Thorgerson wrote:Mektić blebeće gluposti, a dnevno nam je ulazilo po 400-500 ljudi preko granice.
Od januara do danas samo u USK je došlo preko 11.000 migranata. Dakle, 11.000 ljudi ti tetura po drzavi, nit znas ko su, ni sta su, ni gdje ce, gdje spavaju, sta rade, nista. Pa to nije mala cifra. I to je cifra za koju se zna i koja je samo u USK.
Srbija je digla frku kad im je bilo 3000 ljudi.

Trazili, vapili za pomoci od EU... nasi klokani nemaju pojma prvo ni koliko im je ljudi uopste uslo u drzavu.
Treba im zabraniti kupovinu karata i vratiti ih u prethodnu drzavu iz koje su dosli. A zna se koja je to drzava. Treba urgirati kod EU i dici se na sva moguca zvona, a ne pustit Covica da blebece o ugrozenosti. Treba urgirati i pitati EU zasto Srbija pusta migrante u BiH, a ovamo sa strane uzima pare za iste, obecavajuci da ce se za njih pobrinuti, a ustvari ih prosljeduje nama.
Approximately €80 million have been allocated by the European Commission and EU Member States to assist Serbia in effectively managing the migration flow.
Broj migranata od pocetka 2018. godine u Srbiji opada, aaa cuj, sto li baš?!
BEOGRAD - Broj migranata u Srbiji u konstantnom je padu od avgusta prošle godine, a u prihvatnim centrima obično se nalazi 4.100 do 4.200 ljudi, izjavio je za današnje "Večernje novosti" republički komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.
Poređenja radi, početkom 2017. godine u centrima je bilo između 6.000 i 7.000 izbeglica i migranata.
Dakle zna se odakle dolaze iz kojeg pravca. Usmjeri svu mogucu snagu tamo i ne daj im da udju. I gotovo.
Usli su, ok. Dokumentaciju uzmi, posto ih ionako pola nema nikakvu dokumentaciju, automatski te potrpaj u autobuse i istovari odakle su i dosli. Eeee, al qurko ce onda srbi dat da tamo udju, da se vrate.
Ovo je obicno uzimanje love na ovim nesretnim ljudima.
A sve se radi od strane Srbije, koja potajno sa RS-om ovo sve odradjuje.
Zivjeli!

Sve receno, zna se ko stoji iza toga a od mulaca na vlasti niko otvoreno da progovori o tome. Baja u dogovoru sa picoustim namjerno radi to sto radi u cilju dodatne destabilizacije FBiH (koja je btw svakako u kurcu kao i cijela drzava) i usput omogucava polusvijetu iz pogranicnih mjesta sa obje strane granice da zaradi na prevozu migranata sa granice do destinacije u FBiH. Ne upratih fakat za svo ovo vrijeme da je iko kaznjen tj. procesuiran za krijumcarenje ljudi ili ih fakat pustaju tek tako bez ikakvih papira da se usetaju u BiH na granicnim prijelazima, mislim toliko o nasoj granicnoj policiji i policijskim strukturama pisi-ja.
Helem, ove godine sam silom prilika morao iz Posavine Centrotransovim busom za Sarajevo. Do Tuzle nije nas bilo u busu 5-6 sa sve vozacem i kondukterom, kad u Tuzli njih preko 30 ceka sa uredno placenim kartama. Ne bih da me se pogresno razumije, to su sve mladi ljudi u rasponu 20-30 i mozda koja godina i koji su se napatili da dodju do TZ na ko zna koji nacin. Simptomaticno da sapuna i vode nisu vidjeli isuvise dugo vremena i ja naravno uspijem izdrzati do Kladnja i sidjem i odem do jarana koji me je kasnije svojim autom odvezao u Sarajevo.
Migracija je bilo i prije ali mislim da smo svjedoci jedne vrste migracija koja nije bila prisutna toliko u proslosti. Kako vrijeme bude odmicalo i prije svega usljed klimatskih promjena prvenstveno, pa tek onda ratova i drugih dogadjaja, onaj ko od nas jos bude ziv svjedocice masovnom egzodusu ljudi sa odredjenih geografskih podrucja. Neko to nazva ekonomskim migracijama a ja bih tu ljestvicu podigao na pojam prezivljavanje jer doci ce vrijeme da i oni koji su imali pristup vodi i hrani nece imati isto vise na raspolaganju. Tako da ovo jeste samo pocetak i neki od forumasa ce mozda svjedociti vremenu kad se crna Afrika pokrene skupa sa BI i Azijom u mnogo vecem broju i od toga nece biti odbrane. Ni Trumpovske ideje podizanja zidova nece uspjeti isto zaustaviti jer ce se raditi o masi ljudi u pokretu, naravno svi mali isprdci od drzava kao sto smo npr. mi ce jednostavno biti pregazeni.
Sta reci na ovo sa cime se mi suocavamo. Evidentno je da drzavne strukture nisu dovoljno jake da se nose s ovim problemom kao ni sa zlonamjernim unutrasnjim neprijateljima i istom takvom ako ne i gorom komsijskom drzavom. Meni je ovih ljudi prije svega zao, ne mogu da osudjujem nikoga ko je u potrazi za boljim zivotom za sebe i svoju porodicu. Prosao sam mnogo toga u zivotu, iako sam se tri puta kucio do sada, nisam imao status izbjeglice nigdje ali sam ove profile ljudi kao ovi migranti sretao na mnogim mjestima u svijetu. Vidio sam ih kako ih maltretiraju ili uopsteno tretiraju kao stoku, tjeraju da rade najgore poslove za minimalnu naknadu, ucjenjuju i tjeraju da plate sto su dobili priliku da rade uopste negdje i zaradjuju, po 2-3 godine su trajale te isplate od slucaja do slucaja i ono sto je mene najvise pogodilo jeste da mnogi od njih budu odvojeni od porodice i djecu svoju ne vide po 5-6-7-8 godina. Ja licno kad mogu rado i pomognem i uvijek cu dok sam ziv ali sam isto tako svjestan da je ta moja pomoc "jednokratna" i da njihove stvarne probleme nece rijesiti.
Vi koji osipate drvlje i kamenje na migrante ste naravno svjesni da medju tom masom ljudi ima i onih koji nisu dobri, pokusajte sad zamisliti masu od ne 10-15 hiljada ljudi nego je pomnozite sa deset i koju mi sa onim sto imamo od ovog sranja od drzave necemo moci kontrolisati. Ono dobrih sto ima medju takvom masom ce napraviti belaj svakome od nas sa gladnim ili bolesnim djetetom iza sebe. I ja bih iskreno da sam na njihovom mjestu, ukrao, provalio, oteo, ubio na kraju ako moram da svom djetetu pomognem.