Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
shape of despair

#5101 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by shape of despair »

Mislim da fakat ovo laprdanje o zdravoj hrani, super hrani, sjemenkama svega i svačega, ulje ovo, ulje ono, crna čokolada, voće i povrće, dodaci prehrani, proteini, vitamini, minerali itd. nema smisla i da nam je sve u principu podmetnuto/nametnuto samo da ko ovce budemo potrošači i da svoj novac bacamo u zrak.
Ovo govorim iz razloga što kad vidim naše ljude na selima, mislim na starosjedioce, kad vidim na slikama rahmetli dedu, koji je živio na selu, kad vidim sad ono malo deda i nana što su još živi, znam da oni pojma nemaju šta su čija sjemenke, šta je aminokiselina, minerali i vitamini, super hrana...
Oni su cijeli život znali samo za: krompir, sir, kajmak, meso, i sve vrste zapravo prerađevina od mlijeka, tu i tamo pokoje povrće, ali sve domaće ne prskano, bez onih E kancerogenih oznaka i tako dalje i tome slično.
I ti isti ljudi danas, jako stari, i danas su na njivi, kupe sijeno, siju kropmir, svaki dan zapravo su fizički aktivni barem 4-5 sati, nekad manje nekad više, zimi odmaraju većinom, i većinom umiru od starosti, nema niko od njih šećer (misaona imenica), niko ne pije nikakve tablete, neki imaju čini mi se više od mene snage, a svi su 70+, niko ali niko nije na postelji.
Život na selu ko život na selu: jede se ali se i pojedeno potroši, većinom kad se pogleda to je masna hrana puna kalorija, i eno nikome se ne začepiše vene, nema problema sa masnoćama, srcem...
Gledam sliku dede, mršav ko grana, ali ne izgleda mi slabašan nikako, baš naprotiv. Evo i sad ovi što ih znam, pa to radi ko mali mrav, u gradovima u tim godinama svi na postelji. Znači da rezimiramo, ljudi, krećite se, trenirajte, hodajte po planinama, radite fizičke aktivnosti koje volite,
pazite na hranu, sve nam je umjetno postalo, i tako radite cijeli život, nemojte da zamre tema tamo u septembru i opet se nastavi u aprilu.
Normalno vrijeme da se skine višak kg je od 6-12 mjeseci, nema čarobnog štapića, nema prečica, ne radi tijelo to tako. Ja se udebljao 20kg za 4 godine i haj sad skini sve to za 6 mjeseci, pa može ali teško, neprirodno i kratkog vijeka.
Bluemore

#5102 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

jOFLA wrote:
Bluemore wrote: I Ko jede dovoljno povrca?
Ja prvi, i svi oni koji mogu i sebi žele dobro.
:thumbup:
hali gali halid

#5103 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by hali gali halid »

Kako jedes povrce? Sirovo?
pirmin

#5104 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Ima li ljeti ista ljepse od velikog krastavca sa povlakom? :D
pizarro

#5105 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pizarro »

pirmin wrote:Ima li ljeti ista ljepse od velikog krastavca sa povlakom? :D
ima, mrkva uz hummus.
#yolo
Bloo
Globalna šefica

#5106 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

pizarro wrote:
pirmin wrote:Ima li ljeti ista ljepse od velikog krastavca sa povlakom? :D
ima, mrkva uz hummus.
#yolo
:lol:
hali gali halid

#5107 Re: Mrsanje - nacini ?

Povlaka? :zoka:
pizarro

#5108 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pizarro »

hali gali halid wrote:Povlaka? :zoka:
#dijaspora
pirmin

#5109 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

hali gali halid wrote:Povlaka? :zoka:
Da, kod nas u Krajini je povlaka.

Cuj ovog dijaspora. :-)
kredenac-ac

#5110 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by kredenac-ac »

Da li je iko radio test intolerancije na hranu i tada preporucenog izbjegavanja namirnica drzao? Bude li uspjeha?
dobar osjecaj

#5111 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

Nekoliko poznanica radilo, svima slicni rezultati koliko sam mogla upratiti. Par ih je probalo mijenjati prehrambene navike, neke su izbacile mlijeko i mlijecne preradjevine. U smislu mrsavljenja nemam pojma jesu li ostvarivale povremeno ili dugorocno neke rezultate. Neke kazu da jesu ali ja imam slabu moc zapazanja.
Ja licno mislim da meni ne treba da radim ikakav test intolerancije. Dovoljno mi je osluskivati tijelo. Svaki put kad se osjecam tegobno, tesko, kad mi se stomak napuse, imam teskoca s probavom, otice mi tijelo znam da je najvise od otrova u industrijskoj hrani.

Jedem li obicnu hranu sa sela, dakle obicno mlijeko bez dodataka kakvi se dodaju za bijelu boju bojama za zidove, preradjevine od mlijeka, voce i povrce uzgojeno na stajskom djubrivu i pomalo teletine ili piletine uzgajane na selu bez hemije nemam nikakvih tegoba. Domaci dzemovi i sokovi bez dodavanja secera, puno obicne vode, umjereno obicnog mlijeka i kiselog mlijeka. Nikakvih tegoba.
Yenna

#5112 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Yenna »

Test na intoleranciju na hranu je uzimanje pare, to vam je standardna "ishrana po krvnim grupama"...
Izguglas svoju grupu i proucis malo, meni iskreno prija ta ishrana jer sam A+ npr. Crveno meso mi ne godi i nije mi nikada godilo.
nije stvar mršanja, većć cjelokupnog osjećanja, dobrog varenja odnosno nadimanja do energije koju ti daje hrana... Sve ima lijepo objasnjeno zasto kojoj grupi koja hrana ne prija, zaista ima logike.
Znam ljude koji su pridrzavajuci se samo toga fino smrsali i dobro se osjećaju.
Obicno sve dodje na listu što inače jedemo i volimo al, hebi ga tako je za sve u životu :-D
kredenac-ac

#5113 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by kredenac-ac »

Hvala puno. Pretpostavila sam da je prodavanje magle, ali mi je bilo bitno cuti i vasa iskustva :kiss:
Zizi505

#5114 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Zizi505 »

nova_ja wrote:Test na intoleranciju na hranu je uzimanje pare, to vam je standardna "ishrana po krvnim grupama"...
Izguglas svoju grupu i proucis malo, meni iskreno prija ta ishrana jer sam A+ npr. Crveno meso mi ne godi i nije mi nikada godilo.
nije stvar mršanja, većć cjelokupnog osjećanja, dobrog varenja odnosno nadimanja do energije koju ti daje hrana... Sve ima lijepo objasnjeno zasto kojoj grupi koja hrana ne prija, zaista ima logike.
Znam ljude koji su pridrzavajuci se samo toga fino smrsali i dobro se osjećaju.
Obicno sve dodje na listu što inače jedemo i volimo al, hebi ga tako je za sve u životu :-D
Nije isto.

Radila sam dva puta u razmaku od nekoliko godina i nijednom mi se test intolerancije nije podudario sa ishranom po krvnim grupama.

Ishrana po krvnim grupama mi nije odgovarala, dok propisana nakon ovih testova mi odgovara.

Ako se zaista pridržavam liste hrane koja mi je preporučena da jedem, smanje mi se sve tegobe, koža mi bude ljepša i mršam bez problema, a ne gladujem.
Od rezultata testa zavisi da li će ti trebati više ili manje vremena da se navikneš na ovakvu ishranu, ako ti npr. test pokaže da većinu hrane koju si inače jela trebaš izbaciti.

Trebalo bi tri mjeseca jesti hranu za koju je test pokazao da odgovara našem organizmu, a izbjegavati onu za koju je pokazao da nam šteti, te povremeno jesti onu s liste za koju je tako navedeno.
Nakon tri mjeseca, može se postepeno dodavati zabranjena hrana, te pratiti kako organizam reaguje.
dobar osjecaj

#5115 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

zizi505 wrote:Ako se zaista pridržavam liste hrane koja mi je preporučena da jedem, smanje mi se sve tegobe, koža mi bude ljepša i mršam bez problema, a ne gladujem.
Mozes li navesti primjer hrane koja ti je preporucena da jedes? Hvala.
Zizi505

#5116 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Zizi505 »

dobar osjecaj wrote:
zizi505 wrote:Ako se zaista pridržavam liste hrane koja mi je preporučena da jedem, smanje mi se sve tegobe, koža mi bude ljepša i mršam bez problema, a ne gladujem.
Mozes li navesti primjer hrane koja ti je preporucena da jedes? Hvala.
Većina mesa, povrća, ulja, žitarica i koštunjavih plodova, te jako mali izbor voća, a zabranjeni mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, grahorice, šećer, alkoholna pića, kafa, soja...

Svi koji smo radili radili ovaj test, dobili smo skroz različite rezultate.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#5117 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Višak težine i pretilost Za mnoge ljude to može biti glavni razlog izbacivanja hrane s rafiniranim brašnom. Više od 70 posto ljudi koji prestanu jesti kruh gube na težini u roku dva tjedna. Jedna šnita kruha srednje veličine sadrži 0,6 grama vlakana, a ostali sastojci kruha se pretvaraju u tjelesne masti. Glikemijski indeks kruha je veći nego za čokoladu, a škrob koja se nalazi u tijestu razbija se u probavnom traktu i pretvara u glukozu koja ulazi u krvotok što znači da ćete se uskoro osjećati gladni.

pogotovo bijeli izbacite ako vec nemrete brez hljeba... mada i crni, polucrni nista nije bolji, tek kadsam skroz hljeb izbacio pocele su kile spadat... jos ko ima volje da vjezba, eto mu mrsanja u roku pola godine... to mjesec dana mrsanje su bajke za malu djecu.
hali gali halid

#5118 Re: Mrsanje - nacini ?

Ide danas 24h post, skinuo sam ovu aplikaciju sto je spominju na Joe Roganovom podcastu sto je neko postavio iznad.
fortaleza

#5119 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by fortaleza »

hali gali halid wrote:Ide danas 24h post, skinuo sam ovu aplikaciju sto je spominju na Joe Roganovom podcastu sto je neko postavio iznad.
Instaliran ekadashi reminder aplikaciju, puno je točnija jer se bazira na konkretnim datumima posta po indijskom kalendaru, odnosno uzima u obzir daje kad je najbolje postit, po mjesecu, kad ie čišćenje najveće.
hali gali halid

#5120 Re: Mrsanje - nacini ?

Ma nesto to komplikovano :-D, evo ga na 21h sam, imao sam par kriza, oko 14h, i oko 17h, sad nista, imam osjecaj da bih mogao da ne jedem uopste...
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 07/06/2023 20:32, edited 1 time in total.
stakasa

#5122 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

pici wrote:
Višak težine i pretilost Za mnoge ljude to može biti glavni razlog izbacivanja hrane s rafiniranim brašnom. Više od 70 posto ljudi koji prestanu jesti kruh gube na težini u roku dva tjedna. Jedna šnita kruha srednje veličine sadrži 0,6 grama vlakana, a ostali sastojci kruha se pretvaraju u tjelesne masti. Glikemijski indeks kruha je veći nego za čokoladu, a škrob koja se nalazi u tijestu razbija se u probavnom traktu i pretvara u glukozu koja ulazi u krvotok što znači da ćete se uskoro osjećati gladni.

pogotovo bijeli izbacite ako vec nemrete brez hljeba... mada i crni, polucrni nista nije bolji, tek kadsam skroz hljeb izbacio pocele su kile spadat... jos ko ima volje da vjezba, eto mu mrsanja u roku pola godine... to mjesec dana mrsanje su bajke za malu djecu.
Skroz ga izbacio?
Huaweidzija

#5123 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Huaweidzija »

Obicno ne pisem po ovakvim temama, cak mi je mrsko i da procitam temu. Znam samo da sam pridrzavajuci se privila hrono ishrane za 2 godine skinuo cca 40kg (sa 142kg na 102kg).
stakasa

#5124 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by stakasa »

Huaweidzija wrote:Obicno ne pisem po ovakvim temama, cak mi je mrsko i da procitam temu. Znam samo da sam pridrzavajuci se privila hrono ishrane za 2 godine skinuo cca 40kg (sa 142kg na 102kg).
Dobro nam dosao...
Mozes li ukratko sta je hrono ishrana
pizarro

#5125 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pizarro »

za mene se rafinirani secer i bijelo brasno nenormalno lijepe :-)
mogao bih pomocu njih bez problema za mjesec nabaciti +20 kg.
ali nazalost zivimo u takvom vremenu da se ovakav talenat ne moze masno naplatiti :D
Post Reply