Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#5101 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

MarlboroGold wrote:
moonca wrote:
Koga da primi.? prosjecno godina je potreban da obuci, uhoda radnicu u posao i taman kad je spremna da da svoj doprinos -ona ode da ozgaja novog poreznika. :wink:
Govorili smo o tvojoj americi i vašem kapitalizmu, ali nebitno.
Drugo je BiH kod koje skoro ništa nije uređeno... najviše zbog toga odlaze.
Pa primat će ljude sa radnim iskustvom. Neće valjda pripravnike i volontere.
:shock:

Gdje su ti sa iskustvom?? problem u Svijetu -radna snaga.
Sto se tice Amerike-darezljiva je pri porodu i nakon- sa pomoci u hrani i lijecenju.

Ali kao zaposleni- ima granica - mislim da je do 3 mjeseca placeno -- ako se ne vratis -- gubis sve.
MarlboroGold

#5102 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

moonca wrote: :shock:

Sto se tice Amerike-darezljiva je pri porodu i nakon- sa pomoci u hrani i lijecenju.

Ali kao zaposleni- ima granica - mislim da je do 3 mjeseca placeno -- ako se ne vratis -- gubis sve.
Ima ih i sa iskustvom, ali mnogi neće da rade za mizernu platu pa se okreću inostranstvu. Opet se nađu.

zadnja rečenica - Je li tebi to u redu?
Hakiz

#5103 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Ja u zadje vrijeme mislim da je veća potreba da država nađe načine kako da pomogne zaposlenim, često srednjovječnim ili nekada i starijim, ljudima koji moraju voditi brigu o svoji mstarim i nesposobnim roditeljima, nego mladim parovima u punoj snazi oko djece.

Manje je mjesta u domovima i puno su skuplji domovi za stare, pogotovo one kojima treba stalna medicinska njega, nego pto su vrtići. A nema dovoljno ni obučenih osoba koje bi stare njegovale u jihovim domovima, a oni koji su obučeni su takođe veoma skupi.

Inače se stalno stavlja akcenat na mlade, zapošljavanje mladih, djeca, vrtići, natalitet. Zaboravljaju se ljudi u srednjim godiama koji su u većim problemima od mladih. Ti ljudi imaju obavezu da vode brigu sa jedne strane o djeci koja su u osnovnim ili srednjim školama, a sa druge strane im se desi da im roditelji postanu nesposobni, razviju im se demencije, parkinsoni, alzhajmeri, osteoporoze i ostale ljepote starosti.

Šta su se svi uhvatili mladih i trudnica, ima i težih pitanja za riješiti. Neka brige o mladima, ali ne po cijenu brige o ostalim problemima.

Imaju li ratnice feminizma rješenja za te stvari, baš da mi je znati.
moonca

#5104 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

MarlboroGold wrote:

Ima ih i sa iskustvom, ali mnogi neće da rade za mizernu platu pa se okreću inostranstvu. Opet se nađu.

Ne gledamo isto na pojavu -- po meni-kada neko radi kod privatnika-onog momenta kada vise nije sposoban da radi -uzima neplaceno ili daje otkaz.
MarlboroGold

#5105 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

moonca wrote:
MarlboroGold wrote:

Ne gledamo isto na pojavu -- po meni-kada neko radi kod privatnika-onog momenta kada vise nije sposoban da radi -uzima neplaceno ili daje otkaz.
Vješto izbjegavaš odgovor na pitanje.
Pitao sam te je li u redu da država/poslodavac omogućava do 3 mjeseca plaćenog odsustva kad je u pitanju trudnoća, porod i period nakon poroda?
Ne govorimo o neplaćenom odsustvu.
moonca

#5106 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

Hakiz pomenu penzionere- da treba im pomoci- no, pitamo li se -sta su ti penzioneri radili dok su bili godina kao Gold.

Razmislja li on sada i stedi li za te penzionerske dane, ili se nada da ce sadasnje 'bebe' puniti drzavne fondove za pomoc potrebnim. :-)
Hakiz

#5107 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote:
Ako je žena zdrava, a postoji institucionalno zbrinjavanje djece dok su roditelji na poslu.

I ovdje viču da poslodavci nisu socijalne ustanove, Amerika samo to provodi u praksi. Uostalom, šta očekivati od države u kojoj ljudi kažu da ne žele da plaćaju obavezno od države nametnuto zdravstveno osiguranje, nego da sami hoće da odlučuju da li će se, kad i kako liječiti. Dakle, ako je toliki individualizam, onda su i djeca individualno pitanje svake majke, oca, porodice, pa je i briga za djecu stvar porodice ne društva, države ili poslodavca. Tvoje dijete, tvoja briga, ostali nemaju ništa s tim.

Treba imati u vidu da koliko god vičemo na taj američki liberalni kapitalizam i brutalnost, svi trče tamo. VIše ljudi iz bogate Evrope želi otići u SAD nego Anerikanaca u Njemačku, Švedsku i slične države. To znači da ni u toj Americi taj liberalni kapitalizam nije toliko loš. Pojedincima je izuzetno loš, pojedincima izuzetno dobar, a ostalima uglavnom odgovara. U suprotnom, bježali bi iz SAD u Meksiko, ne obrnuto.
moonca

#5108 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

MarlboroGold wrote: Vješto izbjegavaš odgovor na pitanje.
Pitao sam te je li u redu da država/poslodavac omogućava do 3 mjeseca plaćenog odsustva kad je u pitanju trudnoća, porod i period nakon poroda?
Odgovorila sam ti --poslodavac ni dana. Ako zeli i ako mu je stalo do tog radnika -platice mu sve , sto se i desava. Ali ne da ga zakon na to natjera.
Hakiz

#5109 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

moonca wrote:Hakiz pomenu penzionere- da treba im pomoci- no, pitamo li se -sta su ti penzioneri radili dok su bili godina kao Gold.

Razmislja li on sada i stedi li za te penzionerske dane, ili se nada da ce sadasnje 'bebe' puniti drzavne fondove za pomoc potrebnim. :-)
Trošili novac na djecu.

Evropa je pristala na Bizmarkov princip međugeneracijske solidarnosti. U zadnje vrijeme političari pritisnuti od i domaćih i od američkih korporacija i međunarodnih ustanova (WTO, IMF, WB itd) pokušavaju da ga mijenjaju u korist američkog sistema, ali teško da će ići. VIdi pod žuti prsluci i Francuska.
Hakiz

#5110 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

moonca wrote:
Odgovorila sam ti --poslodavac ni dana. Ako zeli i ako mu je stalo do tog radnika -platice mu sve , sto se i desava. Ali ne da ga zakon na to natjera.
Time ti poslodavac poručuje koliko mu trebaš, pa čak i koliko objektivno vrijediš. Ako te ne zadrži, to ti je signal da se mijenjaš i nešto kod sebe popravljaš. Brutalno jeste, ali ti je barem sve jasno. Niko te ne laže.
MarlboroGold

#5111 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote:
MarlboroGold wrote:
Ako je žena zdrava, a postoji institucionalno zbrinjavanje djece dok su roditelji na poslu.

I ovdje viču da poslodavci nisu socijalne ustanove, Amerika samo to provodi u praksi. Uostalom, šta očekivati od države u kojoj ljudi kažu da ne žele da plaćaju obavezno od države nametnuto zdravstveno osiguranje, nego da sami hoće da odlučuju da li će se, kad i kako liječiti. Dakle, ako je toliki individualizam, onda su i djeca individualno pitanje svake majke, oca, porodice, pa je i briga za djecu stvar porodice ne društva, države ili poslodavca. Tvoje dijete, tvoja briga, ostali nemaju ništa s tim.

Treba imati u vidu da koliko god vičemo na taj američki liberalni kapitalizam i brutalnost, svi trče tamo. VIše ljudi iz bogate Evrope želi otići u SAD nego Anerikanaca u Njemačku, Švedsku i slične države. To znači da ni u toj Americi taj liberalni kapitalizam nije toliko loš. Pojedincima je izuzetno loš, pojedincima izuzetno dobar, a ostalima uglavnom odgovara. U suprotnom, bježali bi iz SAD u Meksiko, ne obrnuto.
De mi nabroj koji primjer institucionalnog zbrinjavanja beba u BiH.

Ameriku drže korporacije, a zna se ko stoji i iza većine tih korporacija. Zato to i mogu provoditi u praksi.

Velika većina ljudi još uvijek plaća i redovno im se odbija od plata, tako da od toga još uvijek nema ništa. Tu je problem nešto skroz drugo - javno zdravstvo koje živi od odbitaka od plata svih pacijenata koji im dođu, a oni se prema njima odnose kao da su stoka. Ljudima je preko glave takvih doktora, te zbog toga traže da im se ne odbija i da se idu negdje drugo liječiti u privatnim bolnicama. Nisu tek tako donijeli odluku da ne žele plaćati obavezno od države nametnuto zdravstveno osiguranje, već su bili primorani.

Posljednji trendovi pokazuju da, recimo, evropljani trče u ameriku zbog fobije od migranata. Nije to toliko zbog američkog sna... Meksiko je drugo - sirotinja, kriminal na svakom koraku, dobro tržište droge u americi itd.
MarlboroGold

#5112 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

moonca wrote:
Upravo zakon i treba natjerati, ali i da država u tome učestvuje. Ljudi nisu potrošna roba.
MarlboroGold

#5113 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

moonca wrote:Hakiz pomenu penzionere- da treba im pomoci- no, pitamo li se -sta su ti penzioneri radili dok su bili godina kao Gold.

Ne oslanjam se samo na PIO. Plaćam i dodatno osiguranje privatnoj kompaniji.
Naš penzioni fond je na klimavim nogama i ovisi uglavnom od tih odbitaka od radno sposobnih. Penzioneri žive od njih isto kao što su penzioneri prije njih živjeli od današnjih penzionera i njihovog rada. Svako (nadam se) novo dijete će kasnije kad bude bilo radno sposobno učestvovati u tom ciklusu.

Išao bih i detaljnije sa aktuarskom matematikom, ali bi to bilo preopširno.
moonca

#5114 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

MarlboroGold wrote:

Naš penzioni fond je na klimavim nogama i ovisi uglavnom od tih odbitaka od radno sposobnih. Penzioneri žive od njih isto kao što su penzioneri prije njih živjeli od današnjih penzionera i njihovog rada. Svako (nadam se) novo dijete će kasnije kad bude bilo radno sposobno učestvovati u tom ciklusu.

Ciklus se nastavlja.Djecu treba imati, odgajati, oni koji zele ali treba da shvate da je to njihov izbor i zelja. Drzava treba da pomaze i odvaja za njih koliko je u mogucnosti s nadom da ce im isti vratiti. :-)

Vrijeme I uslovi koji su bili u YU- ne treba da postoje.
MarlboroGold

#5115 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

moonca wrote:
MarlboroGold wrote:

Ciklus se nastavlja.Djecu treba imati, odgajati, oni koji zele ali treba da shvate da je to njihov izbor i zelja. Drzava treba da pomaze i odvaja za njih koliko je u mogucnosti s nadom da ce im isti vratiti. :-)

Vrijeme I uslovi koji su bili u YU- ne treba da postoje.
Treba, ali ne mogu poslodavci samo dići ruke od toga i reći ako te nema za 3 mjeseca na poslu ide noga. Protiv toga sam i to država ne bi trebala dozvoliti.

Jeste, nema više juge, ali uvijek postoji nešto što se pokazalo kao pozitivno iz starog sistema, pa bi trebalo zadržati i prilagoditi po potrebi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5116 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Is Christmas sexist? Hear us out...

If you break it down, women are doing more of the work. Buying presents, writing cards, shopping for food, cooking dinner - and who falls asleep on the sofa first? Men. No matter your relationship, does one partner always do the work while the other does nowt?
:lol:
Hakiz

#5117 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Štedjeti možeš kada imaš od čega. Kada ti je plata tolika da ne pokrije ni mjesečne troškove redovnog života, ne možeš štedjeti.

Moonca, nije problem u tome šta ti kažeš, problem je u tome što je za veliki broj ljudi, možda i većinu u BiH, način na koji se radi u "normalnom svijetu" naprosto neprimjeniv.

Jer, ako radiš za 600 KM, stan plaćaš 400, račune za taj stan plaćaš 200, ne ostane ti ništa za hranu. Ako nađeš cimere pa to prepoloviš, ili smanjiš na trećinu, to ti je taman dovoljno da platiš hranu, odjeću i obuću. A ne da štediš za penzionerske dane.

Onda uđeš u brak sa osobom sa sličnom platom, pa dobiješ djecu. Prepolovite račune i ratu za stan, ali dobijete još jedno, dvoje ili više usta za hraniti i oblačiti. Kako da uštediš?

A govorim samo o računima, hrani i odjeći. Šta kad klinac ili klinka pitaju "Mama, tata što mi nikada ne odemo negdje iz ovog grada" ili pitaju "mama, tata, ja bih na balet, da treniram sport, da sviram instrument, da..."

Sve šta slučajno uštediš u toku godine potrošiš da na 5 dana odeš sa djetetom u Neum, I tu ti ode ušteđevina za starost.

Ostane ti samo da se baciš s nebodera kada te dijete pita za nekšto normalno a ne možeš mu to pružiti.

A ti bi da neko štedi.
moonca

#5118 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

Hakiz wrote:

Štedjeti možeš kada imaš od čega. Kada ti je plata tolika da ne pokrije ni mjesečne troškove redovnog života, ne možeš štedjeti.

Moonca, nije problem u tome šta ti kažeš, problem je u tome što je za veliki broj ljudi, možda i većinu u BiH, način na koji se radi u "normalnom svijetu" naprosto neprimjeniv.

Jer, ako radiš za 600 KM, stan plaćaš 400, račune za taj stan plaćaš 200, ne ostane ti ništa za hranu. Ako nađeš cimere pa to prepoloviš, ili smanjiš na trećinu, to ti je taman dovoljno da platiš hranu, odjeću i obuću. A ne da štediš za penzionerske dane.

Onda uđeš u brak sa osobom sa sličnom platom, pa dobiješ djecu. Prepolovite račune i ratu za stan, ali dobijete još jedno, dvoje ili više usta za hraniti i oblačiti. Kako da uštediš?
Ne slazem se u potpunosti sa tvojim obrazlozenjem situacije.
Necu pisati moj slucaj ali pitaj bilo kojeg Bosanca koji je dosao sa izbjeglickim katonom u Ameriku.

Jednu ili dvije torbe su imali i mozda par stotina dollara u dzepu.Bez jezika i rodbine.
Nakon dvadeset i ....godina vecina, ima svoje kuce-kredit ili ne -kuca je , posao kakav god , placen ??? kako za koga i koliko i jos su u medjuvremenu pomagali svjoje u Bosni. Mislim da nema osobe koja na neki nacin nije odvajala za njih.

I vecina ima jedno ili dvoje djece.
:wink:

A govorim samo o računima, hrani i odjeći. Šta kad klinac ili klinka pitaju "Mama, tata što mi nikada ne odemo negdje iz ovog grada" ili pitaju "mama, tata, ja bih na balet, da treniram sport, da sviram instrument, da..."

Sve šta slučajno uštediš u toku godine potrošiš da na 5 dana odeš sa djetetom u Neum, I tu ti ode ušteđevina za starost.

Ostane ti samo da se baciš s nebodera kada te dijete pita za nekšto normalno a ne možeš mu to pružiti.

A ti bi da neko štedi.
Hakiz

#5119 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

moonca wrote:...i jos su u medjuvremenu pomagali svjoje u Bosni.
E to ti je suština.
moonca

#5120 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

:-) -ispravka... :-)
Last edited by moonca on 12/12/2018 01:55, edited 1 time in total.
Hakiz

#5121 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

moonca wrote::twisted:

Napisah odgovor i pritisnem preview-- i nema ga .

Ne da mi se opet pisati.

Samo- ne slazem se u potpinosti s tvojim osvrtom na problem stednje.
I ne treba da se složiš.

Ne slažem se ni ja sa tvojim neslaganjem :)

Da se slažemo, bili bismo drva, ne ljudi :)
moonca

#5122 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

:thumbup: ..ma da.... mi smo fleksibilna drva... :-) :D
moonca

#5123 Re: Danasnji "feminizam"

Post by moonca »

Medjutim, ja vidim ogroman problem sa danasjim dvadesetogodisnjacima, koja godina ispod ili iznad.
Ne funkcionisu, roditelji ih nose na 'ledjima' sa troskovima, njihovim prohtjevima ...svaka druga familija ima bar jedno na 'terapiji.. :-)

Od prijatelja -kceraka od 13 godina pokusala samoubitstvo- razlog - nije perfektna. ....itd.. :sad:
Hakiz

#5124 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Jah...
MarlboroGold

#5125 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Šta bi tek rekla za tridesetogodišnjake koji još uvijek žive na grbači roditelja...
Post Reply