juga 1950.-1990.
- spreca
#5101 Re: juga 1950.-1990.
I niko nezna stase obavezno mijenjalo u Dobovi obavezno a i dan danas je tako....vidi se niste vi puno dalje isli od Zagreba

- uglavnomja
#5102 Re: juga 1950.-1990.
spreca wrote:I niko nezna stase obavezno mijenjalo u Dobovi obavezno a i dan danas je tako....vidi se niste vi puno dalje isli od Zagreba![]()
![]()
![]()
vozom nisam dalje od ploca
- Banksy
#5104 Re: juga 1950.-1990.
Bio odličanJohn Cleese wrote:pustopoljina wrote:bila je jedna pravo mocna emisija, covjeka koji je vodio, sad bih ga znala nacrtati, a imena se ne sjecam...emisija je bila o filmu...sedma umjetnost ili nesto na taj fazon...filmska umjetnost...sedma...ne znam da sam ikad (osim znanje-imanje emisije) vidjela nesto konkretnije na tv.
bilo je od nijemih filmova i rudolfa valentina, preko ben hura do hickoka i jamesdina
Emisija se zvala "Sto je film?", a vodio je pokojni Ante Peterlic
Poslije nešto radio i Ranko Munitić...
- Banksy
#5105 Re: juga 1950.-1990.
De, reci nam više...spreca wrote:I niko nezna stase obavezno mijenjalo u Dobovi obavezno a i dan danas je tako....vidi se niste vi puno dalje isli od Zagreba![]()
![]()
![]()
- spreca
#5106 Re: juga 1950.-1990.
U Dobovi su se uvijek mijenjale Lokomotive i dan danas se to radi ...eto otkrio sam vam sta je u pitanju ali zasto se obavezno mjenjaju lokomotive?Banksy wrote:De, reci nam više...spreca wrote:I niko nezna stase obavezno mijenjalo u Dobovi obavezno a i dan danas je tako....vidi se niste vi puno dalje isli od Zagreba![]()
![]()
![]()
- pustopoljina
#5107 Re: juga 1950.-1990.
sve mi nesto smeta, a ne znam sta...spreca wrote:Pa mogla si ti iz Bihaca do Zagreba i onim vlakom sto je isao za split i mislim da se je zvao Dioklecijan......znam ja taj sinobus sto je isao od Novog do Bihaca.....ja sam inace cesto tad bio u Bihacu a isada svake godine navratim.......u Dobovi se nije presjedalo.....ali sacekacu da vidim dali neko zna ako ne onda cu reci a to se radi i danas danpustopoljina wrote:vozom j zhspreca wrote: jesil se vozila vlakom?mislim da je bilo...7 tunela do moje majke
![]()
vozom smo isli niz unu i u zg, niz unu je isao "motorac" sivkast sa stolovima na izvlacenje i malim pepeljaricama!!! moglo se pusiti, a u zg neki ljepsi i veci sa kupeima i tamno zelenim sjedalima od skaja (valjda?).
da se nije presjedalo tamo negdje u toj nekoj dobovi?
sjecam se da je i "sunja" bilo isto neko cvoriste.
ne sjecam se dioklecijana, nego marijana
bio brzi voz (nije stajao svuda)...ali premalena sam bila da se sjetim kuda je marijan vozio...sa njim su majka i did isli kod neke rodice u split. dolazili u bihac na stanicu, tj. nocili bi kod nas, pa tek onda na voz.
i jednom smo isli nekud sa nekim ekspresom...olimp...olimpik..olimpija...ekspres
- Banksy
#5108 Re: juga 1950.-1990.
Ne drži nas u neizvjesnosti, govori!spreca wrote:U Dobovi su se uvijek mijenjale Lokomotive i dan danas se to radi ...eto otkrio sam vam sta je u pitanju ali zasto se obavezno mjenjaju lokomotive?Banksy wrote:De, reci nam više...spreca wrote:I niko nezna stase obavezno mijenjalo u Dobovi obavezno a i dan danas je tako....vidi se niste vi puno dalje isli od Zagreba![]()
![]()
![]()
- pustopoljina
#5109 Re: juga 1950.-1990.
jel' se to kaze- mijenjala se kompozicija?spreca wrote:U Dobovi su se uvijek mijenjale Lokomotive i dan danas se to radi ...eto otkrio sam vam sta je u pitanju ali zasto se obavezno mjenjaju lokomotive?Banksy wrote:De, reci nam više...spreca wrote:I niko nezna stase obavezno mijenjalo u Dobovi obavezno a i dan danas je tako....vidi se niste vi puno dalje isli od Zagreba![]()
![]()
![]()
i lokomotive i vagoni.
mozda zato sto je dobova na (republickoj) granici bila, pa te vuce lokomotiva iz te republike? (nagadjam)
- Connaisseur Karlin
#5110 Re: juga 1950.-1990.
Da li znate da mnogi vlasnici kuca na Viru danas imaju problem , jer nakon ulaska HR u EU, nove regulacije u vezi izgradnje stambenog objekta, mnogi danas imaju problem: kuce su izgradjene preblizu obale, a mozete misliti sto je solucijaspreca wrote:Vir je sad izuzetno lijep a ima i prekrasne pjesacen plaze u Prezidi to odmah preko mosta...sad je tu ogromno naselje a ranije prije rata bilo valjda desetak kuca i sve u zbunju a sad je to puno vece od centra Virapustopoljina wrote:nisam bila na viru, kako je rat zavrsio, do zadra par puta onako...moji odu...mene nista ne privlaci, valjda da ne pokvarim sjecanja na voznju po vodu, gustere i beskonacne pjescane plaze...sad je sigurno sve malecko, metar s metar ili betonspreca wrote: mislio sam reci preko mosta i odmah levo sve do centra Vira.....ali ono do onog raskrsca i konzumove trgovine su sve sami bosanci i slavonci i posavci......na plazi sasvim tamo u uglu ima jedan kafic i pocitav dan grme narodnjaci i cuje se na kilometre daleko![]()
......uglavnom velike kuce i svi izdaju apartmane
@pustopopljina, Vir je OK ,i moji tamo idu svake godine ,a li Zadar je divan
- Connaisseur Karlin
#5111 Re: juga 1950.-1990.
sirina sina tj. razlicit dizjan prugespreca wrote:U Dobovi su se uvijek mijenjale Lokomotive i dan danas se to radi ...eto otkrio sam vam sta je u pitanju ali zasto se obavezno mjenjaju lokomotive?Banksy wrote:De, reci nam više...spreca wrote:I niko nezna stase obavezno mijenjalo u Dobovi obavezno a i dan danas je tako....vidi se niste vi puno dalje isli od Zagreba![]()
![]()
![]()
- spreca
#5112 Re: juga 1950.-1990.
U pravu si...Marjan Expres je bio,,,a Dioklecijan je isao po hrvatskoj strani i nije zalazio u BiH......da bio je brzi od bosanskog novog nije nigdje stajao do Bihaca a cini mi se da je sledeca stanica bio Knin.....a olimpik je isao Sa-Zgpustopoljina wrote: ne sjecam se dioklecijana, nego marijana
![]()
![]()
bio brzi voz (nije stajao svuda)...ali premalena sam bila da se sjetim kuda je marijan vozio...sa njim su majka i did isli kod neke rodice u split. dolazili u bihac na stanicu, tj. nocili bi kod nas, pa tek onda na voz.
i jednom smo isli nekud sa nekim ekspresom...olimp...olimpik..olimpija...ekspres
- spreca
#5113 Re: juga 1950.-1990.
Banksy wrote:
Ne drži nas u neizvjesnosti, govori!
- spreca
#5114 Re: juga 1950.-1990.
to su imali rusiConnaisseur Karlin wrote:
sirina sina tj. razlicit dizjan pruge
- spreca
#5115 Re: juga 1950.-1990.
kompozicija je i lokomotiva i vagoni...samo se je mjenjala lokomotivapustopoljina wrote: jel' se to kaze- mijenjala se kompozicija?
i lokomotive i vagoni.
mozda zato sto je dobova na (republickoj) granici bila, pa te vuce lokomotiva iz te republike? (nagadjam)
- Connaisseur Karlin
#5116 Re: juga 1950.-1990.
da,ali ne iksljucivo onispreca wrote:to su imali rusiConnaisseur Karlin wrote:
sirina sina tj. razlicit dizjan pruge
- Banksy
#5117 Re: juga 1950.-1990.
Eto zašto volim forum, svaki dan nešto novo saznašspreca wrote:Banksy wrote:
Ne drži nas u neizvjesnosti, govori!![]()
![]()
ko malo dijete si
![]()
![]()
......Juga je osim Slo radila na drugom naponu po ruskom standardu a Slo je radila po zapadnoevropskom standardu......sve te mreze na prugi za pogon vozova su bile 110w a samo je Slovenija radila valjda na 220w ...tako nekako je to
- spreca
#5118 Re: juga 1950.-1990.
Nista se nece desiti.....sve ce se legalizovati jer je to bilo sve izgradjeno do ulaska u u EU....tako je bilo i na drugoj strani Vira na Rt Kozjak....srusili par kuca i to je to abilo u planu rusiti preko 100kuca srusili samo one koje su bile izgradjene na plaziConnaisseur Karlin wrote:
Da li znate da mnogi vlasnici kuca na Viru danas imaju problem , jer nakon ulaska HR u EU, nove regulacije u vezi izgradnje stambenog objekta, mnogi danas imaju problem: kuce su izgradjene preblizu obale, a mozete misliti sto je solucija![]()
- spreca
#5119 Re: juga 1950.-1990.
Banksy wrote:
Eto zašto volim forum, svaki dan nešto novo saznaš![]()
![]()
![]()
- pustopoljina
#5120 Re: juga 1950.-1990.
covjece, poslije rata se pruga trebala obnoviti, cak su i vozili vozovi...
sad: nista!
ni-sta.
mozes sator postaviti na tracnicama...
osim sto je pruga malo u EU, malo u nasoj nedodjiji
i ja volim forum, sto vazda nesto novo saznas.
sad: nista!
ni-sta.
mozes sator postaviti na tracnicama...
osim sto je pruga malo u EU, malo u nasoj nedodjiji
i ja volim forum, sto vazda nesto novo saznas.
- Connaisseur Karlin
#5121 Re: juga 1950.-1990.
superspreca wrote:Nista se nece desiti.....sve ce se legalizovati jer je to bilo sve izgradjeno do ulaska u u EU....tako je bilo i na drugoj strani Vira na Rt Kozjak....srusili par kuca i to je to abilo u planu rusiti preko 100kuca srusili samo one koje su bile izgradjene na plaziConnaisseur Karlin wrote:
Da li znate da mnogi vlasnici kuca na Viru danas imaju problem , jer nakon ulaska HR u EU, nove regulacije u vezi izgradnje stambenog objekta, mnogi danas imaju problem: kuce su izgradjene preblizu obale, a mozete misliti sto je solucija![]()
Tehnicko pitanje spreca:
OK, da li je koristena uskotracna pruga u SFRJ, pa, kako je Ciro "vozio"
- spreca
#5122 Re: juga 1950.-1990.
Uskotracne pruge su bile i po njima su vozili samo lokomotive koje su bile za to uradjene jos za Ferdinanda ali su te pruge ubrzo zatvorene kao npr,visegrad -Foca pa su kasnije demontirane i valjda po tim trasama uradili puteve....nije svaki Ciro(cumuras)bio usko tracniConnaisseur Karlin wrote: super![]()
Tehnicko pitanje spreca:
OK, da li je koristena uskotracna pruga u SFRJ, pa, kako je Ciro "vozio"![]()
- Connaisseur Karlin
#5123 Re: juga 1950.-1990.
hvalaspreca wrote:Uskotracne pruge su bile i po njima su vozili samo lokomotive koje su bile za to uradjene jos za Ferdinanda ali su te pruge ubrzo zatvorene kao npr,visegrad -Foca pa su kasnije demontirane i valjda po tim trasama uradili puteve....nije svaki Ciro(cumuras)bio usko tracniConnaisseur Karlin wrote: super![]()
Tehnicko pitanje spreca:
samo da dodam, u Jugi su se jako brzo "rijesili" uskotracih,ali nisu gradili dovoljno novih pruga, dok u Turskoj , Siciliji, i drugim drzavama Evrope, postoje uskotracne pruge, koje nisu vise u u potrebi, mislim da jedino Indjici imaju aktivne takve pruge, kao i drzave Centrlane Amerike
u vezi Rusa, mjenjali su donji dio ispod vagona na ulasku u Poljsku
Last edited by Connaisseur Karlin on 09/03/2017 15:27, edited 1 time in total.
- Banksy
#5124 Re: juga 1950.-1990.
spreca wrote:Banksy wrote:
Eto zašto volim forum, svaki dan nešto novo saznaš![]()
![]()
![]()
samo treba biti uponi kao neki
![]()
... pamtim k'o kroz maglu kušet kola za Zagreb, Bosna Ekspres za Beograd, ranojutarnji Olimpik(?) za Ploče, ribarski u ponoć, da se zorom stigne u Ploče na bus i trajekt, prljave zavjese, muzgava stakla, i osjećaj prljavih ruku kad iz njih izađeš...
Priča o Ćiri do Zelenike je sigurno zanimljiva, ali to bi znali muha i klizo, pretpostavljam...
- spreca
#5125 Re: juga 1950.-1990.
mislim da su se mjenjale samo osovine skupa sa tockovima jer su ruski razmak tockova siri a i oblik tockova je drugi......rumuni su imali i mislim da jos imaju uskotracnih uz granicu sa ukrainom jer sam vidio svojim ocima negdje 90teConnaisseur Karlin wrote:hvalaspreca wrote:Uskotracne pruge su bile i po njima su vozili samo lokomotive koje su bile za to uradjene jos za Ferdinanda ali su te pruge ubrzo zatvorene kao npr,visegrad -Foca pa su kasnije demontirane i valjda po tim trasama uradili puteve....nije svaki Ciro(cumuras)bio usko tracniConnaisseur Karlin wrote: super![]()
Tehnicko pitanje spreca:
![]()
samo da dodam, u Jugi su se jako brzo "rijesili" uskotracih,ali nisu gradili dovoljno novih pruga, dok u Turskoj , Siciliji, i drugim drzavama Evrope, postoje uskotracne pruge, koje nisu vise u u potrebi, mislim da jedino Indjici imaju aktivne takve pruge, kao i drzave Centrlane Amerike![]()
u vezi Rusa, mjenjali su donji dio ispod vagona na ulasku u Poljsku