Pola njih su "majstori", majstor ce investirati u komoru i nece tudju iznajmljivati na stopericu pa vozikaj frisko lakirana auta, pa treba uraditi korekciju, a vrijeme isteklo pa krece ciganija!mirzet87sa wrote:Nazalost, svidjalo se tebi ili ne sve se to naplacuje. Pola njih nema svoju komoru nego je rentaju za 50-80km dan, a to nabiju tebi na cijenu. Naftu ti takodjer naplate po 20-30km, a ne potrose pola od toga. Ono ostecenje jednostavno nije vrijedno izlaganju velikih para. Da se rade veci dijelovi, bez komore nema price.tempuser wrote:
Sve je meni bilo jasno kad su u racunicu ubacio najam komore i naftu za komoru...
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tempuser
#5101 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
mirzet87sa
#5102 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na prste ih mozes izbrojati u gradu sarajevu koji posjeduju sopstvenu komoru, a lakirera milion. Nemam problema s tim, svako ozbiljno lakiranje ide u ovlasteni.tempuser wrote:
Pola njih su "majstori", majstor ce investirati u komoru i nece tudju iznajmljivati na stopericu pa vozikaj frisko lakirana auta, pa treba uraditi korekciju, a vrijeme isteklo pa krece ciganija!
A kvalitetna komora je 15,000 + prostor, malo ce koji "majstor" uloziti toliko.
-
esso_sa
#5103 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad vec diskutujete o lakirerima, znam jednog sto fenom "pece" komplet lakirana auta
Onda sve praske koje se polijepe po laku, a bude ih bruka jer ne farba u komori, polira do iznemoglosti dok ne dobije staklo finish...
U gradu je poznat kao jedan od kvalitetnijih lakirera...
Onda sve praske koje se polijepe po laku, a bude ih bruka jer ne farba u komori, polira do iznemoglosti dok ne dobije staklo finish...
U gradu je poznat kao jedan od kvalitetnijih lakirera...
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#5104 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne daj Boze da treba lakiranje,pu pu gluho bilo,samo dvije garaze mogu vidjeti moj auto.
1. Zulic i
2. Speed-ovci,
Treci ne postoji.
Taman da ima jeftinije i za 500 KM.
1. Zulic i
2. Speed-ovci,
Treci ne postoji.
Taman da ima jeftinije i za 500 KM.
-
esso_sa
#5105 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije ti ni Zulic neka sreca...
Speed je dobar.
Dobar je i Didi kod kruznog toka na Dobrinji. Posten momak i gradska raja !
Speed je dobar.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#5106 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hajde da se i ja priključim u ovu diskusiju oko lakirera
Zna li ko kakav je Šejn na Hrasnom brdu?! Koliko znam koristi tuđu komoru i čuo sam da je dobar.
Neki mi gremlin u glavi govori da ne valja ni on
Neki mi gremlin u glavi govori da ne valja ni on
-
530i
#5107 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na ovom renoovom digitalnom satu normalna temperatura je na sredini, i može rasti još dva puta, na 3/4 i do kraja, odnosno do vrha. Pored toga ima i lampica koja označava preveliku temperaturu rashladne tečnosti. Kazaljka ide normalno do sredine, a trebalo bi da i takav sat ima lampicu za preveliku temperaturu...nisam imao tu "sreću" da isprobavam šta se dešava kada kazaljka pređe u gornju polovinu skala ili kad se poveća na displeju.tempuser wrote:Za razliku od lampice za ovom kazaljkom imas sanse da nije preksano, sa kampicom nikad ne znas, kad se upalila da li se tek pregrijao ili je vec kasno.esso_sa wrote:To ti je taj memory effect na djelutempuser wrote:
Kod Focusa kazaljka sa 0 prvo ide na 1/4 skale, predpostavljam kao indikator da motor nije vise hladan i onda vrlo brzo na 1/2 skale tj radnu, a nema teorije da je uspio dostici!Isto je i kod pregrijavanja - iznenada zakuca kazaljku do kraja
-
esso_sa
#5108 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad pomenu Renault, sjetim se jedne situacije...530i wrote:
Na ovom renoovom digitalnom satu normalna temperatura je na sredini, i može rasti još dva puta, na 3/4 i do kraja, odnosno do vrha. Pored toga ima i lampica koja označava preveliku temperaturu rashladne tečnosti. Kazaljka ide normalno do sredine, a trebalo bi da i takav sat ima lampicu za preveliku temperaturu...nisam imao tu "sreću" da isprobavam šta se dešava kada kazaljka pređe u gornju polovinu skala ili kad se poveća na displeju.
Prije 15+ godina, imao ja Renault 5... Imao je samo lampicu za preveliku temperaturu, nije bilo kazaljke. I tako ja vozim sav sretan, kad negdje kod Vogosce - oblak pod haubom ! Siklja voda na sve strane, motor se ugasio sam od sebe koliko se pregrijao... Glavno crijevo sto ide iz glave motora u hladnjak bukvalno explodiralo, i to uzduzno... I tek nakon sto se sve to izdesavalo, stojim tako na sred ceste, zaribanog motora i lokvom ispod auta, upali se lampica da me upozori da je temperatura previsoka. E bas ti hvala na upozorenju !
Ako je tako na novim Renaultima, neka je vlasnicima Bog na pomoci
-
530i
#5109 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni je jednom riknuo termostat na stojadinu, ostao malo otvoren, i pregrijao se...al nisam ostao u kvaru, ipak kvalitetan auto 
-
tempuser
#5110 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja ih znam znam bar 7-8, a jedan ima cak dvije!mirzet87sa wrote:Na prste ih mozes izbrojati u gradu sarajevu koji posjeduju sopstvenu komoru, a lakirera milion. Nemam problema s tim, svako ozbiljno lakiranje ide u ovlasteni.tempuser wrote:
Pola njih su "majstori", majstor ce investirati u komoru i nece tudju iznajmljivati na stopericu pa vozikaj frisko lakirana auta, pa treba uraditi korekciju, a vrijeme isteklo pa krece ciganija!
A kvalitetna komora je 15,000 + prostor, malo ce koji "majstor" uloziti toliko.
Naravno da ce rijetko koji "majstor" uloziti, ali majstor hoce.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#5111 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sa Zulicem imam odlicna iskustva,sa Speedovcima nemam nikakva,ali sam gledao poslove koji su oni radili i kazem,ne daj Boze samo Zulic ili oni. Sasvim dovoljno,da se ne hoda i ne pametuje previse.esso_sa wrote:Nije ti ni Zulic neka sreca...
Speed je dobar.
- HAVANA
#5112 Re: Pitamo Mehanicare ?
Spèedovci ulazu,kupuju,obnavljaju,investiraju...zato i imaju i dobijaju dobre poslove.Jesu skuplji ali to je i logicno.Njihove komore i oprema vrijede kao desetak drugih u gradu zajedno a i rade oficijelno...Vrijedni i sposobni momci,od nule do respektabilne i pozitivne firme.Znam ih od samog pocetka i male garazice... 
-
shandrprcSA
#5113 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ovako lakira onaj iza Omera Maslica pa nakon 9 mjeseci dobijes OVO
- Bakir1
#5114 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ford moj stari...
Ne kvari se ali truhne
Koliko je para Fiesta?
Ne kvari se ali truhne
Koliko je para Fiesta?
-
citroen xm
#5115 Re: Pitamo Mehanicare ?
Al ga je opravio, svaka mu čast. 
- klaki
#5116 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa wtf da sam ja sastavio tim forumske raje mislim da bi bolje odradili

-
Mays SB
#5117 Re: Pitamo Mehanicare ?
Recite mi u čemu moze biti problem što mi motor počne cviliti na oko 2500 obrtaja, prije toga ne? Renault Laguna 2 1.9 dCi
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#5118 Re: Pitamo Mehanicare ?
Benzin Polo 1.4 16v 9N 2004, otisao egr ventil, dakle nije zacepio vec otisao. Posto nije mehanicki vec elektronski moze li se samo mehanicki ukloniti bez da ima posljedice na preformanse tj da zeza procesor???
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#5119 Re: Pitamo Mehanicare ?
Opel isto, davno nekad imao nesto oko termostata, i mehanicar direktno na motoru mjerio, iako je kazaljka bila na 92, temp.40 orginal,esso_sa wrote:Na vecini novijih auta je sad taj princip. Isto je i na VAG vozilima. Plus sto jos imaju i "memory efect" gdje kazaljka ide na radnu, iako je motor jos u procesu postizanja istetempuser wrote:Ni analogna nije uvijek "prava" analogna. Na Focusu analogna ne pokazuje rast i stvarnu temp nego ima samo 3 polozaja, hladan, zagrijan, radna temperatura. znaci kazaljka se ne dize polako nego odjednom skoci sa 0 na 1/4 pa na 1/2 skale.530i wrote:Sve može, ali bezveze bacaš pare i vrijeme. Haj gorivo i nekako, ali digitalni pokazivač temperature motora je prilično primitivna sprava...kazaljku primjetiš čim se malo mrdne, ovo se povećava/smanjuje po dva ili tri podioka odjednom.
pisao sam to i ovdje na nekoj temi prije 5 i kusur godina.
Kako je majstor meni tada objasnio, to je neka filozofija autoindustrije, sugerira ti radnu temp. , ti sav sretan i zadovoljan, a blok hladan.
Nije to toliko "novo", bar sto se ove pozicije za radnu tice.
-
esso_sa
#5120 Re: Pitamo Mehanicare ?
prvo probaj otkaciti konektor sto ide na njega i vidi hoce li gresku upaliti. Provozaj se tako jedno 20-30km jer nekad nece odmah gresku izbaciti nego mu treba malo.bordo gandalf wrote:Benzin Polo 1.4 16v 9N 2004, otisao egr ventil, dakle nije zacepio vec otisao. Posto nije mehanicki vec elektronski moze li se samo mehanicki ukloniti bez da ima posljedice na preformanse tj da zeza procesor???
Ako ne bude greske, blokiraj ga metalnom plocicom na sastavu sa usisnom granom i opet provozaj i vidi hoce li se tada greska pojaviti. Ako je ne bude, to je to. Ako bude gresaka, onda se EGR mora i softverski ukidati
Na starijim modelima nema problema sa greskama ali ovi noviji sve mjere i registruju...
- bordo gandalf
#5121 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vec mi je sada izbacio gresku, u biti meni greska i ne smeta ako nema nekog negativnog uticaja na auto. Skup mi je nov egr ventil a ne znam koliko je pametno kupiti polovanesso_sa wrote:prvo probaj otkaciti konektor sto ide na njega i vidi hoce li gresku upaliti. Provozaj se tako jedno 20-30km jer nekad nece odmah gresku izbaciti nego mu treba malo.bordo gandalf wrote:Benzin Polo 1.4 16v 9N 2004, otisao egr ventil, dakle nije zacepio vec otisao. Posto nije mehanicki vec elektronski moze li se samo mehanicki ukloniti bez da ima posljedice na preformanse tj da zeza procesor???
Ako ne bude greske, blokiraj ga metalnom plocicom na sastavu sa usisnom granom i opet provozaj i vidi hoce li se tada greska pojaviti. Ako je ne bude, to je to. Ako bude gresaka, onda se EGR mora i softverski ukidati
Na starijim modelima nema problema sa greskama ali ovi noviji sve mjere i registruju...
- amar1994
#5122 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma najbolje ti je nov, vjeruj najmanje ce te glava boljeti, a i trebao bi dugo da traje, uz to mora inati i garanciju neku
. Polovno je lutrija uvijek

- bordo gandalf
#5123 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nov mogu uzeti trenutno samo u motorexu na otplatu, to mi je jedina opcija za nov.amar1994 wrote:Ma najbolje ti je nov, vjeruj najmanje ce te glava boljeti, a i trebao bi dugo da traje, uz to mora inati i garanciju neku. Polovno je lutrija uvijek
![]()
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#5124 Re: Pitamo Mehanicare ?
Evo ja godinu dana vozim Clia 1.5 dci, bez egr, auto nije htjelo vuci, dimilo, i samo "diskonektuje" mi majstor, i no problema za sadabordo gandalf wrote:Benzin Polo 1.4 16v 9N 2004, otisao egr ventil, dakle nije zacepio vec otisao. Posto nije mehanicki vec elektronski moze li se samo mehanicki ukloniti bez da ima posljedice na preformanse tj da zeza procesor???
- bordo gandalf
#5125 Re: Pitamo Mehanicare ?
A je li ti mehanicki ili elektronski egr?Leon16v wrote:Evo ja godinu dana vozim Clia 1.5 dci, bez egr, auto nije htjelo vuci, dimilo, i samo "diskonektuje" mi majstor, i no problema za sadabordo gandalf wrote:Benzin Polo 1.4 16v 9N 2004, otisao egr ventil, dakle nije zacepio vec otisao. Posto nije mehanicki vec elektronski moze li se samo mehanicki ukloniti bez da ima posljedice na preformanse tj da zeza procesor???