SDP

Leverage

#50876 Re: SDP

Post by Leverage »

Tomos wrote: Naravno koja je tvoja baza glasača ne glasaju bogami ni hrvati ni srbi za vašu strančicu svi za sda što više delegeata u skupštinama i jaka baza u odlučivanju ne rasipanje na 105 stranaka u federaciji.
Može.

SDA počne da radi poput CDU ili Konzervativne Partije UK i svi glasamo za njih.

Al SDA bi da bude SDA, a glasova bi k'o CDU.

Ne može.
criticos

#50877 Re: SDP

Post by criticos »

Slušam 10 godina kako je NS mirnona stranaka, kako su FGR i da su glumci i pederi. Naša stranka iz godine u godinu raste i odlično naplaćuje svaki pogrešan korak od SDP i DF. Jedna minorna stranka je pokrenula BH Blok i vodi KS sa 5 mandata od 35 mandata. Za mene su oni mnogo sposobniji kad su se neosnovano uspjeli nametniti kao lider i bloka i KS. SDP treba dobro da se zapita kuda ide, jer kolacija sa SDA će definitivno i ono glasova što imaju pretočiti u NS i neka se sutra ne pitaju što će postati ranga SBB.
Banksy

#50878 Re: SDP

Post by Banksy »

Čekalo se 25 godina, stotine hiljada glasova, koalicija i koječega, na kraju, ispade NS pošteniju, korisniji i kvalitetniji od SDPa :thumbup:
kmirsad

#50879 Re: SDP

Post by kmirsad »

Banksy wrote:Čekalo se 25 godina, stotine hiljada glasova, koalicija i koječega, na kraju, ispade NS pošteniju, korisniji i kvalitetniji od SDPa :thumbup:
Za ovu konstataciju nismo morali čekati 25 g.
Ali nije problem u stranci, u ideji, u političkoj platformi... valja stranka, ne valjaju ljudi... kakva uopšte može biti stranka u kojoj Enko vedri i oblači...
meme_machine

#50880 Re: SDP

Post by meme_machine »

Leverage wrote:
Tomos wrote: Naravno koja je tvoja baza glasača ne glasaju bogami ni hrvati ni srbi za vašu strančicu svi za sda što više delegeata u skupštinama i jaka baza u odlučivanju ne rasipanje na 105 stranaka u federaciji.
Može.

SDA počne da radi poput CDU ili Konzervativne Partije UK i svi glasamo za njih.

Al SDA bi da bude SDA, a glasova bi k'o CDU.

Ne može.
Kako to mislis, ja koliko vidim SDA je na vrlo slicnom fonu kao CDU ili Torijevci. Standardni desni centar.

A slozio bih se sa Tomosom glede NS-a, malo je glupo imati slogan "Ova drzava moze bolje", a operirati samo unutar KS.

Haj dobro, nisu ljudi glasali za njih van KS, pa se i ne moze djelovati, nikakav problem.
Ali da se uopce ne trudis da dobijes te glasove, to je vec problem.
ultima_palabra

#50881 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

U ekonomskom smislu (koji me najviše zanima), SDA je ekstremno lijeva stranka. Volio bih vidjeti neku stranku sa ekonomski desničarskom agendom kod nas.
meme_machine

#50882 Re: SDP

Post by meme_machine »

To da, manje-vise svaka stranka u BiH je ljevicarska u ekonomskom smislu.

Neka "libertarian" stranka bi se mogla probiti na sceni, ako pametno odradi par ekonomski desnicarskih poteza koji su trenutno popularni, tipa:

1. Privatizacija GRAS-a

2. Smanjivanje poreza firmama i olaksavanje osnivanja firme
Leverage

#50883 Re: SDP

Post by Leverage »

meme_machine wrote: Kako to mislis, ja koliko vidim SDA je na vrlo slicnom fonu kao CDU ili Torijevci. Standardni desni centar.

A slozio bih se sa Tomosom glede NS-a, malo je glupo imati slogan "Ova drzava moze bolje", a operirati samo unutar KS.

Haj dobro, nisu ljudi glasali za njih van KS, pa se i ne moze djelovati, nikakav problem.
Mora da se šališ kad SDA-u pripisuješ bilo kakvu političku ideologiju osim kriminala.
seln

#50884 Re: SDP

Post by seln »

ultima_palabra wrote:U ekonomskom smislu (koji me najviše zanima), SDA je ekstremno lijeva stranka. Volio bih vidjeti neku stranku sa ekonomski desničarskom agendom kod nas.
To bi kod nas znacilo samo potpunu slobodu za ratne profitere i ostale "uglede privrednike", odnosno ukidanje i ono malo radnickih prava.
Nije problem ni lijeva ni desna ideologija, vec javasluk i korupcija.
kmirsad

#50885 Re: SDP

Post by kmirsad »

3. Olakšavanje gašenja firmi u realnom sektoru
Leverage

#50886 Re: SDP

Post by Leverage »

ultima_palabra wrote:U ekonomskom smislu (koji me najviše zanima), SDA je ekstremno lijeva stranka. Volio bih vidjeti neku stranku sa ekonomski desničarskom agendom kod nas.
To je potpuni privid, radi se o "ljevičarenju" za odabrane dok ostali žive u robovlasničkoj stvarnosti.
Banksy

#50887 Re: SDP

Post by Banksy »

Domazet: SDP ne treba u koaliciju sa SDA

Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i član Glavnog odbora SDP-a BiH, za N1 je govorio o politici i ekonomiji.

Nermin Nikšić: SDP ne ide u vlast bez BH bloka

https://www.dnevni-list.ba/dlteme/inter ... oka/72913/
kmirsad

#50888 Re: SDP

Post by kmirsad »

Banksy wrote:

Domazet: SDP ne treba u koaliciju sa SDA

Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i član Glavnog odbora SDP-a BiH, za N1 je govorio o politici i ekonomiji.

Nermin Nikšić: SDP ne ide u vlast bez BH bloka

https://www.dnevni-list.ba/dlteme/inter ... oka/72913/
Jel se to nazire glas razuma...
Leverage

#50889 Re: SDP

Post by Leverage »

Nazire se glas prpe.
kmirsad

#50890 Re: SDP

Post by kmirsad »

Leverage wrote:Nazire se glas prpe.
:lol: Volio bih da glas razuma nadvlada... pa makar bio iz prpe. Najbezbolniji način da izađu iz frke, amnestirani, ... je referendum članstva. Ko je reko ... članstvo reko.
Leverage

#50891 Re: SDP

Post by Leverage »

Naravno, samo što se izbjegava taj referendum jer se zna ishod. Niko ozbiljan ne sumnja u jedno veliko NE, zato se o referendumu niti ne priča.

Da postoji i najmanja šansa za drukčiji ishod, referendu bi bio tema svaki dan.
kmirsad

#50892 Re: SDP

Post by kmirsad »

Leverage wrote:Naravno, samo što se izbjegava taj referendum jer se zna ishod. Niko ozbiljan ne sumnja u jedno veliko NE, zato se o referendumu niti ne priča.

Da postoji i najmanja šansa za drukčiji ishod, referendu bi bio tema svaki dan.
Naravno... ali to je zgodan način da se nekažnjeno izbjegne ispunjavanje datih obečanja opasnim ljudima...opravdanje za 10...
meme_machine

#50893 Re: SDP

Post by meme_machine »

Leverage wrote:
meme_machine wrote: Kako to mislis, ja koliko vidim SDA je na vrlo slicnom fonu kao CDU ili Torijevci. Standardni desni centar.

Mora da se šališ kad SDA-u pripisuješ bilo kakvu političku ideologiju osim kriminala.
To i dalje ne ponistava cinjenicu da niti CDU niti Torijevci nemaju neku "siroku" konzervativnu ideologiju. Ni u Njemackoj ni u Velikoj Britaniji, npr. konzervativni muslimani ne glasaju za CDU ili Torijevce, nego vecinom za SPD ili Laburiste. Tako da je totalno neizvodivo da SDA okupi oko sebe hrvatske ili srpske konzervativce, ako si na to ciljao.

Malo vise vezano za temu, sta ce se desiti ako SDP eventualno udje u koaliciju sa SDA? Hoces li onda ostati u SDP-u i posredno podrzavati kriminal, ili ces napustiti SDP i pogaziti vlastitu izjavu o tome da se treba uci u stranku kako bi je promijenio nabolje?
Leverage

#50894 Re: SDP

Post by Leverage »

meme_machine wrote: To i dalje ne ponistava cinjenicu da niti CDU niti Torijevci nemaju neku "siroku" konzervativnu ideologiju. Ni u Njemackoj ni u Velikoj Britaniji, npr. konzervativni muslimani ne glasaju za CDU ili Torijevce, nego vecinom za SPD ili Laburiste. Tako da je totalno neizvodivo da SDA okupi oko sebe hrvatske ili srpske konzervativce, ako si na to ciljao.

Malo vise vezano za temu, sta ce se desiti ako SDP eventualno udje u koaliciju sa SDA? Hoces li onda ostati u SDP-u i posredno podrzavati kriminal, ili ces napustiti SDP i pogaziti vlastitu izjavu o tome da se treba uci u stranku kako bi je promijenio nabolje?
Ja sam ciljao na to da SDA ne može da okupi nikog osim onoga što inače okuplja, za razliku od CDU ili CON.

Ostat ću u SDP-u i biti opozicija tome sve dok, zajedno sa istomišljenicima, ne rasturim tu koaliciju ili dok me ne istjeraju.
bunk

#50895 Re: SDP

Post by bunk »

A jesi li ikad uzeo u obzir da postoji sansa da ti nisi u pravu?
palermo

#50896 Re: SDP

Post by palermo »

kmirsad wrote:
Leverage wrote:Nazire se glas prpe.
:lol: Volio bih da glas razuma nadvlada... pa makar bio iz prpe. Najbezbolniji način da izađu iz frke, amnestirani, ... je referendum članstva. Ko je reko ... članstvo reko.
referendum nikad nije najbolji način. Ili bolje rečeno, referendum je najbolji način da izbjegneš odgovornost za donošenje odluka koje ti slijedom svoje pozicije koju si prihvatio i slijeduju.

al moram reći, zaista bi volio da SDP ne prihvati ulazak u vlast.......čisto da vidim kakva je strategija za dalje....
doktor78

#50897 Re: SDP

Post by doktor78 »

Eno i D.Niksic zagovara ulazak u vlast. Gotovo je ovo,motaj kablove.
meme_machine

#50898 Re: SDP

Post by meme_machine »

Leverage wrote: Ja sam ciljao na to da SDA ne može da okupi nikog osim onoga što inače okuplja, za razliku od CDU ili CON.

Ostat ću u SDP-u i biti opozicija tome sve dok, zajedno sa istomišljenicima, ne rasturim tu koaliciju ili dok me ne istjeraju.
Aha, shvatam sad, djelomicno se slazem.

Posteno, svidja mi se odgovor :D
It_is_a_Leclerc

#50899 Re: SDP

Post by It_is_a_Leclerc »

Problem je, a svjestan je njega, ja ne sumnjam i Nermin Nikšić, je što potpisivanjem koalicije sa SDA on može računati u startu samo na jedan, svoj glas, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Svi drugi glasovi, svi drugi klubovi SDP-a u državi će se pocijepati u većoj ili manjoj mjeri, i bit će to jako težak, turbulentan i dramatičan period za SDP sa novim podjelama, odlaskom članstva, vikom, bukom i vanrednim kongresima i tome sličnom.

To je nesumnjivi scenarij u slučaju da na užem rukovodstvu stranke pobijede ljudi koji nemaju apsolutno nikakav legitimitet poput Lazovića i sličn.

Ako se odbije ići sa SDA i HDZ-om, očekujte oštre i nikad jače napade na Vlade gdje nema SDA, pokušaje destabilizacije KS nekim "protestima", "spontanim okupljanjima" i tome sličnom.

SDA Vladu FBiH može formirati koliko sutra jer uz pomoć papaka i eventualno PDA mogu bez problema do 51 ruke. Za VM BiH još i lakše.

Problem je želja SDA da sruši ljevicu i obesmisli izbore.
bunk

#50900 Re: SDP

Post by bunk »

Nazire se u kom grmu lezi tvoj zec :lol: kad si vec spomenuo dom naroda u parlamentu..
Post Reply