Snajperisti u Sarajevu..
- dadoka84
#5102 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moguće, ali tom prilikom niko srećom nije nastradao. Da je 10-15m prije pala... Bilo je dvadesetak djece na vrlo maloj površini.славянин wrote: Ne mora to da znaci - ta posada na minobacacu je znala da ce svijet izaci zbog magle, znaju gdje se ljudi koncentrisu jer jel grad je pod opsadom godinu dana a imaju lijepo sve ucrtano i minobacaci vec postavljeni - opali granatu gdje misli da ima svijeta - jos saceka 5 min pa drugu ...
- Dozer
#5103 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@mali jomu
Pa...ne bih se ja bas slozio s tom konstatacijom da se bjezi u prvu rupu kad zapuca... Jbg, da smo svi tako bjezali, a nismo, onda se nista ne bi moglo ni odbraniti... Niko ne bi ostajao da puca na napadace...
Znam i ja da je bilo ovoga sto ti kazes puno vise nego ovoga drugog, bilo je i rafalanja naslijepo preko glave, panicnog bacanja kasikara kroz prozor, i u zid metar od tog prozora (sreca pa postojao i zid izmedju te kasikare i bacaca, onaj ispod prozora
P.S. ne radi se o meni)...
Bilo je svega, ali, vjeruj mi na rijec, bilo je i dosta onih koji su prilicno hladne glave, ako ne i potpuno, uredno drzali polozaj i sirom otvorenih ociju trazili ciljeve na drugoj strani, koja je napadala, a sve to dok je frcalo sa svih strana i u svim mogucim kalibrima..
Pa...ne bih se ja bas slozio s tom konstatacijom da se bjezi u prvu rupu kad zapuca... Jbg, da smo svi tako bjezali, a nismo, onda se nista ne bi moglo ni odbraniti... Niko ne bi ostajao da puca na napadace...
Znam i ja da je bilo ovoga sto ti kazes puno vise nego ovoga drugog, bilo je i rafalanja naslijepo preko glave, panicnog bacanja kasikara kroz prozor, i u zid metar od tog prozora (sreca pa postojao i zid izmedju te kasikare i bacaca, onaj ispod prozora
Bilo je svega, ali, vjeruj mi na rijec, bilo je i dosta onih koji su prilicno hladne glave, ako ne i potpuno, uredno drzali polozaj i sirom otvorenih ociju trazili ciljeve na drugoj strani, koja je napadala, a sve to dok je frcalo sa svih strana i u svim mogucim kalibrima..
- Ramzess Veliki
#5104 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Istina da sam ovako izgledao fizicki, samo sto nisam pucao, to su mi podmetnuli da sam bio u ratu zlonamjernici jedni ...славянин wrote:@ ramzess u mladjim danima
- Ramzess Veliki
#5105 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Neki vide samo svoju stranu medalje, dzabe ti pricas da je neko bio hrabriji i da je drzao polozaj a i ja evo pisem lovacke price kako me ubijedise ovdje.Dozer wrote:@mali jomu
Znam i ja da je bilo ovoga sto ti kazes puno vise nego ovoga drugog, bilo je i rafalanja naslijepo preko glave, panicnog bacanja kasikara kroz prozor, i u zid metar od tog prozora (sreca pa postojao i zid izmedju te kasikare i bacaca, onaj ispod prozoraP.S. ne radi se o meni)...
Ali helem nejse ...
Last edited by Ramzess Veliki on 27/05/2019 05:46, edited 3 times in total.
- Ramzess Veliki
#5106 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Drugo ... po fasadi ovo je zgrada gdje je sluzba za zaposljavanje a ne br. 14 koja je prekoputa.
Po izgledu fasade sam nacinio ovu skicu, u tom periodu dom zdravlja je bio skoro pa nicija zemlja, a kuce ispod ceste su bile u neprijateljskim rukama. Sa navedenog polozaja moglo se djelovati samo prema Dobrinji, odnosno tim kucama ispod ceste, a odakle ce logicno djelovati i neprijateljski snajperista, izlazeci na direktnu liniju gadjanja. Prema tome radi se o daljini od 200 do 400 metara.
onaj isti koji je pucao po raskrsnici Dobrinja - Mojmilo nije cak morao ni da se mnogo krece, mogao je pucati iz istog objekta sa cca 400 m daljine.
ja bih po svoj logici ako imam priliku prisao u ovom trokutu na daljinu od cca 200 metara radi sigurnijeg pogotka, da ne riskiram da fulam pa da poslije muku mucim jer se meta pocela prikrivati.

- Dozer
#5107 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovaj torkut, kao dio ratista i tih linija, meni je nepoznat...
Zar su oni drzali te kuce oko DZ, sve do ceste prema Mojmilu?
- славянин
#5108 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma dobro ne uzmi za zloRamzess Veliki wrote: Neki vide samo svoju stranu medalje, dzabe ti pricas da je neko bio hrabriji i da je drzao polozaj a i ja evo pisem lovacke price kako me ubijedise ovdje.
Ali helem nejse ...
Mislim ja tako predpostavljam
- Dozer
#5109 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja o ovome ne bih znao...nisam se nalazio u takvim situacijama u Stutgartu...
-
Škobo Habu
#5110 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Prigodan video na zadanu temu:
Eh, sada me interesuje jesu li ovo pripadnici Ševa i je li ovo na snimnku jedno od ono dvoje što su bili prvaci Jugoslavije u streljaštvu?
Znam da je riječ o bratu i sestri kojima je AID obazbjedio novi identitet i poslao ih negdje u bijeli svijet.
Eh, sada me interesuje jesu li ovo pripadnici Ševa i je li ovo na snimnku jedno od ono dvoje što su bili prvaci Jugoslavije u streljaštvu?
Znam da je riječ o bratu i sestri kojima je AID obazbjedio novi identitet i poslao ih negdje u bijeli svijet.
- Dozer
#5111 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Niko s ovog snimka niti je bio prvak Juge u streljastvu, niti se radi o bratu i sestri snajperistima, a jos manje ima neki novi identitet i zivi negdje vani 
-
Škobo Habu
#5112 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hvala na odgovoru.Dozer wrote:Niko s ovog snimka niti je bio prvak Juge u streljastvu, niti se radi o bratu i sestri snajperistima, a jos manje ima neki novi identitet i zivi negdje vani
Znam da su njih dvoje bili pripadnici "Ševa". Imena sam im zaboravio. Davno sam čitao o tome.
Postoji jedan zanimljiv momenat na snimku - Aerodromsko naselje, novinar spominje Hrvate iz NSP - a, misli na Hosovce, muslimanske fundamentaliste, misleći na Zelene beretke, i Srbe koji su spremni ostati u svojim domovima!?
- Dozer
#5113 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A na snimsku nema nikoga ni ko je bio u Sevama.
Takodjer, pretpostavljam da za tog brata i sestru koje spominjes, navodne snajperiste koji su bili u Sevama, mislis na onu famoznu "Strelu" i njenog brata...?
To je sve jedna velika patka. Ona jeste trenirala streljastvo nekad prije rata, ali nikad nije bila prvakinja Juge. U ratu jeste bila borac, teze ranjena u Otesu '92, a brat joj nije nikad ni prismrdio pusci (lik imao 140kg u ratu, i to kad je smrsao
). Niti je trenirao streljastvo, niti je bio snajperista.
A jos manje su bili u Sevama.
Ona jeste promijenila identitet, i to tek nakon one medijske hampe na nju, nakon cega je, btw, dokazano da je sve ono bila laz. Ali, jbg... Zena, predostroznosti radi, ipak promijenila ime i prezime. A, i to je uradila na vlastiti zahtjev i legalno, nije nista radio AID. I danas je ovdje, zivi i radi.
Brat je jos krajem '95 otisao s porodicom da zivi u Ameriku, tamo je i danas, i nikad nije promijenio nikakav identitet. Nakon onih gluposti po domacim medijima i njega su tamo provjeravali, ali se, kao i za nju, ispostavilo da je sve jedna velika laz i glupost.
Njihov slucaj samo pokazuje i dokazuje koliko mediji stete mogu nanijeti svojim besmislenim senzacionalistickim pisanjem lazi i izmisljotina...
Takodjer, pretpostavljam da za tog brata i sestru koje spominjes, navodne snajperiste koji su bili u Sevama, mislis na onu famoznu "Strelu" i njenog brata...?
To je sve jedna velika patka. Ona jeste trenirala streljastvo nekad prije rata, ali nikad nije bila prvakinja Juge. U ratu jeste bila borac, teze ranjena u Otesu '92, a brat joj nije nikad ni prismrdio pusci (lik imao 140kg u ratu, i to kad je smrsao
Ona jeste promijenila identitet, i to tek nakon one medijske hampe na nju, nakon cega je, btw, dokazano da je sve ono bila laz. Ali, jbg... Zena, predostroznosti radi, ipak promijenila ime i prezime. A, i to je uradila na vlastiti zahtjev i legalno, nije nista radio AID. I danas je ovdje, zivi i radi.
Brat je jos krajem '95 otisao s porodicom da zivi u Ameriku, tamo je i danas, i nikad nije promijenio nikakav identitet. Nakon onih gluposti po domacim medijima i njega su tamo provjeravali, ali se, kao i za nju, ispostavilo da je sve jedna velika laz i glupost.
Njihov slucaj samo pokazuje i dokazuje koliko mediji stete mogu nanijeti svojim besmislenim senzacionalistickim pisanjem lazi i izmisljotina...
-
Škobo Habu
#5114 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koliko se sjećam to je bilo aktuelno sa slučajem "Herenda" i "Ugljen", kasnije "Pogorelica".Dozer wrote:A na snimsku nema nikoga ni ko je bio u Sevama.
To je sve jedna velika patka. Ona jeste trenirala streljastvo nekad prije rata, ali nikad nije bila prvakinja Juge. U ratu jeste bila borac, teze ranjena u Otesu '92, a brat joj nije nikad ni prismrdio pusci (lik imao 140kg u ratu, i to kad je smrsao). Niti je trenirao streljastvo, niti je bio snajperista.
Tada se prvi put i čulo za "Ševe".
O tome su pisali "Dani" i "Slobodna Bosna".
Je l' ono njoj biješe ime Slobodanka?
- Dozer
#5115 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bjese, nekada 
- Ramzess Veliki
#5116 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da, mislim oko pola godine. Zatim smo ih oderali u jednoj sacekusi pa ih nije bilo dugo u kucama do Dobrinje 5, bar 4-5 mjeseci, isla raja brali jabuke dolje, pa se vratili jer nikom od nase komande nije palo na pamet da formira liniju. Kad su se vratili pocelo je lupanje po zgradi i poceli su da kopaju tunel ispod ceste da se spoje sa nasim transejom I opet se vrate na vodovod pa smo ih opet oderali u jednom frontalnom napadu, tu su Delte vodile glavnu rijec.Dozer wrote:Ovaj torkut, kao dio ratista i tih linija, meni je nepoznat...
Nakon toga te kuce uz Dobrinju 5 su postale nase, osim nekoliko kuca ispod ceste, evo sad se sjetih da sam njihovog snajperistu lovio u avgustu 1993, tog koji je pucao na barikadu i najvjerovatnije ubio Salcina sa prve zgrade naselja Mojmilo uz cestu, direktno ispod ceste.
Nisam ga uspio docekati, imao sam tada Simonova 14,5 mm, cekao ga da se javi da ga probusim kroz zid...
Last edited by Ramzess Veliki on 28/05/2019 03:18, edited 1 time in total.
- Ramzess Veliki
#5117 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moj prijatelj i drug iz jedinice rahmetli Vinko je to isto radio, pamista sa transportera puca na njega a Vinko se popne na prozor da ga ima direktno.славянин wrote:Ma dobro ne uzmi za zloRamzess Veliki wrote: Neki vide samo svoju stranu medalje, dzabe ti pricas da je neko bio hrabriji i da je drzao polozaj a i ja evo pisem lovacke price kako me ubijedise ovdje.
Ali helem nejse ..., samo velika je razlika izmedju pucali na mene i u mom smijeru - jer ono sto si opisao da stojis dok neprijatelj puca na tebe (ocito znaci da te vide) i pokusava pogoditi a ti stisnes zube i uzvracas paljbu .. to je tesko preziviti
drugo je ti na liniji u rovu , pretrcavas ili nesto - pa se puca sto u tvom smijeru sto na tebe (ali kada neko zapuca na tebe valjda malo promjenis poziciju ili se sagnes ...) .
Ubio ga je snajperista iz Aerodromskog naselja u uzajamnom duelu par mjeseci nakon pada Aerodromskog naselja.
Tog snajperistu je odradio Vinkov prijatelj nakon mjesec dana lova da osveti druga.
Snajperista na snajperistu postane droga ... postanes ovisan o toj vrsti adrenalina, kao da igras ruski rulet dan za danom.
Kad si u lovu na snajperiste dugo to ti postane svejedno, to izravno pucanje. Bitno ti je samo da puknes metu prije nego ona pukne tebe. Koja je to igra nerava i koliko ti mora postat svejedno da li ce te onaj prekoputa ohladiti i proburgijat ti rupu kroz glavu tesko je shvatiti nekome ko to nije radio. Ne smijes misliti na to, moras biti skoncentriran da ga uocis i posaljes siguran hitac prije nego on to uradi. Cak u slobodno vrijeme vjezbas da ne trepces, da to radis sto rijedje, da ne propustis neki pokret. A posmatras stotinu prozora i rupa po zidovima ispred sebe ... To zaista utice na psihu. Svjestan si da ako te pronadje da ces se samo ugasiti, I pomiris se sa tim inace neces raditi taj posao.
Kad sam radio PAM sa Teologije imao sam bas tu situaciju, lupao je po glavnoj ulici Dobrinje u Dobrinjsku Gimnaziju, i komanda me je zvala da to rijesim. Napravio sam mu ceku iz pancirke Dobrinje 2, prednja strana razbucana, stan bez srednjih zidova, iza ledja prozori, Peta kolona odradila svoj zadatak, tip me cekao na zicer. Samo sto sam spustio Simonova na nogare tip je raspalio po meni. Duel 14,5 protiv 12,7 mm.
Evo ponekad se necega sjetim iako me puca demencija zbog nedostatka kvalitetne ishrane tokom tog perioda.
-
aldinjo
#5118 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Oko prvih dva mjeseca držali kuće od DZ do Lukavičke ceste. Poslije se povukli iza Lukavičke ceste.Dozer wrote:Ovaj torkut, kao dio ratista i tih linija, meni je nepoznat...
-
BISTRIK100
#5119 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Koliko su nasi imali PAM ovih snajpera u gradu?Vidio sam na jednom klipu jedan iz Lasta nosi PAMov snajper.Ramzess Veliki wrote:Moj prijatelj i drug iz jedinice rahmetli Vinko je to isto radio, pamista sa transportera puca na njega a Vinko se popne na prozor da ga ima direktno.славянин wrote:Ma dobro ne uzmi za zloRamzess Veliki wrote: Neki vide samo svoju stranu medalje, dzabe ti pricas da je neko bio hrabriji i da je drzao polozaj a i ja evo pisem lovacke price kako me ubijedise ovdje.
Ali helem nejse ..., samo velika je razlika izmedju pucali na mene i u mom smijeru - jer ono sto si opisao da stojis dok neprijatelj puca na tebe (ocito znaci da te vide) i pokusava pogoditi a ti stisnes zube i uzvracas paljbu .. to je tesko preziviti
drugo je ti na liniji u rovu , pretrcavas ili nesto - pa se puca sto u tvom smijeru sto na tebe (ali kada neko zapuca na tebe valjda malo promjenis poziciju ili se sagnes ...) .
Ubio ga je snajperista iz Aerodromskog naselja u uzajamnom duelu par mjeseci nakon pada Aerodromskog naselja.
Tog snajperistu je odradio Vinkov prijatelj nakon mjesec dana lova da osveti druga.
Snajperista na snajperistu postane droga ... postanes ovisan o toj vrsti adrenalina, kao da igras ruski rulet dan za danom.
Kad si u lovu na snajperiste dugo to ti postane svejedno, to izravno pucanje. Bitno ti je samo da puknes metu prije nego ona pukne tebe. Koja je to igra nerava i koliko ti mora postat svejedno da li ce te onaj prekoputa ohladiti i proburgijat ti rupu kroz glavu tesko je shvatiti nekome ko to nije radio. Ne smijes misliti na to, moras biti skoncentriran da ga uocis i posaljes siguran hitac prije nego on to uradi. Cak u slobodno vrijeme vjezbas da ne trepces, da to radis sto rijedje, da ne propustis neki pokret. A posmatras stotinu prozora i rupa po zidovima ispred sebe ... To zaista utice na psihu. Svjestan si da ako te pronadje da ces se samo ugasiti, I pomiris se sa tim inace neces raditi taj posao.
Kad sam radio PAM sa Teologije imao sam bas tu situaciju, lupao je po glavnoj ulici Dobrinje u Dobrinjsku Gimnaziju, i komanda me je zvala da to rijesim. Napravio sam mu ceku iz pancirke Dobrinje 2, prednja strana razbucana, stan bez srednjih zidova, iza ledja prozori, Peta kolona odradila svoj zadatak, tip me cekao na zicer. Samo sto sam spustio Simonova na nogare tip je raspalio po meni. Duel 14,5 protiv 12,7 mm.Sreca PAM razbacuje na toj daljini, moj kolega je pobjegao niz stepenice jer je i ono malo zidova bilo od siporeksa, ja sam podigao mrcinu i ohladio ga prvim metkom. Mjereno 1030 metara na Google Earth ...
Srecom, jer mi je drugi zaglavio u onoj skalameriji ...
Evo ponekad se necega sjetim iako me puca demencija zbog nedostatka kvalitetne ishrane tokom tog perioda.
Last edited by BISTRIK100 on 29/05/2019 12:15, edited 1 time in total.
- славянин
#5120 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobro sada malo dramaticno oko ruskog ruleta medjutim nije isto kada viris i trazite se i kada neko vec pokusava da te pogodi jelRamzess Veliki wrote:Moj prijatelj i drug iz jedinice rahmetli Vinko je to isto radio, pamista sa transportera puca na njega a Vinko se popne na prozor da ga ima direktno.славянин wrote:Ma dobro ne uzmi za zloRamzess Veliki wrote: Neki vide samo svoju stranu medalje, dzabe ti pricas da je neko bio hrabriji i da je drzao polozaj a i ja evo pisem lovacke price kako me ubijedise ovdje.
Kad sam radio PAM sa Teologije imao sam bas tu situaciju, lupao je po glavnoj ulici Dobrinje u Dobrinjsku Gimnaziju, i komanda me je zvala da to rijesim. Napravio sam mu ceku iz pancirke Dobrinje 2, prednja strana razbucana, stan bez srednjih zidova, iza ledja prozori, Peta kolona odradila svoj zadatak, tip me cekao na zicer. Samo sto sam spustio Simonova na nogare tip je raspalio po meni. Duel 14,5 protiv 12,7 mm.Sreca PAM razbacuje na toj daljini, moj kolega je pobjegao niz stepenice jer je i ono malo zidova bilo od siporeksa, ja sam podigao mrcinu i ohladio ga prvim metkom. Mjereno 1030 metara na Google Earth ...
Srecom, jer mi je drugi zaglavio u onoj skalameriji ...
Druga situacija - imao si srece i zaklona sto je dobro + to si imao optiku a onaj na pam-u sumnjam
Shvatio si ti sta sam ti gore napisao - da kada neko puca po tebi moras biti veoma ... lud-hrabar da se ne maknes u zaklon ili ne promjenis poziciju - naglasavam u tvom smjeru i po tebi nije isto.
1000 metara sa 12.7 snajperom je ok pogodak... koliko daleko je efikasan ? - nekih 1400-1800 (Kada kazem efikasan mislim na borbene situacije)
- Dozer
#5121 Re: Snajperisti u Sarajevu..
12,7 snajperi, ako se ono uopste moglo tako nazvati, pojavili su se nekad na jesen '92. CNP napravio 4 komada od cijevi PAM-a, i na njih se montirale nekakve ZRAK-ve lovacke optike (nigdje veze). Imale su zeleni kundak, i povelik kompenzator na ustima cijevi, ali je bio OK. Ziva patnja bila upucati ih s tim optikama, ali nekako se uspjelo i bile su nulirane na 400m. Uredno se s njima moglo derati do 1.500, ko se usteli.
-
BISTRIK100
#5122 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Na 0:53 izgleda da je ovo PAM ov sniperDozer wrote:12,7 snajperi, ako se ono uopste moglo tako nazvati, pojavili su se nekad na jesen '92. CNP napravio 4 komada od cijevi PAM-a, i na njih se montirale nekakve ZRAK-ve lovacke optike (nigdje veze). Imale su zeleni kundak, i povelik kompenzator na ustima cijevi, ali je bio OK. Ziva patnja bila upucati ih s tim optikama, ali nekako se uspjelo i bile su nulirane na 400m. Uredno se s njima moglo derati do 1.500, ko se usteli.
https://www.youtube.com/watch?v=G0DNzdNK7-c
- славянин
#5123 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nisam prije htio reci ali - Ne mozes reci PAMov snajper jer PAM znaci protuavionski mitraljezBISTRIK100 wrote:Na 0:53 izgleda da je ovo PAM ov sniperDozer wrote:12,7 snajperi, ako se ono uopste moglo tako nazvati, pojavili su se nekad na jesen '92. CNP napravio 4 komada od cijevi PAM-a, i na njih se montirale nekakve ZRAK-ve lovacke optike (nigdje veze). Imale su zeleni kundak, i povelik kompenzator na ustima cijevi, ali je bio OK. Ziva patnja bila upucati ih s tim optikama, ali nekako se uspjelo i bile su nulirane na 400m. Uredno se s njima moglo derati do 1.500, ko se usteli.
https://www.youtube.com/watch?v=G0DNzdNK7-c
I da izgleda da jeste na snimku 12,7 - jer ima ogroman kompenzator i cijev izgleda da je za taj kalibar.
-
BISTRIK100
#5124 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Opet ne propustas priliku da pametujes.Tako su ga raja zvala u toku rata.славянин wrote:Nisam prije htio reci ali - Ne mozes reci PAMov snajper jer PAM znaci protuavionski mitraljezBISTRIK100 wrote:Na 0:53 izgleda da je ovo PAM ov sniperDozer wrote:12,7 snajperi, ako se ono uopste moglo tako nazvati, pojavili su se nekad na jesen '92. CNP napravio 4 komada od cijevi PAM-a, i na njih se montirale nekakve ZRAK-ve lovacke optike (nigdje veze). Imale su zeleni kundak, i povelik kompenzator na ustima cijevi, ali je bio OK. Ziva patnja bila upucati ih s tim optikama, ali nekako se uspjelo i bile su nulirane na 400m. Uredno se s njima moglo derati do 1.500, ko se usteli.
https://www.youtube.com/watch?v=G0DNzdNK7-c12,7 mm snajper ti je najlakse.
I da izgleda da jeste na snimku 12,7 - jer ima ogroman kompenzator i cijev izgleda da je za taj kalibar.
- славянин
#5125 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kada napises nesto sto je istina i tacno a pri tome jos veoma lako provjeriti to nije pametovanje.Mozes ti zvati racunar tutom ali ne znaci da se tako zove.BISTRIK100 wrote: Opet ne propustas priliku da pametujes.Tako su ga raja zvala u toku rata.
PAMov snajper ... kakva glupost