Sirija

Locked
sarajevoxxxx

#5126 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote: - zaboravljaš šta si obečao ;)
- Treba li da ovde reprizno postavljam linkove u kojima izraelski vojni i politički vrh 1. rusku inicijativu predstavlja kao svoj poraz, kao "izgubljenu rundu" i 2. izražava žaljenje zbog "izdaje rebelsa"?
Postavi više tu izjavu Natanjahua, je li zaista to toliki problem. Gdje je to rekao da smatra rusku inicjativu porazom ili da smatra da je Obama izdao rebelse.
1. izraelski poraz, izgubljena runda: "Assad is off the US military hook and keeps his chemical weapons. Israel is the loser of this round " LINK
2. "Israel is deeply concerned by a sense that the Obama administration has sold out the Syrian rebels and saved Bashar Assad in a deal with Moscow", u prevodu - Izrael je duboko zabrinut zbog osjećaja da je Obamina administracija prodala sirijske rebelse i spasila Bašara Asada u dogovoru sa Moskvom - LINK

Čuj izjavu? Hoćeš da se ovde upiše, ili da plače preko medija? Što misli on i njegovi piše ti gore.
Čeli ne zajebaji. Hoću zvanični stav Natanjuha o odgađanju vojnih udara na Damask ili Siriju. Iznio ga je Obama, Putin, Asad, Selim Idris, Lavrov, Izetbegović, je li moguće da smo lišeni Natanjahuvog zvaničnog stava ? A toliko si ga najavljivao. Dakle, još jednom gdje je to on rekao da se ne slaže sa odgađanjem. Pobogu je li može jasnije.

- Postavljaš mi izjave ''Izrael se ne slaže'', sam si imenovao politički vrh, dakle, gdje je pobogu ta izjava izraelskog političkog vrha konkretno Natanjahuova da se ne slaže sa odgađanjem američke vojne intervencije na Siriju.
Kikibombona

#5127 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

jefferson wrote: Ovdje se ne slazemo.
Mislim da cisto sa interesne strane, kapitalisticke strane, bolje za sve bi bio progresivniji arapski svijet. Indonezija je najmnogoljudnija islamska zemlja pa ne vidim da se nesto ganjaju sa amerikancima. Razlog je naravno interes, s obje strane.
Egipat kao ekonomski napredan bi odgovarao americi vise nego ovakav kakav je ili onakav kakav je bio za vrijeme Mubaraka. Rusija danas nece previse da se protivi americi jer postoji obostrani materijalni interes, pitanje je da li arapski svijet moze da se prikljuci tim tokovima. Mislim da jedina zemlja na bliskom istoku koja ima veliki potencijal za to je Iran.
Iranci su kako je dosao novi predsjednik malo promjenili plocu, i to se vidi i po izjavama amerikanaca.
Npr. danas amerikanci izvoze naftu, i do 2020 ce skoro postati neovisni od arapske nafte (od koje sve vise zavisi Kina). Gledajuci sa cisto materijalnog interesa, rast GDP-a po glavis tanovnika u arapskim zemljama uz vecu raspodjelu bogatstva, vise odgovara zapadu nego siromasan narod u arapskim zemljama.
problem je naravno u vremenu. Kratkorocno, za ameriku, rusiju, evropu je bolja stabilnost pod diktatorima nego neke arapska renesansa koja moze trajati 10, 20, 50 ili 100 godina. Kapitalizam nece cekati, a u tom slucaju se bira kakva takva stabilnost.
Upravu si kada kazes da je u pitanju cisto interes, ali mislim da je cisto sa stanovista globalizacije, bogatiji prosjecni arap bolje za zapad nego siromasan prosjecni arap. I oni vole iPhone, iPad itd, a to je ogromno trziste za zapadne firme.
Ne slazes se da glavnu rijec u USA vode doseljenici iz zapadne Evrope?

Da li bi se americka ekonomija mogla razviti do ovog nivoa da se naftom nije trgovalo dolarom i da su recimo Arapi imali sopstvene naftne kompanije sposobne za ekspolataciju?

Pa dragi Dzefersone, i mi smo imali koristi od libijske i iracke nesposobnosti da grade potrebnu infrastrukturu. Sta tek reci za Amere i drustvo? Godinama ispumpavaju stotine milijardi zahvaljujuci nesposobnosti Arapa.

I kako bi im moglo odgovarati da su stabilni, prosperitetni, organizovani...?

Kada je partner slab i prinudjen na saradnju, logicno da ce jaca strana izvuci vecu korist. Da su Arapi ravnopravni Amerima i Evropljanima, sve bi bilo drukcije.

Za Arape tek predstoje crna vremena. I sam kazes da Amerika od 2020 nece uvoziti naftu. Potreba za tim energentom nece jos dugo trajati. Tek onda ce Arapi potonuti u potpunu bijedu. Imali su sansu da se razviju u svakom pogledu, ali...
Challenger__

#5128 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Sa'voxe

Fakat ne kontam šta se s tobom trenutno dešava. Što sam obećao, to sam postavio. Pogledaj pažljivo: 1. i 2. obećanje, pa 1. i 2. ispunjenje obećanja. Mirišeš mi na zlobu. Nije valjda...

:lol: :lol: :lol:
Challenger__

#5129 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Šta je izjavio Bakir? Promaklo mi... (pratim B. Istok i svijet, a ne domaću scenu)
jefferson

#5130 Re: Sirija

Post by jefferson »

Kikibombona wrote:
jefferson wrote: Ovdje se ne slazemo.
Mislim da cisto sa interesne strane, kapitalisticke strane, bolje za sve bi bio progresivniji arapski svijet. Indonezija je najmnogoljudnija islamska zemlja pa ne vidim da se nesto ganjaju sa amerikancima. Razlog je naravno interes, s obje strane.
Egipat kao ekonomski napredan bi odgovarao americi vise nego ovakav kakav je ili onakav kakav je bio za vrijeme Mubaraka. Rusija danas nece previse da se protivi americi jer postoji obostrani materijalni interes, pitanje je da li arapski svijet moze da se prikljuci tim tokovima. Mislim da jedina zemlja na bliskom istoku koja ima veliki potencijal za to je Iran.
Iranci su kako je dosao novi predsjednik malo promjenili plocu, i to se vidi i po izjavama amerikanaca.
Npr. danas amerikanci izvoze naftu, i do 2020 ce skoro postati neovisni od arapske nafte (od koje sve vise zavisi Kina). Gledajuci sa cisto materijalnog interesa, rast GDP-a po glavis tanovnika u arapskim zemljama uz vecu raspodjelu bogatstva, vise odgovara zapadu nego siromasan narod u arapskim zemljama.
problem je naravno u vremenu. Kratkorocno, za ameriku, rusiju, evropu je bolja stabilnost pod diktatorima nego neke arapska renesansa koja moze trajati 10, 20, 50 ili 100 godina. Kapitalizam nece cekati, a u tom slucaju se bira kakva takva stabilnost.
Upravu si kada kazes da je u pitanju cisto interes, ali mislim da je cisto sa stanovista globalizacije, bogatiji prosjecni arap bolje za zapad nego siromasan prosjecni arap. I oni vole iPhone, iPad itd, a to je ogromno trziste za zapadne firme.
Ne slazes se da glavnu rijec u USA vode doseljenici iz zapadne Evrope?

Da li bi se americka ekonomija mogla razviti do ovog nivoa da se naftom nije trgovalo dolarom i da su recimo Arapi imali sopstvene naftne kompanije sposobne za ekspolataciju?

Pa dragi Dzefersone, i mi smo imali koristi od libijske i iracke nesposobnosti da grade potrebnu infrastrukturu. Sta tek reci za Amere i drustvo? Godinama ispumpavaju stotine milijardi zahvaljujuci nesposobnosti Arapa.

I kako bi im moglo odgovarati da su stabilni, prosperitetni, organizovani...?

Kada je partner slab i prinudjen na saradnju, logicno da ce jaca strana izvuci vecu korist. Da su Arapi ravnopravni Amerima i Evropljanima, sve bi bilo drukcije.

Za Arape tek predstoje crna vremena. I sam kazes da Amerika od 2020 nece uvoziti naftu. Potreba za tim energentom nece jos dugo trajati. Tek onda ce Arapi potonuti u potpunu bijedu. Imali su sansu da se razviju u svakom pogledu, ali...
naravno da je amerika se razvila pod uticajem evropske filozofske misli. Pa sama amerika je osnovana pod uticajem John Locka, Russoa, kanta itd.
Medjutim, Amerika se davno razisla sa evropom kada su u pitanju fundamentalne stvari, posebno kada je u pitanju uloga vlade u zivotima ljudi (tu ne moze biti veci razdor).
Nisu se ameri obogatili tako sto su osiromasili Arape. Amerima je nafta bila potrebna kao stabilnost razvoja. Ameri su se obogatili zato sto su izmedju dva rata bili generatori skoro 80% najvaznijih inovacija, a poslije IIsv rata skoro pa su sami inovatori bili. Danas 50% svjetskih inovacija dolazi iz SAD, a nafta je tu bila potrebna kao nesto sto garantuje stabilnost ostalim granama ekonomije. Ameri su srusili iransku vladu (na zahtjev engleza) 1955 godine upravo zbog nafte, ali stvari se mjenjaju, i ja govorim o trenutnoj situaciji. O tome sta je bilo mozemo na drugoj temi, ali sada, SAD radi sve vise na udaljavanju od arapskih zemalja, kako kroz nove tehnologije (elektricna auta, alternativni izvori energije) tako kroz razbijanje krecnjaka, gas itd.
Ali, da, dobro si rekao, tek crno vrijeme predstoji arapima jer ce nafta igrati sve manju ulogu u svijetu, a to ce tek biti opasno
Kikibombona

#5131 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

jefferson wrote: naravno da je amerika se razvila pod uticajem evropske filozofske misli. Pa sama amerika je osnovana pod uticajem John Locka, Russoa, kanta itd.
Medjutim, Amerika se davno razisla sa evropom kada su u pitanju fundamentalne stvari, posebno kada je u pitanju uloga vlade u zivotima ljudi (tu ne moze biti veci razdor).
Nisu se ameri obogatili tako sto su osiromasili Arape. Amerima je nafta bila potrebna kao stabilnost razvoja. Ameri su se obogatili zato sto su izmedju dva rata bili generatori skoro 80% najvaznijih inovacija, a poslije IIsv rata skoro pa su sami inovatori bili. Danas 50% svjetskih inovacija dolazi iz SAD, a nafta je tu bila potrebna kao nesto sto garantuje stabilnost ostalim granama ekonomije. Ameri su srusili iransku vladu (na zahtjev engleza) 1955 godine upravo zbog nafte, ali stvari se mjenjaju, i ja govorim o trenutnoj situaciji. O tome sta je bilo mozemo na drugoj temi, ali sada, SAD radi sve vise na udaljavanju od arapskih zemalja, kako kroz nove tehnologije (elektricna auta, alternativni izvori energije) tako kroz razbijanje krecnjaka, gas itd.
Ali, da, dobro si rekao, tek crno vrijeme predstoji arapima jer ce nafta igrati sve manju ulogu u svijetu, a to ce tek biti opasno
A kakva je sadasnjost Dzefersone?
Da li su doseljenici porijeklom iz zapadne Evrope i danas nosioci/predvodnici americke politike i ekonomije?
Koliki je uticaj Lationsa, Afrikanaca, Azijata, Arapa u odnosu na 'zapadne Evropljane'?

Jos me taj odgovor zanima i da zavrsimo sa offom :) .
gnjev

#5132 Re: Sirija

Post by gnjev »

Prokleta je Amerika i zlato što sja!

Sent from my ST21i using Tapatalk 4
jefferson

#5133 Re: Sirija

Post by jefferson »

Kikibombona wrote:
jefferson wrote: naravno da je amerika se razvila pod uticajem evropske filozofske misli. Pa sama amerika je osnovana pod uticajem John Locka, Russoa, kanta itd.
Da li su doseljenici porijeklom iz zapadne Evrope i danas nosioci/predvodnici americke politike i ekonomije?
Koliki je uticaj Lationsa, Afrikanaca, Azijata, Arapa u odnosu na 'zapadne Evropljane'?

Doseljenici? koji, oni 10 generacije?
Latinosi imaju itekakav uticaj!
Co0l

#5134 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote: De bolan Cheli mani se Debke.
Ima toga mimo Debke koliko hoćeš. Debku sam kopirao sa teme, a nardenih dana ću kopirati i druge izraelske izvore koji su iskazali zabrinutost i nezadovoljstvo ruskom inicijativom.
Ma kakva ruska inicijativa,Rusi samo preuzimaju zasluge za to al to su vec diplomatske finese ;)
Kikibombona

#5135 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

jefferson wrote:Doseljenici? koji, oni 10 generacije?
Svi :-D !

Mislim, nije ti tesko odgonetnuti ko je porijeklom iz zapadne Evrope, a ko iz Latinske Amerike, Afrike, Azije...

Ako moze konkretan odgovor na ovo pitanje.

Mozes se i sa procentima poigrati. Recimo, zapadni Evropljani 95%, svi ostali 5% :mrgreen: . Jesam li pretjerao?
jefferson

#5136 Re: Sirija

Post by jefferson »

Kikibombona wrote:
jefferson wrote:Doseljenici? koji, oni 10 generacije?
Svi :-D !

Mislim, nije ti tesko odgonetnuti ko je porijeklom iz zapadne Evrope, a ko iz Latinske Amerike, Afrike, Azije...

Ako moze konkretan odgovor na ovo pitanje.

Mozes se i sa procentima poigrati. Recimo, zapadni Evropljani 95%, svi ostali 5% :mrgreen: . Jesam li pretjerao?
Jesi. Danas Latinosi predstavljaju najuticajniju grupu, jer bez njih ne mozes dobti izbore. Amerika ce ti za 10g imati veci uticaj manjina nego vecine. Danas niti ejdan politicar ne moze svoju izbornu kampanju za predsjednika bazirati samo na bjelcima. Pokusali su republikanci to 2008 a onda i 2012 (iako su svi mislili da ce se dozvati pameti)
Crnci i latino ce imati veci uticaj za 10g nego bjelci.
Obama nije izabran glasovima bjelaca, nego glasovima crnaca, latinosa, azijata, i mladjih bjelaca koji sa evropom imaju onolikog zajednickog kao i hrvati sa svojim precima iz irana :D
Challenger__

#5137 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Co0l wrote: Ma kakva ruska inicijativa,Rusi samo preuzimaju zasluge za to al to su vec diplomatske finese ;)
Dobro stari. Sada si zašao u sferu teorije zavjera, jer oponiraš opšteprihvaćenom međunarodnom stavu.

(BTW, čitao sam negdje, ne mogu da se sjetim gdje, da je ideja nastala u dijalogu između Teherana i Moskve, čak mislim da je pisalo da je ovo prvi Teheran predložio, tako da bi (ako je to tačno) stvar mogla da se nazove T-M inicijativom)
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#5138 Re: Sirija

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

jefferson wrote:
Kikibombona wrote:

Doseljenici? koji, oni 10 generacije?

:-)

Imaju itekakav, inace bi vecina vocnih i povrtnih kultura ostale neobrane. :lol: :D

PS Oh, i zaboravih da dodam; i vecina debelih i ruznih amerikanki ostalo usidjelicama. :lol:
Last edited by Ima Bosne_Bice Bosne on 15/09/2013 02:34, edited 1 time in total.
Kikibombona

#5139 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

jefferson wrote: Jesi. Danas Latinosi predstavljaju najuticajniju grupu, jer bez njih ne mozes dobti izbore. Amerika ce ti za 10g imati veci uticaj manjina nego vecine. Danas niti ejdan politicar ne moze svoju izbornu kampanju za predsjednika bazirati samo na bjelcima. Pokusali su republikanci to 2008 a onda i 2012 (iako su svi mislili da ce se dozvati pameti)
Obama nije izabran glasovima bjelaca, nego glasovima crnaca, latinosa, azijata, i mladjih bjelaca koji sa evropom imaju onolikog zajednickog kao i hrvati sa svojim precima iz irana :D
Glasaci na jednu stranu, politicka elita na drugu.

Prilicno sam upoznat sa zastzupljenoscu etnickih, vjerskih i rasnih grupa u Americi. Mene zanima politicka elita. Je li politicku elitu dominantno cine ljudi porijeklom iz zapadne Evrope?

Sta vrijedi 'ostalim' sto su vecina ako biraju izmedju dva 'zapadna Evropljanina', Al Gora i Dzordz Busa :mrgreen: . Valjda se sada razumijemo.

Je su li u Demokratskoj i Republikanskoj stranci najutjecajni ljudi zapadni Evropljani (i njima naklonjeni Poljaci, Madjari, Cesi...)? To me zanima.
Alfons Kauders

#5140 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

Kikibombona wrote:
jefferson wrote: Jesi. Danas Latinosi predstavljaju najuticajniju grupu, jer bez njih ne mozes dobti izbore. Amerika ce ti za 10g imati veci uticaj manjina nego vecine. Danas niti ejdan politicar ne moze svoju izbornu kampanju za predsjednika bazirati samo na bjelcima. Pokusali su republikanci to 2008 a onda i 2012 (iako su svi mislili da ce se dozvati pameti)

Prilicno sam upoznat sa zastzupljenoscu etnickih, vjerskih i rasnih grupa u Americi. Mene zanima politicka elita. Je li politicku elitu dominantno cine ljudi porijeklom iz zapadne Evrope?

Sta vrijedi 'ostalim' sto su vecina ako biraju izmedju dva 'zapadna Evropljanina', Al Gora i Dzordz Busa :mrgreen: . Valjda se sada razumijemo.

Je su li u Demokratskoj i Republikanskoj stranci najutjecajni ljudi zapadni Evropljani (i njima naklonjeni Poljaci, Madjari, Cesi...)? To me zanima.
sorry al fulas sefe... nije ovo 1980...

http://www.nationaljournal.com/politics ... d-20121107
Alfons Kauders

#5141 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

Challenger__ wrote:
Co0l wrote: Ma kakva ruska inicijativa,Rusi samo preuzimaju zasluge za to al to su vec diplomatske finese ;)
Dobro stari. Sada si zašao u sferu teorije zavjera, jer oponiraš opšteprihvaćenom međunarodnom stavu.

(BTW, čitao sam negdje, ne mogu da se sjetim gdje, da je ideja nastala u dijalogu između Teherana i Moskve, čak mislim da je pisalo da je ovo prvi Teheran predložio, tako da bi (ako je to tačno) stvar mogla da se nazove T-M inicijativom)
ako je obama u medjuvremenu postao sef drzave u iranu, onda jeste
jefferson

#5142 Re: Sirija

Post by jefferson »

Kikibombona wrote:

Bjelci? Zapadni evropljani? OK jesu!
kakve veze to ima sa sadasnjom zapadnom evropom ili evropom, kada je sama sustina uloge vlade dijametralno suprotna od one u Evropi?
Al Gore ima veze sa evropom kao ja sa iranom.
I da, imaju veze glasaci, jer u americi glasace ne interesuje Iran, Sirija, Irak Izrael, nego novcanik!
Alfons Kauders

#5143 Re: Sirija

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
Kikibombona wrote:

Bjelci? Zapadni evropljani? OK jesu!
kakve veze to ima sa sadasnjom zapadnom evropom ili evropom, kada je sama sustina uloge vlade dijametralno suprotna od one u Evropi?
Al Gore ima veze sa evropom kao ja sa iranom.
I da, imaju veze glasaci, jer u americi glasace ne interesuje Iran, Sirija, Irak Izrael, nego novcanik!
kako ne kontas... bijelac... :D zapadni evropljanin :D
Co0l

#5144 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:

(BTW, čitao sam negdje, ne mogu da se sjetim gdje da je ideja nastala u dijalogu između Teherana i Moskve, čak mislim da je pisalo da je ovo prvi Teheran predložio, tako da bi (ako je to tačno) stvar mogla da se nazove T-M inicijativom)
Jedan od najstarijih folova u diplomatiji-ako znas da ti protivnik ne vjeruje i znas da ne bi zbog tog prihvatio neku tvoju inicijativu onda se postaraj da ta inicijativa dodje od nekog kome vjeruje;)
Ako trazis neke dokaze za tu tvrdnju nema ih,osim onih da je ovu istu stvar jos prije godinu dana predlagao neki americki kongresmen (neko je i taj clanak bio stavljao ovdje) a i sam Keri je o tome pricao kao jedinoj stvari koja bi mogla sprijeciti intervenciju i prije nego sto su Rusi izasli sa necim slicnim.
E sad,jedino je dilema da li su Ameri sami to smislili i izveli ili su to u saradnji sa Rusima uradili.Ovo drugo je vjerovatnije jer ne vjerujem da bi Rusi nasjeli na to da ne znaju o cemu se radi.Pogotovo sto alternativa,tj. americka intervencija,ni njima ne odgovara pa bi i oni jedva docekali saradnju po tom pitanju,pogotovo ako ce preuzet zasluge.

Sto se tice Izraela,oni kao najvecu prijetnju po svoju sigurnost od strane Sirije trenutno vide upravo hemijsko oruzje,sto je i logicno,ne boje se oni sirijskih tenkova i raketa.Tako da ako se ta inicijativa sprovede niko sretniji od Izraelaca nece biti.
zemomak

#5145 Re: Sirija

Post by zemomak »

pogledah francuski dokumentarac o novoj "demokratskoj vlasti" u dijelovima Allepa koji drze rebelsi :)

http://www.liveleak.com/view?i=90c_1379185035

tt via iPad
jefferson

#5146 Re: Sirija

Post by jefferson »

Co0l wrote:
Challenger__ wrote:

(BTW, čitao sam negdje, ne mogu da se sjetim gdje da je ideja nastala u dijalogu između Teherana i Moskve, čak mislim da je pisalo da je ovo prvi Teheran predložio, tako da bi (ako je to tačno) stvar mogla da se nazove T-M inicijativom)
Jedan od najstarijih folova u diplomatiji-ako znas da ti protivnik ne vjeruje i znas da ne bi zbog tog prihvatio neku tvoju inicijativu onda se postaraj da ta inicijativa dodje od nekog kome vjeruje;)
Ako trazis neke dokaze za tu tvrdnju nema ih,osim onih da je ovu istu stvar jos prije godinu dana predlagao neki americki kongresmen (neko je i taj clanak bio stavljao ovdje) a i sam Keri je o tome pricao kao jedinoj stvari koja bi mogla sprijeciti intervenciju i prije nego sto su Rusi izasli sa necim slicnim.
E sad,jedino je dilema da li su Ameri sami to smislili i izveli ili su to u saradnji sa Rusima uradili.Ovo drugo je vjerovatnije jer ne vjerujem da bi Rusi nasjeli na to da ne znaju o cemu se radi.Pogotovo sto alternativa,tj. americka intervencija,ni njima ne odgovara pa bi i oni jedva docekali saradnju po tom pitanju,pogotovo ako ce preuzet zasluge.

Sto se tice Izraela,oni kao najvecu prijetnju po svoju sigurnost od strane Sirije trenutno vide upravo hemijsko oruzje,sto je i logicno,ne boje se oni sirijskih tenkova i raketa.Tako da ako se ta inicijativa sprovede niko sretniji od Izraelaca nece biti.
Predlagao je Richard Lugar, koji je tvorac Nunn_Lugar programa (zajedno sa Sam Nunn-om) koji je rusiji donio 80mlrd dolara da unisti svoje hemijsko i biolosko oruzje. Pod tim programom rusi su unistili bojeve glave koje su unistili do sada (Ameri platili pod tim programom).
Ali dzaba ti je to ovdje pricati.
Bolje je teorija: izrael kontrolise ameriku i hoce napad, ali amerika nece (onda izrael se ljuti) ali ipak kontrolisu ameriku, pa je Teheran dao prijedlog rusima, a ovi su kao Kapetan Kirk zajebali zmarikance. How Yes No!
Challenger__

#5147 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Co0l wrote: Jedan od najstarijih folova u diplomatiji-ako znas da ti protivnik ne vjeruje i znas da ne bi zbog tog prihvatio neku tvoju inicijativu onda se postaraj da ta inicijativa dodje od nekog kome vjeruje;)

U načelu odličan upis, a po konkretnom pitanju, ne. Zašto? Jer u konkretnom slučaju ne odgovara činjenicama. Zinuli su na sve (Hezbollah, Sirija, Iran, posredno Kina i Rusija) a dobili su - šta? Međunarodni rejting Kremlja, jačanje vlade u Damasku i Teheranu.

Premalo i po cijenu HO.
Last edited by Challenger__ on 15/09/2013 02:52, edited 1 time in total.
Challenger__

#5148 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

zemomak wrote:pogledah francuski dokumentarac o novoj "demokratskoj vlasti" u dijelovima Allepa koji drze rebelsi :)

http://www.liveleak.com/view?i=90c_1379185035
Demokratori će uskoro dobiti nogu iz Sirije, jer su sada ruke vezane njihovim zapadnim sponzorima.

:wink:
Challenger__

#5149 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

unistili bojeve glave koje su unistili do sada
Davno prošlo vrijeme. Praistorija. Arheologija. U tome je tvoj problem jer si još u 90-im.

U prošlom vijeku.
Kikibombona

#5150 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Dzeferson

Amerika (zapadno - evropsko politicko vodstvo) i zapadna Evropa su prirodni saveznici. Amerika ce uvijek biti naklonjena Evropi, nikad Latinskoj Americi, Africi i Aziji. Evropa ce uvijek biti naklonjena Americi, nikad Rusiji, Turskoj ili drzavama Bliskog istoka. Zajedno ce raditi na politickoj i ekonomskoj dominaciji. Sada je Amerika predvodnik 'zapadnog bloka', vec sutra moze biti Evropa. Tu su naravno Izrael, Kanada, Australija, te u neku ruku Juzna Koreja i Japan.

Misljenja sam da pomenute zemlje uporedo sa konstantim napretkom u svim oblastima rade na sabotiranju onih koji bi u buducnosti mogli biti prijetnja (ekonomska, vojna, politicka ili bilo koja druga).

Dovoljno je navesti primjer Turske koja je clanica NATOa i koja uprkos svemu nikad nije prihvacena od ksenofobicne Evrope. Nikad oni nece biti punopravni partner zapadnim Evropljanima sa obe strane Atlantika. Cak naprotiv, misljenja sam da ce i njima u buducnosti servirati proljece ili ljeto. Imaju materijala za to.

Alfons

Ne mogu citati cijeli tekst, oci mi ispadaju. Sutra procitam o cemu se radi.

Izbor Obame je izuzetak koji ne potvrdjuje pravilo. Vidjet cemo sljedece izbore.
Locked