GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
julisiz es grant

#5101 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by julisiz es grant »

Hajde dosta više priče GRAS-Centrotrans...
Nego, kada ćemo saznati paše li "radnicima" novi VD direktor? :-)
drug_profi

#5102 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

@mahalac
ja bih prije rekao da se ti pravis pametan jer postavljas pitanja sa visine. Neise.
ako ti mislis da je vlast i vlasnik Grasa ima kapacitet da zavede red i zakon u Grasu, onda ce mu biti jos lakse da odredi pravila za zdravu i postenu konkurenciju. Vidimo da to nije slucaj, pa je bespotrebno dalje mastati. Dakle nema ni jednog ni drugog, ali tu su prirodni zakoni koji ce u slucaju monopola samo otezavati ozdravljenje sistema, a pri pojavi konkurencije morace se poceti truditi.

Koncesije se ne daju na 100 godina, nego na godinicu, pa nek bude paket linija, i nek bude odredba da cijena karte ne moze biti veca od Grasove, a manja moze. Ako treba jos neka klauzula u ugovoru koja bi zastitila drzavnog operatora nek se napise. Ako se Gras sam sa sobom dogovori da uvede posten i stimulativan sistem naplate karata, lako ce se dogovoriti da jedna karta vazi za sve operatore. U krajnjem i to je vise tehnicki problem. Bar je danas elektronika jeftina.

Uostalom ja uopste ne znam koji je tvoj stav? Samo i jedino Gras pa sta bude, ili...?
racionalista

#5103 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by racionalista »

et sad nije vise gačanin direktor, sad je žepljak direktor :D
popić

#5104 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by popić »

racionalista wrote:et sad nije vise gačanin direktor, sad je žepljak direktor :D

Šta je radio prije ove funkcije u GRAS-u?
hypko_nurko

#5105 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hypko_nurko »

mahalas505 wrote:
harell wrote:oj matero ovog studenta :lol: stalno mi se tema crveni i ja reko nesto informativno kad jok, on kontrira. mozetel ga malo ignore
hypko_nurko wrote:ovaj student gori od onog sorcerrera :-) :lol:
Nisam vas dobro razumio, sta je to student lose rekao? Sto je Centrotrans nikakva firma, i sto jedino uspjeva sto ima neku vrstu monopola na nekim autobuskim stanicama i linijama, a daleko od toga na koji nacin je privatizovana. Mislio da ovo necu ponoviti, ali nakon ovakvih razmisljanja gradjani ovog grada nisu bolje zasluzili od Cetrotransa, i dabogda on bio prevoznik.

I koja ce to vlast osigurati ravnopravne uslove za sve na trzistu koji bi se bavili gradskim prevozom, ova? :lol: :dance: Pa jedan od razloga sto se na zapadu u pravilu ne idu privatizaciju, jer upravo velika zloupotreba zakona i pravila od strane politicara. Da se citala ranije tema, bilo je i pisano kako to izgleda u praksi kada su se neki odlucili na prvatizaciju, i kako to izgleda kad se ne misli sta ce biti poslije privatizacije.

@dresdener78 se slomi objasniti citavu problematiku i neku komplektnu sliku gradskog saobracaja, a ne vidi to "gradjanin", posto samo vidi onu 1KM od Centrotransa, koja ce puci ko onaj djeciji balon istog trenutka cim dobiju dozvolu za gradski prevoz. I jos se nadje padobranaca da ce se uvodjenjem trolebusa do Vogosce povecati se guzve, ja pameti covjece. A zaboravljaju koji su privredni giganti bili u Vogosci prije rata, i koliko se samo radnika prevozilo do tamo sa tim trolejbusima.
cuj nije dobro razumio, jel ne cujes dobro. :-)
mahalas505

#5106 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

drugi profil wrote:@mahalac
ja bih prije rekao da se ti pravis pametan jer postavljas pitanja sa visine. Neise.
ako ti mislis da je vlast i vlasnik Grasa ima kapacitet da zavede red i zakon u Grasu, onda ce mu biti jos lakse da odredi pravila za zdravu i postenu konkurenciju. Vidimo da to nije slucaj, pa je bespotrebno dalje mastati. Dakle nema ni jednog ni drugog, ali tu su prirodni zakoni koji ce u slucaju monopola samo otezavati ozdravljenje sistema, a pri pojavi konkurencije morace se poceti truditi.
Kako ce biti lakse uvesti konkurenciju i sva pravila i propisi koji regulise provedbu, nego uvesti red u jednom preduzecu? Ocigledno ne mozes da vidis razliku u obimu posla izmedu te dvije stvari.

Mislim, potreban je samo jedan, jedini direktor koji nema "vruceg kestenja" u dzepu, koji ima iskustvo vodjenja vece firme, da je voljan preuzeti odgovornost i da ima 100% podrsku od vlasnika, i to je to ljudi moji, nema tu velikog pametovanja i komplikacija. Lako ce se "posutati" oni radnici sto kradu gorivo i oni sto su dozvolili da se svakodnevno "raskupusavaju" autobusi da bi se skidali dijelovi sa njih. Mogu oni nekom svirati i pokazivati guzica kad dobiju "sut" kartu u jednom pravcu za svoj "rad". Bitno je da se ne krade na direktorskom nivou.
drugi profil wrote: Koncesije se ne daju na 100 godina, nego na godinicu, pa nek bude paket linija, i nek bude odredba da cijena karte ne moze biti veca od Grasove, a manja moze. Ako treba jos neka klauzula u ugovoru koja bi zastitila drzavnog operatora nek se napise. Ako se Gras sam sa sobom dogovori da uvede posten i stimulativan sistem naplate karata, lako ce se dogovoriti da jedna karta vazi za sve operatore. U krajnjem i to je vise tehnicki problem. Bar je danas elektronika jeftina.

Uostalom ja uopste ne znam koji je tvoj stav? Samo i jedino Gras pa sta bude, ili...?
Ja sam vec ranije rekao da se slazem s rjesenjima koje predstavio @dresdener78 sa nekim malim dopunama, covjek iznio ovdje ubjedljivo najbolje argumetne kako treba da izgleda jedan moderan gradski prevoz.
drug_profi

#5107 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

A sta ja drugo pricam? Covjek je spominjao Krakow i dobra rjesenja.
Ti samo kontriras da bi ispao pametan.

Ako mislis da je lakse raspetljati Gras i sve ono sto bi isplivalo sa tim, od donosenja nekoliko propisa, koji mozda vec i postoje, ne znam sta je sa tvojom realnoscu. Za postovanje propisa zaduzen je sud. I danas na trzistu u drugi bransama ljudi se bore sa konkurencijom, sude, parnice... Zadrzavanje monopola Grasa je najgluplja stvar koju bi uradili. Ni za 30 godina necemo imati prevoz kako treba, ako Gras sam sebe ne pojede do tad. I nece mu trebati konkurencija. Da je Gras tako lako raspetljati, raspetljao bi se davno. Cek dok se malo zaceprka koji ce sve gnoj izaci odatle, a to se ne smije desiti. Gras zele sahraniti da i taj prljavi ves ode sa njima.
Mislim, potreban je samo jedan, jedini direktor koji nema "vruceg kestenja" u dzepu, koji ima iskustvo vodjenja vece firme, da je voljan preuzeti odgovornost i da ima 100% podrsku od vlasnika,
Ovaj citat mi je vrh.
kad im takav dodje, oni ce napraviti strajk, a vlast ce podviti rep jer ce neko reci halo ba nemoj da talasas tamo..
mahalas505

#5108 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mahalas505 »

drugi profil wrote:A sta ja drugo pricam? Covjek je spominjao Krakow i dobra rjesenja.
Ti samo kontriras da bi ispao pametan.

Ako mislis da je lakse raspetljati Gras i sve ono sto bi isplivalo sa tim, od donosenja nekoliko propisa, koji mozda vec i postoje, ne znam sta je sa tvojom realnoscu. Za postovanje propisa zaduzen je sud. I danas na trzistu u drugi bransama ljudi se bore sa konkurencijom, sude, parnice... Zadrzavanje monopola Grasa je najgluplja stvar koju bi uradili. Ni za 30 godina necemo imati prevoz kako treba, ako Gras sam sebe ne pojede do tad. I nece mu trebati konkurencija. Da je Gras tako lako raspetljati, raspetljao bi se davno. Cek dok se malo zaceprka koji ce sve gnoj izaci odatle, a to se ne smije desiti. Gras zele sahraniti da i taj prljavi ves ode sa njima.
Mislim, potreban je samo jedan, jedini direktor koji nema "vruceg kestenja" u dzepu, koji ima iskustvo vodjenja vece firme, da je voljan preuzeti odgovornost i da ima 100% podrsku od vlasnika,
Ovaj citat mi je vrh.
kad im takav dodje, oni ce napraviti strajk, a vlast ce podviti rep jer ce neko reci halo ba nemoj da talasas tamo..
U zivotu nisam nikad kontrirao da bi samo eto imao drugaciji stav nego zato sto mislim da po nekom mom rezonovanju to ima smisla, imam ja i pametniji stvari u zivotu. Moja namjera je bila da podignem diskusiju na jedan veci nivou, jer ima ipak nesto vise od one Centrotransove markice, od izreka vidu mu naglaska odakle je "sljego", vidi ga sad je direktor zepljak, i ostalih malogradskih izjava. Da se malo ukaze na one stvarno bitne stvari, jer kad se one srede, ove ostale same po sebi postanu minorne, i s vremenom nestanu. Medjutim, ocigledno da forum ipak nije mjesto za to.

Tuzno je kad se vidi da je mizerni Centrotrans postao mjerilo konkurencije i kvalitete, i kako je dosle do te situacije. Po mom nekom rezonovanju treba uvijek teziti i raditi ka necemu boljem, i rezultat ce kad tad doci.

Forumas @Chisum jednom opisa kako je zeznut bosanski sabur, i vidim koliko je u jednom karikiranom postu naveo istine, jer polako sutra cemo, drugi ce to rijesiti za nas, ne pije vode.

I za kraj, povuci cu se sa ove teme, posto vidim da ne mogu pridonijeti istoj vise uz izreku: "Historia magistra vitae est (istorija je uciteljica zivota). I zaista, ako razumijemo proslost, naucicemo da ne pravimo slicne greske ljudi iz proslosti u danasnjem vremenu."
VjecitiStudent

#5109 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by VjecitiStudent »

Nema smisla odustajati, diskusija sad jeste na korektnom nivou, argumenata za razna rješenja sada ima više no ikada.
:thumbup:
drug_profi

#5110 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Nema potrebe povlačiti se. Niti ja tražim od tebe da ti kažeš da sam ja u pravu, niti ti možeš to očekivati od mene sa slabim argumentima. @dresdener ima dobrih postova i lijepo je sto zeli podijeliti sva ta iskustva, ali moramo znati da je svaki sistem na svijetu jedinstven i da nema univerzalnog rjesenja. Mora se prilagodjavati okolnostima.
Centro jeste mozda po vama bjedan, ali kao sto kazete, samo pokazuju kako je Gras ispod svakog kriterija.

U Grasu vlada jedan totalni javasluk. Trpimo svi mi i oni koji ga koriste i oni koji ne.
KARTE SU PRESKUPE. A pojeftiniti nece. Ako dvoje sjednu u osobno auto, i odu u grad, 6-7 km vožnje u jednom pravcu, cak i sa cijenom parkinga od jedan sat probrojane cijeni goriva, opet smo jednaki trosku za karte.
Tu se vracamo na to da ce putnici u grasu biti samo oni koji nemaju drugog izbora. Cak se i taksi isplati ako npr cetvoro podijele trosak na slicnoj relaciji.

Tu se vracamo problemu, Gras ne nudi nista sto vrijedi para koje traze. Zbog javasluka i nerada firma jede samu sebe, a da bi se izvukli iz tog moraju ili povecati prihode ili smanjiti rashode. Nisu u stanju ni jedno od tog, te je najpametnije i najkorisnije za sve izvrsiti eutanaziju pacijenta. Nakon toga stecajni upravnik nek propise minimum radnih mjesta i nek ih popuni javnim konkursom. Tu grad treba da pomogne, a isovremeno i sistem naplate karata da se promjeni da bude stimulativniji, da karte vaze za sve prevoze u vremenskom trajanju, da se u spicama pojacaju glavne linije, makar i koncesijom Centrotransu na određeni period dok se Gras ne oporavi.
Ja ne vidim drugog nacina da Sarajevo ima civilizovan javni prevoz.
Adriatic

#5111 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

julisiz es grant wrote:Hajde dosta više priče GRAS-Centrotrans...
Nego, kada ćemo saznati paše li "radnicima" novi VD direktor? :-)
Kada svi tramvaji odjednom krenu u Remizu.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#5112 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by stetoskop »

popić wrote:
racionalista wrote:et sad nije vise gačanin direktor, sad je žepljak direktor :D

Šta je radio prije ove funkcije u GRAS-u?
Bio izvršni direktor u Gras-u za sektor energetike, šta li.?

Ne paše ni ovaj radnicima, navodno kada je bio pretprošli štrajak, davao izjave za medije usmjerene protiv radnika.
Kako rekoše i on će biti nekih mjesec dana, dok vlasti ne izaberu drugog.
VjecitiStudent

#5113 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:Nema potrebe povlačiti se. Niti ja tražim od tebe da ti kažeš da sam ja u pravu, niti ti možeš to očekivati od mene sa slabim argumentima. @dresdener ima dobrih postova i lijepo je sto zeli podijeliti sva ta iskustva, ali moramo znati da je svaki sistem na svijetu jedinstven i da nema univerzalnog rjesenja. Mora se prilagodjavati okolnostima.
Centro jeste mozda po vama bjedan, ali kao sto kazete, samo pokazuju kako je Gras ispod svakog kriterija.

U Grasu vlada jedan totalni javasluk. Trpimo svi mi i oni koji ga koriste i oni koji ne.
KARTE SU PRESKUPE. A pojeftiniti nece. Ako dvoje sjednu u osobno auto, i odu u grad, 6-7 km vožnje u jednom pravcu, cak i sa cijenom parkinga od jedan sat probrojane cijeni goriva, opet smo jednaki trosku za karte.
Tu se vracamo na to da ce putnici u grasu biti samo oni koji nemaju drugog izbora. Cak se i taksi isplati ako npr cetvoro podijele trosak na slicnoj relaciji.

Tu se vracamo problemu, Gras ne nudi nista sto vrijedi para koje traze. Zbog javasluka i nerada firma jede samu sebe, a da bi se izvukli iz tog moraju ili povecati prihode ili smanjiti rashode. Nisu u stanju ni jedno od tog, te je najpametnije i najkorisnije za sve izvrsiti eutanaziju pacijenta. Nakon toga stecajni upravnik nek propise minimum radnih mjesta i nek ih popuni javnim konkursom. Tu grad treba da pomogne, a isovremeno i sistem naplate karata da se promjeni da bude stimulativniji, da karte vaze za sve prevoze u vremenskom trajanju, da se u spicama pojacaju glavne linije, makar i koncesijom Centrotransu na određeni period dok se Gras ne oporavi.
Ja ne vidim drugog nacina da Sarajevo ima civilizovan javni prevoz.
Mislim da je u svim scenarijima stečaj Gras-a neophodni prvi korak.
dresdener78

#5114 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

VjecitiStudent wrote: Mislim da je u svim scenarijima stečaj Gras-a neophodni prvi korak.
Baš tako. Ali stečaj kojeg rezultat biće restrukturalizacija firme, da opet počinje raditi kako treba, kako je radila do 1992. godine. Ne da bude kroz stečaj totalno srušena i rasprodata. Bojim se da ima previše glavonja koji gladno očekivaju drugu variantu kao lešinari.
and

#5115 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by and »

drugi profil wrote:@dresdener
Super eto neko rjesenje. Pozitivan primjer. Ako struka i iskustva kazu da je moja ideja dugorocno losa, ok prihvatam. Laik sam. Uopste ne mislim da bi paralelna autobuska linija u spicama tokom dana bila visak u gradu, naprotiv, cudim se kako GRAS nije do sad uveo takva pojacanja kad je jednostavno nemoguce uci u tramvaj u tim periodima, bar na relaciji Alipasino-Skenderija ili cak produziti do Ciglana radi skolaraca, studenata i ljudi koji rade u tom dijelu grada oko Koseva.
Obzirom da smo vidjeli kakve sirovine rade u Grasu i cemu se mozemo od njih nadati, i dalje sam za to da im se da konkurencija. Vlada nije ucinila ono sto je trebala da sprijeci ove krkanske ucjene. Oni se i dalje ponasaju kao da su gospodari saobracaja. Sutra opet mozes ostati na stanici dok te ceka zivotno vazan sastanak ili ko zna sta. Nemamo svi u dzepu novaca za taksi.
Sto se mene tice: stecaj, otkazi, pocetak iznova. Koncesije jos jednom operatoru, na osnovu bilo kojeg pozitivnog iskustva iz svijeta. ne smijemo biti taoci ove bande.
ja i dalje mislim da radnici nisu problem iako ih većina ovdje tako problem vidi.radnici su tu da rade,a direktora,sva pravila u firmi postavljaju direktor i vlada.oni imaju sva prava da rukovode firmom i ako je gras u stanju kakvom jeste to je isključivo njihova odgovornot.ako si postavljao direktore koji su firmu doveli u minus od ne znam koliko miliona onda bujrum plati.ako neko tako posluje,čudi me da niko ne postavi pitanje zašto se tako posluje,gdje su otišle pare,zašto ima viška radnika...da li je nekad neko zatražio i uradio reviziju poslvanja,da se vidi gdje se to griješi?
mislim da čovjeku koji tu dođe s namjerom da fino i pošteno vodi firmu ne bi bio problem malo složiti kockice.napraviti kalkulaciju,pa nerentabilne linije ponuditi konkurenciji,a ove rentabilne unaprijediti.
inspekcija bi trebala pregledati sva vozila i za neispravna vozila u saobraćaju bi neko trebao odgovarati.
prihvatiti vlast je lijepo,pogotovo ako nema nikakve odgovornosti.ima puno problematičnih firmi kojima upravlja država.ako ne znaju kako riješiti problem,onda nek se bave nekim drugim poslom.
pesimista sam što se tiče budućnosti i grasa i države,kada vidim šta je sve u rukama ljudi koji nisu u stanju bili voditi energopetrol,a tu si se baš dobro trebao potruditi da propadneš.nemamo ni jednu domaću banku,sve smo rasprodali,pa nam sav promet u državi ide preko drugih i lagano nam uzimaju pare.
problem se može riješiti samo kada nekad se uvede odgovornost i kada faktura bude išla tamo gdje treba.ako vlada postavi direktora koji posluje s 10 miliona manjka,neka to fino iz budžeta namire ili nek postave nekoga ko će znati poslovati pozitivno.ako ne znaju nek razgule.
popić

#5116 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by popić »

VjecitiStudent wrote:Mislim da je u svim scenarijima stečaj Gras-a neophodni prvi korak.
Ukoliko Vlada odluči stečaj GRAS-a, drugi obvezujući korak mora biti odgovornost SVIH onih koji su prouzročili stečaj i krah ovog javnog preduzeća, posebno svih onih koji su krivi za ogromne finansijske gubitke ove firme, i ne samo za ovaj zadnji period, već sa period duži od decenije, počevši od ogromnih i netransparentno utrošenih donacija, prevara građana Sarajeva komercijalizacijom vožnje doniranim autobusima, do svega sličnog... :x

Jer, ukoliko niko ne bude krivično odgovarao za svu štetu u GRAS-u, imaćemo novi GRAS isti ovakav već za koju godinu... :(
pathyeshme

#5117 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by pathyeshme »

A može li mi neko objasniti zašto se imenuje v.d? Zašto ne imenuju pravog direktora?

Sent from my XT701 using Tapatalk 2
goran16v

#5118 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by goran16v »

pathyeshme wrote:A može li mi neko objasniti zašto se imenuje v.d? Zašto ne imenuju pravog direktora?

Sent from my XT701 using Tapatalk 2
Zato sto se pravi direktor bira na osnovu konkursne procedure i ne moze biti imenovan dok se ona ne zavrsi, a u medjuvremenu neko mora obavljati tu funkciju.
dresdener78

#5119 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

Dragi kolegi forumaši!
Da se malo vratim historiji.
Oni koji su ranije pročitali moj članak o sarajevskom tramvaju, koji sam stavio on-line u sredini prošle godine, mogli su čitati ovu tvrdnju:
Moguća privatizacija GRAS-a bila je često neformalno spomenuta kao razlog katastrofalne situacije u saobraćajnom preduzeću. Firma u izuzetno lošem stanju se može jeftino kupiti od strane nekog biznismena bliskog aktuelnom političkom vrhu. U pitanju su između ostalog i skupocjena zemljišta npr. minibuskih garaža iza nebodera Avaz Twist Tower, te depoa na Otoci i Alipašinom mostu i gradski saobraćaj na čisto komercijalnoj bazi, bez velikog broja povlastica koji bi prema mišljenju nekih prevoznika mogao donositi značajne profite.
Nekoliko osoba je ovu moju tvrdnju, koju sam napisao na osnovi informacija iz pouzdanih i upućenih izvora, koje pratim više od 4 godine, označilo kao sci-fi, glupost i nepotvrđenu klevetu.

A evo sada nove informacije:
Mislim da je više nego jasno... "Na mjestu Remize planirana je gradnja tržnog centra"
Image
kox

#5120 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kox »

E dobro, sada je sve već malo jasnije:
http://www.klix.ba/vijesti/bih/ko-sdp-b ... /130119053
Innovation

#5121 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Innovation »

Zar to nije bilo "spontano okupljanje radnika" ili ono "desio se narod"? Kako sad strajk? Vjerovatno "stab iz Benetona sa Bjelasnice "zna bolje, jer je Himzanija "drzao" vezu s njima, a ne sa Vladom KS. :mrgreen:
O'zone
Globalni moderator

#5122 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by O'zone »

Evo "Metilj" kaže da je ovaj štrajk bio loša poruka svim ostalim JKP koja bi eventualno mada ne sigurno mogla upotrijebiti isiti princip da ostvare svoje zahtjeve :roll:

I et' tužilaštvo bi trebalo raditi a ne bježati od svojih obaveza (mada je on lično pobjegao od svojih velikih izjava "Ili neće biti vlade ili GRASA) a kantonalna vlada nije izvršila ni jednu svoju sanciju koju su prijeteći obečavali u ona dva dana.

Jest "metilj" al' ono baš nije ni čudo da su Toplane 70 miliona u minusu.
PREMIJER KS SUAD ZELJKOVIĆ: GRAS poslao lošu poruku državi, građanima i uposlenicima
Ponedjeljak | 21.01.2013.

Interes radnika i Vlade Kantona Sarajevo je da za direktorsko mjesto u GRAS-u dođe osoba koja će na miran način početi rješavati probleme, a ne multiplicirati ih, donositi rješenja koja će u konačnici značiti pozitivni pomak ovog preduzeća u 2013. godini, kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA premijer KS-a Suad Zeljković

Suad ZeljkovićNaglasio je da je 18. januara završena procedura kada je u pitanju izbor novog direktora KJKP GRAS, a u zakonskom roku Nadzorni odbor će završiti i tehničke procedure te imenovati novog direktora uz brojne konsultacije budući da se radi o osjetljivim pitanjima.

- Ono što se desilo u GRAS-u od 11. do 13. januara je nazapamćeno. Način i stil na koji je to urađeno neće proći bez reakcije i to ne samo zbog načina na koji se sve to organiziralo nego i zbog informacija kao što je 12 kilometara prodane pruge za koju niko ne zna gdje je, 20 autobusa gdje je izvršena kasacija i zbog niza finansijaskih nepravilnosti. Neko će za to morati položiti račune da li izvan ili unutar firme, ističe Zeljković.

Poručuje da je sasvim izvjesno da će se Tužilaštvo KS-a morati uključiti u taj proces i to ne na način da izbjegava svoju obavezu, nego da kao instrument vladavine prava u državi mora uzeti taj zadatak na sebe, a Vlada KS-a kao vlasnik će u svakom slučaju uraditi sve što je iz njihove nadležnosti.

- Situacija u GRAS-u nije dobra, međuljudski odnosi nisu dobri, materijalno i tehnička situacija je na nezadovoljavajućem nivou, a samovolja određenih ljudi dovodi do ovako haotičnog stanja, ističe Zeljković

Podsjeća da je u situaciji kada je zaustavljen javni gradski prijevoz, zadatak Vlade bio da osigura normalno funkciniranje saobraćaja i da se onda o svemu razgovara, a ne da u situaciji kad je već haos u gradu pregovara jer su to, smatra Zeljković, neprirodne okolnosti u kojima je teško razgovarati.

Na pitanje kakvu ovo poruku šalje ostalim komunalnim preduzećima koja bi mogla u situaciji kada budu nezadovoljni direktorima isključiti vodu, grijanje, gas ili zaustaviti odvoz smeća, Zeljković kaže da ako se na tu situaciju hipotetički gleda kao na poruku, onda je ovo veoma loša poruka.

Dodaje da dobro poznaje situaciju u komunalnoj privredi te da je siguran da se ni u jednom drugom preduzeću manifestacija određenih stavova ne može ponoviti na ovakav način.

- GRAS je veoma specifičan i po sastavu ljudi i podijeljenosti, po strukturi obrazovanja i posla kojim se bave. No, ipak loša poruka poslana je državi, građanima pa i samim uposlenicima. Teoretski ovako loša poruka se može primijeniti u drugim preduzećima, ali sam ubijeđen da ne može doći do sličnih situacija, zaključio je premijer Zeljković.
mayab

#5123 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mayab »

Kako Vlada KS namjerava nadomjestiti gubitke
U GRAS-u pripremaju poskupljenje karata!?

Vlada Kantona Sarajevo sa SDA na čelu, prema svemu sudeći, priprema poskupljenje karata za javni gradski prijevoz, što će, uz najavljeno poskupljenje grijanja, plina i vode, biti još jedan udarac na džep ionako osiromašenih građana.

Odbijanje zahtjeva

Kako saznaje "Dnevni avaz", vršilac dužnosti direktora GRAS-a Safet Bradarac, po nalogu Vlade, odnosno SDU, koji je dobio ovo preduzeće u političkoj raspodjeli funkcija, priprema novi cjenovnik sa skupljim kartama.

Kako nam je rečeno, Bradarac želi da Kanton GRAS-u iz budžeta uplaćuje veće subvencije karata za 74.000 penzionera, studenata, đaka i boraca kako bi preduzeće poslovalo pozitivno. Međutim, to sigurno neće biti moguće, jer vladi Suada Zeljkovića nedostaje novca za mnoge budžetske korisnike, tako da će zahtjev Bradarca, kako stvari stoje, biti odbijen.

- Vlada je na posljednjoj sjednici raspravljala o visini subvencija za studente, đake, penzionere, borce... Jedno je sigurno, morat će povećati svoje učešće kao vlasnik ovog preduzeća kada su u pitanju subvencionirane kategorije - kazao je Bradarac.

S druge strane, ministar saobraćaja Jusuf Bubica kaže da nije sigurno da će Vlada moći platiti ni sadašnje subvencije, a kamoli povećati iznos, jer u budžetu nedostaje novca.

Puni iznos

- Kanton je do sada za svaku subvencioniranu kartu davao 14 KM, a GRAS sada zahtijeva da im plaćamo punu cijenu mjesečne karte od 53 KM za ove kategorije. S obzirom na to da je riječ o velikoj sumi novca, tražimo najbolje rješenje, a jedno od njih je i to da se građani subvencioniraju indirektno, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, koje bi im davalo novac za tu svrhu. Tako bi korisnici kupovali mjesečne karte u punom iznosu, a GRAS pozitivno poslovao - kazao je Bubica.

Ako na kraju bude donesena konačna odluka da korisnici subvencija plaćaju puni iznos, očito je da će na gubitku biti samo oni, jer je već sada izvjesno da u ovogodišnjem kantonalnom budžetu neće biti novca za pokrivanje razlike u cijeni karata.

Ispaštat će građani

Bubica je istaknuo da je mjesečna subvencija za kartu od 14 KM smiješna i preniska te da niko ne može raditi po toj cijeni.

- Zato je, između ostalog, ovo preduzeće i poslovalo sa značajnim gubitkom, zbog čega je na tapeti Vlade KS, Sindikata i svih koji se njime bave. Na kraju će se sve odraziti negativno na korisnike gradskog prijevoza - kazao je Bubica.
NEOPLAN

#5124 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by NEOPLAN »

Danas je Gras do nogu potukao Centrotransa. Kvalitet usluge, usluznost, tacnost, ljubaznost, ma sve generalno je bilo na strani Grasa. To je samo dokaz da nit je Gras bas tako nevaljala firma, neusluzna nikakva kakvom je vecina dozivljava, nit je Centrotrans bajka kakvom se predstavljaju.

O cemu se radi?

U pitanju je redovna autobuska linija za Bjelasnicu koju oba prevoznika odrzavaju.

Isao sam s nekim drustvom gore, i odlucili smo da idemo Centrotransom. Oba prevoznika imaju polaske u 9 sati, Gras od Muzeja, Centrotrans od Vijecnice.

Jucer smo nazvali Centrotrans i pitali koliko kosta povratna karta i da li stoji bus u Nedzaricima. Dobili smo odgovor da karta kosta 6 maraka a bus stoji u Nedzaricima. Ok, super.

Jutros nismo bili sigurni da li bus ide preko Krupca ili preko Hadzica tako da nismo bili sigurni gdje da cekamo, kod studentskih prema Dobrinji ili prema Ilidzi. Pozvali smo Centrotrans da pitamo i dobili odgovor da bus "stoji tu na prosirenju", na pitanje kojem prosirenju dobili smo odgovor prema Ilidzi.

U 9 sati smo bili na prosirenju, u 9.15 prolaze dva Grasova busa (jer idu preko Hadzica). U pola 10 nailazi Centrotransov bus i na nase zaprepastenje skrece prema Dobrinji. Dakle nemaju pojma kuda bus ide.

Sljedece iznenadjenje je bilo kad smo usli u bus i vozac nam trazi po 7 maraka za povratne karte, a kad smo mu rekli da su nam na informacijama rekli da su po 6 KM, on je rekao "ma nemaju oni pojma".

Ispisao nam je karte rukom i krecemo prema Bjelasnici. Ne kontam koji mentol moras biti da na liniju za Bjelasnicu posaljes bus bez grijanja.

Penjemo se uz Igman, kad upo frke zablokira bus, gas do daske zaglavljen. I lola hladno uze sarafciger, prodje nazad dize neki poklopac u podu i cacka, i nastavimo dalje nekako.

Dolazimo pred Marsal, tamo su vec odavno oba Grasova busa parkirana. Dosli su prije nas iako su isli mnogo duzim putem.

U pola 4 povratak, u busu ko u frizideru, stakla sva zamaglila. Guzva, pored nas Grasov bus, unutra putnici u dzempere se skinuli, mi u jaknama i kapama se smrzli toliko da na prozore pisemo na kondenzu "HELP!", dok nam se putnici u Grasu valjaju od smijeha.

Nekako izlazimo iz guzve, preticu nas oba Grasova busa i odose, a mi stajemo na prosirenje da bi vozac ispisao karte. Nevjerovatno.

Dolazimo nekako u Sarajevo i zavrsavamo avanturu jednoglasno - nikad vise Centrotrans.

Jer za 7 maraka dobijemo ovaj bus:

http://photostream.bhbus.net/up/3966857 ... e6931a.jpg

led ledeni, spor, nikakav.

Za 7,40 KM koliko su danas platili putnici GRAS-a povratnu kartu na liniji F. Rackog - Bjelasnica dobili su ove buseve:

http://photostream.bhbus.net/up/b7ec8b7 ... 0d58ee.jpg

http://photostream.bhbus.net/up/ad2b63e ... fed52b.jpg

ljubaznije osoblje, tople buseve, brzi prijevoz. Pametnom dosta.
kokuz_sa

#5125 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by kokuz_sa »

:lol: :lol: :lol:

ja od ovoh svega napisanog mogao bi povjerovat samo da vas je pretekao Grasov Bus al iz razloga da su mu kocnice otkazale pa se skotrljao niz planinu

dok neko drugi ne potvrdi ovo .. :skoljka:
Post Reply