Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

veliki_ah

#51226 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

Ugrubo, imali su sada oko 350 glasova manje. S tim da im je 2016 velik dio kolaca i glasova uzeo Vrace. Sada ne da to nisu vratili, nego su i izgubili. Ranije su znali imati i po 6-7 vijecnika. Stranka sa takvom infrastrukturom i zaledjem bi trebala da raste i razvija se, a ne da se zadovoljava stagnacijom i brojem glasova kao da su tek osnovani te da dozvole da ih ovaj povalja kao malu djecu. Naravno, kad se vidi ko je sdp u sarajevu onda to ne cudi, ali krivnju za zenicu nosi babajic.
oruzana_pobuna

#51227 Re: Zeničani

Post by oruzana_pobuna »

Sto mu tepate sa FK (ne)coek ce umislit da je JFK 😆
Casual's

#51228 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Hocel onaj volar bit predsjedavajuci? :izet:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#51229 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

veliki_ah wrote: 27/05/2021 15:48 Ugrubo, imali su sada oko 350 glasova manje. S tim da im je 2016 velik dio kolaca i glasova uzeo Vrace. Sada ne da to nisu vratili, nego su i izgubili. Ranije su znali imati i po 6-7 vijecnika. Stranka sa takvom infrastrukturom i zaledjem bi trebala da raste i razvija se, a ne da se zadovoljava stagnacijom i brojem glasova kao da su tek osnovani te da dozvole da ih ovaj povalja kao malu djecu. Naravno, kad se vidi ko je sdp u sarajevu onda to ne cudi, ali krivnju za zenicu nosi babajic.
Imas na stranici CIK-a.

2016: 3860 glasova
2020: 3629 glasova

To je isti rezultat u politickom smislu.
Ja_Ja

#51230 Re: Zeničani

Post by Ja_Ja »

SDP u Zenici je pusao od 2000tih. Problem SDP-a su jos uvijek stari zagorili kadrovi koji direktno ili indirektno vode procese u stranci. Oni trebaju reformu stranke da odrade makar na lokalnom nivou, da uvedu u stranku par mladjih i sredovijecnih ljudi sa pedigreom (obrazovnim ili poslovnim) i da im pridodaju jos par karizmaticnih ljudi iz naroda da imaju balans onih koji znaji i mogu i onih koji imaju zelju i volju.

Svaka opoziciona stranka u Zenici mora da se distancira od SDA i sada i od Fuceta i Fucica i da raspali po slicnoj mantri kao SC sto je uradila, s tim da se okrenu Zenici i Zenicanima kada dobiju izbore a ne da se raspu kk p**** kad nesto malo usicare nakon izbora.
Kikibombona

#51231 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Uvjerenje da promjena moze doci samo iz Sarajeva se cementira iz godine u godinu. Zenica je seljacki grad i sami sebi ne mozemo pomoci. Kraj price.

Pogledajte urbanu Zenicu koju predstavljaju Sanja Renic i Almir Babajic. Sa ljudske strane mislim da su pozitivci. Sto se tice profesionalnih kvaliteta, akademskog nivoa, radi se o prosjecnim ljudima (pri tome ne mislim nista lose). Nemamo kvalitetnih ljudi. A to malo sto ima je daleko od politike. Ljudi ne zele ulaziti u kanalizaciju sa SDA i ASDA, sa ljudskim talogom koji vodi zenicku politiku u proteklih dvadeset godina.

Grad od 120 000 stanovnika prakticno nema intelektualnu elitu. Nema vrhunske pojedince koji zadovoljavaju standarde moralnosti.

Radi svega navedenog, moja jedina nada je da ce SDA tumor dozivjeti poraz na narednim izborima 2022., da ce iz Sarajeva, gdje ima malo vise pameti, krenuti kakva-takva promjena. Ako nakon 2022. SDA i HDZ naprave novu vlast, mislim da ovdje niko normalan ne treba ostati.
kuglanje_ze

#51232 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

_BataZiv_0809 wrote: 27/05/2021 15:57
veliki_ah wrote: 27/05/2021 15:48 Ugrubo, imali su sada oko 350 glasova manje. S tim da im je 2016 velik dio kolaca i glasova uzeo Vrace. Sada ne da to nisu vratili, nego su i izgubili. Ranije su znali imati i po 6-7 vijecnika. Stranka sa takvom infrastrukturom i zaledjem bi trebala da raste i razvija se, a ne da se zadovoljava stagnacijom i brojem glasova kao da su tek osnovani te da dozvole da ih ovaj povalja kao malu djecu. Naravno, kad se vidi ko je sdp u sarajevu onda to ne cudi, ali krivnju za zenicu nosi babajic.
Imas na stranici CIK-a.

2016: 3860 glasova
2020: 3629 glasova

To je isti rezultat u politickom smislu.
Podatak iz 2018-te za Zenicu?

I kad cemo na pivu?
kuglanje_ze

#51233 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Kikibombona wrote: 27/05/2021 16:03 Uvjerenje da promjena moze doci samo iz Sarajeva se cementira iz godine u godinu. Zenica je seljacki grad i sami sebi ne mozemo pomoci. Kraj price.

Pogledajte urbanu Zenicu koju predstavljaju Sanja Renic i Almir Babajic. Sa ljudske strane mislim da su pozitivci. Sto se tice profesionalnih kvaliteta, akademskog nivoa, radi se o prosjecnim ljudima (pri tome ne mislim nista lose). Nemamo kvalitetnih ljudi. A to malo sto ima je daleko od politike. Ljudi ne zele ulaziti u kanalizaciju sa SDA i ASDA, sa ljudskim talogom koji vodi zenicku politiku u proteklih dvadeset godina.

Grad od 120 000 stanovnika prakticno nema intelektualnu elitu. Nema vrhunske pojedince koji zadovoljavaju standarde moralnosti.

Radi svega navedenog, moja jedina nada je da ce SDA tumor dozivjeti poraz na narednim izborima 2022., da ce iz Sarajeva, gdje ima malo vise pameti, krenuti kakva-takva promjena. Ako nakon 2022. SDA i HDZ naprave novu vlast, mislim da ovdje niko normalan ne treba ostati.
Prestanite se zanositi sa ciframa. Zenica je na popisu 2013 godine imala 110.000 stanovnika. Trenutno ne vjerujem da ima 100.000, kakvih crnih 120.000 stanovnika.
Strukturu tih stotinjak hiljada koji još uvijek žive u Ze ne bih komentarisao.
Kikibombona

#51234 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Nema ljudi jarane. Ne moze Babajic sam, posebno ne u seljackoj Zenici koja voli korida politicare poput ovih iz SDA, ASDA i Kasumovica.

I to malo pameti sto u Zenici ima ne zeli ulaziti u politiku i suocavati se da prijetnjama Isaka Rame i slicnih. Zasto bi neko moralan i sposoban uplivao u te vode, za koga?

Koga ima SDP?
I sam Babajic, iako odlican momak, je skromnog potencijala.

Imamo nerealna ocekivanja od politika, kao nekad od sporta. Ocekujemo pobjede a ne vidimo da imamo los tim, da se slabo trenira i malo ulaze.
Viket

#51235 Re: Zeničani

Post by Viket »

Ovo kao neko iznenadjenje? Bolje (moralnije i profesionalnije) izgleda kada politikus sam sebe izbaci iz igre, nego kada ga neki drugi politikus, utemeljen na višoj razini, smijeni. Politički potez političara. Da izvućemo pouku iz ovoga nije potrebno. Sitne seoske igre. Uskopljanac izbacio Kakanjca. Seosko kolo ide naprijed.
kuglanje_ze

#51236 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

@Kikibombona imao je SDP sjajnog kadra, ali su rastjerali ljude. Bilo je tu profesora na fakultetu, stručnih ljudi, poslovnih ljudi, ali su lagano otjerani.
Kikibombona

#51237 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

kuglanje_ze wrote: 27/05/2021 16:07Prestanite se zanositi sa ciframa. Zenica je na popisu 2013 godine imala 110.000 stanovnika. Trenutno ne vjerujem da ima 100.000, kakvih crnih 120.000 stanovnika.
Strukturu tih stotinjak hiljada koji još uvijek žive u Ze ne bih komentarisao.
Vjerovatno je tako, ali nije vazno. Nije u tome poenta.

U normalnim okolnostima ljudi poput Almira i Sanje bi bili na sredini liste za Gradsko vijeće u svojim strankama. Kod nas su lideri, praktično jedini osobe koje su prepoznatljivi predstavnici 'urbane Zenice'. Za grad od 20 000 stanovnika to bi bilo malo, premalo.

Nadamo se necemu a nemamo ljude. SDP kao ime nista ne znaci ako nema ljude. U Zenici nema puno jakih pojedinaca, a u politici skoro nikako. I sta onda?

Sto se tice naroda, to je korida mentalitet. Nemila, Serici, Babino. Nema urbanog naroda da bi se pokrenula neka progresivna prica.

Kada sam napisao da je Kamberovic polje idealno za festival poput EXIT-a, javili su je pojedinci sa komentarima da bi buka u tih par dana bila neprihvatljiva. Dakle, mahalanje uz kaficu, malo dzamija i crkva, malo piva u basti i komentarisanje prolaznika, malo kladionica i to je to. Nacin zivota vecine Zenicana.
Nivelacija

#51238 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Kasno Babajicu 5 godina si ga podrzavao i ta steta i 5 godina najgoreg mogućeg vladanja gradom se ne mogu nadoknaditi.

Iako je ovo Fudina igra kao i prosli put sa Snagom centra kada je namjerno godinu pred izbore izgubio vecinu da bi mogao reci ne mogu nista. Tako i sada gubi namjerno vecinu da ne mora nista a ustvari ne zna nista uraditi.

Jebo mater sam sebi ko mu pokaza put prema Zenici.
Kikibombona

#51239 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

kuglanje_ze wrote: 27/05/2021 16:16 @Kikibombona imao je SDP sjajnog kadra, ali su rastjerali ljude. Bilo je tu profesora na fakultetu, stručnih ljudi, poslovnih ljudi, ali su lagano otjerani.
Ne znam na kakav kadar mislis, potrosene komuniste?

Vazim za nekoga ko prilicno prati politicka desavanja, a te kvalitetne SDP-eovce nisam primijetio. Ne sjećam se da su ikada posjetili moju mahalu. Ako neko misli da ce dobiti glaz radi znacke na reveru grdno se vara.

Vrijeme se promijenilo, zivi se brze nego ikada. Nikome ne pada na pamet da cita suhoparna stranacka saopstenja. Ni politicke debate vise niko ne gleda. Da bi dobio izbore neophodan je terenski rad, ulazak u svaku mahalu, ako govorimo o lokalnoj politici.
Kikibombona

#51240 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Nivelacija wrote: 27/05/2021 16:39Kasno Babajicu 5 godina si ga podrzavao i ta steta i 5 godina najgoreg mogućeg vladanja gradom se ne mogu nadoknaditi.

Iako je ovo Fudina igra kao i prosli put sa Snagom centra kada je namjerno godinu pred izbore izgubio vecinu da bi mogao reci ne mogu nista. Tako i sada gubi namjerno vecinu da ne mora nista a ustvari ne zna nista uraditi.

Jebo mater sam sebi ko mu pokaza put prema Zenici.
I sada podrzavam Babajica. Nije se apsolutno nista promijenilo. Cak mi je dodatno porastao u ocima jer nije pristao da bude Fudin poltron.

Iako svjestan da su NS i SDP totalno potkapacitirani, u ovom gradu, makar iz moje vizure, nema boljih opcija. Nazalost je tako.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#51241 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kuglanje_ze wrote: 27/05/2021 16:05
Podatak iz 2018-te za Zenicu?

I kad cemo na pivu?
Nisam gledao, ne bih da pravim metodoloski buckuris. Poenta price je da su ostali na svom prosjecnom rezultatu od cirka 3 i po milje glasova. A elementarna logika ti nalaze da nisu mogli toliko izgubiti zbog podrske covjeku koji je osvojio najvise glasova u istoriji grada.

SDP je stranka koja treba Zenici, kao i NS, ali jedni se jos uvijek oporavljaju od onog štetočine Lagumdžije (2011. godine reći nešto protiv njega u društvu člana SDP-a je bilo kao da si u Sjevernoj Koreji psovao Kima), a drugi se moraju riješiti opozicionog mentaliteta kojeg si i ti ovdje demonstrirao. Nikad u vlast ne bi ušli da im nije babe Konakovića. A stvari se mijenjaju samo iz pozicije vlasti, nikad iz opozicije.

Na pivu kad god.
veliki_ah

#51242 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

Ovo glasova sto sdp ima 2016 i 2020 je po defaultu za znacku na reveru. Od penzionera i mijesanih brakova. Babajic nije napravio nikakvu dodatni vrijednost, naprotiv. Iako se Bata ne slaze, veliki je gubitak imao podrzavanjem fude, ne samo u glasovima nego i u kredibilitetu pa siguran sam i u ‘pozadinskim dealovima’. Ostavka se cini kao moralan cin, ali poslije njanjanja nema kajanja.

Druga tema je struktura gradjana i kvalitet zivota u zenici, i to je za ozbiljnu raspravu i analizu. Mada, ne treba biti pametan da se to skonta. Cinjenica je da vlasti u zenici i zenicani nisu znali iskoristiti dobru startnu poziciju, infrastrukturne prednosti i blizunu sarajeva da postanemo regionalni lider i nesto vise. Nepotrebno se gledalo i poredilo sa sarajevom, umjesto da se to koristilo da se razvije svoj pravac. Zenica je sada grad na nivou viteza, visokog i tesnja, kao prednost ima samo geografsku sirinu. Nema nista drugo sto bi privuklo nekoga da tu zivi, da dodje da tu radili ili da ostane poslije studiranja. Naravno, nije kasno da se paradigma promijeni i da se grad napokon krene razvijati, ali sa ovakvim fudom koji ne vidi dalje od nosa i kojem je interes samo kako zajebati sda i izvuci sto vise za naredne i naredne i naredne izbore, to se nece brzo desiti.
Kikibombona

#51243 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

_BataZiv_0809 wrote: 27/05/2021 17:03a drugi se moraju riješiti opozicionog mentaliteta kojeg si i ti ovdje demonstrirao. Nikad u vlast ne bi ušli da im nije babe Konakovića. A stvari se mijenjaju samo iz pozicije vlasti, nikad iz opozicije.
Mislim da kritika nije na mjestu.

NS je usla u vlast kad god je imala priliku - u Sarajevu, Zenici ili Tuzli. Jedino su dosljedni da nikad nece sa SDA i HDZ na cemu im treba cestitati. Da je NS ikada pogazila taj princip danas ne bi postojala.

Problem NS je 'elitizam' i odsustvo energije. Uporediti recimo sa Konakovicem koji 'prsti'. Ili Draskom u BL. Nasa stranka je samozatajna, odaje utisak anemicnosti i slabosti. Moraju se vise spustiti medju narod, biti znatno agresivniji u politickom djelovanju, narocito kada su u pitanju kriminal i korupcija.

Kako god, NS je potrebna BH drustvu. Nije zdravo za jedan narod da nema liberalnu opciju, da su sve stranke konzervativne, vjerske i patrijarhalne. I tih 5%, taj glas od 5%, je itekako znacajan za mentalnu higijenu naroda.

Sto se tice Zenice, NS bi morala imati minimalno 5%, a pozeljno bi bilo i vise. Volio bih kada bi postojala mogućnost da Samir Lemes preuzme kormilo zenicke NS.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#51244 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Pa u zeničkom SDP-u i dalje konce vuče ista ekipa koja se uhljebila u periodu 2010. do 2014. kad se SDP gore ponašao od SDA sa kojom su svakako i otišli u koaliciju, umjesto da ih pošalju u vječna lovišta. Ja šta su tad propalih studenata i skorojevića nagurali u Autoceste, ZZO, Biro, Elektroprivredu i bolnicu :-) Glasači im to još nikad nisu oprostili.
Kikibombona

#51245 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

@veliki_ah
Naravno, nije kasno da se paradigma promijeni i da se grad napokon krene razvijati, ali sa ovakvim fudom koji ne vidi dalje od nosa i kojem je interes samo kako zajebati sda i izvuci sto vise za naredne i naredne i naredne izbore, to se nece brzo desiti.
Fudo je posljedica, a uzrok ono sto si pisao u prvom dijelu pasusa, a vezano je za strukturu stanovnistva.

...

Moja je nada da SDP-NS-NiP na federalnom nivou imaju dovoljno umnih, progresivnih i dobronamjernih ljudi koji bi mogli, ako bi 2022. prezeli vlast, pokrenuti pozitivne procese i napraviti odredjen iskorak.

Mi u Zenici mozemo vidjeti od njih pa prepisati ako nam se dopadne. Kao los ucenik kojem je prepisivanje od kolege jedina sansa da ostvari dobar rezultat. Kada ne znas to ti ostaje kao jedina opcija. Ja sam 100% uvjeren da u ovom gradu NEMA potencijala za bilo kakve znacajne promjene.

Ako bi iz Sarajeva, sa visih nivoa, krenulo nesto pozitivno, taj val promjene bi neminovno osvježio i nas grad. To je jedina nada.
veliki_ah

#51246 Re: Zeničani

Post by veliki_ah »

Pa fudin izbor se tako i predstavlja. Narod to dozivljava kao promjenu i kao to da je srusena SDA. A ne vide da ovaj od zenice pravi kandaharski zaseok.
Nivelacija

#51247 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Eto Smajo Doglod i 30 000 takvih Ce progledati hhshshs

Zna to dobro ublehas
Kikibombona

#51248 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

veliki_ah wrote: 27/05/2021 17:39Pa fudin izbor se tako i predstavlja. Narod to dozivljava kao promjenu i kao to da je srusena SDA. A ne vide da ovaj od zenice pravi kandaharski zaseok.
Koji narod?
Opet se vraćamo na strukturu stanovnistva.

Nema u Zenici promjene iznutra NIKAD. Ne postoje ljudi koji mogu iznijeti promjene. Nemoguce je kao da NK Celik osvoji Ligu sampiona.

...

Jedina korist od Fude je sto se moze za izbore 2022. iskoristiti njegovih 30k glasova da se skine SDA sa vlasti. To moze presuditi formiranje vlasti na nivou FBiH. Ponavljam, moja nada je da SDP, NS i NiP na nivou entiteta imaju odredjen broj ljudi koji moze generisati kakve-takve promjene. Imam neku malu nadu da je tako.
muhafuca

#51249 Re: Zeničani

Post by muhafuca »

veliki_ah wrote: 27/05/2021 17:39 Pa fudin izbor se tako i predstavlja. Narod to dozivljava kao promjenu i kao to da je srusena SDA. A ne vide da ovaj od zenice pravi kandaharski zaseok.
ja kolko sam skontao narod fudu dozivljava kao nuzno zlo dok se ne pojavi nesto bolje.

U smislu "manje ce krast od SDA"

A SDA mu je to servirala na tanjuru, oni su se toliko opustili, jer godinama nisu imali konkurencije

nikakve, i zanemarili su da nesto treba ostaviti i narodu, a ne sve pljackati i nogama i rukama.
Kikibombona

#51250 Re: Zeničani

Post by Kikibombona »

Nivelacija wrote: 27/05/2021 17:43 Eto Smajo Doglod i 30 000 takvih Ce progledati hhshshs

Zna to dobro ublehas
Taj Smajo je pretpostavljam neki Fudin covjek. Ne znam te seljake niti me interesuje zenicka seljacka politicka scena.

Nece niko progledati, samo prirodni ciklus radjanja i umiranja tu pomaze. Posebno ako je neko u cetrdesetim ili pedesetim, nista ga ne mozes nauciti.

...

Ja ne znam Nivelacija, sta ti predlazes? Da izvrsimo kolektivni harakiri? Jedino o cemu razmisljam kao opciji je odlazak u Njemacku, iako mi ovdje sa materijalne strane nista ne fali.

...

Sto se tice politike, jedina sansa koju trenutno imamo je da PROBAMO sa NS, SDP i NiP. SDA vlada vec 25 godina i svi znamo da je ovo put u propast.
Post Reply