Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kiligonzales

#5101 Re: Migranti u BiH

Post by kiligonzales »

O'zone wrote:Pa onda tim papirom barem mahati naokolo a ne ovako - pusti ih da uđu pa ćemo vidjet šta ćemo sa njima....možda i odu..
A ovi nasi trebaju da naprave frku na par prelaza s Hrvatskom s jednom grupom migranata, a drugi nek prelaze na drugim prelazima manje frekventnim :D

Kad vec svi pomalo jebu nas, da i mi kurac kakav pokazemo :D
splinter

#5102 Re: Migranti u BiH

Post by splinter »

Thorgerson wrote:Nasa granica nije na Drini, nego de facto tu na Sokocu, Trebevicu. Mozemo mi pricati sta hocemo, stanje na terenu pokazuje.

Jos jedan dokaz da Srbija planirano izvozi migrante u BiH u saradnji sa RS-om je i ne tako davno protivljenje Dodika da pripadnici FMUP-a pomognu granicnoj policiji.

Granicna policija nema kapacitet da zatvori granicu prema Srbiji. Hrpica polupijanih likova, koje raja potplati za 10-20 EUR. Na nekim prelazima prema Srbiji imas kontejner i dva-tri policajca. I da oni nekoga zaustave. Ovo je biznis. I migranti to znaju, sta mislite kako se provlace kroz sve granice. Samo kad dodju do normalno uredjene drzave, kakva je Hrvatska, dobiju pendrek u glavu.

RS ne zeli da ucestvuje u tome jer im je cilj da sto vise migranata strpaju u federaciju. Srbija uzima lovu za nepostojece migrante.
Svaki pokušaj da i jedan pripadnik policije Federacije BiH uđe u Republiku Srpsku bez suglasnosti vlasti Republike Srpske bit će spriječen silom. - Dodik
Ok. Al ako ideš uzročno-posljedično, otkud onda toliki migranti u Srbiji. Onda je i ta granica tamo isto širom otvorena pa ulaze u Srbiju istom dinamikom kojom izlaze iz nje.
Sad da Srbija uzima lovu tek tako lopatom, ne znam. Ipak postoji milion načina da se kriza efikasno riješi, al to prelazi intelektualne kapacitete "odgovornih" na javnim funkcijama u ovoj napaćenoj zemlji.
elcaliente

#5103 Re: Migranti u BiH

Post by elcaliente »

I zasto Hrvati pendrece zasto neuzimaju pare?
shbc

#5104 Re: Migranti u BiH

Post by shbc »

Kako Fahrin tariguz javlja Hrvati dizu ogradu na svojoj strani. Dizite ba vise SIPU i vojsku i saljite na granicu sa Srbijom da se zaustavi priliv migranata. Dodik mozda moze zaustaviti FUP, ovo dvoje ne moze.
Last edited by shbc on 24/10/2018 13:29, edited 1 time in total.
kiligonzales

#5105 Re: Migranti u BiH

Post by kiligonzales »

splinter wrote:
Thorgerson wrote:Nasa granica nije na Drini, nego de facto tu na Sokocu, Trebevicu. Mozemo mi pricati sta hocemo, stanje na terenu pokazuje.

Jos jedan dokaz da Srbija planirano izvozi migrante u BiH u saradnji sa RS-om je i ne tako davno protivljenje Dodika da pripadnici FMUP-a pomognu granicnoj policiji.

Granicna policija nema kapacitet da zatvori granicu prema Srbiji. Hrpica polupijanih likova, koje raja potplati za 10-20 EUR. Na nekim prelazima prema Srbiji imas kontejner i dva-tri policajca. I da oni nekoga zaustave. Ovo je biznis. I migranti to znaju, sta mislite kako se provlace kroz sve granice. Samo kad dodju do normalno uredjene drzave, kakva je Hrvatska, dobiju pendrek u glavu.

RS ne zeli da ucestvuje u tome jer im je cilj da sto vise migranata strpaju u federaciju. Srbija uzima lovu za nepostojece migrante.
Svaki pokušaj da i jedan pripadnik policije Federacije BiH uđe u Republiku Srpsku bez suglasnosti vlasti Republike Srpske bit će spriječen silom. - Dodik
Ok. Al ako ideš uzročno-posljedično, otkud onda toliki migranti u Srbiji. Onda je i ta granica tamo isto širom otvorena pa ulaze u Srbiju istom dinamikom kojom izlaze iz nje.
Sad da Srbija uzima lovu tek tako lopatom, ne znam. Ipak postoji milion načina da se kriza efikasno riješi, al to prelazi intelektualne kapacitete "odgovornih" na javnim funkcijama u ovoj napaćenoj zemlji.
Ma niko problem granica sa migrantima nije uspjesno zatvorio, pa kriminalci po Bugarskoj pravili lov na migrante, šta je sve Mađarska radila na granici sa Srbijom, pa pitanje je za koliko su postotaka uspijeli sprijeciti ulaske istih u Mađarsku, isto tako je i sa Hrvatima koji su uzeli od Izraelaca najsavremeniju opremu da bi lakše čuvali granicu, pa opet prođu isto, ko i oni Etiopljani što se dokopaju izraelske teritorije protiv kojih se lokalno stanovnistvo redovno buni. Nije to nimalo jednostavan posao.

https://www.youtube.com/watch?v=dPxv4Aff3IA
kiligonzales

#5106 Re: Migranti u BiH

Post by kiligonzales »

elcaliente wrote:I zasto Hrvati pendrece zasto neuzimaju pare?
Uzimaju i oni mozda ne od imigranata, ali od nasih autoprevoznika skoro pa svakodnevno. :D
Niemand

#5107 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/izgublj ... 81022031#8
Opravdani protesti u Krajini, kojima su željelo apelovati na rastući problem nakon višemjesečne migrantske krize u Bosni i Hercegovini, iznjedrili su nekoliko nemilih scena - potragu za migrantima u javnom prijevozu, što je podsjetilo na svirepu zločinačku praksu iz mučne bh. ratne prošlosti.
Ovo ko da je cpt srocio za klix.

Al bezobrazan je i ovaj novi nacin, prvo ih dovezi pa ih vrati. Trazi dokumente za sve pri kupovini karata i kraj price. A ne ovo, uzmi pare, nek se voze satima i onda ih vrati nazad. :-)
Bloo
Globalna šefica

#5108 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

Niemand wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/izgublj ... 81022031#8
Opravdani protesti u Krajini, kojima su željelo apelovati na rastući problem nakon višemjesečne migrantske krize u Bosni i Hercegovini, iznjedrili su nekoliko nemilih scena - potragu za migrantima u javnom prijevozu, što je podsjetilo na svirepu zločinačku praksu iz mučne bh. ratne prošlosti.
Ovo ko da je cpt srocio za klix.

Al bezobrazan je i ovaj novi nacin, prvo ih dovezi pa ih vrati. Trazi dokumente za sve pri kupovini karata i kraj price. A ne ovo, uzmi pare, nek se voze satima i onda ih vrati nazad. :-)
Zar i to nije rasno profiliranje? Kome traziti dokumente prilikom kupovine bus karti? Jesam li dovoljno bijela i cisto obucena za tetu na centrotrans salteru?
uglavnomja

#5109 Re: Migranti u BiH

Post by uglavnomja »

Eggsy wrote:
elcaliente wrote:Ja nemogu da shvatim pamet i ubjedzenje tih ljudi da oni misle da mogu da rade sta hoce u tudzim drzavama i to jos silom. To je ta divljacka kultura zemalja odakle dolaze
skrpi tu divlju gramatiku pa onda po njihovim kulturama
:D

slazem se sa vas oboje

ko ih nije upoznao ne zna o cemu prica elcaliante

gramatika :-)
bolje koristiti dj nego dz :oops: manje su sanse da se pogrijesi

a hebat odvojeno pisanje negacije :izet:
Niemand

#5110 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Rasno profiliranje je traziti na uvid dokumente? Pa eto, ako nekog zaustavi policija, probajte-rasno profiliranje, pa to ti je.
Ne znam sta ce nam uopste zakoni vise.
Sanjarko

#5111 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

Niko sem policijskog sluzbenika ako se nevaram nema pravo da osobu legitimise. Kako znam davanje LK je cisto na dobrovoljnoj osnovi. Cak se i policiji moze odbiti dati LK na legitimaciju ali onda hapsenje ide.

Neznam nesjecam se dobro. Bilo jednom negdje nesto ko smije a ko nesmije legitimisati.
Freamon Lester

#5112 Re: Migranti u BiH

Post by Freamon Lester »

Prvo. Friska fotka sa Avaza. Gladni i iznemogli? Cega je ovaj drugi sa lijeve strane do ove djevojcice sto place gladan? Proteina?

Drugo. Nasjedamo na igru koju igra Grcka ali ce se nama odbiti od glavu. Svaki od njih koji uspije zakoraciti preko Hr granice ce biti vracen nazad jer znaju da je dosao iz BiH. A odakle su ovi ljudi usli u BiH? Pojma nemamo. Iz Srbije? Iz Crne Gore? Mozda isto iz Hrvatske. Ali mi ih nemamo kome vratiti jer necemo da ih registrujemo jos u pogranicnom pojasu i da znamo odakle su dosli i kome ih isporuciti nazad ukoliko ne mogu da nastave dalje.

Trece. Okanite se corava posla svi skupa. I vrijeme je da se ovaj problem krene rjesavati na pismen i odgovoran nacin. Od prihvata, smjestanja u kampove, karantina, onemogucavanja kretanja. Inace ce ovako hodati kao zombiji od granice do granice i samo ce praviti problem, kako sebi, tako i lokalnom stanovnistvu.

Cetvrto. Ide zima i vec je dosta hladno. Da se malo vjerske institucije trznu pa otvore svoja vrata za ove ljude da se ne bi smrzli. Jedno je kad Bihac trpi 10.000 ili 20.000 dusa, a drugo je kad svaka dzamija ili crkva primi po 5 ili 10.

I na kraju konacno zatvoriti granicu sa Srbijom kako spada i raditi isto sto i Hravti rade. Ove ljude zbrinuti, registrovati, pitati zemlje EU koga zele primiti, one koje ne zele, izvrsiti selekciju ko je iz zaracenih podrucja ponuditi azil, ove ostale vratiti kuci i problem rjesen.

I nije to visa matematika, samo uhljebi konacno trebaju poceti nesto da rade. A zanemarivati vise od 10.000 ljudi koji se nalaze u jednom malom gradu je kriminalno. Od komunalnog, zdravstvenog do sigurnosnog problema.

Na kraju. Jel treba "Hub" za izbjeglice na Balkanu. Nikakav problem. EU molim lijepo finansirajte izgradnju objekata i uzdrzavanje 30-50.000 ljudi. Pa si selektirajte. Pa kad dodju kod nas mi ih fino smjestimo, namirimo, uzmemo kes od EU, proberemo prvi jel ima kakav doktor ili inzinjer, a ovo ostalo proslijedimo dalje. :D

Ovako se igrati sa sudbinom ovih ljudi i lokalnog stanovnistva mogu samo budale i neodgovorni politicari.

Image
archi_a

#5113 Re: Migranti u BiH

Post by archi_a »

Apsurdna situacija je kod nas trenutno... Nigdje u svijetu graničari nisu okrenuti prema dubini svoje zemlje, već prema susjednim državama i tako obezbjeđuju granicu. U našem slučaju, trenutno u Bihaću, mi pendrecima vraćamo migrante u dubinu naše zemlje i ne damo im da napuste BiH. :D
U ovoj situaciji, naša granica se ne bi trebala braniti u Krajini, već na rijeci Drini. Ali........ Valjda je tako dogovoreno, da mi branimo vanjske granice eu na ovom području. :lol:
Niemand

#5114 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Ovo je vanredno stanje. Moze i policija, svejedno, drzavljani mogu pokazati licnu, turisti pasose, ilegalci kartu ne mogu kupiti, i ide standardna procedura, ponudi mu taj smjestaj i sve ostalo.

Al dobro, fasisti, rasisti, ksenofobi. Samo sta ce nam onda i zakoni kad moze i bez njih.
Bloo
Globalna šefica

#5115 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

Niemand wrote:Rasno profiliranje je traziti na uvid dokumente? Pa eto, ako nekog zaustavi policija, probajte-rasno profiliranje, pa to ti je.
Ne znam sta ce nam uopste zakoni vise.
Ti si napisala
Trazi dokumente za sve pri kupovini karata i kraj price. A ne ovo, uzmi pare, nek se voze satima i onda ih vrati nazad. :-)
Često stoje sa mnom u redu na bus stanici dok kupujem kartu.
Na osnovu koje kriterija ćeš ljude koji stoje u redu pitati da ti pokažu dokumente?
Centrotrans kao privatno društvo nema uporište u zakonu koliko znam da traži na uvid ličnu kartu ili pasoš, jedino može uvesti interni propis koji se neće kositi sa zakonskim ako isti postoji.
Freamon Lester

#5116 Re: Migranti u BiH

Post by Freamon Lester »

archi_a wrote:Apsurdna situacija je kod nas trenutno... Nigdje u svijetu graničari nisu okrenuti prema dubini svoje zemlje, već prema susjednim državama i tako obezbjeđuju granicu. U našem slučaju, trenutno u Bihaću, mi pendrecima vraćamo migrante u dubinu naše zemlje i ne damo im da napuste BiH. :D
U ovoj situaciji, naša granica se ne bi trebala braniti u Krajini, već na rijeci Drini. Ali........ Valjda je tako dogovoreno, da mi branimo vanjske granice eu na ovom području. :lol:
Upravo. Trosimo resurse, snagu i ljude na ovo uzaludno. Jer svakako ako prodju dalje Hrvati ce ih vratiti. Umjesto da granicnu policiju pojacamo na granici sa Srbijom i CG, mi radimo posao za Hrvate. :-)
ST11

#5117 Re: Migranti u BiH

Post by ST11 »

U BiH postoji problem, jer vam migranti setaju drzavom bez ikakvih ogranicenja i gdje sami zele.

U SLO (govorim, jer znam na koji nacin stvari funcionisu) mogu migranti i preci CRO/SLO granicu nelegalno, ali te grupe stanovnici prigranicnih sela uredno prijavljuju policiji, koji ih nakon toga voze u azilne domove in nakon provjere 99% njih vrate u CRO, a CRO vama.

Sada cu u ocima vasih iz dijaspore sigurno ispasti fasista ... al hebat ga. Trebate im onemoguciti samovoljno kretanje po BiH i nakon provjere, one koji ne ispunjavaju uslove za azil, uredno vracati preko granice odakle su dosli. Znam, da se ovo cuje lakse nego se moze zaista uraditi, ali negdje treba poceti, inace ne pise vam se dobro.
Niemand

#5118 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Bloo, mescini da pise trazi dokumenete za SVE. A mescini da sam napisala i ovo je vanredna situacija. Al dobro. Sve je to zbog boje koze. :x

A fremon lester, ja mislim da nije pametno to sto kazes za dzamije. Nek sutra bude bilo kakav belaj, na kraju ce biti u bosni u dzamijama okupljaju teroriste. To treba drzava srediti.
Sanjarko

#5119 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

kiki-miki wrote:Ne pratim temu od pocetka, ali koliko upratih forumasi su to objasnili. Evo konkretno @thorgeson na prethodnoj strani. Kakvo ti jos pojasnjenje trebas?

Kako su ti ljudi iz Afganistana, Pakistana, Indije dospjeli ovamo? Nisu sletili avionom na Romaniju.

Koliko dugo putuju prema ovamo?

Bujrum malo u Bosnu, pridji im pa ih ispitaj. Oni ce to najbolje znati pojasniti.
Dosli mahom iz Srbije. Preko suplje granice koju slabo ko cuva itd.

Ja kazem policija tj. sluzbenik drzavni u vezi sigurnosti ima osobu pravo legitimisati a i to se moze odbiti ali onda ide hapsenje ali i ti sluzbenici ako osoba trazi moraju pokazati svoju legitimaciju da se zna ko ih legitimise.

Kazem nesjecam se bilo jednom negdje ko smije a ko nesmije legitimisati. Evo nek neko postavi ponovo da utvrdimo gradivo. Ja razumio da se od vozaca autobusa itd., trazi da legitimisu ljude. Tako sam razumio. Ali znam ja cesto pogresno razumiti sto sta.

PS. U Bosni sam.
Freamon Lester

#5120 Re: Migranti u BiH

Post by Freamon Lester »

Niemand wrote:Bloo, mescini da pise trazi dokumenete za SVE. A mescini da sam napisala i ovo je vanredna situacija. Al dobro. Sve je to zbog boje koze. :x

A fremon lester, ja mislim da nije pametno to sto kazes za dzamije. Nek sutra bude bilo kakav belaj, na kraju ce biti u bosni u dzamijama okupljaju teroriste. To treba drzava srediti.
Ma sto se mene tice mogu spavati i u policijskim stanicama, kancelarijama raznih kantonalnih ministarstava. Ali nije uredu da spavaju na hladnoci po ovakvom vremenu i onakvom kakvo tek dolazi.
Freamon Lester

#5121 Re: Migranti u BiH

Post by Freamon Lester »

Vizionar 1985 wrote:
kiki-miki wrote:Ne pratim temu od pocetka, ali koliko upratih forumasi su to objasnili. Evo konkretno @thorgeson na prethodnoj strani. Kakvo ti jos pojasnjenje trebas?

Kako su ti ljudi iz Afganistana, Pakistana, Indije dospjeli ovamo? Nisu sletili avionom na Romaniju.

Koliko dugo putuju prema ovamo?

Bujrum malo u Bosnu, pridji im pa ih ispitaj. Oni ce to najbolje znati pojasniti.
Dosli mahom iz Srbije. Preko suplje granice koju slabo ko cuva itd.

Ja kazem policija tj. sluzbenik drzavni u vezi sigurnosti ima osobu pravo legitimisati a i to se moze odbiti ali onda ide hapsenje ali i ti sluzbenici ako osoba trazi moraju pokazati svoju legitimaciju da se zna ko ih legitimise.

Kazem nesjecam se bilo jednom negdje ko smije a ko nesmije legitimisati. Evo nek neko postavi ponovo da utvrdimo gradivo. Ja razumio da se od vozaca autobusa itd., trazi da legitimisu ljude. Tako sam razumio. Ali znam ja cesto pogresno razumiti sto sta.

PS. U Bosni sam.
Ljudi kod nas puno gledaju americke filmove i misle da je isto kao i kod njih. Po zakonu su duzan imati identifikacioni dokument sa slikom ako si stariji od 18 godina i drzavljanin BiH. Ako si stranac duzan si imati odgovarajucu putnu ispravu sa slikom i udarenim ulaznim pecatom na putnoj ispravi ili vizom.

Dakle nema price "ne dam, nemam i sl". Treba biti jebeni genije pa staviti ispred saltera poslovnice centrotransa jednog policajca koji ce svima traziti identifikacioni dokumen?
Thorgerson

#5122 Re: Migranti u BiH

Post by Thorgerson »

Freamon Lester wrote:
archi_a wrote:Apsurdna situacija je kod nas trenutno... Nigdje u svijetu graničari nisu okrenuti prema dubini svoje zemlje, već prema susjednim državama i tako obezbjeđuju granicu. U našem slučaju, trenutno u Bihaću, mi pendrecima vraćamo migrante u dubinu naše zemlje i ne damo im da napuste BiH. :D
Upravo. Trosimo resurse, snagu i ljude na ovo uzaludno. Jer svakako ako prodju dalje Hrvati ce ih vratiti. Umjesto da granicnu policiju pojacamo na granici sa Srbijom i CG, mi radimo posao za Hrvate. :-)
Ne mozes pojacati granicu sa Srbijom.

Mi imamo problem, o kojem uopste niko nije razmisljao dok je stavljao potpis u Dejtonu. Ustvari mozda i jest, ali jebaji ga sad.

Pogledaj dobro granice entiteta RS. Bukvalno njihova sjeverna granica pocinje od granice Srbije. Dakle Brcko granici sa Hrvatskom, tik do granice sa Srbijom. Ostatak citave granice od Hrvatske, Drinom dole prema CG granici RS. Sve autoputeve koje gradi RS gradi ih horizontalno okrenuti prema Srbiji. Ne gradi ih vertikalno kao sto bi imalo neke logike prema Evropi. Dakle, dugorocni cilj jeste spajanje RS-a i Srbije. Mislim, ne treba biti genije pa to zakljuciti, Srbi nisu ni htjeli citavu BiH. Zato je najvise divljastva i pocinjeno u Istocnoj Bosni da se to dobro etnicki ocisti. I zacementirano u Dejtonu.

To je bio i glavni cilj Karadzica.

RS je sacuvao policiju. Znali su ako to daju da je gotovo. Niko nije imao hrabrosti da im to uzme. A moglo se. Bolje da se ranije to uzelo bonskim ovlastima, jer sad je vec gotovo.

Ko ce pomoci tim granicarima na Istoku drzave? Granicari koji hladno ispijaju rakiju sa precednikom. Jesi li ikada isao tim granicnim prelazima prema Srbiji? Pa to je smijurija. Slona mozes provuci. A ako ti i primjete slona, mislim da se lako mozes dogovoriti. ;-) De jure granica postoji, de facto nema je.

Znaci:
- FMUP ne smije,
- MUP RS ne zeli
- Granicna policija ne moze

Ko ostaje? SIPA? SIPA cije je sjediste u RS-u i gdje su glavni ljudi Srbi.

Ajmo sad jedan vatromet za raju.

Image
Bloo
Globalna šefica

#5123 Re: Migranti u BiH

Post by Bloo »

Na osnovu kojeg propisa privatna firma ima pravo da mi traži na uvid lični dokument (osim internog propisa koji se ne bi trebao kositi za zakonom). Nisam duzna da im pokazem isti.

Ovo nije rješenje jer ih samo spriječavamo da se šetkaju po državi tamo vamo. Rješenje je da se smanji priliv (nemoguće ga je zaustaviti) u BiH.
uglavnomja

#5124 Re: Migranti u BiH

Post by uglavnomja »

Freamon Lester wrote:
Ljudi kod nas puno gledaju americke filmove i misle da je isto kao i kod njih. Po zakonu su duzan imati identifikacioni dokument sa slikom ako si stariji od 18 godina i drzavljanin BiH. Ako si stranac duzan si imati odgovarajucu putnu ispravu sa slikom i udarenim ulaznim pecatom na putnoj ispravi ili vizom.

Dakle nema price "ne dam, nemam i sl". Treba biti jebeni genije pa staviti ispred saltera poslovnice centrotransa jednog policajca koji ce svima traziti identifikacioni dokumen?
:-)

sam sebi skaces u usta

policajac ima pravo da trazi, prodavacica karata na salteru na stanici nema
vozac nema

policajac na stanici :thumbup:
Niemand

#5125 Re: Migranti u BiH

Post by Niemand »

Freamon Lester wrote:
Ma sto se mene tice mogu spavati i u policijskim stanicama, kancelarijama raznih kantonalnih ministarstava. Ali nije uredu da spavaju na hladnoci po ovakvom vremenu i onakvom kakvo tek dolazi.
Slazem se. Al vjerujem da ce to biti dobro, kolko god da smo nesposobni, opet sve na kraju se pregura i prodje. Prosle zime je narod pomogao kolko je mogao, nije niko umro od zime kolko ja znam, al bilo ih je jako malo, ove zime je tu i taj iom, ima vise i smjestaja, vjerujem da ce to biti dobro na kraju, ako ih ne bude veci broj. A sto se vjerskih zajednica tice, svakako da trebaju pomoci, al ispade najsigurnije u hrani, ogrjevu, novcu i slicno, realno, jos nam treba da budemo proizvodjaci terorista po dzamijama. Osjetljivo je to sve nazalost.
Locked