Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
vrhbosna

#5101 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by vrhbosna »

theTruePath wrote:
bosn.om wrote:Ovdje su argumentacija i diskusija toliko zabavni, sve pametnjakovici i kojekakve naivne budale, a po vrhu jos i nekolicina ultra-konzervatorske vjerske bagre. Svaka druga poruka je nevjerovatna ludost, te pokazuje povrsno znanje svega i svacega, a dubinski nicega, onako kako bi trebalo prije nego se usudi upustiti u debatu ovog stila. A da ne govorim o jos nesazrelim mentalnim sklopovima, sto vodi do kompletne zbrke u samim mozgovima vecine, a onda do totalne nekoerencije u licnim ideologijama pa misljenja variraju ovisno o temama, iako bi u sustini trebala da budu usmjerena u istom pravcu. Zakljucak: Tema interesantna, ali vodjena masom glupih ljudi, te s toga beskorisna.

A sto se mene tice, ne bi mi smetalo da sutra Federacija uvede istu politiku prema RS-u, pa obzirom na to, ne mogu bas kritikovati ni Izrael; svaki pametan narod se za sebe bori i pri tom gazi onog ko mu smeta. Moze se s ovom cinjenicom sloziti ili biti zestoko protiv, sve je to normalno i postovanja vrijedno, ali sta se ne moze je navijati za vojni pohod protiv RS-a s jedne strane, a s druge Izraelu oduzimati pravo da radi onako kako mu se cini dobro za svoj narod: to samo dokazuje brutalni (vjerski ili ne) fundamentalizam onih koji tako misle, a takvi ljudi nisu vrijedni razgovora.

Mislis mozda RS nad Federacijom? jer Izrael je u ovom slucaju RS....ako ikako poznajes istoriju tog podrucja
O gospode bože... Evo ga ,pronađena je "tanka nit" između Izraela i RS-a :lol: I šta reče:"Izrael je u ovom slučaju RS" :lol:
theTruePath

#5102 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by theTruePath »

pa dobro ako je tako i medjunarodne norme i zakoni vise ne vaze , ukljucujuci i pomorsko pravo ( jer je Izraelski cin u stvari piratski napad na strani brod u medjunarodnim vodama )
ajmo onda svi toljage i mitraljeze u ruke i osloboditi ovu planetu od ljudskoga postojanja istrijebivsi se svi medjusobno kao varvari
:thumbup:
GOLFER

#5103 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by GOLFER »

Lawrence wrote:
breviar wrote: ma come on!

nije valjda da vjerujete da su stvari tako crno-bijele?
Prika jesi'l ti novi na ovom forumu?

Ako se horski ne deresh koliko su Palestinci jadni i gladni, a izraelci fashisticke zvjeri, i ako slucajno ekshli nesto znash o Bliskom Istoku i istoriji, ovdje nisi dobrodoshao sa svojim mishljenjem ili analizama.

Ja sam i prestao da pishem, ne treba se zamarati.
A u cemu se tacno ogleda ta sirina spektra boja u slucaju kada izrael ucini jos jedan zlocin? Ako ti ne mozes na minutu ostaviti suplju pricu i demagogiju o nekakvim odnosima na BI, i ko covjek reci da je ovo sto Izrael radi ZLOCIN, TEROR sa ciljem istrebljenja palestinaca onda ti je i bolje da se ne zamaras.

Analize odnosa, sila, strategija i predvidjanje sta se moze desiti su jedna stvar ( i iskreno uvjek volim procitati razlicita misljenja) ali nekakvo razvlacenje i zavlacenje konkretne CRNO-BIJELE situacije kada Izrael pobije civile, i poksati taj zlocin obojiti u neke sarene boje je bolest koja se zove mrznja i nista vise...
SenSen

#5104 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by SenSen »

vrhbosna wrote:O gospode bože... Evo ga ,pronađena je "tanka nit" između Izraela i RS-a :lol: I šta reče:"Izrael je u ovom slučaju RS" :lol:
Jos samo cekam da se "logicno" pocne usporedjivati druga intifada sa bitkom na Kosovskom Polju, Netanyahu sa Pavelicem, Hamas sa Ravnogorskim Cetnickim Pokretom etc. I naravno na kraju zakljucak da je za sve ovo kriv Zlatko Lagumdzija... Ima se domacih paralela, moze se :D
nurko

#5105 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by nurko »

upravo tako
crno bijelo
jasno da jasnije ne može biti
theTruePath

#5106 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by theTruePath »

nurko wrote:

upravo tako
crno bijelo
jasno da jasnije ne može biti

bas tako
Realist-idealist

#5107 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Realist-idealist »

jefferson wrote:
GOLFER wrote:Ja ne kontam u cemu je problem nekih ljudi, pa ne mogu jednostavno osuditi zlocin jedne mocne sile kao sto je Izrael. Izraelski vojnici i komandosi nisu nikakvi ocajnici koji prave greske i vuku ocajnicke poteze... Svaka njihova akcija je dobro isplanirana i prema tome svaki zlocin koji ucine je uradjen sa namjerom i zeljom, nista se tu nije slucajno desilo...

Izraelska vlast i IDF jednostavno sire mrznju, oni mrze palestince (a i ostale) i smatraju da ih trebaju sve pobiti i protjerati, to nije nikakva tajna, ali radi palestinske borbenosti i kakve takve svjetske javnosti oni to istrebljenje provode vec vise od 60 godina... I ako je tuzno vidjeti da se djeca potpisuju na rakete koje ce pobiti palestinsku djecu tu nema nista za cudjenje, kao sto nije ni za cudjenje da se palestinac kojem su unistili i proslost i bducnost i porodicu i djetinstvoi zrelost raznese na nekom trgu... nista tu nije za cudjenje jer svako ko zna sta Izrael radi i kakvim se sve metodama koristi onda ce mu pisanje djece po granatama biti samo mala mrvica...
Znas li ti dijete koliko u samom izraelu zivi Arapa i Palestinaca? Ne znam sto ih ne pobise do sada!
Cuj sto ih ne pobise? Zbog posljedica. Zato sto nije vise 48. godina. Medijska revolucija dozvoljava da svaki covjek na svijetu s pristpuon TV-u (manje vise) moze da svjedoci genocid i urnebesna razaranja. To je jedan razlog, drugi razlog usko povezan s ovim lezi u Izraelovoj potrebi za regionalnim saradnicima poput Egipta i Izraela. Sta mislis kako bi odgovorile narodne mase u obje zemlje (ukljucujuci ostatak muslimanskog svijeta) da Izrael krene u blatantno, klasicno istrebljivanje palestinaca!? Smijesno.
Realist-idealist

#5108 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

poznanik wrote:
breviar wrote:ovi sto postiraju fotografije koje su klasicna senzacija, i koje su plasirane u mass medijima,
samo ocituju sklonost da budu izmanipulirani. imam iskustva sa tim podrucjem, i takvim
fotografiranjem - pa znam obicno kako su neke stvari precizno namjestene, da bi odisale
senzacijom.
ne opravdavam ovo sto je ucinjeno flotili, ali ne opravdavam i one koji su toboz humanitarnu pomoc
nosili, a da prije toga nisi prijavili svoj dolazak. vec, svjesni sto je moguce da se dogodi, krenuli su
da naprave jos jednu senzaciju i pokazu kako je Izrael jedna sila.
problem ne mora rijesavati ni Turska, ni Evropa, ni U.S. - oni izmedju sebe trebaju da rijese probleme.
uz duzno postovanje prema stradalima na tom brodu - ali za mene je to bila klasicna provokacija.
Upravo tako - provokacija s ciljem da izazove gnušanje i globalnu osudu jedne strane koja je i fizički snažnija od "jadnog i napaćenog naroda", čiji će predstavnici sutra, pokriveni globalnim odobravanjem, izvršiti još jednu odmazdu po nedužnom izraelskom stanovništvu...

Agonija se nastavlja
Jasta, otisli ljudi da poginu mahsuz. Ko da su Izraelu potrebne provokacije za krvolocne napade. Izrael provodi godinama tihi genocid koji je manje alarmantan jer postoji razlika izmedju toga kad direktno i odjenom pogine 100 000 ljudi na pr. i kada isti broj pogine u 50 godina. Izrael sistematski i stprljivo trijebi palestince. Svakih 5-6 godina u prosjeku imamo po 1000-1500 mrtvih u otrpilike jednomjesecnim ofanziavama a dobar broj ljudi pogine "usput" u razdoblju izmedju dvije kratkorocne agresije.
Realist-idealist

#5109 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

breviar wrote:kako imam iskustvo sa tom zemljom, i bilo je nekoliko navrata da su Izraelci pokazivali ili govori
kako imaju dobre diplomatske i uopste odnose sa Turskom.

sada, nije mi jasan potez Turske. svjesni su da prodiranje u ovu situaciju moze izazvati "nesporazum".
trebali su najaviti svoj dolazak. s obzirom da im je cilj bio da DOSTAVE HUMANITARNU POMOC - onda
zasto nisu bili pazljiviji?

znali su da nece tako nonsalantno dostaviti HRANU I LIJEKOVE ploveci prema Gazi.
ni Palestinci u West Bank-u ne mogu uci od Hammasa u Gazu. pamtim da su mene upozoravali ONI PALESTINCI
da ne idem iskljucivo zbog njih.

dakle, ovi su ucinili jalovu uslugu.

doduse, humanitarna pomoc je, cini mi se, transportirana u Gazi.

no ocito da je ili nepromisljeno, bahato i silovito sa ciljem da pokazu ko je Izrael, a ovi
da pokazu toboze kako su dobri i od pomoci.

ma come on!

Zasto su krenuli "nenajavljeno"? Iz principa i to vrlo konrektnog medjunarodnog principa: okupacija Gaze je ilegalna tako da Izrael nema pravo odredjivati sta smije a sta ne smije stizati u Palestinu s kopna a posebno ne s mora. Trebali napominjati cinjenicu da Izrael nije cekao cak da se brodovi priblize dovoljno obali vec ih je presreo u medjunarodnim vodama.
Realist-idealist

#5110 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

breviar wrote:the true path, bas naprotiv. znam tacno sto prozivljavaju Palestinci, i dok ti gledas preko tevea,
moja noga je krocila po izbjeglickim kampovima u Nabulusu, Hebronu, Bethlehemu, Ramallahu, Beit Ummaru i Jeninu.
s druge strane - znam da oni imaju takodjer unutarnje probleme. doduse, nedavno je bio jako konstruktivan
te-ve show Dohi Talk Show - gdje su se nasli palestinski intelektualci i izraelski analiticar i pisac (takodjer
intelektualac i legitiman za analizu situacije Izrael/Palestina) - tamo je tacno receno, gdje su i sami
Palestinci priznali, da postoji unutarnji problem kod njih koji se treba rijesiti.

mene je fasciniralo da se Arrafatu digao mauzoleju, a bas su me odveli tamo nakon dana
u izbjeglickom kampu u Nabulusu.

a sto im je taj gospodin s bradom i rejbankama tacno dao?
Znas koji je "unutrasnji" problem Palestine koji se treba "rijesiti"? Cinjenica da je Amerika pritisla Mahmuda Abasa da izvrsi kup u Gazi 2007. Hamas je to predosjetio i prvi zapucao.

Inace, citav drugi Georg Bushov mandat u bijloj kuci je bio pokusaj da promovira demokratiju na srednjem istoku. Kao sto je jedan politicki naucnik okarakterisao njegovu vanjsku politku prvog mandata"Wilsoninism in boots". U medjuvremenu (drugi mandat) je opao utjecaj neokonzervativne struje (odlaskom Rumsfelda i Wolfovitza minus bolesni potprecjednik Cheney koji je imao manje utjecaja u Bushovom drugom mandatu) a Rice je promovirana u sekretara State Department-a (koja je inace umjerenija od neokonzervativaca) sto je Bushu dalo odlicnu priliku da ostavi nesto pozitivno iza sebe. Otuda strategija sirenja demokratije (nije bez veze Hosni Mubarak odrzao lazirane precjednicke izbore u Egiptu 2005 godine gdje je "dobio 89 posto glasova). Medjutim, kada je Hamas pobijedio na izborima u Gazi 2006. Bush i hanuma sekretar su skontali da demokratski procesi mogu dovesti islamiste ne vlast te su ubrzo revidirali svoju stragegiju promoviranja demokratije koja je postala mnogo vise selektivna (citaj maltene nepostojeca).

Eh tu potjecu palestinski "unutrasnji problemi" prijatelju. Amerika i zapadne vlade su decenijama pregovarale s teroristickim organizacijama i zemljama koje su izvrsile zlodjela koja su neusporediva s Hamasovim raketama i samoubilackim napadima (citaj pregovori i cak otvorena periodicna podrzavanja Khmer Rouga, IRA, Sjeverna Koreja itd) ali Izrael i U.S. konstantno pokusavaju zaobici Hamas u pregovorima. Masa organizacija koje imaju radikalne ciljeve (unistenje Izraela, taj cilj by the way Hamas ne moze ni ostvariti sto opet daje savresen alibi Izraelu) iste revidiraju ako se ukljuce u pregovaracki proces i ako im se pruze neke normalne koncesije, poput Hamasovog zahtjeva da se puste palestinski zarobljenici od koji je najveci broj nevin i nisu ni na koji nacin bili ukljuceni u "neprijateljstva" prema Izraelu osim ako tu ne racunamo bacanje kamenja na tenkove i suprostavljanje izraelskim bagerima koji ruse palestinske kuce, hapsenja u ilegalni racijama itd . Svi smo svjedoci da je Hamas ponudio izraelu desetogodisnji prestanak sukoba ali je Izrael radikalno zahtijevao da Hamas prvo prizna Izraelovo pravo da postoji (apsurd iza kojeg se Izrael konstantno skriva i kojim se pravda).

Tako da besmisleno je pricati o palestinskim "unutrasnjim problemima". Izrael ima namjeru istrijebiti Gazu ali tu namjeru ne moze ostvariti tako lahko kao sto je to bilo moguce u vremenu osnivanja Izraela. Hamas, koji zahtijeva konkretne stvari od Izraela se namjerno dovodi u bezizlaznu situaciju koja mu NE DOZVOLJAVA da se oslobodi svojih radikalnih zahtijeva i sto i dalje potice na neprijateljstva. To je savrsen alibi na drugoj strani Izraelu koji uvijek moze zapoceti BOMBARDIRANJE Gaze i unilateralne sankcije (citaj izgladnjivanje stanovnistva) te uz pomoc vremena postici isti efekat koji ima etnicko ciscenje u roku od 4-5 godine.
escobar_

#5111 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by escobar_ »

Gledaj ti ovih naših "demokrata" i "boraca za ljudska prava (osim muslimanima)".

Dok cijeli svijet protestvuje protiv izraelske fašističke politike mi imamo tu sreću da smo okruženi ovakvim intelektualcima koji će nam objasniti kako je zapravo okupacija Palestine nešto sasvim normalno i poželjno, te kako je odbrana Palestinaca nelegitimna i nedemokratska.
Realist-idealist

#5112 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

bosn.om wrote:Ovdje su argumentacija i diskusija toliko zabavni, sve pametnjakovici i kojekakve naivne budale, a po vrhu jos i nekolicina ultra-konzervatorske vjerske bagre. Svaka druga poruka je nevjerovatna ludost, te pokazuje povrsno znanje svega i svacega, a dubinski nicega, onako kako bi trebalo prije nego se usudi upustiti u debatu ovog stila. A da ne govorim o jos nesazrelim mentalnim sklopovima, sto vodi do kompletne zbrke u samim mozgovima vecine, a onda do totalne nekoerencije u licnim ideologijama pa misljenja variraju ovisno o temama, iako bi u sustini trebala da budu usmjerena u istom pravcu. Zakljucak: Tema interesantna, ali vodjena masom glupih ljudi, te s toga beskorisna.

A sto se mene tice, ne bi mi smetalo da sutra Federacija uvede istu politiku prema RS-u, pa obzirom na to, ne mogu bas kritikovati ni Izrael; svaki pametan narod se za sebe bori i pri tom gazi onog ko mu smeta. Moze se s ovom cinjenicom sloziti ili biti zestoko protiv, sve je to normalno i postovanja vrijedno, ali sta se ne moze je navijati za vojni pohod protiv RS-a s jedne strane, a s druge Izraelu oduzimati pravo da radi onako kako mu se cini dobro za svoj narod: to samo dokazuje brutalni (vjerski ili ne) fundamentalizam onih koji tako misle, a takvi ljudi nisu vrijedni razgovora.
Posle takve pompezne najave svoje velecasne pameti u prvom paragrafu - degradirajuci vecinu forumasa nazivajuci ih budalama - ispao si toliko zapravo "klasican" (da ne vrijedjam) da ne vrijedi mnogo komentirati inaceosim sto treba naglastiti (kolko da ti se ukaze)da je historija vidjela mnogo pametnjakovica koji pojednostavljuju stvari, proglasavaju jedne vrijednim a druge ne-vrijednim za razgovor, praveci paralele izmedju dva ili vise slucaja koja ne dozvoljavaju pojednostavljenu komparaciju (Izrael i RS :shock: ) itd. Najbolje bi bilo za sve vas koji nas smatrate ispod vasih intelektualnih sposobnosti da onda zanemarite cijelu temu. Bice bolje i nama blesavima i vama genijalcima ;)
fakat

#5113 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by fakat »

theTruePath wrote:
pa dobro ako je tako i medjunarodne norme i zakoni vise ne vaze , ukljucujuci i pomorsko pravo ( jer je Izraelski cin u stvari piratski napad na strani brod u medjunarodnim vodama )
ajmo onda svi toljage i mitraljeze u ruke i osloboditi ovu planetu od ljudskoga postojanja istrijebivsi se svi medjusobno kao varvari
:thumbup:
:thumbup: :thumbup:
valterbranisarajevo

#5114 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by valterbranisarajevo »

Mene ovdje "kopka" nešto drugo. Nadam se da će mi neko ko se bolje razumije objasniti. Onaj jedan granični prelaz Gaza-Egipat...

Da li se može nekako natjerati Mubarak da otvori taj granični prelaz za humanitarnu pomoć? Pa makar pod kontrolom UN.

Da nesretnici makar ne gladuju...

Nekim peticijama, slanjem mejlova egipatskim vlastima...Ili postoji neki tehnički problem pa se o tome puno ne razmišlja... :?
Hamajlija

#5115 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by Hamajlija »

sJEDINJENE aMERIČKE DRŽAVE su odgovorne što Izrael provodi državni terorizam.
Američka vlada naoružava Izrael i ne dozvoljava da se osudi verbalno, nedvosmisleno, sa porukom da ni izraelu kao i ostalim državama na svijetu nije dozvoljeno da teroriše jedan narod, a naročito žene i djecu.

Uzeli su Palestincima državu, slobodu, ponižavaju ih svakodnevno, ubijaju ih do istrjebljenja, a američka vlada ne da da se sankcionišu. Drugim narodima oduzimaju pravo na samoodbranu, a Jevrejima daju oružije da terorišu palestince.

Ko ovo može razumjeti, gdje je ovdje logika, ukoliko jedni narodi nisu važniji, slobobodniji od drugih i ukoliko neki narodi imaju pravo da opstanu, a drugi da budu zbrisani sa zemaljske kugle, zato što ih neko ne voli
Realist-idealist

#5116 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

valterbranisarajevo wrote:Mene ovdje "kopka" nešto drugo. Nadam se da će mi neko ko se bolje razumije objasniti. Onaj jedan granični prelaz Gaza-Egipat...

Da li se može nekako natjerati Mubarak da otvori taj granični prelaz za humanitarnu pomoć? Pa makar pod kontrolom UN.

Nekim peticijama, slanjem mejlova egipatskim vlastima...Ili postoji neki tehnički problem pa se o tome puno ne razmišlja... :?
Granica s Egiptom je bila relativno otvorena ranije sve dok Amerika nije pritisnula Mubaraka, sto je dio strategije "izgladnjivanja" Hamasa i tjeranje Hamasa na koncesije - oficijelno. Tako da je Amerika suodgovorna za izgladnjivanje Gaze. Neoficijelno, blokada granicnog prelaza je dio Izraelske strategije izgladnjivanja samih Palestinaca unutar Gaze i nema mnogo veze sa Izraelom. Dok je prijasnja izraelska vlada barem nacelno prihvatala two-state solution ekstremista i fasista Natanyahu ima jedan jedini cilj - iseliti Gazu! Prije nego sto se palestinci odluce iseliti (tako otprilike ide razmisljanje desnicara a boga mi ni mnogi ljevicari nisu daleko od istih stavova) mora im se pokazati da u Gazi za njih nema zivota. U tu svrhu tokom rata 2008. godine palestincima je bilo zabranjeno izaci iz Gaze! Zasto da li smo se upitali ikad? Upravo da bi osjetili puni smisoa nemogucnosti zivljenja na tom teritoriju. Nakon sto iskuse sav pakao i nesrecu Izrael ce kasnije otvoriti granice i dopustiti im da odu (sto se i desilo djelimicno al ni blizu toliko kolko su se fasisti nadali) ali ne prije nego li osjete sav gnjev i mrznju Izraela. Kada se ta taktika pokazala neuspjesnom, jer palestinci su jedan hrabar i odvazan narod a pored toga i onako nemaju gdje otici, onda se krenulo s drugim dijelom iste strategije - izgladnjivanje! Cilje je isti razlicita su sredstva. Tako treba tumaciti i egipatsko zatvaranje granice.
bijela

#5117 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by bijela »

Britain's Guardian newspaper quoted Yalcin Buyuk, the vice-chairman of the Turkish council of forensic medicine, as saying that the nine men were shot a total of 30 times.

Two men were shot four times, and five of the victims were shot either in the back of the head or in the back, Buyuk told the newspaper, based on preliminary autopsy reports.

Ibrahim Bilgen, a 60-year-old activist, was shot four times in the temple, chest, hip and back, the autopsy revealed.

Nineteen-year-old Furkan Dogan, a US citizen of Turkish descent, was shot five times from less that 45cm in the face, the back of the head, twice in the leg and once in the back.
http://english.aljazeera.net/news/middl ... 83666.html
theTruePath

#5118 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by theTruePath »

Jevreji i muslimani protestovali zajedno :thumbup:

http://www.sarajevo-x.com/svijet/globus ... /100605075
theTruePath

#5119 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by theTruePath »

I u Izraelu su neke ljevicarske grupe protestovale protiv zadnjih dogadjaja i ubistva,,na slici protesti uz natpise "vrijeme je za sankcije i izraelu"

Image
jefferson

#5120 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by jefferson »

theTruePath wrote:I u Izraelu su neke ljevicarske grupe protestovale protiv zadnjih dogadjaja i ubistva,,na slici protesti uz natpise "vrijeme je za sankcije i izraelu"

Image
Ja konto do sada da svi izraelci hoce da istjebe palestince.
Tako bar izgleda po onim slikama itd.
valterbranisarajevo

#5121 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by valterbranisarajevo »

Realist-idealist wrote:
valterbranisarajevo wrote:Mene ovdje "kopka" nešto drugo. Nadam se da će mi neko ko se bolje razumije objasniti. Onaj jedan granični prelaz Gaza-Egipat...

Granica s Egiptom je bila relativno otvorena ranije sve dok Amerika nije pritisnula Mubaraka, sto je dio strategije "izgladnjivanja" Hamasa i tjeranje Hamasa na koncesije - oficijelno. Tako da je Amerika suodgovorna za izgladnjivanje Gaze. Neoficijelno, blokada granicnog prelaza je dio Izraelske strategije izgladnjivanja samih Palestinaca unutar Gaze i nema mnogo veze sa Izraelom. Dok je prijasnja izraelska vlada barem nacelno prihvatala two-state solution ekstremista i fasista Natanyahu ima jedan jedini cilj - iseliti Gazu! Prije nego sto se palestinci odluce iseliti (tako otprilike ide razmisljanje desnicara a boga mi ni mnogi ljevicari nisu daleko od istih stavova) mora im se pokazati da u Gazi za njih nema zivota. U tu svrhu tokom rata 2008. godine palestincima je bilo zabranjeno izaci iz Gaze! Zasto da li smo se upitali ikad? Upravo da bi osjetili puni smisoa nemogucnosti zivljenja na tom teritoriju. Nakon sto iskuse sav pakao i nesrecu Izrael ce kasnije otvoriti granice i dopustiti im da odu (sto se i desilo djelimicno al ni blizu toliko kolko su se fasisti nadali) ali ne prije nego li osjete sav gnjev i mrznju Izraela. Kada se ta taktika pokazala neuspjesnom, jer palestinci su jedan hrabar i odvazan narod a pored toga i onako nemaju gdje otici, onda se krenulo s drugim dijelom iste strategije - izgladnjivanje! Cilje je isti razlicita su sredstva. Tako treba tumaciti i egipatsko zatvaranje granice.
Hvala!

Na osnovu ovoga mislim da bi se ipak moglo pokušati "uhvatiti" za ovo što je oficijelno. Tražiti u generalnoj skupštini ili vijeću sigurnosti da se otvori humanitarni koridor pod nadzorom UN za CIVILE preko Egipta. Naravno to ne rješava skroz problem, stanovnici Gaze ostaju nažalost još uvijek u kavezu, ali bi im to u svakom slučaju olakšalo život.Iako bi vjerovatno neki glasali ZA licemjerno, ne vjerujem da bi neko dopustio taj luksuz da glasa protiv (osim vjerovatno samog Izraela) jer bi tako stvorio sebi negativan publicitet....Ovo bi možda mogao biti prvi korak ka ukidanju blokade.
theTruePath

#5122 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by theTruePath »

Svedske najtiraznije novine su danas pozvale vladu Svedske na bojkot Izraela

http://www.aftonbladet.se/ledare/article7248085.ab
Realist-idealist

#5123 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

valterbranisarajevo wrote:
Realist-idealist wrote:

Hvala!

Na osnovu ovoga mislim da bi se ipak moglo pokušati "uhvatiti" za ovo što je oficijelno. Tražiti u generalnoj skupštini ili vijeću sigurnosti da se otvori humanitarni koridor pod nadzorom UN za CIVILE preko Egipta. Naravno to ne rješava skroz problem, stanovnici Gaze ostaju nažalost još uvijek u kavezu, ali bi im to u svakom slučaju olakšalo život.Iako bi vjerovatno neki glasali ZA licemjerno, ne vjerujem da bi neko dopustio taj luksuz da glasa protiv (osim vjerovatno samog Izraela) jer bi tako stvorio sebi negativan publicitet....Ovo bi možda mogao biti prvi korak ka ukidanju blokade.

To je dobar prijedlog al sumnjam da bi ista slicno moglo uspjeti s obzirom na to s koliko apatije tiranski egipat gleda na palestinski slucaj. Mubarak je na samrti a u Egiptu jos uvijek ne postoji koncenzus ko ce ga naslijediti. Egipat ce nastaviti tjerati onako kako su im date instrukcije iz Washingtona jer posebno u vremenu postojanja vakuma u vlasti politika se konzervira, zbog postojeceg streaha da se negdje ne ucini strateska greska.

U konacnici takva jedna inicijativa bi zavisila od americkog zelenog svjetla a moguce je da bi ga Obama ipak dao ali unlikely . mora se uzeti u obzir da je Izrael i dalje jako sumnjicav prema Egiptu. Izrael se boji da bi muslimanska braca i organizacije koje simpatisu hamas mogle proturati oruzje hamasu koristeci antiizraelske segmente u vladi i vojsci. Jedno od rjesenja bi bilo da se stave medjunardnoi posmatraci duz granice ali Izrael nije zainteresiran za to a sadasnja administracija sumnjam da je toliko zainteresirana palestinskim pitanjem da im padaju kreativna rjesenja na pamet.
jefferson

#5124 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by jefferson »

GOLFER wrote:
jefferson wrote:
theTruePath wrote:I u Izraelu su neke ljevicarske grupe protestovale protiv zadnjih dogadjaja i ubistva,,na slici protesti uz natpise "vrijeme je za sankcije i izraelu"

Image
Ja konto do sada da svi izraelci hoce da istjebe palestince.
Tako bar izgleda po onim slikama itd.
ti si jedan obicni provokator...
ja provokator?
Pricate cijelo vrijeme kako svo stanovnistvo u izraelu je ovako ili onakvo, stavljate slike djece kakos e potpisuju na bombe, aludirajuci da su sva takva djeca i da je to dio oficijelne politike, i onda ja provociram kada ukazem na to!
GOLFER

#5125 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!

Post by GOLFER »

jefferson wrote:
ja provokator?
Pricate cijelo vrijeme kako svo stanovnistvo u izraelu je ovako ili onakvo, stavljate slike djece kakos e potpisuju na bombe, aludirajuci da su sva takva djeca i da je to dio oficijelne politike, i onda ja provociram kada ukazem na to!

Pa evo opet dokazujes da si provokator, ko je i gdje rekao da je SVO stanovnistvo Izraela nekakvo? ko je i gdje rekao to za djecu? niko nigdje, dakle provociras... Slikama jeste mjesto na ovoj temi, jer one nisu izmisljenje a ako poredimo slike sa samo jednim Izraelskim zlocinom, slike su mala maca, nisu vrijedne ni spomena, prema toe nekontam sto se palis na slike...

A Izrealska oficijelna politika jeste u mucenju, ubijanju i protjerivanju palestinaca sa svete emlje izraelske i tu su stvari crno-bijele, IzrAELSKA OFICIJELNA POLITIKA je zlocinacka i agresorska, to je jasno svakom normalnom umu... e sad druga je stvar sto USA i zapadne zemlje javno ne osudjuju (nego podrzavaju) Izraelske zlocine, pa se zlocini i ne smatraju zlocinima nego casnom ODBRANOM Izraelskih interesa.... FUJ!!!
Locked