PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
AhmetShabo

#5126 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AhmetShabo »

Imaju oni svoje klijente.
Kod nas je puno onih roditelja , bogatih naravno, koji svojoj djeci zele samo najbolje. Sa garancijom, na jedmom jestu itd. Pa izvali 2 puta vise nego sto zapravo kosta, ali Boze moj.
Tako ovaj imtec i ospstaje. Imaju klijente koji redovno kod njih kupuju, tacnije ovce . I za njih i prave ove reklame i ponude .

Slicno nesto radi Mbike Shop u TZ. Prodaju bicikla po 2000 KM, koja ne vrijede ni 700 KM. AL ćušne ga nekom bogatunu, koji ce samo pricati raji da je platio biciklo 2000+ KM, a to kakavu je opremu na njemu dobio za te pare je nebitno, jer se ne razumije.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5127 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by un1ted »

Vidis ovu cijenu i onda se neko zapita zasto raja kupuje na piku...sto li?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5128 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

pa tako ja to nekako i zovem: porez na lijenost.
ferratilis

#5129 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Sjeca li se neko one firme IT Computers, oni su davno propali, cak sam cuo da je neko prao novac kroz tu firmu. Nicale su poslovnice sirom Bosne, onda je najednom nestala. Kod njih sam htio prvi komp kupiti, trazili oko 1500KM za Pentium 4, 256MB RAMA, Geforce 4 i monitor CRT 17". Odem u Tz u trzni centar na Sjenjaku, znam da je bila neka firma, zaboravih ime, i dobijem isto to za 800KM :D Imtec me podsjeca na IT Computers
DonieBrasco

#5130 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DonieBrasco »

Ne samo Imtec nego i Plus Computers, oni placaju poreze, carine, dazbine, svasta nesto zato im je sve skupo. Barem za Plus Computers znam da rade posteno nisu prevaranti da neko pere pare preko firme, ali su skupi radi gore navedenih stvari, mislim da je ista stvar i sa Imtecom.

Kad kod njih kupis barem si siguran da to nije ukradeno ili pokvareno, imas i garanciju.
DaShip

#5131 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by DaShip »

Najgore je to što su cijene iste i na eKupi (kimtec/msan) i u svim ostalim trgovinama.
SanskiBiser

#5132 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

ferratilis wrote:Sjeca li se neko one firme IT Computers, oni su davno propali, cak sam cuo da je neko prao novac kroz tu firmu. Nicale su poslovnice sirom Bosne, onda je najednom nestala. Kod njih sam htio prvi komp kupiti, trazili oko 1500KM za Pentium 4, 256MB RAMA, Geforce 4 i monitor CRT 17". Odem u Tz u trzni centar na Sjenjaku, znam da je bila neka firma, zaboravih ime, i dobijem isto to za 800KM :D Imtec me podsjeca na IT Computers
Koliko znam nisu oni propali nego ti je gazda tj. "menadzer" kako su ga zvali zaradio finih para i otpustio radnike i zatvorio firmu kad je skontao da vise ne prolazi fazon, kako sam cuo nikad mu ni cilj nije bio da to radi i opstane i posluje kao uspjesna firma vec da za sto krace vrijeme zaradi sto vise novca i naravno uz koristenje svih propusta i nedostataka trzista u to vrijeme - ono dosta toga se onda moglo u "sivoj zoni" raditi a da ne bude protuzakonito... Najvise zarade je imao preko prodaje na rate na kredit i to je forsirano koliko sam cuo od bivseg radnika vecina prodaje je bila na kredit cak i kad su ljudi mogli za kes da uzmu preporucivali su im kredit i narod je uzimao na kredu :lol:
zippoo87

#5133 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zippoo87 »

ferratilis wrote:Sjeca li se neko one firme IT Computers, oni su davno propali, cak sam cuo da je neko prao novac kroz tu firmu. Nicale su poslovnice sirom Bosne, onda je najednom nestala. Kod njih sam htio prvi komp kupiti, trazili oko 1500KM za Pentium 4, 256MB RAMA, Geforce 4 i monitor CRT 17". Odem u Tz u trzni centar na Sjenjaku, znam da je bila neka firma, zaboravih ime, i dobijem isto to za 800KM :D Imtec me podsjeca na IT Computers
to je firma iz mog grada i nisu se prale pare...nego je vlasnik bio preambiciozan a onda je dosla i ona famozna kriza
ja sam takodjer kod njih prvi racunar platio oko 1600 KM,iste konfiguracije kao sto si ti napisao,..ludnica
to je bilo negdje 2004-5te :D

btw vlasnik ITa je jedan vrlo inteligentan covjek i ponovo se uzdigao,ima sada sa zenom skolu za strane jezike...nije "Nivo" firme kao IT Computers ali rade solidno
a bio je dotakao dno u finansijskom smislu,jer nije par godina imao nikakve prihode ...napisao je i knjigu o tom periodu zivota,sada nekada na konferencijama drzi i motivacione govore i tako
Mega Man X

#5134 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Isti monitor koji koristim. Dole linkovi:

https://www.olx.ba/artikal/24413448/mon ... r-v226hql/

http://imtec.ba/monitori/14137-acer-v22 ... 29908.html

Vala radije bih uzeo još jedan i to od Imteca nov, dok ovamo rizikujem da popušim na polovnjaku i 60 maruna manje. I pored toga nema ni slika, a prodavac samo monitor trenutno prodaje. Znači sumnjivost na nivou.
Čak mi je isto Imtec valjao kad mi je trebao SATA kabal za SSD, a na PIKu se nije isplatilo uzimati preko brze pošte jer ne primaju manje od 5KM vrijednost pošiljke. A to da su im ubitačne cijene za konfiguracije, to stoji.

A kad ste već kod IT Computers, dobro se sjećam kad sam čitao one ponude na par listova ili nekad dođe par slika u Avazu ono kao ponuda neka i nešta. I odjednom ni traga ni glasa. :mrgreen:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5135 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by un1ted »

Kada pricamo imtec vs pik, normalno da mislimo na novo, fabricki zapakovano. Ne poredimo kruske i jabuke.
FasterThanLight

#5136 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by FasterThanLight »

sta je ovo, vec su 580 i 570 izasle :-) :-)
joj hardwarea i govana
Mega Man X

#5137 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ima više klipova od više tech kanala, al makar da jedan podijelim. AMD definitivno pokazuje da za male pare možeš uzeti stroj.

Čitajući komentare itd. stvar stoji ovako:
RX570 je haman RX480.
RX580 je 10% brži od 570

Ali kada je u pitanju budget gaming, AMD dere bubrege. :lol: :mrgreen:
aditon

#5138 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

IT computeres? Samo kad se zamisliš o samom imenu kompanije, možeš zaključiti da tu nešto ne štima.Sjećam se lopovluka i ja kojim su se bavili. Jednom sam kupio kod njih kompjuter ali ne za sebe već za poznanika i slažem se s svim izrečenim u prethodnim postovima. Što se Imteca tiče, oni jesu skupi, u prosjeku 25-30% nego bi to bilo npr na piku. Međutim to je i razumljivo koliko god nam se to ne sviđalo. Da je ovaj procenat nešto niži, npr 10% nikad ne bi ništa na piku gledao.

Ja do kraja godine imam namjeru kupiti novi komp i bit će baziran na Ryzenu s tim da čekam prije svega VEGA grafiku jer se očekuje da porazi u svakom smislu 1080ti, uz dosta nižu cijenu. Kako će to sve izgledati u praksi ostaje da se vidi. Ako VEGA ne opravda očekivanja, vjerovatno ću uzeti 1070. Budžet će mi biti otprilike 3-3500 i mislio sam komponente na piku uzimati.

Ove RX 5 kartice su ustvari samo dodatno klokane RX 4 kartice koje su napravljene samo da pokopaju 1060 koja se realno pokazala bolja u dosadašnjim testovima. Sigurno da je dx12 budućnost te uz ove pojačane RX 5 kartice, AMD će i ostvariti planirano. Uvijek su se bazirali na mid-range klasu koja je i najbrojnija dok je nVidia, odnosno Intel, bazirali uglavnom na high-end komponente a samim tim i klijente. Ryzen je već "poremetio" odnse na tržištu procesora a to se očekuje i od VEGA-e. Mislim da je AMD-ovo poslovanje ustavri jako pametno jer 1% ljudi ima priliku kupiti npr 1080ti iako svi gejmeri svršavaju na takvu karticu, međutim tako je u svemu. Svi bi mi UHD OLED TV a budžet nam 1000 KM pa onda kupimo nekog Philipsa itd, ili svršavamo na Ferrari a imamo za Golfa. Zato i kažem da je AMD-ovo baziranje na srednju klasu ustvari pametan potez međutim ovom VEGA-om izgleda nešto žele dokazati, kako sebi tako i drugima, a to je da mogu "razvaliti" nVidia-u .
Sorry na dužem postu, nešto me kranulo jbg :D
SanskiBiser

#5139 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

aditon wrote:IT computeres? Samo kad se zamisliš o samom imenu kompanije, možeš zaključiti da tu nešto ne štima.Sjećam se lopovluka i ja kojim su se bavili. Jednom sam kupio kod njih kompjuter ali ne za sebe već za poznanika i slažem se s svim izrečenim u prethodnim postovima. Što se Imteca tiče, oni jesu skupi, u prosjeku 25-30% nego bi to bilo npr na piku. Međutim to je i razumljivo koliko god nam se to ne sviđalo. Da je ovaj procenat nešto niži, npr 10% nikad ne bi ništa na piku gledao.

Ja do kraja godine imam namjeru kupiti novi komp i bit će baziran na Ryzenu s tim da čekam prije svega VEGA grafiku jer se očekuje da porazi u svakom smislu 1080ti, uz dosta nižu cijenu. Kako će to sve izgledati u praksi ostaje da se vidi. Ako VEGA ne opravda očekivanja, vjerovatno ću uzeti 1070. Budžet će mi biti otprilike 3-3500 i mislio sam komponente na piku uzimati.

Ove RX 5 kartice su ustvari samo dodatno klokane RX 4 kartice koje su napravljene samo da pokopaju 1060 koja se realno pokazala bolja u dosadašnjim testovima. Sigurno da je dx12 budućnost te uz ove pojačane RX 5 kartice, AMD će i ostvariti planirano. Uvijek su se bazirali na mid-range klasu koja je i najbrojnija dok je nVidia, odnosno Intel, bazirali uglavnom na high-end komponente a samim tim i klijente. Ryzen je već "poremetio" odnse na tržištu procesora a to se očekuje i od VEGA-e. Mislim da je AMD-ovo poslovanje ustavri jako pametno jer 1% ljudi ima priliku kupiti npr 1080ti iako svi gejmeri svršavaju na takvu karticu, međutim tako je u svemu. Svi bi mi UHD OLED TV a budžet nam 1000 KM pa onda kupimo nekog Philipsa itd, ili svršavamo na Ferrari a imamo za Golfa. Zato i kažem da je AMD-ovo baziranje na srednju klasu ustvari pametan potez međutim ovom VEGA-om izgleda nešto žele dokazati, kako sebi tako i drugima, a to je da mogu "razvaliti" nVidia-u .
Sorry na dužem postu, nešto me kranulo jbg :D
Osima Andromed u skoro svim testovima sa zadnjim drajverima u proteklih 3-4 mjeseca RX 480 je ispred 1060, sto je bilo i za ocekivati jer ima vise sirove snage (compute power) koju AMD kultivise vremenom kroz drajevere tzv. AMD FineWine tehnologija :lol:

Da ponovimo gradivo:

Inace uz AMD dolazi i FreeSync tehnologija a monitori koji je podrzavaju su bagatela u odnosu na GSync...

Fazon kod ovih novih RX 580 karti je taj sto se mogu overklokovati vise, idu lako na 1500 stabilno i na manjim naponima postizu te frekvencije od RX 480 (RX 480 plafon on air kod najboljih modela je bio 1430-1440 uz dosta velike napone..), nije cilj pokopati 1060 jer Nvidia ima svoje kupce koji ne prelaze na AMD narocito bas u tom segmentu srednje klase, za prelazak treba nesto kao Vega, cilj je koliko sam shvatio stimulisati vlasnike R9 380 i 380X i slicnih starijih AMD modela koji imaju samo 2 GB VRAM (a koje su jos uvijek sve dovoljne za 1080p gaming) da konacno predju na nove AMD graficke i da eventualno ne kupe 1060 GTX. Inace je AMD radio ovaj rebrand svake dvije godine a sad svake godine, mozda i sa Ryzen bude ovako pa dogodine vidimo neke koji ce ici OC na 4.5 Ghz a za iste pare :lol:
Last edited by SanskiBiser on 19/04/2017 15:26, edited 1 time in total.
diablobih

#5140 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Samo da se javim, uzeo sam cooler: http://comtradeshop.ba/hladnjaci-za-lap ... 55524.html

Temperature sa normalnih 75-95 su spale na 50-60. Jos cu otvoriti laptop, samo da mi dodje i RAM i SSD disk, trebao bi da laptop leti.

http://i.imgur.com/Di3YgAF.png - eto i temperature, nesto nece da vidi temp graficke, ali drugi programi mogu, ona je izmedju 40-50.
Last edited by diablobih on 19/04/2017 13:57, edited 1 time in total.
aditon

#5141 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Pa dobro, kad je 480ka izišla na tržište, na starijim igrama s dx11 je uglavnom 1060 dominirala dok je na dx12 očekivano bolje rezultate pokazivala 480ka. Moram priznati da u zadnje vrijeme nisam pratio nove testove a to što kroz drivere amd boosta svoje kartice je opće poznata stvar i već sam imao rasprave ovdje s AMD hejterima koji su bacali drvlje i kamenje na AMD kao i na sowftware-sku podršku koja je uvijek bila odlična kod AMD-a.

Sada ove 580ke već deru 1060 u svakom smislu. Ova RX580, Asusova Strix verzija, je podignuta na 1411 Mhz a vjerujem da bi je mogao još do 1500 podići. Međutim strašno me zanima VEGA koja po najavama bi trebala biti najbrža kartica na svijetu i posramiti 1080 Ti. To svakako treba tek da vidimo ali ono što ne sumnjam je da će biti bar ravnopravna s 1080 i Ti verzijom uz naravno daleko niže cijene nego su ove 1080 kartice.
diablobih

#5142 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Nego koju stvar tacno da kupim za SSD, da bi lijepo se uglavilo umjesto optike ?
aditon

#5143 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

diablobih wrote:Nego koju stvar tacno da kupim za SSD, da bi lijepo se uglavilo umjesto optike ?

Image

na dnu kućišta bi trebalo da imaš četiri rupice koje odgovaraju promjeru rupica na SSD-u ali u principu ne moraš ga ni uvrtati jer nema mehaničkih dijelova tako da nije podložan "stresu" :)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5144 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Chmoljo »

diablobih wrote:Nego koju stvar tacno da kupim za SSD, da bi lijepo se uglavilo umjesto optike ?
pa ne ide na mjesto optike, nego HDD, i valjda je istih gabarita da se zašarafa.
FasterThanLight

#5145 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by FasterThanLight »

Chmoljo wrote:
pa ne ide na mjesto optike, nego HDD, i valjda je istih gabarita da se zašarafa.
more i na mjesto optike, zavisi od kucista

ja nisam ni znao da moj tt v5 ima ovaj 2,5" bracket
cudno stavljen skroz gore,jos cudnijeg izgleda, a kroz njega stavili front kablove
diablobih

#5146 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Za laptop je btw. Zato stavljam umjesto optike, nekako mi je bolje da bude hdd gdje i jeste. Znaci ovo crno je dovoljno?
Qler

#5147 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Qler »

Ja u laptope stavim SSD umjesto HDD-a da bude primarni, a kupim fino caddy za HDD umjesto optike...
SanskiBiser

#5148 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

:shock: :-) :izet:

Wanna Flash your Radeon RX 470 towards a 570? It’s possible. 480 towards 580 as well
http://www.guru3d.com/news-story/wanna- ... sible.html
diablobih

#5149 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by diablobih »

Qler wrote:Ja u laptope stavim SSD umjesto HDD-a da bude primarni, a kupim fino caddy za HDD umjesto optike...
Zar ima razlike ?
Qler

#5150 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Qler »

U teoriji ima, ono ti je sata0 a cd je sata1, tamo prvo gleda boot loader, a i meni je nekako logičnie da je storage lakše replaceable nego System disk...
Post Reply