juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
spreca

#5126 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Banksy wrote:
spreca wrote:
Banksy wrote:
Eto zašto volim forum, svaki dan nešto novo saznaš :lol: :lol: :kiss: :mrgreen:
:kiss: samo treba biti uponi kao neki :lol: :lol:
:thumbup: :D

... pamtim k'o kroz maglu kušet kola za Zagreb, Bosna Ekspres za Beograd, ranojutarnji Olimpik(?) za Ploče, ribarski u ponoć, da se zorom stigne u Ploče na bus i trajekt, prljave zavjese, muzgava stakla, i osjećaj prljavih ruku kad iz njih izađeš... :mrgreen:

Priča o Ćiri do Zelenike je sigurno zanimljiva, ali to bi znali muha i klizo, pretpostavljam...
Olimpik je bi super :thumbup: stjuardese ko u avionu :D televizori itd
muha_sa

#5127 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

Banksy wrote:
spreca wrote:
Banksy wrote:
Eto zašto volim forum, svaki dan nešto novo saznaš :lol: :lol: :kiss: :mrgreen:
:kiss: samo treba biti uponi kao neki :lol: :lol:
:thumbup: :D

... pamtim k'o kroz maglu kušet kola za Zagreb, Bosna Ekspres za Beograd, ranojutarnji Olimpik(?) za Ploče, ribarski u ponoć, da se zorom stigne u Ploče na bus i trajekt, prljave zavjese, muzgava stakla, i osjećaj prljavih ruku kad iz njih izađeš... :mrgreen:

Priča o Ćiri do Zelenike je sigurno zanimljiva, ali to bi znali muha i klizo, pretpostavljam...
:lol:

kao kroz maglu se sjecam putovanja do Zelenike, sestri mi upala naka iskra u oko i prvi dan zaglavili u bolnici

taj voz je ukinut negdje sredinom 70-ih---išAo momcic na teren kad se gradio Babin kuk :-D
Connaisseur Karlin

#5128 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

spreca wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
spreca wrote:
Uskotracne pruge su bile i po njima su vozili samo lokomotive koje su bile za to uradjene jos za Ferdinanda ali su te pruge ubrzo zatvorene kao npr,visegrad -Foca pa su kasnije demontirane i valjda po tim trasama uradili puteve....nije svaki Ciro(cumuras)bio usko tracni
hvala :kiss:

samo da dodam, u Jugi su se jako brzo "rijesili" uskotracih,ali nisu gradili dovoljno novih pruga, dok u Turskoj , Siciliji, i drugim drzavama Evrope, postoje uskotracne pruge, koje nisu vise u u potrebi, mislim da jedino Indjici imaju aktivne takve pruge, kao i drzave Centrlane Amerike :D

u vezi Rusa, mjenjali su donji dio ispod vagona na ulasku u Poljsku :D
mislim da su se mjenjale samo osovine skupa sa tockovima jer su ruski razmak tockova siri a i oblik tockova je drugi......rumuni su imali i mislim da jos imaju uskotracnih uz granicu sa ukrainom jer sam vidio svojim ocima negdje 90te
a tockovi su razliciti,a ne sirina pruge, got it :thumbup: i ovo je bilo u 90tim na granici sa Poljskom :D

mislim,a mozda grijesim, uskotracne se negdje koriste iskljucivo za prevoz robe,ako su locirane blizu industrijki-aktivnih lokacija, nisma sigurna :)

idem raditi :run:
ja71

#5129 Re: juga 1950.-1990.

Post by ja71 »

Na Engleskoj Wikipediji se nalazi lista gdje se jos uvijek koristi ta sirina kolosijeka koju koristi Ciro:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bosnian_gauge

Obratite paznju na naziv za tu sirinu kolosijeka
spreca

#5130 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

a tockovi su razliciti,a ne sirina pruge, got it :thumbup: i ovo je bilo u 90tim na granici sa Poljskom :D

mislim,a mozda grijesim, uskotracne se negdje koriste iskljucivo za prevoz robe,ako su locirane blizu industrijki-aktivnih lokacija, nisma sigurna :)

svi ind. kolosjeci u jugi su bili isti kao i sve pruge u jugi....sve uskotracno je izbaceno
Ommadawn

#5131 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Jebala vas tema i konvertor i stabilizator zakasnih na trening... :)
spreca

#5132 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote:Jebala vas tema i konvertor i stabilizator zakasnih na trening... :)
Connaisseur Karlin

#5133 Re: juga 1950.-1990.

spreca wrote:

svi ind. kolosjeci u jugi su bili isti kao i sve pruge u jugi....sve uskotracno je izbaceno
izbaceno,ali kad, 60tih i 70tih !? :)

http://www.zfbh.ba/zfbhenx/index.php?op ... &Itemid=96
ja71 wrote:Na Engleskoj Wikipediji se nalazi lista gdje se jos uvijek koristi ta sirina kolosijeka koju koristi Ciro:

hvala :thumbup: :-D
spreca

#5134 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

spreca wrote:

izbaceno,ali kad, 60tih i 70tih !? :)

http://www.zfbh.ba/zfbhenx/index.php?op ... &Itemid=96
ja71 wrote:Na Engleskoj Wikipediji se nalazi lista gdje se jos uvijek koristi ta sirina kolosijeka koju koristi Ciro:

hvala :thumbup: :-D
Ja mislim da je to bilo krajem 60tih......nisam siguran
KENJAC

#5135 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Nema veze sa SFRJ , ali ko kaze da se ne smije o malo zajebavat ? Evo jedan tekst povezan sa sirinom sina i jos nekim stvarima o kojima se diskutovalo. Napominjem da tekst nije moj!

Za sve one koji ovo nisu znali, a i one druge da ponove gradivo.

Razmak između željezničkih šina u SAD je točno 1,4351 m. Zašto toliko?
Zato što je toliki razmak između željezničkih šina britanske železnice.
Budući da su željeznice u SAD-u počeli graditi Englezi, upotrijebili su i u Americi istu mjeru.
A zašto su u Engleskoj upotrebljavali tu mjeru?
Zato što su prvi vagoni u Engleskoj izrađeni u radionici koja je prije izrade vagona proizvodila kočije.
Za železničke vagone su upotrijebili isto podvozje koje su prije koristili za kočije.
Zašto su za podvozja kočija upotrebljavali baš tu mjeru (1,4351 m)?
Zato što je razmak kotača na kočijama bio prilagođen starim europskim putevima koji su imali tu širinu.
Zašto su putevi imali baš tu širinu?
Zato što su puteve napravili stari Rimljani tokom svojih osvajačkih pohoda.
Njihove dvokolice s konjskom zapregom imale su tu mjeru.
A zašto su rimske dvokolice imale baš tu mjeru?
Zato što su zapregu konstruirali tako, da je bila široka točno onoliko koliko su zahtijevale dvije konjske guzice.
Konačno:
Američki space shuttle ima dva rezervoara za gorivo (SRB -Solid Rocket Booster), koje izrađuje firma Thiokol u saveznoj državi Utah .
Inženjeri koji su projektirali rezervoare htjeli su napraviti šire, ali su bili ograničeni širinom željezničkih tunela kojima je prolazio vlak s rezervoarima. Širina tunela je određena razmakom šina.
Zaključak:
Najnapredniji primjer američke tehnologije je zasnovan na temelju širine guzice rimskoga konja!
Trebalo bi ovo poslati kompletnoj državnoj upravi i dokonim majmunima koji mijenjaju zakone i pravilnike svaki čas, uz napomenu:
“Drž’te se konjske guzice!”
insomnia78

#5136 Re: juga 1950.-1990.

Post by insomnia78 »

Edin H. wrote:Samo za ljakana :D :wink:

Image

1976-ta.
:lol: :lol: :lol:
Samo ce zeleni kadar, kulaci i reakcija reci da je ovo photoshop
Ma hajte molim vas
Seawolf

#5137 Re: juga 1950.-1990.

Post by Seawolf »

spreca wrote:
Banksy wrote:
Ne drži nas u neizvjesnosti, govori! :lol:
:lol: :lol: :lol: ko malo dijete si :lol: :lol: :lol: ......Juga je osim Slo radila na drugom naponu po ruskom standardu a Slo je radila po zapadnoevropskom standardu......sve te mreze na prugi za pogon vozova su bile 110w a samo je Slovenija radila valjda na 220w ...tako nekako je to :mrgreen:
U pravu si da su pruge u Sloveniji tada, a i danas bile elektrificirane drugačijom strujom i naponom, od struja u ostatku Jugoslavije, osim pruge Karlovac-Rijeka.

Međutim, ne radi se ni o kakvom zapadnoevropskom ili ruskom standardu. U Evropi se koriste čak 4 standardna napona i struje za pogon električnih lokomotiva i vozova. Stariji sistemi koriste istosmjernu struju napona 1.500 V (na starijim francuskim prugama) i istosmjernu struju napona 3.000 V (u Italiji, Sloveniji, na pruzi Karlovac-Rijeka i na starijim ruskim prugama npr.).

Noviji sistemi koji se koriste za elektrifikaciju pruga kojima se kreću lokomotive i elektromotorni vozovi većih snaga i brzina, koriste izmjeničnu struju frekvencije 16,7 Hz, napona 15 kV (Njemačka i Švicarska npr.) i izmjeničnu struju frekvencije 50 Hz, napona 25 kV (Francuska, države bivše SFRJ, novije pruge u Ruskoj Federaciji, npr.).

Postoje električne lokomotive koje mogu koristiti dva, tri, ili čak sva četiri od navedenih sistema. Možete ih prepoznati po tome što imaju tri ili četiri pantografa.
neki

#5138 Re: juga 1950.-1990.

Post by neki »

spreca wrote:
Connaisseur Karlin wrote: super :thumbup:

Tehnicko pitanje spreca:

OK, da li je koristena uskotracna pruga u SFRJ, pa, kako je Ciro "vozio" :?
Uskotracne pruge su bile i po njima su vozili samo lokomotive koje su bile za to uradjene jos za Ferdinanda ali su te pruge ubrzo zatvorene kao npr,visegrad -Foca pa su kasnije demontirane i valjda po tim trasama uradili puteve....nije svaki Ciro(cumuras)bio usko tracni

samo da dodam, u Jugi su se jako brzo "rijesili" uskotracih,ali nisu gradili dovoljno novih pruga, dok u Turskoj , Siciliji, i drugim drzavama Evrope, postoje uskotracne pruge, koje nisu vise u u potrebi, mislim da jedino Indjici imaju aktivne takve pruge, kao i drzave Centrlane Amerike :D

U Italiji, oko Napulja se aktivno koristi elektirificirana uskotračna pruga Circumvesuviana za povezivanje manjih mjesta sa Napuljem. Mislim da imaju nekih 150km mreže...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#5139 Re: juga 1950.-1990.

Post by JoseMujica »

Image
KENJAC

#5140 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

JoseMujica wrote:Image
:lol: :lol: :lol:
Jes majke mi! Bojler i propuh ! Jebo Himlera i Ajhmana !
animals

#5141 Re: juga 1950.-1990.

Post by animals »

Ja kad sam oprao kosu, taj dan vise nisam smio napolje..
da mi se vrat ne izokrene :D ili glava :D
Jara

#5142 Re: juga 1950.-1990.

Post by Jara »

Čuj vrat ili glava... :-)
Zar nije ono "okrenuće ti se usta"? Smiješno mi ovo, ali, "ne valja se mnogo smijati"... :D
P.S. Ovo baš i nema veze s temom jer se može čuti i izvan vremenskog odsječka koji je spomenut... :skoljka:
Jara

#5143 Re: juga 1950.-1990.

Post by Jara »

spreca wrote:

Tehnicko pitanje spreca:

A bio i 'nakav bosanski kolosijek, samo kod nas, nigdje više na svijetu...zar ne?
KENJAC

#5144 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Jara wrote:Čuj vrat ili glava... :-)
Zar nije ono "okrenuće ti se usta"? Smiješno mi ovo, ali, "ne valja se mnogo smijati"... :D
P.S. Ovo baš i nema veze s temom jer se može čuti i izvan vremenskog odsječka koji je spomenut... :skoljka:
Tacno ! Ima stvari koje ce nadzivit sve drzave koje se ovdje rode ! Ljudska glupost je jedna od tih !
Čuj ne valja se puno smijat, oplakat ćeš !
A da sutra Svajcarci naprave svoju drzavu ovdje ,propuh je taj koji bi ih odveo u propast !
drastic

#5145 Re: juga 1950.-1990.

Post by drastic »

Jara wrote:
spreca wrote:

Tehnicko pitanje spreca:

A bio i 'nakav bosanski kolosijek, samo kod nas, nigdje više na svijetu...zar ne?
pravljen po guzovima bosanskog konja :mrgreen:
zampolini

#5146 Re: juga 1950.-1990.

Post by zampolini »

Cetvrtkom na 1. programu,emisija "Trazili ste,gledajte" 80-ih.
Seawolf

#5147 Re: juga 1950.-1990.

Post by Seawolf »

muha_sa wrote:
Banksy wrote: :thumbup: :D

kao kroz maglu se sjecam putovanja do Zelenike, sestri mi upala naka iskra u oko i prvi dan zaglavili u bolnici

taj voz je ukinut negdje sredinom 70-ih---išAo momcic na teren kad se gradio Babin kuk :-D
Red vožnje za 1960-u:

Image

Kreneš motornim vozom iz Sarajeva, iza doručka u 08:55 i u Zeleniku stižeš več u 18:55.

To je taj, dizel motorni voz, Ganz - Đuro Đaković DMU-801, poznat i pod nadimkom Ludi Sarajlija, ili Spahin voz. Prolazi 1960-ih godina pored hotela "Plaža" u Herceg Novom:

Image

A ovo je dizel motorni voz Đuro Đaković DMU-802, fotografisan 1968-e, na stanici u Zelenici:

Image

Pruga Uskoplje - Zelenika je ukinuta u junu 1969-e.
Connaisseur Karlin

#5148 Re: juga 1950.-1990.

JoseMujica wrote:Image
ovo je logicno upozroenje:

grijanje praznog bojlera je vodilo ka pretvranju bojelra u letecu bombu
uzemljenje i struja su se mogli osjetiti u tekucoj vodi

da se razumijemo, igalanje jedm od gore dva soka je bilo realno :D :lol:
Connaisseur Karlin

#5149 Re: juga 1950.-1990.

neki wrote:
spreca wrote:

U Italiji, oko Napulja se aktivno koristi elektirificirana uskotračna pruga Circumvesuviana za povezivanje manjih mjesta sa Napuljem. Mislim da imaju nekih 150km mreže...
hvala :-D
Connaisseur Karlin

#5150 Re: juga 1950.-1990.

Seawolf wrote:
spreca wrote:
Banksy wrote:
Ne drži nas u neizvjesnosti, govori! :lol:
:lol: :lol: :lol: ko malo dijete si :lol: :lol: :lol: ......Juga je osim Slo radila na drugom naponu po ruskom standardu a Slo je radila po zapadnoevropskom standardu......sve te mreze na prugi za pogon vozova su bile 110w a samo je Slovenija radila valjda na 220w ...tako nekako je to :mrgreen:
U pravu si da su pruge u Sloveniji tada, a i danas bile elektrificirane drugačijom strujom i naponom, od struja u ostatku Jugoslavije, osim pruge Karlovac-Rijeka.

Međutim, ne radi se ni o kakvom zapadnoevropskom ili ruskom standardu. U Evropi se koriste čak 4 standardna napona i struje za pogon električnih lokomotiva i vozova. Stariji sistemi koriste istosmjernu struju napona 1.500 V (na starijim francuskim prugama) i istosmjernu struju napona 3.000 V (u Italiji, Sloveniji, na pruzi Karlovac-Rijeka i na starijim ruskim prugama npr.).

Noviji sistemi koji se koriste za elektrifikaciju pruga kojima se kreću lokomotive i elektromotorni vozovi većih snaga i brzina, koriste izmjeničnu struju frekvencije 16,7 Hz, napona 15 kV (Njemačka i Švicarska npr.) i izmjeničnu struju frekvencije 50 Hz, napona 25 kV (Francuska, države bivše SFRJ, novije pruge u Ruskoj Federaciji, npr.).

Postoje električne lokomotive koje mogu koristiti dva, tri, ili čak sva četiri od navedenih sistema. Možete ih prepoznati po tome što imaju tri ili četiri pantografa.
Image

4 pantografa !?

hvala Seawolf :-D
Locked