Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Point.

#5101 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Point. »

Radio Sarajevo wrote: Sarajevo je jedina sredina u BiH koja barem liči na grad. .
Hani malo bolan. A Banja Luka?
animals

#5102 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

muha_sa wrote:
HAVANA wrote:Ja do trosjeda.Sad stigo.
ja pilice odveo i sjedoh da vidim doklena se došlo
Do Mehurica.. ne mogu proc dalje..
konjislav

#5103 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

animals wrote:
mirsek wrote:
animals wrote:Evo prodje 13 Bajrama a Pferdislav jos nije otiso :mrgreen:
Gospodski odradjuje otkazni rok. :)
Ti njegov Advokat ili brät od tetku..
Momak je iz ličnih okolnosti upućen u moju situaciju, stoga se smatra kompetentnim da priča u moje ime, također je moj lični advokat. :D
Radio Sarajevo

#5104 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Point. wrote:
Radio Sarajevo wrote: Sarajevo je jedina sredina u BiH koja barem liči na grad. .
Banjaluka je nekad bila grad, sad je to četnička papanijada koja povremeno ima konture kul mjesta, ali to je nekih 5% ljudi.
detroit-mercy

#5105 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

muha_sa wrote:
HAVANA wrote:Ja do trosjeda.Sad stigo.
ja pilice odveo i sjedoh da vidim doklena se došlo
Hos rec, ucero kokosi :mrgreen: .
detroit-mercy

#5106 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:
detroit-mercy wrote: Nisi skontao poentu. Jesu li oni krivi ili birali mjesto gdje su se rodili, nacin na koji su odgajani, sta im je pruzeno u zivotu.
Ili mozda bolja analogija, je li onaj u Somaliji kriv sto se je rodio u Somaliji a ne na Manhatnu, jebi ga nekome se zivot bas zalomi.
A glede govora, boze moj ni svi Nijemci ne pricaju Hochdeutsch pa ni svi nasi ljudi ne pricaju cisti knjizevni. Ja recimo volim da cujem te neke arhaicne izraze.
Ja nigdje nisam rekao da ja nekoga osuđujem jer nije iz Sarajeva, čak sam rekao da mi je simpa, ali htjeli mi to priznati ili ne, Sarajevo je jedina sredina u BiH koja barem liči na grad. I Sarajevo je u mnogim stvarima kasaba, ali barem ima pozorište, kino, kakve - takve koncerte, SFF, Jazz Fest, imalo je košarku i rukomet na visokom nivou, i mnoga druga dešavanja. Ima gomilu super restorana, dobrih mjesta za izaći, itd. Nije idealno, može mnogo bolje, a ima i gomilu mana, ali da je zabit, to neću nikad priznati. Ti ljudi koji nisu iz Sarajeva nisu za osudu, često su i bolji ljudi od Sarajlija, ali govorimo ovdje o kvalitetu života, a ne o tome ko je kakav čovjek. "Užnjega" je bila samo metafora da se skonta o čemu pričam, a nikako osuda takvog govora.

I zbog toga kažem da je moja polazna tačka bila drugačija nego nečija ko je orao njivu u selu pored Srpca. Jednostavno, tako je, nema ništa loše u oranju njive, ali nažalost do dobrog restorana iz Srpca se putuje barem pola sata ili sat, i opet dođeš u Derventu ili Prnjavor na ćevape ili pljeskavicu, dok sam ja barem mogao pojesti stejk u Peppersu, vidjeti Bona Voxa kako pijan tumara na Akademiji scenskih umjetnosti, voziti Coolia kad sam kao vozač radio na SFF-u u vrijeme studija, itd.

Ja nisam sanjao o onome što ima u Holandiji, a takav sam čovjek da je meni svugdje dobro jer tako sebi napravim. Dobro bi mi bilo i u manjem bh. gradu jer bih sebi tako napravio, a rđavom kurcu svaka dlaka smeta. Kome ne valja u Bosni, vjerovatno mu neće valjati ni vani. Cijela poenta moje priče je da ljudi ne znaju u šta se upuštaju, i da odlazak po svaku cijenu, bez da se sve u Bosni isproba, ne mora biti pametna odluka. Poenta priče je i da se u Bosni može živjeti dobro, a primjera ima mali milion, i bez stranke, i bez štele, samo ne možeš biti ljenčuga. Ljenčuge neće uspjeti nigdje.
A sto si se ti ispalio :mrgreen:
Radio Sarajevo

#5107 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

detroit-mercy wrote: A sto si se ti ispalio :mrgreen:

Šćelo mi se da upoznam tete iz četvrti crvenih fenjera i pušim drogu...
512MB

#5108 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ispala prilika
Point.

#5109 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Point. »

Radio Sarajevo wrote:
Point. wrote:
Banjaluka je nekad bila grad, sad je to četnička papanijada koja povremeno ima konture kul mjesta, ali to je nekih 5% ljudi.
To jest puna je četnika i domaćih i koji su se naselili iz raznih pripizdina, ali ti gore nabrajaš pozorišta, kina, otmjene restorane itd toga možeš naći i u BL danas. Neki će reći da se i Sarajevo promijenilo, da ima dosta došljaka, pretežno Sandžak i istočna Bosna.
HAVANA

#5110 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Radio Sarajevo wrote:

Tako sam ja malo poslije olimpijade. :lol: Dat was heel plezant... :lol:
detroit-mercy

#5111 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Radio Sarajevo wrote:

Pa nisi moro potezat u Olandiju zbog toga :mrgreen: toga ima i kod nas na pasja preskakala :mrgreen:
Na Stupu i gujinih ociju :mrgreen:
HAVANA

#5112 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Nema crnkinja,ja prvo kod crnkinje otiso. :oops:
Radio Sarajevo

#5113 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

HAVANA wrote:
Radio Sarajevo wrote:

Tako sam ja malo poslije olimpijade. :lol: Dat was heel plezant... :lol:
EEEEEEEEEEEEE... waarom niet :). Dat is altijd lekker!
Hendrix

#5114 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Najveci belaj je sto tesko pada da si u Holandiji niko i nista...jos jedan Bosanac, a u Bosni pripadnik vise rase iz Sarajeva. Zajebano je to vjerujem.

Sama cinjenica da covjek kaze ja doso s asfalta oni nisu je tuzna prava...jebeni asfalt je jos uvijek nama referenca.

Druzi se malo ba s drugom rajom, mutlikulti ovo ono, upoznaj ljude iz drugih kultura mozda ti se otvore vidici, skontas koliko smo mi mali dio svijeta i da nismo toliko wow koliko mislimo.
bleicher

#5115 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Ko god moze neka se ispali vani, narocito mladji ljudi. Fina je Bosna i sve to ali svoj ti pos'o.
Raduje me sto sve cesce cujem otisao rodjak, otisao drug, poznanik preveo familiju i sl.
mousstapha

#5116 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Jes to, ali sunce tudjeg neba nece te grijati kao sto te grije ovdje.
Radio Sarajevo

#5117 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Hendrix wrote:Najveci belaj je sto tesko pada da si u Holandiji niko i nista...jos jedan Bosanac, a u Bosni pripadnik vise rase iz Sarajeva. Zajebano je to vjerujem.

Sama cinjenica da covjek kaze ja doso s asfalta oni nisu je tuzna prava...jebeni asfalt je jos uvijek nama referenca.

Druzi se malo ba s drugom rajom, mutlikulti ovo ono, upoznaj ljude iz drugih kultura mozda ti se otvore vidici, skontas koliko smo mi mali dio svijeta i da nismo toliko wow koliko mislimo.
A buraz meni se stvarno ne da dokazivati s kim se ja družim ovdje, evo Havana me ima na Fejsbuku, pa može posvjedočiti da nisam zatucani Sarajlija koji mrzi sve ostale iz Bosne, kako ovdje mnogi žele da me predstave. Posebno mi se Megabajt naklatio na kosti, i to od prvog dana kad smo se našli na istoj temi, a ja ga ignorišem koliko mogu, ali frajer pada sve niže i niže, vječno je nadrkan, a ovamo ima mokre snove s članovima Glavnog odbora DF-a.

Upravo kad naučiš više jezika, kad vidiš svijeta, kad upoznaš i bogatije, ali i siromašnije kulture, tek onda vidiš da mi nismo baš šupak svijeta kako nas ovdje ljudi žele predstaviti. I opet ću reći, kome ne valja u Bosni, neće mu valjati ni u Švabiji, naći će razlog... A ljenčuge ne mogu uspjeti nigdje.
bleicher

#5118 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

mousstapha wrote:Jes to, ali sunce tudjeg neba nece te grijati kao sto te grije ovdje.
Jes to, ali negdje drugo ce se firme nadmetati platom da me privuku a tamo me lik pita jesam li u njihovom Kantonalnom SDA.
cassius

#5119 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by cassius »

Kakav lik :lol:
bleicher

#5120 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Radio Sarajevo wrote:
Hendrix wrote:Najveci belaj je sto tesko pada da si u Holandiji niko i nista...jos jedan Bosanac, a u Bosni pripadnik vise rase iz Sarajeva. Zajebano je to vjerujem.

A buraz meni se stvarno ne da dokazivati s kim se ja družim ovdje, evo Havana me ima na Fejsbuku, pa može posvjedočiti da nisam zatucani Sarajlija koji mrzi sve ostale iz Bosne, kako ovdje mnogi žele da me predstave. Posebno mi se Megabajt naklatio na kosti, i to od prvog dana kad smo se našli na istoj temi, a ja ga ignorišem koliko mogu, ali frajer pada sve niže i niže, vječno je nadrkan, a ovamo ima mokre snove s članovima Glavnog odbora DF-a.

Upravo kad naučiš više jezika, kad vidiš svijeta, kad upoznaš i bogatije, ali i siromašnije kulture, tek onda vidiš da mi nismo baš šupak svijeta kako nas ovdje ljudi žele predstaviti. I opet ću reći, kome ne valja u Bosni, neće mu valjati ni u Švabiji, naći će razlog... A ljenčuge ne mogu uspjeti nigdje.
Meni ne valja u Bosni, super mi u Njemackoj.
HAVANA

#5121 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Dobro sad nemoj ni ti pretjerivati.Kako mislis niko i nista?Ja sam bogme sebi vazda neko i nesto.A bosanac svakako,od sebe ne mogu pobjeci.To sam ja.I ne zelim.To me ne sprijecava ni u kom pogledu da zivim u drugoj sredini i uklopim se u taj nacin zivota.Sto sam i radio 7 godina bez ikakvih problema.Sto sam vise svijeta vidio,to sam vise svoje cijenio.Ne moze se to objasniti.Idite pa vidite.Mozda nekom nije tako,meni jeste.I kada sam otisao,nikada nisam lajao na svoje,to je moje,to sam ja,to volim...sa svim manama i vrlinama.Ne lajem ni na ovo gore,i to je moje.Citav svijet je moj.Sve ima svoje prednosti i mane.U ovim godinama i situaciji u kakvoj jesam,zelim da zivot prozivim ovde,ukopam roditelje,podignem djecu...Hocu,mogu i znam.
mousstapha

#5122 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

bleicher wrote:
mousstapha wrote:Jes to, ali sunce tudjeg neba nece te grijati kao sto te grije ovdje.
Jes to, ali negdje drugo ce se firme nadmetati platom da me privuku a tamo me lik pita jesam li u njihovom Kantonalnom SDA.
I onda izadje clanak na klix.ba o uspjesnom bosancu za kojeg se otimaju firme. Nema gore kazne za komsiluk kad sharujes na facebooku vijest o sebi.
Hendrix

#5123 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

HAVANA wrote:

Dobro sad nemoj ni ti pretjerivati.Kako mislis niko i nista?Ja sam bogme sebi vazda neko i nesto.A bosanac svakako,od sebe ne mogu pobjeci.To sam ja.I ne zelim.To me ne sprijecava ni u kom pogledu da zivim u drugoj sredini i uklopim se u taj nacin zivota.Sto sam i radio 7 godina bez ikakvih problema.Sto sam vise svijeta vidio,to sam vise svoje cijenio.Ne moze se to objasniti.Idite pa vidite.Mozda nekom nije tako,meni jeste.I kada sam otisao,nikada nisam lajao na svoje,to je moje,to sam ja,to volim...sa svim manama i vrlinama.Ne lajem ni na ovo gore,i to je moje.Citav svijet je moj.Sve ima svoje prednosti i mane.U ovim godinama i situaciji u kakvoj jesam,zelim da zivot prozivim ovde,ukopam roditelje,podignem djecu...Hocu,mogu i znam.
Pa cijenim i ja nase...cak stavise...mislim da je svako nas vani u startu vrijedniji od lokalaca. Na bilo kojoj poziciji.

Pa jebote ja jos nijednog Engleza nisam sreo da zna ijedan jezik osim engleskog a i njega ne zna kako treba, mene bi bilo sramota da mi Bosanac ispravlja pravopisne greske u izvjestajima...sto ja evo radim. Ne zna mi ime reci iako je vrlo lagano pa ga okrene na svoje a da ja kazem njegovo pogresno ispravio bi me...fakulteti su im prdimahovina i kad uporedim sta sam ja morao uraditi samo da bi dosao na neku nulu vani kao i moje kolege...Bosanci su cudo to ti mogu reci. Nikakve edukacije dodatne nismo imali osim faksa...ovi likovi imaju sve na tanjiru i opet im je mrsko...jbg zato ima ko hoce.

Zato ne treba podcjenjivati nase ljude i njihov potencijal, odakle smo dosli i kroz kakva sranja prosli...i vise smo nego sposobni u inostranstvu. Kad vidim nase kako se sprdaju s nekim ko lose prica engleski...idi jarane u englesku pa pitaj njih znaju li beknuti ijedan osim maternjeg?
Point.

#5124 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Point. »

Nego, @Radio Sarajevo, veliš da igraš fuce tamo u Utrechtu, dolazi li Štulić na termin, gore je kod vas blizu a kažu da voli fudbal.
Suzie Q

#5125 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Suzie Q »

Radio Sarajevo wrote: ...I zbog toga kažem da je moja polazna tačka bila drugačija nego nečija ko je orao njivu u selu pored Srpca. Jednostavno, tako je, nema ništa loše u oranju njive, ali nažalost do dobrog restorana iz Srpca se putuje barem pola sata ili sat, i opet dođeš u Derventu ili Prnjavor na ćevape ili pljeskavicu, dok sam ja barem mogao pojesti stejk u Peppersu, vidjeti Bona Voxa kako pijan tumara na Akademiji scenskih umjetnosti, voziti Coolia kad sam kao vozač radio na SFF-u u vrijeme studija, itd. .
Ti kad bi znao da ljudi iz Srpca vedre i oblace ne samo u BiH nego i u regiji, malo bi se zamislio oko ovoga sto pises. Veliki majstor masonske lože u Hrvatskoj, inace ugledan liječnik, rodom iz Srpca bi također imao sto reci na tvoj steak iz Peppersa i "njegove cevape" iz Dervente.

Nemam pojma gdje je Srbac ali znam da je po broju "bitnih" ljudi uz Konjic u FBIH na prvom mjestu, zelim reći da provincije u BiH nisu rupe na svirali i da kojim slucajem imaju para kao Sarajevo imali bi stosta i ponuditi svojim građanima. Mozda do tebe ne dopiru informacije, ali upravo se u tim malim mjestima ljudi i bore da imaju kakva takva kulturna zbivanja od kojih su neka prevazisla bh. okvire.
Post Reply