Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
skafiskafsnjak

#5101 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Nadzornik wrote: 18/02/2022 22:02
skafiskafsnjak wrote: 18/02/2022 21:50
Vjeruj, odlucio da hoce ic prije mjesec...preda, i odmah termin imao 07.02. prekjucer viza u pasosu
Neka mu je sa srecom mada Njemacka nije vise kao sto je nekad bila.
Masa Njemaca radi u Austriji u pogranicnim gradovima kao sto je to slucaj u mojoj firmi.
Slabe su satnice,dobrog posla jos i manje a obzirom da cesto putujem u Njemacku vidim opustjela sela i manje gradove,male
zanatske radnje zatvorene ili se izdaju kao neki poslovni prostor.
Veci gradovi su OK ali je i veca konkurencija,nema sanse da se neko zaposli u recimo BMW-eu,VW-u,Simensu,Bosch-u itd.
velikim firmama koje dobro placaju vec im preostaje baustela,konobarisanje,pilane,pomocno osoblje po bolnicama i
starackim domovima.
Sve u svemu,obicno prezivljavanje sa nesigurnim poslovima za obicne radnike,penzije male jer i nakon penzionisanja mnogi
nijemci rade dodatne poslove da bi prezivjeli sa svojih par stotina eura penzije.
Vidi druze.... Previse je ocekivati neshto bas previse. Ipak tek dolazis, i stranac si.
A sve je.bolje nego u BiH.

Ja evo.radim na aerodromu u Minhenu. Sljakanje.... Ali.je posao 100% sigurica.... Bayern je vecinski vlasnik.
Nemam stresa nimalo, zajebbancija na poslu .
Nadzornik

#5102 Re: Viza za Njemacku

Post by Nadzornik »

skafiskafsnjak wrote: 18/02/2022 22:04
Vidi druze.... Previse je ocekivati neshto bas previse. Ipak tek dolazis, i stranac si.

Ja evo.radim na aerodromu u Minhenu. Sljakanje.... Ali.je posao 100% sigurica.... Bayern je vecinski vlasnik.
Vjerujem ti ali takodje znam da i ti znas masu nasih ljudi koji se pate za malu platu uz konstantan stres na poslu.
Naravno da je i to bolje nego u BiH.. :thumbup:
skafiskafsnjak

#5103 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Nadzornik wrote: 18/02/2022 22:20

Vjerujem ti ali takodje znam da i ti znas masu nasih ljudi koji se pate za malu platu uz konstantan stres na poslu.
Naravno da je i to bolje nego u BiH.. :thumbup:
Ma vidi, smatram da svako moze na bolje...taj stres i los.posao.su za pocetak...doduse, kod nekih ostanu duze. Al.jbg....
Sociolog

#5104 Re: Viza za Njemacku

Post by Sociolog »

ibizza wrote: 18/02/2022 21:47 Obično prvi dan podjele sve termine, a kasnije šalju odbijenicu... Tako da nema više termina... Jesi li i ti aplicirao?
Da jesam.
ibizza

#5105 Re: Viza za Njemacku

Post by ibizza »

Sociolog wrote: 18/02/2022 22:33
ibizza wrote: 18/02/2022 21:47 Obično prvi dan podjele sve termine, a kasnije šalju odbijenicu... Tako da nema više termina... Jesi li i ti aplicirao?
Da jesam.
Sretno :thumbup:
Sociolog

#5106 Re: Viza za Njemacku

Post by Sociolog »

ibizza wrote: 18/02/2022 22:35
Sociolog wrote: 18/02/2022 22:33

Da jesam.
I Tebi :thumbup:

Pratis li ovi tabelu statistiku..kod Gastabajtera maloprije izbacio?
Dosad mu za nasu ambasadu u Sa, potvrdilo da je danas samo 69 raje dobilo termin danas,im javili za nasu ambasadu.

Znaci makar ce jos 600 raje izvuci
pinkman

#5107 Re: Viza za Njemacku

Post by pinkman »

Nadzornik wrote: 18/02/2022 22:02

Neka mu je sa srecom mada Njemacka nije vise kao sto je nekad bila.
Masa Njemaca radi u Austriji u pogranicnim gradovima kao sto je to slucaj u mojoj firmi.
Slabe su satnice,dobrog posla jos i manje a obzirom da cesto putujem u Njemacku vidim opustjela sela i manje gradove,male
zanatske radnje zatvorene ili se izdaju kao neki poslovni prostor.
Veci gradovi su OK ali je i veca konkurencija,nema sanse da se neko zaposli u recimo BMW-eu,VW-u,Simensu,Bosch-u itd.
velikim firmama koje dobro placaju vec im preostaje baustela,konobarisanje,pilane,pomocno osoblje po bolnicama i
starackim domovima.
Sve u svemu,obicno prezivljavanje sa nesigurnim poslovima za obicne radnike,penzije male jer i nakon penzionisanja mnogi
nijemci rade dodatne poslove da bi prezivjeli sa svojih par stotina eura penzije.

Tako je... ko zeli da ide bitno je da se iscupa, pa kad se malo snadje, jezik usavrsi, moze dalje da se napreduje.
ibizza

#5108 Re: Viza za Njemacku

Post by ibizza »

Sociolog wrote: 19/02/2022 00:27
ibizza wrote: 18/02/2022 22:35

I Tebi :thumbup:

Pratis li ovi tabelu statistiku..kod Gastabajtera maloprije izbacio?
Dosad mu za nasu ambasadu u Sa, potvrdilo da je danas samo 69 raje dobilo termin danas,im javili za nasu ambasadu.

Znaci makar ce jos 600 raje izvuci
Hvala :)

Pratim, vidi, uzmi u obzir da Gastabajtera ne prate svi oni koji su dobili termin, onda, ima onih koji su u grupi, dobili su termin, ali ne zele javno da se javljaju, jer se mozda boje da ih trenutni poslodavac ne primijeti.

Evo treci mjesec za redom, prvi dan se podjele termini, kasnije samo odbijenice salju.

Ono što mene zanima kada pogledam tvoje brojke, a i ranije sam o tome razmišljao... Kako mi znamo koliko termina oni izvuku, mozda izvuku 100? Fkt je netransparentno ovo sa lutrijom.
SuperSy

#5109 Re: Viza za Njemacku

Post by SuperSy »

Koliko kosta taksa za vizu?
Da li je potrebno otići u njemačku ambasadu i platiti ili se zahtjev prvo popunjava online sljedeći mjesec pa tek onda i ako te izvuku pa onda platiti taksu?
Koju kategoriju od ovih pobrojanih moram odabrati za nekvalificirani kadar (cistac pozicija)?
aka Enki

#5110 Re: Viza za Njemacku

Post by aka Enki »

SuperSy wrote: 19/02/2022 12:12 Koliko kosta taksa za vizu?
Da li je potrebno otići u njemačku ambasadu i platiti ili se zahtjev prvo popunjava online sljedeći mjesec pa tek onda i ako te izvuku pa onda platiti taksu?
Koju kategoriju od ovih pobrojanih moram odabrati za nekvalificirani kadar (cistac pozicija)?
Kategorija zaposljavanje preko pravila za Zapadni Balkan
Taksa je 150 KM i kada te izvuku istu placas u ambasadi kada budes predavao papire.
Cellos

#5111 Re: Viza za Njemacku

Post by Cellos »

SuperSy wrote: 19/02/2022 12:12 Koliko kosta taksa za vizu?
Meni taksu uplati, pa cekaj izvlacenje, dat cu ti ja IBAN i SWIFT. :lol:
valjuga

#5112 Re: Viza za Njemacku

Post by valjuga »

Imam platu 3000€ i plaćam stan od 70 kv 630€ ,morel mi bit?
Hvala
skafiskafsnjak

#5113 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

valjuga wrote: 20/02/2022 16:14 Imam platu 3000€ i plaćam stan od 70 kv 630€ ,morel mi bit?
Hvala
Sta se kurcis :roll:
belfy

#5114 Re: Viza za Njemacku

Post by belfy »

valjuga wrote: 20/02/2022 16:14 Imam platu 3000€ i plaćam stan od 70 kv 630€ ,morel mi bit?
Hvala
sta pitas? morel ti bit' plata ili da li stan premal'?
valjuga

#5115 Re: Viza za Njemacku

Post by valjuga »

belfy wrote: 20/02/2022 17:59
Hvala
sta pitas? morel ti bit' plata ili da li stan premal'?
:thumbup: :D
nuki_cika

#5116 Re: Viza za Njemacku

Post by nuki_cika »

Cellos wrote: 18/02/2022 21:06 Bas cudno za nijemce da su ovako smijesan sistem uveli. To nece na duze staze opstati, nema sanse. Pa lik evo napis'o tamo u ambasadi u Podgorici pola ljudi doslo na termin samo sa pasosem, naravno odbijeni svi.

Druga stvar, ljudi dodju i prijave se bez ikakvog ugovora, tek tako i onda i ne odu, storniraju na kraju. A ljudi koji imaju ugovoren posao, pa cak i stan, ne budu izvuceni. To je sramota, tacno nema vece stoke od nas balkanaca.
Sistem "Zapadni Balkan" je za sirotinju i ove bez škole zato su ga i uveli i samim time njih ne zanimaju takve kategorije ljudi (iako su im ipak potrebni).
Njih samo zanimaju kvalificirani radnici i stručnjaci, jer Njemac mnogo više cijeni praktičara nego nekog seljačinu bez ikakve škole i ambicije da napreduje i radi.

Nego, kakvi su po vama uslovi života malo sjevernije, naprimjer Munster?Plata, životni troškovi itd?
Cellos

#5117 Re: Viza za Njemacku

Post by Cellos »

nuki_cika wrote: 24/02/2022 01:11
Cellos wrote: 18/02/2022 21:06 Bas cudno za nijemce da su ovako smijesan sistem uveli. To nece na duze staze opstati, nema sanse. Pa lik evo napis'o tamo u ambasadi u Podgorici pola ljudi doslo na termin samo sa pasosem, naravno odbijeni svi.

Druga stvar, ljudi dodju i prijave se bez ikakvog ugovora, tek tako i onda i ne odu, storniraju na kraju. A ljudi koji imaju ugovoren posao, pa cak i stan, ne budu izvuceni. To je sramota, tacno nema vece stoke od nas balkanaca.
Sistem "Zapadni Balkan" je za sirotinju i ove bez škole zato su ga i uveli i samim time njih ne zanimaju takve kategorije ljudi (iako su im ipak potrebni).
Njih samo zanimaju kvalificirani radnici i stručnjaci, jer Njemac mnogo više cijeni praktičara nego nekog seljačinu bez ikakve škole i ambicije da napreduje i radi.

Nego, kakvi su po vama uslovi života malo sjevernije, naprimjer Munster?Plata, životni troškovi itd?
Bas suprotno, Njemacka jeste Njemacka jer ljudi bez fakulteta mogu normalno da zive i zaradjuju normalno. Zena, muz, dva minimalca, mogu sasvim normalno zivjeti cak i u najskupljem Minhenu.

Druga stvar, ti ljudi sto odu tako, zar stvarno mislis da ostanu na tom mizenom poslu koji dobiju samo na ulaznoj vizi? Pa znam lika koji je promijenio 5 poslova za godinu dana, i ne, nema nikakve skole. A isto tako znam drugog koji je dosao pa se prekvalifikovao i sad zaradjuje sto vecina moze samo sanjat.

Ne treba sudit, studirati u BiH kosta.
Rezervisano

#5118 Re: Viza za Njemacku

Post by Rezervisano »

Pozdrav svima

Jel bilo izvlacenje
sabanss

#5119 Re: Viza za Njemacku

Post by sabanss »

Cellos wrote: 24/02/2022 10:03 Bas suprotno, Njemacka jeste Njemacka jer ljudi bez fakulteta mogu normalno da zive i zaradjuju normalno. Zena, muz, dva minimalca, mogu sasvim normalno zivjeti cak i u najskupljem Minhenu.

Druga stvar, ti ljudi sto odu tako, zar stvarno mislis da ostanu na tom mizenom poslu koji dobiju samo na ulaznoj vizi? Pa znam lika koji je promijenio 5 poslova za godinu dana, i ne, nema nikakve skole. A isto tako znam drugog koji je dosao pa se prekvalifikovao i sad zaradjuje sto vecina moze samo sanjat.

Nije da ne mogu živjeti, dapače... Ali ono što je čovjek hito da kaže da nijemcima treba određeni broj takve radne snage i ne posmatraju ih individualno već im je svejedno pa su organizirali lutriju da malo zajebaju raju.

Baš me zanima koliko treba doktoru sa C1 znanjem da dobije termin i vizu. Manje od tri dana kladim se...
Cellos

#5120 Re: Viza za Njemacku

Post by Cellos »

sabanss wrote: 24/02/2022 22:04
Cellos wrote: 24/02/2022 10:03 Bas suprotno, Njemacka jeste Njemacka jer ljudi bez fakulteta mogu normalno da zive i zaradjuju normalno. Zena, muz, dva minimalca, mogu sasvim normalno zivjeti cak i u najskupljem Minhenu.

Nije da ne mogu živjeti, dapače... Ali ono što je čovjek hito da kaže da nijemcima treba određeni broj takve radne snage i ne posmatraju ih individualno već im je svejedno pa su organizirali lutriju da malo zajebaju raju.

Baš me zanima koliko treba doktoru sa C1 znanjem da dobije termin i vizu. Manje od tri dana kladim se...
To naravno, ali njima treba i jeftine radne snage, ko ce potegnut i ko nema skolu. Samim tim je i vlada nova to potvrdila da ce uskoro biti olaksice i tu. Pogotovo nakon korone, jednostavno prezahtjevna potrznja i ne mozes da odgovoris, odite u fast food neki, cekat cete duplo duze nego prije. Radnika fali u svakoj bransi i to nije nikakva novost.
digoxin_24

#5121 Re: Viza za Njemacku

Post by digoxin_24 »

Pozdrav, uskoro očekujem termin za ubrzanu vizu. Obzirom da na stranici ambasade ne piše nigdje da su potrebna svjedočanstva iz srednje škole, već samo diploma, a neki izvori spominju i svjedočanstva, pa čisto da se osiguram i da pitam vas. lp
soxx

#5122 Re: Viza za Njemacku

Post by soxx »

Peta godina mi u njemackoj.
Imam Termin za produzavanje vize krajem mjeseca i pise da mi traze sprachkurs i orientierungskurs.

Sta ce biti ako ödem na termin bez toga jer nema sanse da rijesim to do kraja mjeseca?
skafiskafsnjak

#5123 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

soxx wrote: 27/02/2022 16:44 Peta godina mi u njemackoj.
Imam Termin za produzavanje vize krajem mjeseca i pise da mi traze sprachkurs i orientierungskurs.

Sta ce biti ako ödem na termin bez toga jer nema sanse da rijesim to do kraja mjeseca?
Ja mislim da bi ti trebali produziti, ali samo na godinu
decko_sa_kovaca

#5124 Re: Viza za Njemacku

Post by decko_sa_kovaca »

digoxin_24 wrote: 27/02/2022 14:21 Pozdrav, uskoro očekujem termin za ubrzanu vizu. Obzirom da na stranici ambasade ne piše nigdje da su potrebna svjedočanstva iz srednje škole, već samo diploma, a neki izvori spominju i svjedočanstva, pa čisto da se osiguram i da pitam vas. lp
Bio na terminu cetvrtog samo sa diplomom i eo me sad u njemackoj
digoxin_24

#5125 Re: Viza za Njemacku

Post by digoxin_24 »

decko_sa_kovaca wrote: 27/02/2022 17:32
digoxin_24 wrote: 27/02/2022 14:21 Pozdrav, uskoro očekujem termin za ubrzanu vizu. Obzirom da na stranici ambasade ne piše nigdje da su potrebna svjedočanstva iz srednje škole, već samo diploma, a neki izvori spominju i svjedočanstva, pa čisto da se osiguram i da pitam vas. lp
Bio na terminu cetvrtog samo sa diplomom i eo me sad u njemackoj
Blago tebi haha. A koje stranice iz pasosa se trebaju kopirati za termin? U boji ili crno-bijelo?
Post Reply