Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Da li ste za posebnu temu o računarskim konfiguracijama za igre?

da
243
44%
ne
30
5%
od*ebi Chmoljo, naporan si
282
51%

Total votes: 555

House

#50901 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by House »

ferratilis wrote: 24/07/2025 21:09 Prvo, picke su sto nisu stavili Ruse kao negativce. Drugo, BF6 ce biti jedna obicna platforma za mikrotransakcije, par mjeseci nakon izlaska idu skinovi sa nindza kornjacama, Spajdermenom, raznim reperima i slicno, sto znaci da ce BF biti neprepoznatljiv. Zalosno, ali je istina.

Kao primjer, evo u sta se Call of Duty pretvorio:
Image
Image

Ono vrijeme kad smo se napucavali u Carentanu i Toujaneu se nikad nece vratiti. Kao ni zlatno doba BF-a, Caspian itd.

Image
House

#50902 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by House »

single-offline player, babo!
Rothmans

#50903 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Rothmans »

ferratilis wrote: 24/07/2025 21:09 Prvo, picke su sto nisu stavili Ruse kao negativce. Drugo, BF6 ce biti jedna obicna platforma za mikrotransakcije, par mjeseci nakon izlaska idu skinovi sa nindza kornjacama, Spajdermenom, raznim reperima i slicno, sto znaci da ce BF biti neprepoznatljiv. Zalosno, ali je istina.

Kao primjer, evo u sta se Call of Duty pretvorio:
Image
Image

Ono vrijeme kad smo se napucavali u Carentanu i Toujaneu se nikad nece vratiti. Kao ni zlatno doba BF-a, Caspian itd.
2000h cod 2 mp
4000h cod 4 mp
Sjecam se sa xfire-a. Mw2 imam na konzoli i odvratan je . Ti snajperises ,a tamo neka manga koka sva u rozom i ogromnom glavom. Katastrofa. Skino sam nedavno ove stare na laptop, al moras cekat vece da se serveri pocnu punit , a ja moram spavat. Tako da sad igram stare igre koje sam preskocio, kao Scarface npr
Tito_i_Partija

#50904 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Averus wrote: 25/07/2025 21:32
Tito_i_Partija wrote: 25/07/2025 18:07 Probaću, hvala. :thumbup:
Ako ti je AMD grafa, onda ti je do zadnjih drivera, a mozda i do chipset drivera. Meni je bilo
Doslovno DDU uklonio sve živo, instalirao posljednje drivere za ali "driver only" (bez adrenalina) i piči bez problema.
S tim da je meni sve proradilo tek kad sam isto to uradio i sa chipset driverima.

Do tad mi na Clair Obscur malo-malo ili crash ili restart. Što mi je najgore, nigdje u logovima nikakvog eventa.

Nekad davno, kad sam tek zbavio grafičku, isti mi je problem bio sa Rocket League i First Descendant. Isto tako uklonio sve, pa nekad kasnije nabacio noviju verziju adrenalina kad je izašla.
Također, sa nVidia sam imao jednom ili dvaput slične probleme, isto riješeni.

Sretno!
Problemi su počeli onog momenta kad sam apdejtov'o AMD GPU i chipset driver na najnoviju verziju. To je bilo u Junu, kad sam igr'o Avowed. Igra je bila cijelo vrijeme izuzetno stabilna sve dok nisam uradio update, i onda je se počela kompletno raspadat', crash svakih 10 minuta, pa nekad i kraće. Vraćanje na starije verzije drivera (GPU i chipset, bez DDUa), nije ništa pomoglo. Reset Shader Cache u Adrenaline softwareu je znalo nekad pomoć', i dalo mi je priliku da malo duže igram.

Sad sam koristio DDU da izbrišem GPU driver, i instalir'o sam najnoviju verziju drivera (minimal install). Opet Fatal Error, dva puta u kratkom roku.

Onda sam opet kroz DDU izbris'o GPU driver, pa sam instalir'o stariju verziju drivera, ovaj put driver-only (bez Adrenalina). Verzija 24.12.nešto, mislim da je to ta koju sam onda im'o bez ikakvih problema, prije nego što sam uradio update koji mi je zajeb'o sve. Vidićemo sutra kako stvari stoje, odo sad spavat'. Nadam se da će bit' puno bolje.
ferratilis

#50905 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Jbg htjeli ste AMD, sad trpite crasheve, visoke temperature, i 300w u punom loadu. :D
SmokingMan

#50906 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by SmokingMan »

Ma meni ovaj polovnjak tito, gura sada Division kao puter na vreloj tavi. neka AMD-a, sve dok radi svoj poso'. :D
Peacean

#50907 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Peacean »

S obzirom da nisam oduševljen EasySMX-om X05 naručih preko temua Cyclone 2 sa dockom za 68KM dok je bio na akciji pa ćemo vidjeti da li je vrijedan hvale koju dobija na internetu.
Peacean

#50908 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Peacean »

A Wolfenstein TV series is in development by the Fallout TV series people: 'The story of killing Nazis is evergreen'
https://www.pcgamer.com/movies-tv/a-wol ... evergreen/
Averus

#50909 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Peacean wrote: 26/07/2025 10:56 S obzirom da nisam oduševljen EasySMX-om X05 naručih preko temua Cyclone 2 sa dockom za 68KM dok je bio na akciji pa ćemo vidjeti da li je vrijedan hvale koju dobija na internetu.
Sto, sta ti ne pase?
Kod mene x10, odlican mi je
Peacean

#50910 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Peacean »

Za 30KM koliko sam ga platio je odličan ali nekako mi ne prija plastika od koje je izrađen u ruci, ni materijal od stickova mi ne paše pod prstima a kada stavim one kapice preveliki su mi za ugodno korišćenje. D-pad je užasan ali srećom ne koristim ga često. Mislio prvo da naručim Nova Lite 2 ali naletio na Cyclone 2 sa dockom za 68KM pa to naručio.
ferratilis

#50911 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Napravio si dobar izbor. Gamesir stickovi su hrapavi tako da ti nece trebati nikakve kapice, a i po ostalim karakteristikama je odlican.
Benq

#50912 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Benq »

Ja sam u par narudzbi kupio EasySMX D05 sa dockom i po dva komada EasySMX X05 i GameSir Nova Lite. Baterija bas dugo traje, odlicna kvaliteta a jeftini.
Averus

#50913 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

To ti je to... Subjektivno. Ja dam batalio Dualshock, koristim ovaj X10. Milina. Nema stick drift, puno precizniji input (doduse, DS4 mi je svakako star i ofucan). Layout mi na prvu nije odgovarao, ali sam se nakon mjesec dana navikao.
Tito_i_Partija

#50914 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Ako ti je AMD grafa, onda ti je do zadnjih drivera, a mozda i do chipset drivera. Meni je bilo
Doslovno DDU uklonio sve živo, instalirao posljednje drivere za ali "driver only" (bez adrenalina) i piči bez problema.
S tim da je meni sve proradilo tek kad sam isto to uradio i sa chipset driverima.
Evo opet fatal error. :(

Možeš li mi objasnit' šta si tačno uradio sa chipset driverom? Kako vidim DDU je samo za grafičku, da možda samo skinem stariju verziju chipset drivera i instaliram preko zadnjeg što sam instalir'o?
Averus

#50915 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Tito_i_Partija wrote: 26/07/2025 22:47
Evo opet fatal error. :(

Možeš li mi objasnit' šta si tačno uradio sa chipset driverom? Kako vidim DDU je samo za grafičku, da možda samo skinem stariju verziju chipset drivera i instaliram preko zadnjeg što sam instalir'o?
Ja sam ovako:
DDU graficku i sve stavke koje nudi
Uklonio sav AMD softver osim ryzen mastera (posto on nista aktivno ni ne radi)
Onda skinuo poslj. chipset drivere rucno i instalirao driver only
zatim GPU drivere - driver only

U međuvremenu uradio i undervolt kroz msi afterburner bez problema
ferratilis

#50916 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

Nije chipset, 99.9% sam siguran. Ovako sam ja radio dok sam bio na AMD-u:
iskljuci internet
restartuj u safe mode
pokreni DDU i nek obavi svoje dok je u safe modeu
restartuj normalno i onda instaliraj drivere koje si vec skinuo dok je internet iskljucen
Vidi na /r/amd koju verziju drivera preporucuju kao najstabilniju, i to je to.
GungodessMissFortune

#50917 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by GungodessMissFortune »

House wrote: 26/07/2025 04:38 šta vi igrate jbt. kao da vam je 18 godina. svašta....

fortnite! :lol: odoh.
:thumbup:
:run:
Averus

#50918 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

ferratilis wrote: 27/07/2025 00:07 Nije chipset, 99.9% sam siguran. Ovako sam ja radio dok sam bio na AMD-u:
iskljuci internet
restartuj u safe mode
restartuj normalno i onda instaliraj drivere koje si vec skinuo dok je internet iskljucen
I ja mislim da nije chipset, ali bolje biti na zadnjoj verziji (a za chipsete je obicno provjerena) svakako :)

A to za internet samo vrijedi ako ti je ukljucen auto windows driver update (što bi svakako trebao isključiti), inače ne moraš - samo pokreneš DDU i pustiš ga da boota u safe mode, podesiš options i udri
Tito_i_Partija

#50919 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

ferratilis wrote: 27/07/2025 00:07 Nije chipset, 99.9% sam siguran. Ovako sam ja radio dok sam bio na AMD-u:
iskljuci internet
restartuj u safe mode
Baš tako sam i uradio, al' džaba je, opet dobijam fatal error.

Čitam sad da su neki riješili ovaj problem tako što su u biosu isključili XMP/EXPO profile i stavili RAM na default. Probaću sad i to.
ferratilis

#50920 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by ferratilis »

To za EXPO je placebo, vjeruj. Sve sam to prosao, i probao milion nekih stvari, cak i zamijenio pastu i termalne padove, temperature su pale ali su CTD ostali. Kod mene se racunar bukvalno restartovao svaki put kad je crash. Na kraju jednostavno prihvatis da su AMD driveri rinaka i zivis s tim ili izvalis lovu za nvidiju sto sam ja uradio i nemam problema vec skoro tri godine.
Averus

#50921 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

@Tito_i_Partija ne pati se bezze sa ram profilma, nista od toga
radije otvori kućište i pritisni malo ram module, da koji nema malo lufta :D (desilo mi se prije 10ak godina, slični simptomi).

uradi DDU i skini 24.12.1 verziju drivera i instaliraj (driver only), to sam ti zaboravio gore napisati :skoljka:
evo ja već 7-10 dana koristim bez ijedne trzavice
M416

#50922 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by M416 »

Samo ova kombinacija za bezbrizan gameplay :)

Image
Tito_i_Partija

#50923 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Tito_i_Partija »

Bome ljudi, evo tri sata Robocop igranja otkako sam stavio EXPO na default, i nijedan crash nisam im'o. Djeluje mi k'o da je stvarno pomoglo, al' probaću opet sutra.

Čitam da mnogim Reddit userima RAM profili prave GPU driver timeout, što se vjerovatno i meni desilo.

@Averus taj drajver i koristim, iz Decembra 2024. I on mi je crashir'o sve dok nisam stavio RAM profil na default u BIOSu.
House

#50924 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by House »

samo da pohvalim optimizaciju TLOU2. bravo nixxes :thumbup:
Averus

#50925 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)

Post by Averus »

Racing Fest na Steamu... Imate li kakvih preporuka za trkace igre kod kojih se ne svodi sve na nekakav open world i mikrotransakcije, nego da mogu kao u nekadasnjim Need For Speed naslovima uzeti s jaranima da se trkamo online bez puno sranja i gluposti?
Post Reply