Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5101 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Ti jedino sto znas je da klimas glavom, pravo si dobar za sistema :mrgreen: .
Nego sto ode Markovic da prosi ako je bila drzava blagostanja i kako to da ozbiljna civilizacija zavrsi na smecu istorije od par seljaka iz vukojebine :mrgreen: .
Sto bi rekao insomnija: nisam ja tema :wink:

A respekt se iz kuce nosi.
detroit-mercy

#5102 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:I ja zivim u vukojebini, ali takvom su je napravili ovi vasi matricari. Ali, mene nisu uspjeli otjerati, niti ce.
Medjutim, upravo zato s punim pravom mogu porediti stvari onda i sada - OVDJE. Sjecam se i onih, a ove i te kako dobro vidim i osjetim.
Ne citam o njima po kojekakvim dijasporskim feljtonima i novinama, nego ih zivim. Kontas?

Ne primijetis li jednu interesantnu stvar - niko od nas odavde ne tupi vama tamo o situaciji kod vas. Ali, vi se iscasiste da nama ovdje kazete sta je i kako je, a nemate pojma. Isto tako se iscasiste da nas ubijedite da je danas bolje nego onda, a vecina vas je u ono vrijeme imala manje od 15 godina, ili cak niste bili ni rodjeni. Ali - sve znate :mrgreen:
Koji su to moji matricari, ja niti glasam na izborima, niti sam ikada dao glas nekoj nacionalnoj stranci, niti bi ga dao. Savrseno svjestan kurcevitog stanja ali u isto vrijeme kada mi neko kaze da je bila drzava blagostanja a vamo ide da prosi kredite jer sistem ne moze da funkcionise onda imam potrebu i da kazem da ovo nije sastanak politbiroa i klimavaca glavom.
detroit-mercy

#5103 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
Dozer wrote:Dijasporske vukojebine.Ekspanzija nacionalistickih politika krece '89, a potiho su se valjale od '82. Niko nije spomenuo gradsku raju i papke, sta ti pokusavas utrpati.
Sta je nejasno?
Ma on to sve vrijeme i spominje :wink:
Sto bi reko insomnija, nisam ja tema :mrgreen: A respekt se iz kuce nosi.
Mohamad Sissoko

#5104 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Dozer wrote: @Sissoko ba...ima li konkretnih odgovora na ona pitanja, ili si se, kao i svaki ovaj moderni "expert", malo napravio lud, presutio, pa se onda zakacio za nesto drugo? :D
Ne pravim se lud, ukratko sam ti opisao tvoj primjer Kine i vidim da ni sam ne znas a krenuo si o Kini kao svjetlom primjeru ekonomije pod komunistima, samo si se zajebo.
Mrsko mi drugove ucit po forumu o ekonomiji i tebi konstantno nesto dokazivat i ponavljat se.
Kod tebe je problem sto mislis da si ekspert a o ekonomiji malo znas, mada nije ovo jedina tema u kojoj se prepires sa ljudima i pises kako te ne shvataju.Pogledaj malo, mozda je problem u tebi. :thumbup:
Dozer

#5105 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

prog321 wrote:Jeste simptomatično da je dijaspora više skeptična prema komi-jugo ublehama od domicilnog naroda u BiH.
Valjda vidjeli svijeta, stekli znanje :-D
Hocemo ja i ti u poredjenje ko je u vise zemalja bio i vise svijeta vidio? :D
Bolje nemoj :D

@detroit
Ne HS, nego bas BHS. Koliko se ja sjecam, onaj jedan B sto kasnije postade glavni je lezao upravo radi toga :wink:
Dalje, nadji mi jedan jedini moj post na cijelom forumu u kojem ja branim tzv. Bratstvo i jedinstvo, za sve ove godine. Da te spasim tlake , neces ga naci jer - ne postoji.
To bratsvo i jedinstvo je postapalica upravo etnicara koji to koriste da bi bolje popljuvali onaj sistem, prikazali ga kao fuj, a opravdali sve svoje nebuloze pod svojim zastavama.
Normalni ljudi su ostali upravo to - normalni ljudi, bez obzira kako se zovu i kako se pisu i u sta vjeruju. Hajvani su samo pokazali svoje pravo lice, i opet - bez obzira kako se zovu, kako se pisu i u sta vjeruju.

Takodjer, nadji jedan jedini moj post u kojem kazem da je onda bilo blagostanje, i ja cu ti odmah uplatiti milju EUR na racun, gdje god. Jel' posteno?
Ono sta ja govorim jeste da je onaj sistem, kakav god da je bio, bio bolji i funkcionalniji od ovoga.
Dozer

#5106 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Mohamad Sissoko wrote:
Dozer wrote: @Sissoko ba...ima li konkretnih odgovora na ona pitanja, ili si se, kao i svaki ovaj moderni "expert", malo napravio lud, presutio, pa se onda zakacio za nesto drugo? :D
Ne pravim se lud, ukratko sam ti opisao tvoj primjer Kine i vidim da ni sam ne znas a krenuo si o Kini kao svjetlom primjeru ekonomije pod komunistima, samo si se zajebo.
Mrsko mi drugove ucit po forumu o ekonomiji i tebi konstantno nesto dokazivat i ponavljat se.
Kod tebe je problem sto mislis da si ekspert a o ekonomiji malo znas, mada nije ovo jedina tema u kojoj se prepires sa ljudima i pises kako te ne shvataju.Pogledaj malo, mozda je problem u tebi. :thumbup:
Opet demagoski odgovor, kao i prethodni, bez ijedne jedine ekonomske cinjenice... Znaci, CNN Kinesku ekonomiju stavi na drugo svjetsko mjesto, mnogi drugi ekspertni casopisi i analiticke kuce cak i na prvo, samo ti tvrdis da je to fake i da tu niko nema pojma, nego je to sve napuhano i vjestacki...? Cool.
Ja nikad nisam rekao da sam ekspert, niti to mislim, ali za tebe sam ocito i vise od toga.
A sto se drugih tema i rasprava na njima tice, ipak mislim da nisam ja kriv sto neki nisu u stanju shvatiti nesto sto im se govori, a izlazi iz okvira onoga sta pise u knjigama...
detroit-mercy

#5107 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
prog321 wrote:Jeste simptomatično da je dijaspora više skeptična prema komi-jugo ublehama od domicilnog naroda u BiH.
Valjda vidjeli svijeta, stekli znanje :-D
Hocemo ja i ti u poredjenje ko je u vise zemalja bio i vise svijeta vidio? :D
Bolje nemoj :D

@detroit
Ne HS, nego bas BHS. Koliko se ja sjecam, onaj jedan B sto kasnije postade glavni je lezao upravo radi toga :wink:
Dalje, nadji mi jedan jedini moj post na cijelom forumu u kojem ja branim tzv. Bratstvo i jedinstvo, za sve ove godine. Da te spasim tlake , neces ga naci jer - ne postoji.
To bratsvo i jedinstvo je postapalica upravo etnicara koji to koriste da bi bolje popljuvali onaj sistem, prikazali ga kao fuj, a opravdali sve svoje nebuloze pod svojim zastavama.
Normalni ljudi su ostali upravo to - normalni ljudi, bez obzira kako se zovu i kako se pisu i u sta vjeruju. Hajvani su samo pokazali svoje pravo lice, i oprt - bez obzira kako se zovu, kako se pisu i u sta vjeruju.

Takodjer, nadji jedan jedini moj post u kojem kazem da je onda bilo blagostanje, i ja cu ti odmah uplatiti milju EUR na racun, gdje god. Jel' posteno?
Ono sta ja govorim jeste da je onaj sistem, kakav god da je bio, bio bolji i funkcionalniji od ovoga.
Ti stvarno mislis da smo se mi izasta pitali u onom sukobu i da je cio sukob razgaranicenja izmedju Srba i Hrvata ovisio o nama :(
Ono sto me stalno iznova zadivljuje ta kolicina mazohizma i nametanja krivice nama za raspad Jugoslavije, za raspad Jugoslavije smo se pitali ko bajrina mati.
Opet ti kazem moja matrica ne postoji ali postoji realnost dvije nacionalne drzave u susjedstvu i pola drzave koja te nacionalne drzave smatra svojim maticama i koji bi prilikom bilo kog izbora, bilo kakvog drzavnog uredjenja, odnosa snaga, cega sve ne u velkoj vecini uvijek prije izabrali svoje matice nego bilo kakvu BH drzavu.
Realnost dva jako jebena nacionalizma generirana od elita, koji nije mogao da ugusi ni sav aparat prisile bivse drzave a ti meni pricas o dijaspori iz vukojebine i matricama.
O kojoj matrici, o matrici kada mi rodjaci iz Bijeljine dolaze u kucu (nakon sranja u Bijeljini) i govore kupi se bice sranja ja im ovim rijecima govorim " nema sanse, JNA je tu", i onda par dana kasnije ulazi JNA sa transporterima :mrgreen: . I ti meni pricas o nekoj BHS matrici, pola komsiluka mi zaglavi u logoru a jebalo im se za BHS matricu. De matere ti vise te svi smo podjednako krivi price.
detroit-mercy

#5108 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Opet demagoski odgovor, kao i prethodni, bez ijedne jedine ekonomske cinjenice... Znaci, CNN Kinesku ekonomiju stavi na drugo svjetsko mjesto, mnogi drugi ekspertni casopisi i analiticke kuce cak i na prvo, samo ti tvrdis da je to fake i da tu niko nema pojma, nego je to sve napuhano i vjestacki...? Cool.
Ja nikad nisam rekao da sam ekspert, niti to mislim, ali za tebe sam ocito i vise od toga.
A sto se drugih tema i rasprava na njima tice, ipak mislim da nisam ja kriv sto neki nisu u stanju shvatiti nesto sto im se govori, a izlazi iz okvira onoga sta pise u knjigama...
Velicina ne snaga ekonomije :mrgreen: .
I to tek kada su se otvorili i faktici dozvolili privatluk :mrgreen: . Dok su koristili Mao-ve ekonomske metode nisu bili u stanju ni da se prehrane.
I da, danas je Kina pola u socijalizmu pola u rigidnom kapitalizmu.
Dozer

#5109 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

@detroit
Ne kontas...
Slazem se ja s tim, ali ne amnestiram ni treci faktor, onaj mladomuslimanski, kontas?
E, zato su sad svi na svome, svako ima svoj komadic BiH da u njemu vlada i krcmi svoje budzete, i zato ovdje nece biti napretka ni u narednih 30 godina. Zivi bili, pa vidjeli.. Ako danas nije jasno da je to bio i cilj, ja onda fakat ne znam kada ce to postati jasno...
Usput, ja sam svojoj raji jos u septembru '91 govorio da ce kod nas biti rat. Nisu mi vjerovali, cak me i ismijavali... A onda usred rata pitali - kako si znao....?
Mohamad Sissoko wrote:Velicina ne snaga ekonomije :mrgreen: .
I to tek kada su se otvorili i faktici dozvolili privatluk :mrgreen: . Dok su koristili Mao-ve ekonomske metode nisu bili u stanju ni da se prehrane.
I da, danas je Kina pola u socijalizmu pola u rigidnom kapitalizmu
OK :thumbup:
Last edited by Dozer on 13/10/2015 22:17, edited 1 time in total.
prog321

#5111 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

detroit-mercy wrote: Ti stvarno mislis da smo se mi izasta pitali u onom sukobu i da je cio sukob razgaranicenja izmedju Srba i Hrvata ovisio o nama :(
Ono sto me stalno iznova zadivljuje ta kolicina mazohizma i nametanja krivice nama za raspad Jugoslavije, za raspad Jugoslavije smo se pitali ko bajrina mati.
Opet ti kazem moja matrica ne postoji ali postoji realnost dvije nacionalne drzave u susjedstvu i pola drzave koja te nacionalne drzave smatra svojim maticama i koji bi prilikom bilo kog izbora, bilo kakvog drzavnog uredjenja, odnosa snaga, cega sve ne u velkoj vecini uvijek prije izabrali svoje matice nego bilo kakvu BH drzavu.
Realnost dva jako jebena nacionalizma generirana od elita, koji nije mogao da ugusi ni sav aparat prisile bivse drzave a ti meni pricas o dijaspori iz vukojebine i matricama.
O kojoj matrici, o matrici kada mi rodjaci iz Bijeljine dolaze u kucu (nakon sranja u Bijeljini) i govore kupi se bice sranja ja im ovim rijecima govorim " nema sanse, JNA je tu", i onda par dana kasnije ulazi JNA sa transporterima :mrgreen: . I ti meni pricas o nekoj BHS matrici, pola komsiluka mi zaglavi u logoru a jebalo im se za BHS matricu. De matere ti vise te svi smo podjednako krivi price.
:thumbup:

To je to.
Kada komunjare shvate da dogma 'ko nas bre zavadi' u stvari izjednačava dzelata i žrtvu onda ćemo moći korespondirati na sličnim talasnim dužinama :-D
Dozer

#5112 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Hajde, budite lafovi i recite koliko godina imate, prog, Sissoko, Fudo, detroit...?
Ovo postaje smijesno...
detroit-mercy

#5113 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:@detroit
Ne kontas...
Slazem se ja s tim, ali ne amnestiram ni treci faktor, onaj mladomuslimanski, kontas?
E, zato su sad svi na svome, svako ima svoj komadic BiH da u njemu vlada i krcmi svoje budzete, i zato ovdje nece biti napretka ni u narednih 30 godina. Zivi bili, pa vidjeli.. Ako danas nije jasno da je to bio i cilj, ja onda fakat ne znam kada ce to postati jasno...
Usput, ja sam svojoj raji jos u septembru '91 govorio da ce kod nas biti rat. Nisu mi vjerovali...
Mohamad Sissoko wrote:Velicina ne snaga ekonomije :mrgreen: .
I da, danas je Kina pola u socijalizmu pola u rigidnom kapitalizmu
OK :thumbup:
Dozeru, mladomuslimanksi faktor je bio kurac od ovce, nije bio uopste neki faktor. Samo je iskoristio vrijeme u kome se je nasao, vrijeme kada su pocele da padaju mnoge iluzij, pa tako i ona o jedinstvu bivse drzave. Ljudi su posli za tim faktorom vise iz straha i neizvjesnosti nego iz neke ljubavi. Tako da i ne treba da te cudi da veceras u raji svi glasaju za reformiste a dan kasnije reformisiti 5%. Mada nije ni vazno, i da su uzeli 50%, mi bi prosli isto, to da se Srbi i Hrvati kolju a mi da ostanemo neokrznuti je glupost. Isto da se Njemacka i Rusija kolju a Poljaci diplaju.
detroit-mercy

#5114 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:Hajde, budite lafovi i recite koliko godina imate, prog, Sissoko, Fudo, detroit...?
Ovo postaje smijesno...
Bio u JNA, bio u Armiji BiH, jel treba i datu rodjenja :mrgreen: pamtim da se svaki pocetak skolske godine pola razreda u osnovnoj zausljivi :D a danas se ko biva ibrete, pojavile se vaske u obdanistima :mrgreen: .
prog321

#5115 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Nisi ti puno stariji od nas Dozeru.
Dobro se sjećamo Juge :-D
Dozer

#5117 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Ma znam za tebe detroit, greskom te dokucah gore :D
A, da ne idemo dalje u OT s ovim gore, ima tema i o tome.

@prog
Pa reci, sta se stidis ba
detroit-mercy

#5118 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

piupiu wrote:Na temu smetljišta ... zašto ljudi biraju idiote?

http://www.6yka.com/novost/78572/demokr ... aju-idiote
I autor clanka kaze da je Bush upravljao ekonomijom :mrgreen: dalje ne moras citati :mrgreen: .
piupiu

#5119 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

prog321 wrote: To je to.
Kada komunjare shvate da dogma 'ko nas bre zavadi' u stvari izjednačava dzelata i žrtvu onda ćemo moći korespondirati na sličnim talasnim dužinama :-D
Neki od nas (vas) imaju elementarno nerazumijevanje o razlozima nostalgije za Jugoslavijom. Nisu ljudi idioti da ne razumiju da su etatističke težnje 'velikih naroda' (koje su razvalile jedinstveno jugoslovensko tržište i bile jedan od tih čuvenih ekonomskih razloga raspada Jugoslavije), niti da ne razumiju da nas je ubio nacionalizam i borba za premoć i vlast. Niko ovdje nije tvrdio suprotno.

Ta priča o 'komunjarama' je, baj d vej, tipična ideološko-propagandna retorika sadašnjih neverjovatno uspješnih režima :-) , to im je lajflajn jer, kao što reče onaj članak gore, narod voli birati idiote koji im udare najlakše razumljiv spin. Da se države raspadaju zbog inflacije, raspale bi se i Argentina i Brazil i mnoge druge, pa nisu. Da se države raspadaju zbog diktatura, raspao bi se i Singapur, a ne bi bio jedna od najuspješnijih ekonomija i društava na svijetu. Da se države raspadaju zbog duga, Amerika bi se prva raspala. Dakle, ubio nas nacionalizam. Jednostavno.
Mis mekinjas

#5120 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mis mekinjas »

Izgleda da je glavni problem Tita bio sto svu stoku s reda nije natjerao da se upisuju kao Jugoslaveni. :mrgreen:

Da smo mi ko Svicarska, bi se jos lijepo zivjelo, doduse ne bismo bili poligloti, ali sta sad. A i pametan narod ne srlja u ratove.
Za onu Jugoslaviju se ne moze reci da je pametan narod zivio u njoj. Ali da je bilo ljepse nego danas, bilo je. :mrgreen:
Dozer

#5121 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

NIJE!!!!!
LAZES!!!!
KOMUNJAROOOOO!!!
Ne napadaj ove vrle etno-nacional-vjerske vlastodrsce!

Komunjare su krive i tacka!! :mrgreen:

P.S. A svi ovi danasnji bili - Titovi pioniri, Jugosloveni, ateisti, komunjare :mrgreen: Pitanje je samo sta ce biti sutra, ako puhne neki drugi vjetar...
Mohamad Sissoko

#5122 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Dozer wrote:
Mohamad Sissoko wrote:
Ono ti meni o demagogiji? :oops: Uglavnom vam se spika svodila na kreveljenja i ismijavanja sagovornika.
Cinjenice? Tebi covjek kad napise ti pocnes vrdat i pravdat kineski model a sam se pozvao na njeg, moras ti jos ucit o ekonomiji.
Kako rekoh nemam zivaca vas drugove ucit o ekonomiji, pogotovo kad sami date primjer pa kasnije skontate da ste se zajebali pa hoces da ti objasnjavam ko da si kakav profesor a ono profa prvo mora o ekonomiji da nauci.
Hajd sad pozdrav. :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5123 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

E profesore, jedno pitanje iz vase struke: radi li jos ona Fatima sa dobri fonasi?
junior3

#5124 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by junior3 »

Što se juga osipa, mnogi krive Josipa. :D
prog321

#5125 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

piupiu wrote: Da se države raspadaju zbog inflacije, raspale bi se i Argentina i Brazil i mnoge druge, pa nisu. Da se države raspadaju zbog diktatura, raspao bi se i Singapur, a ne bi bio jedna od najuspješnijih ekonomija i društava na svijetu. Da se države raspadaju zbog duga, Amerika bi se prva raspala. Dakle, ubio nas nacionalizam. Jednostavno.
Nisi u pravu.

Nacionalizam ne bi isplivao na površinu da ekonomija nije crknula.

Ni Brazil ni Argentina nisu multietnička, multireligiozne države. Da jesu i one bi se raspale sa inflacijom od 200%. :-D
Last edited by prog321 on 13/10/2015 22:51, edited 1 time in total.
Post Reply