FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

skenderija04

#51201 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Tito_i_Partija wrote:
Ovo me je uvijek interesovalo. Ima li kojih klubova/gradova u Spaniji, osim onih iz Katalonije i Baskije naravno, da su ovako malo anti-kraljevski nastrojeni?
Pazi, bitno je ne brkati anti kraljevske i anti spanske. U principu, ovih prvih ima jako puno u cijeloj Spaniji. Dosta ljudi je za Republiku. Monarhija je nametnuta, bez referenduma. Na dosta stadiona ces vidjeti zastavu crveno, zuto, ljubicasto, trobojka spanske republike.
Ovi drugi su mahom u podrucjima gdje Spanski jezik (castellano /jezik kastilje) nije jedini niti dominantan. Dakle Baskija, Katalonija, kap najizrazeniji primjeri. Valencia, Galicia i Baleari manje. Imas jos i oblast Navarra, sa glavnim gradom Pamplona. Odatle je Osasuna. Oni se smatraju Baskima. Njihova navijacka grupa Indar Gorri su najzesci. Ultra ljevicari, nasilni, i pro ETA..U nedjelju ces vidjeti kakav docek ima Madrid na tom stadionu. Camp Nou je prijateljski ambijent.
Muhamed Đakmić

#51202 Re: FC Barcelona

Post by Muhamed Đakmić »

Je l' ono Espanyol prošpanski klub, kako mu i ime kaže? :D
DonEmir

#51203 Re: FC Barcelona

Post by DonEmir »

skenderija04 wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Ovo me je uvijek interesovalo. Ima li kojih klubova/gradova u Spaniji, osim onih iz Katalonije i Baskije naravno, da su ovako malo anti-kraljevski nastrojeni?
Pazi, bitno je ne brkati anti kraljevske i anti spanske. U principu, ovih prvih ima jako puno u cijeloj Spaniji. Dosta ljudi je za Republiku. Monarhija je nametnuta, bez referenduma. Na dosta stadiona ces vidjeti zastavu crveno, zuto, ljubicasto, trobojka spanske republike.
Ovi drugi su mahom u podrucjima gdje Spanski jezik (castellano /jezik kastilje) nije jedini niti dominantan. Dakle Baskija, Katalonija, kap najizrazeniji primjeri. Valencia, Galicia i Baleari manje. Imas jos i oblast Navarra, sa glavnim gradom Pamplona. Odatle je Osasuna. Oni se smatraju Baskima. Njihova navijacka grupa Indar Gorri su najzesci. Ultra ljevicari, nasilni, i pro ETA..U nedjelju ces vidjeti kakav docek ima Madrid na tom stadionu. Camp Nou je prijateljski ambijent.
u nedalju hm a et reala rasireni ruku docekaju u Gijonu il Sevilje donedavno u Oviedu.. Itd ovo su baski ili katalonci
Tito_i_Partija

#51204 Re: FC Barcelona

Post by Tito_i_Partija »

skenderija04 wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Hvala na odgovoru. Navarre me ne cudi zbog geografske blizine sa Baskijom, tako da sigurno ima puno onih koji vuku korijene iz te regije. Kakva je situacija sa malo udaljenijim regijama, recimo Andaluzija (koja me je usput 'nako uvijek malo fascinirala :D )?

Citam da je spanska monarhija jedna od popularnijih u evropi, pogotovo kako je Felipe dos'o na vlast. Ovdje pise da ga 81% Spanaca podrzava, ne znam koliko je to tacno, citiraju El Pais k'o izvor:

http://europe.newsweek.com/support-span ... ear-329015
DonEmir

#51205 Re: FC Barcelona

Post by DonEmir »

tufahija12345 wrote::D :D :D
Image
Sta treba reci ne moze.

Kolika budala mozes biti da trazis samo da bi napravio show na Bernabeu.

Kako kazu spanjolci Hacer rediculo en Bernabeu....pored toliko stadiona u Spaniji. Ima i ona da je to najljepsi stadion najmoderniji u Svijetu i ovakvom stanju 2017g.. Zelja zbog sportskom tj nogometa ali ovdje zelja por hacer rediculo en Bernabeu :skoljka: tako sta treba reci Ne MOZE govnari.. Ne fino kulturno to Real odbaci :thumbup:
skenderija04

#51206 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Tito_i_Partija wrote:
skenderija04 wrote:
Tito_i_Partija wrote:
Hvala na odgovoru. Navarre me ne cudi zbog geografske blizine sa Baskijom, tako da sigurno ima puno onih koji vuku korijene iz te regije. Kakva je situacija sa malo udaljenijim regijama, recimo Andaluzija (koja me je usput 'nako uvijek malo fascinirala :D )?

Citam da je spanska monarhija jedna od popularnijih u evropi, pogotovo kako je Felipe dos'o na vlast. Ovdje pise da ga 81% Spanaca podrzava, ne znam koliko je to tacno, citiraju El Pais k'o izvor:

Ne znam od kada datiraju ti podaci. Porodica je uvucena u sudske procese radi kradje i zloupotrebe. Felipe se drzi neuprljan, ali monarhija kao institucija gubi pozicije. Monarhija je bila strasno popularna i voljena osamdesetih godina, i pocetkom devedesetih. Od tada skandali, od kurvaluka do kradje.
Andalucía je super. Vrijedi obici. Politicki, bastion ljevice, one tradicionalne. Socijalisti i sl. Navijacki, Sevilla lijevo Betis desno. Ostale ekipe nemaju jasno odredjena opredjeljenja niti su nesto brojni
Tito_i_Partija

#51207 Re: FC Barcelona

Post by Tito_i_Partija »

skenderija04 wrote:
Tito_i_Partija wrote:
skenderija04 wrote: Pazi, bitno je ne brkati anti kraljevske i anti spanske. U principu, ovih prvih ima jako puno u cijeloj Spaniji. Dosta ljudi je za Republiku. Monarhija je nametnuta, bez referenduma. Na dosta stadiona ces vidjeti zastavu crveno, zuto, ljubicasto, trobojka spanske republike.

Ne znam od kada datiraju ti podaci. Porodica je uvucena u sudske procese radi kradje i zloupotrebe. Felipe se drzi neuprljan, ali monarhija kao institucija gubi pozicije. Monarhija je bila strasno popularna i voljena osamdesetih godina, i pocetkom devedesetih. Od tada skandali, od kurvaluka do kradje.
Andalucía je super. Vrijedi obici. Politicki, bastion ljevice, one tradicionalne. Socijalisti i sl. Navijacki, Sevilla lijevo Betis desno. Ostale ekipe nemaju jasno odredjena opredjeljenja niti su nesto brojni
:thumbup:

Jos jedno pitanje: Da li je prisustvo ili odsustvo krune na grbu kluba dobar pokazatelj ko je na kojoj strani, ili je to danas manje-vise samo stilski detalj koji je nevazan u smislu koji klub podrzava ljevicu/desnicu? Evo kad spominjes Sevillu da uzmemo nju za primjer: Real Betis je smatran kraljevskim klubom i ima krunu na grbu i orijentisan je desno, dok Sevilla nema krunu i ona je orijentisana lijevo. Ili Barcelona: Espanyol je pro-spanski klub sa krunom u grbu, dok je Barcelona Katalonski-orijentisana i nema krune.

Sve u svemu mi se k'o prilicno dobar pokazatelj, al' mozda grijesim. :)
LSD

#51208 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

Tito, dobro si skonto :mrgreen:

Espanyol su izrodi Katalonije :mrgreen: cim to nosi kraljevu krunu na grbu kao i RM, piši propalo :-) to su oni što glasaju za centralizam i furaju pro-španske referendume, ima ih po Barceloni pun q.... Skenda to bolje zna.
skenderija04

#51209 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Tito_i_Partija wrote:

:thumbup:

Jos jedno pitanje: Da li je prisustvo ili odsustvo krune na grbu kluba dobar pokazatelj ko je na kojoj strani, ili je to danas manje-vise samo stilski detalj koji je nevazan u smislu koji klub podrzava ljevicu/desnicu? Evo kad spominjes Sevillu da uzmemo nju za primjer: Real Betis je smatran kraljevskim klubom i ima krunu na grbu i orijentisan je desno, dok Sevilla nema krunu i ona je orijentisana lijevo. Ili Barcelona: Espanyol je pro-spanski klub sa krunom u grbu, dok je Barcelona Katalonski-orijentisana i nema krune.

Sve u svemu mi se k'o prilicno dobar pokazatelj, al' mozda grijesim. :)
Ne vjerujem da kruna, sama po sebi, odredjuje politicku poziciju odredjenog kluba. U Spaniji u svakoj provinciji ima jedan Real. Ja mislim da ni ljevicarima ni desnicarima kruna nije simpaticna. Ljevicari furaju republiku, desnicari Franca. Kruna je i bila zamisljena kao neki simbol oko koga ce se okupiti velika vecina. Sad se vracamo na podatke koje si postavio, i dolazimo do zakljucka da se u toj ideji uspjelo. Problem je sto kraljevska porodica nije znala da sacuva ugled. I oni su ljudi, vole ukrasti, zabiti ga sa strane....
Licno, osim Raya Vallecana ne postoji tim koji fura ideoloski fol. Oni su dosljedbi u tome. Ostalo su grupe koje stoje iza zastava sa razlicitim predznakom i rade iste stvari.
skenderija04

#51210 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

LSD wrote:Tito, dobro si skonto :mrgreen:

Espanyol su izrodi Katalonije :mrgreen: cim to nosi kraljevu krunu na grbu kao i RM, piši propalo :-) to su oni što glasaju za centralizam i furaju pro-španske referendume, ima ih po Barceloni pun q.... Skenda to bolje zna.
Espanyol je klub sa cudnom istorijom. Jeben za shvatiti.
p206

#51211 Re: FC Barcelona

Post by p206 »

Mislim da sva ta politička pozadina klubova samo šteti klubovima, mislim na Barcu i Real... Ako su se nekada finansirali na način da su morali biti bliski tim političkim strukturama, u današnje doba stvarno nema potrebe...Oni su svjetski brend, i većinu kapitala prikupe sa strane.
Uostalom šta neki prosječni navijač iz Amerike, Kine, Evrope itd. zna za te relacije, oni su se zaljubili u te klubove zbog filozofije igre, i zvijezda koje igraju tu. I jedni i drugi su davno prerasli to.
A mislim i da zbog te politike Barca nema naklonost pojedinih sudija, a i zbog toga što je savez u glavnom gradu pa im je teže da utiču na njega.
tufahija12345

#51212 Re: FC Barcelona

Post by tufahija12345 »

p206 wrote:Mislim da sva ta politička pozadina klubova samo šteti klubovima, mislim na Barcu i Real... Ako su se nekada finansirali na način da su morali biti bliski tim političkim strukturama, u današnje doba stvarno nema potrebe...Oni su svjetski brend, i većinu kapitala prikupe sa strane.
Uostalom šta neki prosječni navijač iz Amerike, Kine, Evrope itd. zna za te relacije, oni su se zaljubili u te klubove zbog filozofije igre, i zvijezda koje igraju tu. I jedni i drugi su davno prerasli to.
A mislim i da zbog te politike Barca nema naklonost pojedinih sudija, a i zbog toga što je savez u glavnom gradu pa im je teže da utiču na njega.
steti, ali to je realnost koja se ne moze zanemariti. koliko god barcelona bila svjetski brend, to je ipak tim koji se takmici u spaniji i na spanskoj ligi gradi svoj imidj. a to znaci da se od nje ocekuje da "igra kako gazda svira". svaki spor, svaki problem rjesava u svojoj avliji. Nece se FIFI zalit kad ih ostete i slicno. Vrlo cesto nam to ne ide u prolog, ali drugacije ne moze. Ili da se prikljucimo francuskoj ligi :D :D al opet bi isto bilo
Distortion

#51213 Re: FC Barcelona

Post by Distortion »

Jel to Saurez dobio 2 utakmice suspenzije? Koja smijurija od disciplinske organizacije, sve odron od sudija pa nadalje...
Odmah sam se sjetio (a gledao sam tu utakmicu) Las Palmas - Real Madrid kad je Ramos dobio crveni i nije napustio teren, odgledao utakmicu do kraja. Dobio sam jednu utakmicu suspenzije a druga bi znacila da propusta el clasico :-D
Prvo nije trebao ni dobiti drugi zuti al se neko morao kurciti na Camp Nou a Manzano se izgleda voli kurcit.
Vertig0

#51214 Re: FC Barcelona

Post by Vertig0 »

Vidal opet asistencija. Kakva je igra nisam u mogucnosti gledati?
bude

#51215 Re: FC Barcelona

Post by bude »

Igra bez igre, ko na terminu, neki su zalutali u ovu ekipu...
p206

#51216 Re: FC Barcelona

Post by p206 »

Alaves bi trebao da pokuša da ga ne primi iz svakog napada.
Logovan

#51217 Re: FC Barcelona

Post by Logovan »

Možda bude cener u mreži domaćina. :skoljka:
Ammarzinho

#51218 Re: FC Barcelona

Post by Ammarzinho »

Kakva steta za Vidala, taman proigrao, ovo izgleda bas bas lose, tuga :(

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
tufahija12345

#51219 Re: FC Barcelona

Post by tufahija12345 »

Ammarzinho wrote:Kakva steta za Vidala, taman proigrao, ovo izgleda bas bas lose, tuga :(

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
Raspad sistema. Ima roberto da gura do kraja sezone.
Charuga
Globalni moderator

#51220 Re: FC Barcelona

Post by Charuga »

Samo peh za pehom sa povredama.
Distortion

#51221 Re: FC Barcelona

Post by Distortion »

Teska povreda Vidala a tek poceo da igra a Bogami i razigrava sa asistencijama. Steta u ovakvoj utakmici pri 0:6 da dozivi ovakvu povredu. :sad:
Momak nije imao dovoljno utakmica u nogama ove sezone i jos mu se ovo desi. Bas peh za Vidala a i za tim jer ce ionako potroseni Roberto sad na beku izgorit.
Vertig0

#51222 Re: FC Barcelona

Post by Vertig0 »

E jes umrla tema, nema nikakvog raporta o povredi vidala.
Skenda daj se malo trzni :)
ranija

#51223 Re: FC Barcelona

Post by ranija »

SLUŽBENO: Sezona za Aleixa Vidala je završena. Iz Barcelone su prije nekoliko minuta potvrdili da se radi o jako ozbiljnoj povredi te da Vidala čeka 5 mjeseci izbivanja s terena.
Charuga
Globalni moderator

#51224 Re: FC Barcelona

Post by Charuga »

E jebiga, neda mu se nikako. Prvo ga je jebao LE, a sada povreda.
skenderija04

#51225 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

ranija wrote:SLUŽBENO: Sezona za Aleixa Vidala je završena. Iz Barcelone su prije nekoliko minuta potvrdili da se radi o jako ozbiljnoj povredi te da Vidala čeka 5 mjeseci izbivanja s terena.
Ovo za 5 mjeseci je malo takticki. Barcelona ce morati da predstavi sve nalaze jer ce biti pod lupom. Naime, u slucaju povrede od 5 mjeseci, klub ima pravo da dovede jednog igraca kao zamjenu, bez obzira na prelazni rok.

NAPOMENA:

Novi igrac mora biti doveden iz Spanske prve ili druge lige. Medjunarodni transferi nisu dozvoljeni
Post Reply