozda koja godina i koji su se napatili da dodju do TZ na ko zna koji nacin. Simptomaticno da sapuna i vode nisu vidjeli isuvise dugo vremena i ja naravno uspijem izdrzati do Kladnja i sidjem i odem do jarana koji me je kasnije svojim autom odvezao u Sarajevo.

Migracija je bilo i prije ali mislim da smo svjedoci jedne vrste migracija koja nije bila prisutna toliko u proslosti. Kako vrijeme bude odmicalo i prije svega usljed klimatskih promjena prvenstveno, pa tek onda ratova i drugih dogadjaja, onaj ko od nas jos bude ziv svjedocice masovnom egzodusu ljudi sa odredjenih geografskih podrucja. Neko to nazva ekonomskim migracijama a ja bih tu ljestvicu podigao na pojam prezivljavanje jer doci ce vrijeme da i oni koji su imali pristup vodi i hrani nece imati isto vise na raspolaganju. Tako da ovo jeste samo pocetak i neki od forumasa ce mozda svjedociti vremenu kad se crna Afrika pokrene skupa sa BI i Azijom u mnogo vecem broju i od toga nece biti odbrane. Ni Trumpovske ideje podizanja zidova nece uspjeti isto zaustaviti jer ce se raditi o masi ljudi u pokretu, naravno svi mali isprdci od drzava kao sto smo npr. mi ce jednostavno biti pregazeni.

Sta reci na ovo sa cime se mi suocavamo. Evidentno je da drzavne strukture nisu dovoljno jake da se nose s ovim problemom kao ni sa zlonamjernim unutrasnjim neprijateljima i istom takvom ako ne i gorom komsijskom drzavom. Meni je ovih ljudi prije svega zao, ne mogu da osudjujem nikoga ko je u potrazi za boljim zivotom za sebe i svoju porodicu. Prosao sam mnogo toga u zivotu, iako sam se tri puta kucio do sada, nisam imao status izbjeglice nigdje ali sam ove profile ljudi kao ovi migranti sretao na mnogim mjestima u svijetu. Vidio sam ih kako ih maltretiraju ili uopsteno tretiraju kao stoku, tjeraju da rade najgore poslove za minimalnu naknadu, ucjenjuju i tjeraju da plate sto su dobili priliku da rade uopste negdje i zaradjuju, po 2-3 godine su trajale te isplate od slucaja do slucaja i ono sto je mene najvise pogodilo jeste da mnogi od njih budu odvojeni od porodice i djecu svoju ne vide po 5-6-7-8 godina. Ja licno kad mogu rado i pomognem i uvijek cu dok sam ziv ali sam isto tako svjestan da je ta moja pomoc "jednokratna" i da njihove stvarne probleme nece rijesiti.

Vi koji osipate drvlje i kamenje na migrante ste naravno svjesni da medju tom masom ljudi ima i onih koji nisu dobri, pokusajte sad zamisliti masu od ne 10-15 hiljada ljudi nego je pomnozite sa deset i koju mi sa onim sto imamo od ovog sranja od drzave necemo moci kontrolisati. Ono dobrih sto ima medju takvom masom ce napraviti belaj svakome od nas sa gladnim ili bolesnim djetetom iza sebe. I ja bih iskreno da sam na njihovom mjestu, ukrao, provalio, oteo, ubio na kraju ako moram da svom djetetu pomognem.
muzicar_iz_parka

#5140 Re: Migranti u BiH

Post by muzicar_iz_parka »

Tercius wrote:Kad je sva ova gungula sa imigrantima pocela u Srbiji, nije se moralo biti neki posebno inteligentan lik da se pretpostavi da ce oni svi zavrsiti i zaglaviti kod nas, i evo imamo sad situaciju da nam ih Srbija uvaljuje preko RS-a s kojom ima "specijalne veze",ali nejse to je vise stvar neke civilne komponente i politike, ali ja se pitam da li je ijedan komesar MUP-a napravio neki contigency plan ili bilo kakvu instrukciju za svoje sluzbenike po kojoj ce isti postupati u ovakvim situacijama,pa ocito da nije i sve ovo mi izgleda na situaciju kad je Mevlid bahno pred amasadu u Sarajevu pa se policija umal ne pobi izmedju sebe, prepiru se cije je sta ko sta ima pravo ili nema, i samo ga uvaljuju jedni drugima.Ja ne znam koliko trenutno ljudi uopste shvata ozbiljnost ove pojave da ti se na odredjenom prostoru krecu neki pojedinci ili grupe za koje ti ne znas ni ko su ni sta su ni kakve su im namjere.Mene licno najvise ljuti a i poprilicno buni u svemu ovome je pasivnost kantonalnih MUP-ova i FUP-a kao i tih nekih ublehasa za strance sto nista ne poduzimaju da se ti ljudi identifikuju, unesu u neku bazu podataka,da se jednostavno koliko toliko uspostavi uvid i kontrola nad kretanjem tih lica.Ja provjereno znam da svaki kantonalni MUP u svom sastavu ima najmanje po 20 sluzbenika koji su te stvari radili u sklopu UN-a od J.Sudana, Sudana, Darfura,Istocnog Timora, Liberije, Conga, Somalije, Afganistana,CAR-a.Trudim se da ne budem pesimista, ali u slucaju nekog scenarija iz Francuske, mi se ne mozemo odbraniti.
Ne zna se ni ko pije ni plaća po svim tim silnim policijskim agencijama.
Ja i ne vidim jasnu hirarhiju upravljanja pojedinim agencijama, dobrim djelom krivica uvođenja "nepolitičke kontrole" policije. Šta god da se desi, niko ne snosi odgovornost. Vjerovatno niko ni nema jasnog pregleda ukupne situacije, iako po svakom MUPu sigurno ima stručnih kadrova.
Previše smo mi mala država za toliko raznih policijskih službi, od ovog orgabzacionog haosa najviše koristi imaju kriminalci i uhljebi.
shbc

#5141 Re: Migranti u BiH

Post by shbc »

Ne kontam kako pojedini ne kontaju da ovdje niko nema problem sa tim sto oni traze bolji zivot. Sporan je nacin na koji ga traze. Ilegalno i na silu. Probijati se ovako preko granica, bez dokumenata, ucjenjivati vlasti, blokirati granicne prelaze drzava koje su im uprkos svemu (pa i vlastitoj bijedi) obezbjedile smjestaj i hranu, pa uprkos tome jos i krasti od lokalnog stanovnistva... E to je bezobrazluk nevidjeni. Kada moze citav svijet stajati u redu po ambasadama, legalno traziti vize i poslove po zemljama u kojim smatra da ce bolje zivjeti, mogu i oni. Ovo sto rade je van svake pameti.
Ironman_88

#5142 Re: Migranti u BiH

Post by Ironman_88 »

Dok su se naši policajci poslužili naguravanjem kao načinom suzbijanja agresivne rulje, Hrvati su podigli ogradu i upotrijebili suzavac.
muzicar_iz_parka

#5143 Re: Migranti u BiH

Ironman_88 wrote:Dok su se naši policajci poslužili naguravanjem kao načinom suzbijanja agresivne rulje, Hrvati su podigli ogradu i upotrijebili suzavac.
To se zove demokratski odnos prema migrantima.
:mrgreen:
triconja

#5144 Re: Migranti u BiH

Post by triconja »

muzicar_iz_parka wrote:
Ironman_88 wrote:Dok su se naši policajci poslužili naguravanjem kao načinom suzbijanja agresivne rulje, Hrvati su podigli ogradu i upotrijebili suzavac.
To ti je fasizam bolan :lol: :lol: :lol:

Haman kod ovih sto svakog zivog nazivaju fasistom (recemo sjw-a) fasizam predstavlja provodjenje procedura uz postivanje zakona. :mrgreen:
_Scarlett_

#5145 Re: Migranti u BiH

Post by _Scarlett_ »

Zasto smo mi prihvatili da budemo smetljiste Europe? Madjarska ih nece, Hrvatska ih nece, Njemacka ne da da idu dalje.

Sta je onda plan? Da ostanu kod nas, da budemo deponija? Da naprave od cijele Federacije (makar bosnjacke dijelove) ono sto je danas Bihac?

Zasto smo pristali na to?

Imamo li ponos uopste?
amko761

#5146 Re: Migranti u BiH

Post by amko761 »

_Scarlett_ wrote:Zasto smo mi prihvatili da budemo smetljiste Europe? Madjarska ih nece, Hrvatska ih nece, Njemacka ne da da idu dalje.

Sta je onda plan? Da ostanu kod nas, da budemo deponija? Da naprave od cijele Federacije (makar bosnjacke dijelove) ono sto je danas Bihac?

Zasto smo pristali na to?

Imamo li ponos uopste?
Mašala, neka braće muslimana.
muzicar_iz_parka

#5147 Re: Migranti u BiH

triconja wrote:
muzicar_iz_parka wrote:
To ti je fasizam bolan :lol: :lol: :lol:

Haman kod ovih sto svakog zivog nazivaju fasistom (recemo sjw-a) fasizam predstavlja provodjenje procedura uz postivanje zakona. :mrgreen:
Nismo se razumjeli kolega, BH policija se ponaša demonratski dok ovi susjedi iz EU fašistički diktatorski. :mrgreen:

Pored sve zajebancije meni se čini da ovi migranti pokušavaju kroz publicitet dobiti podršku za direktan put na željenu destinaciju, jer se očito više ne mogu slobodno kretati prema zapadu.
NVO sektoru privlačenje pažnje godi, jer time dobijaju više sredstava za svoj rad.
Manje pažnje će dobiti da bezuspješno idu po šumama prema HR, budu pretučeni, opljačkani i vraćeni nazad, ovako su pod okom kamere na malom prostoru, humanitatna katastrofa na vratima EU.
Matris

#5148 Re: Migranti u BiH

Post by Matris »

Bloo wrote:
Niemand wrote:Rasno profiliranje je traziti na uvid dokumente? Pa eto, ako nekog zaustavi policija, probajte-rasno profiliranje, pa to ti je.
Ne znam sta ce nam uopste zakoni vise.
Ti si napisala
Trazi dokumente za sve pri kupovini karata i kraj price. A ne ovo, uzmi pare, nek se voze satima i onda ih vrati nazad. :-)
Često stoje sa mnom u redu na bus stanici dok kupujem kartu.
Na osnovu koje kriterija ćeš ljude koji stoje u redu pitati da ti pokažu dokumente?
Centrotrans kao privatno društvo nema uporište u zakonu koliko znam da traži na uvid ličnu kartu ili pasoš, jedino može uvesti interni propis koji se neće kositi sa zakonskim ako isti postoji.
Pa hajde ti svojim privatnim autom povezi nekog. Kad te zaustavi policija objasni kako ti nisi duzan traziti dokumente od nikog. Tvoja je duznost (kako je objasnjeno na vijestima) da provjeris kad ti neko sjeda u auto da li ima dokumente. Znaci nema "jarane de me prevezi" prvo daj licnu na pregled.
славянин

#5149 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Image
Bas neuhranjeni i utuceni izgledaju.... u njihovim zemljama vidi se pobjegli jer im je opasnost prijetila... Jos i telefoni da se kuka na ljudska prava kada isprovociraju reakciju policije.
O'zone
Globalni moderator

#5150 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

Braća europejci i suzavac upptrijebiše da im se ne ulazi u državu....fašisti što bi se reklo
Locked