Bitcoin & crypto svijet
Moderator: anex
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5101 Re: Bitcoins
A što da zabrane?
-
almir90
#5102 Re: Bitcoins
Pa kako imaju koristi, zar to nije napravljeno iz ničega i ne vrijedi ništa?
Naškodilo mu danas pravo, ne zna ni šta piše više.
-
joe_black
#5103 Re: Bitcoins
Naravno da znam, ali kriptovalute nas ne mogu zastitit od nemnovnog reseta koji se zove kriza i kada svi pusimo. Kriza 2008 je pusiona kakvih je svijet kriza vidio i kakvih ce sve vidjeti.Tomahawk11 wrote:Naša monetarna politika se strogo šlepa uz EU monetarnu politiku. Zato i rekoh da imamo sreću.joe_black wrote:Svaka drzava vodi svoju monetarnu politiku i postoji obaveza odrzavanja kursa valuta gdje niti jedna ne smije fluktuirati vise od nisam siguran dali je to 5% na dnevnom nivou...Tomahawk11 wrote:Meni niko nikad ne odgovori šta bi sa onima kojima su pare zaglavile po ovim propalim bankama?
Depozit 50 k KM? I šta preko? Pojela maca? Je li to ta sigurnost na kojoj se bazira monetarni sistem?
Doduše, koji monetarni sistem, mi imamo sreću da je KM fiksno vezana za euro.
Al eto, opet niko ne garantuje da ćeš popušiti svoje pare.
Šta je bilo sa dinarima iz bivše Juge? Ako si imao neku lovu, šta si mogao sa njom poslije rata? Dupe obrisati, jedino.
A USA i dolar....ma jok, gdje će to biti balon
Kriptovalute fluktuiraju u kratkom roku 3000% u plus, a niko ti ne moze garantovati da sutra dan nece zavrsiti ispod 100Dolara
Prognoze oko balona su davali strucnjaci, svjetski ekonomisti, uspjesni biznismeni, a necemo valjda slusat misljenje muzicara koji je od jebanje kupio par stotina bitciona...
Sjecam se nedavno na dnevnik.hr interviju po pitanju criptovaluda da profesor sa ekonomskog fakultetA, a debili u komentarima pisu:"nema on pojma o zivotu"
Kako je ovo tvoje odgovor na moje pitanje. Šta ako sam imao milion u Bobar banci? Dobijem 50 k KM depozita i ostalo dođem ti![]()
Neki dan ja pisah ovdje o priči sa prof. sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu o ovoj temi, bilo je ''ima i tamo svašta''.
Ne znam čemu sikirancija oko kripto, znaš li koje su pare ljudi popušili s krizom od 2008.?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5105 Re: Bitcoins
Majstore, poenta je da sa monetama koje koristimo imamo privid sigurnosti, a u bliskoj historiji imamo x primjera koji pokazuju da to nije tako.joe_black wrote: Naravno da znam, ali kriptovalute nas ne mogu zastitit od nemnovnog reseta koji se zove kriza i kada svi pusimo. Kriza 2008 je pusiona kakvih je svijet kriza vidio i kakvih ce sve vidjeti.
Ali, kad te konstantno drže hipnotisanim s pričom da je sve u redu, pa te lupi po glavi, onda se češeš, a nemaš pojma zašto.
I onda se pojavi neki kripto, a većina o tome priča negativno....nemoj to, šejtanluk, ograjisaćeš.
Havu ti prodaju, nalet ih bilo.
- Dozer
#5106 Re: Bitcoins
Ovdje je vise nego jasno vidljiv problem ogranicenog ljudskog mentalnog sklopa. Ljudi naprosto nisu sposobni lako i brzo prihvatiti bilo kakvu promjenu, a pogotovo ne onu vezanu za vrijednost na koju su navikli.
Ta vrijednost je danas novac, papirni. Monete.
Medjutim, meni je tesko shvatiti da neko ne razumije da je i taj novac samo jos jedna roba medju hiljadama drugih roba. To sto je novac najvrjednija roba danas za nas, zapravo je samo rezultat nase odluke da to bude tako.
Isto tako smo mogli ostati na zlatu, pa bismo danas u dzepovima nosali 10-20-50-100 grama zlata u grumenju, i tako placali neku drugu robu koja nam treba. Novac je samo evolutivni nastavak zlata, pobogu...
E, isto tako ce i digitalni novac biti evolutivni nastavak papirnog novca.
Mislim...sutra se drzave mogu hladno dogovoriti da se papirni novac povuce jer je preskup za stampanje, lako unistiv, lako se haba, lako se krade, itd.,, a da umjesto njega koristimo nesto deseto, ribizle recimo. Ili - crypto valute. Uvidjate li prednosti crypto valuta u odnosu na papirni novac?
Svaka drzava sutra moze izdati svoju crypto valutu, a koja se moze zvati identicno kao trenutni novac. Samo sto ne bi bilo nicega opipljivog osim kartice.
Sve bi se odvijalo elektronski/racunarski, i to je to. A pokrice da bude identicno danasnjem, tj. u zlatu. Sta je problem u ovome? Nista, i to ce se i desiti.
Ja zaista ne vidim ni jedan razlog da se to ne desi.
A trenutne crypto valute i njihovo trziste, mislim da su sasvim jasni. Vec opisah njihov nastanak.
Zasto neka firma izbaci crypto umjesto dionica, mislim da je takodjer sasvim jasno. Da bi firma izdala dionice, mora imati vec postojecu vrijednost, poslove, itd., tj. biti stabilna. Onda mora proci razne zakonske procedure, platiti kamaru para za sve to, pa tek onda na berzu.
Kod crypto valute toga nema. Moze ih izdati firma koja je jucer otvorena i koja tek pokrece svoj biznis. Da li ce neko kupiti te coine, to je drugi par rukava. Ali, sudeci po dosadasnjim iskustvima i trendu, ako ta firma ima iole perpsketivnu ideju i proizvod, ta prva tura coina ce otici bez ikakvih problema.
Naravno, ovo otvara mogucnost manipulacija i prevara, ali zar dionice nisu ista stvar?
Uzmimo Enron za primjer. Top firma, desetine miliona u obrtu, sve cool. I odjednom - drop. Nula. Hiljade malih dionicara uredno popusili (a pod malim se misli na one koji su imali do 50.000 uloga), a ni oni veliki se nisu usrecili. A sve radi manipulacije i baloniranja. Plus - drzava stajala iza te firme.
Pogledajmo WV... Ova afera sa softwareom ce ih kostati milijarde po osnovu tuzbi (Amerima ce vjerovatno morati platiti preko 11 milijardi odstete, a gje su druge drzave...). Pa sad i ovo s eksperimentisanjem na ljudima i majmunima... Nisam pratio, ali garantujem da su dionice WV-a u zadnjih godinu i po fluktuirale skoro kao i BTC. Jesu li dionicari popusili? Logicno da jesu, pogotovo mali.
Poenta je da ne postoji nista 100% sigurno u ekonomiji i biznisu, a pogotovo ne na berzama.
Medjutim, meni je tesko shvatiti da neko ne razumije da je i taj novac samo jos jedna roba medju hiljadama drugih roba. To sto je novac najvrjednija roba danas za nas, zapravo je samo rezultat nase odluke da to bude tako.
Isto tako smo mogli ostati na zlatu, pa bismo danas u dzepovima nosali 10-20-50-100 grama zlata u grumenju, i tako placali neku drugu robu koja nam treba. Novac je samo evolutivni nastavak zlata, pobogu...
Mislim...sutra se drzave mogu hladno dogovoriti da se papirni novac povuce jer je preskup za stampanje, lako unistiv, lako se haba, lako se krade, itd.,, a da umjesto njega koristimo nesto deseto, ribizle recimo. Ili - crypto valute. Uvidjate li prednosti crypto valuta u odnosu na papirni novac?
Svaka drzava sutra moze izdati svoju crypto valutu, a koja se moze zvati identicno kao trenutni novac. Samo sto ne bi bilo nicega opipljivog osim kartice.
Sve bi se odvijalo elektronski/racunarski, i to je to. A pokrice da bude identicno danasnjem, tj. u zlatu. Sta je problem u ovome? Nista, i to ce se i desiti.
A trenutne crypto valute i njihovo trziste, mislim da su sasvim jasni. Vec opisah njihov nastanak.
Zasto neka firma izbaci crypto umjesto dionica, mislim da je takodjer sasvim jasno. Da bi firma izdala dionice, mora imati vec postojecu vrijednost, poslove, itd., tj. biti stabilna. Onda mora proci razne zakonske procedure, platiti kamaru para za sve to, pa tek onda na berzu.
Kod crypto valute toga nema. Moze ih izdati firma koja je jucer otvorena i koja tek pokrece svoj biznis. Da li ce neko kupiti te coine, to je drugi par rukava. Ali, sudeci po dosadasnjim iskustvima i trendu, ako ta firma ima iole perpsketivnu ideju i proizvod, ta prva tura coina ce otici bez ikakvih problema.
Naravno, ovo otvara mogucnost manipulacija i prevara, ali zar dionice nisu ista stvar?
Uzmimo Enron za primjer. Top firma, desetine miliona u obrtu, sve cool. I odjednom - drop. Nula. Hiljade malih dionicara uredno popusili (a pod malim se misli na one koji su imali do 50.000 uloga), a ni oni veliki se nisu usrecili. A sve radi manipulacije i baloniranja. Plus - drzava stajala iza te firme.
Pogledajmo WV... Ova afera sa softwareom ce ih kostati milijarde po osnovu tuzbi (Amerima ce vjerovatno morati platiti preko 11 milijardi odstete, a gje su druge drzave...). Pa sad i ovo s eksperimentisanjem na ljudima i majmunima... Nisam pratio, ali garantujem da su dionice WV-a u zadnjih godinu i po fluktuirale skoro kao i BTC. Jesu li dionicari popusili? Logicno da jesu, pogotovo mali.
Poenta je da ne postoji nista 100% sigurno u ekonomiji i biznisu, a pogotovo ne na berzama.
-
joe_black
#5107 Re: Bitcoins
Potpisuem sve ovo sto si napisao, dijelom je to upravo tako...Dozer wrote:Ovdje je vise nego jasno vidljiv problem ogranicenog ljudskog mentalnog sklopa. Ljudi naprosto nisu sposobni lako i brzo prihvatiti bilo kakvu promjenu, a pogotovo ne onu vezanu za vrijednost na koju su navikli.
Isto tako smo mogli ostati na zlatu, pa bismo dans u dzepovima nosali 10-20-50-100 grama zlata u grumenju, i tako placali neku drugu robu koja nam treba. Novac je samo evolutivni nastavak zlata, pobogu...
Svaka drzava sutra moze izdati svoj svoju crypto valutu, a koja se moze zvati identicno kao trenutno novac. Samo sto ne bi bilo nicega opipljivog osim kartice.
Naravo, ovo otvara mogucnost manipulacija i prevara, ali zar dionice nisu ista stvar?
Znaci ono sto se htjelo sa kriptovalutama, a to je decentralizacija, to je odmah i brisanje uloge drzave, je nemoguce.
Ovo sto spominjes da firma izbaci crypto, bi znacilo da ta firma vrsi emisiju novcanica. To bi znacilo da ja imam firmu, kupim masinu za stampanje novca i opleti.
Hajde budi realan, pa reci sta mislis koliko bi bilo zloupotreba samo kod nas u BiH, da firme mogu bez ikakve kontrole izdavati crypto:)
- Dozer
#5108 Re: Bitcoins
Ne, grijesis. Ako glanc nova firma izbaci crypto, to nije emisija novcanica, nego emisija digitalnih dionica te firme.
Nemoj brkati stvari.
Ti coini u momentu izbacivanja realno na trzistu ne vrijede nista, odnosno vrijede samo onoliko koliko firma zacrta cijenu. Ako nude dobar pozadinski model necega, i ako uspiju ljude nagovoriti da kupe taj njihov coin (valutu/dionice), tek tada pocinje i vrijednovanje te valute/coina.
I onda, nakon izlistavanja na crypto berzama, na scenu stupa klasicni zakon ponude i potraznje, marketinga, mesetarenja, itd..
E sad, vecina firmi prvo izbaci tokene, a koji se vezu za neku od postojecih jakih crypto valuta, tipa BTC ili ETH, a tek kasnije crypto valutu.
Ali to zapravo nije novac na bilo koji nacin, iako moze biti pretvoreno u novac.
Stvar je vrlo jednostavna - i poljoprivrednik uzgoji krompir, a krompir nije novac. Onda on taj svoj proizvod izbaci na sto na pijaci, a ljudi sami odlucuju da li im se taj krompir svidja ili ne, da li im je preskup ili ne, i na kraju da li ce ga kupiti ili ne. Mozda neko od kupaca taj krompir sacuva da bi sebi uzgojio vlastiti, mozda ga pojede taj isti dan za rucak, a mozda ga i preproda nekome drugom za vecu cijenu.
Ali, proizvodjac tog krompira je nesto sto nije bilo novac (krompir) pretvorio u novac.
Sto se tice decentralizacije i namjera da crypto valute budu nesto zasebno, ja licno mislim da je tu uradjen veliki zajeb onog momenta kada se BTC, kao prva crypto valuta, poceo izrazavati u novcu. I mislim da je to upravo spin finansijskih institucija, kako bi se ideja decentralizacije sasjekla u korijenu.
Nemoj brkati stvari.
Ti coini u momentu izbacivanja realno na trzistu ne vrijede nista, odnosno vrijede samo onoliko koliko firma zacrta cijenu. Ako nude dobar pozadinski model necega, i ako uspiju ljude nagovoriti da kupe taj njihov coin (valutu/dionice), tek tada pocinje i vrijednovanje te valute/coina.
I onda, nakon izlistavanja na crypto berzama, na scenu stupa klasicni zakon ponude i potraznje, marketinga, mesetarenja, itd..
E sad, vecina firmi prvo izbaci tokene, a koji se vezu za neku od postojecih jakih crypto valuta, tipa BTC ili ETH, a tek kasnije crypto valutu.
Ali to zapravo nije novac na bilo koji nacin, iako moze biti pretvoreno u novac.
Stvar je vrlo jednostavna - i poljoprivrednik uzgoji krompir, a krompir nije novac. Onda on taj svoj proizvod izbaci na sto na pijaci, a ljudi sami odlucuju da li im se taj krompir svidja ili ne, da li im je preskup ili ne, i na kraju da li ce ga kupiti ili ne. Mozda neko od kupaca taj krompir sacuva da bi sebi uzgojio vlastiti, mozda ga pojede taj isti dan za rucak, a mozda ga i preproda nekome drugom za vecu cijenu.
Ali, proizvodjac tog krompira je nesto sto nije bilo novac (krompir) pretvorio u novac.
Sto se tice decentralizacije i namjera da crypto valute budu nesto zasebno, ja licno mislim da je tu uradjen veliki zajeb onog momenta kada se BTC, kao prva crypto valuta, poceo izrazavati u novcu. I mislim da je to upravo spin finansijskih institucija, kako bi se ideja decentralizacije sasjekla u korijenu.
-
joe_black
#5109 Re: Bitcoins
Grijesis i to debelo grijesis.Dozer wrote:Ne, grijesis. Ako glanc nova firma izbaci crypto, to nije emisija novcanica, nego emisija digitalnih dionica te firme.
Nemoj brkati stvari.
Glanc nova firma izbaci crypto i to je po tebi digitalna dionica te firme. Firma rijesila svoje probleme, dosla doi sredstava, nastavila poslovati, mozda postala i uspjesna firma, a mozda i propala.
Onaj ko je kupio te digitalne dionice, on ocekuje dobit, on je investirao, ima opciju da drzi te dionice ili da ih proda. Tu se gubi smisao krypto novca. Sta ako je firma propala.
Sta onda sa tim elektronskim dionicama?
Novac je covjece sredstvo razmjene. Da bi nesto bilo novac mora cirkulisati na trzistu, mijenjat vlasnike, mora prelazit iz ruke u ruku.
Nemoze po tom tvom kako bi htio firma emitovala "elektronske dionice" ti ih kupio i sad da ti nekoga natjeras da tebi proda svoje auto za te neke elektronske zapise neke firme koja ima samo ideju za posao.
Sve to sto ti spominjes vec postoji u ekonomiji nista to nije tek izmisljeno.
Crypto valuta nemoze biti novac dok ne bude opste prihvaceno sredstvo razmjenbe. Znaci moraju ljudi koji sanjaju milione shvatit da nesto nije novac dokle god postoji situacija da je opsteprihvaceno sredstvo razmjene.
Hajde ti sutra otidji na pijacu pa pitaj onu nanu sa sela koliko joj trebas dati bitciona za onaj njen sir, koji ona prodaje za marku. Rece ti sta ti je to sine, jeblo te ono.
I onda nane kriva, nane protivnik crypto, nane neda da kriptovalutasi zarade, pa treba onda jos organizovat nani predavanje o cryptovalutama i ubjedit je kako je buducnost u tome, kako je to korisno za covjecanstvo i kako bi nane trebala prodati sir za 0,000001 necega za sto sto ti smatras da vrijedi 20k, i zato sto ti ocekujes da ce to isto "nista" za godinu ili dvije vrijediti 200K.
-
imperator01
#5110 Re: Bitcoins
Ko nije pogledao ne pogleda, imate odgovore na vecinu pitanja o kojim raspravljate.
- 512MB
#5111 Re: Bitcoins
Kriza 2008 je glavni razlog za nastanak Bitcoina, jer ljudi vise vjeruju decentralnom sistemu nego bankarskim mafijama.joe_black wrote:Naravno da znam, ali kriptovalute nas ne mogu zastitit od nemnovnog reseta koji se zove kriza i kada svi pusimo. Kriza 2008 je pusiona kakvih je svijet kriza vidio i kakvih ce sve vidjeti.Tomahawk11 wrote: Naša monetarna politika se strogo šlepa uz EU monetarnu politiku. Zato i rekoh da imamo sreću.
Kako je ovo tvoje odgovor na moje pitanje. Šta ako sam imao milion u Bobar banci? Dobijem 50 k KM depozita i ostalo dođem ti![]()
Neki dan ja pisah ovdje o priči sa prof. sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu o ovoj temi, bilo je ''ima i tamo svašta''.
Ne znam čemu sikirancija oko kripto, znaš li koje su pare ljudi popušili s krizom od 2008.?
- 512MB
#5112 Re: Bitcoins
Kapu dole Dozer za strpljenje sa ovim Joe-Blekom, momak jednostavno nezna gdje udara
ali nista novo, nagledo sam se ovakvih slucajeva kijamet, i interesantno je da svejedno iz koje zemlje dolaze nocoineri funkcionisu svi ko jedan. Ko da su svi zajedno vrsili lobotomiju kod istog cike..
- MarlboroGold
#5113 Re: Bitcoins
Bitcoin treba samo gledati na način da je to prva faza u revoluciji cijelog sistema razmjene. To je tek početak. Htjeli ne htjeli ljudi će se sve više i više morati educirati o tome, u stvari o cijelom sistemu koji stoji iza njega i ostalih kriptovaluta, jer je to budućnost. A ta nana koju spominješ će do tad biti mrtva, a možda i još jedna do dvije generacije njenih potomaka.joe_black wrote: Grijesis i to debelo grijesis.
Glanc nova firma izbaci crypto i to je po tebi digitalna dionica te firme. Firma rijesila svoje probleme, dosla doi sredstava, nastavila poslovati, mozda postala i uspjesna firma, a mozda i propala.
Onaj ko je kupio te digitalne dionice, on ocekuje dobit, on je investirao, ima opciju da drzi te dionice ili da ih proda. Tu se gubi smisao krypto novca. Sta ako je firma propala.
Novac je covjece sredstvo razmjene. Da bi nesto bilo novac mora cirkulisati na trzistu, mijenjat vlasnike, mora prelazit iz ruke u ruku.
Nemoze po tom tvom kako bi htio firma emitovala "elektronske dionice" ti ih kupio i sad da ti nekoga natjeras da tebi proda svoje auto za te neke elektronske zapise neke firme koja ima samo ideju za posao.
Crypto valuta nemoze biti novac dok ne bude opste prihvaceno sredstvo razmjenbe. Znaci moraju ljudi koji sanjaju milione shvatit da nesto nije novac dokle god postoji situacija da je opsteprihvaceno sredstvo razmjene.
Hajde ti sutra otidji na pijacu pa pitaj onu nanu sa sela koliko joj trebas dati bitciona za onaj njen sir, koji ona prodaje za marku. Rece ti sta ti je to sine, jeblo te ono.
I onda nane kriva, nane protivnik crypto, nane neda da kriptovalutasi zarade, pa treba onda jos organizovat nani predavanje o cryptovalutama i ubjedit je kako je buducnost u tome, kako je to korisno za covjecanstvo i kako bi nane trebala prodati sir za 0,000001 necega za sto sto ti smatras da vrijedi 20k, i zato sto ti ocekujes da ce to isto "nista" za godinu ili dvije vrijediti 200K.
Ne razumijem zašto je toliko teško ljudima prihvatiti nove stvari. Svemu treba dati šansu. Ko je mogao znati da će bitcoin dostići do ovih cifri prilikom njegove implementacije? Skoro niko, a oni koji su ga i uzeli na početku uzeli su iz zajebancije. E tako isto može doći i do zamjene FIAT-a - dok se usavrši i bude globalno prihvatljiv.
- 512MB
#5114 Re: Bitcoins
Zasto bi iko zabranio kriptovalute kad donose porez i masu radnih mjesta?joe_black wrote:Bas bi volio znati misljenje ovih nasih strucnjaka sta bi se dogodilo da SAD zabrani criptovalute.
Koja bi cijena bila bitcoina?
Zasto SAD to ne ucini, pa logicno zato sto ekonomija SAD-a ima koristi od sveg ovog cirkusa.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5115 Re: Bitcoins
Čuj zašto, pa ilegalne512MB wrote:Zasto bi iko zabranio kriptovalute kad donose porez i masu radnih mjesta?joe_black wrote:Bas bi volio znati misljenje ovih nasih strucnjaka sta bi se dogodilo da SAD zabrani criptovalute.
Koja bi cijena bila bitcoina?
Zasto SAD to ne ucini, pa logicno zato sto ekonomija SAD-a ima koristi od sveg ovog cirkusa.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5117 Re: Bitcoins
Pa otprilike je to pogled, kako kaže 512MB, nocoinera.
Ono, potcjenjivački, sa notom sprdnje, al kaže hajmo konstruktivno raspravljati
A on ušao u priču sa stavom ''jebo ovo, a i ti nemaš pojma''.
Ono, potcjenjivački, sa notom sprdnje, al kaže hajmo konstruktivno raspravljati
A on ušao u priču sa stavom ''jebo ovo, a i ti nemaš pojma''.
-
emir506
#5118 Re: Bitcoins
čisto po osjećaju, koji od dva navedena charta je vjerovatniji, gledano na trenutno kretanje kursa ?

- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5119 Re: Bitcoins
Ovaj donji, ali ne sa tolikim skokom.
- 512MB
#5120 Re: Bitcoins
TOP DEFINITION
nocoiner
A Nocoiner is a person who has no Bitcoin. Nocoiners (usually Socialists, Lawyers or MBA Economists ) are people who missed their opportunity to buy Bitcoin at a low price because they thought it was a scam, and who is now bitter at having missed out. The nocoiner takes out his or her bitterness on Bitcoin Hodlers, by constantly claiming that Bitcoin will crash, is a scam, is a bubble, or other types of easily refuted FUD. Nocoiners have little to no computer skills or imagination; even when they see the price of Bitcoin go up and its adoption spread they consider all Bitcoin users to be in a collective delusion, with only themselves as the ones who can see what is happening. This attitude comes from being steeped in the elitist priest cultures found at Harvard, Yale and Columbia, where anyone who is not part of their clique is treated with suspicion by default. The worst nocoiners are tenured academics and goldbugs. Nocoiners believe that the world owes them everything they want because they are part of an elite; they are hysterical liars, brats, prostitutes and losers.
nekad jednostavno pase ko budali samar.
nocoiner
A Nocoiner is a person who has no Bitcoin. Nocoiners (usually Socialists, Lawyers or MBA Economists ) are people who missed their opportunity to buy Bitcoin at a low price because they thought it was a scam, and who is now bitter at having missed out. The nocoiner takes out his or her bitterness on Bitcoin Hodlers, by constantly claiming that Bitcoin will crash, is a scam, is a bubble, or other types of easily refuted FUD. Nocoiners have little to no computer skills or imagination; even when they see the price of Bitcoin go up and its adoption spread they consider all Bitcoin users to be in a collective delusion, with only themselves as the ones who can see what is happening. This attitude comes from being steeped in the elitist priest cultures found at Harvard, Yale and Columbia, where anyone who is not part of their clique is treated with suspicion by default. The worst nocoiners are tenured academics and goldbugs. Nocoiners believe that the world owes them everything they want because they are part of an elite; they are hysterical liars, brats, prostitutes and losers.
- MarlboroGold
#5121 Re: Bitcoins
Savršen opis i za ove naše delegate 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5122 Re: Bitcoins
Đe upada onaj sa nanom sa pijace i sirom?
- Dozer
#5123 Re: Bitcoins
Nista. Isto kao i u slucaju obicnih dionica. Sta ako firma cije dionice imas propadne? Sta se desava s tim pravim dionicama?joe_black wrote: Grijesis i to debelo grijesis.
Naravno da postoji u ekonomiji, i to ti cijelo vrijeme i pokusavam objasniti.
Da, novac je sredstvo razmjene, tj. ROBA koju mijenjas za drugu robu
Novac je to postao zato sto su se ljudi dogovorili da to postane. Prije novca je bilo zlato, prije njega srebro, prije toga bronza, prije toga razne druge stvari.
A sta ja drugo pricam?Crypto valuta nemoze biti novac dok ne bude opste prihvaceno sredstvo razmjenbe. Znaci moraju ljudi koji sanjaju milione shvatit da nesto nije novac dokle god postoji situacija da je opsteprihvaceno sredstvo razmjene.
Tacno. Sta ce biti ako drzava uvede crypto valutu BAM, koja se moze koristiti samo elektronski, i toj nani, kao i svima drugima, uvede obavezu posjedovanja POS terminala?Hajde ti sutra otidji na pijacu pa pitaj onu nanu sa sela koliko joj trebas dati bitciona za onaj njen sir, koji ona prodaje za marku. Rece ti sta ti je to sine, jeblo te ono.
Nije nana kriva ni za sta. Nana se samo ponasa u skladu s onim na sta je navikla, a na to je navikla jer joj drzava to diktira otkad nana zna za sebeI onda nane kriva, nane protivnik crypto, nane neda da kriptovalutasi zarade, pa treba onda jos organizovat nani predavanje o cryptovalutama i ubjedit je kako je buducnost u tome, kako je to korisno za covjecanstvo i kako bi nane trebala prodati sir za 0,000001 necega za sto sto ti smatras da vrijedi 20k, i zato sto ti ocekujes da ce to isto "nista" za godinu ili dvije vrijediti 200K.
Isto kao i ti, uostalom.
Ti si navikao da je novac jedino mjerilo vrijednosti. I novac to danas i jeste, naravno. Ali, upravo zato trenutno nisi u stanju sagledati buducnost tog novca. I sam si rekao da su digitalne valute buducnost i da ce se one sigurno uvesti kao platezno sredstvo, zar ne?
Nisi li onda malo kontradiktoran sam sebi po ovom pitanju? Jesi, naravno. A do toga dolazi upravo zato sto jos uvijek nisi u stanju razmisljati na taj nacin.
Kako vec rekoh - ljudi se tesko privikavaju na promjene, pogotovo one koje im/nam pomjeraju neke ustaljene granice i pojmove, ali i realno funkcionisanje.
E, upravo radi ovoga danas imas par hiljada novih milionera, ili cak i milijardera. To su oni koji su bili sposobni razmisljati apstraktno, a onda se i tako ponasati, tj. slijediti svoje apstraktno razmisljanje.
Ti i ja nismo medju njima. Ti zato sto ni sada, kada vec sve ovo o cemu pricamo i te kako postoji, i dalje nisi u stanju o tome realno razmisljati, a ja iz vec navedenih razloga, koji su slicni tvojima. Ali - prije 7 godina
Last edited by Dozer on 05/02/2018 10:02, edited 1 time in total.
-
toure123
#5124 Re: Bitcoins
Ljudi sad bez zaebancije ,prodajite to dok mozete Bitcoina sto prije jer slijedi krah do 2000, a kad ce se vratit to samo Bog zna... Otici cete u minus samo takav!
- Dozer
#5125 Re: Bitcoins
Neko ko ga je kupio ispod 100 nikako ne moze otici u minus. Moze imati samo manji profit.toure123 wrote:Ljudi sad bez zaebancije ,prodajite to dok mozete Bitcoina sto prije jer slijedi krah do 2000, a kad ce se vratit to samo Bog zna... Otici cete u minus samo takav!