"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zubi

#5101 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zubi »

Ateista wrote: 30/11/2023 09:34 Realno, 90% salterskih radnih mjesta se treba ukinuti, ono malo ostaviti za informaticki nepismene ako bas treba a ostalo se sve moze i treba raditi elektronski i automatizovati.
Ljude koji rade na salterima pokusati prekvalifikovati za neke druge poslove.
Da.

Jbt neka pamet ti treba za salterskog radnika, minimum dvicu im treba dati :run:
Ateista

#5102 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

zubi wrote: 30/11/2023 09:39
Ateista wrote: 30/11/2023 09:34 Realno, 90% salterskih radnih mjesta se treba ukinuti, ono malo ostaviti za informaticki nepismene ako bas treba a ostalo se sve moze i treba raditi elektronski i automatizovati.
Da.

Jbt neka pamet ti treba za salterskog radnika, minimum dvicu im treba dati :run:
Pamet za taj posao ne treba, opet stoji da svako treba imati neku normalnu i dostojanstvenu platu, od cistaca ulica i salterusa, da od svog rada mogu nornalno zivjeti, ne isto kao neko ko ima strucnu spremu i plate treba rangirati po strucnoj spremi i slozenosti posla, ali treba imati neki dostojanstven minimum i za te poslove gdje ne treba pamet.
Problem je sto su salterski radnici nacin kupovanja glasova i socijalnog mira, ko ce sad otpustiti ili preraspodijeliti toliko poslova koji ce ostati visak kad se sve digitalizuje i onda je lakse nista ne mijenjati pa obicnim ljudima komplikovati zivot da bez potrebe stoje po salterima.
Ozimician

#5103 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Meni nije jasno odakle to da su visak, a gdje god da udjes - guzva.

Eh sad i kad bi se sve digitaliziralo, opet sumnjam da bi bili visak. Nije narod digitalno pismen, a ni digitalizacija nije tolika "sreca" koliko se iz BH perspektive misli.

Radnici na salterima imaju zeznut posao i trpe nevjerovatan stres, oni nisu problem, problem su oni koje nikad ne vidis po kancelarijama i sl.
gidra

#5104 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by gidra »

zubi wrote: 30/11/2023 09:39
Da.

Ne treba pamet, obzirom kakvi su sagovornici sa druge strane, većinom marva i stoka bez imalo poštovanja prema drugome, većina šalterskih radnika oboli od šećera. Ne bih radio za 10 milja taj posao, jer zdravlje nema cijenu.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5105 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Pogotovo ovi sto se otiskom prsta potpisuju su spremni za digitalizaciju :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5106 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Image
Ateista

#5107 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ozimician wrote: 30/11/2023 09:47 Meni nije jasno odakle to da su visak, a gdje god da udjes - guzva.

Eh sad i kad bi se sve digitaliziralo, opet sumnjam da bi bili visak. Nije narod digitalno pismen, a ni digitalizacija nije tolika "sreca" koliko se iz BH perspektive misli.

Radnici na salterima imaju zeznut posao i trpe nevjerovatan stres, oni nisu problem, problem su oni koje nikad ne vidis po kancelarijama i sl.
Guzva je jer je to jedini nacin da se obavi vecina stvari. :D
Vecina bar minimum infornaticki pismenih ne bi stajali u redu da ne moraju. Kad uvedes naknade za salterske usluge a jeftinije ili besplatno za online, mnogi bi se potrudili da nauce.
Dio salterskih radnika obuciti i prebaciti na korisnicku podrsku onima koji se ne snalaze najbolje.
Jasno je da oni trpe stres,dio jeste zbog bezobraznih i bahatih ljudi koji se istresaju na njima i za stvari koje nisu do njih vec rade kako moraju, ali ima i salterusa toliko bezobraznih i drskih da su neke same krive za to sto prolaze. Nistw nije crno-bijelo.
Ozimician

#5108 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Ateista wrote: 30/11/2023 10:34
Ozimician wrote: 30/11/2023 09:47 Meni nije jasno odakle to da su visak, a gdje god da udjes - guzva.

Vecina bar minimum infornaticki pismenih ne bi stajali u redu da ne moraju. Kad uvedes naknade za salterske usluge a jeftinije ili besplatno za online, mnogi bi se potrudili da nauce.
Dio salterskih radnika obuciti i prebaciti na korisnicku podrsku onima koji se ne snalaze najbolje.
Jasno je da oni trpe stres,dio jeste zbog bezobraznih i bahatih ljudi koji se istresaju na njima i za stvari koje nisu do njih vec rade kako moraju, ali ima i salterusa toliko bezobraznih i drskih da su neke same krive za to sto prolaze. Nistw nije crno-bijelo.
Tacno.

Dokle je zakon o digitalnom potpisu, mislim da bez toga nema nista dalje. Niko ne moze digitalizaciju sprovoditi na svoju ruku, tako da odatle treba poceti.

Samo i ta digitalizacija ne smije biti "nazor", evo ja zivim u Njemackoj i vidim kako izgleda kad se pokusava digitalizacija "nazor" progurati, ima dobrih primjera, a ima i onih gdje je bolje da nisu nista dirali.
Ateista

#5109 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ozimician wrote: 30/11/2023 10:37
Ateista wrote: 30/11/2023 10:34

Tacno.

Dokle je zakon o digitalnom potpisu, mislim da bez toga nema nista dalje. Niko ne moze digitalizaciju sprovoditi na svoju ruku, tako da odatle treba poceti.

Samo i ta digitalizacija ne smije biti "nazor", evo ja zivim u Njemackoj i vidim kako izgleda kad se pokusava digitalizacija "nazor" progurati, ima dobrih primjera, a ima i onih gdje je bolje da nisu nista dirali.
Da, cuo sam da je to prepreka za banke oko digitalnog potpisa i ti bi vlast morala rijesiti. Odugovlace vjerovatno iz pomenutog razloga kupovibe socijalnog mira.
Vjerujem da i tu ima problema i da ne ide sve glatko, te svakako da nista ne treba na silu raditi.
Ozimician

#5110 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Ateista wrote: 30/11/2023 10:40 Da, cuo sam da je to prepreka za banke oko digitalnog potpisa i ti bi vlast morala rijesiti. Odugovlace vjerovatno iz pomenutog razloga kupovibe socijalnog mira.
Vjerujem da i tu ima problema i da ne ide sve glatko, te svakako da nista ne treba na silu raditi.
ma nema to veze sa socijalnim mirom, ne bi niko ostao bez posla sigurno, a nisu ni ta radna mjesta vise atraktivna kao nekad.

To su malo vise politicke stvari, kao i sve u ovoj zemlji, agenda takva jbg.
Ateista

#5111 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ozimician wrote: 30/11/2023 10:42
Ateista wrote: 30/11/2023 10:40 Da, cuo sam da je to prepreka za banke oko digitalnog potpisa i ti bi vlast morala rijesiti. Odugovlace vjerovatno iz pomenutog razloga kupovibe socijalnog mira.
ma nema to veze sa socijalnim mirom, ne bi niko ostao bez posla sigurno, a nisu ni ta radna mjesta vise atraktivna kao nekad.

Ne bi ostao bez posla, ali valja im naci drugi posao, prekvalifikacija, a kod bas ljudi tesko prihvataju promjene i tu bi bilo otpora. Ne kazem da je jedini razlog, ko zna kakvi su jos politicki razlozi u pitanju, ali vjerujem da ima i toga.
Ozimician

#5112 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Ateista wrote: 30/11/2023 10:44

Ne bi ostao bez posla, ali valja im naci drugi posao, prekvalifikacija, a kod bas ljudi tesko prihvataju promjene i tu bi bilo otpora. Ne kazem da je jedini razlog, ko zna kakvi su jos politicki razlozi u pitanju, ali vjerujem da ima i toga.
Ma prekvalifikacija bi bila takva da bi mladje stavili na korisnicku podrsku i to je to.

Moras racunati i da solidan procenat ljudi ide i "zavrsava" neke stvari po gradu i ustanovama - jer mu je dosadno kuci.

Meni je sestra pricala kad je radila u Domu zdravlja da je pacijentici rekla da nazove za termin, ovako dodje bez termina i mora cekati 2h, ova joj odgovorila: Neka, meni tako i odgovara, ja volim kad cekam, usput se ispricam s konama. :D
Ateista

#5113 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Ozimician wrote: 30/11/2023 10:47
Ateista wrote: 30/11/2023 10:44

Ma prekvalifikacija bi bila takva da bi mladje stavili na korisnicku podrsku i to je to.

Moras racunati i da solidan procenat ljudi ide i "zavrsava" neke stvari po gradu i ustanovama - jer mu je dosadno kuci.

Meni je sestra pricala kad je radila u Domu zdravlja da je pacijentici rekla da nazove za termin, ovako dodje bez termina i mora cekati 2h, ova joj odgovorila: Neka, meni tako i odgovara, ja volim kad cekam, usput se ispricam s konama. :D
A to jeste, besposlenima kojima je dosadno je to vid socijaluzacije. :D
Ostaviti koji salter za njih. :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#5114 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Nesposobnost. Nerad politicara nije samo stvar teorija zavjere i nekog viseg plana vec mnoge stvari su posljedica nesposbnosti. Od internet booma do danas je proslo preko 20 godina i nedonosenje zakona o elektronskom potpisu u tih 20 godina je samo posljedica nepismenost, nezainteresovanosti, nerada, neznanja...60% tih koji su u tih 20 godina trebali zakon da donesu su informaticki nepismeni..
Niti su oni toliko pametni da iza svakog poteza postoji sahovski isplanirano narednih 18 poteza koji vode ka nekom visem cilju o kojem niko ne zna.
Ozimician

#5115 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

To je tacno, ali tesko se oteti utisku da separatisti koriste priliku da uslovljaju svaki normalan zakon (koji je u sluzbi svih u drzavi) sa nekim svojim nenormalnim uslovima.

Da li se moglo uraditi vise i bolje, itekako da jeste.
zippoo87

#5116 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Nepismeni politicari sigurno nece uvoditi pismene metode i modernizaciju.
Pa kod nas su u politici mahom djuturumi sa 65+ godina,koji jedva i telefon koriste a kamoli sta drugo.
Njima i odgovara nepismenost i "analogni" salteri,jer je to prilika za mito i korupciju.
Kod digitalnih ižsistema,svi smo ravnopravni,kliknes dugme i zahtjev ili rjesenje je otislo nekome a ovamo podmitis malo da te oogura,da ti ubrza,da ti " sredi" ,itd.
Nepismeni ljudi su pokretaci mita i korupcije,jer kako su nesposobni da sami obave nesto,onda oni daju novac nekome da to obavi za njih.
Vise puta sam i vidio i znam dosta osoba koje svugdje gdje udju,kazu treba dati mito a ja u svaku tu ustanovu udjem,zavrsim sve brze i nikada nista nisam dao 😂
Ali njemu je lakse reci da se mora dati mito,nego da prizna da je mutavi debil 😂

Ali digitalizaciju treba uvesti zbog ove sake pismenih,da ne ispastaju zbog nepismene marve,koju cini jedno 80% stanovnistva u BiH
Hakiz

#5117 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 30/11/2023 12:45 Nepismeni politicari sigurno nece uvoditi pismene metode i modernizaciju.
Pa kod nas su u politici mahom djuturumi sa 65+ godina,koji jedva i telefon koriste a kamoli sta drugo.
Njima i odgovara nepismenost i "analogni" salteri,jer je to prilika za mito i korupciju.
Kod digitalnih ižsistema,svi smo ravnopravni,kliknes dugme i zahtjev ili rjesenje je otislo nekome a ovamo podmitis malo da te oogura,da ti ubrza,da ti " sredi" ,itd.
Nepismeni ljudi su pokretaci mita i korupcije,jer kako su nesposobni da sami obave nesto,onda oni daju novac nekome da to obavi za njih.
Vise puta sam i vidio i znam dosta osoba koje svugdje gdje udju,kazu treba dati mito a ja u svaku tu ustanovu udjem,zavrsim sve brze i nikada nista nisam dao 😂
Ali njemu je lakse reci da se mora dati mito,nego da prizna da je mutavi debil 😂

Ali digitalizaciju treba uvesti zbog ove sake pismenih,da ne ispastaju zbog nepismene marve,koju cini jedno 80% stanovnistva u BiH
Dobro ti je to, 80% stanovnika BiH nazvati stokom. Svaka čast :thumbup:
zippoo87

#5118 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Nesto sam pogrijesio?
Nisam nazvao stokom,bukvalno ,nego nepismenim.
Hakiz

#5119 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 30/11/2023 12:52 Nesto sam pogrijesio?
Nisam nazvao stokom,bukvalno ,nego nepismenim.
https://jezikoslovac.com/word/8wm1
oldtajmer

#5120 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

gledam nedavno u engleskoj mnogi vec ne primaju gotovinu i onda mladja raja uopste ne zna kako izgleda papirni novac i kovanice :lol: ibrete se kad vide :-) i kontam da ce kod nas mozda to docekati samo oni koji se jos nisu ni rodili,mada znam i od familije iz skandinavije da se samo fura digitalna lova,kesa nigdje
zippoo87

#5121 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

oldtajmer wrote: 30/11/2023 13:23 gledam nedavno u engleskoj mnogi vec ne primaju gotovinu i onda mladja raja uopste ne zna kako izgleda papirni novac i kovanice :lol: ibrete se kad vide :-) i kontam da ce kod nas mozda to docekati samo oni koji se jos nisu ni rodili,mada znam i od familije iz skandinavije da se samo fura digitalna lova,kesa nigdje
Da vidis kada ta djecurlija i mladjarija u HR dodje da placa racune,njih 15 dodje a svako ima svoju karticu ,nastane drama i guzva 😂,stane njih 15 u red i cekaju 😂
Konobaru se sve dlake na glavi dignu haha
Hakiz

#5122 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

oldtajmer wrote: 30/11/2023 13:23 gledam nedavno u engleskoj mnogi vec ne primaju gotovinu i onda mladja raja uopste ne zna kako izgleda papirni novac i kovanice :lol: ibrete se kad vide :-) i kontam da ce kod nas mozda to docekati samo oni koji se jos nisu ni rodili,mada znam i od familije iz skandinavije da se samo fura digitalna lova,kesa nigdje
Pokvari se kartica, fizički ošteti, kaže banka 2 sedmice da se napravi druga. Uđe se u prodavnicu da se kupi kruh. Nema kartice. Gotovina ne postoji. A iz nekog razloga, mentalno zdravstvenog, ne može, ne zna, se koristiti mobitel umjesto kartice.

Valja 2 sedmice moljakati ljude da kupe kruh.
oldtajmer

#5123 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by oldtajmer »

Hakiz wrote: 30/11/2023 13:36
Pokvari se kartica, fizički ošteti, kaže banka 2 sedmice da se napravi druga. Uđe se u prodavnicu da se kupi kruh. Nema kartice. Gotovina ne postoji. A iz nekog razloga, mentalno zdravstvenog, ne može, ne zna, se koristiti mobitel umjesto kartice.

Valja 2 sedmice moljakati ljude da kupe kruh.
u kini i kartice zavrsile na otpadu :D

zippoo87

#5124 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ma nisam ni ja za drustvo bez kesa niti je to neka prednost uvijek.
Jeste sada prakticnije,jer je sve vise usluga i racunara ali svi ti uredjaji zavise od struje,interneta...dodje do prekida,svi ti sistemi padaju i onda dodjemo u hipoteticku situaciju da imas pare ali ih ne mozes trositi,jer sistemi ne rade.
Kes ce uvijek biti kes,odes i platis nesto
Hakiz

#5125 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 30/11/2023 13:42 Ma nisam ni ja za drustvo bez kesa niti je to neka prednost uvijek.
Jeste sada prakticnije,jer je sve vise usluga i racunara ali svi ti uredjaji zavise od struje,interneta...dodje do prekida,svi ti sistemi padaju i onda dodjemo u hipoteticku situaciju da imas pare ali ih ne mozes trositi,jer sistemi ne rade.
Kes ce uvijek biti kes,odes i platis nesto
:thumbup:

Jedina prednost je da se plaćanjem karicama daje manje napojnica. Nećeš jednom prisloniti karticu na POS lokala da platiš račun, pa drugi put na privatni POS konobara da mu/joj ostaviš napojnicu :mrgreen:
Post Reply