Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Adriatic

#5101 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Adriatic »

ČičineBrčine wrote:Udjem u yebeni sarajevo taksi i kazem mu vozi me od tacke a do tacke b kaze lik mrtav hladan necu.
Ne vozim tu ne mogu se 2 auta mimoici (izgovor) mogu te voziti drugim putem, tj da obidje pola grada mamicu mu.
Kaze ili idemo okolo ili izlazi iz auta.
Nemam pojma kako izaci na kraj s djubradima, ali mazguma cu da prijavim ima da cu da se gonim s njim dok ne ostane bez licence.
Odavno se nisam iznervirao kao danas, da sam bio sam pao bi box mec 100%.
E to su ti ovi "legalni" :lol:
Ned071

#5102 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ned071 »

zasto se niko u pola pet ujutro ne javlja na broj 1515, dakle sarajevo taksi? umalo ne zakasnih na avion zbog njih... sreca pa nadjoh broj crvenog taksija. izvinjavali mi se sto ce auto doci tek za sedam minuta...
ČičineBrčine

#5103 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ČičineBrčine »

Adriatic wrote:
ČičineBrčine wrote:Udjem u yebeni sarajevo taksi i kazem mu vozi me od tacke a do tacke b kaze lik mrtav hladan necu.
Ne vozim tu ne mogu se 2 auta mimoici (izgovor) mogu te voziti drugim putem, tj da obidje pola grada mamicu mu.
Kaze ili idemo okolo ili izlazi iz auta.
Nemam pojma kako izaci na kraj s djubradima, ali mazguma cu da prijavim ima da cu da se gonim s njim dok ne ostane bez licence.
Odavno se nisam iznervirao kao danas, da sam bio sam pao bi box mec 100%.
E to su ti ovi "legalni" :lol:
Do 2h u taxi dom u hrasnom prijave primaju, ovaj ga vise nece biti "legalan". Ako njihova komisija ne poduzme sankcije ici cu dalje, mada sam saznao da ovakve kaznjavaju od 1god zabrane do oduzimanja licence. samo ih raja slabo prijavljuje da li se boji ili sta vec jer treba ostaviti podatke uz prijavu.
mokhac

#5104 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mokhac »

Jučer čekao taksi 15 minuta kod stare pravoslavne crkve, iako izbjegavam SA taxi jedini je naišao i hajde reko, šta ću, stvarno sam žurio. Zaustavim ga, otvorim vrata, pitam može li kartal (iz iskustva da se njih uvijek mora pitati može li nešto, tj. mogu li raditi svoj posao), taksista se ko omišlja nekoliko sekundi, krivi usta i onda kaže haaajde sjedi. Sjednem zatvorim vrata i frajer počne psovati "jebem ti kartale, jebem ti ovo-ono, pi*ka materina, idi u ku*ac više", etc. Zaustavim ga fino, izađem iz auta, pogledam broj: 272, plavi fokus karavan, izvadim mobitel da zovem da ga prijavim, i onda skontam da bih se džaba peglao i ispadao glupan, jer je velika vjerovatnoća da će mi se isti takav javiti na telefon.
I eto, opet kažem sebi nikad više SA taxi, vjerovatno do sljedeće frke s vremenom i sljedećeg seljačine...
Strašno je to što usrana vožnja taksijem čovjeku mora biti stres.
bumerangss

#5105 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

mokhac wrote:Jučer čekao taksi 15 minuta kod stare pravoslavne crkve, iako izbjegavam SA taxi jedini je naišao i hajde reko, šta ću, stvarno sam žurio. Zaustavim ga, otvorim vrata, pitam može li kartal (iz iskustva da se njih uvijek mora pitati može li nešto, tj. mogu li raditi svoj posao), taksista se ko omišlja nekoliko sekundi, krivi usta i onda kaže haaajde sjedi. Sjednem zatvorim vrata i frajer počne psovati "jebem ti kartale, jebem ti ovo-ono, pi*ka materina, idi u ku*ac više", etc. Zaustavim ga fino, izađem iz auta, pogledam broj: 272, plavi fokus karavan, izvadim mobitel da zovem da ga prijavim, i onda skontam da bih se džaba peglao i ispadao glupan, jer je velika vjerovatnoća da će mi se isti takav javiti na telefon.
I eto, opet kažem sebi nikad više SA taxi, vjerovatno do sljedeće frke s vremenom i sljedećeg seljačine...
Stvarno se puno qrce! Za vlastite pare skoro kao da ga molis da te odveze i on se jos dvoumi i jos ti predavanje održi. i mi smo puno krivi jer ne prijavljujemo. Ja imam Moja TV i to znaci da mogu zivkati koga i koliko hocu besplatno i meni kad se desi i najmanji "prekršaj" od bilo koga ja zovem nadleznu sluzbu, nadredjenog, udruženje, policiju, inspekciju kantonalnu a nekad i federalnu, ombudsmana za zastitu prava potrošaca, RAK, udruženje banaka... i nebitno da li je to zbog taxiste binga konzuma GRAS-a apotekara stomatologa pa cak sam i svog advokata prijavio advokatskoj komori zbog propuštanja roka za tužbu i u vecini slucajeva svi su me na neki nacin obeštetili ili su mi se izvinili ili ako ništa drugo zadovoljio sam svoj ego :D sto sam magarcu dokazao da me mora poštovati kao klijeta jer je on tu zbog mene a ne ja zbog njega!

Zato iz inata sto su sarajevo taxisti, njih 99%, nekulturni krkani i kabadahije treba kažnjavati a najveca kazna im je da ih ne koristite tj da koristite privatne taxiste dok sarajevo taxistima ne opadne posao i nepocnu se normalno ponasati prema musterijama a do tad ako i koristite sa taxi obavezno tražite racun sa pecatom, potpisom, relacijom od adrese do adrese i cijenom usluge jer bez toga nema koristi ga prijaviti a veci prekršaj nadležnoj saobracajnoj inspekciji. ali i kad nemate racun treba prijaviti sa udruženju a i kantonalnom ministarstvu a saobracaj jer im oni izdaju licence i dati im doznanja ko sve radi taj posao
ultima_palabra

#5106 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ultima_palabra »

Šta je kartal?
holowey

#5107 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by holowey »

ultima_palabra wrote:Šta je kartal?
ulica...
upsy_daisy

#5108 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by upsy_daisy »

mokhac wrote:Jučer čekao taksi 15 minuta kod stare pravoslavne crkve, iako izbjegavam SA taxi jedini je naišao i hajde reko, šta ću, stvarno sam žurio. Zaustavim ga, otvorim vrata, pitam može li kartal (iz iskustva da se njih uvijek mora pitati može li nešto, tj. mogu li raditi svoj posao), taksista se ko omišlja nekoliko sekundi, krivi usta i onda kaže haaajde sjedi. Sjednem zatvorim vrata i frajer počne psovati "jebem ti kartale, jebem ti ovo-ono, pi*ka materina, idi u ku*ac više", etc. Zaustavim ga fino, izađem iz auta, pogledam broj: 272, plavi fokus karavan, izvadim mobitel da zovem da ga prijavim, i onda skontam da bih se džaba peglao i ispadao glupan, jer je velika vjerovatnoća da će mi se isti takav javiti na telefon.
ma ja, oni bi najradije da voze do aerodroma i nazad do Vijećnice
i da se ne penju na brda, a Sarajevo svo maltene u brdima :lol: a SA-TAXI! Isto da su Posavina taxi pa im brda nepoznanica neka šta li
quarterback

#5109 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by quarterback »

upsy_daisy wrote: Posavina taxi
:lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
calculator

#5110 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by calculator »

Paul F. wrote:
__Phoenix__ wrote:Može li mi neko objasniti logiku ovih licenci kod Sa Taxi? 20, 30 hiljada maraka koštaju u slobodnoj prodaju, mogu se naslijediti? Postoji li to igdje na svijetu?
Taj sistem licenci postoji u mnogim drugim zemljama. Svaki taksi mora imati svoju licencu i broj takvih licenci je ograničen da se ne bi zatrpavao grad. Po meni, taksista kad ide u penziju treba vratiti licencu gradskoj upravi pa da je dobije neko drugi. Međutim, oni je ne vraćaju nego prodaju po tržišnim cijenama. Argument za to može biti veća odgovornost taksiste koji je morao uložiti pare pa će paziti šta radi a i država ubire od svake kupoprodaje.
Obzirom da BiH nije država sa uređenjem kakvo imaju sve ostale države, ne bi trebali porediti propise i pravila drugih uređenih država sa našim. U drugih postoji izgrađen sistem odgovornosti i manje-više, provodi se, kod nas postoji, ali se ne provodi, jer je kompletna državna struktura rasklimana, od najviših nivoa vlasti lo mjesne zajednice kao najnižeg oblika.

Pravo na licence za taxi prevoznike u javnom saobraćaju potrebno je mijenjati. Potrebno je donijeti rigorozniji propis i uslove za dobijanje licence, i istovremeno potrebno je postići max. odgovornost taxi prevoznika.
sheilak

#5111 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sheilak »

Da li bi npr ja imao problema kada bi stavio oznaku taxi i vozio besplatno?
Znaci iz ceifa stavim oznaku i vozim sat dva raju gdje oni hoce bez naplate(r)
dječak sa šibicama

#5112 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

upsy_daisy wrote:
ma ja, oni bi najradije da voze do aerodroma i nazad do Vijećnice
i da se ne penju na brda, a Sarajevo svo maltene u brdima :lol: a SA-TAXI! Isto da su Posavina taxi pa im brda nepoznanica neka šta li
a najsmjesnije je sto su im standovi u Centru i Starom Gradu locirani bas vis a vis tih padinskih dijelova. Konkretno, stand Latinska cuprija, cemu sluzi nego da voze raju na memli stranu uzbrdo. Ista stvar stand Zetra odnosno pijaca, svaka im je relacija kratka, prave silne probleme ljudima nece da voze do stadiona, do Koseva, Kos Brda i slicno, a tu su i locirani da bi ljude sa pijace vozili u okolna naselja, uz naravno poziv na adresu.
Nepass

#5113 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Nepass »

Sa carsije do kovaca samo preko stele :)
bumerangss

#5114 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

Nepass wrote:Sa carsije do kovaca samo preko stele :)
Zalite se udruenju da odbijaju voiti kratke voznje! i treba inicirati izmjene akona o taxi prevozu da se uvede kaznena mjera od strane policije, da ukoliko taxista odbije da vozi da korisnik ima pravo da u autu zove policiju 122 i da ne izadje iz auta do dolaska policije i kazniti taxistu sa minimalno 50 KM kao st sad policija ima pravo kazniti stranku ako se zatekne u nelegalnom taxi vozilu :-)
bumerangss

#5115 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

calculator wrote:
Obzirom da BiH nije država sa uređenjem kakvo imaju sve ostale države, ne bi trebali porediti propise i pravila drugih uređenih država sa našim. U drugih postoji izgrađen sistem odgovornosti i manje-više, provodi se, kod nas postoji, ali se ne provodi, jer je kompletna državna struktura rasklimana, od najviših nivoa vlasti lo mjesne zajednice kao najnižeg oblika.

Pravo na licence za taxi prevoznike u javnom saobraćaju potrebno je mijenjati. Potrebno je donijeti rigorozniji propis i uslove za dobijanje licence, i istovremeno potrebno je postići max. odgovornost taxi prevoznika.
SDA tj Konakovic je Sa taxiste zatitio kao ugrozene polarne medvjede :D
Nepass

#5116 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Nepass »

bumerangss wrote:
Nepass wrote:Sa carsije do kovaca samo preko stele :)
Zalite se udruenju da odbijaju voiti kratke voznje! i treba inicirati izmjene akona o taxi prevozu da se uvede kaznena mjera od strane policije, da ukoliko taxista odbije da vozi da korisnik ima pravo da u autu zove policiju 122 i da ne izadje iz auta do dolaska policije i kazniti taxistu sa minimalno 50 KM kao st sad policija ima pravo kazniti stranku ako se zatekne u nelegalnom taxi vozilu :-)
Ja ih ne koristim jos uvjek su mi kovaci "ravnica" :)
Zali se ova starudija.
Kakvu ces im policiju zvati kad su svi haveri
Bluemore

#5117 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bluemore »

_BataZiv_0809 wrote:
ultima_palabra wrote:Iz mog iskustva, u Sarajevotaksiju je 90% normalnih, kao i kod ostalih. Ali normalno je da jedno loše iskustvo ostane u glavi, više nego 100 dobrih.
Ma ko i u svakom poslu i opcenito u svakoj sferi ljudskog djelovanja. Ima nas svakakvih.

Relativno cesto koristim taksi i u globalu, nisam imao nekih vecih neugodnosti, osim smaracke price. A vozio sam se vise puta sa par taksista koji su me odusevili i cistocom auta, kao i manirima i zao mi sto im nisam uzeo vizit kartu.

Sad u petak me vozio neki stariji ciko, djed reklo bi se. I na relaciji Malta- M.Dvor mi je stigao ispricati kako ga sramota ko sve radi taj posao, kako je guzio neku malu iz Vranja, kako uvijek nosi pistolj, sto se ne veze pojasom uz navodjenje situacija sta bi mu se moglo desiti ako se sveze itd... :D

Eh sad kako je strancima, onima koji dodju sa strane itd.. to vec ne bih znao.
evo kako
https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g ... anton.html
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5118 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by _BataZiv_0809 »

sheilak wrote:Da li bi npr ja imao problema kada bi stavio oznaku taxi i vozio besplatno?
Pa svakako to radis vikendom navece, uz diskriminaciju muskog dijela populacije.
Dr Baltazar

#5119 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Dr Baltazar »

_BataZiv_0809 wrote:
sheilak wrote:Da li bi npr ja imao problema kada bi stavio oznaku taxi i vozio besplatno?
Pa svakako to radis vikendom navece, uz diskriminaciju muskog dijela populacije.
Nemoj ga otkrivati :lol: :lol:
sheilak

#5120 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sheilak »

_BataZiv_0809 wrote:
Al to je s naplatom pitao sam besplatno :D (r)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5121 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Truba »

FAKETAXI :D
sheilak

#5122 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sheilak »

Kod nas bi citali fake a ne fejk i mislili bi da je taxi pokrenuo fake sa jarcedola pravog imena fakir (r)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#5123 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by plain vanilla »

Postovani , jutros sam izgubio novcanik u kojem se nalazilo € 3.500 hiljade eura .Kao vas vjerni citalac dali mozete objaviti anonimno i moju zahvalnost Gospodinu koi je nasao i vratio novac?

Cesko Nazif , taxsista koi je nasao 3.500 hiljade eura i posteno vratio . Dali moze da se objavi anonimno?
Image

Image
O'zone
Globalni moderator

#5124 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by O'zone »

Svaka čast :thumbup: Mnogi bi zapali u iskušenje.
Paul F.

#5125 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Paul F. »

Ne znam kako insan može izgubit novčanik sa tri milje eura.
Post Reply