Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
guber90

#5101 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Challenger__ wrote:
StupskaBitanga wrote:A sta to znaci u praksi?

Ako pitaš za vanredno stanje, to je, između ostalog, pravni osnov za stavljanje Oružanih snaga na raspolaganje u borbi protiv prirodne nepogode.
Da ne bude kako se pravim pametan, jer pravo i sve vezano za njega nisu ni blizu moje struke, medjutim vojska konstantno pomaze, ne znam da li punim kapacitetima, ali ipak su tu, naprimjer Zivinice, zatim helikopteri itd.
Hell.is.here

#5102 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hell.is.here »

Paranoid wrote:
agnostic_front wrote:
Znaš li @Paranoid ko je imenom i prezimenom ovaj einsamer wolf, šta je po struci i zašto je relevantan?
Who cares za einsamer.. Postavljam ti slike sa weba i facebooka istog izvještača...i? Izbacuje različite vijesti..

To meni unosi zabrinutost...
Pa zar nisi skontao/la do sada ( ne znam koliko si star/a) mediji uvijek daju informacije da ne bi nastala panika i sta ja znam vec , nikad tacne , tek kad prodje odredjeno vrijeme daju podatke.... ne znam sta te tu buni?

Sent directly from hell!
Klavikula

#5103 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:- Da dopunim ovo oko vanrednog stanja. Na BHT javljaju da očekuju pisani prijedlog Predsjedništva (pravni osnov) da bi Vijeće Ministara proglasilo vanredno stanje. Sad, to je formalno neispravno, jer ga proglašava Parlament, ali, kako izgleda da postoji opšti konsenzus u zemlji, a ne postoji mogućnost (vis maior, viša sila) da se okupe parlamentarci, Vijeće bi proglasilo vanredno stanje, a parlament bi ga (kao što sam pretpostavio) naknadno odobrio.

Tako bi se skratila procedura, a naknadno stekla (sasvim izvjesna) parlamentarna saglasnost i u cijelosti ispoštovan formalno-pravni okvir.
da.

evo i zakona koji se odnosi na ovo pitanje:

Okvirni zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nesreća u BiH
http://msb.gov.ba/Zakoni/zakoni/default ... gTag=bs-BA
mousstapha

#5104 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mousstapha »

mefistofilis

#5105 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mefistofilis »

guber90 wrote:
Challenger__ wrote:

Ako pitaš za vanredno stanje, to je, između ostalog, pravni osnov za stavljanje Oružanih snaga na raspolaganje u borbi protiv prirodne nepogode.
Da ne bude kako se pravim pametan, jer pravo i sve vezano za njega nisu ni blizu moje struke, medjutim vojska konstantno pomaze, ne znam da li punim kapacitetima, ali ipak su tu, naprimjer Zivinice, zatim helikopteri itd.
zato sto je na podrucju federacije vec objavljeno vanredno stanje...
suncica24

#5106 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by suncica24 »

co211 wrote:UKCS organizovao pomoć! Ne vidim na slikama, ali ima onih mjerača za šećer a ostalo ne vidim! Nadam se da ima i lijekova i ostaloga!

Image

http://www.klix.ba/vijesti/humanitarne- ... /140517107
Uz mjerace dodje i inzulin :wink:
Linmer

#5107 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Linmer »

Mislim da je tu glavni akcenat na riječi bila. To je vjerovatno bilo dok je nivo preljeva bio skoro 3,5m. Ali sada se postavlja pitanje ako je zaista bilo kritično zašto se krilo od javnosti i naroda koji je bio ugrožen? Mogli su odvesti ljude u smrt... Al' hajde sve je dobro što se dobro svrši, kiša jenjava, nivo Spreče pa samim time i brane opada.
SkyLimit

#5108 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SkyLimit »

Stradalo je dosta bespravno izgrađenih kuća koje nisu imale građevinsku dozvolu upravo zbog opasnosti od klizišta,je li vlast dužna da im pomogne pri obnovi kuća?Ma u stvari,je li dužna i da pomogne u obnovi i onima čije su legalno izgrađene kuće uništene?
Peryton_

#5109 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Peryton_ »

Evo, kako ja dobijam informacije, i veceras u 19 sati ispred BKC-a u Tuzli krece jedan bus za Orasje jer se tamo situacija strasno pogorsala.
Ako je neko zainteresovan , kod vatrogasnog ili BKC-a , to je u 20 metara sve.
Tigar1

#5110 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tigar1 »

E ovako raja...

U Bugojnu je organizovano prikupljanje pomoći na tri lokacije, kod KSC-a, kod zgrade Gorice i na Beganovićevom parkingu kod zgrade bugojnoprometa.

U kamione je natovarena roba : hrana, voda, sokovi, odjeća, obuća, higijenske potrepštine itd...
Još će sutra biti jedan kamion gdje će se kupiti hrana skupljena od novca koji su dobri ljudi ovog grada donirali. Ako ko ima i može neka dođe na te lokacije i daruje sve što misli da bi moglo pomoći.

Kamioni idu na nekoliko lokacija, sad za sad najvjerovatnije prema Maglaju, Zenici ili Zavidovićima.
cenecimoveocino

#5111 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by cenecimoveocino »

Upravo kroz Zenicu prošao konvoj pomoći :thumbup:
Klavikula

#5112 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Klavikula »

guber90 wrote:
Challenger__ wrote:

da. nakon proglasenja vanrednog stanja OS se stavljaju u najvisi stepen gotovosti, ako se ne varam.
Hashishar

#5113 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Hashishar »

korisnik.1 wrote:Otkud organizacija iz Sar za Živinice, ja se maloprije čuo sa gdinom iz CZ koji mi reče da nema potrebe više za ljudstvom u Živ.
Aa upravo su proletjela 3 helikoptera iznad naselja Maline (Živinice), jedan od OS-a i 2 bijela, ne znam čiji su ?
Bijeli su iz Hrvatske, a rekoše da će sve helikoptere na Tuzlanski aerodrom slati zbog ušteda ili čega već...
_mufljuz_

#5114 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by _mufljuz_ »

SkyLimit wrote:Stradalo je dosta bespravno izgrađenih kuća koje nisu imale građevinsku dozvolu upravo zbog opasnosti od klizišta,je li vlast dužna da im pomogne pri obnovi kuća?Ma u stvari,je li dužna i da pomogne u obnovi i onima čije su legalno izgrađene kuće uništene?
zamisli se pod samo jednim kubikom zemlje i daces sam sebi odgovor
escobar__

#5115 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by escobar__ »

Evo na RTV Slon direktno sa brane Modrac, nema apsolutno nikakvih problema pa je krajnje vrijeme da se prestane pričat o pucanju iste.
akcid

#5116 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by akcid »

Ma kiša prestaje da pada, intenzitet joj je znatno smanjen, a u gornjim dijelovima najvećih rijeka koje u slivovima sada prave naplavine, kiša je potpuno prestala padati. Vjerujem da će sutra do ovo vrijeme potpuno prestati padati u cijeloj državi, ali će odmah u ponedjeljak temperatura vazduha naglo porasti, i to će biti dodatni problem, uz pokrenuta klizišta.

Država bi morala već sada imati plan sanacija naplavljenog područja, što hitnijeg čišćenja smeća, kabastog otpada i sl. Stanovništvo poplavljenog područja odmah mora biti medicinski pregledano, svaka naznaka zaraznih bolesti što prije spriječena. Voda za piće mora biti izuzetno strogo kontrolirana, to je, zapravo, prioritet epidemioloških službi. Uginule životinje moraju biti sklonjene iz javnog prostora i odmah spaljene, veterinarske službe moraju izvršiti preglede preživjele stoke u ugroženim područjima, naročito u onim koji su bili poplavljeni fekalijama, poput sarajevskog polja. Tržišne i fitosanitarne inspekcije moraju zabraniti uzgoj i branje povrća sa poplavljenog zemljišta, isto tako kao i kod stoke - naročito sa fekalnog zemljišta, itd.

Sve ovo nabrojano mora otpočeti već u ponedjeljak ujutro, odmah!

Da li nam je država spremna za ove mjere sanacije životnih uslova? Sumnjam, obzirom da su na mnoge elementarno bitne pozicije u sistemu upravljanja državom, postavljene mahom nestručne i nesposobne osobe, podobne, a ne stručne i iskusne. Da nije tako, već prije sedam dana imali bismo proglašena vanredna stanja, stanovništvo bi bilo opskrbljeno osnovnim životnim namirnicama za vanredne okolnosti, lijekovima, sredstvima higijene, itd. Zapravo, da smo imali sposobnu vlast, poplave svake godine ne bismo ni imali u katastrofalnim razmjerama, bez obzira na intenzitet kiše i njenu dugotrajnost. Štete bi bile neizmjerljivo manje. Nažalost, skeptik sam da ćemo iz ove katastrofe izvući pouku, i da ćemo konačno dobiti sposobnu Civilnu zaštitu i ostale osobe u sistemu odbrane države od elementarnih nepogoda.
agnostic_front

#5117 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by agnostic_front »

Linmer wrote:Mislim da je tu glavni akcenat na riječi bila. To je vjerovatno bilo dok je nivo preljeva bio skoro 3,5m. Ali sada se postavlja pitanje ako je zaista bilo kritično zašto se krilo od javnosti i naroda koji je bio ugrožen? Mogli su odvesti ljude u smrt... Al' hajde sve je dobro što se dobro svrši, kiša jenjava, nivo Spreče pa samim time i brane opada.
ZATO ŠTO BRANA NA MODRACU NIJE BILA U KRITIČNOM STANJU!!!!!!!!!!
emmir1

#5118 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

Samo nekako kontam da sve ode za Maglaj , treba malo usmjeriti na ova sela oko Zenice.

Nemila , Topčić polje.

Žepče , dole se smješteni iz Željeznog polja
Galamdzija

#5119 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Galamdzija »

Paranoid wrote:
agnostic_front wrote:
Znaš li @Paranoid ko je imenom i prezimenom ovaj einsamer wolf, šta je po struci i zašto je relevantan?
Who cares za einsamer.. Postavljam ti slike sa weba i facebooka istog izvještača...i? Izbacuje različite vijesti..

To meni unosi zabrinutost...

Da nije s weba u tri ujutro a sa stranice u 3.20 popodne, to bi se poklopilo sa informacijom da svaki sat nivo spada oko 5cm?
groove

#5120 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by groove »

de popustite malo sa branom
madFlava

#5121 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by madFlava »

Linmer wrote:Mislim da je tu glavni akcenat na riječi bila. To je vjerovatno bilo dok je nivo preljeva bio skoro 3,5m. Ali sada se postavlja pitanje ako je zaista bilo kritično zašto se krilo od javnosti i naroda koji je bio ugrožen? Mogli su odvesti ljude u smrt... Al' hajde sve je dobro što se dobro svrši, kiša jenjava, nivo Spreče pa samim time i brane opada.
Druze, nije brana bila u kriticnom stanju. Nego je preljev dostigao kriticnu tacku.
To su dvije razlicite stvari.

Brana ne moze puci tek tako, to sto ljudi umisljaju neke stvari , i dizu frku i paniku to je drugi par carapa.
neki

#5122 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by neki »

Baba_Droga wrote:Ovo je preuzeto sa FB-a INFORMACIJE IZ MAGLAJA

"VAŽNO!!!
Upravo mi se javila Nejra Berbić (Nela). Ona je u Kosovi u motelu. Između Kosove i Šija s lijeve strane PUKLA JE STIJENA, OGROMNA, visi, ako padne u Bosnu mogla bi se voda vratit u Maglaj ponovo. Kaže da je prizor užasan. Zamolila je također da se ne diže panika, samo da stanovništvo bude u pripravnosti. Mještani Kosove su pripravni i evakuisat će ih ako se to desi."

Zadnja informacija je to da se stijena nije otkinula i svi su u pripravnosti!!!
PRESTANITE ŠIRITI OVAKVE GLUPOSTI!!!
shibonja

#5123 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by shibonja »

Kako nas je pogodio najjaci ciklon u zadnjih 120 godina!

https://www.youtube.com/watch?v=0_9trPJbYXY
calt

#5124 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by calt »

17.05.2014.

Na pres-konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite u Sarajevu direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić izjavio je da se danas u BiH očekuju male padavine, od dva do šest litara, te da bi sutra trebala biti nastavljena stabilizacija vremena uz smanjenje padavina.

- Od ponedjeljka do petka ne očekujemo padavine, izuzev lokalnih pljuskova, a dnevne temperature će porasti na 22, pa i 26 stepeni - rekao je Bijedić i dodao da sve to povoljno djeluje na vodotoke čiji novoi opadaju.

Pojasnio je da su vodostaji u Sarajevskom polju - gornji tok sliva rijeke Bosne, u stalnom opadanju i da prognoziraju daljnji pad vodostaja i smirivanje rijeke, te da je situacija identična u srednjem toku, oko Zenice, Zavidovića i Maglaja, a da su vodostaji Sane i Une također u blagom opadanju.

- Kritično je u Bosanskom Šamcu, na ušću Save, jer je poplavni val koji je napravio probleme u donjem toku rijeke Bosne došao na to područje, i ovakvo stanje će tamo potrajati naredna dva ili tri dana - istakao je Bijedić.

Naglasio je da su količine padavina u posljednja tri dana nekoliko puta nadmašile prosječnu količinu padavina za čitav maj, što je uzrokovalo rekordno visoke vodostaje.

- U Zenici je 1968. zabilježena najveća visina vodostaja 530 cm, a sad je bila 600 cm, u Tuzli je najveći vodostaj Jale 2001. bio 710 cm, a sad je 850 cm, u Maglaju je 1991. zabilježeno 647 cm, sad je iznad 775 cm, a ne znamo tačno koliki jer je stanica potopljena - precizirao je Bijedić.

Kazao je da je iz Srbije dobio informaciju da iz BiH dolazi 5.500 kubnih metara vode u sekundi, što govori da je riječ o katastrofi nezapamćenih razmjera.
guber90

#5125 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Dao cete vise otkaciti od te brane, pa evo vam na wikipediji pokazatelj koliko je to cesta pojava. U dvije stotite godina nije ni stotinu pucanja brana zabiljezeno, a jedino "pucanje" u ex yu bilo je miniranje jedne brane u Hrvatskoj, sto znaci da nije niti pravo pucanje nego raznosenje brane.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dam_failure

Popustite narod sa tim, lako je srati oko toga kada nisi ugrozen sa samom branom, niti ti, niti tvoji bliznji.
Post Reply