Ateizam vs. Religija
- medvjed23
- Dozer
#5129 Re: Ateizam vs. Religija
Dakle, po ovome sto si ti napisao ispada da su za tebe svi koji nisu rodjeni u urabnim sredinama i koji nemaju dodira s bogovima ili bofom abrahamskih religija - zaostali?!Irsar wrote: A je li ti tvrdiš da je OK, normalno i prirodno za čovjeka da se rodi i odrasta u izolaciji? Jer ako nije OK, normalno i prirodno, onda je logično da takvo dijete neće izrasti u normalnog čovjeka, sukladno tome i ne treba puno očekivati od nekoga takvog; baš kao što mentalno zaostale ljude ne smatramo odgovornim za (ne)djela koja čine i ne smatramo da će biti kažnjeni ako se ne pokaju, jer se ne mogu niti pokajati sukladno svom nerazumijevanju vlastitih djela u smislu da li su dobra ili loša.
Aferim, majstore...zaista.
Izolacija ne podrazumijeva samo radjanje u dzungli i odvojeno od ostatka covjecanstva. A cak i da je tako, ti opet urodjenike smatras zaostalima. I, naravno, debelo grijesis. Oni su u svom svijetu na vrhuncu lanca ishrane i u tom svijetu zive identicno dobro, po njihovim standardima, kao i ti u svom. Ti bi u njihovom svijetu, i bez njihove pomoci, prezivio cirka 2-3h, a tako nekako bi i oni u tvom/nasem bez nase pomoci.
Ali, to sto oni ne znaju za Allah, Isusa i ostale bajke - ne znaci da su zaostali. Fakat nenadjebiva izjava...
I te kako ima veze, samo sto ti to ne razumijes. I samo potvrdjujes ono sto ti neko rece - odgovaras da bi odgovarao, a uopste ne razumijes o cemu se prica.Pored toga što sam rekao, probaj pročitati sve što sam ti odgovorio, jer je ionako odgovor bio kratak, pogotovo ovaj dio:On je dao primjere koji apsolutno ništa ne potvrđuju u smislu pravila, mogli bismo reći da njegovi primjeri samo potvrđuju da na razvoj čovjeka uticaj ima i okolina u kojoj on odrasta, što naravno nema apsolutno nikakve veze sa time da li Bog postoji ili ne, da li je vjera potrebna čovjeku (tj. većini, skoro svima) ili nije.
Za te rodjene u izolaciji, po tebi "zaostale", tvoj bog - ne postoji. Ne zna za njega jer ga niko nije uputio u njegovo "postojanje", tj. u teoriju i bajke o njegovom postojanju. Samim tim, za njega ne postoje ni Allah, ni Isus, ni islam, ni katolicastvo, ni dzmaije, ni crkve.
S druge strane, za tebe to sve postoji jer si rodjen u okruzenju koje te u to uputilo.
Isto tkao, ti nemas pojma u sta vjeruje taj "zaostali". Mozda se on, i to opet iz nekog njegovog straha, klanja sekvoji jer je jednom vidio munju koja je udarila u takvo drvo i zapalilo ga, pa konta ko zna sta o tom desavanju, a ne razumije ga, pa se klanja tom drvetu i na svoj nacin ga moli da se opet ne zapali.
Iz ovoga je onda sasvim jasno da su bogovi i religije najobicnije ljudske izmisljotine, nastale prije ko zna koliko desetina ili stotina hiljada godina, a onda, s razvojem ljudske svijesti i znanja, "unaprijedjene" u ovo sto imamo danas.
Mozda za tebe. U realnosti su to nekakvi statisticki podaci, a dovoljno se okrenuti oko sebe i, ako je covjek iskren prema sebi samome, uvidjeti da to zaista jeste tako.A ovo...je šuplja priča.
- Pujdo12
#5130 Re: Ateizam vs. Religija
: 
sekerbay wrote:Pa, barem ste fini prema drugim članovima ovog online džemata.
A ja, onako zapakovano kao šala izvrijeđah četu forumaša
Haj, da slijedim pujdin primjer i kažem da mi je žao, da se Izvinjavam i kajem
-
sekerbay
#5131 Re: Ateizam vs. Religija
Je l bolan, šta ti ko ateista kažeš u vezi onoga sa linka koji sam ti dao?Dozer wrote:Dakle
- Irsar
#5132 Re: Ateizam vs. Religija
OK, samo još jednom ću ti dati benefit sumnje da se zaista nismo dobro sporazumjeli, ili da sam se ja nedovoljno precizno izrazio pa sam ti uzrokovao problem nerazumijevanja; priznajem, znam biti previše sažet.Dozer wrote:Dakle, po ovome sto si ti napisao ispada da su za tebe svi koji nisu rodjeni u urabnim sredinama i koji nemaju dodira s bogovima ili bofom abrahamskih religija - zaostali?!Irsar wrote: A je li ti tvrdiš da je OK, normalno i prirodno za čovjeka da se rodi i odrasta u izolaciji? Jer ako nije OK, normalno i prirodno, onda je logično da takvo dijete neće izrasti u normalnog čovjeka, sukladno tome i ne treba puno očekivati od nekoga takvog; baš kao što mentalno zaostale ljude ne smatramo odgovornim za (ne)djela koja čine i ne smatramo da će biti kažnjeni ako se ne pokaju, jer se ne mogu niti pokajati sukladno svom nerazumijevanju vlastitih djela u smislu da li su dobra ili loša.
Aferim, majstore...zaista.
Izolacija ne podrazumijeva samo radjanje u dzungli i odvojeno od ostatka covjecanstva. A cak i da je tako, ti opet urodjenike smatras zaostalima. I, naravno, debelo grijesis. Oni su u svom svijetu na vrhuncu lanca ishrane i u tom svijetu zive identicno dobro, po njihovim standardima, kao i ti u svom. Ti bi u njihovom svijetu, i bez njihove pomoci, prezivio cirka 2-3h, a tako nekako bi i oni u tvom/nasem bez nase pomoci.
Ali, to sto oni ne znaju za Allah, Isusa i ostale bajke - ne znaci da su zaostali. Fakat nenadjebiva izjava...
Dakle, prvobitno si spomenuo, između ostalog, ovo:
Što je uopćena tvrdnja, dakle nisi govorio o Allahu, Isusu, Budi i drugome, već o "bogu i religijama". Također, pod "izolacijom", očito je, mislio si na "izoliranost od spomena bilo boga bilo religije, bilo kakvog boga i bilo kakve religije". Moj odgovor, koji sada citiraš, je sukladno tome bio upravo također uopćen, jer realno - od primitivnih plemena Amazona do "napredne" Zapadne civilizacije danas - neki oblik religije i neki vid spominjanja boga (bilo kao "viša sila" ili kao "Allah", nebitno ovdje) je svugdje prisutan.Dozer wrote:Dakle, ti tvrdis da ce neko ko se rodi i odrasta u izolaciji, bilo kakvoj izolaciji, a sto znaci da nema dodira ni sa pricom o bogu i religijama, niti bilo kakvom stivu i sadrzajima vezanim za to, ipak biti "svjestan" boga? Zajebavas se ili si fakat ozbiljan...?
Dakle, nisam govorio o nekoj specifičnoj religiji niti nekom posebnom Bogu, već o bogu i religijama općenito, baš kao što si ti izvorno rekao. S tim u vezi, a imajući u vidu šta sam napisao u paragrafu gore, neki vid religije postoji apsolutno u svakom društvu; neki vid vjerovanja u "višu silu" ili "Allaha" ili "Panteon bogova" postoji u svakom društvu; stoga je jedino ispravno zaključiti da je vjerovanje u Boga (ili "višu silu" ili slično) i postojanje vjere nešto sasvim normalno, uobičajeno, neizbježno, a sve to zato jer nam realnost tako govori.
Sukladno rečenom je i moj komentar o "izolaciji" koju spominješ; naime, gledajući realnost i historiju, takva "izolacija" od spomena bilo kakvog boga i prisustva ili spomena neke vjere je nešto posve vještačno, nenormalno, te sukladno tome nije za očekivati da bi čovjek odrastao u takvom (hipotetskom) društvu bio normalan. Za suprotno bi ti morao dokazati da bi bio, ali realno nemaš historijskih ili bilo kakvih primjera toga da to dokažeš; čak i ateistička društva su bar spominjala boga i vjeru u negativnom kontekstu, što je opet vid spominjanja i komunikacije o tim stvarima i idejama. Dodatno, ako bi takav čovjek i odrastao normalan, a bez svijesti o Bogu, to opet ništa ne dokazuje jer... pa, imamo danas obilje NORMALNIH ljudi koji ne vjeruju u Boga unatoč tome što su kroz čitav život bili okružen spomenu o istom, a imamo i ljude koji su vjerovali pa prestali da vjeruju; sve to, kao što vidiš, nema apsolutno nikakve veze sa tim da li Bog postoji ili ne; niti ima ikakve veze sa ČINJENICOM da je svako društvo imalo religiozne članove i sukladno tome religija traje i opstaje do dana današnjeg.
Dakle, počeli smo ovu priču od tvoje navodno "žive istine" da čovjek "odrastao u izolaciji od vjere" ne bi bio svjestan Boga. Problem te tvrdnje, u osnovi, je da je ona puko nagađanje, jer realno nema društva u kojem nije bilo vjere u nekoj formi, te stoga DOSLOVNO nema čovjeka koji se ne susreće sa idejom boga (bilo kakvog boga, ili bogova) ili vjere. Tako da... teret dokaza bi bio na tebi valjda. No ima i puno ozbiljniji problem, odnosno dva problema te tvoje tvrdnje: 1. otkud onda uopšte ideja boga, tj. ko ju je prvi "izmislio" i 2. otkud to da ljudska inteligencija, u koju se očito pouzdamo, je mogla biti "prevarena" tom navodno glupom idejom o bogu/bogovima stotinama hiljada godina, a da u isto to vrijeme ta inteligencija podari sav naučni, tehnološki i drugi napredak?
- Smrcak15
#5133 Re: Ateizam vs. Religija
Nastasia wrote:Smrcak15 wrote:
Evo ako sam te uvrijedio, da ti se izvinem jer to nije bila namjerna.
TI mene nisi uvrijedio, ti nemaš tu moć.
Ali ti neću prešutiti nepravdu, ni oholost.
Ja, za razliku od tebe, čuvam, štitim i zalažem se za prava svih ljudi koji drugima ne čine štetu.
Ja te pitam, a ti nikako da odgovoriš:
Odakle ti pravo da ti određuješ šta je u čijem srcu i da ga na osnovu toga ponižavaš? Ko ti je dao to pravo?
Iako se to ne odnosi na tebe ti me napadas, iako se ne odnosi na onakve sa one slike ti me napadas, iako kazem izvini ako sam koga uvrijedio ti me napadas....
Ja sam samo spomenuo cure koje su polugole i taze paznju muski pogleda, pa su se svakakve sorte muskarca oblizuju kao gladni vukovi dok gledaju frisko krvavo meso, ti isti muskarci koji u mislima su vec skinuli te cure do gole koze i zamisljaju sta bi im radili u krevetu, pa poslije dodju kuci puni strasti masturbiraju da se rijese muke sta su se svega nagledali....
Eto ja sam kriv sto zelim curama dobro i zastitim ih od strastveni pogleda muskaraca....i onda se meni spocitava nepravda i oholost....ma daj ba
- Idemedosumom
#5134 Re: Ateizam vs. Religija
To ti u svojim mislima nisi nikad' bulu razmot'o?
- Mišo_Kovač
#5135 Re: Ateizam vs. Religija
Jel to i drkanje sad ne valja

- Nastasia
#5136 Re: Ateizam vs. Religija
Ne seri sad smrle majke ti. Svi smo citali i procitali sta si napisao. Eto mi sad svi ludi samo ti pametan. Haj mrs.
Sa takvima ne vrijede drugi nacin rasprave.
- Smrcak15
#5137 Re: Ateizam vs. Religija
fino bogami, finoNastasia wrote:Ne seri sad smrle majke ti. Svi smo citali i procitali sta si napisao. Eto mi sad svi ludi samo ti pametan. Haj mrs.
- Pujdo12
#5138 Re: Ateizam vs. Religija
Kralju, da ti olakšam ako budem mogao.Ima cura koje je život prisilijo na svašta, svašta rade ali su u srcu dobre, tako da nisu baš za osudu ako razumiješ.Smrcak15 wrote:Nastasia wrote:Smrcak15 wrote:
Evo ako sam te uvrijedio, da ti se izvinem jer to nije bila namjerna.
TI mene nisi uvrijedio, ti nemaš tu moć.
Ali ti neću prešutiti nepravdu, ni oholost.
Ja, za razliku od tebe, čuvam, štitim i zalažem se za prava svih ljudi koji drugima ne čine štetu.
Ja te pitam, a ti nikako da odgovoriš:
Odakle ti pravo da ti određuješ šta je u čijem srcu i da ga na osnovu toga ponižavaš? Ko ti je dao to pravo?
Iako se to ne odnosi na tebe ti me napadas, iako se ne odnosi na onakve sa one slike ti me napadas, iako kazem izvini ako sam koga uvrijedio ti me napadas....
Ja sam samo spomenuo cure koje su polugole i taze paznju muski pogleda, pa su se svakakve sorte muskarca oblizuju kao gladni vukovi dok gledaju frisko krvavo meso, ti isti muskarci koji u mislima su vec skinuli te cure do gole koze i zamisljaju sta bi im radili u krevetu, pa poslije dodju kuci puni strasti masturbiraju da se rijese muke sta su se svega nagledali....
Eto ja sam kriv sto zelim curama dobro i zastitim ih od strastveni pogleda muskaraca....i onda se meni spocitava nepravda i oholost....ma daj ba
Razumijevanje za drugog, mentalni stav koji kroz vjeru se teže postiže.
- Nastasia
#5139 Re: Ateizam vs. Religija
Pa normalno da je fino kad drugi macin ne razumijes. Sam sebe demantujes a perfidno podvaljujes da si rekao sto nisi rekao dok u istom momentu se pravis budala i glumis da nisi tekao ono sto jesi.
Kazes IMAS PRAVO DA PONIZAVAS a ja te pitam Ko ti ha je dao? Nikako da odgovoris na to.
Kazes IMAS PRAVO DA PONIZAVAS a ja te pitam Ko ti ha je dao? Nikako da odgovoris na to.
- Irsar
#5140 Re: Ateizam vs. Religija
Idemedosumom wrote:To ti u svojim mislima nisi nikad' bulu razmot'o?
-
Hakiz
#5141 Re: Ateizam vs. Religija
Nije čudno da čovjek koji ne poznaje svijet oko sebe razvije svijset o nečem što je jače od njega i upravlja tim svijetom, to jeste razvije svijest o bogu. Uostalom, tako je vjerovanje u boga i nastalo, pokušaj da se objasni zašto neko danas trči satima da bi uhvatio antilopu i pojeo je, a sutra ne može da se pomjeri (mrtav je). Zašto satima vidim oko sebe a onda ne vidim (smjena dana i noći) itd.Irsar wrote:...Dakle, počeli smo ovu priču od tvoje navodno "žive istine" da čovjek "odrastao u izolaciji od vjere" ne bi bio svjestan Boga. Problem te tvrdnje, u osnovi, je da je ona puko nagađanje, jer realno nema društva u kojem nije bilo vjere u nekoj formi, te stoga DOSLOVNO nema čovjeka koji se ne susreće sa idejom boga (bilo kakvog boga, ili bogova) ili vjere. Tako da... teret dokaza bi bio na tebi valjda. No ima i puno ozbiljniji problem, odnosno dva problema te tvoje tvrdnje: 1. otkud onda uopšte ideja boga, tj. ko ju je prvi "izmislio" i 2. otkud to da ljudska inteligencija, u koju se očito pouzdamo, je mogla biti "prevarena" tom navodno glupom idejom o bogu/bogovima stotinama hiljada godina, a da u isto to vrijeme ta inteligencija podari sav naučni, tehnološki i drugi napredak?
Ali da se svijet oko sebe objasni "višom silom" treba jedan uslov. A taj uslov je neznanje i neobrazovanost. Treba ne znati šta je kiša da bi se ona objasnila nekim bićem koje je prosipa na nas.
Tako da koliko god je vjerovanje u boga bilo sasvim normalno i potrebno prije 10.000, 5.000, 1.500 godina, toliko god je vjerovanje u boga danas čudno. Jer, objasnili smo mnogo stvari u našem svijetu i svemiru. A za one koje nismo objasnili, i kada se desi da otkrijemo jedno, a onda se pojavi nešto novo šta ne znamo, možemo sa velikom vjerovatnoćom reći da ćemo ih objasniti po istom principu po kojem smo objasnili ove koje jesmo. A to je kada steknemo nova potrebna znanja, metode mjerenja, proučavanja, ispitivanja i eksperimentisanja koje danas nemamo jer nismo na tom stepenu ni tehnološkog razvoja, niti potrebnom nivou znanja.
Uostalom, moderan čovjek (homosapiens, mi) postoji oko 70 do 100.000 godina, a točak je skontao prije nekih 10.000. Postavi bilo koje pitanje koje imaš o svemiru danas i daj 60 do 90.000 godina vremena da se na njega odgovori, pa ćemo vidjeti da li je to božije djelo ili ima logično, naučno, objašnjenje.
E, sada, kako to da i pored svog dosadašnjeg napretka, još ljudi vjeruju u boga. Strah. Strah od smrti, jer niko ne želi da umre. I sve što će barem posredno olakšati taj strah, dati nadu u vječni život pa makar u drugom obliku je jak motiv.
Uostalom, već sam o tome govorio: Izbaci iz religija život na onom svijetu, izbaci postojanje raja i pakla, neka bog pošalje novu svetu knjigu u kojoj piše da bog postoji, ali život nema svrhe, ljudi su samo njegove igračke bez razloga postojanja, nema ništa poslije smrti, dakle ukini nadu da smrću ne prestaje sve, da pa vidimo koliko će religije opstati i koliko će sljedbenika imati.
Zašto vjernici rade to šta rade? Jer se boje pakla i žele raj. Da nema toga, bog bi bio samo još jedan roditelj. A roditelje možemo voljeti i poštovati, ali im i reći "Mama, tata, volim vas ali neću živjeti kako mi kažete, živjeću kako ja hoću". To im možemo reći jer se ne plašimo da će nas ubiti, uništiti nam svijet. I bogu bi to rekli da ga se ne plašimo. Dakle, strah je glavni motivator za vjerovanje.
Last edited by Hakiz on 21/08/2018 21:59, edited 2 times in total.
- Smrcak15
#5142 Re: Ateizam vs. Religija
i Bog oprasta onima koje su prisiljenje a sto bi ja takvima zamjerao.Pujdo12 wrote: Kralju, da ti olakšam ako budem mogao.Ima cura koje je život prisilijo na svašta, svašta rade ali su u srcu dobre, tako da nisu baš za osudu ako razumiješ.
- Irsar
#5143 Re: Ateizam vs. Religija
Stvari morala, na primjer, nisu nešto objašnjivo naukom, niti će ikada biti. Bez vjere, bez Boga, nema niti objektivnog oslonca za moralnost, a bez toga - sve može ići.Hakiz wrote:Tako da koliko god je vjerovanje u boga bilo sasvim normalno i potrebno prije 10.000, 5.000, 1.500 godina, toliko god je vjerovanje u boga danas čudno.
-
sekerbay
#5144 Re: Ateizam vs. Religija
Joj, tjeraš nas da kažemo svašta neš. Hoš da gorimo ko bakljeIdemedosumom wrote:To ti u svojim mislima nisi nikad' bulu razmot'o?
-
Hakiz
#5145 Re: Ateizam vs. Religija
Irsar wrote:Stvari morala, na primjer, nisu nešto objašnjivo naukom, niti će ikada biti. Bez vjere, bez Boga, nema niti objektivnog oslonca za moralnost, a bez toga - sve može ići.Hakiz wrote:Tako da koliko god je vjerovanje u boga bilo sasvim normalno i potrebno prije 10.000, 5.000, 1.500 godina, toliko god je vjerovanje u boga danas čudno.
Ili isti video na:
https://www.ted.com/talks/sam_harris_sc ... at_s_right
Ima prevod na naše jezike ako ti treba.
Last edited by Hakiz on 21/08/2018 22:08, edited 1 time in total.
- Dozer
#5146 Re: Ateizam vs. Religija
Nisam upratio link..nakucaste 5-6 strana za par sati jbt...daj opet.sekerbay wrote:Je l bolan, šta ti ko ateista kažeš u vezi onoga sa linka koji sam ti dao?Dozer wrote:Dakle
-
sekerbay
#5147 Re: Ateizam vs. Religija
https://www.strogopovjerljivo.com/sadrz ... ji-zemlje/Dozer wrote:Nisam upratio link..nakucaste 5-6 strana za par sati jbt...daj opet.
Napiši kako ti to vidiš iz ugla ateiste, a ja ću tebi pogled iz ugla vjernika
- славянин
#5148 Re: Ateizam vs. Religija
Znaci ateisti su nemoralni ljudi i sve ide kod istih...Irsar wrote:Stvari morala, na primjer, nisu nešto objašnjivo naukom, niti će ikada biti. Bez vjere, bez Boga, nema niti objektivnog oslonca za moralnost, a bez toga - sve može ići.Hakiz wrote:Tako da koliko god je vjerovanje u boga bilo sasvim normalno i potrebno prije 10.000, 5.000, 1.500 godina, toliko god je vjerovanje u boga danas čudno.
- Pujdo12
#5149 Re: Ateizam vs. Religija
Kontekst nekad bitniji od rječi, nekad nešto osjetljivo uopšte spomena. Možda, nagađam samoSmrcak15 wrote:i Bog oprasta onima koje su prisiljenje a sto bi ja takvima zamjerao.Pujdo12 wrote: Kralju, da ti olakšam ako budem mogao.Ima cura koje je život prisilijo na svašta, svašta rade ali su u srcu dobre, tako da nisu baš za osudu ako razumiješ.
- Idemedosumom
#5150 Re: Ateizam vs. Religija
Reptilka ima isto godina kao jasekerbay wrote:https://www.strogopovjerljivo.com/sadrz ... ji-zemlje/Dozer wrote:Nisam upratio link..nakucaste 5-6 strana za par sati jbt...daj opet.
Napiši kako ti to vidiš iz ugla ateiste, a ja ću tebi pogled iz ugla vjernika
Doduše, ovo je objavljeno 2015.